- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- RIOS Gépház: Terheléses támadás alatt a PROHARDVER! lapcsalád
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ZolaMan: Nincsen bírás! Avagy sérülés a 3. rétegben. Javítsuk meg!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Thome: Dune 2000
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- GoodSpeed: AdGuard Family Plan: Lifetime Subscription akár 9 eszközre!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT.hu
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
jmarcell
csendes tag
Említés terén hallottam már a Dirty Torque - Blues Engine kombóról, de bevallom sosem néztem utána. Ha jól értelmezem az oldalt, hogy 75 GBP a szett a 27%-os ÁFA után, hát az manapság eléggé ajándék, ha tényleg jó. Kérdés, hogy a szállítás meg az esetleges vám hogy alakul. Ha lesz vele tapasztalod akkor szívesen veszem.
-
jmarcell
csendes tag
válasz
Ctrl+Alt~Del #60535 üzenetére
Amúgy, ha ilyen kategóriában nézelődnék gitárok után, akkor lehet rákukkantanék a Maybach Albatroz szériára. Német márka, cseh gyártással. Vagy az Edwards-okra, tudtommal azokat Japánban csinálja az ESP, de lehet tévedek. Nyilván nem Gibson lesz ráírva, ha csak az a lényeg.
-
jmarcell
csendes tag
válasz
Ctrl+Alt~Del #60535 üzenetére
Szóval SG... Lett volna
-
jmarcell
csendes tag
válasz
Ctrl+Alt~Del #60524 üzenetére
Kiderült, hogy csak SG-n lehet Black Sabbath-ot játszani?
-
jmarcell
csendes tag
válasz
bigrob #60394 üzenetére
El nem tudom képzelni mit tudhat egy drágább szériájuk... Épp a héten szereztem be egy Harley Benton DC Jr.-t, mondom ha nagyon hulladék, akkor megy vissza, egyébként meg hátha lehet belőle hangszert csinálni. (Ráadásul B-Stock-ban, legyen még nagyobb lutri.)
Igazából a bundok rendben vannak, a nyaka rendben van, a húrok kicsit magasan voltak, meg a hangszedő is távol van, de hát utóbbin csak úgy lehet segíteni, ha majd alá tesz valamit az ember és megemeli, engedni meg a húrlábon még bőven tudtam, az oktávot is be lehetett állítani. Szóval összességében köpni tudtam volna egyet mondjuk a 15 évvel ezelőtt, akkor ugyanennyibe kerülő Ibanez gitáromra...de szerintem a mexikói Fender mellé is bőven odatenném alaposságban a gyári beállítását, ami 3x ennyibe került már évekkel ezelőtt is...
Eszem nincs hogyan lehet ennyi pénzért gitárt csinálni, még ha lecserélem a hangszedőt az elektronikával, meg a húrlábat is, éppen karcolom a 150 ezret. -
jmarcell
csendes tag
-
jmarcell
csendes tag
válasz
Ctrl+Alt~Del #60148 üzenetére
Pedig ha pontosan ugyanazt akarod lejátszani, akkor az erőltetés szerintem. Azért hoztam a Petrucci példát, hogy egy képzett gitáros sem ragaszkodott hozzá, másnak miért kellene? Hogy kipipálja a pontot a listán?
Nyilván ez gyakorlás kérdése itt többeknek, kinek több, kinek kevesebb. Nekem mondjuk lehet sosem menne rendes tempóval lefelé, de mondjuk azt, hogy ez nem egy túl komplikált darab amúgy. Te is ha rendbe teszed azt, hogy a hangok jó helyen legyenek, mondjuk lassabb tempónál is, akkor gyanítom jövő héten már menni fog az elhivatottságod alapján vállalható sebességgel. -
jmarcell
csendes tag
válasz
Ctrl+Alt~Del #59655 üzenetére
Mindent lehet, kérdés, hogy kinek mi fog tetszeni és mennyire tudja/akarja a gitárt hozzáállítani.
Láttam már 9-42-est is D-re hangolni, én meg 10-52-eset is használtam már LP-on drop C-re meg standard E-re is. Nem tudom, hogy van-e erre valami ököl szabály vagy mindenki csinálja a saját hülyeségét
Talán ha csak drop-ot akarnék csinálni egy adott hangolásból, akkor olyan húrt tennék fel, aminek a legvastagabb húrja egy mérettel combosabb, tehát pl. 10-46 helyett 10-52. Ilyenkor azt mondanám, hogy azt az egy húrt "érdemes" lehet hangolgatni. Szerintem nem fog játszhatatlanná válni a gitár egyik irányban sem.
Ha teljesen át akarsz hangolni, akkor inkább tartanék rá külön gitárt.Példa kedvéért nekem épp SG-n van C#-re 11-56, drop C-re 10-52, ez néha elmegy sima D-be is. B-re van 12-62 szintén LP-n. Tehát elég vegyes felvágott, mint láthatod és ezek rövid menzúrák, az sem lesz mindegy.
De talán Áron Andris 56-os vastagságot használ AGCFAD-ra, bár gyanúsan nem tudja intonálni rendesen, viszont neki ez nem is számít kb. Valakik meg elmennek drop F-re egy sima menzúrán mondjuk 12-68-os szettel, szerintem ott sem kell intonálgatni nagyon. Tehát, ha te rendesen be szeretnéd a gitárodat állítani, akkor valószínűleg mindent nem tehetsz fel, mert laza lesz, mint a Riga lánc.
Ui.: Nem vagyok képben épp Iommi milyen húrokat használt, de egy idő után a Sabbath lement E-ről C#-re és szerintem lehet így is 8-asokat tett fel az ujjai miatt, a többi már csak legenda. -
jmarcell
csendes tag
válasz
Ctrl+Alt~Del #58348 üzenetére
Hát, a nemrégiben emlegetett Tonocracy-ban próbáltam valami közepesen vállalhatót összerakni. Azért nem mondom, hogy álmaim hangzása lett, de otthonra pont jó...
Egyébként meg egy '94-es Ibanez PF400 reissue, de valami Gibson hangszedő van benne pl. hátul, nem az eredeti. -
jmarcell
csendes tag
Köpködésre vagy inkább, hogy tegyek én is némi próbálkozást közszemlére: [link]
-
jmarcell
csendes tag
válasz
sza.sa #57297 üzenetére
10-52 körüli szettel is működhet a dolog, utána, hogy ideális-e vagy sem az más kérdés. Nekem van hasonló dropC-re lerakva LP-n, de pl. standard E-re is használok ilyen szettet, szintén LP-n...
Elvileg kb. 0.002"-0.004" eltérés felfelé nem zavaró a felsőnyeregnél (basszus húroknál nagyobb eltérés, vékonyabb húroknál kisebb), tehát ez adhat valamekkora rugalmasságot a dologban.
Ha tartósabbnak gondolod a D/dropC hangolást akkor feltenném a 11-56-ot, ha nem, akkor inkább a vékonyabbat. -
jmarcell
csendes tag
Valakinek van (friss/frissebb) tapasztalata hangszer vámolással kapcsolatban?
Jól értelmezem, hogy a hangszer áron kívül, amit az eladónak fizetek mondjuk a szállítási költséggel együtt arra kellene fizetni a kb. 4% vámköltséget és még erre a 27% áfát? -
jmarcell
csendes tag
válasz
topikk #57036 üzenetére
Persze, ez így van. Őket nem is fogom megsajnálni.
Csak itt az volt a lényeg, hogy "akarni" kell. (Én a videót nem néztem meg, amiből utána kiderül, hogy nem is így volt fogalmazva.)
Az akarás pusztán nem elég senkinek sem, ez egy trendi duma manapság, semmi más. Ha valaki olyan helyzetből jön, hogy generációk kellenek, hogy kilábaljon belőle, akkor hiába akarja mindennél jobban, a logikus prioritások mások lesznek. -
jmarcell
csendes tag
válasz
Ctrl+Alt~Del #57033 üzenetére
A probléma ott kezdődik, hogy ezt a listát bizonyos keretek között lehet értelmezni, ahol figyelembe kell venni az adott ember, ország, régió sajátosságait. Valószínűleg akinek a piramis alján lévő "létszükségletek" nincsenek meg, addig az lesz a "kötelező" prioritás nem más.
-
jmarcell
csendes tag
válasz
Ctrl+Alt~Del #57019 üzenetére
"Amikor valaki azt mondja, hogy ő nem engedheti meg magának ezt az erősítőt, vagy gitárt, akkor csupán annyi történik, hogy nem akarja eléggé. Mert ha igazán akarná, akkor megengedhetné magának.
Tehát lehet itt bohóckodni 120 ezres Ibanez grigrikkel, meg a HB-kel, de ha valaki nem vesz 400-500-800 stb ezerért, vagy drágábban egy gitárt, az csak azért van, mert nem akarja igazán."
Elég bicskanyitogató ez így leírva. Drasztikus példa, de biztos valaki (mindenki) szeretne a pl. gyerekének megadni mindent, hogy a lehető legjobb legyen neki, mégsem teheti meg, mert nincs rá lehetősége. Bele is gebedhet az akarásba, ha hónapról hónapra él meg, rosszabb esetben napról napra. Ne vicceljünk már... El kellene hagyni a "belpesti" közeget néha és szétnézni az országban máshol is.Mindenki addig nyújtózkodjon, ameddig a takarója ér...
-
jmarcell
csendes tag
Reverb-ről egyébként Japánból mennyire problémás rendelni? Van vele bárkinek tapasztalata? Gondolom kicsit macerásabb, mint EU-n belülről, de talán nem annyira, mint mondjuk USA-ból.
Mennyit szivat még vele az állam és a fináncok grátiszban? -
jmarcell
csendes tag
válasz
benedekco #55729 üzenetére
Ha egyszer sikerült egy "olcsó" szériánál 24"-ra csinálni 24.75" helyett, akkor már nem lepődnék meg, ha a QC-en átmenne más is, lényeg, hogy 24-gyel kezdődjön...
Viccet félretéve, azért mégis csak érdekes, hogy egy "belépő" gitáron csinálnak eltérő menzúrát, szóval biztos van itt valami kummantás. Az olcsó gyártást nem egyedi megoldásokkal szokták vegyíteni jobb helyeken... -
jmarcell
csendes tag
válasz
Ctrl+Alt~Del #55516 üzenetére
Eléggé “Lemmy hangzásra” hajaz így mindkettő. Egészen biztosan nagyobb a Snake kimenő jele. A Gainre is igaz, hogy a kevesebb néha több
-
jmarcell
csendes tag
válasz
Ctrl+Alt~Del #55236 üzenetére
Ebben pont ez a pláne...
Egy kb. 50 éves gitárról van szó, valamikor még abból az időszakból, amikor a japánok elég rendesen koppintották a gitárokat és egész minőségi darabok születtek.
Más kérdés, hogy ha ez esetben beette a fene a hardver nagy részét, akkor bőven van rajta mit csinálni. Budapestre meg én úgy szeretek menni gitárt venni, hogy hozom is el, nem csak kerülök egyet.Úgy látom épp meg kellene hirdetnem az LTD-met, hátha viszi valaki, túlárazva. B-be hangolva.
-
jmarcell
csendes tag
Szerintetek mennyire lehet pofátlanul belealkudni ebbe a "valamilyen" japán SG-be?
[link]
2 kilóért tartják, de hát ránézésre nem a vitrinből szedték elő... Talán egy Ibanez 2354S lehet. Nem derül ki, hogy csavarozott vagy ragasztott nyakú, sanszosan előbbi. -
jmarcell
csendes tag
Aham, szóval mint a történelem során mások is, akik unták a nehéz LP-t, SG-re váltottál.
Egyébként egy régi '70-es évekbeli Ibanez LP-t kíváncsiságból megnéznék a mai Gibson-ok mellett, de nem kerültem még a közelükbe.
Azért ezért az Ibanez-ért tényleg kár. Újabb tanulság arra, hogy gitárt csak venni szabad, eladni nem. -
jmarcell
csendes tag
Egy jó 10-12 éve, amikor ráadtam a fejem, hogy megvegyem az első elektromos gitáromat még én sem tudtam, hogy ez mekkora deal lehetne. Hasonló árban vettem egy csavarozott nyakú Ibanez Gio LP-t, nem feltétlen rossz gitár, főleg, hogy azóta már Wilkinson hangszedők vannak benne, de azért a márka ott elvitte a vásárlásomat tudatlan kamasz fejjel a valós érték mellett. Nem ez lett életem befektetése...
-
-
jmarcell
csendes tag
válasz
Ctrl+Alt~Del #54977 üzenetére
Hát, ez egy szög egyszerű gitár, kb. mint akinek készült. Aki ezt megveszi, annak gyanúsan elég az 1 hangerő poti, meg a hídi hangszedő. Rádob egy hajókötelet, lehangolja a fenébe és kész. Sőt, ezt ennyiért legalább 12-62-es húrokkal kellene adni...
-
-
jmarcell
csendes tag
Múltkor volt emlegetve a Kirk Windstein signature Solar Expolerer, most Thomann-on elég vastagon akciózzák, meg Ola-nál is hivatalos oldalról (bár a Thomann olcsóbb). Már-már kecsegtető ajánlat... Csak azon kívül, hogy A-ra hangolva bohóckodnék vele, nem tudom mire használnám.
-
jmarcell
csendes tag
válasz
Ctrl+Alt~Del #54969 üzenetére
Adott volt ez az info előzetesen? Vagy a "különböző" az alakra is vonatkozott?
-
jmarcell
csendes tag
válasz
Ctrl+Alt~Del #54964 üzenetére
Még hogy semmi nem talált... Hát mondtam, hogy az 1-3 az Explorer
Csak elfelejtettem, hogy egy Schecter-ed is van, mondom az eladásra szánt HB-ban is biztos EMG van és még tuti nem kelt el...
A többit mondjuk úgy valóban benéztem.
EMG-t egyébként szerintem majdnem mindegy, hogy mibe raksz, nem oszt, nem szoroz. -
jmarcell
csendes tag
válasz
Ctrl+Alt~Del #54901 üzenetére
Akkor nem ma kezdem el a lottózást... :/
Legalább újabb elgondolkodtató tapasztalat született, hogy miként válasszon az ember gitárt a kívánt hangzásra. Lehet ők is egy telecasteren játszották fel a lemezt, csak a koncerteken keménykednek ilyen holmi "heavy" gitárokkal.
(Szarkazmus vége) -
jmarcell
csendes tag
válasz
Ctrl+Alt~Del #54892 üzenetére
Hát, talán a második lehet a strat, az 1-3 az a két explorer, az utolsó a Slash LP, a negyedik meg a PRS.
Ugye a gitáros a szemével is hall, úgy könnyebb lenne…
-
jmarcell
csendes tag
válasz
Ctrl+Alt~Del #54623 üzenetére
Nagyon fontos kontextusba tenni ezeket a meglátásokat, mint akár a történelmi dolgokat úgy általánosságban, mielőtt gondolunk valamit.
Ha csak hazánkat nézzük valakinek uzsora kölcsönre kellett Hammondot venni (emlékeim szerint Presser), ami akkor több lakás árával vetekedett vagy épp többen vettek meg 1-1 hangszert és együtt használták. Ez minden volt csak nem egyszerű. Utána meg mondjuk az állami monopol helyzetben lévő különböző szervezetek szanaszét tudtak szívatni a lemezeiddel.
Akkoriban az se volt hátrány, ha értettél valamicskét az elektronikához is, mert hát ott bütykölni kellett az erősítőt. A dalokat rádióból szedték le, fülre, meg innen-onnan. Kép nélkül el se tudod képzelni, hogy miket lehet csinálni egy gitáron, hogy hoznak ki 1-1 hangot belőle.
Nem egyszerűbb vagy nehezebb volt semmi, hanem más. Egy biztos, szerintem több lelke volt a dolgoknak, mint most, amikor szinte egy csomó minden "tucat".Ha érdeklődnél a témában, akkor ajánlom Alapi videósorozatát, ahol beszélgetett elég sok zenésszel, érdekes dolgokat lehet megtudni a múlt csodáiról. Vagy épp a Magyar Zene Házában is fut egy kiállítás hasonló témában.
-
jmarcell
csendes tag
válasz
FockeWulf #52378 üzenetére
Nekem van egy koreai Epi-ben, a nem "dögnehéz" fajtából. A gyárinál mindenképp tisztább, kivehetőbb, teltebb hangja van, de ebben még a 20 évvel ezelőtti gyártású hangszedők voltak, manapság biztos mással szerelik őket. Az egész ízlések és pofonok kérdése.
Úgy emlékszem Goose-T is rendelkezik is egy hasonlóval, ő is triggerelte kicsit, hogy cseréljem.
Jól rémlik, hogy szegedi vagy? Ha gondolod megbeszélhetünk egy találkát és elviszem hozzád, hogy saját rendszeren kipróbálhasd tetszik-e az egész, a mai árak mellett még használtan is vagy 80k-t odahagy érte az ember és nem biztos, hogy sokkal többet ad a mostanihoz képest, de egyébként ez egy elég gyakori és kedvelt szett. -
jmarcell
csendes tag
-
jmarcell
csendes tag
válasz
Ctrl+Alt~Del #52329 üzenetére
Úgy kezdett neki Slash, hogy előtte beállt, mint a gerely... Hihetetlen, hogy senki nem csapta még le ezt a labdát.
Valószínűleg nem sok olyan közismert riff született az előző évszázad második felében, aminek nem volt köze valami tudatmódosító szerhez. -
jmarcell
csendes tag
válasz
Ctrl+Alt~Del #51400 üzenetére
Betesznek még egy 9V-os elemet és 18-ról megy 9 helyett…
-
jmarcell
csendes tag
válasz
Ctrl+Alt~Del #51283 üzenetére
Esetleg az SH-4-gyel lehet még szemezni, de hogy mennyire hallják egyes emberek köztük a különbséget, esetleg az "eredetihez" képest csak placebo-e a hatása, azt embere füle válogatja, meg az is, hogy min szól. Valószínűleg jobban fog szólni általánosságban, de hogy azt keresed-e az más kérdés, szerintem ezt csak tapasztalni lehet, nincs igazán egzakt paramétere, ami alapján papírról kiderül, a netes videók meg nem feltétlen relevánsak.
Én speciel egy Crunch Lab-ot tennék PRS-be, meg tervezek is hasonlót 7 húrosra. Egyébként meg, ami van épp raktáron/hozzá tudsz férni a javaslatokból és elképzelésekből. -
jmarcell
csendes tag
Legközelebbi hangszerboltos látogatásra: [link]
-
jmarcell
csendes tag
válasz
consono #50368 üzenetére
Ja, hát ez tény, csak nem akartam odaírni, hogy a hangszerboltban majd lehet rájön, hogy 175 kifut minden földi jót és annyival megtoldja.
A számok nem fedik a valóságot, gyorsan leszögezem. Egy keret mindig olyan szokott lenni, picivel többért lehet jobbat venni, meg ha valaki mond egy számot, akkor bele akarja centizni mindig az ember. Nyilván hangszerboltban ezernyi lehetőség van, mondani kell, hogy 150 +/- 10% van rá nagyjából, vagy ilyesmi és biztosan tudnak ajánlani valamit. Nekik sem érdekük, hogy egyszer eladjanak neked valami szart és többet vissza se menj, esetleg egy frankó Google kommenttel lehúzd őket.
Ezt a "jó" és "rossz" szót meg nem tudom miként lehetne elegánsabban használni. Mire tudjuk mondani, hogy jó? Vagy ha egy 250-es PRS SE már jó, akkor egy Japan vagy US standard milyen? -
jmarcell
csendes tag
Merre valósi vagy?
Ha budapesti vagy környéki, akkor elég nagy mázlid van és rengeteg a merítési lehetőség, mind használt piac, mind hangszerbolt tekintetében. Értem én, hogy ciki bemenni, mert fogalmad sincs semmiről véleményed szerint, de ilyenkor felmerül a kérdés, régebben hogy csinálták emberek? Se internet, se semmi nem volt, személyesen megnézted, kipróbáltad, vetted - nem vetted.
Tegyük fel, hogy nem akarnak átkúrni és odatukmálni valami irreális hangszert, netán még segítenek is egy kezdőnek. Mindjárt jobban hangzik, nem? Egyébként is lehet verni az asztalt, hogy "márpedig nem hagyok itt egy 10-essel többet"...
Az a baj, hogy lesz itt sok beidegződés a válaszok között, nehéz is ajánlani az elszállt árak mellett értelmeset, ami jó szívvel mond az ember. Egyébként is van lutri ugyanazon gitárok között minőségellenőrzésben, főleg "olcsó" kategóriában.
Nincs semmi kötődésem hozzájuk, de ha a Gitárcentrumba pl. bemész, ami állítólag most rohadtmenően fel lett újítva/nagyítva, akkor ott egy grátisz beállítást is adnak papíron. Biztos nem fogsz egy über-frankó gitárt kapni a kezedbe ezután, de annál jobb lesz, minthogy neten rendelsz valamit és majd beállítja valaki neked plusz pénzért vagy beállítás nélkül játszogatsz rajta.
Gitárok közül újonnan az Affinity, Cort G250, Ibanez AZES van náluk például, ezek 100 körüli tételek. Szerintem egy ilyenen már lehet gyakorolni azért, sokkal rosszabb gitárokkal is kezdenek emberek. Ne akarjunk már 90-es évekbeli USA filmekben lenni, ahol minden tinigyereknek van egy Gibson a szobájában.
(Esetleg a hangszerdiszkontnál Győrben van most készletakció Vintage V6 Strat-ra, 130-ért, nem biztos, hogy rossz vétel, de most olyan gitárokat ajánlgatok, amiket sosem fogtam a kezemben.)
Az is lehet, hogy a klasszik vonalon mozogva egy telecaster is megtetszene, amik olcsóbbak talán, de nem biztos, cserébe fix húrlábasak, végtelenül egyszerűek. Valakik szerint szépek, valakik szerint rondák, valószínűleg egyikőjük sem egy Mark Knopfler.Az erőlködő egy neccesebb kérdés, előszeretettel dobálóztam én is anno egyeseknek, hogy mennyivel jobb valami digitális cucc, több a lehetőség, stb. Viszont látni kell, hogy teljesen laikusként sokkal egyszerűbb tekergetni a potmétereket és majd kijön valami hang. Valami olyasmi opció lenne jó, amiben megvan a lehetőség tekergeti is, de esetleg csatlakozni tudsz rá egyéb eszközzel és jobban testreszabható hangzást kapsz.
Nem volt még Boss Katana Mini-m sem, valaki találkozott már vele? Újonnan 50 körül megy, ha fejhallgatózik az ember, akkor mindegy lenne feltételezem a ketyere, úgysem azon szól, viszont ha megtetszik a kollégának, akkor lehet, hogy a jövőben nagyobb lehetőségeket is lát majd benne, ellenben egy sima kombóval. Talán még Bluetooth hangfalként is lehet ezeket a vackokat használni...
Az biztos, hogy ha bemész egy ilyen helyre, jó eséllyel azzal az erősítővel is ki tudod választani az adott gitárt, amit meg akarnál venni. Talán még segítenek is. -
jmarcell
csendes tag
válasz
Ctrl+Alt~Del #50062 üzenetére
Ahogy látom a kérdésed elveszett a rengetegben, próbálok valami értelmes(nek tűnő) választ adni, ha nem is mindenre persze.
Általában az a mondás, hogy a nyaki hangszedők melegebb, lágyabb hanggal rendelkeznek, a hídnál lévők meg nagyobb jellel, kicsit "fényesebb"/"élesebb" a hangjuk. A sok gain-t igénylő zenékben ez az elsődleges. Jazz-ben, blues-ben, tiszta csatornán jobban dominál talán a nyaki hangszedő.
A nyaki hangszedőknek kisebb a kimenő jele, ez adódik magából a pozícióból is. Ugye a híd messzebb van fizikailag, kisebb/másabb a viszonyított a rezgés, stb. Ha akusztikus gitáron pengetsz különböző helyeken (nyakhoz közelebb-távolabb), akkor is különböző hangzásokat kellene kapnod, elméletileg. Tervezésnél egy nyaki hangszedő direkt "gyenguszabb", mint egy hídi, hogy nagyjából egyforma "hangosságot" kapjon a gitáros.
A középső hangszedőnek is az az alapja, hogy más a húr rezgése azon a ponton.
Az, hogy ugyanolyan típusú vagy sem, ez komplex kérdés is lehet. Többnyire a felépítésük hasonló, több-kevesebb a menetszám, de egyformák szerintem nem igazán szoktak lenni. Biztos vannak elvetelmültek, akik úgy szeretik, de nem gondolnám bevett szokásnak. Olyan is szokott lenni, hogy épp valaki hídit tesz nyakhoz, van olyan, ami mindkét pozícióban gyárilag is ajánlott, kb. végtelen a tárház.
Bízom benne, hogy hasznos volt és hülyeséget sem írtam, ha meg igen, akkor majd javítja valakit. -
jmarcell
csendes tag
válasz
consono #50082 üzenetére
A napokban Alapi könyvében olvastam, miszerint a nyak anyaga, milyensége dobja a legtöbbet a hangon, ha a fa részt nézzük. Utána ezt mindenki döntse el mennyire osztja vagy sem, az Ő véleménye ez, alapja lehet neki.
Számomra, ha magát a "rezgőkört" nézném, annyira nem triviális, hogy mi mennyire van hatással a hangra. Az elektronika része még adja az RLC-kört, de a fa milyensége, a pengetés helye, a pengető minősége, a pengetés ereje, meg egyéb apróságok mind tudnak befolyásolni egy "nyers" hangot és kapunk egy bonyolultabb rendszert egészében.
Amik YT-on vannak felvételek egy rakás utómunka után, nem feltétlen relevánsak. -
jmarcell
csendes tag
válasz
Ctrl+Alt~Del #49904 üzenetére
Akkor süket vagyok, mondom, mindkettő esethet.
Viszont tényleg olyan "elcsípett" a dolog, holott egy agyonhallott, -hallgatott, -játszott számról van szó. Ezen teória és az improvizáció témájához fűzve, nem-e érdemes elmélyülni már "kész" riffekben?
Elég sok terülére igaz az életnek, hogy ha sokat gyakorolja az ember, akkor előbb-utóbb lesznek automatizmusok. Ugyanez igaz például nyelveknél a "hallgatásra". Zene terén is javasoltuk már, hogy sokat és sokfélét kell hallgatni, ezáltal fejlődik a ritmikai érzék is.
Próbáltam reprodukálni ezt a pár hangot, hátha hasznos lesz tanács szempontjából, viszont nem sikerült. Annyira benne van az ember fejében, hogy "máshogy nem adja ki".
Hasznos tanulni imprózni, viszont én kicsit olyannak érzem, hogy egy lépcsőfok kimaradt, de se pedagógus nem vagyok, se semmi. Viszont ritmikailag és több téren is fejlődhet az ember, ha mások dolgaiból próbál tanulni. Persze át lehet esni a ló túloldalára, hogy nem tudsz már újat kitalálni, mert mindenben ráismersz valamire, de azért ettől messzire van egy átlag ember. Meg nyilván építőjellegűbb saját magadnak kitalálni dolgokat, maradandóbb is többnyire, fejlesztőbb is tud lenni, csak kell hozzá alap.
Ez megint csak egy félig-meddig költői eszmei futtatás. -
jmarcell
csendes tag
válasz
Ctrl+Alt~Del #49897 üzenetére
-
jmarcell
csendes tag
válasz
Ctrl+Alt~Del #49890 üzenetére
Figyu már, direkt hagysz ki egy hangot mindig?
Már többször is volt szerencsénk ehhez a riffhez, de nekem valahogy mindig hiányérzetem van. Csak én képzelem ezt úgy, hogy E-Bb-A-nak kellene szólnia?
Semmi baszogatás vagy ilyesmi, még mielőtt erre gondolnál, csak tök fura, hogy ennél a résznél nekem mindig hiányzik valami. -
jmarcell
csendes tag
-
jmarcell
csendes tag
Valakinek nincs esetleg Gibson Classic '57, valamilyen Burstbucker, esetleg 490-498 szett vagy SD SH-4, SH-1 kombináció elfekvőben, amitől szabadulna?
Beugrott a kistücsök a fejembe, hogy az Epi LP-ből ki kellene dobni a hangszedőket és tenni bele valamit a HB6N & HOTHB8B helyett, de szerencsére nem igazán van készleten sehol sem a fentebbiekből, szóval hátha elmúlik az inger... -
jmarcell
csendes tag
válasz
Ctrl+Alt~Del #49612 üzenetére
Ha nekem vannak bajaim a szövegértéssel, akkor neked is, ezt kár vitatni. Nem mondtam, hogy a szar szót használtad volna. A fórum minőségének fenntartására gondoltam, nem úgy kellene ezt is, mint FB csoportokban, hogy kapásból nem tudunk értelmes kommentet írni valamire. Nem sűrűn írok ide, de napi szinten olvasom, mert vannak érdekes és hasznos témák. Egyszer kell elkezdeni süllyedni, utána nincs vissza.
Neked sem kiragadni kellene dolgokat, hanem értelmezni a lényeget, hogy valami alázatot tanúsíts már legyél szíves bármilyen nemű kérdéshez, válaszhoz, bármihez. A bohócgitárt se írtad ugye? Nem kell sokat visszamenni a Gretsch-hez, amit már többször is mondtál, hogy neked ugyan nem. Mondjuk kérdezni nem kérdezte senki sokadjára sem. Néha mélyebbre kellene nézni adott témában és megértenénk dolgok miértjét. Én ezt nem bántásnak szánom, de látod, hogy nem egyedül voltam a véleményemmel. Te meg újfent azt mondod, hogy a szádba adunk ezt meg azt. Na, mindegy részemről ennyi. Bele se kellett volna kezdenem, okos, aki hallgat alapon… -
jmarcell
csendes tag
válasz
Smiley #49595 üzenetére
Ezzel maximálisan egyetértek, nem is volt ilyen szándékom, meg szerintem másoknak sem. Csak tudjuk már merre van előre, bohócgitárnak nevezzük a Gretsch-eket, igénytelen a Tele, stb. Nincs baj a véleménnyel, csak a történetet tudjuk már ezen gitárok a mögött. A Tele sem véletlen olyan, amilyen, oka van. A Gretsch meg megint más kategória. Lehet hogy nem tetszik minden mindenkinek, csak legyen már annyi alázat, hogy másként adunk ennek hangot. Pláne, hogy 1 éve van gitár a kolléga kezében. Nem egy 50 éve szakmában levő emberről beszélünk, aki látott már ezt-azt.
Tényleg ez egy kulturált fórum, ahol a belépő gitár ér annyit, mint egy Custom, és nem azzal kezdjük, hogy ami olcsó az szar, ami indonéz az szar, blabla. Bocs az offért. -
jmarcell
csendes tag
válasz
Ctrl+Alt~Del #49590 üzenetére
Pedig pont arra lettem volna kiváncsi, hogy ezen a formán hol látod a Tele formát, amit nem szeretsz, na mindegy.
Nem a véleményeddel van a baj, hanem a körítéssel, meg, hogy folyamatosan ki van hangsúlyozva, hogy neked nem. A székely bácsi egyszer mondta az asszonynak, mi a helyzet, legközelebb majd a változásnál szólt. Tanulságos. Minimális alázatot és tiszteletet kellene tanúsítani minden iránt, bármilyen téma, szakma az, és előrébb tartana a világ… -
jmarcell
csendes tag
válasz
Ctrl+Alt~Del #49583 üzenetére
És mi alapján mondod valamire, hogy Telecaster? Látok átfedést egy standard tele meg a Samick között, kicsit öszvér gitárok ezek, volt már erről szó. Csak erős rámondani, hogy Tele. Ennyi erővel, ha fogom a Schectered, kivágom belőle az EMG-ket és belerakok egy Tele szettet egy híddal, akkor az is az lesz onnantól?
Kicsit zavaró már az egyes gitár típusokkal szembeni “megvetésed”. Holott lehet bármelyiken jobban szólna a Puppets, mint valami lieblingeden.
Egy korodbéli embertől nagyobb érettséget várna az ember. Tinik szoktak hasonlóan véleményezni. Ami egy ideig tud vicces lenni, az nem feltétlen az folyamatosan. És nem, ez nem személyeskedés, mielőtt ezzel jönnél. Sorry.
-
jmarcell
csendes tag
válasz
Ctrl+Alt~Del #49514 üzenetére
Az a ledöbbentő számomra mindig, hogy a legjobb riffeket 20-30-40-50 éve hogy a bánatba írták már ilyenek nélkül, persze mindez költői. Mindenki tudja, hogy a gitáros vagy szereket használ vagy YT-ról gyakorol...
doc (#49524): Az én fejemben meg az él, hogy a "metált" 2x3-mal játszák. Ilyen ez a pop szakma.
Nem olvastam végig a gitárvásárlás előzményeit, de PRS SE Standard 24 nem játszott? Nagyjából erre a kategóriára tenném árban, ott tudtommal gyárilag felezhető a kóceráj. Legalábbis az 7 húrosomon így van. Ja, metált játszanak 4+3-on is a szerencsétlenek... -
jmarcell
csendes tag
Mondjuk ebben az árkategóriában nem tudom milyen SG-t lehetne ajánlani jelenleg, ilyen elszállt árak mellett. A Vintage VS6-ok lutrik, nem is klasszik SG alakúak, az LTD-401 Viperek már talán drágábbak, azok se klasszik formával bírnak. Az Epi-kből lehetne esetleg válogatni, de ahogy látom, ott is eléggé megszaladtak az árak.
Mindenesetre az SG király, pont, mint a Tele, csak vannak ízlésficamos emberek...Tényleg nézz meg boltban többféle gitárt, olyat is, ami alakra alapvetően nem feltétlen kedvenc vagy dobogós. Lehet annyira kényelmes lesz, hogy simán fentebb rangsorolod utána. Az is lehet, hogy egy adott gitárt épp "eltaláltak" a gyárban. Lassan mindent lehet játszani mindenen... Sokat lehetne vitázni rajta, hogy mi számít a legjobban a hangzásban, de a hardveren lehet a legtöbbet legkönnyebben változtatni.
-
jmarcell
csendes tag
Kicsit megkésve a "milyen pozitúrában gitározzunk" témához, ez volt már?
[link] -
jmarcell
csendes tag
Egy marha régi G310 lesz ez szerintem, most kicsit jobban utána nézve. A csavarozott nyakkal nem feltétlen lesz rossz, régebben az Aria SG-knek is volt csavarozott nyaka, ha jól rémlik Karácsony János is játszott egy olyanon a Nyugati-s koncerten. Meg kell nézni milyen állapotban van, tetszik-e az egész. Én mondjuk egy 80-100 ezer körülre lőném be az árat ennyi alapján, jóindulattal és drága ojróval.
-
jmarcell
csendes tag
válasz
Ctrl+Alt~Del #48961 üzenetére
Az biztos, hogy nem Telecaster, szóval azt később fogod venni, ha kinövöd, hogy a gain-t 7 fölé tekered
és nem is fix húrlábas (pedig a múltkor mintha írtál volna olyat, hogy legközelebb azt szeretnél).
-
jmarcell
csendes tag
válasz
FockeWulf #48575 üzenetére
Na, hát a strato-val én is így vagyok, szerencsére a "strato-manók" nem léteznek, így semmi késztetésem nem lesz a jövőben sem rá...
Ez is olyan, hogy kinek a pap, kinek a papné. Nekem is főleg az LP-SG vonal megy, bár SG-ből majd várok még egy alkalmi vételt, közben meg itt látom, hogy mennyien nincsenek oda érte, érhetetlen...
A PRS-nél nálam a "sima" forma sokkal nyerőbb, mint az LP-jük, az valahogy nem áll össze nekem. 7 húrosból olyan van, csak a képről lemaradt, egész jó kis darab.
Állítólag egy telére mindenkinek szüksége van, örök igazság.
Az LTD nekem csak ilyen "paraszt" hangolásokra van fenntartva jelenleg: AGCFAD, GgCFAD, drop C-vel ritkábban találkozik, erre kiváló, de az Epi azért szimpibb. -
jmarcell
csendes tag
válasz
Ctrl+Alt~Del #48545 üzenetére
Soha ne mond egy telére, hogy sosem kellene. Meghallják a kis tele-manók, elültetik a legminimálisabb kis csírát a fejedben, ami évek alatt kikel és hopp megjelenik egy tele, amit sosem akartál... Valószínűleg ez nem egyedi történet.
[kép]
-
jmarcell
csendes tag
válasz
Ctrl+Alt~Del #48396 üzenetére
Sanszosan, emlékeim szerint 1980-as az első Edda album, azon volt ez rajta. Attila csak később hülyült meg teljesen, de szerencsére a régi számokból élnek ők is, hiába a majd’ 40 album…
Ebben a pokolra indulós számban valami nem stimmel, de majd összejön előbb-utóbb.
Szerencsére, ha sikerül, akkor a többi is menni fog,
csak az a kérésem, hogy a következő ne a Thunderstruck legyen, mert arra nincs felkészülve ez a fórum. -
jmarcell
csendes tag
válasz
Ctrl+Alt~Del #48392 üzenetére
Youtube =/= valóság. A "sok" meg egy olyan fogalom, hogy találsz YT-on 10 ezer ilyen gyereket, ennek 80%-a ázsiai. Ezen a bolygón meg vannak 7,7 milliárdan, inkább nem írom ki ide az ezreléket, nem is százalékot, mint eredmény. Tehát "sokan", "amatőrök".
Ez a komment meg nem született meg. Jobb nem jut eszembe: [link] -
jmarcell
csendes tag
válasz
Ctrl+Alt~Del #48385 üzenetére
Hát, figyelj, ne én legyek a példa, mert 15 év után szerintem én nem tudnék mindent részt lejátszani belőle, ha egy hétig gyakorlom akkor sem. Egyszerűen nem gyakoroltam sosem ilyeneket. Cserébe 3-5 hangra elég jó riffeket találok ki, amit utána elfelejtek, majd hónapokkal később "újra megírom". Nekem örömet okoz, ennyi elég. Tudod mi benne a szép? Rohadtul nem gondolkozom rajta, hogy mi hangzana ott jól, kipróbálom, előbb-utóbb kialakul.
Nem tudom felmérni ennek a nehézségi szintjén egy átlagosan tehetséges, átlagos mennyiségűt gyakorló ember számára, ha kezdőről indul. Mindenesetre ehhez egy tudatosan felépített tematika nem ártana és akkor sem pár hónapról beszélünk.
Én a helyedben sokkal kisebb célt tűznék ki és lépkednék. Egyszerűbb zenéket, akár slágergyanúsakat elővenni, pár akkorddal alájátszani, utána szépen haladni előre. Az is lehet, hogy ilyen sebességű mozgásra sosem leszel képes. Az is ad rutint, ha valami Tankcsapda számra alájátszod az akkordsort, abban aztán olyan bonyolult dolgok nincsenek, pláne ha kvintelsz csak. Mégis zenélsz. Mondanám, hogy ajánlok egy-két Sidi-s videót, nem akarom szegényt bántani, de talán hasznos és szórakoztató valamelyest: [Vak teszt] [Figcsi]
Adott egy ember, nem 5 hónapja gitározik, simán rámondja 60 ezres gitárokra, hogy fél misi, meg fordítva, triolát még csak hírből sem nagyon látott, legnagyobb figurája a "vízköpő", mégis eszik az emberek és jól érzi magát, szerethető egy figura. Egy "inkább hús-vér ember", mint a te "review"-dban szereplő. -
jmarcell
csendes tag
válasz
Ctrl+Alt~Del #48381 üzenetére
Veled mondjuk nem nehéz "személyeskedésbe" kerülni.Összességében, mi most a lényeg? Otthagytad a tanárt, mint Szent Pál az oláhokat, ez történt "50" kommenttel ezelőtt, a tanár tud róla? Ha tud, akkor majdnem mindegy mindkettőtöknek, ha meg nem, akkor is. Adott leckét, gyakorolsz kicsit, senki nem fogja tudni, hogy miért adta pont ezeket, lehet még ő sem.
Általános probléma ez a link hozzáállás emberek részéről legyen az tanár vagy sem, gyakran a pedagógiai érzékük is nulla. Saját magad szopattad eddig vele, holott nem rezegtetek össze, ez nyilvánvaló. Nem tudom ki ez a csávó, marhára kíváncsi lennék rá, mert az eddigiek alapján hazánk 5 legjobb élő gitárosa között kellene emlegetni, csak enyhén bunkó még mellé... Gyanítom nem fog kiderülni, vagy valami "noname" alak.A H7 is egy elég alapakkord, én hamarabb fogtam szerintem, mint F-t, az F már a barrék előtt jött. Gyűlöltem is, mint az állat, sőt a mai napig nem fogom, csak ha muszáj, mégis gyakorolni kell és berögzül, hiába mutatta a csávó vagy sem. Valami szűkített akkord még úgy sem tetszene, vagy ilyesmik.
Nincs összerakva a kép a fejemben, nem is az én dolgom, de azt kellene nézni, hogy mi a cél? Nyilván, ha nem haragszol meg, már profi zenész talán nem leszel, hobbistaként, saját kikapcsolódásra gondolnám, hogy kellene fordítani az időt, ez lehet zenehallgatás, zenére alájátszás, bármiféle gyakorlás. Nem kell senkihez mérned magad, azt csinálod, ami neked örömet okoz, pont. Lesznek technikai hiányosságaid? Biztosan, sokaknak van itt szerintem, sőt még híres zenekarokban lézengő embereknek is vannak, valaki kottát se tud olvasni és rohadtul megvan 20-30 éve. Parasztba lefog 3-4 kvintet és kész a szám.
Ettől függetlenül persze, keressél egy tanárt, remélhetőleg találsz egy normálisabbat, csak helyén kell kezelni a dolgokat. Valaki ebben jó, valaki abban, gyakorlással meg egy szintig el lehet jutni, minél hamarabb kezdi az ember, annál könnyebb talán és fordítva. Bármikor el lehet kezdeni gitározni, nem erről van szó. A neten is találni egy csomó dolgot, te is néztél már ilyeneket, ezután is fogsz. Ott a tab-on mit kell lefogni, ha barré lesz, akkor barré, majd kitapasztalod hogy kell lefogni, neked miként kényelmes. Biztos nem fog minden porcikád az optimális szögben állni, érdekel valakit? Nem hiszem. Te zenélsz, örülsz neki, ennyi. Biztos sokan megköveznek majd itt ezért, lehet te magad is, de szerintem valami hasonló lenne a lényeg.
Szerk.: Bodor Máté is talán egyetlen órát volt Alapinál, mert nem rezegtek össze. Legyél te a következő Bodor Máté. -
jmarcell
csendes tag
válasz
Ragnar_ #48275 üzenetére
Valószínűleg ezt a számot pár éve még nem igazán fogadtam volna be, de most úgy vagyok vele, hogy eléggé átjött, nem úgy, mint Pély Barnának bármi...
Nekem ez a favorit "Trujillo show"-m, amit valaha felleltem a neten: [Black Label Society Boozed, Broozed, and Broken Boned ] -
jmarcell
csendes tag
válasz
Ctrl+Alt~Del #48291 üzenetére
Volt már előzőleg is linkelve itt pár DT szám, meg Liquid Tension is, de valami Budokan-os felvétellel biztos nem nyúlsz mellé. Azóta maximum szőrösebb, meg nagyobb darab lett.
Furcsa, hogy ennyi évet eltöltöttél a metal világában, de nem nagyon találkoztál ilyen arcokkal.Az meg, hogy kiírja a legjobb riffeket, teljesen szubjektív és még az adott hallgató pillanatnyi állapotától is függhet. Egyébként meg Tony Iommi írja, a többiek csak utána jönnek.
Valószínűleg egy Sabbath riff sem tud rosszul hangozni, akármilyen formában is van, de legalábbis az Iron Man még ukulelén is földhöz vág.
Egyébként volt itt olyan, hogy kire nem volt hatással Hetfield, hát szerintem Zakk Wylde-ra nem volt, de cáfoljátok meg. Azt leszámítva, hogy Trujilo-t elvitte mellőle, pedig micsoda groove volt abban a duóban… -
jmarcell
csendes tag
válasz
Goose-T #48258 üzenetére
De jó, hogy ezt nem nekem kellett kimondani.
Az viszont kijelenthető, hogy valószínűleg Hetfield sokakra volt hatással, akár Petrucci-ra, akár Dimebag-re, akár másokra. Meg az is tény, hogy a '90-es évektől sok újdonságot (szerintem) nem hoztak, de nem vagyok túlzottan kipattintva Metallica diszkográfiából, szóval ez teljesen szubjektív vélemény. Legtöbben a "Black" albumot tartják a vízválasztónak.
Talán Phil Anselmo is utána "köcsögözte" le őket, de az lehet a "Load" után volt. -
jmarcell
csendes tag
válasz
Alexios #48250 üzenetére
Hát igen, rögtön azt mondaná az ember, hogy annyit nem ér meg, csak ha belegondol az árváltozásokba... Én anno az MG-t is 20 ezer körül adtam el, még bele is alkudott az illető. Most meg ott tartunk, hogy eszetlen drága és még csak nem is jó.
Múltkor, hogy volt szó a drágulásról ránéztem már az új gitár árakra, mondjuk egy LTD EC-401 bőven 300 fölött van, használtan meg feléért sem vettem pár éve. A mexikói Fenderek majdnemhogy olcsóbbak. Ehhez képest mondjuk a PRS SE-k még egész jó árban vannak. Talán azok nem drágultak annyit. -
jmarcell
csendes tag
válasz
FockeWulf #48125 üzenetére
Hát, igen, valami hasonló az öreg, meg szerintem a felesége szokott lenni a kasszában, elég családiasnak tűnnek. Tavaly amikor voltam náluk, akkor vittem mit szeretnék, az se baj, ha csak hasonló, legfeljebb viszek belőle hármat és minden sapkát cserélek. A végén majdnem ott tartottunk, hogy miért nem elég nekem kettő, teljesen másfajta.
Összességében évente egyszer bemegyek húrt venni kb., ha meg vagyok nagyon szorulva és más nem kell éppen, szóval rendelni nem érné meg. Valószínűleg nem éri meg nekik nagyértékű dolgokat tartani, főleg, hogy baromi nagy a választék már globálisan, a forgalmuk meg alapvetően nem túl nagy lehet.
Egy ismerős akart zongorát venni és kiderült, hogy a másik helyi boltban tokkal vonóval 10-15%-kal volt olcsóbb, mint emitt, tehát az ember lassan csak megszokásból megy hozzájuk…
Egyébiránt 2006 körül, mikor kis szarosként megvettem az első klasszikus gitárom, akkor volt egy fekete Flying V a falon, nagyjából 200 fölötti tétel volt ez akkor, könnyen lehet, hogy Gibson volt. Még évekkel később is találkoztam vele a falon. Első látásra nagy szerelem volt, mondom majd gyűjtök rá és ilyenem lesz, szerencsére nem lett, mert azon meg ülve művészet játszani. -
jmarcell
csendes tag
válasz
Ragnar_ #48079 üzenetére
Abban biztos vagyok, hogy nem metronómmal gyakorolják, többet nem tudok segíteni.
Kezdésnek viszont az éneksávot ajánlom elsajátítani, utána a többi már adja magát, de ez csak tipp... Én biztos így kezdeném.
Mily csodálatos, hogy kis túlzással a Walk-ban, a Broken Man-ben és a Roots Bloody Roots-ban, meg egy egész RATM albumon összesen nincs ennyi hang, mint itt 6 percben...
Azért, ha véletlen megvan a szám, akkor következőnek ajánlom: [Liquid Tension Experiment - Acid Rain]
-
jmarcell
csendes tag
válasz
Ctrl+Alt~Del #48073 üzenetére
"Nemrég láttam egy videót, amiben Kirk Hammet mondta, hogy a legelső dolog, amire emlékszik, amikor gitárt vett a kezébe, az a kromatikus skála volt, hogy minden áldott nap tolta." ---> Ezek szerint a wah pedált csak később fedezte fel.
-
jmarcell
csendes tag
válasz
Ctrl+Alt~Del #48071 üzenetére
Hát, "pech", azzal nagyon nem lőhetsz mellé.
EB-ból lehetne válogatni bőven, hogy milyet szeretne az ember, cserébe szerintem nem bírják addig, amíg kellene, de hát ki mire esküszik, mi vált be neki. E-re én is Elixirt rakok fel, de a NanoWeb-ből 10-52-est, másra meg maradnak az EB-k, megszokásból.
-
jmarcell
csendes tag
válasz
benedekco #48063 üzenetére
Pont ezt próbáltam kiemelni, hogy nagyon nem mindegy milyen anyagból van az adott méretű húr, mindenki meg fogja találni a sajátját, de kell a kísérletezés. Nem lehet tudni, hogy amit egyszer ráraktak, biztosan az lesz a megfelelő az egyénnek.
Az meg, hogy mi barbárság és mi nem, azon meg inkább elmosolyodni kell és nem komolyan venni. Ettől függetlenül vannak az ilyen beidegződések, mint a rövid menzúra - vastagabb húr vagy a 335 - metál. Manapság már mindenen lehet mindent játszani mindennel.
Ettől függetlenl nekem sem az LP, sem az SG nem szólt sehogy sem vékony húrokkal, bármit is állítgattam rajta. Illetve nem úgy szólt, ahogy szeretné az ember. Ellenben Tony Iommi meg biztos nem a Mammoth Slinky 12-62-es szettet tette fel C#-re az SG-re, hanem 8-as meg 9-es szettet.
-
jmarcell
csendes tag
válasz
Ctrl+Alt~Del #48059 üzenetére
Lehet érdemes húrokat is próbálgatni. Tudom, nem régen tette helyre a PRS-ed a hangszerész, de húr és húr típus között is van különbség. Gondolom rádobott egy "átlag" Ernie Ball 10-es szettet, LP-re vékonyabbat barbárság rakni, de anyagában sem mindegy, hogy keményebb vagy puhább a szerkezete. A fentebbi Kóródi Tomis videó talán nyújt hasznos infókat élőben próbálgatás nélkül is.
Adott esetben simán vághatja is az ember ujját, ha nincs rajta elég bőrkeményedés vagy ha nyomja, mint süket a csengőt és marha kemény a húr.
Ui.: Azért raktam off-ba, mert inkább a jövőre nézve tartogathat információt/tanácsot, hogy ha véletlen cserélni kell húrt a gitáron, akkor figyelj arra, hogy nem mindegyik egyforma, attól, hogy méretre állítólag igen. Mindenki találhat magának kényelmeset és kevésbé azt.Ui2.: Kíváncsiságból ránéztem erre a "köröm fehéredős dologra", nekem is fehéredik, akárhogy nyomom.
Inkább azt figyeld meg, hogy ha a lehető leglazábban fogod le a megszólaláshoz, akkor milyen a hangja és ha jól lenyomod, akkor milyen. Akár egy csiptetős hangolóval is nézheted hol tiszta a hang.
-
jmarcell
csendes tag
válasz
Ragnar_ #48002 üzenetére
Ja, a RATM első albuma az olyan, hogy szinte bárkinek odaadnám meghallgatásra, aki kicsit is fogékony a zenére. A többi is jó lett, de az kiemelkedő a maga módján.
Azért eléggé el van halmozva az ember lehetőségekkel, csak egy évtizedből kerültek már elő favoritok. Bőven lehetne még találni itthonról is kiváló albumokat, szóval bátorítani kell az embereket, hogy hallgassanak több mindent meg! -
jmarcell
csendes tag
-
jmarcell
csendes tag
válasz
Ctrl+Alt~Del #47993 üzenetére
Általában nem gondolom teljesen komolyan az ilyen kijelentéseket, csak ezeket írásban rosszul adom át...
Mindenkinek megvan a maga favoritja, de azért érdemes próbálkozni nyitni a kevésbé mainstream felé, meglepő dolgokat találhat az ember. Igazából azt is nehéz megfogalmazni, hogy hol van a mainstream határa. Akár a Maiden-nek is vannak méltatlanul elfedett számai, amik sokkal jobbak lettek, mint néhány "sláger", de utóbbiakat nem lehet megkerülni, ahogy magát az együttest sem.
Nehezen javaslok számokat, mert nagyon szerteágazó a saját ízlésem is, de hallgasd meg mondjuk a Panterától a "Sleep"-et vagy a "Floods"-ot és juss el a számok második felére. Esetleg keress valami RATM számot. Aki a "Killing in the name"-ben nem érzi mekkora "groove" van vagy egy "Testify"-ban, azzal nem tudok mit kezdeni... Meg kell érnie rá.
Ami neked a Maiden, az nekem a BLS többek között, egyszerűen úgy érzi az ember, hogy nincs rossz szám. Mondjuk nézz rá a "Funeral Bell"-re meg a "Berserkers"-re. Örök klasszikus még a Down-tól a "Bury me in Smoke" vagy a "Stone the Crow" is.
Ajánlanám a Kingdom of Sorrow-tól az "Enlightened To Extinction"-t is, de azt vennéd észre a végén, hogy holnapra a PRS-ed B-be (H-ba) van hangolva standard E helyett. -
jmarcell
csendes tag
válasz
Ctrl+Alt~Del #47985 üzenetére
El kell engedni a mainstream-et, nem jó az semmire, szegény Trujillo is a pénzen kívül semmit nem kapott a Metallicától...
-
jmarcell
csendes tag
válasz
Ctrl+Alt~Del #47974 üzenetére
Igazából ez teljesen okés szint, sőt ahhoz képest, hogy nem régen kezdted meg pláne. Meg merem kockáztatni, hogy sokan itt nem tudnának kapásból eljátszani egy random számot gyakorlás nélkül, még ha egyszerű is és sokat hallott. Én legalábbis 15 év után sem biztos, hogy mindenben magabiztos lennék. Valamire rááll az ember keze, akkor kevesebb gyakorlás kell, valamire meg nem, akkor több. Teljesen felesleges ezen hergelni magad, ha nem megy leteszed, később előveszed.
Egy ember biztos van, akinek nem kell sokat gyakorolni: [link] Szerintem ne ő legyen a kitűzött cél, mert arra születni kell.
Felhozhatnám a BLS - Stillborn számát, aminek a fő riffje konkrétan egyetlen F hang. Garantálom, hogy nem sikerül elsőre reprodukálni hasonlót, ha nincs meg a trükk. -
jmarcell
csendes tag
válasz
Goose-T #47965 üzenetére
Hát, ezt igazán jól megfogalmazta, igazából akkor köszönjük a lehetőséget, hátha az asszonyok is örülnek neki.
Azért a RATM-t példának felhozni elég kemény, bár nekem teljesen kimaradt, hogy ők is csinálnak ilyet. Az valószínűleg kevésbé szólt 2010 körül is a pénzről, mint ez. Ráadásul ott él is mindenki, nem hiányoznak az igazi alapító tagok… Mindenesetre érdemes figyelemmel követni, hogy jön-e valami limitált Morello signature modell a következőkben. Mondjuk egy Flying V.
Egyébként gyanítom inkább lesz egy “összejövünk jammelni hangulata” az egésznek, akár a Down esetében is megvolt a jubileumra. -
jmarcell
csendes tag
válasz
Ctrl+Alt~Del #47956 üzenetére
Ha gonosz lennék, akkor mondanám, hogy frankón feleffektezted a cincogást…
Egyébként teljesen jó, bevallom nem hallgattam végig, de amit igen, abban annyira nem véltem izgulást. Persze lehet még gyakorolni, mindenki tud gyakorolni, még ZW is. Meg Rex is szokja még a Thunderbird-öt. Az biztos, hogy sokan már ilyen ügyességgel is befutnak manapság és nem is fejlesztik tovább magukat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo Tab M11 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 16GB DDR5 512GB SSD RX 6700XT 12GB InWin 301 Erazer CM 650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 9400F / RTX 2060 / 32GB DDR4 / 500 SSD
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 2xGold 6150 (18c/36t, 2.7/3.7GHz), 512GB RAM,10G, H740p 8GB, áfás
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest