Hirdetés
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Asszociációs játék. :)
- Mindent a StreamSharkról!
- Digitális Állampolgárság Program
- Szólánc.
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Garasoskodás
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Tökéletes töketlenség
- Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT.hu
Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Peterhappy
őstag
Jó, hát 60-as VO2max Olyat hol lehet venni?
Jahhhh, taktikusan, bár nem szándékosan épp csak a lényegi információt spóroltam le a képről.
In total you achieve your required weekly mileage by 14% and the required long runs by 14%. This results in a marathon shape of 14% which equals a marathon in 4:45:28.
Marathon Shape
14%
Resulting Prognosis
4:45:28 (6:46/km)Ez így nem tűnik reálisnak. Úgy 2:10 alatt menne kb. 23 kilométer, utána 5 percig ácsorognék, mekkora hülye is vagyok és a maradék ~20 kilit lesétálnám kb. három óra alatt.
A jó hír viszont az, hogy tippre úgy kb. 15 percig tudnék neked nyulazni
Amúgy minden viccet félretéve érdekes az oldal, tetszik, tényleg köszönöm!
"Runalyze expects you to complete an average weekly mileage of 78 km and a weekly long run of 29 km."
Ez azért elgondolkodtatott és még csak nem is tűnik teljesen lehetetlennek - ma még igen, de pár évre előre tekintve, ha elkerülnek a sérülések, már nem. -
Agony
aktív tag
válasz Peterhappy #60397 üzenetére
Ott mellette azért nézd a "Marathon Shape" mutatót is.
Nekem is 2:43-as maratont ajánl, csak a "Marathon Shape" a béka segge alatt van, mert a leghosszabb amit futok 25K.Ha bemész a marathon shapebe ott írja is:
"Your current effective VO2max is 60,11 which equals a marathon in 2:43:05. To realistically achieve this time, Runalyze expects you to complete an average weekly mileage of 105 km and a weekly long run of 33 km."
Tehát elvileg 2:43-as marathont futhatnék, ha heti 105 km-t edzenék legalább átlagban és lenne heti egy 33 km-es hosszú futásom.
"In total you achieve your required weekly mileage by 54% and the required long runs by 27%. This results in a marathon shape of 45% which equals a marathon in 3:21:00."
Aztán folytatja, hogy a jelenlegi edzésemmel 3:21-es maraton a realitás és gyanítom így is lenne. 30K@4:00 biztos lemenne, de utána úgy elolvadnék mint a fagyi.
[ Szerkesztve ]
Start with a whisper, end with a scream!
-
Peterhappy
őstag
válasz EmberXY #60393 üzenetére
Lassíts egy kicsit és kocogj picit tovább. Gyorsabban fog kopni a zsír
A Dombi névről nekem az exfocista jut eszembe, akit frankfurti légióskodása során hazazavartak az edzésről, mert jelenlétével zavarta a többi játékost
Lehet, hogy urban legend, bár állítólag annál több. -
EmberXY
veterán
válasz tomcica #60385 üzenetére
Köszönöm!
Sokat nem is tudnék egyszerre futni, szóval csak a sokszor kevesebb játszik, ha majd belejövök, akkor majd emelem a mennyiséget.Peterhappy: ..."kényelmesen tudjál beszélgetni"... Ha megvan Dombi ezzel kapcsolatos standup sztorija, akkor sejtheted, hogy én is hasonlóképp vagyok.
Arra figyelek, hogy a tempó egyenletes legyen, és ezt folyamatosan tudjam tartani, mert ha egyszer valamiért meg kell állni, aztán nagyon nehéz újra elindulni. Menet közben van elég levegő, persze az összes testnyílásomon szedem, a végére a kidöglés azt jelenti, hogy fizikailag fáradok ki, olyan értelemben, ami kellemes, és tudom, hogy tényleg csináltam valamit (de ha még utána futni kéne 100 m-t, megdöglenék ) .[ Szerkesztve ]
Up the Irons!
-
LanyUs
senior tag
válasz tomcica #60385 üzenetére
Reggel 05:00 kettő cuccot keverek.
I. 160 ml víz + 20 csepp béres + 5 csep biogaia + 5 ml immunotrophina + 3 csepp D vitamin + 10 csepp cebion + 4 kanál sensi duo tápszer
II. 7g bcaa + 12g l-glutamin + 2g C vitaminMindketten megisszuk, majd egyikünk bebel tovább, másikunk 5-10 perc szoba bringa, majd bokakörzés után nekilódul. És ez így megy minden nap. Ez esetben akkor jó helyen van. Amúgy véletlenül alakult így. Köszönöm a fentit, mert nem tudtam!
De akkor már adja magát a kérdés, hogy az ízületvédő bevételi ideje sem mindegy? Mert ezek lórúgás adagok:
5000mg I-es típusú, 100% hidrolizált marha kollagén
2000mg MSM
1500mg Glükozamin szulfát (vegán)
1000mg C-vitamin, L-szkorbinsav formájában
400mg kondroitin szulfát
300mg Peptan IIm hidrolizált 2-es típusú marha kollagén
40mg b-2cool natív 2-es típusú csirke kollagén mátrix[ Szerkesztve ]
-
Peterhappy
őstag
válasz EmberXY #60380 üzenetére
Egyfelől gratulálok a szigorú diéta betartásához és a sok mozgás beiktatásához!
Ha bírják az ízületeid, nem gáz a futás - a többiek ehhez jobban értenek, én csak okoskodni járok ide - én magamtól biztos, hogy még csak a tempósabb sétát mertem volna javasolni.
A salak (esetleg rekortán) mindenképp jó választás, kíméletesebb a lábhoz, mint az aszfalt.
A lassú tempós kocogás lehet számodra a legjobb; ha kidöglés alatt azt érted, hogy nagyon elfáradsz a végére, s nem azt, hogy menetközben alig kapsz levegőt. Fontos lenne úgy kocognod, hogy a mellett a tempó mellett még kényelmesen tudjál beszélgetni. Akkor futsz olyan tartományban, amely leginkább égeti a zsírt
Viszont a helyedben az úszásról semmiképp sem mondanék le, még akkor sem, ha nem érzed hatékonynak! Attól még, hogy nem érzed annak, lefogadom, hogy az!
Az ízületeknek is nagyon jót tesz, ráadásul a kocogás mellé is kiváló keresztedzés!Ahogy LanyUs is írja, a szauna is szuper, vétek kihagyni, ha megteheted, hogy menj!
-
tomcica
Topikgazda
válasz LanyUs #60382 üzenetére
A gyulladast edzes utan ajanlatos onerobol megoldani a testnek ha antioxidansokkal,krio terapiaval,emelt C vitaminnal "gyorsitod" az bezavar(hat) a regeneralodasba. Marpedig az edzes teljes kore a test regeneralodasaval zarul,mielott ujra terhelheted.
Erdemes azt a C vitamint a kovetkezo terheles elottre tolni,nem pedig a terheles utanra kozvetlenul.EmberXY 110kg isten hozott a daraloban kitartaaaas,tureleeeeem.Neked itt az elejen a sokszor kevesebb = tobb.
There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
EmberXY
veterán
válasz LanyUs #60382 üzenetére
Köszi a tippeket és a bíztatást!
Salakos futópályán "futok" jelenleg, ez van a legközelebb, így időt is spórolok, és nem kell a forgalom közepén, aszfalton futni.
Az energiabevitelre figyelnem kell, mert a cukor miatt jelenleg napi 160 g szénhidrátos diétára vagyok állítva. Ezt hellyel-közzel igyekszem is tartani, de úgy érzem, hogy a fogyás és a mozgás miatti anyagcsere javulás miatt ez már túl szigorú, tiltakozik is a szervezet rendesen, úgyhogy majd a dokival konzultálnom kell ezügyben a következő kontrollnál, ami 2 hónap múlva lesz, az akkori laboreredmény alapján.[ Szerkesztve ]
Up the Irons!
-
EmberXY
veterán
-
LanyUs
senior tag
válasz EmberXY #60377 üzenetére
Cipő: Hoka Bondi 7 - a legjobb csillapítás 100 kg felett ( én 192/105)
Terep: leveles erdei utak vagy a füves rész a járda mellett. Én már hetek óta futok a beton melletti részeken. Lassabb és nehezebb is, de kíméli a térdet. Boka viszont nagyobb terhelést kap ott! Rekortán a legjobb, de nem sokkal jobb a puha fűnél.
Táplálék kiegészítő valóban nem kell, de édesség helyett kiváló a tejsavó fehérje, mivel adagja 300-400 Ft és egy fehérje szelet csoki is ennyi.
Ha van rajtad izom a glutamin segít megtartani.
Szauna szuper! Tüdőkapacitás növelés, szív -és immunerősítés. Pótold a vizet, amit kivisz, mert futásnál előbb kiszáradsz.
ízületekre proezni expur vagy az mhn sportolói cucca [link]Ja igen! Aszkorbinsav nekem csökkenti a gyulladást. Napi 2-3g-t az életben nem visz be senki naranccsal meg citrommal, tehát a dobozos 400g aszkorbinsav még hasznos. Magnézium pedig a DM-ben található leveles a leghatékonyabb.
Gratulálok az eddigihez és kitartást!
[ Szerkesztve ]
-
parandroid
félisten
válasz EmberXY #60377 üzenetére
Nincs rá szükség kiegyensúlyozott táplálkozás mellett. Folyadékbevitel, és megfelelően számított ásványi anyag pótlás fontos, ezen kívül ezen a szinten semmi egyéb (protein, meg bcaa, meg vitaminok, meg anyám tyúkja). Ha ízületeket akarsz kímélni, meg erősíteni, akkor inkább a szabályos, és rendszeres nyújtásra koncentrálj.
p
I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.
-
EmberXY
veterán
válasz Peterhappy #60378 üzenetére
"Óóóóóó micsoda avatar!"
Köszönöm, a tiéd is nagyon rendben van!
36 éves vagyok, magasságom 176 cm, súlyom 110 kg körül van, pontosan nem mértem mostanában, de azt tudom, hogy ruhatárat már kétszer cseréltem az utóbbi 1 évben, 20 kg körül dobhattam le, ez javarészt annak köszönhető, hogy a diéta miatt a bevitt rengeteg kalória a töredékére csökkent, és persze a mozgás, nameg a gyógyszer is besegít, amit a cukorra kell szedni.
Jelenleg csak a futás az, amit csinálok, külön bringázni nem szoktam, de persze mindenhová bringával megyek, ez napi pár km max, edzésnek nem nevezhető.
Az úszás hetente 2-szer volt, általában 1 óra úszás és egy szauna volt. De mivel nem vagyok egy olimpiai úszó, egy idő után ez sem volt hatékony, ezért is tértem rá a futásra.
A sétát is próbáltam régebben, sőt, amikor nem volt bringám, évekig gyalog jártam mindenhova, de semmit nem ért, mert kényelmes volt, nem fáradtam el.
A futás az kidögleszt, nekem erre van szükségem (egy fix, lassú tempóban való folyamatos kocogásról van szó, aminek a végére az említett 3 km körül már kellőképpen el vagyok fáradva, ez kb 6-6,5 kör a futópályán (hagyományos, focipálya körül lévő salak 400 m-es körpálya), amit minden másnap szoktam csinálni), ettől érzem, hogy javul a közérzetem is.Up the Irons!
-
Hi!King
őstag
válasz Peterhappy #60376 üzenetére
Ok, de ha nem megy vissza a pulzus igazán, akkor is látni kellene a pulzus diagramon valami ciklikusságot, ha mást nem, lépcsőzetes emelkedést, valami ilyesmi kiolvasható, de azért zavaros.
Egyébként jóféle edzést csináltál, nekem is minél több ilyet kellene csinálnom, hogy gyorsuljak. Ezen a hét mondjuk pont szélsőséges volt, azért múlt, mert valószínűleg a következő 3 napon nem lesz alkalmam futni, 4-szer futottam, abból 3 valami intenzív, egyszer 1000/500 interval, egyszer dombozás, ma meg ez a 200/400. Utóbbi egyébként hasonló érzés lehet a te fél perces gyorsaidhoz, nekem az ilyesmi a legfájdalmasabb, na jó, a 400-asok még durvábbak lennének.
-
-
EmberXY
veterán
Sziasztok!
Nemrég kezdtem el kocogni, és azzal kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni, hogy érdemes-e valamilyen porcerősítő kiegészítőt enni, ha igen, akkor milyet?
Sok évnyi ülőmunka és jelentős elhízás után kényszerültem életmódváltásra még egy "viszonylag időben" elkapott 2-es cukorbetegség miatt. Kb egy éve tartom a diétát, fogytam is rengeteget, és természetesen mozogni is elkezdtem, először kerékpározás, majd a hidegebb hónapokban uszoda formájában, és most már érzek magamban annyi energiát, hogy kocogjak is, mert ezt érzem a leghatékonyabb edzésnek, és mivel futópálya mellett lakom, ideális a környezet is, ezért ezt szeretném rendszeresíteni. Azért is szeretnék futni, mert még fogynom kell, de az utóbbi pár hónapban már megállt a súlyvesztés, beállt egy szintre, valószínűleg nem volt elég hatékony az edzés, ezért valami keményebb módszer kell.
Eddig a nagy túlsúly miatt nem ajánlották a futást, hogy kíméljem az ízületeket, de így a fogyás után már nem akartam tovább várni, viszont azt sem szeretném, hogy a térdem megszenvedje ezt, ezért szeretnék tanácsot kérni ezzel kapcsolatban.
Nagy távokra nem kell gondolni, kb 3 km-eket szoktam futni, egyelőre minden másnap, természetesen apránként ezt emelni szeretném, na de valahol el kell kezdeni.
Előre is köszönöm, ha valaki ad valami jó tippet.Up the Irons!
-
Peterhappy
őstag
válasz Hi!King #60372 üzenetére
Hááááát... nem nagyon volt lehetősége visszamásznia a pulzusomnak... pedig a gyorsabbak után már belesétáltam, nem is kocogtam, sőt az utolsó kettőnél vagy háromnál meg is álltam pár másodpercre...
- 15p bemelegítő kocogás volt (ezt átlag 5:50-es tempóval kocogtam le)
- 12 perc, váltva: 1 perc tempósabb futás (azt hiszem 4:10 és 4:34 között), 1 perc kocogás
- 9 perc, váltva: 0,5 perc kihívást jelentő tempójú futás (talán 3:30 és 3:49 között), 1 perc kocogás
- 15p levezető kocogás -
Zozo0525
őstag
válasz Peterhappy #60373 üzenetére
parancsolj:
"UPDATE - IDEIGLENES MEGOLDÁS!Ha az órád a háromszögnél megállt a frissítés után, a következő a teendő:1. Kapcsold ki a jobb felső gomb hosszó (20-30sec) nyomásával!2. Itt jön egy gyári visszaállítás: indítsd el az órát, de ne engedd el a bekapcsoló (jobb felső) gombot!3. Rögtön a jobb felső megnyomása után nyomd le és tartsd lenyomva a jobb alsót is! (Itt ugye mindkét gombot folyamatosan nyomod.)4. Az első rezgésre engedd el a felső gombot!5. A második rezgésre engedd el az alsó gombot!6. Az óra gyári állapotra állt, mintha most vetted volna ki a dobozból. Jöhet a nyelvválasztás, ahol válaszd az ANGOL nyelvet!A hibát nagy valószínűséggel az új szoftver és a magyar nyelvi file akadása okozza, ezért a javításig angolon kell használnod a Venu2/2S órádat.A fent leírt gyári visszaállítás minden adatot és beállítást töröl az óráról, de a Connectre korábban felkerült adatok (edzések, egészségügyi adatok, stb.) nem sérülnek!" -
Hi!King
őstag
válasz Peterhappy #60367 üzenetére
Én ma 200/400-akat futottam, azért másolom ide ezt a képet, hogy mutassam, hogy ez a Decathlonos karra tehető, külső optikai pulzusmérő egészen jól mér, sokkal jobban, mint a csuklós szenzorok (nálad ha csak a pulzus ábrádat nézem, ki nem találnám, hogy intervalt futottál):
Jó, persze látszik, hogy azért van benne bőven késleltetés, egy mellkaspántos szenzorral rövidebb lenne az, hosszabb résztávaknál viszont már abszolút nem problémás.Szerk.:
Egyébként az én órámra (Kiprun 500 - Coros) észre se vettem, melyik frissítéssel érkezett meg a Galileo, nemrég tűnt fel, hogy már nem csak GPS + Glonass (+QZSS) módban nyomja, hanem GPS + Glonass + Galileo + QZSS, de ennél amúgy csak 3 mód van, GPS only, illetve a Glonass és a Beidou között lehet választani, a többi ezen esetben adott.[ Szerkesztve ]
-
Zozo0525
őstag
olvastad???? ideiglenes megoldás az órára?
https://www.facebook.com/groups/garmin.magyar.support/permalink/1925689100965373 -
tomcica
Topikgazda
"3:20 alatt elhagyod a valosaaaagot"
There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
Zozo0525
őstag
Most irta ki zerge a Facebookra problémás a frissítés..... Azert ez gáz igy kerdes mi lesz ebből? Garmin.hu face oldala meg lapít
-
Peterhappy
őstag
válasz Zozo0525 #60315 üzenetére
+ @Mindenki: Köszönöm a gratulációt, jól esik, tényleg
Tegnap baromi zsúfolt napom volt, egyetlen szabad órácskám akadt össz-vissz egész nap, akkor meg fórumozás helyett inkább bevertem pár tüskét éhgyomorra
Soha nem futottam még intervalt és tudatosan (értsd, pl. nem haveri focin) ennyire gyorsan. Érdekes volt fél-fél percig üstökösnek érezni magam és olyan sebességet menni, amin a nagyok csorogni szoktak.
Hasznos edzés volt! Szerencsére ma pihenőnap, mindenem IS fáj, kivéve ott, ahol a fájdalmat elnyomja az izomláz érzéseÚgyhogy ma nyújtás. Sok nyújtás.
@HKorn: köszi a tippet, lehet hogy akkor adok még egy esélyt a GPS+Galileo-nak.
Mi a véleményed/véleményetek, megéri azt használni?Egyébként érkezett ma eg frissítés az órára, azóta se kép, se hang, csak kék háromszög - beszéltem a Zergével, sok felhasználó járt így, épp hivatalos tájékoztatásra várnak a Garmin-tól.
Szóval elég nehézkesen indul az órával a kapcsolatunk. -
LanyUs
senior tag
válasz Zozo0525 #60350 üzenetére
Jót nevettem! Sértődés ezen a fórumon Nálam nincs. Nyugodtan mehet a poén! Családiasan vagyunk itt! Amúgy méretem XL Most már csak azon gondolkodnom, hogy kiment a lassú elefánt vagy a lassú tehervonat a rekortánra
Ma átlagos formában voltam. Már egy 30 szintes domb is felvitte a pulzusom, pedig minden napos futástól elvárnám, hogy felfelé is csökkenjen... -
tomcica
Topikgazda
-
Never79
tag
Tegnapelőtt megvolt az első tempós részeket is tartalmazó edzés december eleje óta, 5x 3 p (650 m lett mindegyik ez kb 4:35-ö tempó), köztük 2 perc alacsonyabb pulzus (5:30-as tempó kb.). Azt még élveztem, de azért ez tegnapra kijött, úgyhogy a tinglitanglit még lazábbra fogtam. Kicsit darabosan indultam neki, de aztán a végére csak bemelegedtem.
szerk: átmenetiben én rövidgatya (aminek van belső tapadós rész) + kompressziós szár kompót használok, ha egyáltalán kell a szár.
[ Szerkesztve ]
-
Zozo0525
őstag
válasz ígyvanferi #60349 üzenetére
tényleg, ez jó ötlet köszi
LanyUs persze hogy nincs órád amilyen lassú vagy mérni sem lehet (poén volt nem megsértődni)
reggelente futok egy 65 éves pasival Ő sem hord semmit telefont sem de mindig 15 km lekocog.... mondjuk így ki tudja számolni mennyit fut de azt sem igazán érdekli lehet neki van igaza fut az élményért és semmi nem érdekli -
ígyvanferi
addikt
válasz Zozo0525 #60347 üzenetére
Most én se látok ilyet a decathlon kínálatában, pedig korábban volt, van olyanom. Futáshoz adták, nem tapadós, de nem is egy buggyos mackónaci, és szellős az ágyéki részen, tehát enyhébb időben is jó. Én mondjuk bringán a napi közlekedéshez használom, arra pont jó. Futáshoz maradtam a tapadósnál egy rövidnacit ráhúzva (vizuális környezetszennyezésnek nem vagyok híve).
Mondjuk így, hogy eltűnt a kínálatból, nem tudom mit kéne keress. Esetleg másik sportágnál nézz valami hasonlót. -
LanyUs
senior tag
válasz Zozo0525 #60346 üzenetére
Nekem még mindig nincs órám Sőt! Az én esetemben a futás utáni jutalmazás + az elmaradt édesség iránti vágy csökkentése gyanánt rátoltam 60k-t tejsavó fehérjére és g-bomb-ra. A g-bomb egy glutamin mátrix, aminek ice tea íze van. Na ez pl. a cukros üdítőket helyettesíti, amire kb. 4x ennyi pénzt locsolnék el. A scitec tejsavó pedig a legjobb ízű fehérje a sütemény és csoki helyett van.
A futásról nem írok. Megy daráló -
Zozo0525
őstag
kellene egy hosszú futónadrág ami nem testre simulós 10.000 Ft határ kb nem télre tavasz-ősszel.... valahogy nem találok, még a decatlonba sem :-) vagy korán van?
-
tomcica
Topikgazda
válasz tibcsiworld #60335 üzenetére
Szabadnapon futhatsz
-
-
inf3rno
nagyúr
-
Agony
aktív tag
válasz inf3rno #60338 üzenetére
Valamiért meg voltam győződve róla, hogy Polar-od van. Minden esetre Suunto támogatja a korábbi edzések átszinkronizálását, úgyhogy csak össze kell kötni a Suunto fiókkal és áthúzza a meglévő edzéseket.
Én azért is szeretem Runalyze-t, mert szinte mindennel együtt tud működni és teljesen független a gyártóktól, úgyhogy ha eseleg váltanék Garmin-ról, akkor is tudom egy helyre gyűjteni az edzéseim és tök jó elemzéseket lehet nézni időszak/időszak összehasonlításban.
Amúgy PB-ket is tudja kezelni, sőt összes is tudja hasonlítani.
-
inf3rno
nagyúr
Suunto van. Igazából kint vannak fájlban, mert egy részüket még telefonnal mértem. Azokat szoktam feltölteni. Próbáltam egyszerre többet feltenni már runalyze-ra, de azt hiszem valami hibába futottam, vagy nem tudom miért vetettem el végül. Most lehet, hogy mégis az lesz. Ami a strava-ban tetszik, hogy mutatja, hogy melyik cipő hány km-t futott. Jó lenne mondjuk visszakapni a PB-ket, ami endomondon volt.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
Agony
aktív tag
válasz inf3rno #60336 üzenetére
Ja látom, hogy Polar sajnos nem támogatja, hogy a régi edzéseidet is átszinkronizálja... bár nem értem miért, Garminnal simán ment.
De arra van lehetőség, hogy lementsd az edzéseidet (backup data) és azt importáld Runalyzeba. Itt van róla egy videó, hogy kell importálni.
-
tibcsiworld
aktív tag
válasz Never79 #60325 üzenetére
és tomcica
köszi szépen. Hát, meló után fáradt vagyok, de tegnap a futáskor nem jött ki, csak hogy lassan jobban bírom.
És ha 2 napos szabadom van (nem mindig hétvége), ami most téli időben jobbára csak fekvést jelent, akkor se fussak azon a 2 napon 1-1x? (azokon a napokon kiesik a melóbeli 30-40.000 lépés)
[ Szerkesztve ]
-
stefyY
őstag
Ezt én is köszönöm, rá is lesek.
#60330: Csalóka bizony. Hajnali 4:40-kor indultam itthonról 5 fokban és úgy lefőttem, hogy ihajj. Rövidnadrágban.
"Ha Istenhez szólunk, az ima; ha Isten szól hozzánk, az skizofrénia." "Mi ez, génkezelt lazac? Nem, csak háromszor visszafagyasztott hekk."
-
tomcica
Topikgazda
válasz tomcica #60331 üzenetére
En ma 15 x 200m/200m-t csinaltam,jol felporgott 34-35mp lett mindegyik gyors,a pihenok pedig kb 3:50-55 (de fokozos fajta 4:30-3:40).
NB Rebel...puha,konnyu,porgos.Ma pont ez kellett.[ Szerkesztve ]
-
tomcica
Topikgazda
A heten csinalj utolso hosszu edzest egy teljesen versenyspecifikus hosszut kinalok ->
15 x 1000m/1000m (3:40 a gyors,a lassu nem erdekes 4:30-4:10 kozott barmi mehet) DE a lassu 1000m utan direkt setalj bele 10-20metert (nyugodtan megallithatod az orat,nem kell merni,vagy utolag vedd ki belole hogy ne zavarjon be az atlagba). Ez kikenyszerit 15db megindulast,ami specifikus.
Ezutan jovo heten mar mindent csokkenteni kell kicsit.utolso heten pedig meg csokkenteni (intenzitas erintve legyen mindket heten!).
Legyen 14napod kipihenni ezt a 30km-t utana mar 20 es/vagy rovidebb legyen a hetvegi hosszu munka,mert benned marad a faradtsag.[ Szerkesztve ]
-
Agony
aktív tag
Csalóka még az időjárás... Ma 20x 200/R200 (3:30/4:00) volt a menü és rövid nadrág + pólóban mentem, de ahogy 17 óra után eltűnt a nap már nem volt olyan kellemes... gyorsan elkezdtek kihülni az izmok.
Valamiért ma újra elővettem a nyugdíjazott Boston 9-et, de amúgy se adta. A tempó cél mindenhol teljesült, de nehéznek, vontatottnak éreztem... valószínű a vasánapi félmaraton még igencsak dolgozik a szervezetben, főleg a combokban.
A pulzus rendben volt, a tempós részek kerek 4K@3:30-at adtak a pihenő szakaszok pedig 4K@3:57-et, így a teljes edzés 14K@3:55 168 BPM lett. A vasárnapi félmaraton fényében nem volt rossz edzés, de rá kell pihenni a most vasárnapra. Lehet inkább lassítok és növelek a távon, az eddigi 25K@3:50-4:00 helyett valami 25-30K@4:00.
-
tomcica
Topikgazda
válasz tibcsiworld #60323 üzenetére
Amilyen munkat emlitesz az melle nem javaslok minden nap futast egyelore meg csak szepen turelmesen epitgesd.
Booooven lesz meg idod napi szinten vegig futniThere are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
Never79
tag
válasz Peterhappy #60312 üzenetére
Köszi a leírást, és gratu a pbhez.
tibcsiworld: alapvetően 3 tényező befolyásolja az állóképességi sportban a fejlődést. Az edzés (értelemszerű), az étkezés, és a pihenés.Sokan a pihenést felejtik el, hogy mennyire fontos. Nem attól fejlődsz, hogy keményen nyomatod, hanem attól, hogy pihenés során a szervezet kompenzál, felkészül a következő terhelésre, mert rájön mit csinálsz vele 😃. Persze idővel egyre több ingert kell adni neki, de egyelőre pihenni is kell neki. Gondolom megízlelted most, hogy milyen jó érzés (endorfin szabadult fel) futni, nyomatnád neki. Vigyázni kell azzal is, hogy az izomzat gyorsabban fejlődik, mint az izületek.
Azt meg hogy “te csak ennyit futsz” engem nem érdekel. Elkezdted, csinálod, ez a lényeg. Tomcica, Agony, Chuck Norrishoz képest én csak keveset futok 🙂
[ Szerkesztve ]
-
inf3rno
nagyúr
Ma extra lazát toltam 5:45 155-ös pulzussal. [link] A tegnapi 5:30 165-höz képest ez egész kellemes volt. A lábam is jobban szerette. Szándékosan visszafogtam, nagyjából ugyanazt tudtam volna hozni, mint tegnap, vagy 5:15-el 165-170-et, de péntekig ki akarom ezt pörgetni, hogy tudjak újra hosszút futni.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
tibcsiworld
aktív tag
Huhh, ma nagyon visszajött az önbizalmam. A 4. hetem kezdtem a couch to 5k-val. A második héten majdnem megvolt a 4k, utána minél jobban tepertem, annál kevesebb lett. Elfogytam, meg levegő.
Aztán megláttam, hogy ez jön. Itt már többet futtat, mint sétáltat.
Össze is fostam magam, meg meló után, 10 óra talpalás a raktárban (30-40.000 lépést jelent kb), azt hittem, nem fog menni. Peterhappyval való levelezés után úgy döntöttem, ha "sokat" futok, akkor lassan.
Ez lett (itt csak a futás/sétálás különbséget kell nézni, mert ez a program mindent ír a teljes távra, csak nem jót - itt majdnem eltalálta):
A lényeg itt van (az mi band 6 és a FR735 is ugyanannyit mért):
A következő futáskor tuti meg lesz a 4k.
Tudom, Nektek ez piskóta, Nekem viszont hatalmas dolog!
A nagy kérdésem:
Ugye full kezdő vagyok, és a couch to 5k heti 3 edzést javasol. Az nagyon nagy baj lenne, ha minden nap futnék? Nem haladnék gyorsabban az edzéssel, csak minden nap (mondjuk 1 pihenővel) lefutnám az arra a hétre szánt időt, nem csak 3x. Vagy maradjak nyugodtan a popómon, és haladjak nyugodtan, mert baj lehet?
Mi a véleményetek? Előre is köszi!
-
Chuck Norris
senior tag
Ha legközelebb meghívhatlak egy sörre miközben elmeséled, valamint a grafikonokkal illusztrálod nem sértődök meg
-
Chuck Norris
senior tag
Szerintem az elég fontos, hogy minél kevesebb cuccot cipelj magaddal. Ha tömegközlekedéssel mégy, nem szervezetten a legpraktikusabb ha ugyan ott van a start meg a cél is, a váltóruhát amiben hazamégy belerakod egy zacskóba és bedobod egy fa alá a kutya nem viszi el. Azt, hogy mit viszel magaddal frissíteni táv, időjárás, és attól függ, hogy útközben van-e csap, bolt.
-
inf3rno
nagyúr
-
tomcica
Topikgazda
-
Agony
aktív tag
Grat a félmaratoni PB-hez és külön a részletes óra teszthez. Jó ilyen tapasztalatokat olvasni, főleg a VENU vonalról, mert amúgy futók körében inkább a Forerunner és a Fenix széria az elterjedt.
-
HKorn
veterán
Gps először új helyen kicsit lassabb, de utána már oké. Viszont a pulzusmérésnek nem szabadna ilyen kilengéseket produkálnia. Vivoactive 4 nálam ilyet nem csinál, igaz mostanában már pánttal futok én is, mert azért volt egy-két necces elmérés nálam is.
Run&Ride
-
Zozo0525
őstag
gratula a PB miatt. nekem is ez a cél, 2 óra alá a félmaratont :-)
-
inf3rno
nagyúr
válasz Peterhappy #60313 üzenetére
Ja nekem van sokféle olajam. Most a zsálya és a kakukkfű között vacilláltam. Bakteriális gyulladásnak tűnik, hamar eltiprom.
Buliban hasznos! =]
-
Peterhappy
őstag
Szóval múlt hétfőn érkezett a Családba egy Venu 2.
Sokat gondolkodtam, melyik modellre lőjek, végül a Venu 2-re esett a választásom (még egyszer köszi a segítséget, HKorn!). Úgy gondoltam, ha a Fenix7-be ezeket a szenzorokat szerelik, nekem is jó lesz. A cél az volt, ha már költenem kell órára, olyan legyen, ami évekig óra lesz.
Sajnos a szűkös anyagi lehetőségek ezt tették lehetővé, de így sem panaszkodhatok, pár éve még erre sem lett volna lehetőségem. Egy használt modellt sikerült megcsípnem, így az óra ugyan bő fél évig használatban volt, viszont megspóroltam két (a listaárhoz képest három) cipő árát.Mint okosóra, rendkívül elégedett vagyok vele, sokkal, de sokkal többet tud, mint reméltem - főleg a korábbi órámhoz (Polar M430) képest. Nekem ez fontos szempont volt, mert gyakorlatilag 0-24 lenémítva van a telefonom, sokszor azt sem tudom, hol teszem le épp.
Az órában van funkció, amely a lenémított telefont is képes megcsörgetni (és a telefonnal is meg lehet találni az "elhagyott" órát), szóval úgy istenigazából nekem már csak ezért a funkcióért megérte minden más funkció, mint pl. mutatja a pontos időt, stb. már csak grátisz.Múlt szerdán hosszú futáson teszteltem a Venu 2-t. Bal kézen a Garmin, jobb kézen a Polar.
Már az indulásnál pislogtam, míg a Polar M430 jó szokásához híven viszonylag gyorsan megtalálta a GPS-t, addig a Venu 2 vért pisilt. GPS+Galileo beállítással akartam futni, ez nem is jött össze, végül GPS+Glonass mellett sikerült jelet találnia.
Nem mondom, kissé csalódott voltam, de utána szinte minden simán ment.A futás végül félmaratonná duzzadt, ráadásul sikerült a PB-met betornázni két óra alá!
1:59:05 lett a vége, a korábbi rekordomhoz képest 4:42-t javítottam.
Akkor úgy éreztem, maradt is még bennem tartalék, de végül a hazaút maradék 500 méterét (Dombnak felfelé) már sétálva tettem meg. 22.05km lett a táv vége, ez is az eddigi legtöbb.Az óra képernyője összehasonlíthatatlan a M430-cal. Minden a helyén, minden logikus módon, szépen elrendezve, jól láthatóan. Más kávéház. És az aksi sem izzadt meg különösebben a futás során.
A távot nagyjából egyformán mérték, a ~22km-en talán 60 méterrel mért többet a Polar úgy, hogy pár másodperccel később indítottam (és állítottam meg).
A pulzust illetően már jelentősebb eltérések voltak, viszont érzetre, légzésre úgy érzem, sokkal inkább a Garmin adatai lehettek pontosabbak, a valósághoz jóval közelebbiek. Eleinte nem volt nagy eltérés, de utána teljesen elkanyarodtak egymástól az órák, ez elég érdekes volt. És hiába hordtam másik kézen most az M430-t, korábban is ugyanezen méréseket hozta rendszerint. Tipikus példa, sebességnövelésnél folyamatosan csökkentette a pulzust, miközben egyértelmű volt, hogy nő. És volt, hogy percek kellettek a korrigáláshoz.
Ez volt az egyik érv a váltásra.Ugyanakkor, ha lehet, a Garmin sokkal, de sokkal jobban megtréfált, számomra érthetetlen módon. A futásom egy adott pillanatában kb. 160-ról beszakadt a pulzus 85-re, onnan egy-két másodperccel később visszaugrott 100-ig, de onnantól kezdve lassan vánszorgott vissza a helyére; kb. 7(!!!) perc elteltével juthatott el arra az értékre, ahol valójában lehettem.
A jelenség ráadásul nem egyedi, eddig szinte minden futásomon tapasztaltam hasonlót. Márpedig ennyire durva kilengéseket a M430 messze nem csinált.Beszéltem a Zergével (tőlük vettem a órát), mert furcsálltam, hogy a mai 3-400 ezres modellekbe szerelt szenzor ilyeneket tud és titkon már-már reméltem, talán a hiba az én készülékemben van - de állítólag nem. Fenix7-nél pontosan ugyanígy előfordulhatnak hasonló mérések, más kérdés, hogy én pl. Agony-nál még csak hasonló ugrást sem láttam.
Azt is mondták, a GPS funkció Budapesten bőven elégséges, nincs szükség a GPS+Galileo nyújtotta pontosságra (amely ráadásul sokkal jobban meríti az órát is). Tény, hogy most "csak" GPS mellett futok és így már seperc alatt talál jelet az óra.Amivel elgondolkodtattak; van egy apró, de azért nem jelentéktelen zűr a szívemmel (születési rendellenesség) és néha kihagy egy-egy verést a szívem. Lehetséges volna, hogy az ilyen elugrásoknál ez történik?
Tudom, hogy az M430 sem mai óra már és a csuklós mérés még ma sem igazán megbízható, de négy éve az akkori órák között átlag felettinek tartották a pontosságát - és annak esetében sem láttam másnál olyan elugrabugrálásokat, mint amiket nálam produkált.Alább pár összehasonlító kép. Szerettem volna a két diagramot Photoshopban montázsolni, de nem sikerült jól, így külön-külön pakolom be őket - azért így is elég szembetűnőek az eltérések.
összefoglaló (balra Venu 2, jobbra Polar M430)Gyanítom, hogy az elevation differencia a GPS beállításokból fakad (Venu 2: GPS+Galileo / M430: GPS), s az eltérő szintkülönbségnek köszönhető a kalóriákban jelentkező különbség.
tempó (fent Venu 2, lent Polar M430)
tempó (fent Venu 2, lent Polar M430)Mindent összevetve az órával elégedett vagyok, most már nekem kell felzárkóznom hozzá A Zergénél egyébként rendkívül korrektek voltak, nagyon szimpatikus mind a bolt, mind az Eladók, csak ajánlani tudom Őket.
S nincs mese, ha még komolyabb pontosságra vágyom, kelleni fog egy pulzuspánt. De szerintem soha nem fogok arra a szintre eljutni, hogy valóban szükségem legyen egyre.Szombaton belekezdtem egy bő három hónaposra tervezett edzéstervbe, a Garmin Coach funkció jóvoltából. 1:40:00-s tervezett félmaratont adtam meg, mint cél, ezt végül 1:44:00-ra módosítottam, mert lehetetlennek tűnő edzéstervet rakott össze (3:30-3:40-es futások, stb.). A tervezéskor nem gondoltam, hogy ilyen rövid időtávra állítja össze a programot, így most nem érzem reálisnak, hogy május elejére 15 percet javuljak - de nem is szeretnék.
Holnap lesz az első gyors intervallumos napom, azt követően meglátom a hogyan továbbot. Reálisabbnak tűnik negyedévente 2-5 perccel csökkenteni a félmaratont - és inkább fussak három év múlva 1:40-t, mintsem most belesérüljek.
De egyelőre tart a lelkesedés. Az edzésterv amúgy ötletes és logikus, egyelőre kellemes csalódás.
Néha referálok majd.Bő lére eresztettem, ugorjátok át nyugodtan a hozzászólásom, nem sértődöm meg
-
jimpo
senior tag
" Javasolt edzés, hát ez jópofa. "
Elég jól pörgött most a Pegasus 38 Shield volt a soros, a reggeli esőre való tekintettel.
Az első emelkedőre fel ment meg a második is, köztük totyogás. A negyediktől síkon ment a történet.
Az utolsó három előtt viszont sétára váltottam, jelzés előtt ~20mp-el kezdtem el ismét futni addigra lement a pulzus 150 bpm körülire. Majd az 5mp-esnél pörgettem csúcsra a gépezetet, és igyekeztem tartani. Jelzés után egy fél perc alatt visszalassultam, majd séta. A végére sikerült ráérezni... Majd hazacammogtam, egyébként 11 fok örül volt a hőmérséklet, kicsit túl is voltam öltözve.
Holnap futásmentes, melós nyújtós nap lesz.A 1080p felbontás játékokban lehet nem a legszebb, de legalább simán fut a vason... :DDD
-
Zozo0525
őstag
1000 km? Sokan 500 utan cserelnek. En sokat futok rekortan, 90% kb 1800 km lassan nekem is kuka
-
inf3rno
nagyúr
válasz Peterhappy #60307 üzenetére
Mittudomén, 2019-ben hosszabb kihagyás után aug 3 kezdtem el újra futni. Itt egy laza aug 5 6:30 - 155 [link], itt van egy felmérő aug 22 4:50 - 180. [link], itt egy laza aug 25 6:30 - 135 [link].
Olyan 170-175 körül van az aerob felső határa nálam. Mostanában alig karcoltam bele az anaerobba, általában 5:15-6:00 - 155-175 közöttiket futok pihenőnapokon tempótól domborzattól függően. Kivéve a múltkori 23, ahogy nézem ott a végére 6:00 - 175 lett, de emelkedőkön elszállt a pulzus rendesen 185-190-re is ugyanilyen csiga tempón. Érthető, mert elkészültem rendesen a végére. A lazáknál gyakorlatilag végig aerobban vagyok, és teljesen alapozósra nem szeretek visszaállni, mert unalmas, sok és csak megfájdul a lábam a szüttyögéstől. Nincs beedzve egyáltalán az a tempó, és nem vagyok hatékony rajta. Az első 1-2km-en szoktam csak ilyen 6:30-7:30 között menni, ha romon vagyok és idő kell amíg bejáratódik a gépezet.
Mára is nagyjából ugyanaz a terv, mint tegnapra, olyan 5-7km 5:30-6:00 között, esetleg az 5:15-öt érintve, ha nagyon megy.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz Peterhappy #60295 üzenetére
Amiről beszélsz az kezdőkre vonatkozik. Én sokadszor csinálom. Van alap izomzat, állóképesség, csak vissza kell szokni. Az elején leginkább a hajszálerek és a légzés tisztulnak nálam, azért esik ennyire hirtelen.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest