Hirdetés
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- Szólánc.
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Öregszem
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Ingyen kellene, de tegnapra
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
-
LOGOUT.hu
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
félisten
válasz zizidor #39900 üzenetére
Én is így látom.
És mindehhez még hozzájön az a nem kevésbé zavaró tényező, hogy SSD-knél nem egységes, hogy VL szerint nettó vagy bruttó területet adnak-e meg...
Meg aztán: egy fájl méretét miben számoljuk? Gyakorlatilag más mértékegységben, mint a meghajtó kapacitását.
A RAM-nál legalább nem nekünk kell mindezzel törődnünk, ott elég viszonyításként, ha egységes a nevezéktan.
A hálózatoknál meg decimális egységeket adnak meg, cserébe viszont az ugye bruttó kapacitás -- de ez már egy másik történet.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
ekkold
őstag
válasz MaCS_70 #39901 üzenetére
Szerintem egyszerű (és gusztustalan) marketingfogás az egész. Ha a memóriák esetében meg lehet pontosan adni Gb-ban a kapacitását, akkor ugyanezt meg lehetne tenni a többi adattároló esetében is korrekt módon.
http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/ https://www.hobbielektronika.hu/apro/index.php?u=1574
-
KISDUCK
addikt
válasz KISDUCK #39888 üzenetére
Megjött a meghajtó, a gépem tudja kezelni csináltam gyorsba egy próba telepítést és elsőre minden okénak tűnik. Vasárnap tudom majd csak alaposabban belakni/kipróbálni addig visszaraktam a régit. Mondjuk kicsit furcsa hogy rögzítés nélkül mennyire lifeg jobbra-balra az m2 foglalatban a meghajtó, nyilván a szabás minta miatt, de akkor is gáz.
-
-
zizidor
őstag
válasz MaCS_70 #39906 üzenetére
Jó szándék ide vagy oda, a tudatlan vevő számára sikerült kreálni egy újabb zavaró tényezőt.
"Ez a fájl miért 230 GB, miért nem 247?"
Szerintem ha a MB/MiB, GB/GiB mértékegységeket megfelelően használnák, akkor is sokan összekevernék melyik mit jelent. Így meg pláne.
„Open mind for a different view, and nothing else matters”
-
ekkold
őstag
válasz zizidor #39907 üzenetére
"Ez a fájl miért 230 GB, miért nem 247?"
Erre a kérdésre annyit kell válaszolni hogy azért mert tárolókapacítás esetén nem 1000, a váltószám a Giga / Mega / kilo között (hanem 1024).
Amelyik user ennyit sem képes felfogni, annak amúgy sem létezik jó megoldás, aki meg átlag közeli inteligenciával rendelkezik az ennyiből érteni fogja.
MaCS: egyszerűen egységesen Gb-ban kellene megadni, 1Tb felett pedig Tb-ban. Mindenképpen lesz olyan akit összezavar tehát univerzálisan jó megoldás nincs. Viszont az gusztustalan amikor 3 különböző tényleges kapacitású eszköz esetén, mindháromra ráírják, hogy 500Gb (és valójában mondjuk 482Gb / 454Gb/ 490Gb). Az eddigi nem egységesen megadott kapacitásértékek miatt pedig rá lehetne írni, pl. hogy valós 492Gb kapacitás.
Vagy hagyni kell a francba az egészet, úgy ahogy van, az egység sugarú user meg hadd értetlenkedjenhttp://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/ https://www.hobbielektronika.hu/apro/index.php?u=1574
-
veterán
válasz ekkold #39908 üzenetére
átlagjúzer a fájlok méretével sincs tisztában. nagyságrendileg se. anyós boldogan vett kétterás külső hdd-t, merthogy több ezer doksit tart rajta, annak kell a hely. persze, kilobájtokban mérhető pároldalas vackokat... és nem ő az egyetlen, ó dehogy ő.
[ Szerkesztve ]
hanyas vagy, te disznó?
-
newest
csendes tag
Sziasztok van egy 970 pro 500gbos nvme ssdm és nagyon lassú a második felére mikor ír milehet a baj nem tudjátok ugyanaz az 50giga kb 30 lassabb mint mikor frissen az első felére írtam ugyan arról az ssdről telepít az egy 750evo
-
félisten
válasz Doky586 #39911 üzenetére
Pont erről beszélünk, hogy nem!
Amint zizidor is írta:
Az 1024-es alapú számolás a következő:
kibi (Ki) = 1024 (2^10)
mebi (Mi) = 2^20
gibi (Gi) = 10^30
tibi (Ti) = 10^40
stb.A kilo, mega, giga, tera, stb. sor szigorúan SI, tehát KIZÁRÓLAG 1000-es (10^3) szorzólépéseket jelentenek.
Az más kérdés, hogy a köznyelvben a kibi-alapú, abban megszokott számokat, mennyiségeket párosítjuk az SI mértékegységekkel (prefixumokkal). Az anno, amikor még a MegaByte volt a legnagyobb egység, nem okozott komoly problémát, az eltérés az egyre nagyobb számokkal viszont exponenciálisan növekszik.
MaCS
-
Frawly
veterán
válasz ekkold #39904 üzenetére
Az hát, marketingfogás. Nem is az SSD gyártóké, hanem a HDD gyártók vezették be. De már előtte a floppylemezeknél is kavar volt, mert félig 10-es, félig 2-es számrendszerben voltak számolva. Pl. az 1,44 MB-os kisfloppy 1,44 × 1000 × 1024 bájt, ami kb. semminek nem felel meg, mert 1,47456 MB vagy 1,40625 MiB, de semmiképp nem 1,44, akármiben mérjük, km-ben, vagy megatonnában. Az SSD gyártók inkább csak megengedik ezt maguknak, mert ha a HDD-seknek szabad, akkor nekik is.
A megoldás az lenne, hogy mindig a kihasználható kapacitást adnák meg (overprovisioning területet hozzá nem számolva), de azt mindkét módon, GB/TB-ban és GiB/TiB-ban is feltüntetve. Ekkor lenne tisztességes. Szoftverekben meg normálisan kéne használni a GB/GiB egységeket.
Arra is tényleg kéne vigyázni itt fórumokon, hogy a Gb nem gigabájt, hanem gigabit, ami azért nagyon kínos, mert az sávszélt jelent, amit mindenképp 10-es számrendszerben értenek. Értem, hogy nehéz a Shift-et nyomni két betű erejéig, ha meg Caps Lock-kal operál valaki, akkor meg BEKAPCSOLVA MARAD!!!4!
A terra meg latinul föld, mint a terra a terráriumban. A prefixumot terá-nak hívják, egy r-rel írva és ejtve.
De erről már sokszor írtam, hogy a laikusok megveszik az 1 TB-os SSD-t, és gondolatban már le is tároltak rajta 1 TiB-ot. Aztán jön a csalódás, hogy csak 931 GiB, és még ebből is lejön particionálási, fájlrendszerformázási veszteség, lejön az OS által tartalékolt terület, kluszterméretből eredő veszteségek sok kis fájlnál, aztán jó esetben sem lesz még 931 GiB sem, és még ezt sem ildomos állandóan csurig tartani. Annyiból megértem egyébként a felháborodást, hogy míg pár megákban számoltunk, addig nem volt nagy eltérés, de mikor már ilyen terabájtokról van szó, akkor már nagyobb nem mindegy, hogy van 70 GiB-140 GiB vagy nincs.
Meg ezért írom mindig azt is, hogy akinek már van 1 TB tárolnivalója, az ne 1 terás SSD-t vegyen már, mert azon máris szűkülködni fog, nem lesz jövőtálló döntés. Nem szabad kicentizni, legalább egyel nagyobb tárterületet kell venni mindig, nem akkorát, ami még most pont, hajszál híján elég, mert akkor túl gyorsan kell lecserélni, az meg drágább, mint most egy nagyobbat venni.
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
Mondjuk szvsz felesleges ezt a tárolókapacitás témát ennyire túlragozni, mert egyáltalán nem újdonság, elég régóta így van... A gyártók eleve SI szerint, decimális alapon adják meg a tárolóeszközök kapacitását, legyen az belső / külső HDD és SSD, pendrive, DVD, BD lemez stb. egyaránt. Az OS és a programok meg rendszerint eleve IEC szerint számolnak, vagyis nem meglepő, ha emiatt eltérés van és pl. a bruttó 1 TB-os SSD-nél nettó 931 GB, pontosabban GiB lesz ténylegesen használható. Akiknek annyira nem tetszik ez, akkor lehet menni a gyártókhoz reklamálni, de kb. 0 eséllyel... Meg rendszerint eleve feltüntetik a csomagoláson, termék specifikációjában stb., hogy ők SI szerint, 1000-es alapon adják meg a tárolókapacitást.
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz varmi2 #39919 üzenetére
Nem újdonság ez sem, egy SATA3-as SSD-nek kb. ennyit kell tudnia USB 3.0-n, vagy akár még többet is, mivel UASP módban kb. 450 MB/s a szabvány vége. Viszont az már SSD-től, valamint hardver- és szoftverkörnyezettől függő is lehet, hogy melyiknél ténylegesen milyen értékek jönnek ki, amit az alábbi teszt is szemléltet.
Ami még érdekes lehet, az az UNMAP (TRIM) működése, amit Windowson pl. az ezen és ezen leírásokban szemléltetett módon lehetne tesztelni. Valamint még az, amiről nemrég volt szó, hogy az előbbi működéséhez is kapcsolódóan a meghajtóoptimalizáló miként kezeli a külső SSD-t. -
Frawly
veterán
válasz King Unique #39923 üzenetére
De, sajnos ezt ennyire túl kell ragozni, meg állandóan minden x. topikoldalon leírni, mert elég sűrűn előkerül, hogy az emberek emiatt csalódnak. Nem is gondolnád, hogy ezt hányan nem tudják. Nekünk itt a topikban sokaknak ez egyértelmű dolog, alaptudás, ragozást nem igényel, de ez nincs mindenkinél így!
A gyártóknál reklamálni nem lehet, mert a csomagoláson vagy a terméken mindig fel van tüntetve, hogy a gigabájt az náluk 1,000,000,000, a terabájt meg 1,000,000,000,000 bájt. Csak ez is általában ilyen apróbetűs bla-bla szokott lenni, amit a vásárlók 99,99%-a nem olvas el. Sokszor a gyártói weboldalon is kint van ez a tény, igaz általában *-os lábjegyzetben megjegyezve.
Persze, aki erről tud, annak egyértelmű, így van ez már évtizedek óta. Csak régen kevesebb embernek volt gépe, meg míg kilo/megabájtokban mértünk, akkor nem tűnt fel sokaknak. Ma meg mindenki sok száz gigáson, meg terás háttértárakon nyomatja, van mindenkinek gépe, így már jobban szembeötlik bárkinek.
Linuxos, BSD-s programoknál általában még állítani is lehet, hogy 2-es vagy 10-es számrendszer szerint mutassák a szabad memória, lemezterület méretét, foglaltságát, fájlméreteket, stb..
-
King Unique
titán
válasz Frawly #39925 üzenetére
Nem, ennyire nem kell, mert eddig is már bőven túl volt tárgyalva ez a téma és az eredetileg nemrég felvetett kérdés, hogy miért 465 GB/GiB értéket mutat az OS az 500 GB-os SSD-re, már rég meg lett válaszolva, a többi utána már átment offolásba... A másik meg az, hogy létezik ám kereső is a topikban, rá lehet keresni konkrét kifejezésekre, kulcsszavakra, nem feltétlen kell mindent sokadjára is újra megkérdezni, amikor előtte már lehet 100x volt róla szó a topikban.
Persze, hogy nem lehet reklamálni, mert a gyártók rendszerint eleve feltüntetik, hogy milyen alapon (SI) van megadva a tárolókapacitás, sőt némelyik még azt is odaírja, hogy előfordulhat, hogy az ön operációs rendszere ettől eltérően más értéket fog mutatni. Vagyis az már a felhasználó/vásárló baja, ha nem olvassa el, nincs ezzel tisztában... Meg nem mintha csak a gyártókon múlna, amikor sokan még a gigabájtot sem tudják leírni rendesen, GB helyett Gb alakot írnak, tera helyett terrát, bináris prefixumokkal, SI / IEC közti különbséggel és egyéb alapvető dolgokkal sincsenek tisztában, nekik kb. ugyan mindegy, hogyan és milyen egységben van feltüntetve a tárolókapacitás...
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz King Unique #39926 üzenetére
De nem olvasnak az emberek, már 1-2 hsz.-t sem olvasnak sokan vissza, nem hogy a témaösszefoglalót, vagy használnák a keresőt.
Abban igazad van, hogy aki nincs tisztában a GiB és GB különbségével, annak hiába is írnák oda, épp úgy nem menne vele sokra, de ha kérdezné a topikban, akkor lenne mire mutogatni legalább. Most is van, az apró betűs részekre, de arra joggal mondja azt, hogy izé, azt nem látta.
De felesleges emiatt aggódni, a topikban azért van ennyi hsz., mert minden el van ismételgetve benne százszor. Minden második-harmadik hsz.-ben ugyanazok a kérdések jönnek, a HDS szerint hibás az SSD, közben meg csak régi verzió, a sok írás árt az SSD-nek, az M.2=NVMe, NVMe-ről minden gyorsabban tölt, és egyéb dolgok, amire mindig leírjuk ugyanazt. Ja, tudom, unalmas már, de az ilyen topikok erről szólnak.
-
King Unique
titán
válasz Frawly #39927 üzenetére
Egyrészt attól az még nem mentség, ha eleve adottak a topikban ezek a lehetőségek, de az igaz, hogy sajnos jellemző sokaknál ez a hozzáállás. De nem mintha most a tárolókapacitásnál az SI / IEC szerinti számítás olyan bonyolult, elvont téma lenne, amire a gúgli kereső ne adna hamar releváns találatokat, vagyis még csak kérdezni sem feltétlen kell erről itt külön.
Másrészt a mostani esetnél pont az a helyzet, hogy volt egy kérdés, arra ment válasz, válaszok, utána még kicsit fejtegetve, majd később átment offolásba, az eredeti kérdéshez, illetve az SSD témához már nem igazán kapcsolódva. Vagyis teljesen jogos felvetél volt, hogy nem feltétlen kellene ezt itt tovább folytatni és ennyire túlragozni... Ha valaki mégis annyira akarja, akkor lehet folytatni privátban, lehet írni blogbejegyzést és ott feszegetni tovább, ennyi.
-
UDPSendToF
tag
Sziasztok!
Ezek az eredmények mennyire jók / rosszak egy új 1TB-os Samsung PM981-től?
A szekvenciális olvasást bőven túlteljesítette a gyári adathoz képest, viszont random-nál a közelében sincs a 380/440k IOPS-nak. Lehetséges, hogy más program mérése alapján van megadva az adat, vagy nálam nem jó valami? AIDA szerint 77 fokig ment fel mérés közben, laptopban van.
Köszi a segítséget!
-
varmi2
nagyúr
válasz UDPSendToF #39929 üzenetére
77C az már sok, biztos vissza vett, hogy ne süljön meg.
Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!
-
zizidor
őstag
válasz abdulka1 #39933 üzenetére
Nekem is volt P5K alaplapom, bár nem pont ugyanez a típus. Gyárilag nincs AHCI, egyes típusokhoz viszont lehet találni moddolt BIOSt. Próbáltam, hibátlanul működött is, de értékelhető változást igazából nem jelentett. Még egy kölcsönkért SATA3 kártyával sem, mert nem képes akkora átvitelre az alaplap.
„Open mind for a different view, and nothing else matters”
-
BudaiZoli
tag
Sziasztok!
Nem találtam SSD probléma topicot, így itt próbálkozom. A tavaly szeptemberben vásárolt ADATA SU650 240GB-os SSD-m így fest fél év nem aktív használat után. Alig pár játék van rajta, azokkal is ritkán játszunk már. Szeretném gariztatni, de nem tudom, hogy meg kell-e várnom, hogy működésképtelenné váljon vagy be tudják vizsgálni esetleg. Tud valaki segíteni ebben?
-
BudaiZoli
tag
válasz Top cat #39937 üzenetére
Nem tudom miért 2 napot ír, a legújabb van fent. Biztos küzd, hogy életben maradjon, ezért ír ki hülyeségeket.
PH!-s fórumos ajánlás alapján vettem, nem gondoltam volna, hogy ennyire vacak, vagy csak én fogtam ki egy kivételesen rosszat.
Igazából a garanciális dolgok érdekelnek. Felesleges köröket nem akarok futni, hogy még működő állapotban vissza küldöm nekik aztán azt mondják rá, hogy jó és várjam meg, míg teljesen tönkre megy. -
félisten
Teszteltem az itthoni gépeket, és mind a kettőn a következő eget rengető SSD- sebesség jött ki:
Mindkettőben Samsung 860 EVO SATA SSD van, az egyik egy Gigabyte GA-880GA UD3H rev2.0, a másik egy Gigabyte GA-970A-UD3 rev1.0 alaplappal fut, amelyek SATA III-asak.
A SATA mindkettőben AHCI-n van, az alap 2006-os Windows driverrel.
Mi lehet itt rosszul beállítva?
USB-n egyébként megvan a közel 400 MB/s...
Köszönettel: MaCS
[ Szerkesztve ]
-
NoroKings
csendes tag
SZiasztok. M.2-es távtartó csavart hol lehet vásárolni (ha nincs meg). MSP laphoz kellene :/
-
MaxxDamage
félisten
Sziasztok,
SSD FW-t érdemes Updatelni?
Ha igen, akkor nem történik változás Update alatt/után az SSD-n? /nem veszik el róla semmi?/
860 EVO írja, hogy van rá Update◄►"Desktop Killer" Clevo® X170SM-G "DTR" Laptop With Prema® Team BIOS►*i9-10900KF @ 5GHz (AIO Water System)*4x32GB=128GB 3200MHz CL20 RAM*RTX 3080 GDDR6 16GB vRAM MXM*4x2TB=8TB M2 SSD►-_-◄S23 Ultra 5G (12/512GB)►Technics AZ80►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."◄►
-
Dragon3000
veterán
válasz MaxxDamage #39945 üzenetére
Attól függ, hogy mit javít.
Ajánlott a mentés, mert hiba bármikor felléphet és akkor elveszted az adataid, de általában nem szokott gond lenni. -
Doky586
nagyúr
válasz MaxxDamage #39945 üzenetére
Igen.
-
félisten
válasz Doky586 #39941 üzenetére
Én is úgy gondolom, hogy illene 500 GB/s sebességet produkálnia egy úgy SSD-nek SATA3-on.
De mindkét gépen, 2-2 SSD-n is ez a hervatag sebesség jön ki.
Eleve 90%-ra vannak particionálva, és összesen maximum 70% a telítettségük.
Nem igazán értem (nagyon nem) hogy mitől ilyen lassúak.
MaCS
-
Új hozzászólás Aktív témák
-
HARDVERAPRÓD
(rögzített hozzászólás)
Kedves Fórumozók!
Frissítettem az összefoglalót, valamint a topik neve is változott.
Remélem ezekkel a változásokkal itt több tapasztalat/eszme csere fog létrejönni, mivel kicsit szabadabb, lazább lehete ezentúl ez a topik.Mindenkinek további jó fórumozást!
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- Elektromos cigaretta 🔞
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Moderátort keresek a fórumhoz!
- Melyik tápegységet vegyem?
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Formula-1
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs