- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Okos Otthon kezdőknek
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- hcl: Döglött tabletből wifis kijelző kókány
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Aktív témák
-
BigBear
senior tag
Végigolvastam Anandék tesztjét, s ahogy láttam, az Indilinx vezérlőre épülő meghajtók gyak. ugyanazok belülről. (Pl. OCZ Vertex, Patriot Torqx, G.Skill Falcon, Super Talent UltraDrive stb.)
A kérdésem épp erre irányulna. Láttam, a Corsair is kihozta a maga Indilinx alapú meghajtóját, az X sorozatot. Gondolom akkor várhatóan ez is ugyanazt takarja mint a fentiek. Találkozott már valaki vele esetleg? -
ATtIs_80
tag
válasz
fsb1000 #2494 üzenetére
Köszönet a válaszért és a plusz infóért! Már kezd halványulni a homály!
Olvastam, hogy örlődsz az OCZ Vertex Turbo 60GB és a Samsung 120GB között. Mit szólnál egy köztes megoldáshoz? A Crutial CT128M225-ről mi a véleményed? Szerintem penge kis SSD! Teljesítményben a Vertex Turbo 120GB-hoz, árban pedig a Samsung 120GB-hoz közelít, ráadásul itthon is elérhető.
-
c41r0^
őstag
válasz
fsb1000 #2496 üzenetére
Nekem is 32GB-os Samsung SLC drive-om van, a TRIM-et nem támogatja és valószínűleg nem is fogja, mert régebbi a Samsung vezérlő, "elsőgenerációs", valamint én más FW-t sem találtam hozzá a neten (mondjuk ez még nem jelenti azt, hogy nincs is). A CrystalDiskInfo kiírja, hogy nuku TRIM.
-
fsb1000
nagyúr
válasz
RiddleR #2495 üzenetére
Félreérthetően fogalmaztam, mert a "manuális" TRIM-en azt érttem, hogy külső szoftverrel (SSD-n kivüli) lehet használni, ebbe beleértve az OP rendszert is.
A Samsungnál az automata TRIM funkció OP rendszertől független, de semmilyen infót nem találtam a hatékonyságáról.Hajlanék az OCZ Vertex Turbo felé, de a PH-n senki nem árulja jóárasítva, és boltokban sem látom. (pl árgép)
A másik probléma az ár/sebesség.
Nekem elég lenne a 60GB, de az lassab mint a 120-as. (talán valami belső RAID miatt..).
És sajnos a kis fileok R/W-jénél is gyengébben muzsikál a 60-as, pedig leginkább a BOOT miatt használok ssd-t. Mondjuk a böngésző cach-re is jó hatással van...Viszont Samsung MLC van 120GB-os gyak. azonos árban az OCZ vertex turbo 60GB-val.
Igaz igy elesek a man. TRIM-től, de eddig is elvoltam nélküle, és egy 120-ast sosem fogok 50%-nál jobban teleírni, igy nem várható a lassulás az első OP élettertama alatt.Ráadásul 20% gyorsabb is, amit ha elvesztenék teleíráskor, még épp az OCZ 60-as sebeségénél vagyok...
kemény dilemma.... -
RiddleR
aktív tag
válasz
fsb1000 #2494 üzenetére
Én úgy tudom, hogy az Indilinxes vezérlőknél is megy a win7 trim-je nem csak a manuális (wiper).
Az megint más tészta, hogyha intel chipset driverrel rakod fel, akkor állítólag az nem továbbítja a trim-et az ssd-hez (már készül a javítás, hacsak kész nincs).
Az auto trim (vagy garbage collection) nekem gyanús. Az OCZ is próbálkozott vele, de több volt vele a baj, mint amennyi hasznot hozott, úgyhogy egyenlőre még a béta fw-ket is leszedték és fejlesztik. nem tudom, hogy a samsung mennyire tudta ezt tökéletesen megoldani.Amúgy, ha le akarod cserélni a samu 32-t, akkor vagy indilinxes drive-ot vagy intelt vegyél szerintem. Az indilinxesnek meg van az az előnye, hogy nem olyan brutális árban mint az intel.
-
fsb1000
nagyúr
válasz
ATtIs_80 #2493 üzenetére
Bár korábban számomra sem volt teljesen világos ez a "TRIM" funkció, de rászántam egy éjszakát az utánaolvasásnak.
Kb azt takarja amit régóta hiányoltam(tunk) a lassuló müködés miatt, azaz "inicializálja" az SSD-t (illetve nem foglalt/törölt tárrészeit), ezzel gyorsítva a működését-Az SSD lassulása természetes folyamat (nem hiba), használattól és tipustól is függhet akár 10-40%-is lehet.
Az újabb RBB chippes Samsung alapú SSD-knél automata TRIM funkció került beépítésre.
(fogalmam sincs, hogy a logikai allokációs táblát miként fordítja le fizikaira, hiszen egy file törlésekor az fizikailag nem törlődik, vagyis csak a logikai bejegyzések változnak meg)
Az Indilinxes (és IBM) vezérlőknél manuális TRIM lehetősége adott, azaz szoftverből inditható.A TRIM funkciót csak a WIN7 oprendszer (tán valamamelyik Linux ver is) használja, elvileg minden törléskor. És az OCZ viper parancssori program, amely létrehoz egy nagy file-t, majd törli és annak a helyét inicializálja.
Más programot nem találtam, ami ezt megtenné.A TRIM szemléltetése: [link]
A probléma lényege: Az SSD felépítéséből következően a törölhető egység mérete nagyobb, mint az OP rendszer foglalási egység mérete, azaz 1 fizikai (SSD) tárolóegységen több logika tárolóegység helyezkedik el, és törlésük csak egyszerre lenne lehetséges. -
fsb1000
nagyúr
Kicsit megkésve... de ez tényleg egy jó cikk.
Végre hiteltérdemlően kimérték, hogy van különbség az USED és NEW álapot között.
.
Két furcsa következtetésem is támadt végigolvasva a cikket (lehet tévedek)
1. Az SLC-k jobban bírták az USED állapotot.
2. Az "OCZ vertex turbo" azonos vagy jobb vételnek tünik, mint az Intel új MLC-je.Mindenesetre elgondolkodtatott mire cseréljem a Samsung 32GB SLC-ket.
Mindkettőben van TRIM (ha jól értelmeztem), mig a Samsungnál nem tudtam kideríteni.
A Win7-en kivül milyen progival lehet ezt a TRIM funkciót "aktiválni"? -
válasz
ATtIs_80 #2488 üzenetére
"Nem tudjátok véletlenül, hogy miért nem javasolt az SSD-k töredezettségmentesítése?"
1. Abszolut semmi haszna nincs.
2. Plusz iras az SSD-re, marpedig az SSD ha valamit nem szeret, az az iras. Egyreszt csokkenti az elettartamot, masreszt meg lassitja az SSD-t (legalabbis egy bizonyos ideig (utana mar nem lassul tovabb) ill. a TRIM rendbeteszi a dolgokat - ha tamogatja az SSD),
3. Pont errol volt szo egesz eddig, legalabb egy hozzaszolasnyit visszaolvashatnal. -
ATtIs_80
tag
Sziasztok!
Nem tudjátok véletlenül, hogy miért nem javasolt az SSD-k töredezettségmentesítése? Egyes állítások szerint a művelet rövidíti/rövidítheti az SSD élettartamát. Igaz ez? -
RiddleR
aktív tag
válasz
deicide #2486 üzenetére
Szerintem nálad azért nem mutat különbséget, mert 3xRAID0-án vagy, ha jól látom. Ekkora powernél már a mérési hibakeret is elég nagy.
Bár ezt erősítsd meg, hogy stimmel a konfigoddal az amiről írtál.
Ha a működési elvet nézem, akkor egy szűz (vagy manual TRIM-el lekezelt) drive-ra felkerül az adat és marad sok szűz hely. Ez további másolások és törlések után szépen teleszórja a meghajtót, mondjuk úgy, hogy lehet defragolni, de még van szűz hely.
A defrag viszont ír/olvas sokat és szerinte sorba rendezi a fileok darabjait, de közben fizikailag az SSD úgyis szétszórja, mert ő meg az egyes blokkok élettartmát veszi alapul és a kevesebbet használba dobálja szét.
Tulajdonképpen akkor nem látható se gyorsulás se lassulás, ha a drive már amúgy is "tele" volt hasznos/törölt adatokkal és a defrag előtt már nem volt szűz hely. Így előtte és utána is szét van szórva rajta minden így ugyanazt a teljesítményt hozza.
Gondolom.... -
canniball
nagyúr
válasz
deicide #2484 üzenetére
"A crystaldiskmark mér random read/write-ot..."
Ez ugyanaz mint a RiddleR által ajánlott CrystalDiskInfo vagy egy cég alkotta két különböző progiról van szó?
Mod. Látom két progi...mi értelme egy cégnek két azonos célú programot írni...?"A sebességnövekedést persze csak szemre "érzem", illetve tudom hogy logikusan valamivel gyorsabbnak kellene lennie..."
Tehát akkor van azért ebben némi placebo hatás is... -
deicide
veterán
válasz
canniball #2483 üzenetére
A crystaldiskmark mér random read/write-ot elvileg, ott látszódhatna a különbség...
Rendszernél a wear levellingnek nem nagyon tesz keresztbe a defrag, mert a rendszerfileok jó része úgyis mindig ugyanott van, csak olvasva vannak. NVidia driverfrissítés és egyéb programok telepítése törlése után szoktam defragolni, hogy újra együtt legyenek. A sebességnövekedést persze csak szemre "érzem", illetve tudom hogy logikusan valamivel gyorsabbnak kellene lennie...
-
canniball
nagyúr
válasz
deicide #2482 üzenetére
Puff neki! Gondolom akkor javul a boot-idő, stb. Ezek szerint nem igaz hogy "a rendkívül rövid konstans elérési idő miatt a meghajtó töredezettsége nincs hatással a teljesítményre"... Van esetleg olyan tesztprog. amely a random olvasást tudja mérni? Kipróbálnám így töredezve (fenti miatt ezzel nem foglalkoztam mióta SSD van), majd defrag után. Avagy csak "szemmel" mérted a javulást?
Negatív hatása egyébként nincs ennek? Gondolok itt arra hogy pl. "keresztbe teszel" a wear levelingnek. -
canniball
nagyúr
válasz
RiddleR #2475 üzenetére
"Most hirtelen nem emléxem, hogy a vezérlő típusát is kiírja-e, majd otthon megnézem."
"A Silicon Power-nek biztos B20 a típusa?"
Everest azt mondja."Így látatlanban nem tudom miért nem sikerülhetett a partíciózás."
Nem tudom, megcsináltam diskpar-ral ami itt volt olvasható, elkezdett telepíteni majd mindenféle kriksz-kraksszal a kijelzőn megállt. De már mindegy, lenyomtam a telepítővel utána már nem volt gond.(#2473) westlake!
Nekem valami olyasmi rémlik, hogy amíg nincs minden cella írva addig gyorsabb az SSD és ha már mindegyikre/be történt írás, akkor kissé lassabb lesz (ha a beleírt adat törölve is lett az már nem olyan gyors mint előtte). Ergo a tör.mentesítéssel felgyorsíthattad ezt a folyamatot. Persze meglehetősen hiányosak az ismereteim, így aztán lehet hülyeséget írok... -
RiddleR
aktív tag
válasz
canniball #2472 üzenetére
Crystaldisk Info már rendesen kezeli az SSD-ket. Most hirtelen nem emléxem, hogy a vezérlő típusát is kiírja-e, majd otthon megnézem.
A Silicon Power-nek biztos B20 a típusa? A gugli sem ad ilyet ki.
Így látatlanban nem tudom miért nem sikerülhetett a partíciózás. Aktívvá tetted mikor létrehoztad?
-
canniball
nagyúr
válasz
RiddleR #2470 üzenetére
"Ha van konkrét típus..."
32GB Silicon Power B20 (MLC). Ezek szerint amolyan SSD-fullinfo progi nem létezik? Valahogyan csak kiolvassák a tesztelők is a specifikációkat, nem?"A partition alignment..."
Azzal próbálkoztam, de utána sehogy sem volt hajlandó felmászni az op.rendszer (persze biztos én rontottam el valahol), úgyhogy anélkül települt a Win.(#2471) westlake!
És volt valami eredménye a töredezettségmentesítésnek? Mert ha emlékeim nem csalnak SSD-nél ez teljesen felesleges, sőt. -
westlake
félisten
a profikhoz lenne egy kerdesem..
lehetseges az, hogy az falconom azert lassult le, mert gyakran toredezettsegmentesitettem? az o&o defrag ujonnan megjelent 12-es verzioja mar kiirj valami figyelmezteto uzenetet (most nem tudom pontosan mit, de majd este belinkelem), hogy nem igazan ajanlott semelyik flash drive-ot toredezettsegmentesiteni.. -
canniball
nagyúr
válasz
RiddleR #2468 üzenetére
"Google és SSD tesztek mindenféle oldalakon."
Nyilvánvalóan ha megfelelő szinten beszélném az angol nyelvet többet olvasnék és kevesebbet kérdeznék.De. pl. azt sem tudom hogy hívják angolul a vezérlőt... Meg gondoltam ha már itt az SSD létezik olyan progi ami részletes tájékoztatást ad róla.
"Tulajdonképpen..."
Azt hittem konkrétan az SSD-hez kötődő dolgokról van szó, nem tudtam hogy OS-szintű beállításokra gondolsz. -
RiddleR
aktív tag
válasz
canniball #2467 üzenetére
"És melyik progi az amelyik megmondja ezt?"
Google és SSD tesztek mindenféle oldalakon."És az mi is?"
Tulajdonképpen a gugli szerintem ezt is megmondja, meg itt a topicban is volt soxor szó róla, de talán ezek a fontosabbak:
- partition alignment
- disable hibernation
- disable drive indexing
- disable search indexing
- disable pagefile (vagy más meghajtóra tedd)Régi SSD-hez ezt érdemes átolvasni, akkor is, ha nem OCZ drive-ról van szó.
Új SSD-hez ezt érdemes főleg, hogy a legtöbb új SSD indilinxes, de ezek elég általános beállítások, szóval mindegyik SSD-nek segít.Az OCZ fórumán amúgy elég sok az info, javasolt átolvasni őket és a megfelelő következtetéseket levonni a saját SSD-re.
Üdv: R.
-
RiddleR
aktív tag
válasz
fsb1000 #2464 üzenetére
Semmi.
De azért érdemes utánanézni, hogy milyen a vezérlő benne.
Azokról az ssd-kről nem tudok mit mondani, amikben 2db jmicron602 van raid-elve illetve az új samsung vezérlő.
Az Indilinx-el és az Intel-el garantáltan nincs gond. De szerintem azok is rendben vannak ebből a szempontból. Persze az szokásos tweak-eket érdemes mindegyiken megcsinálni, biztos ami ziher. -
RiddleR
aktív tag
válasz
xcbiker #2462 üzenetére
Sokkal gyorsabbak.
Érezni szerintem annyira nem lehet.
Mondjuk én főleg raid0-ban használtam annó két samu slc-t, de ott sem volt szerintem tetemes difi a sima és a raid között. Mármint alkalmazások, boot egyebek terén (nem másolás meg crc check meg ilyenekre gondolok).
A mostaniak érzésre pedig még ezen tolnak kicsit, de nem óriásit.
Saját véleményem és tapasztalatom ez, bár lehet, hogy azért érzem így, mert túl folyamatos volt az átmenet. Lehet, ha a samu slc után egyből az x25-e-t próbáltam volna ki mást mondanék. -
P00By
nagyúr
-
xcbiker
addikt
A samsung 32gb slc-vel senki nem hasonlította össze az új 30gb körülieket?
-
shabbarulez
őstag
Tripling NAND Performance in Mobile Systems [link]
-
Templomegere
senior tag
valaki tudna nekem linkelni helyet ahonnét az intel ipeak progi leszedhető ?
-
válasz
ATtIs_80 #2452 üzenetére
Az alkalmazások sebessége... hát fogjuk rá. Ezt én nem érzem annyira egetrengetőnek. Vagyis ez biztos nem lett feleannyi idő. Talán igen, gyorsabbnak tűnik, de nem mértem ilyesfélét, így nem tudom, max. érzem.
A kérdéses minialkalmazás az valójában az Everest oldalsávja. Az meg gondolom az oprendszertől veszi az infót. -
P00By
nagyúr
-
ATtIs_80
tag
Köszi az infót! Közben olvastam pár tesztet a SuperTalent SSD-kről és eddig csak jót írtak róluk (egyetlen nagy hátrányuk talán a rövid garanciális idejük!). Bár a 32GB-os SSD egy kicsivel lassabb nagyobb társainál, azért gondolom, az alkalmazások sebessége így is érezhetően javult, igaz!? Amit írtál minialaklamazást, azt az SSD-hez adták, vagy le kellett töltened valahonnan?
-
válasz
ATtIs_80 #2449 üzenetére
Nekem ilyen van, de másfajta még nem volt, így nincs összehasonlítási alapom SSD-hez viszonyítva. Vincseszteren volt Vista 64bit, ezután lett meg az Ultradrive 32GB-os darab amire win7 ment fel.
Az asztalomra kitettem a bekapcsolás óta eltelt időt. Ez egy minialkalmazás, jó sokára jön be, addigra már minden kész is van, használható a gép.
Nos ez a vincsi-vista kombóval 40 másodperc volt.
SSD-win7 -el pedig 20-22 másodperc (láttam 18-at is de mióta vírusírtó, stb. telepítve van, több lett).
A kikapcsolás még ennél is jobban lerövidült
Viszont nem tudom a javulásból mennyi esik a win7-re, illetve az ssd-re...Használat közben pedig a hangtalansága, ami feltűnő.
-
xcbiker
addikt
Üdv!
Még anno a Nyugdíjastól vett Samsung 32GB SLC-t használom.
Érdemes lecserélni? Van lényegesen jobb? Gyors rendszer disknek kell. -
ATtIs_80
tag
Sziasztok!
Van esetleg valaki, aki próbálta már a SuperTalent Ultradrive ME SSD-k valamelyikét? Szívesen olvasnék a tapasztalatokról, véleményekről!
Előre is köszi! -
P00By
nagyúr
-
Hamarosan megjön az SSD meghajtóm, szerintem kedden.
Egy ilyen lesz beépítve: OCZ Vertex Turbo 120GB
Nagyon kíváncsi leszek mennyivel lesz gyorsabb!
A fő ok, hogy rengeteget hozom-viszem a gépem és az indulás/leállás sok idő jelenleg.
Az alvó állapotot nem nagyon szeretem, a hibernálás meg szinte alig gyorsabb.
Teszteltem már egy 32 gigás Samsung SSD-vel, hááát nem mondom elképesztő volt!Más:
Ha valakinek van Windows 7 RC 64bit telepítője, lécci írjon privátba! Kódom van a MS-tól legálisan, de a telepítőm megsérült és kellene egy. -
fsb1000
nagyúr
válasz
killerjohn #2443 üzenetére
Áramszünetre egy combosabb szünetmentes táp megoldás lehet.
30K-ból már 20-30 percig is életben lehet tartani egy nagyobb gépet. Addig csak megjön az áram.... Bár biztos van jó okod hogy nem ezt választod,.A TRIM és a GC definiciója engem is érdekelne, mert eddig csak ködös vagy közelítő leírásokat olvastam.
Szerk:
Arra azért kiváncsi leszek hogy a Vertex Raid0+1 mennyivel ír majd gyorsabban, mint 4db HDD.
Én Raid0-ban próbálkoztam, és általános irogatásnál szinte nem volt különbség a Samsung SSD-k és az F1-es HDD-k írása között.
Olvasásában persze az SSD nyert. -
(ex)Cat
senior tag
válasz
killerjohn #2443 üzenetére
Azért én a Pixmaniatól nem vásárolnék ilyesmit. (leginkább semmit, de ez más kérdés)
-
killerjohn
addikt
válasz
RiddleR #2427 üzenetére
A végén 4 db Vertex Turbo (60GB) lesz belőle PixMania-ról, mert (szégyen) ott a legjobb az ár és még kapni is lehet
Van némi keveredés az agyamban a TRIM és a GC között, de ha jól értem, akkor a TRIM nem megy RAID esetén? Az gáz, mivel RAID0+1 lesz a 4 vinyóból... kell a sebesség a VisualStudio-s fordításokhoz és a ramdrive nem opció, hiszen áramszünet esetén nem kellene elvesznie a fejlesztéseknek
Max éjszakánként beállítok a backup utánra egy schedulert a GC-nek
-
shabbarulez
őstag
Intel's value 34nm SSD comes in Q4 [link]
Nem lepődnék meg ha a Value széria már a 3bit MLC-s NAND chipekre épülne és így lehetne árban is value-sabb. A 2bit MLC meg maradna a Mainstream kategóriás termékeknél, az SLC pedig az Enterprisenál.
-
Eliot
tag
Sziasztok szeretném meg kérdezni hogy valaki vett esetleg ilyen ssd-ét
Samsung 128GB MLC 220/200 - 64.000 HUF
vagy van valami tapasztalat, elsőre csak egy, de bővítenem raid 0-val
Thx -
Cyberpunk
félisten
Hali kapni már az országban Intel X25M G2-es SSD-t? Mert egy ilyen 80GB-ost be szeretnék szerezni rendszer vinyónak. Jó lesz a Raptor után pláne hogy ennek nincs hangja
-
canniball
nagyúr
válasz
DragonBlade #2435 üzenetére
Transcend - több helyen olvastam róla hogy lassú. Persze lehet meg lettem vezetve vagy az újabb szériára ez már nem igaz...
OCZ - dicsérni szokták, de (pl. gariztatás szempontjából) nem tudom érdemes-e onnan rendelni...Az általad megadott áron azért vannak még alternatívák, pl. CSX vagy Apacer (meg még biztos számos másik).
-
zoltanz
nagyúr
válasz
RiddleR #2427 üzenetére
Nekem mindegy a sebessség (gyorsabb legyen valamivel a CD/DVD -knél), rendszer wincseszternek általában úgysem elegek a maiak RAID nélkűl, vannak már oprendszerek amik a RAM -ból futnak. Viszont nagyon jó lenne elérhető áron 1 TB körűli méretű SSD, a zene/fim gyüjteményem mehetne is ki rá.
Nem olyan sérülékeny mint az optikai lemez(igaz ha vigyázolr rá mint a hímestolyásra elmegy...), kisebb és a CD/DVD meghajtóba van mozgó alkatrész azaz hibalehetőség.
-
szki
őstag
-
UdVi86
aktív tag
Az valóban jó ár érte. Bár nekem nem kell 64GB és ha jól tudom a Crucialben nincs kisebb. A Vertex 30GB-s ugyanannyiért (39k) ezek szerint nem éri meg, szóval marad 30k-ért a Super Talent UD. Azt a +10k szerintem nem érné meg, h legyen még +30GB szabad terület a rendszervinyón. Bár a fene se tudja, lehet ha lenne akkor oda tenném az adott munkához (Photoshop, videókódolás) szükséges fájlokat.
Ebben a tesztben negatívumok között szerepel, h a Crucialhoz nincs hivatalos frissítés. Az 5 év gari viszont nagyon baráti.
Super Talentre mennyit adnak? -
szki
őstag
Jó nagy sebességet tudnak ezek az pcie ocz-k! De nem mostanában fogok ilyet venni
Iponról: Átalakult az OCZ PCI Express-es SSD-je
És egy részletes ismertető, és összahasonlítás az SSD-kről az Anandtechről: The SSD Relapse: Understanding and Choosing the Best SSD
Az Intelekre van kihegyezve, de érdemes végiglapozni, mert sok hasznos info van benne! Pl üres, teli és trim utáni iops. -
RiddleR
aktív tag
válasz
killerjohn #2425 üzenetére
Én nem tudok róla, hogy baj lenne a frimware-rel. Az 1.4x-esekkel van gond, mert auto garbage collection-t csináltak bele, de túl agresszív lett és egy kicsit bibis. Plusz asszem gond volt a standby-ból visszajövetel esetén is.
De az 1.3 az teljesen jó és tudtommal abban is már van TRIM és működik is.
Más kérdés, hogyha Intel driverrel használod a Win7-et, akkor mintha azt olvastam volna, hogy az nem engedi át az SSD felé a parancsot.RAID kártyát szerintem fölösleges főleg, hogy csak akkor van értelme, ha izmos. De abból a pénzből meg veszel még1 SSD-t.
Az én véleményem amúgy az, hogy fölösleges RAID-ezni (gondolom 0-t akarsz, bár az aláírásdban lévő konfig alapján már bizonytalan vagyok), mert ugyan szekvenciális írás/olvasás durva lesz, de úgysem másolgatásra használod gondolom. Oprendszernek meg alkalmazásoknak 1db is tökéletes.
Lehet, hogy 20mp helyett majd 18mp alatt áll fel az oprendszer, de mondjuk én nem dobnám el a TRIM lehetőségét ilyenért. Vagy inkább vennék a két kisebb helyett egy nagyobbat.A fentiek szubjektív véleményt tükröznek.
-
proof88
addikt
válasz
killerjohn #2425 üzenetére
az alaplapi elég lesz. raid-kártya, pár ezer ft és azt tudja, amit az alaplapodon lévő.
viszont az igazán jó raid-kártya nagyon drága, ami tényleg okos és gyors, de sok tízezer ft, nem éri meg! 2 ssd-vel raid-ben bőven jó lesz a sebességed alaplapival is! -
killerjohn
addikt
Most akarok Vertexeket venni RAID-be. Miért mondod, hogy
"Várhatjuk a javított fw-t az Indilinx vezérlőhöz, hogy Win7 alatt is minden okés legyen!"Valami gond van velük 7 alatt? Az gáz lenne...
más: szerintetek vegyek valami RAID kártyát, vagy az alaplapira ráköthetem az SSD-ket ?
-
szki
őstag
Tényleg teljesen azonosak a chipek és a vezérlő fw. Passz miért van teljesítmény különbség a tesztek szerint.
Azt látom eddig, hogy jó vétel volt a 64 GB Crucial 39eFt-ért (5 év gari)!Várhatjuk a javított fw-t az Indilinx vezérlőhöz, hogy Win7 alatt is minden okés legyen!
-
UdVi86
aktív tag
Na ez nagyon érdekes. Én is mostanság nézegettem a Super Talent Ultra Drive-t. Azelőtt pedig a Vertexet. Most kíváncsiságból megnéztem a rajtuk lévő vezérlőchipet és egyéb chipeket. Teljesen ugyanaz, sőt a Crucial M225-n is.
[ST UltraDrive]
[Crucial M225]
[OCZ Vertex]
Bár kicsi a különbség a teljesítményük között, de mégis van. Mi lehet ennek az oka? Szimplán a tesztek pontatlansága avagy szórása miatt van? -
P00By
nagyúr
-
proof88
addikt
SuperTalent UltraDrive ME szintén elég jó, Ősembert ajánlom, van itt hirdetése PH!-n, ill. övé ez az oldal, tőle vettem anno 2 db-ot, bár nála Vertex is van, viszont ahogy most látom, semmi nincs neki raktáron, de dobj neki egy üzit, hogy mikorra várható ...
itt van egy hirdetése pont ilyen ssd-vel! -
Aree
csendes tag
Üdv!
Tanácsot szeretnék kérni tőletek.
Kinéztem tesztek alapján a OCZ Vertex SSD de sajnos jelen pillanatban nem lehet beszerezni belátható időn belül sehol az országban.
E helyet kellene valami másik megoldás ami hasonló paraméterű.
Rendszer lenne csak rajta szóval elég lenne a 30 vagy max a 60 Gb-os változat.
Mit ajánlotok? -
fsb1000
nagyúr
válasz
deicide #2394 üzenetére
Igen, de nem jöttem rá melyik folyamat okozta, viszont a jelenség megszünt pár nap múlva. Nem tudom mitől... hát ennyit a hozzáértésemről....
Kérdések:
Lecserélném a 2db Samsung 32GB SLC-met nagyobbakra.
- Milyen 64...128 GB-os SLC-k léteznek még emberi áron?
- Még mindig az SLC-ket favorizálom (sebesség, élettartam, akadás) az MLC-kkel szemben. Tartható ez az előitélet vagy vannak új érvek MLC mellett? -
westlake
félisten
igazabol nem tudom, hogy mit gondoljak
nekem ez nem igazan tunik 230/190 mb/s-es sebessegnek.. lehet meg kellene kerdezni errol a gskill support velemenyet.. -
Ottoka
őstag
válasz
proof88 #2409 üzenetére
Hangban sokkal de sokkal hangosabbak, még a raptor-x sorozattol is, nekem azok voltak, tudod a plexi tetős. Főleg mikor gép bekapcsoláskor a 4 winyó nyom egy seek testet, asszem igy hívják, na az brutális.
Használat közben is hangosak, főleg mondjuk defragment, vagy víruskereső olvas, ilyenkor sokat mozognak a fejek. De ha mondjuk nagy file-t írnak vagy olvasnak kussolnak, csak a lámpa halványodik el.
Sebességben pedig jóval verik a raptorokat.
Másolás még a 4db patroit ssd-ről a 4db sas-ra:
[link]Crystaldiskmark 4db sas hdd raid0
[link] -
Ottoka
őstag
válasz
Thunderzolee #2407 üzenetére
Sajna ez van. Nekem volt 4 raptorom is, raid kártyán, nem alaplapin, azokat cseréltem 4db 15.000rpm-es sas winyóra, aztán jött 4db samsung 32Gb-os ssd, azokat lehetett először kapni itthon és jó áron is voltak. Sajna azok elég kicsik voltak, össz 120gb. Ezért jött 4db 64gb-os patriot warp, a tárhely megoldódott, de sebességben nem voltak a legjobbak. Talán a 4db raptorral tudnám hasonlítani. Aztán jött 4db 120gb-os g.skill falcon, ezek egyelőre a polcon pihennek, mert az adaptec 5805-ös kari hány tőlük, az adaptec és a g.skill egymáshoz küldözget új firmware-ért, az adaptec szerint pár héten belül lesz a karihoz új firmware.
Tehát most bocsánatot kértem és visszatértem a 4db sas winyóra, most várom Ősembertől a g2 szériás 160gb-os intel x25-m ssd-imet. -
-
Rocko66
aktív tag
Sziasztok!
Majd most akarok ssd-t venni, csak nem tudom melyik típus lenne a megfelelő számomra, amúgy 32gb-ba gondolkodok mindenképp, tudtok valami jót ajánlani nekem? -
Ottoka
őstag
válasz
Thunderzolee #2404 üzenetére
Hát 2 raptornál nehezen lesz gyorsabb még a 30 rugós ssd is, kicsit felsőbb kategóriás ssd-ben kell gondolkodnod sztem. Olyan 50-60k környékén az új g2-es szériás intel-25m ssd-t ajánlom. Ha ennyit nem akarsz költeni, inkább hagyd igy.
-
Halee!
Érdeklődnék, két 150-es Velociraptor van RAID 0-ba kötve rendszerként nálam.
Eddig nem zavart a zaj (kicsit kerregnek, de hát ez ilyen), most viszont csendesebb gépre lenne szükségem. Arra gondoltam egy SSD talán kiválthatná a HDD-ket.Tudtok ajánlani SSD-t?
Erre gondoltam, csak nem értek hozzá.
Esetleg Tőle valamelyik? Vagy az Iponnál a 32GB-osok közt valamelyiket?
Esetleg ez a 64GB-os Apacher?
Kerestem ugyan teszteket, de kicsit már belefáradtam az olvasásba, és nem akarok rosszat venni.
Asszem 30ezert rászánnék, akkor jól kijönnék.
Az egyik Raptort eladom, a másikra meg mennének a játékok, az SSD-re meg a rendszer. Ha 64-es SSD lesz, akkor az már "jóvilág".Nézegetem ezeket az adatokat:
olvasás/írás
150/90 (22ezerért) Transcend 32GB
230/160 (30ezerért) SuperTalent 32GBNa akkor most elég lenne a 22ezres is nekem, vagy a másikat válasszam?
Segítséget várok.
Aktív témák
- Újabb magyar banknál elérhető a Xiaomi Pay
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Jogász topic
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- A Redmi 15 5G-t power bankként is lehet majd használni
- Arcfelismerő topik
- Battlefield 6 - Bemutatkozik a többjátékos mód
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Mobil flották
- További aktív témák...
- Nvidia Quadro M2000/ M4000/ P2000/ P2200/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000
- DELL Latitude 7340 i7-1365U 16GB 512GB 13.3" FHD+ TouchScren 1 év garancia
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
- 12 GB-os RTX 4070Ti - garanciával
- ÁRCSÖKKENTÉS ASUS HD6870 videókártya
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest