Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Mutt

senior tag

Szia,

Sok kérdés, próbálok meg válaszolni rájuk.

1. Szerintem Power Query-vel érdemes kezdeni. Könnyen tanulható, elég univerzális eszköz. Nem kell hozzá programozási ismeret.
    Könyvből ami nekem bejött az "M, is for data monkey".
    Youtube-on pedig kezdőknek Mike Girvin videoit javaslom és ha már jól megy (M-kódot akarsz írni), akkor Goodly-t javaslom.

2. BI esetén Analysis for Excel-ből gondolva SAP BI-ról van szó. Én is sajna csak a SAP Forumokat tudom javasolni. Analysis-al sajna sok mindent nem lehet csinálni, mint összerakod a riportot majd VBA-val tudod automatizálni a frissítéseket, PQ-vel pedig manipulálni az adatokat. Webi esetén még kevesebb lehetőséged van.

Ha BI alatt Power BI-t értesz, akkor az én javaslatom, hogy előbb könyv az alapok miatt (implicit v. explicit measure, row v. filter context) aztán Youtube. Könyv esetén Marco Russo-t javaslom (unalmas, de alapos).

Youtube-ról szintén Marco Russo.
    Ha vizualizációs tippek kellenek akkor Bas.
    Hasznos ötletek pedig Goodly illetve Guy in a Cube csatornáin.

3. SAP Scripting: ehhez kellene egy programozási nyelv ismerete, Excel miatt VBA a kézenfekvő, de Pyhton-al is lehet SAP-ot vezérelni, pár éve nem volt túl jó, mostanában nem néztem.

Scriptinghez nélkülözhetetlen Stefan kis Tracker tool-ja. Lehet vele scripteket felvenni, SAP képernyőn lévő objektumokat vizsgálni.

Youtube-on Csongor-nak van pár videója.
    Illetve az én Github-omon is van egy minta script. Én inkább MM modulban dolgozok (vendor, material, PO stb), korábban ECC 6.0, most már S4/HANA verzióban.

Ha VBA-t akarsz tanulni, akkor én John Walkenbach Excel 2013 Power Programming with VBA könyvét tudom javasolni. Még mindig érdemes a VBA-t megtanulni, mivel az asztali verziókban még hosszú ideig támogatva lesz és az alapok könnyűek.

Ha nem akarsz programozni tanulni, akkor alternatívák:
    1. SAP-ba SQVI tranzakcióban lehet saját lekérdezéseket/riportokat csinálni táblák összekapcsolásával. Meg vannak a korlátai, de sokat segíthet ha sok táblából kell összeszedned az adatokat.
    2. Vannak kész script toolok (Winshuttle, AutoIT, DataLoader).

üdv

Új hozzászólás Aktív témák