- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Klaus Duran: Youtube AI szinkron
- GoodSpeed: AMD Ryzen 9 9900X (100-100000662WOF)+ Samsung 990 PRO 2TB MZ-V9P2T0BW
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- -szabi-: Kodi beállítása és használata CoreElec rendszeren
- -szabi-: Könyvtár megosztás windows 10 és KODI között SMB használatával
Hirdetés
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jaja, ha van elég ram én is a vm xp-t javaslom
Nálam is fent van egy darab grafikai progi miatt (coreldraw), ssd-n csöcsül az image, kb. 3 mp a boot (nem mintha újrainditgatnám), rettenet gyors. Lenne is egy idevágó OFF kérdésem: Hogyan kell azekszpít teljest szeparálni a internet-től? Belső hálózat kell, szóval a lekapcsolom a hálókártyát nem játszikNem szeretném ha összeszedne vmit ez a marhabiztonságos rendszer - igaz nem böngészek rajta - de biztos ami biztos.
-
Tim82
félisten
Ezek az Infinity Engine-os RPG-k mind '90-es évek második felében megjelent játékok, talán az Icewind Dale II 2001-es, szerintem még Win 95-ön is elfutnak. Én még egy Windows ME-s Celeron 366 MHz-es gépen játszottam velük először, ha jól emlékszem, 192 MB RAM-mal, Voodoo 2 Banshee-vel. Windows 7-en ellenben már igencsak trükközni kell a feltételükkel, XP alatt nem volt gond, Wine alatt is decensen futnak (csak épp a Kubuntus R61-emen próbáltam, amit hetek óta nem vettem elő).
Persze, lassan mindegyikből van modernizált újrakiadás, a Beamdog nevű cég megvette a jogokat és egymás után adja ki a ráncfelvarrott változatokat, de ha egyszer megvannak az eredetik, nem biztos, hogy némi ráncfelvarrásért és minimális plusz tartalomért kiadnék újra pénzt.
-
Tim82
félisten
Gyors teszt Windows-os Evernote-klienssel: települ, működik. (Egyelőre lusta vagyok előkaparni újra a külső DVD-t vagy a dokkolót optikai meghajtóval, hogy játékkal is kipróbáljam - hja, eredeti CD/DVD-ken vannak meg a játékok.)
Az itt linkelt leírást követtem, az ott belinkelt Wine rpm csomagot telepítettem.
Hátulütők:
- a openal-soft-1.16.0-2.el7.x86_64 és jack-audio-connection-kit-1.9.9.5-4.el7.x86_64 csomagokat el kellett távolítani, helyette 32 bites csomagokat telepített a Wine
- következmény: VLC vagy SMPlayert nem lehet használni, a 64 bites openal csomagot követelik meg, más hátrányt nem tapasztaltam (az alapértelmezett Videók alkalmazást nem érintette a történet).Mindenesetre elgondolkodtam, hogy nem járnék-e jobban a kissé macerás telepítésű 32 bites Wine helyett egy virtuális gépben futtatott Windows XP-vel; van beépített VM alkalmazás a CentOS 7-ben, meg feltettem a VirtualBox-ot is, amit azért kiismerek. Viszont csak azért a pár kisebb játékért...
-
Vladi
nagyúr
A többiek már leírták a lényeget, én még összefoglalom:
Amivel eddig küzdöttél, az egy egyszerű beállíási probléma, a proxyd nem engedte át az epel tároló https cuccait.
minden disztróra igaz aranyszabály, hogy programot tárolóból telepítünk! Mindig ez legyen az első, hogy megnézed a tárolót. Ha ott nincs, akkor keresel extra tárolót. Centos esetében egy ilyen extra az epel nevű.
Írtam régebben a témában egy cikket: link. Kérlek olvasd el.
Ha minden tárolót átnéztél, és nincs a megfelelő program, csak akkor lépj a következő lehetőségre. Vagy keress valahol egy nagyjából passzoló csomagot, vagy telepítőt, vagy forrásból fordítsd.
"a yum update nem akad ki hibával, csak annyit ír, hogy "No Packages marked for Update"."
Ez azt jelenti, hogy nincs mit csinálni, nincs frissítendő csomag.
"Ebben még segítenél?"
Persze.
Elő a csomagkezelőt: yum
Telepítünk: install
Kell a csomag neve: link Jó sok van, majd kiválogatod ami kell.
Egyben:
yum install nagiosA többit csinálja a yum, csak y-t kell nyomni. Ha van grafikus csomagkezelőd, pl: yumex vagy gpk-application akkor könnyebb listázni és válogatni.
"Másik kérdés, hogy installerrel miért nem megy, ha azt a hivatalos oldalról szedtem le, elvileg működni-e kéne."
Nem, nem feltétlenül kéne! Mivel amit letöltöttél az egy általános telepítő. Minden disztróra nem lehet felkészíteni. Vagy megy, vagy nem. Ez alapvetően a disztribútor feladata. Akik megcsinálják neked, hogy csak telepíteni kelljen. Gogo 1. szabály.
Egyébként ez a nagios ez mi? Ez nem valami fizetős cucc?
Mire jó? Mert csomag van, viszont a weboldalán nem találok letöltési helyet.
Mindegy. -
én így csinálnám:
yum info nagios* - ezzel kilistáz minden csomagot ami a tárolókban (és a gépeden) van nagios kezdettel. Itt megkeresed azt amelyik kell és yum install nagios-akármi.akármi paranccsal felteszed. De ha van yumex-ed (és gui-d) abban szépen grafikusan is megteheted a fentieketyum install yumex
-
Trepee
csendes tag
ÖÖöööö...
Lehet mondasz valamit.
Az epel szerintem működik. igen. Segített amit írtál. a yum update nem akad ki hibával, csak annyit ír, hogy "No Packages marked for Update". A tükröket szépen kilistázza előtte.
Arról viszont lemaradtam,(vagy csak nem figyeltem) hogy onnan is tudom a nagiost telepíteni, ezért próbálkoztam a telepítővel amit leszedtem a Nagios oldaláról.
Akkor viszont, hogy tudom epelből telepíteni a NagiosXI-t? Ebben még segítenél?
Másik kérdés, hogy installerrel miért nem megy, ha azt a hivatalos oldalról szedtem le, elvileg működni-e kéne.Köszi
-
Trepee
csendes tag
Nah.
Átírtam.
Végre működik a dolog. yum update lefutott, yum repolist is szépem lefutott, kiírta a tükröket.
A nagiosxi telepítőt elindítom /tmp/nagiosxi/ ./fullinstall..
Elég sokáig elszüttyög, és a vége: INSTALLATION ERROR!
azt írja nézzem meg az install.log filet, ami ugyan azt tartalmazza mint amit a rendszer eddig is kiírt.
Valami scripttel van most baja a változatosság kedvéért."The script that failed was: './1-prereqs' "
Igaz már előtte ír 2 ERROR-t
Kiadtam a yum check parancsot, 10 perc után lelőttem mert nem csinál semmit.
Van valami 5letetek hogy mi a ....
van, mit nem frissítettem még, vagy állítottam át, vagy dobjam a kukába az egészet, és próbáljak másik rendszert?
-
Trepee
csendes tag
Sajnos mindent megcsináltam amit leírtál. Mindenre ugyan az a szöveg!
a yum repolist néha elkezdi a dolgát, néha nem, de a végén mindenképpen jön az ERROR.
Volt restart is, proxy jó, tűzfalat nem piszkáltam megmondom őszintén. Alapbeállításon van, megbízható szolgáltatásnak csak a DNS és az SSH van megadva.
Ez jelenthet problémát?
Az epel tárolot hogy tudom levakarni, újratelepíteni?
-
whbear
senior tag
Sziasztok szakik, telefonról írok, feltettem egy kérdést a Fedora fórumban, ránéznétek? Köszi.
-
Tim82
félisten
Most ebbe (a frissebb openal csomag eltávolítása után újra megpróbálva):
Transaction check error:
file /usr/share/man/man1/jackd.1.gz from install of jack-audio-connection-kit-1.9.9.5-4.sdl7.i686 conflicts with file from package jack-audio-connection-kit-1.9.9.5-4.el7.x86_64
file /usr/share/man/man1/jackrec.1.gz from install of jack-audio-connection-kit-1.9.9.5-4.sdl7.i686 conflicts with file from package jack-audio-connection-kit-1.9.9.5-4.el7.x86_64Eltávolítottam a 64 bites jack-audio-connection-kit csomagot, megnézem újra.
-
Tim82
félisten
Az ebben a posztban lévő megoldás itt akad el:
Hiba: Csomag: openal-soft-devel-1.15.1-3.sdl7.i686 (/openal-soft-devel-1.15.1-3.sdl7.i686)
Megkövetel: libopenal.so.1
Hiba: Csomag: openal-soft-devel-1.15.1-3.sdl7.i686 (/openal-soft-devel-1.15.1-3.sdl7.i686)
Megkövetel: openal-soft = 1.15.1-3.sdl7
Telepítve: openal-soft-1.16.0-2.el7.x86_64 (@epel)
openal-soft = 1.16.0-2.el7
Hiba: Csomag: wine-openal-1.7.22-1.sdl7.i686 (/wine-openal-1.7.22-1.sdl7.i686)
Megkövetel: libopenal.so.1
Próbálja meg használni --skip kapcsolót a probléma elkerüléséhez
Próbálja meg futtatni: rpm -Va --nofiles --nodigestHa jól értelmezem, a libopenal.so.1 függőség hiányzik a sikerhez. (Lehet, hogy hülyeség, próbáltam 32 bites openal.so.1 csomagot keresni, de nem tudtam telepíteni.)
-
Tim82
félisten
A Playonlinux (legalábbis ami felmegy a CentOS tárolókból) biztosan nem működik sajnos.
Köszönöm, pont az előbb bukkantam rá én is, bepróbálkozom valamelyik ott írt megoldással. A topik elején lévő workaroundtól az összes hajszálam égnek állt, szerencsére valaki feltette az eredményt, ahogy írtad, "szamizdat" rpm-eket.
Mondjuk nem akarok nagy dolgokkal játszani - csak kedvenc Infinity Engine-os RPG-imet (Baldur's Gate, Planescape Torment stb.) akarom feltenni, azok amúgy szépen mennének Wine alatt.
-
Tim82
félisten
Wine-témára visszatérve:
Jól értelmezem, hogy leginkább az a gond vele, hogy CentOS 7-en konkrétan csak 64 bites verzió települ, ami nem futtat 32 bites Windows-os programokat, ezért kb. használhatatlan? (Nézegetem a gog.com Linuxos kínálatát, eddig még nem találtam olyat, amelyiknél ne lenne ez a figyelmeztetés: Notice: game comes with a 32-bit binary only.)
-
Tim82
félisten
Reboot után a hdparm -I /dev/sda | grep TRIM kimenete ugyanaz:
Data Set Management TRIM supported (limit unknown)
A Vladi-féle teszt alapján ugyan működik a trim, ha hihetek a végkövetkeztetésnek, ami viszont fura volt, hogy a létrehozott tesztfájl is csupa nullából állt. Mindegy, gondolom, jó lesz.
-
-
Vladi
nagyúr
Nem tudom. viszont több leírásban is azt írják a te kimenetedre, hogy akkor működik. Van más mód is a tesztelésre.
-
Vladi
nagyúr
"Ja, meg még a trim beállítását nem csináltam meg az fstab-ban, de az ráér."
[root@localhost ~]# cat /etc/fstab | grep ext
UUID=15d6f98c-38e9-47df-b961-1f5bd8185bf6 / ext4 defaults,noatime,discard 1 1
UUID=be05714b-5b59-4535-a4a8-750d59d69b60 /home ext4 defaults,noatime,discard 1 2
[root@localhost ~]# hdparm -I /dev/sda | grep TRIM
* Data Set Management TRIM supported (limit 8 blocks)
[root@localhost ~]#Na tessék csak szépen megcsinálni. Nincs azzal annyi sok dolog.
-
Tim82
félisten
Az megvan már. Gyakorlatilag minden megvan, ami az újratelepítés előtt is megvolt. (Talán nem telepítettem valami gnome shell kiterjesztést, ami most nem is hiányzik különösebben és ennyi, más nem jut eszembe.)
Cserébe megvan a kívánt ~ 70 GB home, 20 GB root és 2 GB swap felosztás, ennyit megért a dolog.
Ja, meg még a trim beállítását nem csináltam meg az fstab-ban, de az ráér.
*
Jut eszembe, ha valakinek fontos lehet, akkor pl. én ez alapján tettem fel Spotify klienset, ez alapján meg Steam-et.Utóbbinál skippeltem az rpmforge repó telepítését, mert epel van.
Mindkét tárolónál (Ulyaoth, Steam) jó alacsonyra van állítva a prioritás, de enabled-en hagytam, mert nem kavarnak be semmibe. A Spotify linuxos kliense állítólag szökőévben egyszer frissül, ha frissül.
-
Tim82
félisten
Hát pont ez az, hogy a leírás szerint csináltam, a /home-on belülre töltöttem le wget-tel a forrást, majd onnan futtattam terminálból az rpmbuild-et. Ennek ellenére NEM a /home-on belülre tette az rpmbuild eredményét, hanem a /root-ba csinált neki könyvtárat. Hozzáteszem, hogy az előző alkalommal, amikor megcsináltam a leírás alapján ugyanígy, a /home-ba tette az eredményt...
Mindegy, most már jó, kipróbáltam, működik. Root jogú felhasználóként léptem be a /root/rpmbuild/RPMS/x86_64 könyvtárba, úgy futtattam újra a localinstall-t, onnantól oké.
-
Tim82
félisten
Biztosan nem voltam korábban egyértelmű, bár írtam szerintem: mert nem oda teszi az rpmbuild parancs eredményét, hanem a /root/rpmbuild/RPMS/... útvonalra. Értelemszerűen én is azt feltételeztem volna, a leírás szerint is a /home-ba kellene tennie, ami alapján csinálom.
-
Tim82
félisten
Jogos, a csillagot én kb. joker karakterként értelmeztem a leírásban.
Viszont így meg ez az eredmény:
[tim@localhost ~]$ sudo ls /root/rpmbuild/RPMS/x86_64
gobi_loader-0.7-1.x86_64.rpm gobi_loader-debuginfo-0.7-1.x86_64.rpm
[tim@localhost ~]$ sudo yum localinstall --nogpgcheck gobi_loader-0.7-1.x86_64.rpm
Betöltött bővítmények: fastestmirror, langpacks, priorities
Nem nyitható meg a következő: gobi_loader-0.7-1.x86_64.rpm. Kihagyás.
Nincs tennivaló -
Tim82
félisten
[tim@localhost ~]$ sudo yum localinstall --nogpgcheck gobi_loader-0.7-1.*.rpm
Betöltött bővítmények: fastestmirror, langpacks, priorities
gobi_loader-0.7-1.src.rpm felülvizsgálata: gobi_loader-0.7-1.src
Nem lehet a(z) gobi_loader-0.7-1.src.rpm csomagot hozzáadni a tranzakcióhoz. Nincs kompatibilis architektúra: src
Nincs tennivalóJa és szerintem nem a /home-ba teszi, ahogy a leírás alapján, hanem a /root/rpmbuild/RPMS/x86_64 útvonalra, úgyhogy ide léptem be a yum localinstall előtt.
-
Tim82
félisten
Jelen pillanatban ott tartok, hogy nagyjából két dolog az, ami még nem működik: a Gobi 2000 modem (mert valamilyen oknál fogva most nem csinálja meg a yum localinstall --nogpgcheck gobi_loader-0.7-1.*.rpm sort rendesen), illetve a tp_smapi (egyszerűen eddig még nem jutottam el). Viszont megőrizte a korábbi beállításokat az akku, ahogy a Windows-os Lenovo Power Manager-nél is meg szokta.
-
Tim82
félisten
Nekem a t60 is valami core2 vagy mi. Intel nem erősségem. Na az se 64-es, tehát csak centos 6 ment fel rá.
Ha Core 2 Duo, akkor 64 bites CPU. Ha Core Duo, akkor 32.
Ha T2*** (T2300, T2400, T2500, T2600, T2700) a processzorod, akkor 32 bites, ha T5*** (T5500, T5600) vagy T7*** (T7200, T7400, T7600), akkor 64 bites.
-
whbear
senior tag
Archbangot legyalultam már, túl fapados volt. Régebben Manjaro-t használtam kb 1 évig. Fent van a Fedora GNOME. Sokkal stabilabb mint a kde volt. Hogy ez a friss telepítés miatt van vagy a GNOME miatt nem tudom. Viszont ezt a gnome-t megszokni... Viszont nem hal meg a systemd. Érdekes... Sony Vaio tx1xp.
-
Vladi
nagyúr
-
Tim82
félisten
A Yumex egy rakat frissítést telepít (ha jól számolom, 321-et).
És kevesebb, csak egy óránál járok igazából.
Törülközőt nem tervezek bedobni, a particionálós gebasz - bár nem volt túl barátságos az alapértelmezett felosztás - végülis az én saram. De amíg régi Opera van, addig minden megvan.
-
Vladi
nagyúr
-
whbear
senior tag
Köszönöm szépen a választ, azt hiszem nekiugrok a Fedorának ismét de most nem KDE-vel, hanem a default gnome 3-mal. Azt vettem észre, hogy minden disztró az alapértelmezett asztali környezetben a legjobb. Valamint mindig az alap rendszer a legstabilabb ha már valamin alapul akkor tapasztalatom szerint bekekerül néhány kellemetlen bug is. OpenSUSE-vel érdemes lenne egy próbát tenni? Valahol azt olvastam hogy ha KDE akkor openSUSE, ha GNOME akkor Fedora. Namármost tapasztalatom alapján a gnome3 talán nem embernek lett tervezve.
-
Tim82
félisten
Azt nézegetem, hogy a system-conf-lvm GUI-ján engedi az adott logikai kötet tulajdonságainál, hogy átváltsam a fájlrendszert xfs-ről mondjuk ext4-re, utána engedné a kötet átméretezését is.
Ez pontosan milyen kockázattal járhat számomra? Csak hogy megértsem, hogy miért is hülyeség ebbe itt belevágnom...
-
Tim82
félisten
Igen, sajnos erre már rájöttem (#130). xfs_growfs parancs van, de azzal is csak növelni lehet.
Nem mondom, ha kezdőként meg tudnám oldani a beállításaim backupját, akkor talán megcsinálnám elölről a telepítést, de elég sok dologgal megszenvedtem ahhoz, hogy nem szívesen ugrok neki újra.
Gondolom, a partíciókon lévő fájlrendszer átkonvertálásával adatvesztés lesz minimum.Never mind, csak nézegetem a Disks menüpont-beli lehetőségeket. -
Vladi
nagyúr
Akkor rendre:
- Notebookra alkalmas, én t60-ra tettem 6-os centet. Elég jó.
- Egy része megvan, kell 3rd party tároló pluszban. Mázli, ha megvan ami neked kell. Konkértumokat írj, hogy mit használnál.
- rpmfusion van, de csak 6-osig. Ott se sok a csomag. Inkább epel és nux-dextop kellene helyette.
- fontok, passz. gondolom mint bármely linuxban.
- tényleg. mármint a 6-soban. Olvasd el az 1. hszt.
- jónak jó, szerintem nem fogsz különbséget tapasztalni. de lehet extet is csinálni ha az kell. nekem is ext4 van.tanács a kezdéshez: olvasd át a topikot, akkor látod az előnyeit és hátrányait is. Kicsit több ismeret és tapasztalat kellene a használathoz, ez nem ubuntu. de ha fedorában már képben vagy, akkor menni fog.
(#134) Tim82:
Nem, sima fdisk -l kellene, hogy lássam az összes partíciót. De amúgy igen, lényegében egy szimbolikus link kellene neked.
mod: jah látom már, 1 partíciót oszt szét neked az lvm. Akkor ezt lvm-en belül is meg tudnád csinálni. De ehhez nem annyira értek.
-
Tim82
félisten
Ráadásul xfs. Nem gondoltad ezt át előre.
Én kérek elnézést a CentOS telepítő nevében, hogy xfs az alapértelmezett fájlrendszere.
fdisk -l -el mutass már egy fizikai nézetet
Erre gondolsz?
[tim@localhost ~]$ sudo fdisk -l /dev/sda2
Húzza le a jobb mutatóujját az ujjlenyomat-olvasónDisk /dev/sda2: 95.5 GB, 95503253504 bytes, 186529792 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytesDe lehet, hogy szemléletesebb a system-conf-lvm-es kép.
-
whbear
senior tag
Mivel a Fedora meghalt a legutolsó frissítés során, megpróbálnám eme cent OS-t. Lenne pár kérdésem a szakértő urakhoz :
- Notebookra mindennapi használatra alkalmas lenne?
- Megvannak a Fedorán használt programok?
- rpmfusion van?
- fontok megjelenítése elfogadható és javítható?
- Kernel tényleg 2.6os?
-miért jó az xfs és btrfs ha jó az jó lesz nekem?
Röviden ennyi és szívesen veszek néhány tanácsot a kezdéshez. -
Vladi
nagyúr
Ráadásul xfs. Nem gondoltad ezt át előre.
Csinálsz egy könyvtárat, mondjuk: /mnt/adatok. Ez a gyökéren van ugye, sda1 asszem.
(fdisk -l -el mutass már egy fizikai nézetet.)
Aztán a könyvtárra adatok adsz megefelelő jogosultásgot. Majd a /home/usered/valami néven csinálsz egy szimbolikus linket az adatok könyvtárra. Elvileg utána a valamibe tett cuccok a / alá kerülnek. De ott látod a helyén. -
Tim82
félisten
Oké, újratelepítés nélkül megoldhatatlan (köszönhetően az xfs fájlrendszernek), azt meg nem szeretném egyelőre.
Vladi, ezt: "Vagy csinálsz a /-re egy könyvtárat és annak a tartalmába linkelsz pár dolgot a /home-ból, akkor úgy tudod a szabad helyet visszavenni." kifejtenéd nekem egy kicsit bővebben?
Gondolom, valamiféle symlink-es megoldásra gondolsz, de nem vagyok képben vele.
(Alapvetően ha a zenéket, illetve a jövőben a Wine/PlayOnLinux segítségével telepített vagy a Steam-ről letöltött játékokat át tudnám a /-ba tenni, akkor már elértem a célomat.)
-
Tim82
félisten
SSM-mel ez a kimenet:
[tim@localhost ~]$ sudo ssm resize -s-30G /dev/centos/root
fsadm: Xfs filesystem shrinking is unsupported
fsadm failed: 1
Filesystem resize failed.
SSM Error (2012): ERROR running command: "lvm lvresize -r -L 20971520.0k /dev/centos/root"GParted Live-val továbbra is az a gondom, amit itt is írtam: "GParted-del gondoltam elvégezni a feladatot, de az csak az 500 MB-os /boot-ot látja és a többi partíciót egy, teljesen elfoglalt, LVM2 partíciónak veszi. Hogyan tovább?"
Mindjárt előveszem a CentOS 7 DVD-t, hátha azzal engedi...
-
Én gparted-el live rendszeren nem egyszer méreteztem már át mindenféle particiókat. Volt, h egy vinyón volt win (ntfs), fedora (ext x, root és /home külön) és adnom kellett még a win-nek helyet (vajon miért...?) elvettem a home-ból - és ha már állítgattam adtam a root-nak is - azóta is tökéletesen megy a rendszer
-
Tim82
félisten
Az bosszant, hogy Kubuntunál a GParteddel simán, bármiféle probléma nélkül meg lehet oldani a partíciók átméretezését, nem volt semmilyen abból fakadó gond.
Itt a CentOS 7-nek legalább totálisan csökött az alapértelmezett particionálási sémája (azért hagytam végül rá egyébként telepítésnél, mert amúgy ez a rész pl. áttekinthetetlenre sikerült kezdő Linuxos szempontból a telepítőben). De legalább LVM2-t használ, nehogy egy GParteddel meg lehessen oldani a kérdést.
A rendszert meg amúgy eléggé belaktam már ahhoz, hogy ne repessek az örömtől egy újratelepítés miatt.
-
Vladi
nagyúr
Nem sokat tudok neked hozzátenni. ssm-et írják, hogy az van centre. Meg is találtam. Ez viszont csak terminálos. link Megpróbálkozhatsz vele.
De én sose csinálnék ilyet, linux fájlrendszert nem tudom, mennyire jó ötlet átméretezni. Mivel itt nem sorba rakja a fájlokat, hanem elosztva.
Én az előre tervezés híve vagyok. Ne csüggedj, ha reinstall lesz belőle.
-
Tim82
félisten
Particionálósdira visszatérve:
Az itt linkelt leírás alapján próbálom átméretezni a partíciókat.
Ez alapján feltettem a Fedorához való system-config-lvm-et (merthogy nem találtam a CentOS 7 tárolóiban).
A partíciók átméretezését nem engedi, a kérdés, hogy mit kell nekem leválasztanom/leállítanom ahhoz, hogy engedje (no és persze hogy tudom anélkül megoldani, hogy a rendszer összeomoljon, illetve adatvesztés legyen)? Újratelepítést nem szeretnék, ha nem muszáj.
Jelenleg a következő a felállás (köszönhetően a csodás alapértelmezett particionálásnak):
- root: 50 GB (ebből talán 7-8 GB foglalt mindössze)
- home: 34 GB (ennek kb. 2/3-a már foglalt)
- swap: 8 GB (ez 8 GB RAM mellett felesleges)Amit el szeretnék érni:
- root: 20 GB
- home: 70 GB
- swap: 2 GBElőre is köszönöm!
-
-
Trepee
csendes tag
body007
Köszi a linket, lefuttattam mindent ami ott volt, a fele lefutott a fele nem...Sajnos így sem sikerül telepítenem a Nagiost.
Vladi
Köszi a vákaszt Neked is!
Amit eddig csináltam, takarítsam le... Semmi mást nem csináltam, telepítettem egy CentOS-t és próbáltam a Nagit ráerőszakolni...
a yum update a fent leírt hibaüzenettel kivág... yum repolist szintén.
A nagiosbol az XI vel próbálkozom. Egyenlőre az oldalukról letölthető telepítővel, ha látok végre valamit még a fizetősbe is beszállhatok, csak lássak már eredményt, adatokat, futó - nem futó szolgáltatásokat!"Meg is néztem, van benne nagios. Szerintem onnan kellene telepítened!"
Ez mit is jelent?
Üdv,
Trepee -
Vladi
nagyúr
Hányas verzió kellene a nagiosból?
Az epel release, amit telepítettél, az egy tárolónak a csomagja. Utána az epel tároló már elérhető.
Meg is néztem, van benne nagios. Szerintem onnan kellene telepítened!
Tehát: amit eddig csináltál, azt takarítsd le.
Frissítsd a szervered, mert már 6.6 is van. ez sima: yum update
Aztán ellenőrizd, hogy eléred -e az epel tárolót:
yum repolistMajd telepítsd a nagiost, ekkor már epelből.
yum install nagios*Utána már csak be kell állítanod és használni.
Ha elakadtál valahol, akkor szólj.
-
Trepee
csendes tag
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem felétek, hátha Ti tudtok segíteni.
Nem vagyok nagy Linuxos, és ezt mindjárt bizonyítom is:Most telepítettem egy CentOS 6.5-öt, szerverre, virtuális környezetben.
A dolog fut szépen, tudom menedzselni a gépet, van hálózat, címet kapok DNS-éktől, net megy.
Jön a feladat, ami egy NAGIOS telepítése, ami miatt az egész CentOS a képbe került.
Minden jó, megy a tervek szerint( letöltés, kicsomagolás, stb.) A hiba akkor kerül elő amikor a ./fullinstall paranccsal elkezdem a tényleges telepítést. Elszüttyög a gép 1 darabig majd kivág ezzel a hibaüzenettel:
"Error: Cannot retrive metalink for repository: epel. Please verify its path and try again"Ezzel egyszerűen nem tudok mit kezdeni, főleg, hogy próbálkoztam már olyannal is, hogy
"epel-release-6-8.noarch.rpm", elvileg olvastam máshol, mint problémámat orvosló megoldás.
De sajnos ennek a telepítésekor is a fent hibaüzenettel idegesít fel a rendszer.Tud valaki segíteni, hogy mit tegyek? Mit telepítsek, vagy mit állítsak át, hogy végre tudjak telepíteni is?
Üdv,
Trepee -
Tim82
félisten
A MiracleCasttal csak vicceltem. Bár tényleg ránéztem.
"Ennyi minden"? Ennyi mindenre használom a gépet. Teljesen átlagos igények, semmi speciális hardver, nem spéci röntgenkészülék vezérlését szeretném én megoldani, amihez utoljára Win 95 alatt volt program, de én azért is CentOS alatt akarnám.
Köszi a segítséget!
Jut eszembe, a billentyűt mégis inkább felülről, valamelyik sarka felől pattintsd le, ha makacs az alatta lévő kosz. Úgy könnyebb.
-
Vladi
nagyúr
"MTP-vel hogy áll a CentOS?"
Jól.Hát csomag az van, én ilyen sose használtam. De nemrég a kapitány nagyon lehúzta az mtp megvalósítást általában linux alatt.
"MiracleCast" erre mindenhol azt írják: heavy development. Majd a cent 8-ban, vagy 9-ben ránézel.
De komolyan! Minek ennyi minden? Nyugoggyámále!
Én meg felraktam, minden beállítva és halálra unom magam a gép előtt. Megyek is inkább mást csináli.
-
Tim82
félisten
Persze, vagy automatikus PIN-nel, vagy 1234-gyel (ez a default a BH200-nál). Elvileg összepárosodik, majd azonnal levágja a headset-et, mint eddig.
Mindegy, lassan csereérett (keveset bír már az akkuja, talán 3-4 órát, de fel van most töltve), de azért használtam volna még most. Ha eszköz-specifikus a gond, az megnyugtató, mert tervezek venni BT hangszórót és azt szeretném használni a notival.
-
Tim82
félisten
A módosított kérdésre:
[tim@localhost ~]$ sudo yum list installed | grep blue
bluez.x86_64 4.101-13.el7 @anaconda
bluez-alsa.x86_64 4.101-13.el7 @base
bluez-compat.x86_64 4.101-13.el7 @base
bluez-hid2hci.x86_64 4.101-13.el7 @base
bluez-libs.x86_64 4.101-13.el7 @anaconda
gnome-bluetooth.i686 1:3.8.2.1-3.el7 @/gnome-bluetooth-3.8.2.1-3.el7.i686
gnome-bluetooth.x86_64 1:3.8.2.1-3.el7 @anaconda
gnome-bluetooth-libs.i686 1:3.8.2.1-3.el7 @base
gnome-bluetooth-libs.x86_64 1:3.8.2.1-3.el7 @anaconda
pulseaudio-module-bluetooth.x86_64 3.0-22.el7 @anaconda
[tim@localhost ~]$ -
Tim82
félisten
Egy régi Dell BH200 headset.
Ahogy nézem, lehet, hogy inkább a headset táján kellene keresnem a hibát.
Mi az az SEtroubleshooter?
Akkor egyszerűen valamilyen piszok ment a billentyű alá. Diszkréten ki kellene fújni sűrített levegővel a billentyűk közeit, esetleg óvatosan csak a Z billentyűt levenni (alulról érdemes óvatosan, nem erőből valamilyen lapos tárggyal alányúlni és lepattintani, de tényleg óvatosan - vissza lehet pattintani utána).
-
Vladi
nagyúr
Milyen bluetooth-os csomagok vannak feltéve? Rakd fel mind, amit a csomagkezelő talál.
SEtorubleshooter nem jelez be?
mod: amit eddig felfogtam a logból, hogy összekapcsolódik, címet ad az eszköznek, de nem fogadj az adatokat, azokat eldobja. Majd mivel nincs érdemi kommunikáció, timeoutol.
-
Vladi
nagyúr
-
Tim82
félisten
Az egér a közelmúltig oké volt és ott inkább az egérre gyanakodtam (az néha Win alatt is eldobja magát, bár ott hamar újra lehet párosítani).
Tegnap este néztem kimenetet a következő parancsra:
cat /var/log/messages | grep blue*
Annyit értettem, hogy összepárosítás után elutasítja a tényleges kapcsolódást, de ma este újra megnézem, a kimenetet meg feltolom ide.
Próbáltam belenyúlni a bt-s audio.conf-ba is, hátha valamiért az A2DP kezelése nem megy alapból, de nem változott semmi.
-
Tim82
félisten
Most egy picit hanyagolva a particionálósdit, elég bosszantó problémával szembesültem. A bluetooth CentOS 7 alatt úgy viselkedik, hogy sikeres csatlakozás után majdhogynem azonnal eldobja a bluetooth headset-emet (Dell BH200). A dolog olyan, mintha küldene egy utasítást a headset-nek, hogy az kapcsolja ki magát...
A gépben (Thinkpad X201) egy Broadcom BCM2045B bluetooth modul van, ezzel Win 8.1 alatt gond nélkül ment a BT. A headset telefonokkal, tablettal, más notebook-kal gond nélkül működik.
service bluetooth stop | service bluetooth start után is ugyanez van, a headset eltávolítása/újrapárosítása után is.
-
Tim82
félisten
válasz
Claude Leon #93 üzenetére
Ez sajnos már ott elakad, hogy a CentOS 7 tárolóiban nincsen ilyen. (A terminálos megoldással, amit ott írnak, meg egyelőre jó eséllyel elszúrom.)
Bár ha minden igaz, a Fedorásat fel lehet tenni.
-
Claude Leon
senior tag
Bár helyenként buguntus képekkel illusztrál, de centen ugyanúgy működik.
Már nem emléxem, hogy mertem-e annak idején használni (6.4), vagy inkább nekifutottam mégegyszer a telepítésnek előrefoglalt partíciókkal, akkoriban az volt akkor a nyűgöm, hogy 512MB-on csak a centos karakteres telepítője indult, ott pedig nem találtam meg a lehetőséget a kézi partícionálásra.
Root foglalásod nem hiszem hogy 15GB fölé emelkedne, esetleg ha véletlenül kezdené a 10-et meghaladni, a /var-t tedd be 5GB külön kötetre, az még a yum bő lére eresztett cachelésével együtt is elég. -
Tim82
félisten
Automatikus particionálás utólagos módosításával támadt problémám.
Alapból a telepítésnél hagytam, hogy a CentOS 7 telepítő végezze a partíciók kiosztását és méretezését. A 96 GB-os SSD-met a következő módon osztotta fel:
- 50 GB root (ebből 44 GB szabad)
- 30 GB /home (ebből kb. 16-17 GB szabad)
- 8 GB swap (annyit adott, amennyi a RAM a notiban)
- 500 MB /bootAmit szeretnék, hogy az 50 GB root inkább 20 GB legyen, esetleg a 8 GB swap-ból is jó lenne lecsípni, vagy akár teljesen megszüntetni, a felszabaduló tárhelyet meg a /home-hoz adni. GParted-del gondoltam elvégezni a feladatot, de az csak az 500 MB-os /boot-ot látja és a többi partíciót egy, teljesen elfoglalt, LVM2 partíciónak veszi. Hogyan tovább?
-
Tim82
félisten
Közben megjött az ujjlenyomatolvasós-touchpad-es palmrest (ahogy írtam korábban, ez egy "hibrid" gép, a bajos X200-am bizonyos alkatrészeit beépítettem egy alapból "roncs" X201-be és így lett egy teljesen jó X201-em, AFFS panellel), mert az X200-ból ideiglenesen átmentett palmrest ujjlenyomatolvasóját az eltérő csatlakozó miatt nem lehetett bekötni az X201 alaplapjára.
bob.zxr fórumtársnak teljesen igaza volt (és én tudtam rosszul
): ebben is még Upek gyártmányú ujjlenyomatolvasó van. Viszont alapból felismerte a CentOS, nem kellett telepítenem semmit (úgy tűnik, a libfprint az alaptelepítés része), már be is állítottam az ujjlenyomatos bejelentkezést.
-
Tim82
félisten
-
Vladi
nagyúr
Nézegettem ezt az aksi dolgot. Azt már írtam, hogy tp_smpi csomag - kernel modul - van az elrepóban. De csak 6-os centig. Írtad a tlp-t. Ez akkor valami démon ami kezeli az energiagazdálkodást és smapi modulra épül? Ez van nuxban. Ha van, akkor kell, hogy legyen kernel modul is! Nem lehetséges, hogy a 7-esben már a gyári kernel is tartalmazza? Azt hogy nézem meg, hogy xy modul fel van -e telepítve?
-
Vladi
nagyúr
Jelentem megcsinálták az epelben a yumex csomagot. -2 jelzést kapott a végére. Akinek nuxos van, az frissítheti nyugodtan.
-
Vladi
nagyúr
base tárolóban van: apache, vsftpd, mariadb,
Néhány hozzávaló a php-hoz és fail2ban epel.a vpn az vpnc? Mert az is epel. Meg a transmission is.
Az epelt a fedorások csinálják, tehát nagyon megbízható tároló. Jó mondjuk pont a yumex az törött benne, de egyébként jó.
Még az elrepó lehet neked érdekes, abban driverek vannak és friss kernel.
Miylen szerver lesz amúgy? Házi?
Én használtam transt is meg qB-t is, de előbbi csalódás.
-
Sima DVD imaget töltöttem le akkor telepítéskor ki tudom választani, hogy BASIC SERVER-ként települjön? Ubunturól váltanék, egy Apache, vsftpd, postfix, php, mariadb, tranmission, fail2ban, vpn szervernek kéne. Továbbá ilyen csomagokat tartalmaz "alapból"?
-
Vladi
nagyúr
No felraktam a 6-os verziót. Eddig nagyon tetszik.
Tiszta klasszikus fedora életérzés. Régi anakonda, régi grub1, régi yumex, gnome2!
valamint 1105 telepített csomag az installnál, mai 45 percig tartott. Wow.Gyorsan átfouttottam a hardvert, minden működik. olyan 300 mega ramot eszik indulásnál. Felvettem az epel és a nux tárolókat, van már minden app, amit megszoktam. Egyedül crome-hoz kellett egy extra: link hivatalosan a google már nem támogatja az el6-ot.
már csak egy gnome-commander kellene, meg egy frissítés és utána hivatalosan nemhivatalos el6 desktop szupportot is tudok vállalni.
-
-
Tim82
félisten
KDE-vel voltak gondjaim, Gnome-mal nem. Bár az is felmerült bennem, hogy esetleg a Gnome 3 az ideálisnál picit több erőforrást használ, és azért pörög a venti. Lehet, hogy le kéne cserélni Mate-ra, egy-két nyitott füles Opera, Dropbox, Thunderbird mellett állandó 10-30% közötti CPU terhelést mutat a rendszerfigyelő alkalmazás.
Ezen kívül viszont minden úgy működik, ahogy kell. Pl. itt nincs olyan, hogy hol működik az OSD, hol nem, amikor hangerőt vagy fényerőt változtatok. Mondjuk sok mindent nem próbáltam még ki (ethernet, külső monitor D-Sub-on vagy a dokkoló DisplayPortján), de nem hiszem, hogy gond lenne velük.
Kb. finomhangolás meg felesleges/elhibázott dolgok eltávolítása van hátra. Pl. feltettem a tp_smapi miatt teljesen feleslegesen Fedorás 3.16-os kernelt, mert valahol azt írták, hogy kell hozzá. Ennek megfelelően a grubból is el kellene távolítanom a felesleges opciókat, mert még csak azt sem szeretném, hogy ott választanom kelljen a különféle kernelek betöltődése között. Ebbe még bele fogom magam ásni rendesen.
-
Vladi
nagyúr
Gyűröd azért rendesen, úgy látom.
Nálam a max hack az egy gnome-commander leforgatása volt, meg a radeon uvd beizzítása. A legendás 1 fájl felmásolása ugye.Eddig bevált akkor?
Ha lesz időm éjszaka - plusz lányom se ordít
- akkor t60-ra felteszek egy 6-os centet. Mert arra még van 32 bit.
-
BoB
veterán
X200-on nem tudtam beüzemelni, mert nem volt támogatás arra az upek gyártotta ujjlenyomat olvasóra.
upek nem készített linux-os drivert, a szükséges adatokat pedig nem adta ki így nem készülhetett hozzá közösségi. Később kiadta az adatokat és most elvileg működésre lehet bírni.
A lényeg hogy olyat tegyél bele ami szerepel ezen a listán: libfprint/ Supported devices
lsusb-vel lehet megnézni, pl.:
Bus 003 Device 003: ID 147e:2020 Upek TouchChip Fingerprint Coprocessor (WBF advanced mode)Ebből a 147e:2020 rész az érdekes.
Ez egyébként pont az ami az x200-ban volt. Linkelt listán még mindig nem szerepel, itt viszont igen. Aszondják hogy non-free drivert csomagoltak upek-ekhez azért többet támogatnak mint libfprint.
A jelenlegi x220 beépítettje remekül megy.
-
Tim82
félisten
Na, akkor helyzetjelentés:
+ thinkfan pipa (bár még mindig hangosabb, illetve gyakrabban kapcsol be a venti, mint szeretném, de működik -> gondolom, ez van, melegszik az első generációs Core i5, nincs mit tenni);
- tlp fent van, de a tp_smapi nincsen - ott bukok el, hogy kellene egy tp_smapi-kmod-common nevű csomag, amilyet nem találok és annyira nem jó a németem, hogy rendesen kihámozzam a Fedorás leírásokból, hogy ezt tulajdonképpen nekem kellene-e leforgatnom, vagy valami teljesen más nevű csomag igazából kiváltja-e. Amíg nincs ez megoldva, addig nincs normális akkutöltés-állítás.
+ a Gobi 2000 beüzemelése viszont teljes siker a Vladi linkelte leírás alapján (
), a Windows 7-es Thinkpad T500-amon kiszedtem a firmware-ből szükséges fájlokat a driverből, aztán átmásolva a megfelelő könyvtárba, majd beüzemelve a Gobi Loadert, megjelent a mobilnet bekapcsolásának lehetősége a Gnome-os Network Manager-ben. Most már mobilnetről írok.
Lesz ezen a gépen még whitelist-mentes BIOS telepítés (ahhoz mondjuk ki kell kerülnöm a Linuxot, Hiren's Boot CD Mini XP-je alól viszont ment más Thinkpad-en is, szóval az nem lesz gond), meg valamikor kap egy ujjlenyomatolvasós palmrestet, azt is be kell üzemelni, de gondolom, thinkfingerrel megoldható.
-
Vladi
nagyúr
-
Tim82
félisten
"valamilyen hűtésmenedzsment"
lm_sensors és fancontrol? Az van csomagban.Jaja, már rájuk találtam (volt egy kis időm keresgélni napközben), még olvasgatom a dokumentációt, mert azt hiszem, eddig csak ArchLinuxos instrukciókat találtam, szóval kicsit adaptálnom kell az olvasottakat.
" valamilyen energiamenedzsment (tp-smapi)"
Ez micsinálna?Pl. akku -tól -ig töltést be lehet állítani (nem túlzottan ajánlott az állandó 100%-ra töltés a Li-Ion akkuknál, leginkább azért, mert csökkenti az élettartamot). De már ez is folyamatban.
Passz, kernel modullal kellene kezdened.
Ott már nagyjából képben vagyok, csak - a fentiekkel együtt - el kell mélyednem az instrukciókban (újra, hogy ne szúrjam el), de szerintem hétvégén be is lövök mindent. Elvileg a Windows-os driverből kell kiszedni a megfelelő firmware-t, majd azt beállítani a Gobi_loader-rel, hogy minden boot-nál töltse be.
Olyan extra igényeid vannak, ha neked beválik, akkor bárkinek.
Szerintem nem igazán azok, talán a Gobi mobilnet modem az egyedüli. Viszont eléggé kezdő vagyok Linux-téren is, CentOS-téren is.
-
Vladi
nagyúr
"valamilyen hűtésmenedzsment"
lm_sensors és fancontrol? Az van csomagban." valamilyen energiamenedzsment (tp-smapi)"
Ez micsinálna?"Gobi 2000"
Passz, kernel modullal kellene kezdened.Még valami?
Olyan extra igényeid vannak, ha neked beválik, akkor bárkinek.
Viszont a qBittorrent volt szíves újratelepítésnél elfelejteni a torrenteket. Most egyesével kell visszatenni őket.
-
Tim82
félisten
Mit kell beállítanom ahhoz, hogy a CentOS 7 fájlkezelője lássa a NAS-omat?A NAS egy Zyxel NSA310, a Kubuntus noti fájlkezelője simán tud kapcsolódni hozzá (smb://nsa310 - ahogy eléri).Sztornó, IP alapján eléri, három perccel a hozzászólás megírása után megoldva.
-
Tim82
félisten
Én tegnap este szintén 0-ról húztam újra (nem csak a Wine miatt - KDE-vel nem volt hajlandó pl. iPad Mini-ről megosztott mobil hotspotra csatlakozni tegnap késő délután, nagy "örömömre", valamint elszállt a Cairo Dock), most Gnome 3-mal van újratelepítve a CentOS 7, de amúgy a Wine teljesen tisztán felrakva ugyanazzal a hibaüzenettel ugyanúgy elszáll.
Nincs hivatalos Evernote Linuxra, legfeljebb 3rd party kliensek: NixNote, Everpad. A NixNote nekem az #54-ben írt hibaüzenettel elszáll. Az Everpad meg egy rakat Python-os csomagot hiányol, amiket nem is tudom, honnan lehetne beszerezni. Egyik kliens sincs a normál tárolókban amúgy, szóval vadászni kell az rpm-eket. Végül is, ha nagyon muszáj, használom az Evernote-ot böngészőn keresztül, de nem vagyok lelkes az ötlettől.
Jelenleg Dropbox, Skype, Viber desktop kliens, HandBrake, Steam kliens, Opera, VLC, Clementine van, a Thunderbird helyett egyelőre az alapértelmezett Evolution-t nézem meg. Gyakorlatilag eddig eljutottam KDE-vel is, csak több hibával meg bakival, az új telepítésnek meg már okosabban álltam neki. Mivel nem belakott rendszer volt, veszteség nem ért. Alkalmazásokból nem nagyon van többre igényem, LibreOffice ugye eleve a telepítéssel felkerült.
Ami kell még, de nem lőttem még be:
- valamilyen hűtésmenedzsment (talán Simple Thinkpad Fan Control?)
- valamilyen energiamenedzsment (tp-smapi)
- a Gobi 2000-rel kapcsolatban már dereng a fény az alagút végén, a Gobi-Loader leírás kb. 3x átolvasása után.Jelenleg itt tartok, de elszánt vagyok.
-
Vladi
nagyúr
amikor make installt csináltál, akkor felsorolta, hogy mit másol éppen. Abból ki tudnád deríteni.
De a wine az sok esetben iylen. Vagy elindul, vagy nem. Vagy összeomlik vagy nem. Tehát 25%, hogy menni fog az alkalmazásod.Ez az Evernote nagyon gagyi rpm-et cisnált. De még az előre forgatott telepítő is gáz. simán átmásol midnent, de futás jogot nem ad.
Ezt én hanyagolnám.
Mi híjad még?
Egyébként nekem meg sikerült megborítanom a rendszeremet.
semmi gáz, csak az iksz dobja el magát. Nem baj 1,5 óra alatt nulláról megcsináltam. Viszont van az epelben qbittorrent, király.
már csak egy jó háttérkép meg egy gnome-commander kell. -
Tim82
félisten
Nem, megnéztem most, valószínűleg ez akkor a gond, köszönöm a tippet.Nem segített sajnos, ugyanúgy hibaüzenet. Ment valahova a wine a .wine könyvtáron kívül? Merthogy a 23 csomagot, amit telepített pluszban, is leszedtem vele együtt, amikor próbálkoztam az eltávolítás-újratelepítés kombinációval.
-
Tim82
félisten
A Wine-nal valószínűleg én szúrtam el valamit (illetve a korábbi, lefordult verzió kavart be valamit, hiába távolítottam el). Azóta teljesen leszedtem a Wine-t, majd újratettem szigorúan a tárolóból, de valami nem kóser vele, ha Windows-os exe-t akarok indítani vele (Evernote és OneDrive-telepítővel próbáltam), gyakorlatilag egy szöveg nélküli hibaüzenetet dob.
A dokk kérdését megoldottam a Cairo-Dockkal, egyelőre stabilnak néz ki. (A gyakori indítású appokat inkább oda szoktam kitenni, mint az asztalra.)
Hardver-szempontból a Gobi 2000 mobilnet modem kérdése még mindig hátravan, valamint valamilyen energiamenedzsment és hűtésszabályzás sem árt, biztosan itt is vannak Thinkpad-specifikus, ezekre kihegyezett alkalmazások, ezeknek még utánanézek.
-
Tim82
félisten
Ami még kellene, az az Evernote, vagy legalábbis valamilyen 3rd party kliens.
A NixNote-tal próbálkozom, a legutóbbi verzió az rpmfind.net szerint a nixnote-1.6-2.x86_64.rpm.
yum install ftp://rpmfind.net/linux/sourceforge/n/ne/nevernote/NixNote%201.6/nixnote-1.6-2.x86_64.rpm paranccsal próbálkozom, ezzel a hibaüzenettel áll le letöltés után a telepítés (tehát feltételezem, hogy a paranccsal önmagában nincs gond, itt valamilyen összeakadás van):
Transaction check error:
file / from install of nixnote-1.6-2.x86_64 conflicts with file from package filesystem-3.2-18.el7.x86_64
file /usr/bin from install of nixnote-1.6-2.x86_64 conflicts with file from package filesystem-3.2-18.el7.x86_64Ezzel tudok valamit kezdeni, vagy felejtsem el?
A Wine nem hajlandó elindítani az Evernote Windows-os telepítőjét, szóval az nem opció.
-
Vladi
nagyúr
wine:
Leszeded ami most van: make uninstall szerintem. Utána telepíted a csomagot. Így az eredeti anyag, amit leforgattál megvan, ha mégis váltani kell leszeded megint a csomagot és forrás könyvtárban a make install
Elvben 2 verzió is lehet, csak akkor a fordítónak meg kell mondani, hogy spéci útvonalra tegye, tipikusan: /opt/wine vagy valami.
./configure --prefix=/opt/wine
Nem biztos, hogy csak ennyi, de így opcionálisan 2 verzió is fenn lehet."KDE-nek majd jól bekavaró Gnome-os függőség,"
Nem szoktak egymásnak bekavarni. Max párszáz mega cuccot leránt. De ha ez még gnome2, akkor azt az új fork a mate desktop néven keresd. Szintén epel tároló.De ha van alternatívád ami csomagból települ, akkor inább azt.
Más?
-
Tim82
félisten
Az 1.6.2 tegnap este lefordult, a Core i5-520M procival kb. 3/4 óra alatt végzett.
Még a telepítés előtt gereblyéztem össze pár alkalmazással kapcsolatban telepítőleírásokat, de ezek szerint részben elavultak, mert arról én nem találtam infót, hogy pl. Wine-t tudnék tárolóból telepíteni. A forgatott 1.6.2-t hogyan tudom az epelben lévő frissebb verzióra frissíteni?
A Docky konkrétan valamilyen gtk-sharp-2 csomagot hiányolt a településhez, ami gondolom, valami, a KDE-nek majd jól bekavaró Gnome-os függőség, ráadásul mintha már nem is lenne elérhető. De mintha találtam volna most alternatívát KDE-re (Daisy, Fancy Tasks, Avant Window Navigator), este kipróbálom.
-
Vladi
nagyúr
Tárolókat nem feltétlenül kell priorizálnod, mert mindegyik nagyon lenyilatkozza, hogy ő aztán nem keveri a csomagokat. A gyakorlat viszont azt mutatja, hogy de. Főleg a 3rd party alkalmazásoknál. Pl egy nux és egy atrpm mplayer telepítésnél úgy össze bír gabalyodni... ne tudd meg.
wine: az epel tárolóban találtam 1.77.22-es verziót. az nem jó? Elvileg stabil. De az 1.6.2 biztos lefordul neked, csak elég komplex program. Azok fordításánál el lehet szöszmötölni pár órát. (napot)
Cairo Dock- vagy Docky: szerintem vagy epelben, vagy nuxban esetleg atrpmben találsz csomagot. Ha más nem, akkor forgass egyet, nem olyan nagy alkalmazások ezek.
"Qualcomm Gobi 2000 mobilnet"
Drivert kellene nézni. azt találtam eddig a neten, hogy fw kell hozzá, meg hogy a 2.6-os kernelek óta elvileg van driver is. Ha máshogy nem megy, rápróbálsz egy elrepós kernelt. -
Tim82
félisten
Köszönöm, a Yumex már fent is van (tárolókat is megoldottam tegnap este, a prioritást még nem lőtte be - akkor voltam még csak túl a rendszertelepítés elején, amikor beírtam, aztán még két órán át ültem előtte -> van VLC, Krusader, Clementine, Skype).
Wine-ból nem frisset forgattam, hanem stabilat (1.6.2), nekem jó lesz az.
Valamilyen Cairo Dock- vagy Docky-féle alkalmazás kéne, mint egy falat kenyér, de ez persze egyéni szocprobléma.
Dropboxnak újra nekiugrok este.
Ja, meg még a notiban lévő Qualcomm Gobi 2000 mobilnet modem beüzemelése lesz érdekes, mert alapból nem hajlandó (lsusb látja, csak a hálózati opcióknál van kiszürkítve a mobilnet), találtam rá egy-két dolgot, de még nem volt alkalmam rendesen átnyálazni, hogyan lehet megoldani.
-
Vladi
nagyúr
"Jó lenne egy GUI-s szoftverközpont-féle"
yumex kellene neked. Ezt most a nux tárolóból tudod telepíteni. link.
vagy direkt link. Letöltöd, telepíted.wine-ből nem jó a gyári? Miért kell frisset forgatni?
A Dropboxot letöltötem, hogy megnézzem, de nem találom, hogy hová menti.
Ha rám hallgatsz, akkor előbb a 3rd party tárolókat veszed fel, fentebb írtam, hogy hogyan érdemes. szólj, ha elakadtál.
-
Tim82
félisten
Na, hát akkor végre belevágtam.
CentOS 7, KDE-vel, mert ahhoz már hozzászoktam, egy Thinkpad X201-en (Core i5-520M, 8 GB RAM, 96 GB Kingston SSD), már erről írok. Opera fent van, Thunderbird fent van. Open Office-t ki lehetett választani telepítésnél, ez tetszik.
Jó lenne egy GUI-s szoftverközpont-féle, de nyilván nélküle is elvagyok, csak könnyebbség.
Most épp Wine-ot telepítek ez alapján.
Dropboxból ahogy nézem, csak olyan verzió létezik Fedora/CentOS vonalra, ami Gnome-os függőségeket követel.
-
Vladi
nagyúr
najó, de azért gondolkodjunk már egy kicsit. IT szakmai fórumon vagyunk és 2 - azaz kettő - db - azaz darab - fájl átmásolását követően a rendszer .... szar....
Nem annyira tudlak komolyan venni éppen ezért.
Vannak hátrányai ez tény. De én például pont azon vagyok, hogy fehéren feketén megmutassam ezeket. Aki jön és érdekli lássa, hogy mire számít. Plusz nem mellékes, hogy már a megoldást is megmutattam. Deszar.
Ha lesz 2-3 tag, akit rajtam kívül komolyan érdekel, akkor folytatom. Ha nem, akkor hagyom elsüllyedni. Megcsinálom magamnak és kész.
Egyébként zárójelben jegyzem meg, hogy gyakorlatilag belaktam a rendszeremet. Nem nagyon van már micsinálnom.
-
Rimuru
veterán
Mikor DOS volt akkor az emberek hány százaléka használt gépet, és most mennyi ennek az aránya?
Az XP is tökéletes példa, ma is hányan használják, mennyit változott 10 év alatt?
N0zer0: Csak az azzal van a baj hogy egyből szarozod az egészet. Igazad van hogy szerverre való, de használható desktopnak is (aki akarja az meg hegeszti is) úgyse annak lesz ajánlva aki most kezdi el a Linux ismereteit.
-
-
Rimuru
veterán
Ha magamnak kellene akkor kb semmi se lenne. Amúgy nekem csúszik a project...
(#31) N0zer0: Igazából tök mindegy hogy mennyire lesz koros a rendszer, egy egyszerű usernek az a jó ha nem változik semmit. Amíg van 3-5 feladat amire használja és az megy addig nem érdekli hogy mi van alatta, az újítások se fogják érdekelni.
-
N0zer0
senior tag
Ja, én is úgy látom, hogy a 10 éves támogatás ellenére már most így pár naposan is egy nagy szar ez a centes valami, kínlódni kell vele, és jobban jár az ember, ha valami népszerűbb home/desktop disztrót tesz fel, amiben minden megy elsőre, mindenféle kínlódás nélkül. Aki meg hegeszteni szeret, tegyen fel Archot vagy Gentoo vagy Linux from Scratcht.
Valószínűleg azért van, mert a CentOS nem desktopra készült.
-
Vladi
nagyúr
Sikerült összeraknom az uvd gyorsítást free driverrel.
Viszont csak maszek workarounddal, de úgy fest működik:epel, elrepo és nux-desktop repo kell hozzá. Felpattantak a vdpau nevű csomagok. Aztán:
lspci | grep VGA
01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV730 XT [Radeon HD 4670]és
dmesg | grep UVD
[ 1.749970] [drm] UVD initialized successfully.Valamint:
uname -a
Linux localhost.localdomain 3.16.1-1.el7.elrepo.x86_64 #1 SMP Thu Aug 14 08:51:43 EDT 2014 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/LinuxEddig jó. Viszont a vdpauinfo nem találta a libvdpau_r600.so fájlt. Nem is lesz. Nem tudom miért nem forgatták bele.
Amíg kiderül és pótolják, használható a fedora 19-es csomag. link.
Ezt kell letölteni és bemásolni a libvdpau_r600.so.1 és libvdpau_r600.so.1.0.0 fájlokat a
/usr/lib64 útvonalra. Na még így sem találja, ezért kell még egy szimbolikus link:
ln -s /usr/lib64/libvdpau_r600.so.1 /usr/lib64/libvdpau_r600.soAztán még hiányolt egy libet, de ide is csak egy link kell. Feltéve, hogy telepítve van:
ln -s /usr/lib64/libLLVM-3.3-mesa.so /usr/lib64/libLLVM-3.3.so
S tádám::
vdpauinfo
display: :0.0 screen: 0
API version: 1
Information string: G3DVL VDPAU Driver Shared Library version 1.0
Video surface:
name width height types blablabla...Aztán megy smplayeraben a gyorsítás, a killa samplet is viszi akadás nélkük 1% cpu használat mellett.
Szívesen.
-
Vladi
nagyúr
Nyomd el magadban a késztetést...
Nekem meg 17 volt a mai napig a gépemen. Csak azért váltottam, mert eol lett.
(#36) bob.zxr: Hát arra, amit írtál.
Mindegy. Az utolsó 3 évet a Red Hat vezette be, mert még nem akarták sokan dobni a 4-es sorozatot. Hát adott neki még pár évet. De ez már tényleg csak külön egyeztetéssel adja.
-
Az xp-t hagyjuk, azt fél / egy évente újra rakta az ember - és nem azért mert új kiadás jelent meg
De pl.: fedora. 16 óta azt használom. Ha jól rémlik a notimra 17 került és csak azért raktam újra a 18al mert ssd került bele. Azóta megélt 2 "nagy" frissítést - mindig béta állapotú kiadással - és semmi baja. Az olyan apró hibákat leszámítva, h nincs mindig megfelelő kernel modul "mindenhez", de eggyel régebbi kernel-el indítva megy minden és pár nap felteszik a frissítést. Mit akartam ezzel azt már nem tudom...
A tv meg pont rossz példa (részemről) én 1-2-3 évente késztetést érzek a cseréjére...
-
Vladi
nagyúr
Totál nem értek veled egyet, de majd meglátjuk. 4-5 év múlva már látszik.
Egyébként ha nagyon végiggondolom már 10+ éve alig változott felhasználásom. Ugyan azokkal a programokkal ugyan azt csinálom.
"2-3 évente minimum hozzá kell nyúlni valamiért, és érdemes is."
Tudnál erre mondani példát?(#33) bob.zxr:
Az extended az a 10-13 év...
(#32) body007:
Mert nem vagytok hozzászokva. winxp is vagy tizensok évig zötyögött. Néha frissítetted a programokat és kész. Ha nem borult meg - azért egy ellinux nem szokott - meg kapod ami kell miért ne mehetne?
Szerintem inkább az 1-2-3 éves teljes megújulás az irreális.Ha lesz itt 3-4 ember, aki velem együtt komolyan gondolja, akkor meglátjuk hosszú távon hogy üzemel a dolog.
Azért tévét se 2-3 évente cserél az ember. Ha mégis, az nem normális dolog. -
BoB
veterán
Elrontod a játékuk
Bővebben a támogatásról (mi hogy meddig) itt lehet olvasni.
(centos -nél nincs Extended Life Phase, csak production phase 1-3) -
N0zer0
senior tag
Ez a 10 éves támogatás, meg 10 évig nem nyúlok hozzá téma lázálom, meg marketing. Még ha jönnek is 10 évig frissítések, akkor is koros lesz az a rendszer, régi verziójúak lesznek rá a programok, az új kernelek és újabb programok meg már 10 vagy akár csak 5 év múlva is űrtechnika lesznek a mostanihoz képest. Pláne Linuxnál, ami az egyik legdinamikusabban fejlődő valami.
Maximum egyfeladatos szerveren tudom elképzelni, hogy beröffentik, az igényeket lefedi, és 10 évig elpöfög, minimális frissítés mellett, 0 újratelepítés mellett, és nem érdekes, hogy az újabb verzió esetleg gyorsabb lenne, meg egy csomó új dolgot tudna. Asztali, irodai, otthoni környezetben még az 5-7 éves hozzá nem nyúlás is felejtős terv, mert egy linuxhoz jó 2-3 évente minimum hozzá kell nyúlni valamiért, és érdemes is. Ez alól a rollingos disztrók kivételek, de még ott sem garantált, hogy egy frissítés vagy kavarás miatt nem kell újratenni a rendszert 5, 10 évig, és ha már újra kell tenni, akkor érdemes az újabbat, és nem a régit visszatenni.
-
Vladi
nagyúr
Kevés szoftver van, ezért kell pár plusz tároló. Mi hiányzik?
Mondjuk nekem eddig jól fordultak a dolgok, úgyhogy max telepítünk forrásból.
Én is úgy tervezem, hogy sokáig megy majd különösebb karbantartás nélkül. Frissítések nyilván, de ez azért nem szokta összeborulni magát a frissítéstől.(#29) body007
Normális.
engem is megszivatott a telepítő, minimalt választottam és tényleg. De lehet a dvd-ről guival is telepíteni. Viszont csak kde4 és gnome3 van alapból. Az epel tárolóban van xfce és mate is. Én matéval tolom.
-
Leszedtem a dvd iso-t, feltettem vbox-ba. Nem tudom mit nem állítottam be a telepítésnél de egy parancssort kaptam
Ez így normális? Azóta fent a gnome de azért mégis... Mi van azon a dvd-n? Vagy onnan is telepíthettem volna (parancssorból) a dolgokat? Na mindegy
Nézegetem, ismerkedem vele.
-
joecontra
addikt
Alapból nem is volt vezetékes kapcsolat. Most nincs előttem, de úgy emlékszem hogy nem is engedett új vezetékes kapcsolatot létrehozni (ki volt szürkítve).
Ha az alaplapi hálókártyát kezeli
Az nm szerintem az alap felállásban nem kezeli. Mit kéne átírnom, hogy lássa, kezelje?Üdv,
J -
joecontra
addikt
ntfs-t az epel tárolóból kell feltenni, ntfs-3g csomag
Rendben, net nélkül bajos lesz.Milyen eszköz? Van modern network manager. Azt nézted? dhcp-n tud csatlakozni?
Alaplapi integrált LAN. Néztem a Network Manager-t de ki volt szürkítve a 'vezetékes kapcsolatok', azt hiszem 'nem kezelt' státusszal indult egyből.
DHCP-hez mit kéne beállítani? Mert /etc/network/interfaces fájlt nem találtam.Üdv,
J -
Vladi
nagyúr
válasz
joecontra #17 üzenetére
Nem gond, megpróbáltad. Szerintem te vagy itt a második, aki látott már futni centet.
ntfs-t az epel tárolóból kell feltenni, ntfs-3g csomag. Utána megy automatice. Neted nem tudom miért nem volt. Milyen eszköz? Van modern network manager. Azt nézted? dhcp-n tud csatlakozni?
-
joecontra
addikt
Próbaképpen egy CentOS 7 Gnome Live ISO-t kipróbáltam.
Az NTFS particiókat nem tudja csatolni, de még internetelérés sincs. Telepítés vagy csomagtelepítés szempontjából utóbbi nélkülözhetetlen.Próbának jó volt, meg stabilnak is látszik de ez nem nekem való.
Üdv,
J -
Vladi
nagyúr
A ram oké, a cpu talán elég mondjuk xfce felülettel. Az 500 mega háttértár viszont tuti kevés.
Ezek mennének simán, mondjuk egy 6-ost rápróbálva. De miért akarsz váltani? Ha most beállt a rendszered nem érdemes váltani.(Najó talán egy centos kedvéért igen...
de nem, ha működik ne javítsd meg. )
-
-
Vladi
nagyúr
Igeniss, értettem!
Más:
Beállítottam a tárolókat.
Az epelben törött a yumex, az atrpmben pedig az smplayer.Ez utóbbit mellőzöm.
Viszont a 3rd party tárolók hajlamosak jobban tudni.
Ezért felhívom mindenki figylemét, hogy használjon prioritást a tárolóknál. Leírás: link. Ennek lényege, hogy rangsorolni lehet a szoftver forrásokat. A magasabb rangú csomagjait nem lehet felülírni, így garantáltan nem keverednek. Mondjuk ez kifejezetten az atrpms, rpmfusion, rpmforge és nux-dextop tárolóknál fordulhat elő. De néha 1-2 okos még a base csomagokba is beleokoskodik.
Nem tudom mennyire jó így (meg érthető amit zagyválok
) de én ezt a sorrendet használom:
Base 1
Updates 1
Extras 1
Centoplus 2 (kikapcsolva)
Elrepo 3
Elrepo kernel 3
Elrepo testing 4 (kikapcsolva)
Elrepo extras 5 (kikapcsolva)
Epel 6
Nux Dextop 7
Google chrome 10Jah és skype 4.3 csuklóból felment és fut.
atrpm-et és rpmfusiont és forget mellőzöm.
-
Tim82
félisten
Te, 2007 óta foglalkozok Thinkpad-ekkel, úgy 25-30 körülire saccolom a kezeim között átment TP-k számát, ott inkább én szoktam tanácsot adni, nem pedig kérni.
Amúgy a modulcseréken túl vagyok, de ezt írtam is előzőleg is... Persze értékelem, hogy segíteni próbálsz, de egyszerűen nem ér meg ennyi időt és energiát ez a gép.
Ismert, bár nem túl gyakran kijövő hiba, nincs rá megoldás. BIOS-t nem tudok rajta frissíteni, ahhoz jó akku kéne, ami van, az 0 perces, de nem hiszem, hogy segítene. Én ebbe a gépbe nem fogok keresgélni RAM-okat, így is bagóért vettem, nyereséggel adom el.
Másrészt meg ki akartam próbálni az R51e-vel, hogy bele tudok-e tenni egy bontott IPS kijelzőt T43-ból, de ez annyira economy modell (az "e" economy-t vagy education-t jelöl), hogy az összes többi R50/R51/R52-vel ellentétben ez pont nem képes kezelni saját kijelzőn 1400*1050-es felbontást. Az összes többi R5x igen, ezt csak R51e-vel pont nem próbálták még (úgyhogy be is fogom valamikor írni a thinkpads.com fórumára is).
Lesz helyette másik noti (nem akarom kihasználatlanul hagyni azt az IPS kijelzőt), meg ha végre harmadjára jó szalagkábelt sikerül kifognom a Thinkpad X200-amba, arra úgyos CentOS 7-et szántam.
-
Vladi
nagyúr
Egy gyors beszámoló a tapasztalatokról:
A telepítés nagyon kulturált lett, szépen megszelídítették az anakondát. A rendszer durván gyors. Viszont elég nagy a csomaghiány.
Az alaprendszer penge, de a 3rd party tárolók nettó kuplerájok.
Mindenkinek felhívom a figyelmét, hogy ezek alkalmazásánál legyen észnél! Minden program felmegy, beszerezhető könnyen, de ész kell hozzá. Később írom a részleteket.
-
Vladi
nagyúr
Az 5-ösnek a legkisebb. Abszolút minimum a p3 500 mhz és a 256 mega ram. De ezen még érdemben nem tudsz majd dolgozni. Kb ennek a duplája.
Attól is függ, hogy mi a régi gép.
Tehát olyan 1000 mhz és 512 ram a belépő szint 5 és 6 számára.
(#9) Tim82:
Ne kapkodj. Kérdezz rá a thinkpad topikban. Mert ha elvben kezeli, akkor gyakorlatilag is kéne. Bios resetet eressz rá. Meg próbáld úgy, hogy megcseréled a 2 modult.
-
Tim82
félisten
Sztornó, fura dologba futottam vele, valamilyen oknál fogva nem hajlandó úgy kezelni 2 GB RAM-ot, hogy mindkét foglalatban van egy-egy 1 GB-os RAM modul. (A modulok jók, ha csak egy foglalatba van téve egy modul - mindegy, melyikbe melyik modul - akkor pöccre elindul, ha mindkét foglalat foglalt, akkor csak felpörög a gép és nem indul.)
Megy Hardverapróra a noti, természetesen a hiba leírásával és annak megfelelő árral. Én meg keresek helyette egy másik R5x-et, R52-t lehetőleg, az lesz majd a tesztgép.
-
Jabby
őstag
Mik a HW. követelmények? Gyenge gépre ajánlott?
-
szaszayanou
aktív tag
Egy telepítés how to-nak örülnék. Amikor az asszony gépére akartam felrakni, de szégyen szemre kudarcot vallottam. A rejtélyes nevű stage1 céleszközt nem sikerült beállítanom a hibaüzenet szerint.
-
Tim82
félisten
Na, akkor már egy kérdés is:
Van nálam egy régi Thinkpad R51e, egy 32 bites Celeron M procival (elvileg PAE képes proci), illetve 40 GB PATA HDD-vel, valamint integrált Radeon X200M videokártyával. Erre ismerkedésként CentOS 5 vagy 6 javasolt?
(RAM-ból jelenleg 512 MB van benne, de ez bővítve lesz napokon belül 2 GB-ra.)
-
Tim82
félisten
Mentve kedvencek közé.
-
Vladi
nagyúr
A hsz.- tartalmát áthelyeztem az összefoglalóba.
[ Módosította: WOT-H-A-C ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Kerékpárosok, bringások ide!
- OLED TV topic
- Amazfit Balance - ár-érték egyensúly
- Torrent meghívó kunyeráló
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Formula-1
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- PC Game Pass előfizetés
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3045, 96% Akkumulátor
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i5-8GEN I 16GB I 256SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Gombászkönyvek egyben
- LG 27GR95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- HP EliteBook 830 G8 i5-1135G7 16GB 256GB 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest