Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Trepee

csendes tag

válasz Vladi #196 üzenetére

Hol is kezdjem.

Tényleg köszönöm a sok segítséget.
    Istenigazából, mivel mint írtam baromira nem értek a linuxhoz, valamikor Debiannal foglalkoztam kicsit/tényleg kicsit/, ezért a nagios oldalán turkáltam. Találtam is egy videót, ami lépésről lépésre mutatja mit is kell csinálni.
    CentOS6.5 re telepíti a kislány a videóban a nagit, az oldalukról leszedett "telepítővel".
    Kb. ezt próbáltam másolni, mikor jött az epel tárolos probléma, ami miatt elkezdtem itt nálatok kérdezősködni.

Gondolom a "hogyan telepítsük a nagiost" videó készítői 1-2 lépést kihagytak a videóból ami miatt nekem nem sikerült a látottakat másolva feltelepítenem a programot. / a videón szerintem amikor lefuttatják a ./fullinstall-t akkor csak ellenőriz a telepítő, mert már alapból fent van a nagios a rendszerükön./

Mi a nagios?
    A nagios egy hálózatot figyelő rendszer, ami képes szinte mindent monitorozni (amilyen plugint az ember feltesz rá, ill. ír hozzá), és ami miatt mi szeretnénk telepíteni, hogy képes a beállításoknak megfelelően azonnal értesíteni (vagy akár előre beállított programokat futtatni), ha valami leáll, nem működik kikacsol stb...
    Személy szerint Én a rendszerünk kritikus pontjait szeretném monitorozni,/és értesítést kérni/, hogy ne a felhasználóktól tudjam már meg ha valami nem működik a hálózatban. Kb. az 1 hete már nem működik e-maileknek szeretnék elébe menni. De ha valaki nagyon lelkes, a kliens gépekre kitelepített agentekkel akár még azt is monitorozhatja, hogy a felhasználó gépének mennyi a memóriája, vagy mennyire gyilkolja a processzorát, mennyi a szabad területe a merevlemezem, vagy amit csak akarunk.
    Figyeltetni lehet a hálózatot, portokat, eszközöket.
    És igen, fizetős a program, amit ha beválik ki is fizet a cég.

A linket amit megadtál elolvastam. Nagyon jó, így már sok mindent értek, ami eddig nem volt világos.
    Lefuttattam a yum install nagios-t. Szépen fel is települt. Viszont ismét teljesne más végeredményt kaptam mint a videón. pl. a web interface felületet nem láttam települni, így megint csak nem fogom tudni használni a programot. :(

A videón a nagiso xi ki is írja a webes ip-jét amin keresztül be tudnék lépni, megnézem az oldalukat, hogy hátha írnak valamit erről, hogy melyik csomagot kéne ehhez telepítenem.

Ja.. a repóból kilistáztam a nagios* gal, hogy mi van, sajnos annyit talál, hogy kezelhetetlenen, mivel külön kilistázza az összes plugint, ami eszméletlen mennyiség. :(

De legalább a nagios fent van! :)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés