- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Mr. Y: Motoros sztorik #06
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
- Őskoczka
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jaja, ha van elég ram én is a vm xp-t javaslom
Nálam is fent van egy darab grafikai progi miatt (coreldraw), ssd-n csöcsül az image, kb. 3 mp a boot (nem mintha újrainditgatnám), rettenet gyors. Lenne is egy idevágó OFF kérdésem: Hogyan kell azekszpít teljest szeparálni a internet-től? Belső hálózat kell, szóval a lekapcsolom a hálókártyát nem játszikNem szeretném ha összeszedne vmit ez a marhabiztonságos rendszer - igaz nem böngészek rajta - de biztos ami biztos.
-
Tim82
félisten
Ezek az Infinity Engine-os RPG-k mind '90-es évek második felében megjelent játékok, talán az Icewind Dale II 2001-es, szerintem még Win 95-ön is elfutnak. Én még egy Windows ME-s Celeron 366 MHz-es gépen játszottam velük először, ha jól emlékszem, 192 MB RAM-mal, Voodoo 2 Banshee-vel. Windows 7-en ellenben már igencsak trükközni kell a feltételükkel, XP alatt nem volt gond, Wine alatt is decensen futnak (csak épp a Kubuntus R61-emen próbáltam, amit hetek óta nem vettem elő).
Persze, lassan mindegyikből van modernizált újrakiadás, a Beamdog nevű cég megvette a jogokat és egymás után adja ki a ráncfelvarrott változatokat, de ha egyszer megvannak az eredetik, nem biztos, hogy némi ráncfelvarrásért és minimális plusz tartalomért kiadnék újra pénzt.
-
Tim82
félisten
Gyors teszt Windows-os Evernote-klienssel: települ, működik. (Egyelőre lusta vagyok előkaparni újra a külső DVD-t vagy a dokkolót optikai meghajtóval, hogy játékkal is kipróbáljam - hja, eredeti CD/DVD-ken vannak meg a játékok.)
Az itt linkelt leírást követtem, az ott belinkelt Wine rpm csomagot telepítettem.
Hátulütők:
- a openal-soft-1.16.0-2.el7.x86_64 és jack-audio-connection-kit-1.9.9.5-4.el7.x86_64 csomagokat el kellett távolítani, helyette 32 bites csomagokat telepített a Wine
- következmény: VLC vagy SMPlayert nem lehet használni, a 64 bites openal csomagot követelik meg, más hátrányt nem tapasztaltam (az alapértelmezett Videók alkalmazást nem érintette a történet).Mindenesetre elgondolkodtam, hogy nem járnék-e jobban a kissé macerás telepítésű 32 bites Wine helyett egy virtuális gépben futtatott Windows XP-vel; van beépített VM alkalmazás a CentOS 7-ben, meg feltettem a VirtualBox-ot is, amit azért kiismerek. Viszont csak azért a pár kisebb játékért...
-
Vladi
nagyúr
A többiek már leírták a lényeget, én még összefoglalom:
Amivel eddig küzdöttél, az egy egyszerű beállíási probléma, a proxyd nem engedte át az epel tároló https cuccait.
minden disztróra igaz aranyszabály, hogy programot tárolóból telepítünk! Mindig ez legyen az első, hogy megnézed a tárolót. Ha ott nincs, akkor keresel extra tárolót. Centos esetében egy ilyen extra az epel nevű.
Írtam régebben a témában egy cikket: link. Kérlek olvasd el.
Ha minden tárolót átnéztél, és nincs a megfelelő program, csak akkor lépj a következő lehetőségre. Vagy keress valahol egy nagyjából passzoló csomagot, vagy telepítőt, vagy forrásból fordítsd.
"a yum update nem akad ki hibával, csak annyit ír, hogy "No Packages marked for Update"."
Ez azt jelenti, hogy nincs mit csinálni, nincs frissítendő csomag.
"Ebben még segítenél?"
Persze.
Elő a csomagkezelőt: yum
Telepítünk: install
Kell a csomag neve: link Jó sok van, majd kiválogatod ami kell.
Egyben:
yum install nagiosA többit csinálja a yum, csak y-t kell nyomni. Ha van grafikus csomagkezelőd, pl: yumex vagy gpk-application akkor könnyebb listázni és válogatni.
"Másik kérdés, hogy installerrel miért nem megy, ha azt a hivatalos oldalról szedtem le, elvileg működni-e kéne."
Nem, nem feltétlenül kéne! Mivel amit letöltöttél az egy általános telepítő. Minden disztróra nem lehet felkészíteni. Vagy megy, vagy nem. Ez alapvetően a disztribútor feladata. Akik megcsinálják neked, hogy csak telepíteni kelljen. Gogo 1. szabály.
Egyébként ez a nagios ez mi? Ez nem valami fizetős cucc?
Mire jó? Mert csomag van, viszont a weboldalán nem találok letöltési helyet.
Mindegy. -
én így csinálnám:
yum info nagios* - ezzel kilistáz minden csomagot ami a tárolókban (és a gépeden) van nagios kezdettel. Itt megkeresed azt amelyik kell és yum install nagios-akármi.akármi paranccsal felteszed. De ha van yumex-ed (és gui-d) abban szépen grafikusan is megteheted a fentieketyum install yumex
-
Trepee
csendes tag
ÖÖöööö...
Lehet mondasz valamit.
Az epel szerintem működik. igen. Segített amit írtál. a yum update nem akad ki hibával, csak annyit ír, hogy "No Packages marked for Update". A tükröket szépen kilistázza előtte.
Arról viszont lemaradtam,(vagy csak nem figyeltem) hogy onnan is tudom a nagiost telepíteni, ezért próbálkoztam a telepítővel amit leszedtem a Nagios oldaláról.
Akkor viszont, hogy tudom epelből telepíteni a NagiosXI-t? Ebben még segítenél?
Másik kérdés, hogy installerrel miért nem megy, ha azt a hivatalos oldalról szedtem le, elvileg működni-e kéne.Köszi
-
Trepee
csendes tag
Nah.
Átírtam.
Végre működik a dolog. yum update lefutott, yum repolist is szépem lefutott, kiírta a tükröket.
A nagiosxi telepítőt elindítom /tmp/nagiosxi/ ./fullinstall..
Elég sokáig elszüttyög, és a vége: INSTALLATION ERROR!
azt írja nézzem meg az install.log filet, ami ugyan azt tartalmazza mint amit a rendszer eddig is kiírt.
Valami scripttel van most baja a változatosság kedvéért."The script that failed was: './1-prereqs' "
Igaz már előtte ír 2 ERROR-t
Kiadtam a yum check parancsot, 10 perc után lelőttem mert nem csinál semmit.
Van valami 5letetek hogy mi a ....
van, mit nem frissítettem még, vagy állítottam át, vagy dobjam a kukába az egészet, és próbáljak másik rendszert?
-
Trepee
csendes tag
Sajnos mindent megcsináltam amit leírtál. Mindenre ugyan az a szöveg!
a yum repolist néha elkezdi a dolgát, néha nem, de a végén mindenképpen jön az ERROR.
Volt restart is, proxy jó, tűzfalat nem piszkáltam megmondom őszintén. Alapbeállításon van, megbízható szolgáltatásnak csak a DNS és az SSH van megadva.
Ez jelenthet problémát?
Az epel tárolot hogy tudom levakarni, újratelepíteni?
-
whbear
senior tag
Sziasztok szakik, telefonról írok, feltettem egy kérdést a Fedora fórumban, ránéznétek? Köszi.
-
Tim82
félisten
Most ebbe (a frissebb openal csomag eltávolítása után újra megpróbálva):
Transaction check error:
file /usr/share/man/man1/jackd.1.gz from install of jack-audio-connection-kit-1.9.9.5-4.sdl7.i686 conflicts with file from package jack-audio-connection-kit-1.9.9.5-4.el7.x86_64
file /usr/share/man/man1/jackrec.1.gz from install of jack-audio-connection-kit-1.9.9.5-4.sdl7.i686 conflicts with file from package jack-audio-connection-kit-1.9.9.5-4.el7.x86_64Eltávolítottam a 64 bites jack-audio-connection-kit csomagot, megnézem újra.
-
Tim82
félisten
Az ebben a posztban lévő megoldás itt akad el:
Hiba: Csomag: openal-soft-devel-1.15.1-3.sdl7.i686 (/openal-soft-devel-1.15.1-3.sdl7.i686)
Megkövetel: libopenal.so.1
Hiba: Csomag: openal-soft-devel-1.15.1-3.sdl7.i686 (/openal-soft-devel-1.15.1-3.sdl7.i686)
Megkövetel: openal-soft = 1.15.1-3.sdl7
Telepítve: openal-soft-1.16.0-2.el7.x86_64 (@epel)
openal-soft = 1.16.0-2.el7
Hiba: Csomag: wine-openal-1.7.22-1.sdl7.i686 (/wine-openal-1.7.22-1.sdl7.i686)
Megkövetel: libopenal.so.1
Próbálja meg használni --skip kapcsolót a probléma elkerüléséhez
Próbálja meg futtatni: rpm -Va --nofiles --nodigestHa jól értelmezem, a libopenal.so.1 függőség hiányzik a sikerhez. (Lehet, hogy hülyeség, próbáltam 32 bites openal.so.1 csomagot keresni, de nem tudtam telepíteni.)
-
Tim82
félisten
A Playonlinux (legalábbis ami felmegy a CentOS tárolókból) biztosan nem működik sajnos.
Köszönöm, pont az előbb bukkantam rá én is, bepróbálkozom valamelyik ott írt megoldással. A topik elején lévő workaroundtól az összes hajszálam égnek állt, szerencsére valaki feltette az eredményt, ahogy írtad, "szamizdat" rpm-eket.
Mondjuk nem akarok nagy dolgokkal játszani - csak kedvenc Infinity Engine-os RPG-imet (Baldur's Gate, Planescape Torment stb.) akarom feltenni, azok amúgy szépen mennének Wine alatt.
-
Tim82
félisten
Wine-témára visszatérve:
Jól értelmezem, hogy leginkább az a gond vele, hogy CentOS 7-en konkrétan csak 64 bites verzió települ, ami nem futtat 32 bites Windows-os programokat, ezért kb. használhatatlan? (Nézegetem a gog.com Linuxos kínálatát, eddig még nem találtam olyat, amelyiknél ne lenne ez a figyelmeztetés: Notice: game comes with a 32-bit binary only.)
-
Tim82
félisten
Reboot után a hdparm -I /dev/sda | grep TRIM kimenete ugyanaz:
Data Set Management TRIM supported (limit unknown)
A Vladi-féle teszt alapján ugyan működik a trim, ha hihetek a végkövetkeztetésnek, ami viszont fura volt, hogy a létrehozott tesztfájl is csupa nullából állt. Mindegy, gondolom, jó lesz.
-
-
Vladi
nagyúr
Nem tudom. viszont több leírásban is azt írják a te kimenetedre, hogy akkor működik. Van más mód is a tesztelésre.
-
Vladi
nagyúr
"Ja, meg még a trim beállítását nem csináltam meg az fstab-ban, de az ráér."
[root@localhost ~]# cat /etc/fstab | grep ext
UUID=15d6f98c-38e9-47df-b961-1f5bd8185bf6 / ext4 defaults,noatime,discard 1 1
UUID=be05714b-5b59-4535-a4a8-750d59d69b60 /home ext4 defaults,noatime,discard 1 2
[root@localhost ~]# hdparm -I /dev/sda | grep TRIM
* Data Set Management TRIM supported (limit 8 blocks)
[root@localhost ~]#Na tessék csak szépen megcsinálni. Nincs azzal annyi sok dolog.
-
Tim82
félisten
Az megvan már. Gyakorlatilag minden megvan, ami az újratelepítés előtt is megvolt. (Talán nem telepítettem valami gnome shell kiterjesztést, ami most nem is hiányzik különösebben és ennyi, más nem jut eszembe.)
Cserébe megvan a kívánt ~ 70 GB home, 20 GB root és 2 GB swap felosztás, ennyit megért a dolog.
Ja, meg még a trim beállítását nem csináltam meg az fstab-ban, de az ráér.
*
Jut eszembe, ha valakinek fontos lehet, akkor pl. én ez alapján tettem fel Spotify klienset, ez alapján meg Steam-et.Utóbbinál skippeltem az rpmforge repó telepítését, mert epel van.
Mindkét tárolónál (Ulyaoth, Steam) jó alacsonyra van állítva a prioritás, de enabled-en hagytam, mert nem kavarnak be semmibe. A Spotify linuxos kliense állítólag szökőévben egyszer frissül, ha frissül.
-
Tim82
félisten
Hát pont ez az, hogy a leírás szerint csináltam, a /home-on belülre töltöttem le wget-tel a forrást, majd onnan futtattam terminálból az rpmbuild-et. Ennek ellenére NEM a /home-on belülre tette az rpmbuild eredményét, hanem a /root-ba csinált neki könyvtárat. Hozzáteszem, hogy az előző alkalommal, amikor megcsináltam a leírás alapján ugyanígy, a /home-ba tette az eredményt...
Mindegy, most már jó, kipróbáltam, működik. Root jogú felhasználóként léptem be a /root/rpmbuild/RPMS/x86_64 könyvtárba, úgy futtattam újra a localinstall-t, onnantól oké.
-
Tim82
félisten
Biztosan nem voltam korábban egyértelmű, bár írtam szerintem: mert nem oda teszi az rpmbuild parancs eredményét, hanem a /root/rpmbuild/RPMS/... útvonalra. Értelemszerűen én is azt feltételeztem volna, a leírás szerint is a /home-ba kellene tennie, ami alapján csinálom.
-
Tim82
félisten
Jogos, a csillagot én kb. joker karakterként értelmeztem a leírásban.
Viszont így meg ez az eredmény:
[tim@localhost ~]$ sudo ls /root/rpmbuild/RPMS/x86_64
gobi_loader-0.7-1.x86_64.rpm gobi_loader-debuginfo-0.7-1.x86_64.rpm
[tim@localhost ~]$ sudo yum localinstall --nogpgcheck gobi_loader-0.7-1.x86_64.rpm
Betöltött bővítmények: fastestmirror, langpacks, priorities
Nem nyitható meg a következő: gobi_loader-0.7-1.x86_64.rpm. Kihagyás.
Nincs tennivaló -
Tim82
félisten
[tim@localhost ~]$ sudo yum localinstall --nogpgcheck gobi_loader-0.7-1.*.rpm
Betöltött bővítmények: fastestmirror, langpacks, priorities
gobi_loader-0.7-1.src.rpm felülvizsgálata: gobi_loader-0.7-1.src
Nem lehet a(z) gobi_loader-0.7-1.src.rpm csomagot hozzáadni a tranzakcióhoz. Nincs kompatibilis architektúra: src
Nincs tennivalóJa és szerintem nem a /home-ba teszi, ahogy a leírás alapján, hanem a /root/rpmbuild/RPMS/x86_64 útvonalra, úgyhogy ide léptem be a yum localinstall előtt.
-
Tim82
félisten
Jelen pillanatban ott tartok, hogy nagyjából két dolog az, ami még nem működik: a Gobi 2000 modem (mert valamilyen oknál fogva most nem csinálja meg a yum localinstall --nogpgcheck gobi_loader-0.7-1.*.rpm sort rendesen), illetve a tp_smapi (egyszerűen eddig még nem jutottam el). Viszont megőrizte a korábbi beállításokat az akku, ahogy a Windows-os Lenovo Power Manager-nél is meg szokta.
-
Tim82
félisten
Nekem a t60 is valami core2 vagy mi. Intel nem erősségem. Na az se 64-es, tehát csak centos 6 ment fel rá.
Ha Core 2 Duo, akkor 64 bites CPU. Ha Core Duo, akkor 32.
Ha T2*** (T2300, T2400, T2500, T2600, T2700) a processzorod, akkor 32 bites, ha T5*** (T5500, T5600) vagy T7*** (T7200, T7400, T7600), akkor 64 bites.
-
whbear
senior tag
Archbangot legyalultam már, túl fapados volt. Régebben Manjaro-t használtam kb 1 évig. Fent van a Fedora GNOME. Sokkal stabilabb mint a kde volt. Hogy ez a friss telepítés miatt van vagy a GNOME miatt nem tudom. Viszont ezt a gnome-t megszokni... Viszont nem hal meg a systemd. Érdekes... Sony Vaio tx1xp.
-
Vladi
nagyúr
-
Tim82
félisten
A Yumex egy rakat frissítést telepít (ha jól számolom, 321-et).
És kevesebb, csak egy óránál járok igazából.
Törülközőt nem tervezek bedobni, a particionálós gebasz - bár nem volt túl barátságos az alapértelmezett felosztás - végülis az én saram. De amíg régi Opera van, addig minden megvan.
-
Vladi
nagyúr
-
whbear
senior tag
Köszönöm szépen a választ, azt hiszem nekiugrok a Fedorának ismét de most nem KDE-vel, hanem a default gnome 3-mal. Azt vettem észre, hogy minden disztró az alapértelmezett asztali környezetben a legjobb. Valamint mindig az alap rendszer a legstabilabb ha már valamin alapul akkor tapasztalatom szerint bekekerül néhány kellemetlen bug is. OpenSUSE-vel érdemes lenne egy próbát tenni? Valahol azt olvastam hogy ha KDE akkor openSUSE, ha GNOME akkor Fedora. Namármost tapasztalatom alapján a gnome3 talán nem embernek lett tervezve.
-
Tim82
félisten
Azt nézegetem, hogy a system-conf-lvm GUI-ján engedi az adott logikai kötet tulajdonságainál, hogy átváltsam a fájlrendszert xfs-ről mondjuk ext4-re, utána engedné a kötet átméretezését is.
Ez pontosan milyen kockázattal járhat számomra? Csak hogy megértsem, hogy miért is hülyeség ebbe itt belevágnom...
-
Tim82
félisten
Igen, sajnos erre már rájöttem (#130). xfs_growfs parancs van, de azzal is csak növelni lehet.
Nem mondom, ha kezdőként meg tudnám oldani a beállításaim backupját, akkor talán megcsinálnám elölről a telepítést, de elég sok dologgal megszenvedtem ahhoz, hogy nem szívesen ugrok neki újra.
Gondolom, a partíciókon lévő fájlrendszer átkonvertálásával adatvesztés lesz minimum.Never mind, csak nézegetem a Disks menüpont-beli lehetőségeket. -
Vladi
nagyúr
Akkor rendre:
- Notebookra alkalmas, én t60-ra tettem 6-os centet. Elég jó.
- Egy része megvan, kell 3rd party tároló pluszban. Mázli, ha megvan ami neked kell. Konkértumokat írj, hogy mit használnál.
- rpmfusion van, de csak 6-osig. Ott se sok a csomag. Inkább epel és nux-dextop kellene helyette.
- fontok, passz. gondolom mint bármely linuxban.
- tényleg. mármint a 6-soban. Olvasd el az 1. hszt.
- jónak jó, szerintem nem fogsz különbséget tapasztalni. de lehet extet is csinálni ha az kell. nekem is ext4 van.tanács a kezdéshez: olvasd át a topikot, akkor látod az előnyeit és hátrányait is. Kicsit több ismeret és tapasztalat kellene a használathoz, ez nem ubuntu. de ha fedorában már képben vagy, akkor menni fog.
(#134) Tim82:
Nem, sima fdisk -l kellene, hogy lássam az összes partíciót. De amúgy igen, lényegében egy szimbolikus link kellene neked.
mod: jah látom már, 1 partíciót oszt szét neked az lvm. Akkor ezt lvm-en belül is meg tudnád csinálni. De ehhez nem annyira értek.
-
Tim82
félisten
Ráadásul xfs. Nem gondoltad ezt át előre.
Én kérek elnézést a CentOS telepítő nevében, hogy xfs az alapértelmezett fájlrendszere.
fdisk -l -el mutass már egy fizikai nézetet
Erre gondolsz?
[tim@localhost ~]$ sudo fdisk -l /dev/sda2
Húzza le a jobb mutatóujját az ujjlenyomat-olvasónDisk /dev/sda2: 95.5 GB, 95503253504 bytes, 186529792 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytesDe lehet, hogy szemléletesebb a system-conf-lvm-es kép.
-
whbear
senior tag
Mivel a Fedora meghalt a legutolsó frissítés során, megpróbálnám eme cent OS-t. Lenne pár kérdésem a szakértő urakhoz :
- Notebookra mindennapi használatra alkalmas lenne?
- Megvannak a Fedorán használt programok?
- rpmfusion van?
- fontok megjelenítése elfogadható és javítható?
- Kernel tényleg 2.6os?
-miért jó az xfs és btrfs ha jó az jó lesz nekem?
Röviden ennyi és szívesen veszek néhány tanácsot a kezdéshez. -
Vladi
nagyúr
Ráadásul xfs. Nem gondoltad ezt át előre.
Csinálsz egy könyvtárat, mondjuk: /mnt/adatok. Ez a gyökéren van ugye, sda1 asszem.
(fdisk -l -el mutass már egy fizikai nézetet.)
Aztán a könyvtárra adatok adsz megefelelő jogosultásgot. Majd a /home/usered/valami néven csinálsz egy szimbolikus linket az adatok könyvtárra. Elvileg utána a valamibe tett cuccok a / alá kerülnek. De ott látod a helyén. -
Tim82
félisten
Oké, újratelepítés nélkül megoldhatatlan (köszönhetően az xfs fájlrendszernek), azt meg nem szeretném egyelőre.
Vladi, ezt: "Vagy csinálsz a /-re egy könyvtárat és annak a tartalmába linkelsz pár dolgot a /home-ból, akkor úgy tudod a szabad helyet visszavenni." kifejtenéd nekem egy kicsit bővebben?
Gondolom, valamiféle symlink-es megoldásra gondolsz, de nem vagyok képben vele.
(Alapvetően ha a zenéket, illetve a jövőben a Wine/PlayOnLinux segítségével telepített vagy a Steam-ről letöltött játékokat át tudnám a /-ba tenni, akkor már elértem a célomat.)
-
Tim82
félisten
SSM-mel ez a kimenet:
[tim@localhost ~]$ sudo ssm resize -s-30G /dev/centos/root
fsadm: Xfs filesystem shrinking is unsupported
fsadm failed: 1
Filesystem resize failed.
SSM Error (2012): ERROR running command: "lvm lvresize -r -L 20971520.0k /dev/centos/root"GParted Live-val továbbra is az a gondom, amit itt is írtam: "GParted-del gondoltam elvégezni a feladatot, de az csak az 500 MB-os /boot-ot látja és a többi partíciót egy, teljesen elfoglalt, LVM2 partíciónak veszi. Hogyan tovább?"
Mindjárt előveszem a CentOS 7 DVD-t, hátha azzal engedi...
-
Én gparted-el live rendszeren nem egyszer méreteztem már át mindenféle particiókat. Volt, h egy vinyón volt win (ntfs), fedora (ext x, root és /home külön) és adnom kellett még a win-nek helyet (vajon miért...?) elvettem a home-ból - és ha már állítgattam adtam a root-nak is - azóta is tökéletesen megy a rendszer
-
Tim82
félisten
Az bosszant, hogy Kubuntunál a GParteddel simán, bármiféle probléma nélkül meg lehet oldani a partíciók átméretezését, nem volt semmilyen abból fakadó gond.
Itt a CentOS 7-nek legalább totálisan csökött az alapértelmezett particionálási sémája (azért hagytam végül rá egyébként telepítésnél, mert amúgy ez a rész pl. áttekinthetetlenre sikerült kezdő Linuxos szempontból a telepítőben). De legalább LVM2-t használ, nehogy egy GParteddel meg lehessen oldani a kérdést.
A rendszert meg amúgy eléggé belaktam már ahhoz, hogy ne repessek az örömtől egy újratelepítés miatt.
-
Vladi
nagyúr
Nem sokat tudok neked hozzátenni. ssm-et írják, hogy az van centre. Meg is találtam. Ez viszont csak terminálos. link Megpróbálkozhatsz vele.
De én sose csinálnék ilyet, linux fájlrendszert nem tudom, mennyire jó ötlet átméretezni. Mivel itt nem sorba rakja a fájlokat, hanem elosztva.
Én az előre tervezés híve vagyok. Ne csüggedj, ha reinstall lesz belőle.
-
Tim82
félisten
Particionálósdira visszatérve:
Az itt linkelt leírás alapján próbálom átméretezni a partíciókat.
Ez alapján feltettem a Fedorához való system-config-lvm-et (merthogy nem találtam a CentOS 7 tárolóiban).
A partíciók átméretezését nem engedi, a kérdés, hogy mit kell nekem leválasztanom/leállítanom ahhoz, hogy engedje (no és persze hogy tudom anélkül megoldani, hogy a rendszer összeomoljon, illetve adatvesztés legyen)? Újratelepítést nem szeretnék, ha nem muszáj.
Jelenleg a következő a felállás (köszönhetően a csodás alapértelmezett particionálásnak):
- root: 50 GB (ebből talán 7-8 GB foglalt mindössze)
- home: 34 GB (ennek kb. 2/3-a már foglalt)
- swap: 8 GB (ez 8 GB RAM mellett felesleges)Amit el szeretnék érni:
- root: 20 GB
- home: 70 GB
- swap: 2 GBElőre is köszönöm!
-
-
Trepee
csendes tag
body007
Köszi a linket, lefuttattam mindent ami ott volt, a fele lefutott a fele nem...Sajnos így sem sikerül telepítenem a Nagiost.
Vladi
Köszi a vákaszt Neked is!
Amit eddig csináltam, takarítsam le... Semmi mást nem csináltam, telepítettem egy CentOS-t és próbáltam a Nagit ráerőszakolni...
a yum update a fent leírt hibaüzenettel kivág... yum repolist szintén.
A nagiosbol az XI vel próbálkozom. Egyenlőre az oldalukról letölthető telepítővel, ha látok végre valamit még a fizetősbe is beszállhatok, csak lássak már eredményt, adatokat, futó - nem futó szolgáltatásokat!"Meg is néztem, van benne nagios. Szerintem onnan kellene telepítened!"
Ez mit is jelent?
Üdv,
Trepee -
Vladi
nagyúr
Hányas verzió kellene a nagiosból?
Az epel release, amit telepítettél, az egy tárolónak a csomagja. Utána az epel tároló már elérhető.
Meg is néztem, van benne nagios. Szerintem onnan kellene telepítened!
Tehát: amit eddig csináltál, azt takarítsd le.
Frissítsd a szervered, mert már 6.6 is van. ez sima: yum update
Aztán ellenőrizd, hogy eléred -e az epel tárolót:
yum repolistMajd telepítsd a nagiost, ekkor már epelből.
yum install nagios*Utána már csak be kell állítanod és használni.
Ha elakadtál valahol, akkor szólj.
-
Gondlom vmit elszúrtál a tároló felvételénél, így vedd fel
-
Trepee
csendes tag
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem felétek, hátha Ti tudtok segíteni.
Nem vagyok nagy Linuxos, és ezt mindjárt bizonyítom is:Most telepítettem egy CentOS 6.5-öt, szerverre, virtuális környezetben.
A dolog fut szépen, tudom menedzselni a gépet, van hálózat, címet kapok DNS-éktől, net megy.
Jön a feladat, ami egy NAGIOS telepítése, ami miatt az egész CentOS a képbe került.
Minden jó, megy a tervek szerint( letöltés, kicsomagolás, stb.) A hiba akkor kerül elő amikor a ./fullinstall paranccsal elkezdem a tényleges telepítést. Elszüttyög a gép 1 darabig majd kivág ezzel a hibaüzenettel:
"Error: Cannot retrive metalink for repository: epel. Please verify its path and try again"Ezzel egyszerűen nem tudok mit kezdeni, főleg, hogy próbálkoztam már olyannal is, hogy
"epel-release-6-8.noarch.rpm", elvileg olvastam máshol, mint problémámat orvosló megoldás.
De sajnos ennek a telepítésekor is a fent hibaüzenettel idegesít fel a rendszer.Tud valaki segíteni, hogy mit tegyek? Mit telepítsek, vagy mit állítsak át, hogy végre tudjak telepíteni is?
Üdv,
Trepee -
Tim82
félisten
A MiracleCasttal csak vicceltem. Bár tényleg ránéztem.
"Ennyi minden"? Ennyi mindenre használom a gépet. Teljesen átlagos igények, semmi speciális hardver, nem spéci röntgenkészülék vezérlését szeretném én megoldani, amihez utoljára Win 95 alatt volt program, de én azért is CentOS alatt akarnám.
Köszi a segítséget!
Jut eszembe, a billentyűt mégis inkább felülről, valamelyik sarka felől pattintsd le, ha makacs az alatta lévő kosz. Úgy könnyebb.
-
Vladi
nagyúr
"MTP-vel hogy áll a CentOS?"
Jól.Hát csomag az van, én ilyen sose használtam. De nemrég a kapitány nagyon lehúzta az mtp megvalósítást általában linux alatt.
"MiracleCast" erre mindenhol azt írják: heavy development. Majd a cent 8-ban, vagy 9-ben ránézel.
De komolyan! Minek ennyi minden? Nyugoggyámále!
Én meg felraktam, minden beállítva és halálra unom magam a gép előtt. Megyek is inkább mást csináli.
-
Tim82
félisten
Persze, vagy automatikus PIN-nel, vagy 1234-gyel (ez a default a BH200-nál). Elvileg összepárosodik, majd azonnal levágja a headset-et, mint eddig.
Mindegy, lassan csereérett (keveset bír már az akkuja, talán 3-4 órát, de fel van most töltve), de azért használtam volna még most. Ha eszköz-specifikus a gond, az megnyugtató, mert tervezek venni BT hangszórót és azt szeretném használni a notival.
-
Tim82
félisten
A módosított kérdésre:
[tim@localhost ~]$ sudo yum list installed | grep blue
bluez.x86_64 4.101-13.el7 @anaconda
bluez-alsa.x86_64 4.101-13.el7 @base
bluez-compat.x86_64 4.101-13.el7 @base
bluez-hid2hci.x86_64 4.101-13.el7 @base
bluez-libs.x86_64 4.101-13.el7 @anaconda
gnome-bluetooth.i686 1:3.8.2.1-3.el7 @/gnome-bluetooth-3.8.2.1-3.el7.i686
gnome-bluetooth.x86_64 1:3.8.2.1-3.el7 @anaconda
gnome-bluetooth-libs.i686 1:3.8.2.1-3.el7 @base
gnome-bluetooth-libs.x86_64 1:3.8.2.1-3.el7 @anaconda
pulseaudio-module-bluetooth.x86_64 3.0-22.el7 @anaconda
[tim@localhost ~]$ -
Tim82
félisten
Egy régi Dell BH200 headset.
Ahogy nézem, lehet, hogy inkább a headset táján kellene keresnem a hibát.
Mi az az SEtroubleshooter?
Akkor egyszerűen valamilyen piszok ment a billentyű alá. Diszkréten ki kellene fújni sűrített levegővel a billentyűk közeit, esetleg óvatosan csak a Z billentyűt levenni (alulról érdemes óvatosan, nem erőből valamilyen lapos tárggyal alányúlni és lepattintani, de tényleg óvatosan - vissza lehet pattintani utána).
-
Vladi
nagyúr
Milyen bluetooth-os csomagok vannak feltéve? Rakd fel mind, amit a csomagkezelő talál.
SEtorubleshooter nem jelez be?
mod: amit eddig felfogtam a logból, hogy összekapcsolódik, címet ad az eszköznek, de nem fogadj az adatokat, azokat eldobja. Majd mivel nincs érdemi kommunikáció, timeoutol.
-
Vladi
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- NBA és kosárlabda topic
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Hosszabb bemutatót kapott a Borderlands 4
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Windows Insider Program
- Autós topik
- Nagyrobogósok baráti topikja
- Milyen okostelefont vegyek?
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Antivírus szoftverek, VPN
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Lenovo V130-15IGM laptop (Pentium Silver N5000/8GB/256GB SSD
- Bomba ár! Dell Latitude E7240 - i7-4GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- AKCIÓ! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B450 R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Zalman i3 FSP 600W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged