Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Toomy: FOXPOST régen jó volt, de ma már jobban jársz ha elfelejted.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- MasterDeeJay: i7 4980HQ asztali gépben (vs i7 4770)
- leslieke: leslieke farmerzsebe
- laca223: Miért győz a kollektív meggyőződés akkor is, ha saját magát teszi tönkre?
- GoodSpeed: Munkaügyi helyzet Hajdú-Biharban: észak és dél
-
LOGOUT

Új hozzászólás Aktív témák
-
Vladi
nagyúr
Rocky linux jó kezdeményezés.
Történeti háttere, hogy a két eredeti alapító egyike kezdte el. A másik sajnos már nem él, ő volt a Rocky az ő nevét viseli a projekt.
Ezzel kapcsolatos kérdések:
1. sikerül -e elég fejlesztőgárdát összehozni a minimális feladatokhoz? kiadás és frissítések időben közlése
2. sikerül -e elég anyagi támogatást összehozni.Egyelőre úgy néz ki, hogy van mozgás a projekt körül.
3. mit szól hozzá az ibm? komoly pénzt t ennék rá, hogy valahogy be fogja támadni a projektet, még ha nincs is igaza, a pereskedés időt és pénzt von el a fejlesztőktől
4. időben el lehet -e készülni, mennyit vár a közösség? 1-3 évet???1 év múlva megmondom, ti meg ne migráljatok 8-ra!! legalább 1 évet ki kell várni!
-
sonar
addikt
ouhh, napi szinten használom a munkám során a CentOS-t.
Épp kezdtünk átállni CentOS8-raViszont hackaday-an úgy olvasom, hogy helyette lesz majd Rocky Linux
-
Vladi
nagyúr
RIP CentOS Linux.

Az ég áldja meg, a legjobb disztró volt, amit valaha használtam, durván 10 évig volt fenn az, 5 6 és 7 négy különböző gépemen. A zájbiem meg rohaggyon ki a cipőjéből.

Kérdés: mi legyen a topik sorsa?
1. úgy illene, hogy 7 eolig némi kommuniti szupportot azért tarcsunk fenn.
2. zárjuk a francba az egészet, vegyen mindenki tamagocsit pc helyett...
3. kivárjuk, mi lesz a sorsa a dolgoknak, kinő -e látható időn belül egy új projekt ezzel a szemlélelttel. -
Véreshurka
senior tag
válasz
MrSealRD
üzenetére
Boccs, de csak lelkes kezdő amatőrként kontárkodtam a programban, így ehhez nem igazán tudok hozzászólni. Értsd: remekül tudtam követni egy leírást
Alapvetően a tűzfalam logjait szeretném Grafana-n keresztül megjeleníteni [link1] [link2], így kötöttem ki a Graylog-nál és a CentOS-nél, de sajnos még csak odáig jutottam, hogy a Graylog-ba bejönnek a nyers logok, de egyelőre nem tudom szétválogatni őket.A válaszokat pedig köszönöm mindenkinek! Még disztró keresésben vagyok, azért is érdeklődtem a CentOS után, mert keresések közben láttam, hogy ehhez is rengeteg jó leírás tartozik.
-
Vladi
nagyúr
válasz
MrSealRD
üzenetére
Egy csomó apró lib hiányzik belőle, ami a 7-en még alap volt. VAgy legalább epelből elérhető. Így szinte forgatni sem tudod a programokat. Pl: nincs guis torrent...
sonar:
Tökéletesen beválna asztalinak, én majd 5 évig kizárólag azt használtam.
Ami ennek feltétele:
- elégséges lib megléte
- néhány alap pogram gyári tárolóból
- elégséges 3d party tárolóEbből msot szinte egyikse teljeseül, pedig 7nél még elfogadható volt!
-
sonar
addikt
Én CentOS-t nem igazán tudok elképzelni asztali distronak. A gui-s dolgokra nem fektetnek annyi hangsúlyt, mint mondjuk egy Ubuntu, sokmindent rá lehet heggeszteni, de akkor már érdemes fedora-t nézni ha mindenáron rpm vonalon akar maradni az ember.
Ami nagy előnye van a CentOS-nak szerintem az a fizikai vasak (szerveren) támogatása. Valamint a kickstart alapú telepítést is nagyon szeretem. -
válasz
Véreshurka
üzenetére
Graylog nálad hogy vált be? Nekem melóban nagyon nem jött be... de én úgy érzem rosszul konfigurálják... Java-s exception callstack nem igazán jelenik meg jól...
Neked van valami pro tipped ehhez? -
Vladi
nagyúr
válasz
Véreshurka
üzenetére
Nekem most is van 7-es 2 másodlagos gépemen is. Sajnos a 8-as már alig használható desktopnak.
Az elv, hogy mindenre kapsz 1 appot és oszd be. Vsizont a 8-ban már vért kell izzadni minden mütyűr telepítéséért.
-
Véreshurka
senior tag
Köszi!
Bár a hoszt egy debian alapú disztró, de ez is már segítség lesz kicsit joban megérteni a dolgot. Most azt találtam ki, hogy ha már úgyis van a gépen virt manager akkor arra felteszem a mostani rendszeremet és azon kísérletezgetek. Nem is értem miért nem jutott hamarabb eszembe...
De a további kérdéseimmel átcuccolok majd másik topikba, lenne bőven
Annyi kérdesem viszont hadd legyen már még, hogy azt jól érzékelem, hogy a centos-t főleg szerverként futtatják? Esetleg páran asztali gépen is? Vagy inkább vegyes a kép? Gondoltam centos inkább szerver alá a hosszabb támogatás miatt és fedora asztali gépekre / laptopokra.
-
sonar
addikt
válasz
Véreshurka
üzenetére
Igen Bridgelni kell különben cumi van.
Ha jól emlékszem akkor tudsz a KVM-ben bridgelni ha előtte a host masinán már létezik a bridge
Nálam így van, ez az eno24 a fizikai interface és egy br0.eno24: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc mq master br0 state UP qlen 1000br0: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc noqueue state UP qlen 1000
link/ether 6c:0b:84:b7:1e:ca brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
inet xxx.xxx.xxx.xxx/zz brd ccc.ccc.ccc.ccc scope global br0
valid_lft forever preferred_lft forever
inet6 fe80::6e0b:84ff:feb7:1eca/64 scope link
valid_lft forever preferred_lft forever# cat /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eno24
TYPE="Ethernet"
NAME="System eno24"
UUID="c8dbd03e-29e5-4bad-97c2-4d9dcb5f2032"
DEVICE="eno24"
ONBOOT="yes"
HWADDR="66:00:88:77:11:22"
BRIDGE="br0"
ZONE=internal
# cat /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-br0
DEVICE="br0"
TYPE="Bridge"
NAME="Bridge br0"
ONBOOT="yes"
BOOTPROTO="none"
UUID="d2d68553-f97e-7549-7a26-b34a26f29318"
IPV4_FAILURE_FATAL="yes"
IPADDR=xxx.xxx.xxx.xxx
PREFIX=zz
DEFROUTE="no"
IPV6INIT="no"
IPV6_AUTOCONF="no"
IPV6_DEFROUTE="no"
IPV6_PEERDNS="no"
IPV6_PEERROUTES="no"
IPV6_FAILURE_FATAL="no"
IPV6_ADDR_GEN_MODE="stable-privacy"
ZONE=internal
STP="no" -
Véreshurka
senior tag
Köszi!
A host-on nincs bekapcsolva a tűzfal. Este viszont megcsináltam az egészet VirtualBox alatt, ott a network-öt bridge-re állítottam a CentOS-nek és működött a dolog. Valószínűleg az lesz a probléma, hogy qemu/kvm alatt is létre kell majd hoznom egy bridge interface-t, mert egyébként nem tudnak kommunikálni egymással. Ezt még tanulmányozom, illetve emésztgetem, mert még kicsit zavaros a dolog
Illetve azt hittem hogyha elérem a guest-et ssh-n + elérem a guest alatt futtatott szervert web gui-n a megadott porton (9000) a host-ról akkor ezzel nem kell foglalkoznom, de ezek szerint nem így van. Viszont szimpatikusabb a Virtual Machine Manager a VirtualBox-nál, azért is próbálkoztam először azon virtualizálni. -
sonar
addikt
válasz
Véreshurka
üzenetére
Helló,
Ha virtualgépen futtatod lehet, hogy a host gép tűzfala fogja a portot.
-
Véreshurka
senior tag
Sziasztok!
Talán nem a legjobb topikban érdeklődöm, de mivel egy CentOS 8-as is van a képletben, gondoltam először megejtem itt.
Próbálkozom feltelepíteni a Graylog szervert egy qemu/kvm alatt futó CentOS 8-ra, amit csak sima szerverként telepítettem. A telepítés sikeresen le is zajlott, viszont a Graylog-ba nem tudok adatot küldeni a tűzfalamról. Az a gyanúm, hogy nincs nyitva az a port amin keresztül kommunikálniuk kellene. Természetesen magán a CentOS-en kinyitottam a szükséges portokat ezzel a paranccsal:
root-ként léptem be a szerverre:firewall-cmd --add-port=9000/tcp --permanent--> ez a Greylog szerver portjafirewall-cmd --add-port=9200/tcp --permanent--> ez az Elasticsearch portjafirewall-cmd --add-port=5143/udp --permanent--> ez az a port ahol a Greylog szervernek kapnia kellene a logokat a tűzfaltól. Mindegyik parancs kiadása után a success kiírás fogadott, és a firewall-cmd --list-ports pedig ki is listázta ezeket a portokat. Természetesen a firewall-cmd --reloadminden esetben le lett futtatva. Viszont a Graylog-ba nem érkeznek a logok a tűzfaltól. Próbálnám felderíteni, hogy egyáltalán tud-e kommunikálni a CentOS az 5143-as porton, amihez az ncat segítégét hívtam, mert úgy találtam a neten, hogy ezzel az eszközzel sikeresen ki lehet deríteni, hogy megy e a kommunikáció az adott porton. Ezek lettek az eredmények (a Graylog szerver a 192.168.122.11 címet kapta):[vereshurka@otthon]$ nc -vz 192.168.122.11 22Connection to 192.168.122.11 22 port [tcp/ssh] succeeded![vereshurka@otthon]$nc -vz 192.168.122.11 9000Connection to 192.168.122.11 9000 port [tcp/*] succeeded![vereshurka@otthon]$ nc -vz 192.168.122.11 9200nc: connect to 192.168.122.11 port 9200 (tcp) failed: Connection refused[vereshurka@otthon]$ nc -vz 192.168.122.11 5143nc: connect to 192.168.122.11 port 5143 (tcp) failed: No route to host
Illetve csináltam egy nmap-os keresést is:[vereshurka@otthon]$ nmap -Pn 192.168.122.11Starting Nmap 7.80 ( https://nmap.org ) at 2020-10-08 15:14 CESTNmap scan report for 192.168.122.11Host is up (0.42s latency).Not shown: 996 filtered portsPORT STATE SERVICE22/tcp open ssh9000/tcp open cslistener9090/tcp closed zeus-admin9200/tcp closed wap-wspÉs igazából itt akadok el, mert, sem az ncat nem tudja elérni a portot, sem az nmap nem látja. Mivel az ncat azt írta ki, hogy nincs route a hoszthoz, így még próbálkoztam egy ilyen paranccsal:
[vereshurka@otthon]$ ip route get 192.168.122.11192.168.122.11 dev virbr0 src 192.168.122.1 uid 1000cache
Nem tudom ez nem azt akarja jelenteni, hogy van route-om a szerver felé?A tűzfalban nem sok mindent kell tenni, be kell jelölnöm, hogy küldjön log-ot egy távoli syslog szerverre, majd meg kell adjam a szerver címét és a port számot amit meg is tettem: 192.168.122.11:5143.
Esetleg lenne-e bárkinek valmilyen ötlete, hogy még mit tudnék tenni az ügy érdekében?
Előre is köszönöm!
-
kovaax
őstag
Győzelem! Nem fogom leírni, hogy mi mindennel szopattam magam délelőtt, csak a végeredményt:
1. A dud iso-knak usb-re (vagy cd-re) írva OEMDRV lesz a labelje, így ha be vannak rakva egy installkor használható forrásba, kis szerencsével fel fogja ismerni és használni is fogja az installer őket. Ez az én gépemben csak úgy volt megoldható, ha egy 8 Gigás usb-re kiírtam a teljes*** Centos 8.1 iso-t, egy másikra meg a dd-sata_nv-3.5-1.el8_1.elrepo.iso -t, mivel csak sata vinyók vannak benne.
2. Tehát bedugtam a két usb-t, és elindítottam az installt, szépen felismerte a két sata vinyót a gépben, sikerült felinstallálni.
3. ***: Azért kellett teljes install iso, mert Nvidia nForce 430 hálókártya van a gépben, amit szintén nem támogat a Centos kernele, így nem lehet netinstallt csinálni. Úgyhogy az install után letöltöttem az elrepo-ról a kmod-forcedeth-0.0-3.el8_1.elrepo.x86_64.rpm csomagot, és felraktam rpm-mel. Reboot után lett net.
4. Ezután engedélyeztem az elrepo repositoryt, onnan felraktam a biztonság kedvéért még a kmod-pata_amd-0.4.1-2.el8_1.elrepo.x86_64.rpm csomagot is, ha véletlenül szükség lenne pata eszközre is a gépben.
5. Ezután toltam egy update-t, és szépen frissült minden Centos 8.2-re.Hát ezt szépen összehoztuk!
-
kovaax
őstag
Nincs is vele semmi baj, tök jó megoldás!
Megnéztem már a másik gépen, hogy miket tölt be, hát nagyon szép az eredmény:
ash-5.0$ lsmod|grep ataata_generic 16384 0pata_acpi 16384 0sata_nv 32768 2pata_amd 24576 0bash-5.0$Szóval előbb kellene egy olyan dud iso-t gyártanom, amiben van sata_nv és pata_amd is...
-
Vladi
nagyúr
Mentőötletnek ott van még az, hogy kiszeded a hdd-t átteszed egy másik gépbe, ott telepítesz és felteszed ami kell. Majd mehet vissza.
-
Fenyő
őstag
A kmod-pata-amd csomag kell hozzá ,azért érdemes inkább repóból feltenni, mert verzióugrásoknál gyakran ezek is frissülnek, ilyen régebbi gépeknél ha minden működik, jó a vanilla kernel is, azzal baj nem lehet, amúgy nekem is van egy ilyen nv satás, amd patás, nv ethernetes gépem, amiből alapból semmit nem ismer fel a 8-as, na arra külön művészet volt feltenni netinstallal mire végre találtam egy olyan hálókarit amit végre felismer, na ezt jól félre is tettem ilyen esetekre.
-
kovaax
őstag
Sikerült telepíteni a pata_amd csomagot, be is tudtam tölteni, aztán kavartam egy sort össze-vissza, de csak nem akart működni a dolog. Aztán bebootoltam a Debiant, hogy az mit használ, hát ezeket:
ata_generic 16384 0pata_atiixp 16384 0libata 270336 4 libahci,ahci,ata_generic,pata_atiixpPróbáltam keresni csomagot erre, de csak a kernel-ml-5.7.4-1.el8.elrepo.x86_64 -ban találtam meg, úgyhogy felraktam azt, így már működik:
ata_generic 16384 0pata_acpi 16384 0pata_atiixp 16384 0libata 282624 5 libahci,ahci,pata_acpi,ata_generic,pata_atiixpKöszönöm a segítséget!
-
Fenyő
őstag
Dud isokra lesz szükséged, mert nincsenek benne a vanilla Centos 8 kernelben, másold fel a megfelelő isokat a telepítő médiádra és boot paraméternek add meg az inst.dd opciót amivel be tudod tallózni a telepítő médiát ahová az isot másoltad és már látni fogja a telepítő az nv satán lévő eszközöket...
-
kovaax
őstag
Igen, van pata és sata is, a gigabyte-on minden sata-n van, az asus-on a dvd pata, vinyók sata.
Ez az Asus:
kovaax@otthon:~$ lspci
00:00.0 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] RS780 Host Bridge
00:02.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] RS780 PCI to PCI bridge (ext gfx port 0)
00:04.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] RS780/RS880 PCI to PCI bridge (PCIE port 0)
00:11.0 SATA controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 SATA Controller [IDE mode]
00:12.0 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB OHCI0 Controller
00:12.1 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0 USB OHCI1 Controller
00:12.2 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB EHCI Controller
00:13.0 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB OHCI0 Controller
00:13.1 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0 USB OHCI1 Controller
00:13.2 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB EHCI Controller
00:14.0 SMBus: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SBx00 SMBus Controller (rev 3c)
00:14.1 IDE interface: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 IDE Controller
00:14.2 Audio device: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SBx00 Azalia (Intel HDA)
00:14.3 ISA bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 LPC host controller
00:14.4 PCI bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SBx00 PCI to PCI Bridge
00:14.5 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB OHCI2 Controller
00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 15h Processor Function 0
00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 15h Processor Function 1
00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 15h Processor Function 2
00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 15h Processor Function 3
00:18.4 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 15h Processor Function 4
00:18.5 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 15h Processor Function 5
01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Cedar [Radeon HD 5000/6000/7350/8350 Series]
01:00.1 Audio device: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Cedar HDMI Audio [Radeon HD 5400/6300/7300 Series]
02:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 06)
kovaax@otthon:~$Ez a Gigabyte:
bash-5.0$ lspci
00:00.0 RAM memory: NVIDIA Corporation MCP61 Host Bridge (rev a1)
00:01.0 ISA bridge: NVIDIA Corporation MCP61 LPC Bridge (rev a2)
00:01.1 SMBus: NVIDIA Corporation MCP61 SMBus (rev a2)
00:01.2 RAM memory: NVIDIA Corporation MCP61 Memory Controller (rev a2)
00:02.0 USB controller: NVIDIA Corporation MCP61 USB 1.1 Controller (rev a3)
00:02.1 USB controller: NVIDIA Corporation MCP61 USB 2.0 Controller (rev a3)
00:04.0 PCI bridge: NVIDIA Corporation MCP61 PCI bridge (rev a1)
00:05.0 Audio device: NVIDIA Corporation MCP61 High Definition Audio (rev a2)
00:06.0 IDE interface: NVIDIA Corporation MCP61 IDE (rev a2)
00:07.0 Bridge: NVIDIA Corporation MCP61 Ethernet (rev a2)
00:08.0 IDE interface: NVIDIA Corporation MCP61 SATA Controller (rev a2)
00:08.1 IDE interface: NVIDIA Corporation MCP61 SATA Controller (rev a2)
00:09.0 PCI bridge: NVIDIA Corporation MCP61 PCI Express bridge (rev a2)
00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 10h Processor HyperTransport Configuration
00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 10h Processor Address Map
00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 10h Processor DRAM Controller
00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 10h Processor Miscellaneous Control
00:18.4 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 10h Processor Link Control
02:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV620 LE [Radeon HD 3450]
02:00.1 Audio device: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV620 HDMI Audio [Radeon HD 3450/3470/3550/3570]
bash-5.0$ -
kovaax
őstag
Sziasztok,
Van két öszvér alaplapom (lásd az adatlapomon): a Gigabyte-n látja a centos installer a dvd író/olvasót, de nem látja a vinyókat, így nem tudom rá felrakni a centos-t egyáltalán. Az Asus-on látja, de ott meg a dvd író/olvasót nem látja, usb-ról fel tudtam installálni, de nem lát semmit, amit berakok az olvasóba (adat cd, dvd, audio cd), /dev/sr0 sincsen, semmi... Mit lehet ezekkel kezdeni? Más disztrók csont nélkül látnak mindent, elég régi már mindkét alaplap... -
kovaax
őstag
Sziasztok,
Felraktam a CentOS 8-at már egy ideje, de most vettem észre, hogy a /var/log/boot.log kb. az első boot-kor íródott, azóta semmi:
[root@localhost log]# ls -ld anaconda/ boot.log
drwxr-xr-x. 2 root root 4096 ápr 26 17.01 anaconda/
-rw-------. 1 root root 12761 ápr 26 17.04 boot.log
[root@localhost log]#Miért nem írja minden boot-kor? Elméletileg kellene neki:
[root@localhost log]# grep boot /etc/rsyslog.conf
# Save boot messages also to boot.log
local7.* /var/log/boot.log
[root@localhost log]# -
sonar
addikt
Sziasztok,
CentOS8-nál jött be egy olyan (számomra idegesítő) feature, hogy bootolás után nem jönnek fel az interface-ek ha nincsen rajtuk link. És mindig nmcli con up "device" kell.
Az interface amúgy fel van konfigurálva és az onboot be is van állitvaONBOOT=yes
Ti találkoztatok már ilyennel? Esetleg vkinek megoldása rá? -
Thusor
őstag
Nem vagyok túlságosan járatos a CentOS világában, eddig Ubuntu vonalon mozogtam. Viszont most mindenképpen a szegedi HPC környezetében kell dolgoznom, melyen CentOS 7.7 található. El tudnátok nekem mondani, hogy CentOS-en melyik fileba kell tennem a PATH-ot, hogy a mindig betöltésre kerüljön? Ubuntu alatt ugye ez a .profile vagy .bashrc esetleg .bash_profile.
-
chepavel
aktív tag
Csak hogy senkit se furdaljon a kivancsisag.. Epp CentOS 7 telepites van folyamatban...
Koszonom az utmutatast!
-
Vladi
nagyúr
válasz
chepavel
üzenetére
"Van valami workaround javaslatotok?"
Elballagunk aredhatibm főhadiszállásra és pár nyakelvest kiosztunk. Mert a 8-asból nemkevés kulcsapp hiányzik.
fedora 28-30-ig bezárólag keress csomagokat, valamelyik fel fog menni rá és működni fog. Tipikusan a nagyverzó váltás előtti utolsó, már ha érthető amit gagyogok.

mod: maszek javaslatom, ha 3-nál több ilyenbe botlassz, tedd vissza a 7-est.

-
chepavel
aktív tag
Sziasztok,
CentOSen nem mozgok valami otthonosan, ugyhogy egy kis segitsegek kernek.
Tudja valaki mi lett adlmcsomaggal? HA repo engedelyezve, tobbi csomag gond nelkul felment, kiveve ezt, amit nem talal, igy a dlm_tool+dlm_controld parancsok nem elerhetoek.Koszi!
-
Fenyő
őstag
Megnéztem mit csinál a fenti python parancs, aminek ez az eredménye;
file:IOError: [Errno 2] No such file or directory: 'gen/chrome/browser/metrics/expired_histograms_array.h
És valóban hiányzik ez a fájl a forrásból, mondjuk így már rákeresve többeknél létező build probléma, ha jól sikerült kihámoznom a node.js -t kell frissítenem majd hozzá, mondjuk úgyis le lehetne csekkolni, hogy 64biten is megpróbálom rebuildelni és ha úgyis előjön a hiba akkor egyértelmű, de először inkább ezt a node.js frissítést próbálom majd ki
-
Fenyő
őstag
Kicsit még foglalkoztam ezzel a 32bit CentOS 7 témával, hogy a Fedora 31-el dobta a 32bit támogatást, aminek eredményét a fenti helyre szintén feldobtam, xfce, mellet most már van lxde is még gyengébb (vga fronton) gépekhez, de a félkész epel repóban benne van pl. az lxqt is, itt pedig a mate csomagok fenn vannak, szóval van bőven low rescue választék, géptől és személyes preferenciáktól függően, még a Chromium-ot próbálom leforgatni, de az újabb (<71) verziók aminknek már devtoolset-8 kell nem forognak le az alábbi hibával;
/usr/bin/python2 ../../tools/metrics/histograms/generate_expired_histograms_array.py -nchrome_metrics -ogen -Hchrome/browser/metrics/expired_histograms_array.h -d../../chrome/MAJOR_BRANCH_DATE -m../../chrome/VERSION ../../tools/metrics/histograms/histograms.xml ../../tools/metrics/histograms/enums.xml
ninja: build stopped: subcommand failed.A 68-ast (70-esnek sajnos nem találtam forráscsomagját) sikerült leforgatnom, de jó lenne ha vmi aktuálisat is sikerülne, nem tudom, hogy a devtoolset-8 forgatásom-e a hibás vagy a konfig (4 magos Xeon 8gb ddr2 rammal 4.14 pae kenel, CentOS 7.7 i386) gyenge már a forgatáshoz, esetleg vmi függőségi probléma, itt már elfogy a tudomány...
-
sonar
addikt
Du neki esek.
Viszont centos7-nél az rc.local-lal nálam csak a szívás volt. Nem túl determináltan és nem is jöttem rá, hogy miért de ha engedélyezve volt akkor a leállítás/restart nem minden esetben jött össze.
Azóta ha tehetem csak kerülöm.Este még az jutott eszembe, hogy a gnome-ra fogom bízni a mount -a lefuttatását. Úgyis indítok meg pár scriptet a gui-ra.
-
Vladi
nagyúr
"ilyent még nem csináltam."
Énse. Én csak initben tudok gondolkodni.
Nem biztos, hogy helytálló az elméletem, mindenesetre workaroundolhatod így. Ha működik, akkor készvagy. MIndjárt túrok valami leírást.
MOD
hurrá, centos 7-en még van rc.local.
link. a method 2 kell neked.Anyni az egész, hogy arra bizonyos rc.local fájlra adsz futási jogot, a végére beírod a parancsodat és boot végén lefuttatja. Csinálj bele logolást, hogy lássad minden oké.
MOD2
Valami rémlik, hogy már használtam is.
Mindegy ha így nem megy csinálhat systemd szkriptet.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
sonar
addikt
Áhh vki segitsen mert agybaj kerülget.
CentOS 7.6
fstab-ba beirtam egy share-t, hogy mountoljon fel automatan.mount -a-ra szépen fel is csatolja, de reboot után sehogy se akar felcsatolódni.//IP-CIM/megosztas /tmp/akarmi cifs username=xxx,password=jelszo,ro,vers=2.0,x-systemd.mount-timeout=30,_netdev 0 0
Mi a bánat lehet a baj? -
Fenyő
őstag
Pae kernel szerintem még van Debian alá is, Fedorából már kiszedték jópár verzióval ezelőtt, hogy hol kellhet, hát teljesítmény szempontjából ilyen 4Gb-os gépen gyorsabb mint a 64bites és mégis látja a teljes 4gb-ot a sima 32-essel szemben, cserébe az újabb progik támogatása rosszabb, a régieké viszont jobb, talán itt van jelentősége, hogy még csak egy 32bitre megírt progit (ami nem tökéletesen kompatibilis a 64bitről lefele) kéne futattni 4+ Gb-os szerveren vagy ki tudja ilyen vérkomoly elemzést azért nem írnék róla
-
Fenyő
őstag
Na megtaláltam a megoldást, wpa_supplciantot kellett telepíteni és beállítani konfig fájljaiban (2 db) a wifit, utána ment a titkosítás,

de ez még nem volt elég mert ip címet továbbra sem kapott, parancssorból kellett dhcpclienttel ip címet kérni neki, azt meg bevágtam rc.localba, így ha új wifi kell, "csak" a konfigfáljhoz kell hozzáadni és a wpa_suppliciant deamont újraindítani a systemctl-el, majd ip címet törölni/újat kérni dhcpclienttel. A grafikus hálózatkezelők (Nm-applet, wiicd, nmtui) persze továbbra sem látják, de kit érdekel, ha működik, amúgy itt találtam még frissebb leforgatott 32bites CentOS 7-es kerneleket.
-
Vladi
nagyúr
Átnéztem, 3.3-as fedora kelnellel ezt már javították. A 3.10 is későbbi.
Na most azt próbálhatnád még, hogy a gyári 3.10-es kernelhez forgatsz modult! Nem annyira vészes, mint gondolod! Ilyen 100 kilobyte-os fájlok, pár perc alatt le lehet vorgatni.
Vagy fogsz egy realtek usb-s wifit 1500 forintért, ami tuti működik.

-
Fenyő
őstag
A tkip titkosítás része nem működik a 80211 modulnak, kb ez a prombléma , ahogy olvasgattam '12-13 körül elég disztrónak volt gondja ezzel a wifi-vel amit csak a kernel update oldott meg, mondjuk a Centos 7 hivatalosan nem is támogatja ezt a wifit, szóval önmagában egy másik kernel még nem is biztos, hogy megoldaná dolgot mivel maga a disztró is kb akörüli alapcsomagokon nyugszik, igen próbáltam nmcli-vel iwconfiggal is belőni, de hiába, ha nem megy a titkosítás max nyílt wifihez tudnék csatlakozni vele...
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
Lényegében fw és kernel modul csomag kellene neked. Szerintem ez 64 bitre beszerezhető.
Nem kell komplett kernelt forgatni ilyenkor, csak modult.
De úgy látom, hogy ott a modul! Próbáld először betölteni!
Amúgy régen rpmforge-ből szedtek ilyen modult, elvileg az 5/6 idejében, de az a projekt már halott. Esetleg nézz srpm-t, elrepóban, vagy epelben, vagy valami fedora tárolóban.
Ha meg saját csomagod van, azt a copr-ban közzéteheted!
Mondegy, nézz modprobe-to.
-
Fenyő
őstag
Sziasztok,
Bár már kint van a 8-as is, de egy régi 32bites laposra tettem 32 bites Centos 7-et Xfce-vel, ez utóbbit le kellett forgatni forrás epel rpm-ből, mert a félkész 32bites epelben nem voltak leforgatva, sok egyébbel, hogy valóban kényelmesebben használható legyen, ide feltöltöttem a csomagokat , hátha vki még hasznát veszi, minden nagyon rendben is menne, mindössze 160 mb-ot eszik alapjáraton és mégsem fapad
még az intel-phc-t (így szépen alul lehet feszelni) is felmegy rá a kernel repóból származó kernelre, egyetlen probléma, hogy a wifijét nem tudom életre kelteni, az alap 3.10-es kernellel meg sem nyikkan, mivel abból hiányoznak a hozzá való modulok, hiába teszem fel hozzá a firmware fájlokat, a repóból való 4.14-essel már betölti a drivert, viszont a 80211-es modul tkip része nem töltődik be, a network manager applet nem is látja csak a wicd, de az meg nem tud ip címet osztani neki, ill. parancssorból sem tudom életre kelteni, más disztrók (pl. Fedora, Xubuntu) alatt csont nélkül megy ez a wifi, szóval vmi driver gondja lehet, valszeg a kernel, de ha nem muszáj nem forgatnék kernelt első körben
Vkinek vmi tipp? -
bacus
őstag
Sajnos én már szívtam is a nyolcassal. Nem néztem meg, hogy megy e vele a firebird SQL szervere, feltettem, beállítottam, már majdnem kész voltam, már csak ez a fránya SQL szerver kellett volna, de még nem volt az epel repoban.., sebaj, majd rpm-ből...
Telepíteni nem telepített semmit, de többé nem bootolt.Másnap ment a szerverre a hetes, egyelőre nem próbálkozom egy ideig a nyolcassal.
-
Vladi
nagyúr
Azt megvan, hogy egy hónapja megjelent?

Okés, szóval letöltés itt: link.
Van már epel és elrepó is, valamint az rpmfusionban már elég sok hasznos cucc.
Jahigen, van centos stream is. Ne lepődjetek meg. Én is csak most nézem, elvileg ilyen rhel és fedora hibrid.
Tehát alap rhel base rendszer, erre rátépítve aktuális és rolling fedora user appok.Tegye fel a kezét, akit érdekel egy rövid bemutatás? A hétvégén valamelyik este lehet beteszem a 4 hónapja vásárolt ssd-meté s tesztelem.

Rövid történelem:
Anno volt a red hat linux. Ez ilyen base rendszer. Erre épült egy nagyon nagyon jó tároló, ami egy nagycsomó szoftvert szállított, amit egy tehetséges közösség épített. Egyet találhattok, hogy hívátk a tárolót: fedora.
Utána a red hat abbahagyta az igyenes kiadásokat és lett enterprise linux. Akkor a fedora közösséget "felvásárolta" hogy csináljon "inghyenes redhatot". Ebből lett a fedora linux. Jahnem. Ebből lett a fedora core. (zárójelben: sose bocsájtom meg, hogy kivettétek a topik címéből a core szót.
)A fedora core azt jelenttte, hogy 2 tároló van: a core az alap rendszer - mint a red hat időkben - a fedora pedig a fedora tároló, mint a fedora időkben. ÉRtitek.

Aztán ezt a kettőt összevonták, lett belőle sima fedora. De ezrét van, hogy a mai napig a fedora rpm csomagokat úgy hívják, hogy: kernel x86_64 4.19.13-300.fc29 Az fc itt a fedora kiadás, vagyis fedora core 29. E nélkül nem lehetett volna 6-ról 7-re frissíteni, mert a csomagkezelő nem értette volna, hogy az fc6 után az f7 jön. Hát így maradt.
Most pedig van egy alap rendszerünk - mint anno a red hat csak ez újra nemfizetős - meg van egy fedora tárolónk, mint anno a fedora, csak most centos-en red hat alapon és rolling. Szaljah...

-
Vladi
nagyúr
Gyors helyzetjelentés: centos 8 majd jön, ha kész.
dolgoznak rajta, kb 1 hónap.Tárolók: elrepóban már kotyog néhány csomag, de még kevés
epel majd lesz, kb 8.1 illetve fedora 31 után.
rpmfusion és nux: passz.Amúgy nuxot mivel lehet leváltani? rpmfusiont ki használ? Látott már bárki élő ember rhel 8-at desktopon futni?

-
Vladi
nagyúr
Még a buildelés megy. Hát erre kapják a nagy zsét a RedHat... izé az IBM-től.

Bárki használ red hat 8-ot desktopon? Mennyi fájdalmas vajon a freecad 18 és a kicad 5.1 feltelepítése?

-
maghraba
csendes tag
Üdv!
Próbálok föltenni egy ssd meghajtó logikai particióira usb telepitéssel (multibootusb) linuxokat, hobbiból.
Eddig az ubuntu klónokat egész jól föltettem -jelenleg Mint19.
Ami nem megy, az a Fedorka, Slackware és a CentOS se.A particiók kijelölését nem fogadja el, hiába választom és csinálom végig a folyamatot (külön-külön particion van a win, a Mint gyökere, a /home, egy win_d és két partició a próba linuxoknak, no meg külön egy swap, de azt ssdnél nem ajánlott használni).
Úgy tűnik -a legutóbbi CentOS telepitésnél derült ki-, hogy az sdb fölcsatoltsága miatt nem fogadja el, hajtja végre a csatolási pontok kijelölését. (természetesen a root particióhoz formázást is kértem)
Hogyan tovább?
-
-
bacus
őstag
Kaptam egy új laptopot, a régit, amin 1,5 évig Centos7 volt, és állandó problémákkal küzdöttem, a régi fx880-as nvidia quadro videó kártya, power management miatt, azt a fiamnak adtam, aki azt kérte, hogy neki win10 kell.
Kicsit húzva a számat, feltettem neki az általam egyáltalán nem kedvelt oprendszert, de totális kellemes csalódás! Az összes probléma megszünt, csodálatosan megy a notebook, száguld, nincs probléma !
(centos7 előtt próbálkoztam még ubuntu-val, centos6-al is, de azok még annyira se működtek..)Sajnos másfél évi küzdés után ki kell mondjam, hogy a centos (sem) való laptopra

-
Ablakos
addikt
Ha közvetlenül csatlakozom a centos 7-re, akkor a bejelentkezés mellett tudok desktop környezetet is választani (kde, gnome stb.) Xrdp szolgáltatáson keresztül csatlakozva bejelentkeztet, de nincs (vagy nem tudom hol van) lehetőség desktop választásra. Lehet ilyenkor ezt választani ?
-
Ablakos
addikt
Ha minimal installra telepítek 'KDE' 'X Window System' környezetet, akkor alul van a taskbar. Ha a telepítőben server guival + KDE környezetet választok, akkor felül lesz a taskbar. Úgy látszik, mintha a második esetben Gnome felületet kapnék, de van KDE rendszerbeállítás menü pont is. Szóval nem igazán értem mi ez.

-
Ablakos
addikt
-
Vladi
nagyúr
"azonos SMB verzióval csatlakozik-e."
Nem, és biztos, hogy ez a fő gond. Ezt alapvetően az ms-el kell megbszélni, hogy az ilyen megoldásait miért korlátozza? 2019-ben miért nem lehet megcisnálni egy szabványos fájl átviteli felületet hálózatra, holott ez már 1989-ben is sikerült...
Amikor lehet kerülöm:
- ftp macerás de jó
- nfs csak 1-2 dologra kell odafigyelni de nagyon jó és nagyon gyors, nagyon pici az erőforrás igénye. -
A router látja el a file szerver szerepét, és windows-ról 110MB/s az átvitel, csak Centos alól lassú (azonos gép).
Win 8.1
NFS-sel még nem tudtam kipróbálni, de ftp-vel centos alatt is megvan a 110MB/s.
Holnap este kipróbálom NFS-sel, és küldöm a samba configot. Bár én azt gondolnám, hogy ha a router samba configjában bármi gond lenne, akkor windows alatt is lassú lenne, nem?
Új hozzászólás Aktív témák
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most Ünnepi áron! :)
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - 15% AKCIÓ
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Apple iPhone 14 Pro Max / Kártyafüggetlen / 256GB / 12Hó Garancia / 87% akku
- SzuperÁron! 5G LTE! Microsoft Surface Pro 8 i7-1185G7 16GB 512GB 1 év garancia - hajszálrepedt
- Samsung Galaxy S21 FE / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Samsung Galaxy S25 Edge Titanium Jetblack 12/256 GB Használt, karcmentes 6 hónap garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Alapvetően a tűzfalam logjait szeretném Grafana-n keresztül megjeleníteni

Bár a hoszt egy debian alapú disztró, de ez is már segítség lesz kicsit joban megérteni a dolgot. Most azt találtam ki, hogy ha már úgyis van a gépen virt manager akkor arra felteszem a mostani rendszeremet és azon kísérletezgetek. Nem is értem miért nem jutott hamarabb eszembe...
De a további kérdéseimmel átcuccolok majd másik topikba, lenne bőven
): mivel nincs pata eszköz a gépben, csak az sata_nv érdekes. 
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)