- gerner1
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- sziku69: Szólánc.
Aktív témák
-
Vortex07
tag
Sziasztok!
Haver vett uj gepet amit en raktam ossze neki, a videokartya egy Gigabyte fele Radeon 4850, 1Gb passziv hutessel. Minden OK volt az uj geppel egeszen addig mig el nem inditottam rajta valamilyen jatekot, ugyanis azutan lekapcsolt az egesz gep. Nem fagyas, nem kekhalal, hanem egyszeruen lekapcsolt. Azok utan h gepszereles kozben majdnem megegettem a kezemet a Radeonnak a hutobordajan, egybol a videokartyara gyanakodtam, igy rogton ahogy visszakapcsoltam a gepet, megneztem CCC-ben a kari homersekletet es 107 fok volt
Na mostmar en nemtom ez mennyire normalis, plane ugy hogy a haznak az oldala fel sem volt teve. Szerintetek? Olvasgattam cikkeket e neten errol a karirol, mashol is irtak magas homersekletekrol de ilyen problema meg azert nem volt. -
Vortex07
tag
Sziasztok!
Haver vett uj gepet amit en raktam ossze neki, a videokartya egy Gigabyte fele Radeon 4850, 1Gb passziv hutessel. Minden OK volt az uj geppel egeszen addig mig el nem inditottam rajta valamilyen jatekot, ugyanis azutan lekapcsolt az egesz gep. Nem fagyas, nem kekhalal, hanem egyszeruen lekapcsolt. Azok utan h gepszereles kozben majdnem megegettem a kezemet a Radeonnak a hutobordajan, egybol a videokartyara gyanakodtam, igy rogton ahogy visszakapcsoltam a gepet, megneztem CCC-ben a kari homersekletet es 107 fok volt
Na mostmar en nemtom ez mennyire normalis, plane ugy hogy a haznak az oldala fel sem volt teve. Szerintetek? Olvasgattam cikkeket e neten errol a karirol, mashol is irtak magas homersekletekrol de ilyen problema meg azert nem volt. -
Pierre75
senior tag
válasz
katt777 #45090 üzenetére
Ezt a driver mizériát pont hétvégén szenvedtem meg a 9.2-vel. Új OS lett a vége. Az Nvid vga-nál nem voltak ilyen anomáliák.
A képminőség valóban szubjektív és a gazda szeme szebbnek látja, de nekem is ilyen érzésem van. Igaz, az Empire TW-nél vannak még grafikai bug-ok, de ott igazi demokrata szellem van: mindenki szopik vmivel.
Bizakodva tekintek a 9.3 elé... de így vártam a 9.2-t is.
-
virkir
veterán
E táblázat szerint a ledek jelentése, hogy a kártyád túlmelegedett, nem kap a kiegészítő csatlakozókból az egyik matériát ráadásul a GPU Core feszültsége is hibás.
A lapodon lévő ledek meg hibakódot nem szolgáltatnak amennyire a manualból sikerült kihámoznom.
Szerezz be valami alaplapra köthető hangszórót igen nagy segítség lenne a hiba megállapításához. -
P00By
nagyúr
-
lsc
nagyúr
válasz
LordDarkness #45091 üzenetére
-
katt777
félisten
válasz
DigitXT #45064 üzenetére
Hát én aztán feltolom a 8XAA-t, mert édesgeti a szememet.
Egyébként alacsonyabb AA mellett is rendelkezésre áll már az ATi Edge-detect technológiája. Erről annyit tudok elmondani, hogy Oblivion topicban szóltam a nagy minőség-csatában pár nV-s embernek, hogy nincsen élelmosás a képeiken (de bizonyosan nem 8X), aztán persze kiderült, hogy pedig de, csakhogy az nV-n az olyan ronda. Mellesleg a minőség-fanatikusok (és ott akad jó néhány) ATI-ra váltottak.
Hát nekem volt pár nV kártyám (még nem is olyan rég is), és mindegyiknél egy, a szememet bántó, kékesfehér beütést láttam (mint a konyhai neonfény), míg az ATI VGA képét simogatónak érzem. Persze ez az, ami teljesen szubjektív, de nV tulajok is tapasztaltak hasonlovakat, ill. ATI-ra váltva vették észre a különbséget.
Ja, hát ATT megjegyzésem mellett sem véletlenül van ott a smiley, de én pl. arra is használom, hogy legyen egy csökkentett órajelű 3D profilom azokhoz a játékokhoz, amelyekhez nem kell az alap órajel sem (negatív túlhajtás, vagyis inkább "aláhajtás"
is van), így a gépem terhelés alatt is kevesebbet fogyaszt, és hűvösebb/halkabb.
De volt ám olyan is, hogy 21k volt az E5200, és 35k az E8400.
50k-ért tényleg nem kell megvenni. (és közben volt egy nagy Intel-árcsökkentés
). A mai magyar árak abszurdak.
nV-re váltásodat teljesen megértem, nem mindenki szeret vacakolni a driverekkel. nV-s koromban nekem sem kellett VGA-mentes partíciómentés, de az ATI minden évben kihoz 2-3 olyan drivert, amely elgyurcsanyizálja az egész rendszert.
És ugye pont nem teheted meg, hogy 1 driver mellett maradsz, miután megvetted a VGA-dat (nV kártyáimmal sosem driverkedtem).
rup1u5: Hát, többek között ez is szólt nálam a 4870 mellett. Oblivion-t pont viszi maximumon, minden grafikai tweak-kel (lásd erről cikkem Gamepod-on).
De én sem vacakolok a grafika "buzulásával", egyszerűen feltolok mindent maxra (1680x1050). Csak Crysis-nél nem jött ez be (azért megpróbáltam
), ill. Clear Sky-nál tesz be a program futásának az AA, de ez mindkét esetben a program hibája; ill. Far Cry 2-nél fordultak elő beakadások Ultra minőség és 8XAA mellett, viszont 4XAA azzal is tökéletes futást produkált.
Auratech: Pedig ez még ATI-ATI drivercserénél is előfordulhat, de ha a driver telepítője jó, akkor ált. nincs probléma váltásnál sem. A gondot nem a működésképtelenség, hanem egyes játékok fura reakciói szokták okozni VGA-váltás esetén.
Zozz: Én a helyedben bevizsgáltatnám azt a karit a szervizben.
LordDarkness: Paszta is megteszi, vagy 2 oldalú ragasztó, de ne kísérletezz hűtés nélkül, mert rövid életű lesz a VGA-d.
-
MmDorian
őstag
válasz
LordDarkness #45088 üzenetére
Venni kell, nem nagy tétel.
Ha azt nézed, hogy a GPU-ra és a CPU-re is kell a borda, ami elvezeti a hőt, akkor kell a memókra és a fetekre is, mert maximum kicsit lenyomja róluk a megtermelt hőt a ventik.Ráadásul azt a levegőt fújná rá, amit már fölmelegített a borda.
-
MmDorian
őstag
válasz
LordDarkness #45086 üzenetére
akkor kb. a fetek és a memók melegednek...de miért ne raknál rájuk bordát ?
-
LordDarkness
aktív tag
Üdv!Szerintetek ha egy refhűtős sapphire 4850 leveszem a hűtést és a fetekre és a memókra nem teszek hűtő bordát akkor valami túlmelegethet?
-
Zozz
tag
-
Zozz
tag
Gigabyte EP45-UD3R.
Igen kontroll ledes, de semmi táblázat, egyenlőre neten sem nagyon találtam.
Jópofa módon a kézikönyvből a kódtáblát kihagyták vagy nem tudom de nincs benne. :S
Most hirtelen azt se tudom mi világított de volt zöld meg sárga az tuti.
Tiszta karácsonyfa. -
Slyer
senior tag
na tgenap már lerítam hogy mi a poblémám, azóta ügyködtem kicsit... tehát aki nem látta:
"Sziasztok! Ma végre sikerült beszereznem a saját bejáratú Gainward HD4850.es videókártyámat. Tökéletesen megy, imádom már mostEgy kis problémám van vele: HANGOS. Ez normális vagy valami baja van? Everest 56 fokot ír, ami szerintem elfogadható, viszont a 6400-as fordulatú ventilátor nemtudom hogy az e... Ez az ajánlott? lejjebb vehetem valahol? Vagy normális ez a forulat? előre is köszi."
Utána levettem a fordulatot CCC-ben 5000-re, most bőven jó a hangja, és 58 fok alapon. Msot nem tudom ez játék közben mennyire megy fel, de szerintem 65-70 fölé nem fog menni. Az elvileg jó még nem? vagy már az is káros? Esetleg valami precizebb megoldás hogy miben állítgassam a venti fordulatát? Köszike
-
twine
veterán
Bocs ha kimaradt volna valami de nem láttam milyen lapod van...
Bár látod segitőkészek az emberek, de valszeg a legrosszab topicban jársz a hibáddal...Szerintem ott a CPU-alaplap környékén lesz valami....esetleg nem ismeri fel a deszka a procit, csak Bios-frissités után, amit ugye megfelelő CPu-val fogsz tudni megtenni, vagy ilyesmi...
esetleg Ram,,bár azt nem hiszem...ha jól emléxem ram hibánál felpörög a proci venti csak kisipolja a RAmot...ilyenkor kellenek a haverok...(add már ide a procid dobjuk bele a deszkába, stb...),,meg persze az alaplap leírás...ott kell hogy irja, mi miért világit..szeinrem semmiképp ne VGA felől közelitsd a hibaforrást... -
rup1u5
nagyúr
válasz
Auratech #45066 üzenetére
Futtattam én mindent! Driver cleaner-t, reg cleaner-t csökkentett módban, fejen álva és közben mantrákat mormolva de az sem segített.
Közben találtam MSI 1gigás 4870-et ami csak 15 dolcsival lenne drágább mint az új 1gigás evga gts250. Használt de akkor is egyértelmű hogy ez esetben ATI-s maradok. Persze csak ha akad vevő a 4850-emre. -
butcher eu
senior tag
-
Zozz
tag
válasz
_Toka_ #45052 üzenetére
Hehh na itt a trükk az egészben.
Tápot kap, virít minden mint a karácsonyfa. Alaplapon 4 v. 5 kontroll led, kártyán is négy (ebből 3 virít), a ház 12 centis ventije pörög rendesen (az is alaplapról kapja), és füyttyögés nincs. A háznak amit vettem nincs speakere sem derótja hozzá, az alaplapra nem láttam integrált csipogót sem rádugványozhatót mint a DFI lapomhoz amit adtak.
Na ezért érdekes a dolog, mert ha legalább csipogna, mint R2D2 akkor tudnám mit akar, de íííígy!
No, hát ez a porbléma. Este debug tovább. -
butcher eu
senior tag
-
csuki00
tag
Köszi szépen a gyors választ.
Egy 22 colos monitort szeretnék majd még venni a közeljövőben. Azzal használnám.
procinak e8400-ast, alaplap esetében azt néztem, hogy tök mindegy egy régebbi p35-ös is megteszi. Tulajdonképpen csak a kariról nem tudtam eldönteni, szóval akkor rááldozom a plusz 10k-tmégegyszer kösz mindent
-
_Toka_
senior tag
válasz
csuki00 #45068 üzenetére
Ha azt vesszük, hogy a 4850 - bár ma már talán a 4830 - a legjobb ár/érték aránnyal rendelkező kártya, nem pedig a 4870, akkor nyilván nem ér meg +10e-t. De ez inkább szubjektív, így sokan úgy döntenek, hogy megéri. Jelzem, ma +10e-t nekem is megérne.
Egyébként fontos szempont, hogy mekkora felbontásban, milyen gépben használnád. 1680x1050, vagy afelett inkább már 4870 fog kelleni. Az 1GB VRAM ma még jellemzően nem kell a játékoknak, de a jövőben az ezt szívesen vevő játékok sora várhatóan bővülni fog.
A PCIe 2.0 elvi sávszélessége jelentősen nagyobb az 1.0-énál, ellenben a mai hardverek még az 1.0-t sem használják ki maximálisan. Így igazából nem érzel különbséget a kettő között. -
csuki00
tag
Sziasztok!
A kedvező helyzetemet kihasználva gépcserére adom a fejem. Valószínüleg jövőhonap közepén összejön rá a pénzem. A 4850-es ről csak jókat hallottam. Prohardveren és más oldalakon is a legjobb ár-érték aránnyal rendelkező karik közé sorolják. Elkezdtem nézegetni az árakat, és felmerült bennem pár kérdés. Elöször is dúrván 10k különbség van a 4850-es és a 4870-es között, megéri azt a plusz 10k-t? A másik kérdésem, hogy mennyire van jelentősége, hogy 512mb vagy 1gb memóriával rendelkezik? És még valami, az újabb alaplapokat már 2.0 -ás pci expressel adják, ez teljesítményben különbözik az 1.0-ás tól vagy miez?!
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
rup1u5 #45065 üzenetére
8800GTS 512 után jött a HD4850, majd a GTX 260 a gépembe ugyanarra az XP-re, és semmi gond nem volt egyik átállás után sem. A dolog kulcsa a Driver Cleaner nevű kis progi.
Ez rendesen kitakarít mindent a régi driver leszedése után aztán jöhet az új.
4850 árát tekintve egyet értek veled, én is ezért váltam meg tőle többek között.
-
Auratech
őstag
válasz
rup1u5 #45065 üzenetére
"ünnepnap ha system reinstall nélkül megtudsz oldani egy nvidia-ati drivercserét. (nekem nem sikerült megúsznom a GTS-4850 váltáskor)"
A legegyszerűbb a Revo uninstallert használni, utána Ccleaner, vagy Easy cleaner. Kicsit sok a fennmaradó, törölnivaló bejegyzés, de gond nélkül cserélgetheted a kártyákat. Esetleg Driver cleaner.
-
rup1u5
nagyúr
válasz
butcher eu #45061 üzenetére
Tudom miről beszélsz, mert nekem meg G92-es GTS-em volt a 4850 elött.
Furcsa hogy ATI-nál mindíg várni kell a csodadrivert meg a hotfixet, ünnepnap ha system reinstall nélkül megtudsz oldani egy nvidia-ati drivercserét. (nekem nem sikerült megúsznom a GTS-4850 váltáskor)
Jelen esetben fícsörökben nincs akkora különbség a két kártya között mint az X800 meg a 88GT között. Nem tudom mikor venném hasznát a DX10.1-nek meg a SM4.1-nek és az is lehet, hogy a fejlesztők nv nyomásra egyszerűen kihagyják ezt a köztes lépcsőt és majd jönnek a DX11-es játékok. SM2.0 és 3.0 azért nagyobb ugrás volt annó.
Szeretem a 4850-emet de most még 36-38-ért el lehet adni, két hónap múlva meg 20-ért fognak itt menni. Ezért gondolkodtam el....katt777: Lehet, hogy én vagyok perverz de nem használok élsimítást.
Ahol lenne értelme (8x) ott már megfekszik tőle a kártya. 1680*1050-ben egy 4850-el max a 2x-es az ami még belefér az erőforrásba, mert bele kell kalkulálni az FPS számok ingadozását. Nagyon nem szeretem mikor hirtelen 20 fps-re esik le minden ok nélkül. De lehet, hogy csak nem műveltem ki magam eléggé ebben az AA, AF témában. Egyszerűen nincs időm ilyenekkel pepecselni. Betolom a játékot és játszok amíg barátnő föl nem rúgdos a gép elől.
Olyankor minden értékes percet a játékra szánok és nem a beállítások buzulására.
-
DigitXT
félisten
válasz
katt777 #45063 üzenetére
nem húzza össze a képet 4:3 arányban DOS módban (bár ez csak apróság)
Igen, mivel a monitor natív felbontására konvertálja a 800x600-at, és azt küldi.
(Amúgy valóban ez volt kb. a legjelentősebb különbség, amit észrevettem...)
Neonszerű, kékesfehér fényről egyátlalán nem tudok.Btw. igen, anno még az
ATI-nak a 6xAA-ja "über" volt, de amúgy játékokban nagyon ritkán használtam,
mivel nem bírta a kari. Most meg dobálják mindkét oldalon a 8xAA-t: nekem elég
a 4x is, ha stabil a 60 FPS. Persze lehet, hogy másnak meg kell a 16xQAA.Szerk:
Ráadásul nV-hoz nincs ATT!
Hát ezen is lehetne vitatkozni, hogy bug, vagy feature....
285-öt beraktam: ventiszabályozás tökéletes, képminőség
beállítások (AA, AF, stb.) driverből nagyon könnyen/gyorsan
elérhetőek, akár játékonként testreszabhatóak, tweakelni
semmit nem kellett, akkor mi kell még? Monitorozni sem
kell, mert nem tuningolok, és lásd az első mondatom.Szerk2:
És akkor vegyek vmilyen VGA-t?
Na igen, ez érdekes kérdés. Amúgy felraktam pl. a HAWX demót:
elsőre indult. Beállítottam a korábban simán használt 1366x768-at,
erre kép kiakad, gép lefagy. Később már nem indult el egyáltalán,
pontosabban már a videónál fennakadt, meg sok idő után feldobta,
hogy a driver meghibásodott. Na mondom fasza, drivercsere: ez
aztán meg is oldotta, viszont a játék sz*r, szóval kár volt szívni
vele, ráadásul most definiálhatnám újra az 1366x768-at, stb. Így
jelenleg maradtam a 1360-nál: nV-nél sem minden fenékig tejfel.
(Viszont az én döntésem egyszerű volt: bepöccentem az ATI-ra
az általad is említett gondok miatt, és megvettem a legerősebb
egy GPU-s VGA-t, amit megvehettem. Nem feltétlen racionális
a döntés, de meghoztam, és alapvetően nem bántam meg. A
HD meg még bőven ellesz Barátnőm új gépében, egy E5200 ()
társaságában. (Ez most nem vicc, tényleg azt vettem januárban,
mivel 20K, vagy 50K nem mindegy, annyival nem jobb az E8400.) -
katt777
félisten
válasz
Igaz (nV kariknak mindig valami neon-szerű, kékesfehér fényük van), ráadásul a szélesvásznú monitor az nV kártyákkal nem húzza össze a képet 4:3 arányban DOS módban (bár ez csak apróság), míg az ATI rendben működik.
rup1u5: Arra is érdemes figyelni (ez is minőség, nem csak a színhűség), hogy az ATI élelmosási eljárásai a másféle mintavételezés miatt sokkal szebb képet eredményeznek (tökéletesebb éleket, kisebb torzulást), mint az nV-é, erről sokat cikkeztek egy időben, biztosan fel lehet még lelni a neten.
Ráadásul nV-hoz nincs ATT!
DigitXT: Hát én a fenti tapasztalataimmal bírok, ami persze szubjektív (kivéve az élelmosási technikákat), és éppen az a bajom, hogy míg a kisebb tudású nV-nál ált. frankón megy minden a driverekkel (és most már powerplay-ük is van), addig a nagyobb tudású, számomra szebb képű ATI-nál állandóan hibák vannak a meghajtóprogramokban, és ha valamit javítanak, elrontják egy másik program támogatását, stb. És akkor vegyek vmilyen VGA-t?
Még jó, hogy DX11-ig már elleszek ezzel, mert ha 58xx karit vennék is, úgyis addigra lenne ahhoz jó driver
.
-
DigitXT
félisten
válasz
Nekem az FX5200 óta csak ATI karijaim voltak...
Most a HD4850 után vettem egy GTX285-öt: semmi
különbséget nem látok képminőségben... Pontosan
milyen objektív tesztre gondolsz ilyenkor?Szerk: direkt hangsúlyozom a képminőséget, mert
amúgy természetesen ég és föld a különbség, nem
picit produkál több FPS-t a kari. Igaz, 2x drágább is.
(Ár/teljesítményben jobb a HD4850, de 4870-nél már
elgondolkodnék, mivel azt elég drágán mérik ahhoz
a +20% teljesítményhez képest, amit a 4850-re ver.) -
butcher eu
senior tag
válasz
rup1u5 #45057 üzenetére
nem csak azt kell figyelembe venni, hogy picit több fps-t produkál egy kárgya. egyik cimbim amióta lecserélte az X800XT-jét, és vett egy 8800Gts 512-re, ami elvileg baromi nagy előrelépés kéne hogy legyen. Több szempontból az is volt, mert a S.M. 2.0-át tudott az előző kártyája, és így több program fut neki mint előtte, de azóta csak azt hallom tőle, hogy soha többet nV, mert az ati-nak sokkal szebb volt a képe. És ezt már azóta objektív teszt, és egy jópár fórumtárs igazolta. ennek tükrében nem biztos hogy lecserélném az atit. de persze ez mindenki önálló döntése.
-
katt777
félisten
válasz
Daffni2 #45045 üzenetére
Ahogy DigitXT mondja, próbálkozz a geometria-kérelemmel CCC egyéb beállításainál is van, ha jól emléxem, bár már nagyon régen használtam.
Slyer: ATT mindenképpen jobb, mert megmarad a powerplay, és ha 2D-ben leveszed az órajeleket/feszt, akkor akár el is némíthatod a karit alacsony hőmérsékleten. A 4870-em pl. 38-40°C-os idle, és nem is hallani a ventijét. Biztos, hogy egy eleve kisebb hőtermelésű VGA-val is meg lehet ezt csinálni, viszont a stabil beállítások kitapasztalása mindenkinek a saját dolga, mert a sok-sok látszólag egyforma VGA nem feltétlenül ugyanolyan (azaz pl. nem csak felfelé, hanem lefelé is mások a tuningképességeik). ATT-t használó 4850 tulajok talán majd mondanak közelítő beállításokat, vagy kísérletezhetsz kis lépésekben, de véletlenül se vegyél le/tolj föl hirtelen mindent.
A honlapomon van minden ATI VGA-hoz jó ATT beállítás XP és Vista alá is, amelyben minden beállítást megcsináltam, kivéve az órajel/hűtés profilokat (az csak 4870-hez van, mert csak az van csak kéznél), mert azt ugye kártyákra kell szabni, de pl. működnek a felügyeleti grafikonok is, amelyek segítségével minden fontos értéket nyomon követhetsz a beállítások keresgélése alatt, nehogy megfőzd a karit.
DigitXT: Persze, hogy kell, ha olyanokat írtok nyilvánosan, amik nem igazak. De ezért jobb pü., ami megesett már pl. 1-1 félreértést követően.
-
katt777
félisten
válasz
DigitXT #45030 üzenetére
Direkt edzel, hogy ennyire ne értsd meg, miről beszélek, vagy csak fárasztóak az összetett mondatok, ráadásul több egymás után?
Annyi rosszindulatot nem tudok feltételezni rólad, hogy szándékosan magyarázd félre, amit leírok, bár lehet, hogy mégis így van, nem te lennél az első (lásd alább
).
Még az említett hsz-ban is kihangsúlyoztam, hogy ÉN építek ezen elvek szerint gépet, és NEKEM jó így (és ezért smiley-zom a megjegyzéseket, mivel másnak lehetnek teljesen más szempontjai, ettől még nem tartok hülyének senkit), és hogy fejleszthetek, ha jut rá, de NEM KÉNYSZER. A P3-as gépen 3 és fél évig volt meg, a P4-es 2 és félig, csak az AMD-t kellett fejlesztgetni, aztán annyi is lett az olcsóságnak. Éppen ezért tervezek hosszú távra gépet, de ezt is írtam néhányszor. Ha még mindig nem világos, akkor se reagálj rá, a te érdekedben, mert esetleg egyesek azt hiszik, hogy nem érted a magyar mondatokat.
Részemről befejeztem, aki akarta, eddig is értette.
DZ-nal és Toka-val meg eddig is elvitatkozgattunk, ha éppen nem értettünk egyet valamiben (ettől még egyikünk sem nézi le a másikat), vagy csak éppen más megvilágításban akartunk megmutatni valamit, szükségtelen belefolynod.
twine: Látom, hozod a formádat. Azt persze "elfelejted" idézni, hogy ezeket a megjegyzéseket akkor írtam, amikor már 50-edszer kérdezték meg ugyanazt, ami ráadásul direkt azért le van írva a cikkben, hogy mindenki megtalálja, csak persze sokan lusták elolvasni. Mellesleg éppen az ATT bonyolultsága miatt javaslom mindig a cikk átolvasását, mert az 1-1 beállítást ellesőknek valahogy mindig elromlik valami (lásd e topicot is
), nem pusztán azért, mert egész napom rámenne, ha egyesével mindenkinek elmondanám szinte minden nap ugyanazt. Mellesleg anno 1950XT topicban meg éppen azért csesztetett mindenki, hogy miért válaszolok ua. az ATT-s kérdésekre 100-adszor is
, ezért született a bemutató.
De alapítsatok egy klubot DigitXT-vel.
Mindenesetre amíg messze több mint 10.000 ember elégedett a segítségemmel, addig nehéz azt a pár irigyet komolyan vennem.
További gondjaitokat illetően írjatok pü-t, mert ezzel a feltűnési offolással csak szennyezitek a topicot (és szennyeztetitek velem is). Ez ügyben is befejezettnek tekintem a megszólalást.
-
rup1u5
nagyúr
válasz
X Factor #45056 üzenetére
Szerintem max 800/2400 ami elérhető.
Itt egy jó teszt! -
rup1u5
nagyúr
Szerintetek van értelme egy 512-es 4850-ről egy 1gigás GTS 250-re váltani?
Most nagyából 1:1-ben megtudnám tenni. -
_Toka_
senior tag
Nagyon vad kérdés, de ugye az alaplap kap tápot? Csak, mert említed, hogy olyan venti se megy - nevezetesen a procié -, ami az alaplapról táplálkozna ... már, ha jól sejtem...
"Füttyögés" van? Ha igen, mennyi? Azt az alaplap leírásában meg lehet nézni, aszerint mi a hiba. -
Zozz
tag
Üdv!
Elnézést ha már volt ilyen kérdés (bár talán nem mert kereső nem hozott eredményt), de most nagyon nincs időm végigböngészni 45 000 hozzászólást.
PROBLÉMA
Tegnap óta mérsékelten boldog tulajdonosa vagyok egy Sapphire 4870 Toxic (még az 512-es) kártyának.Vadonat új gép, új alap táp minden.
A kötelező LEGO-zás után bekábelezve minden, majd bekapcsolva a kártyán lévő 4 kontroll ledből 3 világít. HA a gépet szemből nézem akkor a kártyán a ledek a következő képpen világítanak: 1101
A kézikönyv a dobozból kimaradt, az online doksi meg a kártya helyes beszerelésére szorítkozik. Amennyire tudom a ledeknek vaknak kéne lenniük, akkor jó minden.
A dologhoz hozzá tartozik, hogy egy Chiftec CFT600-as tápról van meghajtva, és a bekapcsolás során egyéb probléma is jelen van. Proci (Zalman CSPN7000) ventije meg se nyikkan. A kártya hventijére már rá sem néztem, gyanúsan csendes és első ötletem szerint nem kap jól tápot.
A táp maga moduláris próbáltam a gyári tápkábelekkel meg a szokásios IDE vinyókat hajtó tápkábelről a kártyhoz adott átalakító kábellel is meghajtani de a hiba él, ugyanazok a ledek ugyanabban a soorrendben világítanak mindkét esetben.Ötlet, hogy mi ez a hibajelzés a kártyán, és vajon mitől lehet?
A kérdésre válasz ASAP lenne jó, mert tegnap vettem így a 3 napos (vagy már egy hetes?) azonnali cseregarancián még belül vagyok, ráaádsul fehérváriként az iPonban kéne intézni.
Minden elképzelésre ötletre nyitott vagyok.
Előre is köszi. -
proof88
addikt
válasz
Daffni2 #45045 üzenetére
Nekem ugyanilyen problémám volt az egyébként hibátlan X1950 Pro-mmal GRID-ben, sőt aztán Crysis alatt is! Nos azt hiszem, nálam csak desktop felbontásnál nem jött elő a hiba, ami 1280x960. Ha bármilyen más felbontást beállítottam, ilyen képet kaptam. Próbáltam mindenféle más beállítást módosítani, de nem... túlmelegedést nem hiszek, mert amikor indítod a játékot, már akkor előjön emlékeim szerint a töltésnél... Előtte ment rendesen és nem tudom, mi rontotta el! Crysisnál is hasonlóképpen, igaz ott azt hiszem működött az, ha játék közben beállítottam másik felbontást vagy árnyék minőséget. Win reinstall után nálam elmúlt a probléma.
-
DigitXT
félisten
válasz
Daffni2 #45045 üzenetére
Nekem a DiRT csinált hasonlót: vmi Geometry Instancingot kellett bekapcsolni
(vagy ki) az ATT-ben... Friss drivertelepítésnél jó volt, aztán újraindítás után vmi
érthetetlen módon elromlott: sokáig tartott, mire rájöttem, hogy csak ez a gond.
Bár ez már lassan két éve volt, csak a Grid is a DiRT motorjára épül, hátha... -
Daffni2
addikt
Sziasztok,
van egy problémám, de csak a GRID-nél jelentkezik.
Mi lehet a gond,találkozott már valaki hasonlóval?
Win XP 32 bit SP3 Catalyst 9.2Már újra telepítettem a GRID-et is, több verzió Catalystot is próbáltam.
Minden más program tökéletesen megy teszt programok is./3DMark 2006, FurMark stb.Nincs húzva a kártya.
-
twine
veterán
Ezt ne töllem kérdezd,,,lövésem nincs a venti fordulatokról...anniyt tudok róla hogy az enyém 800-on forog fix...
hogy milyen hőmérsékleten milyen fordulat kell azt majd a mágusok megmondják
Viszont szerintem az a 66 fok ha idle akkor egy cseppet sok..közel sem káros...vagy ilyesmi,,,de load alatt ki tudja hova szökik még...
-
twine
veterán
Elvileg a Catalyst Control Center kiirja mennyin forog a ventid ha jól tudom,,és próba szinten, valamilyen egyszerű módon szabályozni is tudod vele ,,,komolyabb szinten, egyébként inkább más segédprogikat használnak itt a férfiak...Két legjobban ajánlgatott az ATT, és a Riva tuner ha jól emléxem..
Pontosan enm figyelem, bár pont ugyan ilyen kártyám van, én egy napos korában ráraktam az Accelero S1-ét egy ventivel és azonnal néma lett....én is hangosnak találtam a kártyát, bár arra bizonyosan emléxem hogy szabályozta a ventijét az első próbáknál, tehát nem fullon forgott egyfolytában, viszont legalább valóban egész hűvös volt az itt olvasott egyéb tipusokhoz képest...egyébként legyen hozzá szerencséd,,,én nagyon szeretem...stabil,jó kis zsuga, -
Slyer
senior tag
Sziasztok! Ma végre sikerült beszereznem a saját bejáratú Gainward HD4850.es videókártyámat. Tökéletesen megy, imádom már most
Egy kis problémám van vele: HANGOS. Ez normális vagy valami baja van? Everest 56 fokot ír, ami szerintem elfogadható, viszont a 6400-as fordulatú ventilátor nemtudom hogy az e... Ez az ajánlott? lejjebb vehetem valahol? Vagy normális ez a forulat? előre is köszi.
-
így van, látom akkor nem vagyok egyedül, hogy nincs értelme a VGA-t tuningolni.
dangerzone: Mivel azzal meg nem játszunk, felesleges, max ha a 3dmark totyikba akarom beírni mennyit értem el, az meg nem nagyon érdekel.
Emlékszem anno még Voodoo 3 3500-nél extra hűtést raktam rá, memóriákra FOP32-re lett szétvágva és ráragasztva, csak azért a pár 3dmark pontért, persze játékba akkor sem vettem észre semmi különbséget.
Az utolsó kártyám amit tuningoltam Asus V7700 volt, a többit max csak teszt erejéig. -
twine
veterán
válasz
DigitXT #45030 üzenetére
Rankesz: Mostanában sem sokminden változott:
-"olvasd el a blogomban le van irva ATT használata..."
-"ATT kell használni megmondtam már ezerszer,,le lett irva...itt a topicban is"
-"Olvasd el, leírtam, nem úgy van,,,olvasd el majd meglátod!"
-"Frisssitsééééé bioszt,,írdáát....me nem hajtja ki"
-
twine
veterán
válasz
tome.jr #45012 üzenetére
Neeeeem az 1.3-at nem erre találták ki,,,,viszont magát a HDMi-t igen....
HDMI kábel faq -
DigitXT
félisten
válasz
dangerzone #45022 üzenetére
Ne vitatkozzatok kattal!
Mindig az a legjobb hardver, ami az ő gépében aktuálisan megtalálható!
Ha ő azt mondja, akkor két évig elég lesz, akármi is legyen az.
Ha idő közben mégis lecserélte, az nem téma: automatikusan életbe lép az első szabály, különös tekintettel a vastagon szedett részre.
(Kiegészítés: aki mást vesz hülye, aki mást gondol nem gondolkodik jól, aki meg mást mer írni, azt lazán leugatja, majd megmagyarázza smiley-val: lényeg, hogy egy a magyar igazság... mégha az nem is teljesen stabil.
)
-
katt777
félisten
válasz
dangerzone #45022 üzenetére
Én azért írtam erről, mert a processzorok közti különbségről volt szó, az árról NEM.
Ha olyan programokat használnék, amelyekben előny származik a +2 magból, akkor talán gyúrnék rá (tuninggal azért nyernék +1 magot
), de egy nagy tömörítésnél nem érdekel, hogy 30p v. 45p, azért a 15p-ért nem adok egy fillért sem (úgyis vagy ott hagyom a gépet, vagy 2 maggal is tudok közben mást csinálni), játékokban meg hiába a +2 mag, főleg, hogy amely játékok rendesen támogatják (nem csak fizikai számításokra), azok leginkább mindössze ezt tudják, aztán játéknak már kevésbé nevezhetők.
Videokódolást az AVIVO megcsinálja 15-20p alatt, arra megint nincs szükség + magokra. Ha nem játszom, csak dolgozok (TV-t nézek, stb), 2 mag is csak pár %-on dolgozik. De van grafikus és tervező ismerősöm, nekik is elég 2 magos proci (ill. van aki Phenomról erősített E8500-ra
), szóval hiába szaporodnak a 4 magos alkalmazások, ez a "hű de jó +2 mag"-dolog sztem erősen túl van lihegve (marketing). Szóval továbbra is azt mondom, hogy még 2 évig nem szükséges konfigot cserélnem (i7-nek még a következő generációjára sem), max. ha jut erre fölös pénz, és már jók lesznek az árak, akkor esetleg bevállalok egy fejlesztést. Olyan erős proci kell nekem, amely kellően meghajtja a VGA-t (neked pl. e szempontból teljesen fölöslegesen megy a procid 4.3GHz-en, ami persze egy 3 magos proci ereje, ami mindig rendelkezésre áll, és nincs fölöslegesen álló mag, de a VGA-dnak nem kell), és az E8400 ez még 2 VGA generációval később is jó lesz erre, és DX11-es karikig VGA-t sem kell cserélnem 4870-ről. Szóval én ezeket figyelembe véve fejlesztettem.
Azt is írtam egyébként többször, hogy ha lenne fölös pénzem, akkor cserélnék 4 magosra, de drágák (főleg most), tuningban sincsenek a topon, ráadásul sokat is fogyasztanak.
Én egy azonos VGA-ra céloztam, hogy jobban járhat az ember, ha korábban veszi meg, még ha drágábban is, mert egy később, olcsóbban megvásárolt ugyanolyan VGA hamarabb elavul, ergo a költsége magasabb lesz, ráadásul az általa biztosított grafikai élményt is csak rövidebb ideig élvezheti a spórolós tulaj (az avulással egyre kevesebb játék élvezhető teljes szépségében).
_Toka_: Nem véletlenül tettem oda smiley-kat.
Aki komolyan veszi ezeket a megjegyzéseket, magára vessen.
-
GrG1210
aktív tag
catalystal. kösönöm szépen.
-
GrG1210
aktív tag
Hali , nekem van egy HIS 4850 1G vga-m . a kérdésem hogy mennyire lehet ezt a vga-t húzni?
-
dangerzone
addikt
válasz
katt777 #45018 üzenetére
Én fontosnak éreztem ,hogy írjak az árról, hiszen még egy 6 éves gyerek is látja, aki ismeri a számokat, hogy az E8400 jobb ,mint az E5200.
Persze, sok alkalmazás van ahol egyértelmű az E8400 fölénye, de akkor ennyi erővel q9650. Mert akkor azzal a Te logikát szerint megspórolnánk egy hardverfrissítést, mert úgy az ember hosszú távban gondolkodna, hiszen ugyebár egyre több program támogatja a 4 magot.
Egyébként nem egyszer írtad Te is, hogy a közeljövőben lecserélnéd a procidat egy 4 magosra. Szóval akkor ,most elég a procid szerinted 2 évig, vagy nem?
Ja, én egyébként 36 k-ért vettem az E8500-amat, tehát most sem minden drága, csak keresni kell. Vga-mat 32k-ért vettem + 5k az ac s1, és nem mondanám, hogy fele az időállósága a 4870-hez képest (gondolom erre céloztál az 50k alatt) .
Reakcióként ennyit érdemesnek tartottam leírni.
-
válasz
slycugel2000 #45019 üzenetére
Én 8800GTS-t cseréltem 4870 1Gb-ra, hát mit is mondjak, nagyon megérte, nem gondoltam volna, hogy ilyen különbség lesz, játékokban én is kb azokkal játszom amivel Te. Grid esetén pl 100-180FPs van, minden maxon 1280*1024 felbontásban., COD4-be nem igen megy 300 alá az FPS. Anno mikor megvettem a 8800GTS, sokkal többet vártam tőle, de a 4870-en nagyon megérte, nem csalódtam benne!
-
_Toka_
senior tag
válasz
katt777 #45018 üzenetére
Persze meglepne, ha valaki hosszabb távra is tudna gondolkodni.
(roppant keveseken kívül, akik képesek felülemelkedni az egyszerű "ingerület-reakció" szintű létezésen
a la piacgazdaság)
Mondd, úgy őszintén, ezeket a gondolatokat mi indukálja benned?
Mert, hogy nem dangerzone 3 mondata, vagy az én egyetlen mondatom, az biztos...Tisztában vagyok - meg merem kockáztatni, dangerzone is - az erősebb prociban rejlő előnyökkel. Azt viszont döntse el mindenki, neki a kb. egyetlen hátrányával szemben jelent-e annyi pluszt mindaz az előny, amit Te is említettél, hogy azt válassza.
Én nem - de sztem dz se - fogom az illetőt emiatt minősíteni. -
slycugel2000
tag
Sziasztok!
Tudnátok nekem a következőkben tanácsot adni? Bocs, ha már rég válaszoltatok hasonló kérdésre, de nem tudtam végigböngészni a topikot.
Jelenleg 8800GT 512MB kártyám van, abból is a Gigabyte tuningolt verzió (700Mhz).
Egyéb konfig: C2D 2,66 -> 3,2Ghz-re húzva, Gigabyte DS3 lap + 2GB RAM.Szinte kizárólag FPS-sel (Crysis, COD4, COD5, MOHAA Airborne, stb.) és autóversennyel (NFS Undercover, GRID, Dirt, stb.) játszom.
Most ruháztam be egy 24-es monitorra, így szeretnék 1920x1200-es felbontásban max részletességgel játszani (élsimítás nem fontos). A legtöbb játékkal nincs is gondom még (max kicsit beakad néha, pl. NFS), de a Crysis-t nem igazán bírja ilyen feltételekkel.
A kérdés: gondolkodom egy 1GB 4870 kártyára cserélni a GT-t, kb. hány százalék sebességnövekedést jelentene ez átlagosan (FPS-re és szimulátorokra nézve), illetve a Crysis-ban specifikusan?
Azért kérdezem, hogy megéri-e most lecserélni a GT-t erre a karira, vagy inkább várjak egy kicsit? Ugye az is lényeges, hogy most azért még kapok valamennyit a GT-ért is, nem tudom később mennyit fog érni.
Nagyon köszi előre is!
-
katt777
félisten
válasz
dangerzone #44961 üzenetére
(és _Toka_): Ja, hát akkor kellett volna venni, amikor olcsó volt.
De nem az ár volt a kérdés, ezért nem is felejtettem el semmi lényegeset, bármit próbáltok belemagyarázni.
Egyébként sok alkalmazás van, ahol az E8400 + tudása többet ér, mint az árkülönbség (pl. ha sok cache-re van szükség). Arról nem is beszélve, hogy ez a drágább proci máris olcsóbb lesz, mihelyst a bősz takarékos E5200-tulaj (miután egy előző low-end prociról erre váltott) kénytelen lesz újabb minimum processzorra cserélni (AMD-s koromban rendesen ment a lóvé a min. fejlesztésekre, szóval ebből többet nem kérek
), az E8400-zal meg a "hülye pénzkidobálók" megspórolnak egy hardverfrissítést, de talán 2-t is (és mellesleg végig sokkal nagyobb teljesítményt és plusz szolgáltatásokat kapnak). Persze meglepne, ha valaki hosszabb távra is tudna gondolkodni.
Nekem mindenesetre remekül megfelel a majd' 1 éves procim még min. 2 évig, ahogy a VGA-k fejlesztését nézem (kihajtás). 1 fillért nem kell a PC-mre költenem jó darabig, miközben megvan a szükséges teljesítménye. Még i7-es proci sem kell, mert játékokban alig nyújt többet a mostaninál.
Az lenne ésszerű, ha nem valaminek a fix árával számolna mindenki (roppant keveseken kívül, akik képesek felülemelkedni az egyszerű "ingerület-reakció" szintű létezésen
a la piacgazdaság), hanem leosztaná azt a használat időtartama függvényében havi költségre. És akkor máris nem lesz olyan drága egy jó hardver (pl. ha csak 2 évig használom a procimat, 1667 Ft a havi költsége a mindvégig rendelkezésemre álló kiemelkedő teljesítménynek, de VGA-t is inkább megéri 50k-ért venni 1 évre, mint 35k-ért félre, és végig pompás grafikát élvezni, erről pár hónapja már írtam számok formájában).
-
Pala
veterán
Jut eszembe: valaki próbálta a 9.2-es catalystot Crysis (Warhead) alatt? Azt csiripelték a tehenek, hogy észrevehetően gyorsult a játék.
-
Pala
veterán
válasz
dangerzone #45014 üzenetére
Hát én is csak ezt látom benne...mert maga a 4870-es jó kis kártya, de ez az egész kezd a fél gigás 64bites FX5200-as esetére hasonlítani.
tome.jr: no igen, ahová tényleg elkél a 2 giga majd, oda már nem ez a kártya lesz az ajánlott szint
-
twine
veterán
Hujjujujjj
Azt hittem egyenesbe jöttünk...igen, ahoz valóban kettő HDMI csatlakozónak kellene hogy legyen az erősítőn...Ha csak egy van akkor b@szhatod
Egyébként szépen szét kellene hogy szórja,,próbáld ki...otthon van a rendszer...ilyen cuccaim lennének, már pókháló lenne a lakás annyit kötöttem volna...
Ami miatt nem "kavar be" az Audigy hangakari az az, hogy átállitod a Windows hangbeállitásainál hogy melyik kimenetet akarod használni,,,amig ezt nem teszed meg, várhatod hogy hang jöjjön a VGA-ból...hiszen akkor eddig meg az kavart volna be az AUDigy-nek,,ha már az előbbi gondolatmenetedet követjük....De előszőr szerintem olvasd át az erősítőd manual-ját....attól szerintem sokkal okosabb leszel...ha ott nem találsz efféle leirást, amire a választ itt keresed...akkor marad az Audigy kimeneted szvsz...az hogy nincs optikai kimeneted nem szabad hogy gond legyen..olyan nincs hogy egy hangzsugát, meg egy olyan erölködőt amin már HDMi-is van nem tudsz összekötni....leg rosszab esetben maradnak a Jack-RCA kábelek....
Egyébként meg ez már szörnyűű off.....abba kellene hagyjuk, mert pics@n rugnakElnézést utolag is mindenkitől
-
Mankó
veterán
A hdmi pedig normálisan kifogja osztani az 5.1es hangot? Eredetileg akkor 2 hdmi-nek kellene lennie az erősítőn. Amikor összeraktam csak egyet láttam, lehet, hogy az csak kimenet. Ez elképzelhető? Nagy kavarodás van a fejemben.
Nem fog az bekavarni, hogy most a gépen egy Audigy 2 ZS adja a hangot? -
twine
veterán
Erről beszélek
Akkor el is mondtad a megoldást.....
Nincs is ehez mit többet hozzátenni...csak mivel nincs előttem az erősitőd hátlapja, vagy manual-ja, igy nehéz volt a "setétben" tapogatózni....ugy kell ahogy irtad,,,,PC-ből HDMI jel ki-erősitöbe be,,az szépen szétszórja a jelet attól nem kell félni,,,majd pedig HDMI jel ki,,és TV-be be....
Szerk:
igen gyüjtöm a hozzászólásokat(egyébként nem csak igy talán átláthatóbb volt)
-
twine
veterán
válasz
Tomate #45000 üzenetére
Na az érdekes jelenség...
Csontra a fagy a gép,,és csak a "cső-reset" segit? or what? hogyan képzeljem el?
Vasinger!:
Tomate: leírta a lényeget....esetleg ha nincs fent a CCC, akkor az asztalon jobb klikk tulajdonságok, majd pedig a képernyő beállitása(ez utóbbit nem biztos hogy szó szerint idéztem)....ott aztán be tudod rakni a pipát a megfelelő helyre(asztal kiterjesztése erre a monitorra,,vagy valami ilyesmi)
gáz hogy kisujjal becsukott szemmel csinálom ezeket a többmonitoros tv-re kötős dolgokat(elvégre ilyesmi a melóm), de amikor el kellene mondanom, azt sem tudom mit ir ki a gép(mert a melóhelyen egy nyomorult sz@r van, nem pedig Pc
)
-
Mankó
veterán
TV-n, erősítőn van HDMI, sőt az erősítőn optikai is. A hangot a gépben egy Audigy 2 Zs szolgáltatja, sajnos ennek nincs optikai kimenete, ha lenne megoldott lenne a dolog.
Arra gondoltam először hogy a HDMI átvinné a hangot is meg a jelet is az erősítőre. Erősítőről TV-re átlőni hdmi-n a képet, az erősítő meg taláén szétosztaná a hangot a hangfalakra. Csak kérdés, hogy ez kivitelezhető-e egyáltalán, vagy valami másik megoldásnak kell utánanéznem.
Aktív témák
- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat számít
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- gerner1
- Spórolós topik
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- FlexStrike lesz a neve a Sony arcade jellegű kontrollerének
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- OLED monitor topic
- PlayStation 1 / 2
- További aktív témák...
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 480+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
- Bomba ár! Dell Latitude 5320 - i5-1145G7 I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U939x- i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari
- ÚJ Lenovo LOQ 15IRX9 - QHD 165Hz - i7-13650HX - 16GB - 1TB - RTX 4060 - Win11 - 3 év garancia - HUN
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!