- Gurulunk, WAZE?!
- Asszociációs játék. :)
- i5 12400F - báránybőrbe bújt farkas
- Digi és a követeléskezelő házassága... (újra nincs netünk)
- leslieke farmerzsebe
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Durrogtass
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Soká
senior tag
válasz pacman_123 #55798 üzenetére
A kérdés úgy is feltehető, hogy ez vagy a metabo hasonló szalagfűrésze?
-
satibi
csendes tag
válasz passatgt #55774 üzenetére
Karácsonyra vettem magamnak egy scheppach hs100at. Egy rakás gané, a nem túl nagy várakozásaimat is alulmúlta. Azt hittem, az alap egy körfűrészél, hogy szép a vágásfelület, sajnos tévedtem. Előtte egy kölcsön einhell volt nálam, az gyengébb volt, de legalább szépen vágott.
Na, az én gépem is kb ilyen nyomokat hagy, mintpassatgt-é. Akkor ez konstrukciós hiba és nem nagyon van vele mit kezdeni? Reménykedtem, hogy egy fűrészlapcsere segít a dolgon. Vélemény? Köszönettel. -
satibi
csendes tag
Sziasztok!
Szeretnék beköszönni, új vagyok itt. Építkezés miatt kezdtem el szükségből ezt-azt megcsinálni, inkább építkezős dolgok, nem asztalos minőség. Megtetszett a fával való munka és szeretnék minél több használati tárgyat, bútort magunknak megcsinálni. Most próbálom még a maradék szerszámot beszerezni, YouTube os videókból tanulgatni.
Aztán már most látom hogy jön majd a beszerzett szar szerszámok normálisra cserélésének fázisa. Leginkább diszkontos kisgépeim vannak, sajnos a családi költségvetés keveset bír.
Üdvözlettel, Tibi -
Caldera1
tag
válasz pacman_123 #55791 üzenetére
Akkor úgy kérdezem: most is ezt vennéd?
Néztem pár videóját, tudom, hogy neki is ilyen Maki van. -
Caldera1
tag
válasz pacman_123 #55790 üzenetére
Szerencsére az enyémen ennek semmi jele
-
pacman_123
tag
válasz Caldera1 #55783 üzenetére
Köszi jól megvagyunk egymással. Jövő tavasszal lesz 4 éves.
Az tény hogy nem egymenetes, többköbméteres "rippelésre" való. Apránként olyat is lehet azért vele. Inkább kanyargok, meg ha nem kell tűpontos vágás, nagyjából egy csapolás kivágása, ilyesmi. Amíg nem volt meg a merülőfűrészem, széleztem is vele, de mióta az megvan, erre nem használom.
És a kulcs a JÓ fűrészlap. Sziget-Szer, Forestill éledzett lap. Na az jó.
Nézegessél ÁrvaiZolit. Neki több éve megvan, több videójában feltűnik.
Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar
-
pacman_123
tag
válasz Caldera1 #55777 üzenetére
"/Én meg nem vagyok DeWalt ügynök. "
Én se Az Hobbit kolléga.
"Nem jó egy DeWalt neked?"
Azért a DeWalt 7485-ről is került fel a napokban egy "érdekes" videó, ezt a hobbista fórumról küldték szeretettel.
https://www.youtube.com/watch?v=RdlBxPmW4xw
Azoszthogy? Beállítod a magasságot, elindítod a gépet, és a magasság önálló életet él. Vadiúj gép. Nemvicces feature ....[ Szerkesztve ]
Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar
-
Skillet
addikt
válasz pacman_123 #55745 üzenetére
Köszönöm. Inkább elengedem. Kivágom dekopírral, aztán lecsiszolom. Megpróbálok neki valami emberi (bocsánat, vállfa) külsőt faragni. Dekopírhoz milyen ajánlott fűrészlap van? Biztos én vagyok nyomi, de mindegyik géppel csálén vágok. Pedig nem gondolnám, hogy ez egy ennyire bonyolult dolog. remélem egy normális lap megoldja.
Mess With The Best! Die Like The Rest! 8G GALANT VR4^ever
-
Caldera1
tag
válasz pacman_123 #55781 üzenetére
A Makita szalagfűrésszel meg vagy elégedve? Mióta van meg?
-
passatgt
aktív tag
válasz pacman_123 #55781 üzenetére
Az a problémám, hogy még nyár végén vettem az OBI-ban, de csak most álltam volna neki dolgozni vele, szóval nem hiszem, hogy így visszavennék. De akkor megnyugodtam, hogy nem én vagyok béna. Elküldöm a videót a bosch szerviznek, hátha mondanak valami okosat. Ha nem, akkor megpróbálom valahogy meghackelni, hogy ha döntést nem is tudok állítani, legalább normál egyenest lehessen vele vágni. Amúgy maga az ügyintézés eddig korrekt volt, jött érte futár, elvitte, 2 napra rá írtak, hogy küldik az újat. Ráadásul kérte, hogy csak azt küldjem, ami nem jó rajta, így az asztal toldást, párhuzamvezetőt levettem, úgy küldtem el(csomag is kisebb/könnyebb volt így), úgyhogy most minden tartozékból kettő van...
[ Szerkesztve ]
-
pacman_123
tag
válasz passatgt #55774 üzenetére
Húba**ki .. ez rettenet. Kérd vissza a lóvét, vagy cseréld be .. ja, DeWaltra. Én nem látok semmi hibát, mármint abban AHOGY csináltad, nem volt görbe a léc sem látszólag. Nemcsak hallatszik a berezonálás, hanem pl. a vinkli is szaporábban megy odébb ilyenkor.
Csak referenciaként, ezeket ma gyalultam, fűrészeltem.
Tölgy, 30mm vastag szélezetlen deszkákból, ilyesmiből a fal mellett.
Derékszög, egyenes, sík ... egy Metabo gyaluval meg egy Freud 24 fogas hosszvágó lappal, de a lecek oldala szinte gyalult minőség, pedig azt a hosszvágó lap dolgozta meg. Egy Bosch fűrészen (GTS 10 XC). Nem mondom hogy vegyél ilyet, mert gondolom ha most meghallod a Bosch szót ideges leszel, csak azért írtam hogy nem mindegyik fűrésze ilyen.
Ez ezek szerint egy konstrukcióhibás széria. Amit korábban emlegettünk itt, és sztem láttad a német csatornán ... amiben újragyárotta többek között a döntés-felfogatását ennek a GTS 635-216-nak a mókus, plusz a fűrészlaprögzítő csavart is "újranyomtatta" ... szóval ennyit én nem feccölnék bele. Vissza a feladónak - kérdés benne vagy-e még a 14 napban, nem tudom ha cseredarabos, akkor honnan datálódik. Ha azt nem is, gondolom egy becserélésben benne lesznek.
Ha a Bosch nem adot ki javított alkatrészeket, a szervíz sem fogja tudni megcsinálni, (ők nem hekkelhetik szanaszét, nem "nyomtathatnak" jobb alkatrészt hozzá, stb).
-
Caldera1
tag
válasz pacman_123 #55771 üzenetére
Jó, ha nem vagy Hyundai ügynök akkor felvettem a forgácselszívó listámra
-
passatgt
aktív tag
Csináltam egy videót, csak hogy itt a hozzáértők megnézzék, valamit rosszul csinálok e. Lehet hallani, amikor beremeg és olyankor szélesebb lesz a vágás. Sima 18mm-es fenyő polclap, szóval nem keményfával erőltetem.
És ilyen szép a végeredmény:
[ Szerkesztve ]
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz Caldera1 #55767 üzenetére
Bár szerszámok terén sokszor csak egy brand név, de az eredeti Hyundai vállalat feldarabolása után a különböző részlegek egész jó cuccokat gyártanak az adott területeken. Pl autók terén a kategórián belül kimagaslóan problémamentes darabjaik vannak.
Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac? George Carlin
-
Caldera1
tag
válasz pacman_123 #55765 üzenetére
Hát igen, a Hyundai-tól azonnal elfordultam...no igen: elrettentő a neve
-
passatgt
aktív tag
Bosch GTS 635-216 update: meghozta a futár a bontatlan új cseregépet. Ez is ugyanúgy lötyög
-
pacman_123
tag
válasz Caldera1 #55747 üzenetére
Na, Soká elmondta a porolásról a dolgot. Igen főleg a gyalu az nem annyira porol, ő "forgácsol". Ha belégzésre kerülő por miatt aggódsz: a maszkviseléshez szomorú apropóból már úgyis hozzászoktál, vegyél egy jó maszkot, van már annyiféle és jó, mint égen a csillag. Például, ezt a hobbistán linkelték. Vagy például. (ezt is). Ha nem festesz/lakkozol ez is pont jó. Stb, stb ...
A szálló por meg hát .. ahol (hobbi)asztalos van, ott fa is, ahol meg fa, ott előbb-utóbb (csiszolat)por is
900m3/h? Azért linkeltem Metaboval egyárban lévőt, 1400m3/h-sat is (igaz, az 750W-os motoros, a Metabo meg "csak" 550W) A Hyundai. Nem kell megijedni a névtől, van aki évek óta használja, és nem panaszolta még be. Nekem a saját építésű elszívómat egy 1100W-os, régi parkettacsiszolóból kimentett motor forgatja, "fa turbinás", egy ilyen mérőeszközzel mérve, a 100as torkolatnál 1155 m3/h-ra jött ki. Nem egy csúcsteljesítmény ő sem, de amire kell, azt megteszi szépen. Én csak a gyalu elszívására használom.
[ Szerkesztve ]
-
Gergő170
aktív tag
Gyakorlatilag, egy 320x35x9mm-es anyagból kellene [ilyeneket] "gyártani". A legnagyobb méret amit marni kellene, az egy 20mm-es deszkának az éléből 10x15-ös darabot végig marni [így](nem pontosak az arányok, mert neten talált kép.) ,amin a kaptáron belül a keretek függnek. Gyakorlatilag erre a két feladatra lenne használva.
-
mdk01
addikt
válasz warning19 #55748 üzenetére
Az ülésmagasság és az asztalmagasság között ~30cmnek kell lennie, hogy kényelmesen használható legyen. A 90cm-es pultmagassághoz ezek alapján 60cm-es ülésmagasság kell, amit fix, vagy állítható bárszékkel lehet megoldani.
A két pult között a vendéglátásban hivatalosan 110cm-nek kell lennie tudtommal, kényelmesen lehessen használni. Ez annyit tesz, hogy ha az egyik ember lehajolva pakol a szekrénybe, akkor még mögötte elférnek. Egy otthon konyhánál ez nem feltétlen áll fenn, ezért lehet kompromisszumokat kötni.
A gránit és egyéb kő pultokat tudni kell megfogni, hogy ne tőrjön el, illetve vannak szabályok amiket be kell tartani a kivágások kialakításánál, csatlakozásoknál. Jobb ha egy szakember megy felmérni, majd beépíteni, és vele személyesen van egyeztetve, de az asztalos adja meg neki a befoglaló méreteket.
Általában az asztalosok építik be a gépeket, de csak olyan szinten hogy be van rakva a helyére, esetleg kicsavarozva.
A szakszerű bekötéseket villany, víz, gáz esetében is szakember csinálja akkor is ha esetleg az asztalos meg tudná csinálni. -
Gergő170
aktív tag
Sziasztok, segítségeteket szeretném kérni, mint jártas emberek, ti milyen felsőmarót ajánlanátok, sablon munkához, fenyő és hárs faanyaghoz? (Méhészkedés, keretek, illetve kaptárat gyártása). Ezekre a munkákra jó lehet az alsó kategóriás, vagy mindenképpen csak a drágábbakat szabad megvásárolni?
Válaszaitokat előre is köszönöm, Gergő!
-
Soká
senior tag
válasz Caldera1 #55747 üzenetére
Csak röviden, hobbista szinten: a gyalu, a körfűrészgép, szalagfűrész - elszívó használata esetén - nem igazán porol, az az anyag, amit leválaszt, az inkább forgácsszerű. Ezt szétszór(hat)ja a gép körül, de nem keletkezik jellemzően olyan por, ami beteríti a helyiséget. Ilyet a csiszológépek csinálnak. Ha szalagcsiszolót, excentercsiszolót, rezgőcsiszolót használok, akkor a géptől, elszívástól függően lehet mindent beborítani porral.
-
fogtunder
nagyúr
Én 175 vagyok, a konyhapult 90 centin kényelmes, az asztal 75 centin, hosszabb távon egyiket se szeretném a másik helyett, anyámnál ennyin van a pult, görnyedek főzés közben. Ez alapvetően annak a függvénye, hogy milyen magas az, aki használja. Asztalt én nem raknék 90-re pl, mert még ha van is hozzá széked, lógni fog a legtöbb ember lába, ami nem kényelmes.
I hate morning people. And mornings. And People.
-
Caldera1
tag
Konyhai mosogatót megkapod készen, az ízlésednek megfelelőt választva, ha egyedi munkapultot szeretnél, az más tészta.
A beépítést pedig az egyszerű villanyszerelést (értem ez alatt pl, spotok, ledek bekötése, azt megcsinálja szerintem az asztalos, ha úgy egyezel meg vele, de azt magad is meg tudnád persze), a sütőt, főzőlapot a villanyszerelő fogja, nyilván a vizes dolgokat meg a vízvezeték szerelő. -
warning19
csendes tag
Sziasztok,
jövőre konyhafelújítást, ezzel együtt új bútort tervezünk. Lenne néhány kérdésem elöljáróban, mert ezek mentén kellene tervezgetni.
A bútor U alakú lenne, anyaga tömör fa, aminek a faltól távolabbi szára rövidebb, ez egyben étkezőasztalként is funkcionálna.
Mennyire jó ez az elgondolás, mennyire lenne használható? Ehhez szükséges, kényelmes székeket lehet kapni boltban vagy azt is csináltatni kellene?
A U alak szárai között mekkora a minimális távolság, amitől még kényelmesen lehet használni a bútort?
Munkalapnap gránitot szeretnénk, ezt is az asztalossal kell leegyeztetni, hogy mi az elképzelést, és ő is csinálja, csináltatja meg és szereli be, vagy ehhez külön kell kőfaragót keresni?
A beépítendő konyhagépeket az asztalos építi be ilyenkor, vagy kell keresni hozzá villanyszerelőt, vizest? -
Caldera1
tag
válasz pacman_123 #55617 üzenetére
Nézegetem ezeket az elszívókat..., de hosszabb távon a finom por nem ül rá mindenre? (a folyamatos belégzéséről nem is beszélve)
A Metabo SPA1200-hoz az M porosztályú szűrőpatron cirka 90 ezer ft
Így ez 160 ezer Ft. A gyűjtőzsák nem túl nagy, 65 liter.
Egy Laguna kicsit drágább, cserébe feleannyi hozzá a hepa szűrőpatron, és kb. 80 literes a gyűjtőzsák.
Légszállításuk 900 M3 körül alakul. Hasonló légszállítású Scheppachról (12-es modell) írták, hogy nem túl nagy sikerrel viszi el a forgácsot, 1-2 német videót néztem, jó véleménnyel vannak róla (persze nem hepa alapból).
Low Budget megoldás:
Dedra hordozható ipari elsszívó: 100 mm-es cső, 70(!) literes tartály, és csodák nincsenek légszállítása 380 légköbméter körül alakul, viszont Hepa szűrős, ami nevetséges 4200 Ft -os áron cserélhető.
Vagy:
Mivel a műhely építése előtt állok, eleve úgy kalkulálok, hogy külön helységben tárolóhelységbe kerül egy ilyen nagy zsákos elszívó, de hepa nélkül.
Érdekelne, hogy ti milyen megoldással használjátok az ilyen elszívókat? -
Caldera1
tag
Ha valaki esetleg beszerezte a tescoból a Powerplus kombi marót, és már kipróbálta, megírhatná a tapasztalatait...
A gépnek én csak a hűlt helyével találkoztam, de ha gép is lenne, az akciót is meghosszabbítanák, akkor januárban beruháznék rá ennyiért. -
pacman_123
tag
válasz Skillet #55737 üzenetére
" Csak kérdés, mennyire bírna el ekkora késsel és munkával a kis maki?"
Ezt sajna nem tudom megmondani, de igazából csak az tudná aki már feszegette ezt a határt.
Az biztos, hogy az hogy egy szár 8mm-es, meg a patron is annyi, nem jelenti azt hogy meg is lehet nyúzni azzal. Van pl csapágyazása is egy gépnek, ami olyan amilyen .. más egy Triton 2400 W-os marónak a csapágyazása, amihez szintén adnak 8-as patront, meg gondolom a kis Makinak is van valami csapágya, jóval szolidabb kivitelben.
Ha el is viszi ezt a tisztitószárat, csak nagyon kicsi (!) anyaglevétellel próbálnám. Ez már olyan munkahossz, aminél ha teljes hosszban van anyaglevétel akkor ott rendes erők ébrednek, amit a - kis Maki esetében vélhetően kis - csapágyaknak kell elsősorban felvennie (meg persze a patronnak is).
Amúgy a marószáraim egyelőre nagy része nekem is Massiv, és nagyobbik részük 8mm-es szárú, de pont az ilyen, 51mm-es munkahosszú tisztítómaróm az 12mm-es szárú.
-
fogtunder
nagyúr
Az van, hogy ugye elkezdtem fúrni-faragni, amikor ismerkedtem a dolgokkal, még inkább a képességeim határozták meg a munkám minőségét, most kezdek odaérni, hogy már inkább az olcsó eszközök. Igazából mindenre, amit vettem, szükség volt és én már rég tudtam, hogy kell majd venni, csak toltam én is addig, amíg lehetett, aztán nyáron elkezdtem felépíteni ezt:
Ezen nagyrészt meg is "kerestem" az árukat és még jó ideig használom majd őket, csak az asszony nem érti, hogy minek kell a nyolcadik fajta fűrész, pedig nem is tudja, hogy még egy szalagfűrészt is fogok egyszer venni...
-
st6969
őstag
válasz pacman_123 #55741 üzenetére
"...most még a "mi a sz..t vettél már megint?" időszak van..."
Azt hittem, csak nálunk van ilyen
-
pacman_123
tag
válasz fogtunder #55736 üzenetére
"csak az elmúlt fél évben közel 500K-t vertem el gépekre"
Na ja, ez sajna egy ilyen spirál Pont mi, hobbisták kerülünk bele jobban, egy szakmabeli azt is nézi, hogy termeli ki az árát és nem annyira érzelmi alapon dönt. Én nagyjából 5-6 éve kezdtem el belecsöppenni, nem merem megmondani mennyi ömlött bele ebbe a hobbiba ...
"a határt, ahol már tényleg kiraknak a házból"
Majd megnyugszik. Egy szép vágódeszka neki a konyhába, egy kis ilyen bútor, egy kis olyan ... majd mosolyra fakad. Gondolom most még a "mi a sz..t vettél már megint?" időszak van, és nehéz még érvelni .
-
pacman_123
tag
"Van aki a sarokcsiszolót 45-ért adja"
Van aki erre is rátesz egy lapáttal, ez azért nálam már a pofátlanság határát súrolja ... 52600 .. hogy jött ki a 600? és amúgy, van erre vevő is? Gondolom igen, különben nem csinálnák
-
fogtunder
nagyúr
válasz kapu2006 #55738 üzenetére
Kicsit túl industrial már
A gond amúgy azzal van, hogy most két kocsi és egy valag leander elfoglalja a helyet, plusz mióta nincs bent a bányászgép 12-13 foknál ritkán van télen melegebb.
Egyébként fogunk még fejlődni, most két ünnep között meg kellene csinálni egy mozgatható munkapultot, amibe beepítem az asztali fűrészt és a marógépet. Aztán utána el lehet kezdeni vállalható bútorokat csinálni.
-
Skillet
addikt
válasz pacman_123 #55734 üzenetére
Kérdés... Én 8mm-es Massive Tools késeket szoktam venni a Makita RT0700CX2J maróhoz. Nekem is kellene egy tisztító maró kés, de szerintetek mi az, amit még elbír ez a kis masina?
Egy 45mm vastag cseresznyéből kellene vállfát faragnom, de egyelőre még nem tudom, hogyan. Van itthon egy ILYEN,
esetleg ezt tudnám átrajzolni az anyagra, aztán dekopírral nagyjából kívágni, utána hozzászorítózni a meglévő inas vállfát, és tisztító maróval végigtolni. Mondjuk EZZEL.
Gondolom ekkora kell, mert itt az I-t (munkahossz?) 51mm-re írja. Csak kérdés, mennyire bírna el ekkora késsel és munkával a kis maki?
Vagy más ötlet, hogyan tudnám kivitelezni ezt a mutatványt?
Mess With The Best! Die Like The Rest! 8G GALANT VR4^ever
-
fogtunder
nagyúr
válasz pacman_123 #55734 üzenetére
Köszi, megnézem Alin.
A maróval kapcsolatos tanácsokat köszi, erre már én is rájöttem, majd egyszer veszek egy 0700-t, csak az elmúlt fél évben közel 500K-t vertem el gépekre és kezdem elérni azt a határt, ahol már tényleg kiraknak a házból. Amúgy ez a kis Bosch se egy rossz gép, csak enyhén limitál a 6mm-es befogó de most egy darabig el kell lennem vele. A legtöbb dologra (amire nekem kell) amúgy van száram, csak most felmerült, hogy pont jó lenne egy ilyen, de valszeg az lesz a vége, hogy hozzászámolom a sablonhoz a műanyagot, amin felfekszik az anyagra és kész.
[ Szerkesztve ]
-
pacman_123
tag
válasz kavalkád #55733 üzenetére
Ez alsó csapágyas, neki felső kellene.
(ja, közben rájöttél )Fogtündér: nemrég kérdezte ugyanezt a hobbista fórumon egy fórumtárs. Túlzottan hosszú listával nem tudtunk neki szolgálni, hazai forrásból. 6-os szárral. 8-as sincs bőviben, de azért abból akad felsőcsapágyas. Illetve Kavalkád forrásán is van felsőcsapágyas, de ott is csak 8-as szárral, és elmebeteg áron.
Máshol persze előfordul. Pl Aliexpress , nézz körül ennél a "gyártónál", itt biztosan találsz 6-os szárral. A JGZUI store-ból már vettünk páran marószárat, alapvetően senki nem panaszkodott rájuk, ár/érték arányuk jó.
Előbb-utóbb érdemes elgondolkodni olyan marón, amihez van azért több mint egyféle patron, mert igen beszűkíti a lehetőségeidet, főleh ha az az egy patron a 6mm-es. Pl a kis makik közül is "legkisebbek", 3709 vagy 3710. Az RT0700-hoz már van 6, 8 sőt ha jól tudom 6.35-ös (1/4 colos) patront is be lehet szerezni.
Megfontolandó az olyan maró, amihez lehet a metrikus és az imperial patronokat is kapni. 6, 6.35 (1/4 col) , 8, 12 és 12.7 mm (1/2 col). A "colos" marószárakból külföldről rohadt nagy a választék. Itthon ugye logikusan a 6, 8, és 12-es szárakból van inkább. Már amiből ...
[ Szerkesztve ]
-
fogtunder
nagyúr
6mm-es befogóval keresek másoló marókést (felül csapágyazott), van valakinek tippje, hol tudnék venni?
-
kavalkád
aktív tag
válasz AndrewBlase #55729 üzenetére
ez eddig jól hangzik, köszönöm, hogy foglalkozozol vele.
-
mdk01
addikt
válasz AndrewBlase #55726 üzenetére
Profi ismertetés, köszi.
Masoo: Köszi neked is.
-
AndrewBlase
senior tag
válasz kavalkád #55728 üzenetére
és Masooo:
Lehet róla szó, (bár az alapanyag "készletem" erősen korlátozott, nagyjából kimerül a 1-2"-os fenyő anyagban, meg van némi 10-15-ös rétegelt lemezem talán) de már csak a jövő héten. Holnap, holnapután nem vagyok itthon, dolgozok reggeltől estig.
Így első blikkre (és szemre) jó a vágásképe.
Szerk:
Csak kimentem egy próba erejéig.
5×10 cm-es (gyalulatlan) faanyagon bejelölve mind a belépő, mind a kilépő oldalon volt egy minimális ferdeség azonos irányban. Leellenőriztem a talpat, és feltűnt, hogy hiába van fix nút a 0/22,5/45°-oknak, van egy kicsi kottyanása benne. Igazítottam a ferdeséggel ellentétes irányba a talpon, és így már (barkács)derékszöggel visszanézve jó az eredmény (derékszögű a vágás) 2-es lengőlöketen, 6-os fokozaton.Ergo, ha precíz munkához kell használni, munka elött talpas derékszöggel rá kell nézni.
Miért mindig én???
-
kavalkád
aktív tag
válasz AndrewBlase #55726 üzenetére
kösz a beszámolót. majd a vágásképről írhatnál, hogy az milyen, engem elsősorban az érdekelne, hogy különböző anyagokban mennyire képes megtartani a függőlegest a vágás során. (pl 18-as rétegeltben)
-
Masooo
aktív tag
Nehéz kérdés. Ha az is einhell, amire vannak jelek, akkor saccra attól performance, hogy kefementes, fekete, meg elitnek hírdetett. Nekem 2 ps dekopír van de ezek a zöld sorozatból egyiket voltam akkora hülye hogy megvettem, a másikat meg kaptam.két teljesen különböző modellról van szó.
Egyikkel sem lehet tökéletes munkát végezni.
korábbi: Ez már széthullott egyszer, garis volt még, de gondoltam a hibára rákeresve, hogy ez könnyen javítható, így szétkaptam. Kiderült, hogy kiesett a forgó fém kerékből az a kicsi kiálló pöcök ami mozgatja a kés mehanikáját. Ennek oka annyi volt, hogy bár minden fém ott, de a fém rész egy műanyag résznek támaszkodik egy rugóval és sikeresen kikoptatta. Egy leleményes megoldással megoldottam, hogy féman támasszon, megint működik rendesen, de a váságképe nem tetszik és korábban sem volt jó. 8mm vastagságig és max 2es előtolásig még szépen vág. Ezen felül pedig avagy vastagabb anyagokkal, akár a táblásított 1,8mm anyaggal is, megvezeti a lapot és már nem sikerül vele egyenesre vágni az anyagot.utóbbi: Ez a gép jobban kézre áll nekem mert más a kialakítása. A pontossága annyival jobb, hogy általában ha előbb indítom el és úgy emelem a laphoz, akkor 2cm vastagágig nem vezeti el a lapot és a vágás egész vállalható, viszont 1es előtolásig. E felett a vágás nagyon vacak minőséget mutat így nem is igazán jó használni. 3cm anyagban már váleményes még lassú fokozaton és minimális előtolással is 5cm meg felejtől. A parkside lapokkal ez a gép szebben vág mint a bosch lapjaimmal. A korábbi gép azokat szereti jobban.
Egy biztos, ps gépet vágási munkákhoz többet nem vállalok be, mert precízen vágni nem tudtam velük még, és nem csak dekopírról van szó. Szerintem elg vacak tűréssel készülnek és a csapágyazások sem túl mesteriek.
A fekete gépről nem tudok neked véleményt mondani, mert mint mondtam, precíziós vágásra nem veszek pst, feketét sem.
Látom kaptál választ feketére is: Andrew Lehetne egy tesztet is, hogy különböző vastagságú anyagokat vágsz át vele, de úgy hogy variálod a fokozatokat és minden vágás előtt teljesen körberajzolod derékszöggel a körbevágandó területet, hogy lássuk, elvezeti e a lapot?
KÖszönöm és talán köszönjük előre is.
[ Szerkesztve ]
Politikáról priviben sem vitáznék, mert hát ki a bolondabb? A bolond, vagy aki követi őt?
-
AndrewBlase
senior tag
Na, nekiesek még egyszer, mert elszállt az iromány.
Akkumulátoros sarokcsiszolóért mentem a boltba, de az orom elött vitték el az utolsót, és mivel nem akartam üres kézzel kijönni, vettem egyet.
Véleményes a gép. Nagyon még nem használtam, csak kipróbáltam.
Ami tetszik: a beépített lámpa a gép bekapcsolásakor még a fűrészlap indulása elött világítani kezd, így "fényárban" illeszthető a vágási vonalhoz. Valamint kikapcsolás után még jó pár másodpercig világít. A fűrészport elég hatékonyan fújja le a lap elől. A fűrészlap csere szerszám nélküli.
Ami nem tetszik: Kissé nehéznek találom a gépet. 4Ah-s akksival 2,26kg, és farnehéz. (A képeken látszik, ha a törzsén fogom, akkor van egyensúlyban, a nyakánál meg mennyire hátra billen a gép.) A gép teste bumszli, kisebb kezüeknek nehéz rendesen megfogni. A "nyakánál" fogva nem lehet bekapcsolni, tehát vagy a törzsén fogjuk, bekapcsoljuk, átfogunk, hogy jobban kézre álljon és könnyebben lehessen irányítani, vagy a másik kézzel kapcsoljuk be.A fordulat 6 fokozatban állítható, + van egy automata fokozat, ami a terhelés függvényében változtatja a fordulatszámot. A gép védi magát a túlterhelés ellen, lekapcsolja magát, ha túl nagy erővel toljuk a faanyagban. A gép fejre állítva az alkaron megtámaszkodva könnyen használható fej felett végzendő munkálatoknál. A talp mindkét irányba 22,5 és 45°-ba állítható fixen. A kofferba 2 db nagy akkumulátor és töltő társaságában elfér, bár érdekes módon a töltőt fejtetőre kell állítani, hogy le lehessen csukni a fedelet. Ez már nem érzékeny a hidegre, a leírása szerint -20°C-ig használható (feltéve, hogy az akkumulátor is partner ebben ). [A tavaly BF-en vett szintén Performance fúró/csavarbehajtó +4°C alatt nem hajlandó elindulni, fel kell "melegíteni". ]
Link néhány gyorsba készített képhez és videóhoz. Hirtelenjében ennyi.
Miért mindig én???
-
monti0222w
addikt
válasz kavalkád #55693 üzenetére
Értelek, de elhiheted ez csak itthon van így! Egyébként már túl vagyok a garanciás időn, s tényleg lekopogom még mükődik, bàr a napokban a lézer elszállt lehet a portól.
Nem védeni akartam, akarom az Einhellt, de ezzel a géppel nincs bajom, ha meghal, akkor megvan az utód egy Makita személyében. -
mdk01
addikt
Most voltama Lidlben.
Érdeklődnék, hogy a fekete Performance Parkside aksis dekopír mennyire vállalható?
KÖszi -
CactuS
Arcképgyáros
válasz varsam #55709 üzenetére
Kint még 5-6 euró rájön a szállítási költség miatt, a többit meg kb. az áfa kiadja. 27%os vilagbajnok áfa mellett nagy csodák nincsenek sajnos.
Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac? George Carlin
-
mdk01
addikt
válasz Grizzlu #55695 üzenetére
Én gondolkodtam rajta, hogy válaszolok, de nem akartam a kedved elvenni.
Nem tudom mennyi idős van, de a nyílászáró gyártást manapság nem lehet kis gépekkel elkezdeni úgy hogy eredményes legyen, nem úgy mint pár lami dobozt összerakását.
Ezt vagy elkezded komolyan, nagy gépekkel, vagy nagyon hosszú lesz az utad.
Amit össze tudnál rakni kis gépekkel arra ott vannak a szabvány bolti olcsó ajtók, csak a nagy termo ablakokra van egyedileg igény, de ott is egyre inkább kiszorulnak a kis vállalkozások. -
fogtunder
nagyúr
válasz Grizzlu #55714 üzenetére
akkor ismételjük át együtt, hogy működik a fórum. vannak itt emberek, aki feltehetőleg értenek valamihez, vagy érteni akarnak valamihez, beszélgetnek róla, az így felgyűlt anyagban lehet kereseni. ha valaki ezután se találja, amire szüksége van, kérdez valamit, a többiek a saját szabadidejükben válaszolnak, ha tudnak. van, amikor elsiklanak az emberek a kérdés felett, ilyenkor fel lehet hívni a figyelmet rá újra, hátha akkor válaszol valaki, aki elsőre nem vette észre. de az is simán lehet, hogy a jelenlévők között senkinek sincs meg a tudása/ideje/kedve válaszolni, ilyen esetekben a kérdező így járt.
a passzív-agresszív stílus ritkán vezet eredményre és többnyire ugyanolyan válaszokat is szül, lásd fenti példa.
-
kapu2006
tag
válasz AndrewBlase #55713 üzenetére
Ahol vetted, ott nem kérdezted? Hát ha tudnak segíteni. Nem nagyon gyártanak 430mm-es átmérőjű tárcsát.
Találtam CMT-t, de neked nem lesz jó. Sok a foga.[ Szerkesztve ]
-
AndrewBlase
senior tag
Üdv!
Ezer+1 éve nem jártam erre, de most lenne egy kérdésem.
Létezik 430-as átmérőjű körfűrészlap? Keresgettem a neten, de nem találtam, csak 400/450mm átmérőjűt.A következő a problémám ugyanis. Vettem a napokban egy billenővályús körfűrészt tűzifát darabolni. 405×30×3,2×32T HW lapot adtak hozzá, de kicsinek tűnik, nem vágja át az anyagot. 1 centit hagy. Namármost, vagy a gép vázát kell(ene) átalakítanom, hogy az asztal beljebb tudjon billenni, vagy veszek bele nagyobb lapot. Előbbit annyira nem szeretném, elvégre garis gép (az már más kérdés, hogy a burkolatot kissé meg kellett mókolni, hogy össze lehessen szerelni a masinát ). Elvileg nagyon határeset módon elférne a 450-es is, de inkább nem kísérleteznék akkorával, ezért keresnék 430 mm átmérőjűt. Meg félő, hogy ekkora lap már nagyon megfogná a motort is (2200W).
Tudnátok ebben segíteni?
Miért mindig én???
-
fogtunder
nagyúr
válasz st6969 #55710 üzenetére
ja, azt nem írtam, hogy itthon Ytong van, abban nem hiszem, hogy megakad igazából a kicsi is viszi, csak felborul, ha belefogom a tokmányba, meg ezt egyszerűbb derékszögben odatartani. de ahogy nézem az SDS+ koronafúrók árait, lehet nem is veszek és marad a mostani rendszer.
szerencsére nekem van nagy akksi, mert tavaly még adtak az orrfűrészhez, a kicsivel nem is próbáltam, azzal a fűrészek is elég vacak teljesítményt nyújtanak, ha betont akarsz fúrni, tuti, hogy kell majd.
arra, hogy miért így csinálja a LIDL (mindenkinek):
a kérdés nagyon jó, én sem értem. bár nagyon rég elhagytam már az FMCG vonalat, de én se értem a stratégiát. egyértelműen nem ezen akarnak profitot generálni, szerintem nullszaldóra van beárazva, azért kell, hogy behozza az embereket. van némi kereslet élénkítő hatása, jó arra, hogy behozzon olyan embereket, akik egyébként nem jönnek és bár valószínűleg nem mérhető konkrétan, vagy ha mérhető, akkor sincs az elemzéshez elég adat, de exhas azt mondom, hogy nem hoz annyi plusz forgalmat és nem érdekel annyi visszajáró vásárlót, hogy pontrendszert fel lehessen húzni rá.
amit leginkább nem értek benne, hogy miért engednek egy embernek 1-2db-nál többet venni egy eszközből. a másik meg, hogy miért nincs webshopban, ha a sógoroknak amúgy is gyártják egész évben. írni lehet nekik, de onnan úgyis valami bullshit szöveg fog visszajönni, a valós okot max ismerőstől tudnánk meg, de olyanom csak az Aldinál van.I hate morning people. And mornings. And People.
-
kavalkád
aktív tag
válasz razorbenke92 #55707 üzenetére
ezek kiváló kérdések, én is töprengtem már rajta.
ha találok email címet akkor írok a Lidl-nek, megkérdezem.update: írtam nekik.
[ Szerkesztve ]
-
st6969
őstag
válasz fogtunder #55705 üzenetére
Nekem is sikerült a vésőkalapács és a behajtó
Sajnos koronafúróval nem biztos, hogy fogsz tudni dolgozni vele (talán blokktéglában). Most nem tudom belinkelni, de egy youtube video teszten, amikor egy zsalukőbe próbáltak fúrni, ott megakadt. Egy Makival hasonlították össze, az vitte akadás nélkül. Fúrószárral viszont felvette a versenyt a Makival is (sőt).
A födémet szerintem átvinné még 16-ossal is.
Amúgy nagyon kíváncsi vagyok, hogy a 2Ah-s akksival lehet-e bármire is használni, vagy meg kell vennem a 4Ah-sat hozzá.#55707 razorbenke92
Szerintem nem a profitról szól ez. Óriási reklám (mi is mennyit beszélünk róla, pedig ez egy asztalos fórum), vevőcsalogató eszköz. Ha már bent vagyok, veszek még ezt, azt, amazt... -
varsam
őstag
válasz CactuS #55708 üzenetére
Elnézve nem is kicsit olcsóbban. A linkelt gép kb 5000ft-tal olcsóbb mint nálunk. Ezt én három hete vettem meg kint Ausztriában, black friday akció keretében 45€-ért.
Én ma reggel az ütvecsavarozót vettem meg, az kint 7000-rel olcsóbb, még ilyen EUR árfolyam mellett is (kár hogy nem vettem meg ezt is kint 3 hete). Mindenesetre kíváncsi leszek rá mit tud.
Amúgy a sima fúró-csavarozógép szerintem nagyon szuper kis masina, minden szempontból. Bőven erős, a 2000-es fordulat élmény fúrásnál, jól kézre áll és úgy egyben van az egész. A tokmánya nagyon jó, egykézzel simán lehet lazítani, szorítani és eddig egyszer sem lazult ki. Hosszabb távon majd az idő eldönti, de két hét alatt amióta használom (két brutál nagy pénztár pultot raktunk össze), az alapján abszolút ajánlott termék.
Forgácslapba és MDF-be is 35-ös forstnerrel mint a vajat, 18-20-as fémfúróval szintén, ha nem figyel az ember és elsőre be akar tekerni előfúrás nélkül egy 4x50-es csavart akácba, akkor eltöri a fejét kérdés nélkül -
CactuS
Arcképgyáros
válasz razorbenke92 #55707 üzenetére
Itthon még nincs, kint pl: kapható minden szinte mindig és picit olcsóbban is, mint itthon.
-
őstag
válasz fogtunder #55700 üzenetére
Én egyébként nem értem, hol a rendszerben a hiba. Mármint, látom, hogy rossz a rendszer, csak nem értem, mi az oka.
1) Ha a Lidl-nek kellő profitja van ezeken a termékeken, akkor miért nem teszi elérhetővé minden mennyiségben (akár külső raktárról neten rendelhetőben, akár hosszabb promóidőkkel a boltokban egyre csökkenő készletfeltöltéssel).
2) Ha nincs megfelelő ellátása, és így-is úgy-is ennyi a készlet, akkor miért nem illeszti úgy a Marshall keresztet, hogy az árral fixálja a kereslet-kínálatot.
3) Ha nincs rajta kellő profit, csak egyfajta PR fogás ez, akkor miért nem köti hűségponthoz, matricához, kedvezménykuponhoz a jó árat, és akadályozza meg, hogy a ráérős üzérek elb*sszák a valós célközönség szájízét.
Ha mindenki meg tudná venni napokon át a boltban, akkor nem zavarnának a nepperek. Mert akkor már van egy valós hozzáadott értéke annak, hogy betárolja akár kockázattal is, de cserébe akkor is meg tudod venni, amikor a boltban már nincs idénye.
De az, hogy a hozzáadott értéke annyi, hogy bemegy korán minden boltba, és felvásárolja a gépeket, majd meghirdeti 150%-os áron, az bicskanyitogató. Nem azért, mert sajnálom tőle a pénzt. Azt sajnálom, aki tőlük kényszerül megvenni, és így élteti ezt a rendszert. Meg magamat, mert én meg gép nélkül maradok (elvből nem veszem meg ezektől drágábban mint a bolti ár, akkor sem, ha már nem jut).Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
-
fogtunder
nagyúr
válasz CactuS #55704 üzenetére
gyorsan kipróbáltam, mikor hazaértem, egész jól fúrtam 16mm-es lyukat betonba vele. nekem is arra kell, hogy otthon ha néha betonba kell fúrni, ki kell vésni a horonymaró nyomát, koronafúrni kell a falba, akkor legyen rá egy gép, erre jó, de nem ezzel fogok fürdőszobát bontani. kíváncsi vagyok, mit szólna mondjuk, ha a födémet akarnám átvinni vele.
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz fogtunder #55702 üzenetére
Mögöttem ötösével vették a flexet, szó szerint. Meg a többi gépet is, hogy hát úgyis csak egy karácsonyi vacsi ára, nem pénz érte és vett kettőt a fúró-csavarbehajtóból és az ütvecsavarozóból is...
Mellettem volt villanyász is, ő azt magyarázta, hogy alapesetben Makitával dolgozik, de 5 év garanciával ezek teljesen jók, főleg a segédmunkásnak, meg ha leejti, ellopják, akkor ne a Makitát vigyék.
-
JóGéza
aktív tag
válasz fogtunder #55700 üzenetére
Már hirdetik.
Parkside csavarozó.
Új hozzászólás Aktív témák
- Wuthering Waves
- Trollok komolyan
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Anime filmek és sorozatok
- Milyen TV-t vegyek?
- Külpolitika
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Apple iPhone SE (3. generáció) - szélsebes múltidézés
- Gurulunk, WAZE?!
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest