- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
- Hieronymus: A németországi vasúthálózat
- M0ng00se: Hardvert áruhitelre?
- sziku69: Szólánc.
- MasterDeeJay: Noname 1TB-os SATA SSD teszt
- erkxt: A Roidmi becsődölt – és senki nem szól egy szót sem?
-
LOGOUT
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Istv@n
aktív tag
-
Postas99
őstag
válasz
kemcso #22797 üzenetére
UART: soros port. (TX-RX)
Megnéztem a kódot. Nem lenne jobb ha megszakításba tennéd a kiolvasást?
Csak azért kérdezem, mert a kód végén az 15 másodperc nekem soknak tűnik.
Ugye a WAIT esetén megáll a kód, "úgymond" semmi sem történik.Az enyém ezeket megszakításban végzi, egyszerre lehet akár több időzítés is, így nem kell azon izgulni, hogy minden feladatot is ellássak egymás után.
Pl idő lekérdezése, kiíratása a kijelzőre, hőmérséket és páratartalom lekérdezése és a 12V-os ventillátorok PWM szabályzása.
Nálam 2 helyen volt probléma, induláskor ha nem találta a BMP260-as eszkötz és ha nem találta az RTC órát.
Ez ki lett iktatva egy soros porti hibaüzenettel, a kijelzőn pedig egy nincs adat van.Az a relé modul szerintem tökéletes és is ilyen occó kínai modullal vezérlem a fűtést, világítást, párásítást és egy 220V-os Venti kapcsolást is. Mondjuk ez enyém opto-s cucc. Elmegy 3.3V-os ESP32-vel is a vezérlés mivel 0-ra kell lehúzni a bemenetet az aktív relé meghúzáshoz, de 5 volt kell neki tápnak.
A relé kapcsolgatáshoz még FLAG-eket is tettem, így azt is figyeli hogy be van-e már kapcsolva. Nálam szükségszerű volt hogy szabadon lehessen állítani a hőmérsékletet és a páratartalmat is mert különböző lényeket kell életben tartani. Ehhez hozzájött, hogy jó lenne ha kapcsolgatnék reggeli világyíást is, hogy tudja már az a szerencsétlen hogy most reggel van. Erre annyit mondott a kollegám, aki szintén kért egy ilyen berendezést, hogy akkor tegyem már hozzá hogy a felkelő nap minden színében legyen már meg a világítás vezérlés. (halványsárga-vörös-fehér) lenyugvónál meg visszafelé. Szintén PWM vezérelt LED vilégítás (Full spectrum)
Mire megkérdeztem, hogy ez az állat pontosan miből fogja megállapítani ilyen viszonyok mellett hogy én pontosan lekövettem a felkelő és lenyugvó nap fényskáláját? Pontozni fogja a munkámat, hogy sikerült a sivatagi napviszonyokat jól utánoznom? -
válasz
Tankblock #22796 üzenetére
Milyen Leaonardod van? eredeti vagy clone?
Jó a kérdés, Hestore-ból van, én eredetinek nézem de bulk package volt.Átrakom följebb a DHT-t
A két DHT és a két relé van tápolva az Arduino-ról, 90 és 160 milliamper között változik a relé ki-be kapcsolásával a teljes áramfelvétel.
Mi az az UART?
-
Tankblock
aktív tag
válasz
kemcso #22784 üzenetére
Szia
Milyen Leaonardod van? eredeti vagy clone?
#define DHTPIN1 0 // what pin we're connected to
#define DHTPIN2 1 // what pin we're connected to
ez sztem nem lesz a legjobb
Rx, Tx lábakra feltenni DHT szenzort álmos könyv szerint nem a legjobb inkább 2 és fölötte.érdemes lenne a UART nézni miközben megfagy, lehet h túl sok az áram amit szeretnének a dolgok felvenni, és beesik a feszültség ami brownout fog okozni --> gondolom UARTra szeretne írni és szétakad...
tápold be külön közön földdel és menni fog..... Relé hány milliampert vesz fel?
-
válasz
kemcso #22791 üzenetére
Így jó, igen.
A kijelző vezetékét cseréld valami árnyékoltra, az is lehet megoldja. Esetleg köss egy-egy 10k - 4,7k közötti ellenállást (két egyformát) párhuzamosan a gyári 4,7k-val (vcc-sda és vcc-scl közé), ezáltal nagyobb áramok fognak szaladgálni a vezetéken és jobban tolerálja a zavart.
Még 1 dolog eszembe jutott: mennyire vékony a kijelző kábele? Nem esik rajta túl nagy feszültség, és emiatt bizonytalanná válik a működése? Mérj már feszültséget a kijelző felőli végén a kábelnek működés közben.Soros port helyett esetleg még megpróbálhatnád a kijelzőt egy egész rövid kanócra kötni.
-
mérd ki műszerrel a VCC és az sda közt, 4,7k körül kell mérned -> kb annyi, akkor ezért működik felhúzó nélkül.
+ViZion
Úgy tudom tesztelni kijelző nélkül, hogy odateszek egy laptopot és az Arduino IDE-ben Serial.printtel iratom azt, amit eddig a kijelzőre. Kijelzőt meg lehúzom. Ez így jó? -
válasz
kemcso #22787 üzenetére
A relén látszik szépen a négy dióda.
Ja, igen, a szenzor nem i2c. A kijelzőn meg szerintem lennie kell gyárilag, mérd ki műszerrel a VCC és az sda közt, 4,7k körül kell mérned. A VCC és scl közt ugyanúgy.
Nekem az exception az exception, ha a programkód hal meg akkor azt kezelnie kell(ene)
Kivéve, hogy itt maga a CPU akad ki, a hardveres i2c hibája miatt. De lehet rosszul gondolom.
Tényleg próbáld ki kijelző nélkül, és akkor egyértelműen kiderül.
-
-
válasz
kemcso #22784 üzenetére
vmi exception-kezelés létezik?
Létezik, de azt nem tudom, hogy hardveres i2c esetében is lehet-e az exceptiont kezelni.
Ha opto-s relé modul, akkor valószínűleg a diódát se spórolták le róla.
Típust nem tudok mondani, egy 10μF/16V elektrolit kondi szerintem megteszi (a dióda 1N581x), de lehet tényleg csak az i2c lesz ott a gond. Az i2c vonalon mekkora felhúzó ellenállást használsz/van a szenzor modulon? 4,7kΩ a szabvány, esetleg lehetne próbálkozni kicsit alacsonyabb értékkel.
-
A szavakat értem, de nem vagyok otthon a hardware-ben
A relé kap tápot-földet-jelet az arduino-tól, nincs egyéb alkatrész, kellene más is?(optocsatolós, ha van ennek jelentősége)? Ha igen tudnál típust mondani? A kondenzátor-schottky-ra is, mert nekem ez full kínai
Postas99
A kód kb annyi, hogy 2 DHT (külön kábel, 2 helyen mér és 2 ventillárot vezérel), LCD, 2 relé. Full új vagyok a sketch-ben, de most utánanéztem és nem talátam pár perces keresés alapján: vmi exception-kezelés létezik? Mert akkor azzal a jelkimaradás programból meg lenne oldva. (kábelt próbaképp lecserélem árnyokoltra)A kód nincs 100 sor összesen: [link]
ViZion
relé modul, opto-s. Rákeresek az i2C bedugulásra, köszönöm (nem én írtam, de nem lesz gond átírni, szakmába vág, innen jött az egész ötlet, hogy a software az megy a hardware meg eddig a netről összeötletelhetőnek tűnt) -
ViZion
félisten
válasz
kemcso #22778 üzenetére
Az sem mindegy, h "mezei" relé, vagy relé modul. A modulnál van már minden is, nem kell semmit hozzápattintani, picit drágábban optós verziók vannak, stb...
A szenzor onewire, azzal nem lehet gond, vagy látja, vagy nem.
i2C szokott "bedugulni", erre ESPEasy-n van külön beállítás, h ezt a részt resetelje. Erre még keress rá szerintem, ha Te írtad a kódot. -
Postas99
őstag
válasz
kemcso #22780 üzenetére
Ahogy Aryes NAGYÚR mondta, valószínűleg a kábel okozhatja a galibát.
Nem láttam a kódot, de tippelek, hogy van benne I2C ellenőrzés meg hát ugye ott van a DHT cucc is, és a tipp az, hogy ha nem jó az adatátvitel, a jelalak torzul, kimarad, ergo nem érkezik értelmezhető adat, akkor a cucc kifagy.
Bár most újra olvastam, tehát 2 hőmersékelt szenzor ugyanazon a kábelen. -
Sziasztok,
adott egy Arduino Leonardo, egyszerű kód: 2 hőmérséklet-páratartalom szenzor adatait olvassa, kiírja egy lcd-re és ha bizonyos százalék fölé megy akkor kapcsol egy relét (ventillátor). A probléma, hogy random időnként lefagy, mi okozhatja?
Ez a relé: [link]
Ez a szenzor: [link]
Ez az lcd: [link]A ventillátorok külön tápon vannak de a többi a lapról van elosztva, kb 1m vezetéken vannak a szenzorok és az lcd is.
-
cog777
őstag
-
Tankblock
aktív tag
válasz
Istv@n #22765 üzenetére
Szia,
ez így nem lesz hatékony segítség, tedd fel gitre a kódot publicra és oszd meg kérlek, mert ez így vak vezet világtalant.
szedd szét taskokra, figyeld hogy van -e Wifi (eventgroup pl) ha megszakad akkor csatlakozz, ugyanígy tudod nézni h jön e válasz a adatbázistól ill MQTT megy e.....
Hőmérő külön szál abból Message Queue tudod küldeni a többi taskba az utolsó mért értéket, vbagy megállítani a mérést ha nincs értelme - nincs kapcsolat a külvilággal.
Itt még eldöntheted h gyűjtöd e az adatokat egy darabig..... -
válasz
ViZion #22772 üzenetére
A max fényerőt is lehet korlátozni
Jó ötlet
Közben utánakerestem, arra az smd ledre max 0.3W disszipációt ír, úgyhogy valóban le kell korlátozni. 🤔
készítek egy "bemenetet", ahonnan leágazok
Én így tennék, de csak micro usb aljzatom van és már alig van itthon ilyen kábelGyereknek akarok összerakni belőle egy displayt, amire streamelés közben tud rajzolni, kiírni dolgokat, ritkán vagy leginkább soha nem lenne tiszta fehér háttér küldve rá, inkább színes rajzok, szmájlik, meg betűk.
YouTube-on néztem, van aki lipo akksiról hajtja hogy hordozható legyen. Akkor annyira talán mégse vesz fel nagy teljesítményt. 🤔
-
ViZion
félisten
-
Sziasztok!
Kíváncsi voltam és rendeltem ESP C3 super mini board-ot játszani.
WS2812 LED sort (50+ darab) szeretnék rákötni, és a tápot szeretném a board usb csatlakozójáról megoldani, mert kapóra jön, hogy usb-c aljzat van rajta, mivel usb-c kábelen szeretném majd táplálni a későbbiekben.
Ugye én a +5V pinre kötném a LED sort, ami az usb +5V lábával egy schottky diódán keresztül van összekötve. Tekintve, hogy teljes terhelés mellett 3A-t is felvehet a LED sor (legalábbis így számoltam és az usb táp is ennyit bír) , ha jól számolom kb. 0.6W-ot kéne a pici smd diódának disszipálnia.
Szerintetek mennyire működőképes az ötlet, bírni fogja? Csinált már ilyet valaki? -
-
Istv@n
aktív tag
válasz
onagyi #22768 üzenetére
Szia!
A MySQL_MariaDB_Generic könyvtárat használom. Ennek a példái közül alakítottam át a basic insert esp nevűt a nekem megfelelőre. -
Istv@n
aktív tag
válasz
Wolfram #22766 üzenetére
Az mqtt-t a home assistant miatt szeretném.
Viszont lehet, hogy az adatbázis kapcsolatot teszem át http-re, (vagyis php scripttel töltöm fel az adatokat). Elvileg az működik egyszerre az mqtt-vel. Legalábbis, ha a webes felületen "kapcsolgatok", nem szakad meg az mqtt kapcsolat.... -
Istv@n
aktív tag
Sziasztok!
Egy ESP32-őn fut egy programom, ami hőmérsékleteket mér, és továbbítja ezeket 30mp-enként egy mariadb adatbázisba, illetve egy webes felülete is van, amivel néhány relét tudok kapcsolni. Működik rendben....
Most viszont szeteném a meglévő funkciók mellett mqtt kliensként is használni. Átírtam a kódot, és addig működik is minden, amíg egyszer nem küld adatokat az sql adatbázisba. utána megszakad az mqtt kapcsoalt és nem csatlakozik újra. (a loop-ba szerintem nem lenne jó ötlet betenni egy reconnectet, mert az eléggé belassítaná a rendszert, jelenleg csak egy "client.loop();" van benne, ami az mqtt kezelést kellene végezze)Hogy tudna ez a két szolgáltatás párhuzamosan működni?
-
Wolfram
aktív tag
válasz
its_grandpa #22763 üzenetére
Nem látom ezt a 3mm-t, de inkább a doboz vastagságot oldom meg, mint hogy kivágásokkal vesződjek.
-
its_grandpa
tag
válasz
Wolfram #22762 üzenetére
Mint kés a vajon
Kapacitív érintkező, bizonyos közelítés távolságot elbír, le is írta - It'll work through a few millimeters of plastic ..
Kommentben - I found that they worked without any kind of problems through 3mm of 3D-printing... I'd guess that you could push it up to around 5mm without loosing the ability to activate the switch. -
Wolfram
aktív tag
válasz
its_grandpa #22761 üzenetére
Az utolsó videónál álltam meg: hogy megy ez át a műanyagon? 🤔
-
its_grandpa
tag
válasz
Wolfram #22760 üzenetére
Ez egy ~ 17*20*3 mm-es cucc.
1. Fúró,lombfűrész,tűreszelő. Megcsinálod a "likat" neki (nem lesz tökéletes), berakod a modult festhető tömítővel, maszkoló szalaggal leragasztod és lefújod bármilyen színűre.
2. Keresel egy lézervágót aki tökéletes "likat" tud vágni rajta.
3. 3D nyomtatóval nyomtatsz megfelelő méretű előlapot.
[link](nekem ez téli hobbi, még nincsenek beépítve, lehet soha nem is lesznek)
-
Wolfram
aktív tag
válasz
its_grandpa #22759 üzenetére
Egy kép érdekelne beszerelt állapotról. 😳
Ilyen zárt dobozokra kellene: [link] -
Wolfram
aktív tag
válasz
Ton-ton #22756 üzenetére
Tehát akkor ezt fizikailag meg kell érinteni, olyan hogy műanyag doboztetőre rápingálok egy gombot, és alá rakok valamilyen fémet az nem életképes.
A csavar életszerűnek tűnik, de ahogy nézem, csiszolás után az érintő felület túl kicsi lenne. ~1cm sugarú kör lenne az ideális.
-
Ton-ton
tag
válasz
Wolfram #22755 üzenetére
Csupán egy fémfelület szükséges hozzá. Lehetőleg olyan ami nem nagyon oxidálódik, és esetleg szerencsés lehet ha forrasztható is.
Tehát alut pont hanyagolnám.
Nem ismerem sem az ízlésed (esetleges "gomb" stílusa), sem a lehetőségeid (szerszámok, gépek, kézügyesség)...Mondjuk használhatsz ilyenre egy csavart (réz csavar fejét fúrógépbe fogva könnyen csiszolhatod)
Vagy akár egy rajzszög is megfelelhet (ugyan nem forrasztható, de a kenyérdeszkához használ kábelt rá tudod nyomni)... -
Wolfram
aktív tag
ESP touch PIN-t használ valaki? Hogy lehet ebből esztétikus nyomógombot csinálni? [link] 🤔
-
ekkold
Topikgazda
válasz
JulianSinulf #22753 üzenetére
Ne offoljunk légyszi itt ezzel, biztosan van megfeleő pl. HiFi-s téma erre is. Maradjunk a dolog arduino-t érintő részénél.
-
JulianSinulf
őstag
Ezt pontosan honnan kell nézni?
Gondolok itt arra, hogy jön a levegőben a rezgés, ami betalál a lyukon...Csak azért kérdem, mert nem csak ez van.
Anno volt egy hallásvizsgálatom. Ha jól emlékszem, akkor a középsulihoz kellett.
Egy csendes szobában a fülem mellé tették a rezgést keltő eszközt. Aztán különböző frekiken valamelyik oldalt "megszólaltatták", nekem meg meg kellett mondanom, hogy melyik oldal szól. -
-
válasz
ViZion #22749 üzenetére
Talán ezért sem halt még ki a bakelit.
Édes istenem...
Ebbe nem megyek bele, nagyon messzire visz.Annyi, h a hullámok egymást módosítják, 2 hullámból lesz egy harmadik.
Ez tény, csak ebből a szempontból teljesen mindegy a hullámforma, nézz utána a belső fül felépítésének. A fül nem hullámformát néz, nem frekvenciát mér, hanem folyadéknyomást, egy véges felbontasú senzor-array segítségével.
Egyfajta spektrum-analizátor, ami fizikailag képtelen 20kHz fölötti tartományt érzékelni, innentől minden más csak spirituális belemagyarázás.
-
ViZion
félisten
Jah, ohh, itt nekem sem látszik, mobilon jó volt...
Annyi, h a hullámok egymást módosítják, 2 hullámból lesz egy harmadik. Az meg hogy zenénél (klasszikus vagy vokál) hol a határ... van olyan cég, aki szerint 40 kHz, erre készítenek spéci mikrofonokat, stb... minőségibb a hangzás, ha nincs levágva a felső tartomány. Talán ezért sem halt még ki a bakelit. De az audio téma is olyan, mint az aranyozott HDMI, meg az audio kábelek... van benne biztosan placebo-hatás is, de két egyforma fül sincs -
válasz
ViZion #22744 üzenetére
Nem tudom milyen képet próbáltál linkelni, nem látszik.
Az is fontos, h ez mennyire módosítja a többi frekit
Ha arra gondolsz, hogy a felhangok a hangmagasság-érzékelést befolyásolják, akkor igen, nagyon is, emiatt sem divat már a függöny mögött próbajáték a zenekaroknál. De a 20kHz fölötti hangok már itt sem játszanak szerepet.egy bútorozott nappali vs mozi máshogy szól.
Tudom, teremakusztikából írtam az egyik szakdolgozatomat. -
válasz
JulianSinulf #22745 üzenetére
A test az infra közeli hangokat érzékeli, az ultrát nem. Legfeljebb melegíteni lehet vele.
-
ekkold
Topikgazda
Pár éve volt szó egy olyan technológiáról, hogy az ultrahangot modulálják egy hallható hanggal, és nagy teljesítménnyel, irányítottan megcéloznak vele. A fül nem hallja ezt a frekvenciát,de a nagy amplitúdó miatt torzítások keletkeznek, ami bizonyos mértékben demodulálja a jelet. Emiatt a célba vett illető, belül fejében hallja a hangot, azt hiszi hallucinál és fura belső hangokat hall. Adott esetben "a hang" biztatja valamire, vagy éppen lebeszéli valamiről... Állítólag pl. titkosszolgálatok sikerrel alkalmaznak ilyen eszközöket.
20kHz felett hangot gyakorlatilag senki sem hall, de ha modulálva van, és elég hangos is, akkor lehet hogy hallunk valamit (de az valójában nem a 20kHz feletti frekvencia). -
JulianSinulf
őstag
Ha az ember kicsit jobban belegondol, akkor eleve ki gyárt olyan hanganyagot, amiben 20kHz fölött van bármi is?
Ettől független, bár a fül nem hallja, egyébként még lehet, hogy a "test" érzékeli.Ha már parasztvakítás. Nemrég láttam egy yt videót, amiben egy Final D8000-es fülest csináltak.
A 4-51000 Hz között szóló füles úgy 560k HUF, ez a D8000 1,6M HUF. A Pro. A nem pro "csak" 1,4M. Majdnem mindgyárt be is szereztem egyet egy webshop-ból, 3500€ körül. Aztán eszembe jutott, hogy mivel is fogom meghajtani? A PC jack kimenetével?
Viszont itt nem ír freki tartományt.
De nagyon kíváncsi lennék rá, hogy mit tud. Miben jobb, mint egy 60k-100k HUF körüli.
De ennyi pénzért egyelőre nem fogom megtudni. -
ViZion
félisten
-
válasz
JulianSinulf #22739 üzenetére
De most néztem, hogy van amelyik 4 és 51000 Hz között tolja.
Az már a vakulj paraszt kategória.
Az ember fiziológiailag képtelen 20kHz fölött hallani. Egy újszülött hall 20kHz-ig, kamaszkorra ez max 18kHz és ha jól tévedek, kb.10 évente csökken 1kHz-et. Bár a legutóbbi vizsgálaton még 45 évesen hallottam a 18kHz-et, de gyerekkoromban emlékszem, hogy én vígan hallottam a crt tévé sorkimenő frekvenciáját (15kHz), onnan tudtam, hogy a másik szobában be van kapcsolva a tévé, míg az öregek azt se tudták, miről beszélek.A 22kHz a drágább füleseknél érthető, mert az azt jelenti, hogy pl. 20kHz-en egyenletesebb lesz a frekvenciaátvitele, mint annak, ami csak 20 vagy 18ig garantált.
-
biker
nagyúr
válasz
JulianSinulf #22739 üzenetére
"Valamikor korábban, talán tavaly, vettem egy Schumann generátort. 7,83 Hz-nek kellene lennie. A hónapban beszereztem egy oszcilloszkópot és az első dolog, amit megmértem vele, ez a generátor volt. 9,09 Hz. Időnként 9,12 Hz egy pillanatra. A potival próbáltam utánaállítani, de 8,5 Hz alá nem tudtam vinni. Ennyit arról, hogy bemérték. Merthogy az eladó a leírásban ezt állította."
tök mindegy, úgysem csinál semmit, fogyasztja az áramot. bár lehet hogy a 100.000Ft-os arannyal bevont auraterápiás kivitele jobb, mint a 6ezres, de gyanítom egyik sem, mivel akkora antennával ami a panelen van, 7.83Hz-en nem fog jelentősen sugározni, főleg nem úgy, hogy van amiben CR2032 elem van fél évig üzemelve (ezt BT5.0 LE tudja mondjuk egy AirTagben), de az usb-s akkus se hihető.
-
JulianSinulf
őstag
Utána kellett néznem, hogy mit hív a gógle irodalma ultrahangnak. 20kHz fölött.
Ez azért meglepő, mert a drágább fülesek is tudják a 22kHz-et. És észre is veszem, hogy az egyik 20kHz, a másik 22kHz. De most néztem, hogy van amelyik 4 és 51000 Hz között tolja. Durva. Igazán nem mélyedtem bele még a témába, ezért is gondolhattam, hogy azért 22kHz fölött kezdődik valahol az ultrahang.Van elektromos nyest riasztó. Van, amelyiket hallani, van, amelyiket nem. Volt, hogy a szomszéd kocsijából hallottam, különböző frekin. Vagy épp a hotel egyik lámpájából. De szerintem ezek nem biztos, hogy olyan jól működtek. A hotelnál szinte biztos, hogy több helyre is beszerelték, mert nagy értékű autóval jártak arra a vendégek. Elég nagy volt a parkoló is. De csak egy lámpából hallottam mindig. Ezért a feltételezés, hogy nem biztos, hogy teljesen jól működött. Aztán lehet, hogy tévedek.
A melóhelyen van néhány adapter ami elég magas frekvencián szól. Baromira zavar, a fülem is meg szokott fájdulni. Meg a fejem. És én nem is ülök közvetlen mellette. Mást nem zavar. Vagy épp azt sem tudja, hogy miről beszélek. Nem mértem be a frekit, nincs olyan mérőm. A technikusnak már szóltam párszor, de csak a vállát vonta, hogy az adapter súlya, meg a szigetelő gumi állaga... Merthogy a vákuum, ami lehúzza az adaptert, szív egy kis falsot. De mivel nem ő ül mellette napi 8 órát, igazán nem töri magát, hogy elhárítsa a gondom.
A kínai vackokkal már csak azért is vigyázni kell, mert esélyesen nincs jól belőve, hiába írják.
Valamikor korábban, talán tavaly, vettem egy Schumann generátort. 7,83 Hz-nek kellene lennie. A hónapban beszereztem egy oszcilloszkópot és az első dolog, amit megmértem vele, ez a generátor volt. 9,09 Hz. Időnként 9,12 Hz egy pillanatra. A potival próbáltam utánaállítani, de 8,5 Hz alá nem tudtam vinni. Ennyit arról, hogy bemérték. Merthogy az eladó a leírásban ezt állította.
Vagy az oszcilloszkóp nem annyira pontos ebben a tartományban. Az is kínai. És ott is kalibrálták. Viszont a 25 MHz-et nagyon szépen méri. Stabilabban, mint a melóhelyi Tektronixx. Bár annak lehet, hogy inkább a kábelével van a gond. A szkópot évente kalibrálják. A kábelt nem.Nemrég láttam olyan videót, ahol az olcsó kínai step-down (ha jól emlékszem, akkor down volt) elektronikák elektromágnesen kisugárzásait méricskélték. Illetve a gyerek tervezett sajátot, azt is bemérte. Aztán ő is meglepődve tapasztalta, hogy a kínai is és az ővé is megbukna a teszten. Elvileg nem árulhatnák egyiket sem. De a kínait ugye ez nem érdekli.
Az ilyen cucc pl. wifi problémát tud okozni. Ha jól értettem a videót. Az angolom nem a legerősebb.Szóval egy-két dolog már csak azért is lehet drága, mert jobb alkatrészekből van és kapott ilyen-olyan tanusítást, ami szintén pénzbe került. Természetesen a tisztes haszon is rajta van.
Ellenben egy kétes eredetű alkatrészekből, otthon legyártott cucc lehet olcsó, csak kérdés, hogy ténylegesen mennyire jó, mennyire zavarja a környezetet. Lehet, hogy semennyire. De lehet, hogy lesznek olyan jelenségek, amikre nem lesz magyarázat. -
válasz
JulianSinulf #22737 üzenetére
Őszintén, úgy emlékeztem, hogy valamelyik videóban említették ezt az adatot, aztán láttam, hogy a kolléga írta nemrég
de nekem is kb. ez volt az emlékeimben.
Még fiatalabb koromban volt ilyen ultrahangos macska+rágcsáló riasztónk, PIR mozgásérzékelős volt, nem hangra aktiválta magát. (Kellett a padlásra valami, mert ott buliztak mindig éjszaka a macskák 😼) Lehetett ultrahang tartományt választani, asszem 3 közül. Úgy emlékszem, hogy 22kHz környékén a nagyobb testű állatok (kutya-macska), 30kHz körül az egerek-patkányok ellen. Mintha az is rajta lett volna, hogy rovarok ellen 45kHz-cel véd, de ezt nem annyira hittem el.
Na annak a hangját akkor bizony én hallottam, sőt, nem csak azt, hanem azt is, hogy nem állandó frekvenciát adnak ki ezek az eszközök, mert azt könnyen megszokják az állatok, hanem modulálják, hogy változzon a hangmagasság és még fülsértőbb legyen.
Na ez az eszköz egy akkoriban elterjedt olcsó kínai hangchip kimenetét használta modulációra, én pedig ezt is hallottam. Így fordulhatott elő, hogy a macskák éjszaka aCsendes éj
dallamát hallgathatták a padláson - az ultrahang tartományban.Szerintem ez engem nagyon zavarna.
Igazából az embert nem zavarja, csak ha nagyon közelről hallgatja. Már az is elég, ha más irányba néz a hangszóró (piezo), mert az ultrahang nagyon irányított hang, nem nagyon terjed gömb alakban, mint a mély hangok (így működnek a zajvédő falak is az autópálya mellett).Én amúgy az Arduino HC-SR04 ultrahang szenzor pingjét is hallom.
-
JulianSinulf
őstag
Szerintem ez engem nagyon zavarna.
Nem ultramagas kell neki?De, ha jól emlékszem, akkor kitaláltak (jó régen) már sípot is, amit ember nem hall, csak az állat. Persze ehhez meg ott kell lennie egy embernek, hogy megfújja. De végülis ez is zajra reagáló készülék. Biorobot egy síppal
(Bocs)
Az autókra ragasztható vadriasztó is nagyon hatásos és ember elvileg nem hallja. Bár a leírás szerint kell egy minimum sebesség. Ami nekem utoljára volt, az 30 km/h-t írt.
-
Janos250
őstag
válasz
Wolfram #22730 üzenetére
Bocs, igazad van, de már nem tudom offba tenni.
"hogy jön ez képbe"
Való igaz, hogy sehogy, csak érdekességként akartam leírni.
Majd kipróbálom. Egy ilyen szerkentyűhöz nem nagyon kell kérdés, csupán annyi, hogy mekkora frekivel kell hajtani, de az meg biztosan megvan a neten. -
Postas99
őstag
válasz
Janos250 #22727 üzenetére
Értemén hogy magasfrekvenciójú biszbasz... demihajcsa?
Komolyra véve, biztos vagy abban hogy a kutya, most kizárólag kutyáról beszélünk. A magasfrekvenciát 18Khz feletti hangokra gondolok, de lehet 22000 Hz-is, úgy fogja értelmezni, hogy az mivel zavarja a fülét így csendben fog maradni? Biztos hatásos? Valahol valamilyen tudományos cikk, bármi ami alátámasztja ezt?
Nem jobb a sokkolós megoldás?
-
Janos250
őstag
Olvasom a hirdetést, hogy 15 ezer forintért lehet venni olyan ugatásgátló készüléket, ami magas frekvenciájú hanggal reagál a zajra.
Hát, mi ezt sokkal olcsóbban meg tudnánk oldani!
esetleg próbálta már valaki? -
Postas99
őstag
-
cog777
őstag
válasz
Tankblock #22705 üzenetére
Attol tartok nem lesz olyan egyszeru, a ChatGPT ezt irta:
...
Configure Memory Allocation: In FreeRTOSConfig.h, set the following macros:
#define configSUPPORT_STATIC_ALLOCATION 0
#define configSUPPORT_DYNAMIC_ALLOCATION 1
Use heap_3.c: heap_3.c doesn’t rely on configTOTAL_HEAP_SIZE. Instead, it uses the heap allocated by the linker. Ensure that heap_3.c is included in your build.
heap_3.c-t meg lehet talalni a letoltott forraskodban.Most ezt probalom. NewLib kavarast is meg kell meg neznem.
"Az általad említett ArduinoJSON könyvtár leírása szerint hacsak nem több szálból szeretnél 1 JSON t írni nem lesz gond..."
Nincs problemam ezzel, a malloc es free multiszalas eleressel van. Remelem a fenti megoldja."kérdés h megéri e, kell e, jó ez a SW arhitektúra.... kell e több szál vagy sem."
Ez nem kerdes, minden ceg hasznal RTOS-t a komolyabb mikrokontrollereken, es most ezen a teruleten dolgozom. 10 ev beagyazott linux tapasztalat mellett ezt is meg akarom tanulni. -
Janos250
őstag
válasz
DarkByte #22680 üzenetére
"This product can't be shipped to your address. Select another product or address."
Sok magyar honfitársunk élvezi, hogy amikor öcsis kedve tartja, reklamál, és kéri a refundot.
Ha elég ügyesen csinálja, akkor rendszeresen vissza is kapja az árát. Ez különösen könnyen megy az általad is említett verzióknál, mert több rendelést összevárnak, és egy csomagban érkezik, azaz csak annyi van meg nekik, hogy egy csomagot kézbesítettek Neked.
Van olyan eladó, aki csak azt próbálja elkerülni, akinek van priusza, de vannak, akik egyszerűen a magyar rendeléseket tiltják le.
Ha csak rád "pikkelnek", akkor az újra regisztráció más bankkártyával megoldás lehet egy darabig, de ha a magyar rendeléseket tiltják le, nem sokat érsz vele.
Valaki valahol írta, hogy többnyire a népszerű, mindenki által használt dolgoknál gyakori, de speciális dolgoknál elég ritka.
Én is így tapasztaltam: A hobby CNC marómhoz rendelgettem többször maró szárakat, ott soha nem tapasztaltam ezt.
Viszont amikor BT-s fülbedugót rendeltem, csak a harmadik volt olyan, aki ide is szállított. Hát igen. Ezek a srácok CNC marószárat nem nagyon rendelgetnek, de fülbedugót igen. -
Wolfram
aktív tag
ESP32-S3-Zero kínai csodára nem találok board-ot az Ard IDE-ben. Kiválasztottam egy ESP32S3 Dev module-t, felraktam egy blink-et, de se kép, se hang.
Használ valaki S3-Zerot?
-
Tankblock
aktív tag
válasz
cog777 #22704 üzenetére
Ha nagyon nagyon fontos:
[link]#ifdef FREERTOS
#define malloc(size) pvPortMalloc(size)
#define free(ptr) pvPortFree(ptr)
#endif
Csak ne feledd definiállni FREERTOS nevű definet
Az általad említett ArduinoJSON könyvtár leírása szerint hacsak nem több szálból szeretnél 1 JSON t írni nem lesz gond...
kérdés h megéri e, kell e, jó ez a SW arhitektúra.... kell e több szál vagy sem.
-
cog777
őstag
Sok helyen olvastam, illetve a cegnel ki lett debuggolva.
"When using FreeRTOS, malloc() and free() are not considered thread safe. As a result, it’s recommended that you use pvPortMalloc() and vPortFree() instead."Steps to use FreeRTOS with newlib reentrant Memory Allocation
Szoval 100%-ban hiszem.
A problema hogy sok kulso portolt library csak sima mallocot hasznal pvPortMalloc helyett (tehat ki kell cserelni), illetve ami meg nem tiszta, hogy neha ez sem eleg, ezert kell a newlib-et hasznalni, de ez meg nem tiszta nekem. -
-
cog777
őstag
válasz
cog777 #22701 üzenetére
Exception-ok mukodnek, bena voltam.
Amugy megtalaltam hogy a heap3 memoria allokacios strategia thread safe-et csinal a malloc-bol es a free-bol:
heap_3
– simply wraps the standardmalloc()
andfree()
for thread safety.
platformio.ini-be tettem ezt:
board_build.freertos.heap_model = heap_3 -
cog777
őstag
Hasznal valaki exception-oket ESP32-on FreeRTOS alatt, kivancsi vagyok tamogatja-e, mert sok stl megoldas exception-t dob ha problema van.
Kiprobaltam egy egyszeru try catch blokkot, es boot loop-ba kerult az ESP32-om.
Lehet engedelyezni az exception-okat?
Új hozzászólás Aktív témák
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook Laptop 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD IPS MATT
- Eladó Lian Li O11D MINI-X gépház
- Lenovo ThinkPad P17 Tervező Vágó Laptop -50% 17,3" i7-10750H 32/512 QUADRO T1000 4GB
- FSP DAGGER PRO ATX3.0(PCIe5.0) 850W Sfx tápegység
- Eladó PNY GeForce RTX 4070 Ti SUPER 16GB OC XLR8
- Bomba ár! Dell Latitude 5495 - Ryzen 5 I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Radeon I Cam I W10 I Gari!
- BANKMENTES részletfizetés ASUS TUF F16 FX607JV-QT212 Tesztvideó a leírásban Nézd meg működés közben
- LG 39GS95UE - 39" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Gombászkönyvek egyben
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest