- Gurulunk, WAZE?!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Argos: Szeretem az ecetfát
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Istv@n
aktív tag
válasz
cog777 #22802 üzenetére
Köszben rájöttem, hogy hol hibáztam.... Azt gondoltam, hogy a freertos task-ok úgy viselkednek mint a loop, de nem.
Betettem egy for ciklust, illetve az időzítést a vTaskDelay()-al oldottam meg és így futott rendesen.
Viszont valamiért akkor is megszakad az mqtt kapcsolat, ha külön taskban futtatom az sql insertet és az mqtt kezelést. Pedig próbáltam még külön cpu maghoz is rendelni őket...
A miért kell kérdésre: jelenleg csak a webes felület és az sql van használatban, aminek az adataiból egy grafanás dashboardon tudom nézni a rendszer aktuális állapotát, illetve a weben tudok kapcsolni/időzíteni néhány dolgot. Nemrég viszont beállítottam egy home assistant-ot, amibe szeretném ezt is beintegrálni a jelenlegi meghagyása mellett.
Egyébként találtam egy HA addont, ami az mqtt adatokat át tudja küldeni egy sql adatbázisba. Még próbálozom egy kicsit, de ha megunom, lehet, hogy megpróbálom azt a vonalat... -
Istv@n
aktív tag
-
Istv@n
aktív tag
válasz
onagyi #22768 üzenetére
Szia!
A MySQL_MariaDB_Generic könyvtárat használom. Ennek a példái közül alakítottam át a basic insert esp nevűt a nekem megfelelőre. -
Istv@n
aktív tag
válasz
Wolfram #22766 üzenetére
Az mqtt-t a home assistant miatt szeretném.
Viszont lehet, hogy az adatbázis kapcsolatot teszem át http-re, (vagyis php scripttel töltöm fel az adatokat). Elvileg az működik egyszerre az mqtt-vel. Legalábbis, ha a webes felületen "kapcsolgatok", nem szakad meg az mqtt kapcsolat.... -
Istv@n
aktív tag
Sziasztok!
Egy ESP32-őn fut egy programom, ami hőmérsékleteket mér, és továbbítja ezeket 30mp-enként egy mariadb adatbázisba, illetve egy webes felülete is van, amivel néhány relét tudok kapcsolni. Működik rendben....
Most viszont szeteném a meglévő funkciók mellett mqtt kliensként is használni. Átírtam a kódot, és addig működik is minden, amíg egyszer nem küld adatokat az sql adatbázisba. utána megszakad az mqtt kapcsoalt és nem csatlakozik újra. (a loop-ba szerintem nem lenne jó ötlet betenni egy reconnectet, mert az eléggé belassítaná a rendszert, jelenleg csak egy "client.loop();" van benne, ami az mqtt kezelést kellene végezze)Hogy tudna ez a két szolgáltatás párhuzamosan működni?
-
Istv@n
aktív tag
válasz
ViZion #21929 üzenetére
Köszi a választ. HA telepítést már próbáltam, de elég sokféle eszköz van otthon, és azokat mind integrálni kellene bele. A google home-al pedig minden kompatibilis, csak a saját eszközök nem. Kisebb "mutatványnak" tűnt ez a lehetőség...
Lehet, hogy megpróbálkozom vele megint.... -
Istv@n
aktív tag
Sziasztok!
Van néhány mikrokontrollerem, amikkel különféle dolgokat vezérlek a házunkban. (locsolórendszer, fűtési keringető szivattyúk, elszívók...) A programjaikat én írtam, webes felületről lehet kapcsolni a dolgokat.
Ha szeretném ezeket a google home-ba integrálni, hogy kellene megoldanom úgy, hogy azért biztonságos is legyen a dolog, és működjön is.
Olyat tudok csinálni, hogy egy webszervert indítok a hálózaton (van egy debian-os nas, omv-vel) és azt elérhetővé teszem az internet felől, de oda azért tennék valamiféle authentikációt, hogy nem kapcsolgassa a fél világ a dolgaimat... Viszont a google actions vagy valami hasonló megoldás tudná ezt kezelni?
Esetleg csinált már valaki ilyet? -
Istv@n
aktív tag
Az időket html form-mal, de ott alapból minden mezőnek van értéke. (0, ha nincs beállítva idő) A feldolgozást pedig úgy csinálom, hogy amikor "mentem" az adatokat egy submit gombbal, az elküldött link megfelelő helyiértékeit számmá alakítom és beírom egy tömbbe. (ezek a be / kikapcsolás időpontjai, óra illetve perc). Azért gond a checkbox, mert ha valamelyik nincs kijelölve, akkor az nem küld adatot, és a helyiértékes kiértékelés borul....
-
Istv@n
aktív tag
Sziasztok!
Tavasszal építettem egy öntözőrendszer vezérlőt WemosD1 mini mikrokontrollerrel. Rendben működik, webről állítható az öntözés ideje körönként, a földnedvesség határértéke, illetve szükség esetén ki/be kapcsolhatóak az egyes körök.
Viszont most, hogy kezd hűvösebb lenni, felmerült egy olyan igény, hogy ne legyen minden nap öntözés.
Ezt hogyan lenne célszerű megoldani úgy, hogy a webes felületről tudjam kapcsolgatni a napokat? Az megvan, hogy egy form-mal checkboxokat teszek ki, és kapcsolgatom ami kell, a kérdés inkább a feldolgozás felé írányul. A checkboxok ugyanis nem küldenek semmit submit-ra, ha nincsenek "kipipálva".
Volt már valakinek ilyesmi gondja? -
Istv@n
aktív tag
Sziasztok!
ESP32 boardon szeretnék eepromba írni egy tömbből, de csak akkor ha a az adott indexen lévő értékek nem azonosak.
A megvalósítást a következőképpen gondoltam:for (int i = 0; i <= 127; i++) {
if ( EEPROM.read(i) != t[i]) {
EEPROM.write(i, t[i]);
delay(20);
Serial.print("EEprom iras: ");
Serial.println(i);
}
}
EEPROM.commit();A helyzet az, hogy a for ciklus nem áll meg 127 után, hanem megy a végtelenségig....
Miért lehet ez?
Boot után, egy hasonló ciklussal íratom ki az eeprom értékeket a soros portra, és az rendben működik.... -
Istv@n
aktív tag
Sziasztok!
Milyen board-ot használhatnék akkor, ha "tudásban" kb. 1 wemos D1 mini szintjére lenne szükség, (wifi, memória), de több digitális I/O portot szeretnék?
-
Istv@n
aktív tag
-
Istv@n
aktív tag
Sziasztok!
Keringető szivattyúk működési állapotát szeretném ellenőrizni arduino-val. Milyen lehetőségek vannak erre?
220V-os relével tudok ki-be jelet adni a szivattyú tápjáról, de nem tudom, hogy lehet e gond a gyengeáram - erősáram "közösítésből" adódóan.
A programozással nem lenne gond, a hardveres megvalósítás a kérdés.Köszi!
-
Istv@n
aktív tag
Sziasztok!
Egy nagyon alap kérdésem lenne.
Van egy projektem, amiben meglehetősen sok időhöz kötött esemény található. Hogy célszerű megoldani az időzítéseket? Egyszerűen csak figyeltessem az időt, egy "if" feltétellel, vagy van ennek elegánsabb módja is? -
Istv@n
aktív tag
Sziasztok!
Találtam egy leírást egy kerti öntözőrendszer vezérlőhöz, ami szinte teljesen jó lenne nekem, és ahogy néztem, minden alkatrészem van is itthon hozzá.
(illetve oled kijelzőm nincs, de ahhoz nem is ragaszkodom...)
Egy WeMos D1 minire (ESP8266) épül, web alapú, és nagyon jól konfigurálható.
Itt a weblapja: [link] és a kódja: [link]
Egy dolog hiányzik belőle, amit szeretnék, az esőérzékelés (földnedvesség érzékelővel)
Az a baj, hogy a kód kicsit bonyolult nekem, még abban sem vagyok teljesen biztos, hogy jó helyen nézelődöm ez ügyben. (A setRelays() részre tippelek.)
Tudnátok ebben segíteni, hogy hogy lehetne rábírni a földnedvesség figyelésre?Köszönöm előre is!
-
Istv@n
aktív tag
Sziasztok!
220V jelenlétét kellene detektálnom arduinoval. Konkrétan 3 db szivattyúról szeretném tudni, hogy működik e. Ezt 220V-os relé nélkül meg lehet oldani? Csak mert nem fér bele a kötődobozba a 3 relé + 3 reléfoglalat...
Létezik erre valami egyéb, de biztonságos megoldás? -
-
Istv@n
aktív tag
Sziasztok!
Egy ESP8266 (ESP-07)-es modult szeretnék életre kelteni, de valamiért nem akarja az igazságot. Arduino 1.6.7-es szoftverrel szeretnék rátölteni programot, de mindig az alábbi hibaüzenetet kapom:
Uploading 223632 bytes from to flash at 0x00000000
................................................................................warning: espcomm_send_command: didn't receive command response
warning: espcomm_send_command(FLASH_DOWNLOAD_DATA) failed
warning: espcomm_send_command: wrong direction/command: 0x01 0x03, expected 0x01 0x04
error: espcomm_upload_mem failedElvileg jól van összekötve az FTDI adapterrel is, és a táppal is. A feltöltés látszólag elkezdődik, (villog a kék led is az eszközön) de nem sikerül. Elvileg a példák közül a "hello word" webszervert szerettem volna először rátenni, de az sem ment. Azóta, ha nem flash módban van a soros porton csak mindenféle krixkrax-ot látok, minden sebességen.
Mi lehet a baja?
-
Istv@n
aktív tag
Sziasztok!
Találkozott már valaki olyannal, hogy a thingspeak.com-ra nem sikerül egyszerre 8 field-et küldeni? Ha csak 2-3 megy egyszerre, akkor jó, viszont, ha 8 adatot szeretnék egy lépésben, akkor üres mezőket küld...
A thingspeak-on találtam egy tutorialt, az alapján próbálkozok.
unsigned long ChNr = XXXXXX;
const char * writeAPIKey = "XXXXXXXXXXXXXX";
.
.
.
ThingSpeak.setField(1, data1);
ThingSpeak.setField(2, data2);
ThingSpeak.setField(3, data3);
.
ThingSpeak.writeFields(ChNr, writeAPIKey);
.Ezek a kód ide vonatkozó részei. Próbáltam várakoztatni az egyes lépések között, illetve 30mp-enként küldöm csak az adatokat.
Ha konzolra kiíratom az értékeket, ott minden jó. Ha 2 részletben küldöm, 20mp késleltetéssel, akkor is jó.Egyben mért nem mehet? Láttam egy két példában, egy html linken keresztüli feltöltést... Lehet, hogy azzal kellene próbálkoznom?
Ja, ethernet shieldet használok, ha az számít.
-
Istv@n
aktív tag
Sziasztok!
Egy elvi kérdés... Van valamilyen megkötés, vagy ajánlás, a programkód összetettségére (vagy szerkezetére) vonatkozólag?
Van egy programom, ami egy elszívó ventilátort vezérel páratartalomra, illetve manuális indítási lehetősége is van, amit folyamatosan figyel (szóval nincs benne delay(), csak ciklusok...), és elég kacifántos a kód. Az "if"-ek és "for" ciklusok van ahol 3 szint mélységben vannak egymásba ágyazva...
Működik rendesen, kommenteztem is, úgyhogy el lehet rajta menni, csak elsőre elég borzasztónak tűnik... -
Istv@n
aktív tag
Sziasztok!
Most ismerkedem az Arduino platformmal, ezért előre is elnézést az amatőr kérdésekért.
Van egy arduino uno board-om, hozzá DS18B20 -as hőmérőim, K hőelem max6675-ös modullal, illetve egy ethernet shiledem is.
Most ott tartok, hogy tudok hőfokot mérni a hőmérőkkel, ezeket meg is tudom jeleníteni egy weblapon, viszont a sima megjelenítés helyett egy grafikon hasznosabb lenne. Erre keresek megoldást. Gondolom ehhez már be kell vonni a dologba egy szervert (web, php, mysql), nem az ethernet shieldet használni erre.... Merre találhatok esetleg template-ket a dolog php-s részére? (Sajnos a php programozásban nem vagyok otthon, de a szerver oldali részekkel nem lesz gond.)Köszi előre is!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Samsung 980 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U757 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- AKCIÓ! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TURBO RTX 3090 24GB GDDR6X videokártya garanciával hibátlan működéssel
- TELJES KÖRŰ IT BESZERZÉS
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged