- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- laskr99: Processzor és videokártya szilícium mag fotók újrakezdés
- Hieronymus: A németországi vasúthálózat
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
-
LOGOUT
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tankblock
aktív tag
válasz
cog777 #20995 üzenetére
milli [ m ] > mikro [ u ] > nano [n] ha jól emlékszem...
A boardom 200 nano Amper fogyaszt amíg vár.
amit te írtál az 200 mikro Amper (azaz 1000x e) még mindig nagyon szép érték.
(Mondjuk ha az akkumulátor önkisülési tartoményéban vagy akkor mind 1, a célom az volt hogy 5.5 uA alá tudjak menni, azt hiszem sikerült :-)
A szerkesztő játszik velem -
Tankblock
aktív tag
válasz
Wolfram #20973 üzenetére
Szia
nem az ESP32ben található RTC-t használom, hanem külső automotive grade RTC-t [link], de van ennél jobb is. A probléma a demo boardokkal, hogy a körítés fogyaszt feleslegesen sokat. Hiába altatod uControllert, ha az LDO, battery charger, stb... meg folyamatosan fogyaszt. Amint írtam a Wifire csatlakozás is feleslegesen sok energiát fogyaszt....
Kérdésedre a válasz, mit állítasz be rtc-n mint idő, hogy felkeljen. HA kellően messze vannak a mérési pontok (5-10-30perc) akkor a köztes holtidő lesz ami igazán meríti az akkumulátort.
inspirációt innen kaptam: [link]
emelett saját nyák és SW .... -
válasz
chrome11 #20977 üzenetére
Ha tanulás a cél, és nem akarod a kész áramkört tokozni vagy beépíteni, akkor
- breadboard
- jumper kábel (apa-apa, apa-anya)
- multiméter
mindenképp kelleni fog a prototípusok készítéséhez / teszteléshez.
Diszkrét alkatrészből mindenféle színes LED, hozzá 120Ω, 220Ω, 330Ω előtétellenállásnak, hogy látványosabb legyen, amit csinálsz. A szenzorokhoz illetve kapcsolókhoz, nyomógombokhoz fel- és lehúzó ellenállásnak 10kΩ, diódák, ami most eszembe jut.Abban az esetben, ha a használni kívánt szenzorokra nincs gyárilag ráforrasztva a tüskesor, kelleni fog forrasztópáka, meg ami ahhoz kell. Később, ha nem a gépre kötve fogod használni az alkotásodat, kell majd külső táp, esetleg li-ion vagy AA NiMH akku.
Illetve nem írtad, mivel rendelkezel, de érdemes valami kezdőkészletet beszerezni, amiben eleve sok hasznos alkatrész benne lesz, illetve nem kell forrasztani.
-
Volkov
senior tag
Bekapcsolás után a rádió egyből várja az infókat a perifériáktól.
Mire eljut boot után az esp32 addig, hogy válaszolna, már késő.
A nano úgy jön ide, hogy eredetileg nano-val csinálták meg az emulálást (természetesen nem bluetooth, csak aux bemenetként) és azzal tökéletesen működik (állítólag) de nekem az aux sohasem volt opció, ((iPhone... vagy lassan bármi mai telefon)) egyből a bluetooth-on kezdtem törni a fejem.
Deep sleep már nem tudom miért, de vmiért nem oké.
Viszont, hogy legyen egy nano, ami csak a handshake-ért felel, s utána az esp32 kvázi csak bluetooth modul lenne, király ötlet! Elindulok ezen az úton!
Köszönöm! -
sonar
addikt
válasz
chrome11 #20977 üzenetére
Nem tudom, hogy itt mennyire populáris, de én a tinkercad.com-ot használom.
Kezdő arduinosként nekem tökéletes, hogy virtuálisan pakolom össze a dolgaimat és kódolgatok. Különösebb invesztició nélkül tudok debuggolni, basic szkópot használni...
Jah és én mivel erősen hely szűkében vagyok, nem kell magam után elpakolni.
De nyilván ez erősen virtuál és limitált. (ez is egy lehetőség)[ Módosította: MADcat ]
-
chrome11
csendes tag
Nyari szabadsagomra megvan a terv, hogy elkezdjem ezt megtanulni, oktato anyagokkal mar haladok, milyen szerszamok es egyebek beszerzesevel kezdjem a gyakorlati reszt?
Van valahol hasznalt aurduinos dolgok csere-bere boltja valahol?
Aramkor tervezesre es tesztelesre milyen programot ajanlotok?
Edge-t telepitettem, de nem mukodik, nemletezo weboldalhoz akar csatlakozni, igy gyakorlatilag el se indul. -
válasz
Volkov #20975 üzenetére
Hogy érted azt, hogy "lassan indul el"? A uC lassan bootol, vagy a rádió kapcsolat felépítése lassú? Arduino nano hogy jön ide, abban nincs Bluetooth.
Mi lenne, ha az ESP32 nem bootolna, hanem deep sleep-ben lenne mindig, abból nem ébred fel gyorsabban? Nem lehet az ESP32 a Nano-ra kötve mondjuk uart-on keresztül?
Ha jól tévedek, a Raspberry Pi Piko W is tud Bluetooth-t, az alapból gyorsabb, de talán azon is van oprendszer, ami lassítja az indulást. -
Volkov
senior tag
Sziasztok!
Tud esetleg valaki ajánlani olyan bluetooth modult, ami képes zene fogadására (a2dp), tud vezérlést (avrcp) és legfontosabb, hogy az id3 infókat le tudja kérni és az egészet lehessen uart-on keresztül intézni?
Köszönöm a tippeket!
(ESP32 tudja ezeket beépítve, de sajnos "lassan indul el". Autórádióba kvázi cd tár emuláció, és esp32 mire elindul, megvolt a kezdő handshake, és nem ismeri fel a rádió mint cd tár. Arduino nano-val nincs ilyen gond)
-
Janos250
őstag
válasz
Wolfram #20973 üzenetére
" mennyibe kerül a LiPo/LiFePo4, sok mérési pont esetén nem elhanyagolható kérdés."
Nem sokkal drágább, viszont megúszod a fesz. szab elektronikát, mert alacsonyabb a feszültsége a lítium-vas-foszfátos akkunak, közvetlenül hajthatja az ESP-t. Ugyanakkora súlyra viszont kisebb a kapacitása. Itt az az előny nem játszik szerepet, hogy rövid ideig nagyon nagy áramot képes leadni. Egy 26650-es akár 100 A-t is lead pár másodpercig. -
-
Tankblock
aktív tag
válasz
cog777 #20966 üzenetére
Ezért terveztem saját boardot, rtc megy LiPoról közvetlen, amikor kell FETet nyit az LDO felé és ESP32-őt ébreszt, az megtartja a FETet. ESP-NOW protocollal villámgyorsan elintézi amit kell, majd lekapcsolja magát. RTC 200 [nA] eszik a 70 [uA] el szemben. Wifi meg mire felcsatlakozik addigra ESP32 már rég nem kap feszt.... 3000mA LiPo alig merül, ha megtámogatom napelemmel és töltővel örök élet + 2nap.... ha negatív hőmérsékelt is játszik akkor meg LiFePo4 és még az LDO-t is kikapcsolhatom (Bypass kapcsoló beépítve az LDO nál...)
Státus : 2. áramkör reviewzom (az első nem lett tökéletes) és SW íródik, igaz esp-idf ben és nem arduinoban .....
-
cog777
őstag
válasz
Undoroid #20969 üzenetére
Jelen pillanatban a szerver egy esp32 es TCP szerverkent is funkcional. Tehat az esp8266 felebred, elkuldi az homersekletet a kertbol es a padlasrol es elalszik. A szerver folyamatosan mukodik es kijelzi a korabban vett adatokat. Ha bizonyos ideig nincs frissites akkot kitorli az adott szenzorhoz tartozo adatot. Igy tudom meg ha kifogyott az elem ha nincs kijelzes az adott szenzorhoz.
Amugy ezt a valtozatot micropythonban irtam, tuti egyszeru volt.
Most c++-ra irom at es FreeRTOS-t hasznalva. Akarok hasznalni pushovert es arduino cloud-ot. -
Undoroid
őstag
Szia!
Köszönöm a tippet, jónak tűnik ez a kis modul!
A következő rendelésemben benne lesz ez a tétel is!
* * *
Az a halvány áramfelvétel elég baráti! Alvó módban mit mutat a szerver, amivel monitorozod a mért eredményeket? Vagy mivel / hogyan dolgozod fel a kapott adatokat? Ez érdekelne...
" esp8266-ot hasznalok, vin-en taplalom "
Az ESP-n található fesz-stabilizátor ennyire nem terheli üresjáratban (alváskor) az akkukat?* * *
Ha megyek Hajdú-Biharba', akkor ezt nyugodtan leverheted rajtam...
* * *
" ...de miért jó mérni a légnyomást? "
Mondjuk a kapott adatokból következtetni lehet a várható időjárásra!
-
-
Undoroid
őstag
Köszönöm az eddigi segítségeket!
Viszont ismét kérdeznék ebben az ügyben! Annyi lenne az érdekes, hogy a DHT22-es szenzort szeretném megtámogatni egy BMP180-as szenzorral. Esetleg ismertek-e olyan modult, ami egyben tudná érzékelni a hőmérsékletet, páratartalmat és a légnyomást is?
A másik kérdésem az lenne, hogy a kiinduló programban hogyan lehetne aktiválni az 'altatást'? Szükséges lenne, mert folyamatos üzemben kb. 2nap alatt lemerít egy 18650-es akkut...nyilván az állandó wi-fi szerver fenntartása miatt! Bőven elég lenne mondjuk 10percenként küldeni a változásokat...
Szerk: Bocs, Aryes! Nem válaszként akartam írni / kérdezni!
-
cog777
őstag
Na, eloszedtem egy TTGO ESP32 modult, siman mukodik a FreeRTOS + a WiFi. Meg a rajta levo 3 gomb egyiket sem kell megnyomnom feltolteskor. Arduinos sracok egesz jo okoszitsztemat hoztak letre.
-
-
cog777
őstag
Na, hal istennek fagy a wifi ha freertos-t hasznalok raspberry pico-n.
Keresek valamilyen Arduino-s megoldast ami stabil es tamogatja a wifi-t, freertos-t.
Talan Arduino Nano ESP32? Gondolom az van vele egy ligaban es tamogatja az Arduino Cloud-ot. -
cog777
őstag
Hasznal valaki Arduino IDE 2.x-et Raspberry Pi Pico W-vel?
Ujbol kedvet kaptam az Arduino IDE hasznalatahoz, viszont problema van a leforditott binaris feltoltesevel.Amikor BOOTSEL modban van, tehat megjelenik a drive a szamitogepen, akkor kivalasztom azt mint port es remekul feltolti. Viszon csinal egy reboot-ot es onnantol nem lehet feltolteni semmit sem, hiaba valasztottam ki a portot. Tehat ujbol ki kell hoznom es nyomva tartani a gombot amikor csatlakoztatom. Ami gaz.
Lehet hogy valamit kihagyok? Linuxot hasznalok amugy. -
Janos250
őstag
válasz
Wolfram #20951 üzenetére
Hú, ez egy nagyszerű ötlet! Kár, hogy ennyire drága, de biztosan lesz ez olcsóbb is.
Megoldja azt a problémát, hogy megmaradjon az "UNO feeling", de mégis korszerűbb kontrollert használjon a pógár.
Sok kezdő azért nem akar egyből korszerűbbel kezdeni, mert a neten mindenütt azt olvassa, hogy UNO, UNO, UNO. Mert ez volt az első. Ehhez van leírva, hogy "bal oldalon a negyedik lábhoz kösd a...". Így ez is teljesül, minden tökéletes. Remélem, hamarosan megjelennek utángyártott, olcsóbb verziói. -
Wolfram
aktív tag
Itt az új arduino:
Uno R4 Wifi
Onboard led mátrix ... és beágyazott ESP32-S3 😂 -
lanszelot
addikt
válasz
Janos250 #20948 üzenetére
Először is köszönöm szépen a válaszokat mindenkinek.
Fogalmam sincs milyen típusú.
Mint írtam egy pumpában van.
Találtam egy portable bringa pumpát amit azért dobtak ki mert vízben hagyták. Az usb és kornyéke olyan rozsdás volt hogy kitöltötte az usb folalatot.
Szét szedtem, és 6-7V rol megy. A motor és az akksi nem sérült.
Mivel nincs töltő az akksihoz, így az nem érdekel.
Szórakozásból gondoltam arduinoval rakok rá egy nyomás jelzőt.
És utána kidobom. /Mármint a pumpát/
Tanulásnak jó project.
De semmit se találok a nyomás érzékelőről.
Így nem tudom hogyan kellene valami adatot kiszedni belőle.
Túl kezdő vagyok még -
lanszelot
addikt
Hello,
Pumpában ez méri a nyomást.
[kép]
Nem találok hozzá arduino library file-t.
Tudnátok segíteni ebben? -
lanszelot
addikt
Hello,
Bal oldalin az SDA és SCL lábakat keresem.
Gondolom a CLK az SCL. /Nem vagyok biztos benne/
Ha nem az akkor melyik?
De melyik az SCL?
[kép] -
-
-
ViZion
félisten
válasz
Undoroid #20936 üzenetére
Gyors netes keresés 5 V-nál max 30 m-et ír, 3,3 V-nál ca. 1m-et. Ezt instant cáfolom, 3,3 V DHT11 szépen elvolt ca. 2 m vezetéken (nem hajszál vékonyon, az igaz). A táv növelhető is, nem próbáltam [link]
Melyik szenzorral építesz? Ha nem kell pára, akkor Dallas szenzor, onewire és kb-szinte végtelen méterek. -
biker
nagyúr
válasz
batyuska100 #20932 üzenetére
ha upgrade lenne, akkor jelzem, erre kész megoldás is lenne.
simhub nevű progi kell, ami kezel arduinot és kijelzőket is akár direktben. A simhub nem csak simulátorokat kezel, hanem inputként a hwinfo és aida teljes repertoárját, és akár LCD-re fullos designos kijelzőt rittyenthetsz, akár oled kijelzőre tetszés szerint dobálhatod az infókat.simhubdash google-be
-
válasz
Klassz
-
Janos250
őstag
válasz
-
batyuska100
senior tag
válasz
batyuska100 #20867 üzenetére
-
Janos250
őstag
Használd ekkold által írtakat. Az jó megoldás, én csak annyit fűznék hozzá, hogy ha az eredeti programhoz jobban passzoló neveket használsz, akkor talán kevésbé keveredsz bele.
Azért ez a téma lehet, hogy megér egy bővebb kifejtést, ezért írtam egy kis tutorialszerű programot.#include <iostream> // ha a std::cout-ot akarjuk hasznalni, egyebkent torlendo
void setup() {
delay(1000);
Serial.begin(115200) ;
delay(1000);
/*
A C++-ban a ("C tipusu") tomb neve constans pointer.
Ugyanugy hasznalhatjuk oket egymas helyett is, azzal a megkotessel,
hogy a tomb neve konstans, nem valtoztathatjuk meg.
Ezert nem lehet egyenlosegjel bal oldalan hasznalni.
Viszont, ha helyette egy tenyleges pointert hasznalunk, az megvaltoztathato,
azaz egy masik tomb nevet mint pointert adhatjuk neki.
Mas modszereket is hasznalhatunk ennek megkerulesere, mint peldaul
a std::array. Ez mar szereelhet erteekado utasitas bal oldalan.
Vagy a for each-csel valo ertekadas, esetleg a std::vector
Mind kozul a leggyorsabb a sima tomb
*/
Serial.println ("ha egy index van:");
int* xy ;
int xy_array[9] = {1,0,0, 0,1,0, 0,0,1};
int xy2_array[9] = {11,12,13, 21,22,23, 31,32,33};
Serial.println ("xy = xy_array:");
xy = xy_array;
for (int i = 0; i <9 ; i++){
Serial.print (xy[i]); Serial.print (" ");
};
Serial.println ();
Serial.println ("xy = xy2_array:");
xy = xy2_array;
Serial.print (xy[i]); Serial.print (" ");
};
Serial.println ();
// nyomtatja:
/*
ha egy index van:
xy = xy_array:
1 0 0 0 1 0 0 0 1
xy = xy2_array:
11 12 13 21 22 23 31 32 33
*/
//he több index van akkor typedef hasznalando
//typedef <data_type> <alias_name> [<size>]
typedef int egyindexes_arr[3]; // ez egy 3 elemű vektor tipus
egyindexes_arr* enMatrixom ;
// harom elemu vektorra mutato pointer,
// melynek az elemei szinten harom elemu vektorok
// Az alabbiak ugyanigy, csak tombok.
// Ne feledd tomb = pointer!
egyindexes_arr enMatrixom1[3] = {{1,0,0}, {0,1,0}, {0,0,1}} ;
egyindexes_arr enMatrixom2[3] = {{11,12,13}, {21,22,23}, {31,32,33}} ;
Serial.println ("eredeti ketindexes: ");
for (int i = 0; i <3 ; i++){
for (int j = 0; j <3 ; j++){
Serial.print ( enMatrixom1[i][j] ); Serial.print (" ");
}; // end j
Serial.println ();
}; // end i
Serial.println ();
/*
eredeti ketindexes:
1 0 0
0 1 0
0 0 1
*/
Serial.println ("enMatrixom = enMatrixom1 utan:");
enMatrixom = enMatrixom1 ;
Serial.print ( enMatrixom[i][j] ); Serial.print (" ");
}; // end j
Serial.println ();
}; // end i
Serial.println ();
/*
enMatrixom = enMatrixom1 utan:
1 0 0
0 1 0
0 0 1
*/
Serial.println ("enMatrixom = enMatrixom2 utan:");
enMatrixom = enMatrixom2 ;
Serial.print ( enMatrixom[i][j] ); Serial.print (" ");
}; // end j
Serial.println ();
}; // end i
Serial.println ();
/*
enMatrixom = enMatrixom2 utan:
11 12 13
21 22 23
31 32 33
*/
// Hasznalhatunk mas megoldasokat is, de azok nem biztos, hogy a régi lapokon mennek,
// csak a korszerűbbeken, de ESP32-n biztosan(kipróbáltam)
// peldaul a std::array, vagy a for each hasznalata
// a std::cout helyett termeszetesen hasnalhatunk barmilyen mas nyomtato utasitast is
std::array<int, 9> std_arr_1 = {1,0,0, 0,1,0, 0,0,1};
std::array<int, 9> std_arr_2 = {11,12,13, 21,22,23, 31,32,33};
Serial.println ("eredeti std_arr_1 :");
Serial.print (std_arr_1[i]); Serial.print (" ");
};
Serial.println ();
std_arr_1 = std_arr_2; // igy hasznalhato az ertekadas,
//egyebkent meg ugyanugy hasznalhatjuk, mint a C tipusu tombot.
Serial.println ("std_arr_1 = std_arr_2 utan :");
Serial.print (std_arr_1[i]); Serial.print (" ");
};
Serial.println ();
/*
eredeti std_arr_1 :
1 0 0 0 1 0 0 0 1
std_arr_1 = std_arr_2 utan :
*/
Serial.println (
"a korabban megadott xy tomb elemeit lecserésljük a felsorolasban szereplokre :");
Serial.println ("lecsereles elott:");
// kinyomtatjuk
for ( auto tombEgyEleme : xy_array ) {
std::cout << tombEgyEleme << ' ';
}
std::cout << '\n';
// lecsereljuk:
uint8_t j = 0;
for ( auto tombEgyEleme : {11,12,13, 21,22,23, 31,32,33} ) {
xy_array[j++] = tombEgyEleme;
}
Serial.println ("lecsereles utan:");
// kinyomtatjuk
for ( auto tombEgyEleme : xy_array ) {
std::cout << tombEgyEleme << ' ';
}
std::cout << '\n';
/*
a korabban megadott xy tomb elemeit lecserésljük a felsorolasban szereplokre :
lecsereles elott:
1 0 0 0 1 0 0 0 1
lecsereles utan:
*/
} ; // end setup
void loop() {
// put your main code here, to run repeatedly:
}
-
vargalex
félisten
válasz
Wolfram #20929 üzenetére
Az időjárás állomások jellemzően rádióhullámon (pl. RF433) küldik az adatot és biztosan nem ESP8266 alapúak. Több cikket is találsz, hogyan lehet csökkenteni a fogyasztást.
Napelemes rásegítés nálam nem játszik, mert beltéri hőmérők a lakás helyiségeiben, fűtés vezérléshez.
-
vargalex
félisten
válasz
Wolfram #20923 üzenetére
Nekem 1 db 18650-es cellával vannak csupasz ESP12F moduljaim breakout board-ra forrasztva egy DS18B20 társaságában). Percenként ébrednek wifi nélkül, mérik a hőmérsékletet, a cella feszültségét, lementik a mért adatokat RTC memóriába. 10 percenként wifi-vel ébrednek, a mérést elvégzik és a wifi-hez csatlakozás után JSON-ban POST-olják a szerverre az addigi méréseket. Ha ez sikertelen, akkor a következő méréskor próbálja küldeni. Persze van benne méret ellenőrzés is, ha sokáig nem sikerül küldeni, akkor dobja a régebbi méréseket.
Így az 1 db celláról (notebook akkuból bontott) elmennek kb. 3 hónapot. -
Undoroid
őstag
Sziasztok!
Egy érdekes kérdéssel fordulok hozzátok: ESP-vel íródott kis, egyszerű kísérletet szeretnék kipróbálni, de az ott szereplő ESP32 DEVKIT V1 Board helyett ESP8266MOD-al rendelkezem! Helyettesíthető az első board a másodikkal?
Ez az egyszerű kapcsolás sem stimmel, mert GPIO27-re kellene kötni az érzékelőt és az utóbbin nincs ilyen...megoldható vagy vegyek inkább egy pontosan olyan ESP32-t?
-
Wolfram
aktív tag
Használ valaki ESP-t 4x AAA-s elemmel? Mekkora élettartamra lehet számítani (mér/alszik működési mód), illetve milyen elemmel érdemes használni? 😳
-
ekkold
Topikgazda
47L04 EERAM-al kapcsolatban kérdezném (aki már használt ilyet). Elvileg ugye ha elfogy a tápja, és aktív az automatikus mentés, akkor menti az SRAM tartalmát az EEPROM-ba, bekapcsoláskor pedig visszatölti.
Hogyan kezeli, ill mi történik ha mondjuk éppen egy 32 bites változót, vagy egy nagyobb struktúrát frissítek, és közben fogy el a táp? Tehát ilyenkor lehetnek félig megírt adatok, és ezt tudni kell kezelni szoftverből, avagy ezt is kezeli valahogyan? Tehát mi történik ilyenkor (pufferel, kihagyja a mentést ha éppen írás közben fogy el a táp, vagy egy korábbi, az aktuális írás előtti állapot mentődik)? -
biker
nagyúr
A mega panel projekthez...
Sajna nem megy. A programozó rájött ugyanarra, mint én, hogy a Simhub miatt ez nem annyi, hogy hülyék vagyunk feltenni egy unojoy/megajoy forrást és Flip-el átflashelni a 16u2-őt, hanem itt biza át kell írni a simhub-hoz szükséges forrást is, és már dobta is a projektet.
marad a B C D tervek valamelyike.
Egyelőre a legizgalmasabb a Leonardo és egy Micro(promicro) párosa, mivel a leonardo fele hosszig lábkompatibilis a mega-val, így fel lehetne szúrni a panelre a tüskesorra, az extra lábak egy részét át lehet huzalozni (későbbi panelen már eleve így tervezni) és csak a hátsó dupla tüskesorra szánt dolgokat kell megoldani. Itt még kérdés, hogy a sok gombnak egy shift register (és sajnos ekkor át kell írni a simhubot hogy a bemenetek rendben legyenek) vagy egy második panel, a promicro megy mellé. Mivel van egy 3 portos hub tervezve a panelre, amiből eleve volt egy tartalék, ez járható út lenne.
-
ekkold
Topikgazda
Ha sima konstansokkal akarod feltölteni, akor az ugyanannyi helyet foglal mintha két tömböt készíteniél, tehát ez esetben két tömböt kell készíteni. A használatakor pedig pl. pointert használsz amibe az egyik vagy a másik (vagy több is lehet) tömb címét töltöd bele.
int xy[3][3] = {.....
int zy[3][3] = {.....
int * py;py = xy;
py[0][1] = .....
.....
py = zy;
py[0][1] = .....
.....
Ha nem akarsz pointerezni, akkor a memcpy() függvénnyel másolható a tömb egyikből a másikba.
memcpy(xy, zy, sizeof(xy))Ha nem akarod, hogy a zy tömb is foglaljon memóriát, akkor progmem konstansként kell definiálni, de ilyenkor csak olvasható lesz, de arra pl. továbbra is jó, hogy az xy tömbbe belemásold. Tehát:
const int PROGMEM zy[3][3] = {..... -
sonar
addikt
Sziasztok,
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Definiálok egy tömböt.
int xy[3][3] = {{0,0,1}, {0,1,0}, {1,0,0}};
Majd később más értékeket szeretnék hozzárendelni, de ekkor hibát kapokxy[3][3] = {{0,0,0}, {0,1,0}, {0,0,0}};
error: cannot convert '' to 'int' in assignment
Próbáltam googlizni, de egyelőre nem jöttem rá, hogy mi lehet a megoldás
-
biker
nagyúr
válasz
Wolfram #20904 üzenetére
keress rá az easyeda-ban a "wemosboard" nevű projectre, Peter abraham néven, és használd egészséggel, módosítsd ahogy szeretnéd
Sajna 40-es tüskesor van, de 32-es nincs, ezért nagyobbat raktam a két szélére.
a huzalozást a képernyőképedről másoltam, gyártáskor egy alkatrészt se kérj beltetésre, akkor nem teszik rá a tüskesort, csak a nyák
ha akarod huzaloztasd vastagabb rézzelHa nem adja open projektek közt, akkor itt a json, importáld be
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest