Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
JulianSinulf
senior tag
válasz ekkold #22988 üzenetére
Eredetileg nem volt fent és lent, csak két kapcsolót figyeltem. Bármelyik is zárna rövidre, a motornak meg kellene állnia. De aztán rájöttem, hogy meg kell különböztetni, mert valahogy el kell indítanom a cuccot a másik irányba, ahol a kapcsoló nem zár.
Szóval mindegy, hogy melyik miatt lesz a "v" értéke 1. A lényeg, hogy ilyenkor a ciklus ne fusson tovább vagy épp el se induljon, hacsak nem teljesülnek bizonyos feltételek.Az lenne a lényeg, hogy, ha az egyik végálláskapcsoló zár, akkor a forgásirányt megváltoztatva elinduljon a motor a másik irányba.
Vagyis, ha a lenti végálláskapcsoló zár, de a forgásirány szerint még "lefele" menne, akkor ne induljon. Különben (vagyis, ha a forgásirány szerint már "felfele" menne, akkor) induljon el.
A két kapcsoló egyidőben nem zárhat.Hmm. Ez így tényleg nem jó. Így leírva és párszor még elolvasva a hsz-ed, tényleg gond, hogy csak a "v" van.
Akkor kell még egy változó, amivel megkülönböztetem őket.
És akkor már a forgásirány is kap egy változót, akkor nem kell megint a gombot néznem.
A forgásirányt a loop-ban amúgy is nézem minden lefutásnál.Köszi! Sokat segítettél!
Remélem így már menni fog! -
5150head
senior tag
válasz ekkold #22541 üzenetére
Köszi, én is agyalok közben mi lenne a jó. Ez a gomb nyomogatós megoldás is tök érdekes.
Közben eszembe jutott, hogy a chatgpt olyan lámáknak való mint én, szóval kb 10 perc alatt lekódoltattam a két verziót. Wokwiban tesztelve működik mind a kettő és így látom, hogy mi-mit csinál a kódban.
Annyi, hogy ESP-re átalakítom még, mert nem arduval szeretném működtetni.
Melyik az a magyar, megbízható webshop, ahol megkapok ehhez a projekthez mindent? Kábelek, léptetőmotor, motorvezérlő, ESP stb?[ Szerkesztve ]
-
biker
nagyúr
válasz ekkold #22377 üzenetére
nem szeretnék visszaélni a segítőkészségeddel, de ehhez az opampos megoldáshoz milyen IC-t ajánlanál ami 0-5V-ról megy?
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
biker
nagyúr
válasz ekkold #22429 üzenetére
pro micro lenne. de akkor a mezei analogWrite az 8bites, de elérhető lenne magasabb is?
hivatalosan az analog write esetén 255 a 100% kitöltésElektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
JulianSinulf
senior tag
válasz ekkold #22401 üzenetére
Köszi!
Van pár szerelhető dugóm 16A-re. De a bekötés sem lenne gond. Egy dobozt felraktam a garázsba, amivel mérem a töltésfogyasztást. A konnektorba dugható verziók szerintem a hideget nem bírták és megdöglöttek. Pedig mindegyik 16A-ig volt. A garázsban meg 0 fok körül. Most sínre szerelhető van, ami 20A-ig bírja és -10 foktól. Remélem ez nem nyúvad már ki. Jó benne, hogy lekapcsolhatom anélkül, hogy lemennék a kocsihoz.
Viszont akkor másik töltőt kellene hozzá vennem, ami tudja a 16A-t (ha létezik). Annyira nem lényeg. Úgy 2 órát nyernék csak teljesen lemerült állapot esetén. A bezninmotor elvisz bárhova csak kicsit drágábban.
-
biker
nagyúr
válasz ekkold #22389 üzenetére
"Arra próbáltam célozni, hogy ha már MCU-t meg PWM-et kell használni, akkor az EVSE akár ki is hagyható, mert közvetlenül elláthatja ezt a funkciót is a cucc."
nem szeretnék komplett EVSE-et tervezni, és építeni, mert akkor kellene tervezni és engedélyeztetni, mint hálózatra csatlakoztatható kisfeszültségű berendezés, EC, EMC, és minden csatlakozó bevizsgálásokkal, 2-3mFt, meg kell rá tervezni a DC védelmet, mert anélkül egy fabatkát sem ér, és azt a lelkemre venném, ha valakit agyonvág egy zárlatos kábel.
Ha ti (te) terveztetek ilyet, akkor nyilván tudod, hogy nem annyi, hogy a 12V-ot lehúzom 5V 30% kitöltésre, és akkor elindul az autó 16A-el, ennél jóval több kell. Megfelelő vezérlő létezik, ennek van egy kéteres bemenete, 0V és IC láb, erre építek egy kis elektronikát, mert innentől okosítható a cucc, ez a másik posztban ki van fejtve.
nem kell foglalkozni DC RCM önteszttel, hibafigyeléssel, nem csatlakozunk hálózatra, nem kell autóról hibajelet fogadni, stb stb stb"Meg nem is szereti ha hirtelen változnak a beállítások, legalábbis mikor teszteltük, akkor volt amelyik autó letiltotta a töltést, ha túl gyorsan akartuk az áramot változtatni, tehát célszerű ha eleve lassan változik."
az autó hiba, a lágyindítás/lágymegállás eleve az autóban van, ha pl ajtót nyitsz, akkor is letekeri 0.5kW-ra a töltést, hátha kihúzod a kábelt, majd bezáráskor visszaemeli a beállított értékre. Ezt tudnia kell az autónak. a töltési szabványban benne van, hogy bármikor változhat a töltőáram, akár az oszlop küld más értéket, akár az autó kér más értéket, pl melegedés miatt, a kommunikációnak le kell tudnia követni. az autók akkor dobnak max hibát, ha túl gyakran megszakad a töltés, vagyis nem tartják be az A-B-C-B-A státuszokat, hanem A-C-A közt váltogatnak. van olyan modell pl zoe, ami a második ilyen után hibát dob, a töltés teljes szüneteltetése <6A esetén csak B állapotban lehetséges. A-C max induláskor lehet, de utána ha nem B-be kapcsolsz vissza hanem A-ba akkor nem indul újra a töltés. erre van olyan töltőnk, a Beny amiben van "kompatibilis mód" ahol erre figyel a töltő. meg arra hogy 6A-nél leáll, de 10A-en indul el, mert a Fiat 500 és a zoe nem indul 8A alatt soha, azonnal hibát dob.
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
biker
nagyúr
válasz ekkold #22384 üzenetére
Ha figyelmesen elolvasod, én a töltőt vezérlem, és nem töltőt akarok építeni
a töltés vezérlőben igazad van, de ott van más jel is rajta, feszültségszint képében.
ez meg a töltőt szabályozza, ami az autót. a filléres alkatrészeknél azért többet tartalmaz egy rendes töltő, az csak ahhoz kell, hogy elindul a töltés vagy nemElektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
biker
nagyúr
válasz ekkold #22374 üzenetére
ok, hogy az arduino is tudna pwm-et, és kb 1mV pontosságot, 5V 4096 lépés ugye, de mi az a jó DC szűrő, ami nem vesz el a kimennetből, és stabil 800-2200mV közt 1mV pontosan
nem adhatok pwn jelet az eszköznek.Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
nagyúr
válasz ekkold #22314 üzenetére
Az interrupt eleve akkor hívódik meg amikor változik a láb állapota. Megnézed, hogy eltelt-e bizonyos idő, és tényleg változott-e a láb állapota, és ha igen akkor növeled az értéket.
Ezt vagy 6 évvel ezelőtt írtam. Nem emlékszem pontosan, hogy miért került bele az állapot ellenőrzés, de volt oka, az biztos. Optokapu jelét fogadta a 0-s interrupt és úgy emlékszem a nagyon lassú mozgásnál előfordult, hogy fals interrupt keletkezett (hiszen az egészet emiatt csináltam, gyors mozgásnál nem volt prell probléma), ezzel tudtam kiszűrni.Mi történik prellezéskor, és mikor fog csökkenni az érték?
Melyikre gondolsz? Csökkenni nem fog egyik se.Mi történik ha a prellezés éppen hamarabb befejeződik mint az interval? Akkor mi fogja a függvényt meghívni?
A függvény az első interruptra aktiválódik, vagyis a jelsorozat indulásakor, nem a prell lecsengése után. Vagyis bizonyos időn belül nem reagál a következő változásra, ami ez esetben 3ms-ra volt belőve (egy autó kerekének a forgását ellenőriztem ezzel).
Az elfordulást már a loopban értékeltem ki. Ez esetben irány érzékelés nem volt, mert csak 1 szenzor volt /kerék, csak az elfordulás mértékét (sebesség) kellett regisztrálni, az irányt tudtam, mert én forgattam a kereket. Egy saját PID vezérléshez kellett, csak akkor még nem tudtam, hogy ezt így hívják és van hozzá library, úgyhogy elég sokat kínlódtam akkor vele, hogy két olcsó kínai DC motorral tudjon egyenes vonalban gurulni az autó.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz ekkold #22312 üzenetére
Így:
volatile long encoder0Pos=0;
volatile long previousMillis0 = 0;
volatile int currentPos = 0;
volatile int previousPos0 = 0;
volatile long currentMillis = 0;
attachInterrupt(0, doEncoder0, CHANGE );
void doEncoder0()
{
currentMillis = millis();
currentPos=digitalRead(encoder0Pin);
if (currentMillis - previousMillis0 >= interval) {
if (currentPos != previousPos0) {
previousPos0=currentPos;
previousMillis0 = currentMillis;
encoder0Pos++;
}
}
} -
Janos250
őstag
válasz ekkold #22265 üzenetére
Igen, de épp az volt a kérdés, hogy tömb nélkül lehet-e?
Ha azt írom, hogy:const uint32_t &kodszam = 0x3ff0001C;
És []-teszek mögé, akkor az már töm, és épp az volt a kérdés, hogy:Mert rendben van, hogy tömbnél ezt használhatom, hogy megadom a címet, pl:
volatile uint32_t* SHA_TEXT_0_REG_array_32 =
((uint32_t *)(0x3FF03000));
És akkor érvényes, értelmes pl. az:SHA_TEXT_0_REG_array_32[i] = 0;
viszont, ha nem tömb, hanem egyszerű változó, akkor is meg tudom adni, hogy egy konkrét címre, vagy egy mások változó "tetejére" rakja?Vagy rosszul értelmezem?
Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Janos250
őstag
válasz ekkold #22262 üzenetére
Ez nem teljesen nyerő, mert nem a tartalmat írja ki, hanem magát a címet.
const uint32_t &kodszam = 0x3ff0001C;
printf ("kodszam = 0x%X\n", kodszam); // kodszam = 0x3FF0001C
Pedig ennek a tartalma nem a címe, mert ez az SHA CLK engedélyezését tiltását tartalmazza.
Úgy tűnik, * nélkül nem oldható meg, legfeljebb define-al el lehet rejteni a csillagot.
[ Szerkesztve ]
Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
ekkold
Topikgazda
válasz ekkold #22261 üzenetére
Másik lehetőség (lefordul, kipróbáltam):
const uint32_t &kodszam = 0xFFFF0000;void setup() {
printf ("%ld", kodszam);
}
Ennek annyi a hátránya, hogy így a kodszam csak olvasható, írni (értéked adni neki)nem lehet.http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/
-
Janos250
őstag
válasz ekkold #22249 üzenetére
Kösz, de éppen azt szeretném, hogy ne kelljen csillagozni!
Ne*kodszam = 0
hanemkodszam = 0
legyen, de rájöttem, hogy ezt nemigen lehet, mert a fordító nem fog úgy fordítani, hogy a változót az általam megadott helyre tegye, ha nem pointer. :-(Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
JulianSinulf
senior tag
válasz ekkold #22088 üzenetére
A korábbi válaszomat is el kellett volna olvasni, mert én még mindig nem látom, hogy te hol látod, hogy a műholdaknak bármi köze lenne az ólom ónba kerüléséhez.
Az orvosi és katonai eszközökről én is úgy tudtam, hogy ólmos ónnal készítik. De ez sem feltétlen igaz.
Az orvosit mindjárt meg is nézem. Gyártunk egy eszközt, ami képes a szívet és a tüdőt is helyettesíteni. De szerintem ólommentes az elektronika. -
JulianSinulf
senior tag
válasz ekkold #22065 üzenetére
Itt sehol nem szerepel, amit állítottál: ""Annak idején emiatt műholdak is mentek tönkre. Ennek a kiküszöbölésére került be az ólom ötvöző anyagként."
Nem mindegy, hogy a valóság ez:
"Még az elektronika aranykorában ('70-es évek) rájöttek, hogy ha az ónhoz minimális mennyiségű (4%) ólmot adagolnak, könnyebben forrasztható az alkatrész, csökken az ón olvadáspontja és kicsivel rugalmasabb is lesz, azaz hosszabb távon fogja az alkatrészt tartani."Vagyis a műholdnak semmi köze ahhoz, hogy ólom került a forraszanyagba.
-
JulianSinulf
senior tag
válasz ekkold #22062 üzenetére
"Annak idején emiatt műholdak is mentek tönkre. Ennek a kiküszöbölésére került be az ólom ötvöző anyagként."
Erről érdekelne a forrásanyag. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy pontosan mikor is történt ez.
Jelenleg gyártásban mindenki ólommentes forraszanyagot használ. Ez alól csak pár dolog lehet kivétel.
Hozzáteszem, én sem szeretem. Nem véletlen ragasztották a telefonok prociját sem. -
Postas99
senior tag
válasz ekkold #21995 üzenetére
Igen a hiba a kábelban van és a leggyorsabb "egyszerűbb" mérés a felezéses mérés.
Most kizárnám a norvég cethalászok tevékenységét ebből a hibakeresésből meg a munkagépeket is.
A feladat igazán csak arra jó, akivel dolgozni fogsz tud-e logikusan gondolkodni, végig tudja venni a hibabehatárolás lépéseit.. Ok, hogy ez is tanulható, de a hibakeresés abból áll hogy végig gondolod, hogy ami eddig működött miért nem működik már és számbaveszed a hibalehetőségeket.Aryes: Nyertél a hiba a kábelben van.
ViZion: Lehetett volna ott is, nem voltam túl precíz a megfogalmazásban.
Az alaptézist kellett volna még leírnom, hogy az ízzó eddig világytott, DE már nem világít. -
JulianSinulf
senior tag
válasz ekkold #21998 üzenetére
Na igen. Bennem is felmerült a kérdés, hogy mekkora a feszültségesés. Az izzó sima wolfram szálas (ilyet talán már nem is kapni) vagy valamilyen elektronikával ellátott, aminek kell egy bizonyos feszültségszint. Emellett kérdés, hogy a vezeték a levegőben, a földön vagy a földben megy e.
Mivel a 230V nem a szakterületem, így kérdés, hogy, ha gond is van a 10 km hosszú kábellel, lehet e javítani? Na meg hogyan lehet hozzáférni? Ha nem lehet javítani vagy úgyis ki kell szedni és minden más hibalehetőség kizárva, akkor kábelcsere és nem kell mérni. Aztán, ha kint a kábel egy helyen, akkor igény szerint ki lehet mérni, de a probléma el lett hárítva és ez a lényeg. -
törölt tag
válasz ekkold #21373 üzenetére
Teszek vele majd egy próbát, de most nincs ekkora ellenállásom itthon.
Majd a közeljövőben próbálok útbaejteni egy boltot.Más:
Szeretném Li-Ion akkuról használni az eszközömet.
Ez jelenleg valami mcu-t (pl. stm32), hőmérséklet/páratartalom szenzort, oled kijelzőt jelent. Jelenleg 5V USB-ről van táplálva az egész.
Viszont azon gondolkodom, hogy miként tudnám megoldani a dolgot egyetlen Li-Ion celláról, amit 3.0-4.2V tartományban használnék majd.Ha 3.3V-ra állítom be a dolgot, akkor egy LDO túl nagyot droppol, illetve a merülés vége felé (~3V környéke) már esetleg problémát okozhat.
Ha 5.0V-ra állítom be mondjuk egy step-up-al, akkor az akku teljes feltöltésnél túl magas feszültséget adna a step-up-nak szerintem az 5V-hoz.
Van ugyan egy ilyen powerbank modulom, de ez az alacsony terhelés miatt folyton lekapcsol. Ha mondjuk próbából egy ventit kötök rá (~250mA) akkor rendben működik.
Van esetleg ötlet, hogy miként lehetne Li-Ion akkuról használni az eszközt lehetőleg kevés veszteséggel?
(Felmerült még a sorba kötött 2db cella ötlete + LDO (step-down))
-
nagyúr
válasz ekkold #21371 üzenetére
Nem szívesen vitatkozom Veled, mert ez mégis a Te asztalod, de ilyen felhasználásra szerintem eléggé overkill, amit leírtál. Én az akkus kisautómnál annak idején 2db 10k ellenállással oldottam meg, az 0.2mA fogyasztás többletet okoz, ami nyilván sok, ha a cél mondjuk fél évnyi üzemeltetés egy feltöltéssel, de egy kisautónál gyakorlatilag mérési hibahatáron mozog.
A mérési pontosság meg olyan dolog, hogy én csináltam már analóg komparátorral akkufigyelést, körülbelül 3.2V-nál elkezd villogni egy visszajelző LED, ennél pontosabban ezt igazából felesleges megoldani. -
törölt tag
válasz ekkold #21371 üzenetére
A cél a folyamatos mérés lenne, vagyis fixen a körben lenne a feszültség osztó és rajta lenne az kontrolleren.
Jelenleg 2x100k ellenállást használok és kézzel kalibráltam be.
Jelenleg másodpercenként lekérve, 1V-5V között mértem vele, a multihoz képest +/- 0.03V pontossággal.
Lehet még pontosabb lenne, ha nem breadboard-on raktam volna össze.
De ez így mindenképpen megfelelő pontosság már szerintem.A lényeg viszont, hogy a saját Li-Ion akkuját mérné folyamatosan, majd és kijelezné, ha merül. Szóval valami olyasmi impedanciával volna jó számolni.
Akkor gondolom ilyenkor a kerámia kondi nem megoldás.
Arra gondoltam, próbából emelgetem az ellenállás értékét még tovább és meglátjuk hogyan változik a pontosság. Jó lenne, ha bírná az 1M-t.[ Szerkesztve ]
-
Gergosz2
veterán
-
nagyúr
válasz ekkold #21236 üzenetére
Nem lehet, hogy valójában nem a portlábakkal van gond a "fake" lapokon, hanem magának az USB-nek van valamilyen forrasztási vagy egyéb hibája, ami zárlatot okoz pont annál a két lábnál? Ha rendszeresen előforduló/ismétlődő hiba, szerintem elég kicsi a valószínűsége, hogy mindig pont az a két láb hibás. 🤔
-
Postas99
senior tag
válasz ekkold #21236 üzenetére
Amúgy az itthoni STM cuccokat mind a WE ACT Studio official aliexpress oldalról szereztem be.
[We Act Studio]A szállítás viszonlag gyors, az extra hogy innen olcsóbb és átdolgozott panelről beszélünk, nincs fake cucc a panelen, van viszont ha kéred extra SPI busszal rendelkező Flash a hátoldalon, megnövelt tápellátás, jóminőségű mask és forrasztás. Igényes kivitel. Tényleg.
-
válasz ekkold #20911 üzenetére
Ez stimm, meg megy is. (igazából memset nélkül is működött szimulátorban)
De fel lehet tölteni az egész tömböt újra? És nem csak egyesével az elemeket?Nálam ez volt a memset parancs
memset(xy,0,3*3*sizeof (int));
A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
Gergosz2
veterán
válasz ekkold #20748 üzenetére
Nagyjából mindegyik MCU-nak rosszabb a belső ADC-je, mint egy küldő A/D konverter.
Ezt azért nem merném így kijelenteni. Jó, persze, vannak elég jó külső ADk, teszem fel 32bit flash ADCk. Csak cserébe marha drága és csak nagyon cél alkalmazásokban éri meg használni.
#20746Ton-tonJanos250#20732
Mit küzdöttél vele? Az AD viselkedését eléggé meghatározza, hogy mivel van terhelve.Nokia 6030 Hardcore User // I Panic Restaurant by Taito
-
Undoroid
őstag
válasz ekkold #20642 üzenetére
Ez már nagypályás lehetett... Korábban a Taxisok is fel voltak vértezve "utánégetőkkel"! Nem ekkorákkal, de úgy 200W körül megvolt...Abban az esetben is elég messzire tudtak forgalmazni, de nem ezért volt dühítő az, amikor kommunikálni kezdtek! A poén az volt, amikor a leparkolt és beállt egy másik mellé és az adásgomb lenyomásakor a mellette álló autók némelyikében megzavarta a központi zár elektronikáját és azzal kinyitotta a 200W-körüli kimenő...Ez még a központi zárak "legelején" tudott működni, amikor még nem terveztek bele komolyabb biztonsági featokat az ilyen zavarokra.
https://logout.hu/bejegyzes/ngabor2/nyugodj_bekeben_bordoi.html _ https://robo-venture.com -> Az ökotudatos, digitális közösségi alkotóműhely <-
-
olli
tag
válasz ekkold #20236 üzenetére
nano:
Sketch uses 2652 bytes (8%) of program storage space. Maximum is 30720 bytes.
Global variables use 462 bytes (22%) of dynamic memory, leaving 1586 bytes for local variables. Maximum is 2048 bytes.
uno:
Sketch uses 2652 bytes (8%) of program storage space. Maximum is 32256 bytes.
Global variables use 462 bytes (22%) of dynamic memory, leaving 1586 bytes for local variables. Maximum is 2048 bytes.
Több hely a program számára.By cool !
-
bimbula53
tag
válasz ekkold #19603 üzenetére
De igen, Sokáig nálam is üzemelt, kis testvére mai napig is használatban van. Csak a kíváncsiság hajtott tovább. 2apró dolog ami nem tetszett 1- a csv-bin konvertálás, kezdetben meg volt csak elveszett, a pótlása nehezen mentt. (Itt a nadim félére gondoltam) 2- lassan kapcsolódott a wifihez. Ha valaki azt kérdezné, hogy merném ajánlani, akkor igent mondanék. Mint említettem a kíváncsiság nagy úr. A Yoradio teljesen ráhuzható a karadio hardverre. Ez volt a legfőbb érv. Hardveresen nem kellett hozzá nyúlni, csak a szoftver lett cserélve. Szép, sokat tud, és a fejlesztése is pörög.
-
nagyúr
válasz ekkold #19363 üzenetére
Mert az ARM ismeri a lebegőpontos műveleteket, az AVR meg nem.
Mikor csináltam az oszcilloszkópomat (UNO), ciklusidőre ki volt számolva a program, és a lefordított asm alapján faragtam le további értékes μs-okat meg pontosítottam az időzítéseket. Akkor láttam, hogy milyen ügyes optimalizációkat csinál a fordító.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz ekkold #19361 üzenetére
Esetleg még érdekességképpen annyit, hogy ha egy feltételt többször is meg kell vizsgálni (pl.: if(feltétel1 && feltétel2)
...
if(feltétel1 && feltétel3)
...) akkor előzetesen a feltétel1 vizsgálatának az eredményét érdemes egy változóba menteni, mert azt tudja úgy optimalizálni a fordító, hogy a processzor egyik regiszterét használja cache-nek (a lassabb RAM művelet helyett) és így magát a vizsgálatot is csak egyszer végzi el. -
tibi-d
tag
válasz ekkold #19354 üzenetére
Akkor a 2. verzió a korrektebb megoldás. A feltétel1 kiértékelése pillanatában a feltétel2, feltétel3 igazságtartalma nem változik, csak előfordulhat , hogy mindkettő igaz lehet. Ha a feltételek egymást kizáró relációban vannak, akkor kérdés a gyorsaság.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz ekkold #18376 üzenetére
Az engedélyező láb használható akár akksi mélykisütés védelemhez, pl. ha mondjuk az MCU-val vezérled, és az méri az akksi feszültségét.
A pdf-ben azt olvastam, hogy arra a lábra a Vin feszültséget kell adni, hogy bekapcsoljon, de ha MCU-val húzom magasra, az max 3,3V lesz. Nem gond?
És ha az engedélyező láb az MCU-ra van kötve, a bekapcsolás ilyenkor hogy történik? Egy kapcsolóval tápra húzom?
-
nagyúr
válasz ekkold #18372 üzenetére
Ez a MIC5501 pontosan hogy működik, hogy kell bekötni? Kell hozzá valami kiegészítő alkatrész, vagy önmagában ellátja a feladatot?
A 3,3V verzió azt jelenti, hogy ha rákötök egy Li-ion cellát, 4,2V-tól 3,3V-ig leadja a 3,3V-ot, ha a cella 3,3V alá merül, akkor a kimeneti feszültség is megy vele? -
törölt tag
válasz ekkold #18168 üzenetére
ekkold, Aryes: Köszönöm a választ.
ekkold:
Ha jól értem akkor mondjuk beállítva egy belső felhúzó ellenállást HIGH értékre állítja az adott PIN-t. Én a nyomógombbal egy külső ellenálláson GND-re zárom és ezt az állapotot tudom lehérdezni és eredményként LOW állapotot kapok?Ezek az ellenállások milyen értéküek legyenek egy gomb esetében? Az STM32 úgy tudom a pin-eken 3.3V feszültséget ad.
A mátrix több gomb esetén jó lehet. Illetve csak ötletelek (persze biztos butaság), de az analóg bemenetet használva nem lehet olyat csinálni, hogy a különböző gombok más-más ellenállás értékkel zárnak és a kapott feszültség értéket kiolvasva meg tudom mondani melyik volt az? Esetleg több gomb lenyomását is?
Aryes:
A kis kondira gondolsz? Igen, sejtettem, hogy ilyesmire szükség lesz. Milyen értékűek legyenek ezek? -
törölt tag
válasz ekkold #18106 üzenetére
Köszönöm. Megnyitva az UTFT.cpp fájlt, látok include-olva egy <pins_arduino.h> shared header-t. Gondolom ennek lehet valami köze hozzá, hogy lehet ilyet csinálni.
Sajnos itt-ott hibába futottam még így is, ami miatt nem ment a build.
Aztán közben találtam ebből a library-ból egy újyabb verziót. [link]
Ebből viszont hiányzik az ILI92225 TFT. De a másikból hozzáadtam.Az újabb verziónak kicsit több a HW támogatottsága, de még így is:
UTFT\UTFT.cpp:85:4: error: #error "Unsupported ARM MCU!"
Ez akkor ennyi? STM32-n nem is használható?
-
törölt tag
válasz ekkold #18080 üzenetére
Köszönöm az infokat.
Telepítettem at Arduino 1.8.19-et. Az STM32 támogatáshoz nekem kellett egy linket adni egy json-höz, hogy letöltse a paramétereket.
Link: http://dan.drown.org/stm32duino/package_STM32duino_index.json
Ma este megyek 2db STM32F103C8T6 (Bluepill) eszközért. Remélem eredeti ST van rajtuk
Illetve vettem egy olcsó kijelzőt is, hátha a szkóp kijelzőjét problémás lesz beindítani.Az oscilloszkóp kit amúgy a Hestore-ból származik, ott adták ezzel a chippel a készletet.
Elméletileg 64kB a flash ebben is és 20kB a RAM. Próbáltam egy OpenSource FW-t feltenni, de az STLink programja ott azonnal jelezte, hogy nem fér bele a flash-be. Viszont a gyári FW simán belemegy, mert STM32F103C8T6 van az eredetiben, ami szintén ugyanilyen paraméterekkel bír. Működésbeli különbség van viszont a kettő között és szerintem ezért nem fut rajta az eredeti. Csere biztosan megoldja a problémát, olvastam a neten már erről. Sőt, van aki STM32F103CBT6 verzióra cserélte, amibe belefér a DLO-138 OpenSource firmware is. Átalakítható két csatornára is akár a készlet.
Mindegy, ez a jövő zenéje. -
ViZion
félisten
válasz ekkold #18057 üzenetére
Hmmm... van egy régebbi, marha nagy "kockám", ami nyomtatóé volt talán. Eddig nem találtam a helyét, mert 19 V és 9V DC talán a kimenetei (meg kell keresnem, de vmi ilyen ma már nem járatos feszek voltak, meg fura csatlakozó).
Tankblock: a korábbi ESPEasy programra is ránéztél? Vélemény, javaslat?
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
daninet
veterán
válasz ekkold #17871 üzenetére
nem ezeket az értékeket kapom
Igen, bekötöttem. Képen Piros/fekete.
Hajlandó vagyok elküldeni az egész breadboard-ot így arduinoval enkóderrel bárkinek aki unatkozik és ránézne Belerakom a csomagba a visszafoxpost árát.
Tényleg érdekel, hogy ez az egész így ahogy van el van átkozva vagy én vagyok a béna
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
daninet
veterán
válasz ekkold #17867 üzenetére
Köszönöm a válaszokat.
Sorban megyek az összesen:razorbenke92:
Adatlapja szerint vagy 10K ellenállást kell mérned a + pin irányba, vagy zárlatot a GND-re.
Ez így van, mérhetőek a 10k ellenállások. Kettő van rajta, egy-egy a két lábhoz. Az ellenállások a +5V és a CLK/DT láb között vannak.Nézd meg épp hogyan áll, és mozdíts egy ugrást rajta (gondolom diszkrét pozíciói vannak, 20 impulzus nem sok) majd nézd meg újra. Csak az egyiknek kellene változnia.
Ha rákötöm a multimétert a GND és a CLK lábra minkét irányba tekerve az enkódert van ellenállás változás.
De ha jól értelmezem ez nem gond, mert a minta amit ki kellene adjon Ayres kolléga szerint:
Egyik irányban
0 0
0 1
1 1
1 0
a másikban
0 0
1 0
1 1
0 1Ugyanitt elkövetheted azt is, hogy digitális pin helyett analógra kötöd, és az analóg értéket írod így ki sorosan, hogy lásd valóban analóg zaj van az enkóderen, vagy digitális.
Ezt még ki kell próbálnom.Janos250:
Próbáld ki ideiglenesen akkuról működtetni!
Ezt nem tudom hogyan kell miközben számítógépen a soros monitort is látni akaromekkold:
Valószínűleg fizikailag vagy nincs az enkóder panelján felhúzó ellenállás, vagy túl nagy értékű.
Van rajta 2x10k az egy-egy lábhoz. Azt nem tudom, hogy ez túlnagy-e. Ezért nem értem, hogy ha ez rajta van akkor miért lebegnek az értékek.
A képen a CLK és +5V lábak között mérekmivel kicsi az esélye, hogy két különböző helyről, két különböző enkóder is hibás lenne.
Kétszer ugyanazt az enkódert vettem hestore-ról. De vettem egy másikat is (más márka nem ez a zöld tokos) utoljára ami nem klikkelős, csak 3 lába van. Kipróbálom azt is majd.[ Szerkesztve ]
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
daninet
veterán
válasz ekkold #17861 üzenetére
Nem ez a gondom. Nem a kóddal van bajom, a kódot megoldom. Hanem hogy 1) nem működik a pullup ellenállás az enkóderből csak zajt kapok, elég hozzáérnem az enkóderhez és random számokat darál, videót nézd meg amit linkeltem.
2) amikor hozzáadok egy pullup ellenállást (az arduino sajátját vagy külön) akkor értelmezhetetlen jelet kapok vissza pl 3 sor 0, előző hsz példa mutatja. Due is ugyanezt csinálja, annak sokkal gyorsabb a processzora. De betöltöttem próbaképp a mintakódot arduino.cc-ről (ami soros kiírás nélkül dolgozik) ami szintént tök random irányt dobál, hogy jobbra vagy balra fordítottam.Bármilyen mintát nézek pl az arduino.cc-n vagy akármelyik google első találat sehol nincs pullup ellenállás.
[ Szerkesztve ]
-
vviktor1
aktív tag
válasz ekkold #17856 üzenetére
Megfigyelve a kimaradás nincs összefüggésben a kijelző frissítéssel, ma délelőtt egyszer sem akadt meg (mondjuk kicseréltem az erősítőt alatta egyéb okok (esztétika) miatt, nálam külön készülékként van megépítve hifi toronyba) Ha dupla klikket nyomok a rotaryn (óra mód) akkor írja a wifi jelszintet, ez ilyen -60- -69 Db-t mutat a mostani helyén ahol szeretném hogy jól működjön, ezt mondjuk nem tudom mit takar, próbából áttelepítettem közvetlen a router mellé, ott -40-50 között írta) ott sem szakadt meg az adás természetesen, lehet inkább egy külső wifi antenna irányába megyek el, valahova a készülékdoboz hátára felhekkelve, ennek a helyét még keresem hova is kéne rákötni.
Ne dudálj, küzdj !
-
its_grandpa
tag
válasz ekkold #17853 üzenetére
És is játszottam ezzel a modullal de nekem nem volt szerencsém, a karadio nem szólal(t) meg. Az ok az első képen látható a modul alján, VS1003/VS1053, azaz AS tűréssel szerelnek (AS = ahogy sikerül). Kicsi belenyúltam az Adafruit 1053-as arduino lib-be, úgy tudtam hangot kicsikarni belőle mert "false" volt a v értéke.
uint8_t v = Adafruit_VS1053::begin();
// return (v == 4); ez a 1053
return (v > 2); ez ha a chip verzió minimum VS1003 =3
A lábak bekötésének publikációja az ESP-khez, végtelen örömmel töltene el
Lehet elővenném ismét a félrerakott projektet. -
vviktor1
aktív tag
válasz ekkold #17854 üzenetére
Esp32 és pcm5102 dac van, olyan kijelzővel mint alsó képeiden, működik is jól, csak néha nekem is megakad 1-1 mp-re, ezt kéne valahogy kinyomozni. A routerrel egy helyiségben van, ezért a wifit kizárnám hogy gyenge lenne neki. A mobilos appról tudok, használom is, tényleg jó. Szóval, a lényeg, 2.1 fw van fent de látom hogy van 2.3 már egy ideje, de nem merek rányomni az update-re mert valahol irták hogy valami nem kerek benne, valami kijelző bug van benne, és ha nem lesz jó nem tudom visszacsinálni, ezért kérdezem az alapra állást és onnan újra telepitést. Rádió lista természetesen elmentve. Köszi !
[ Szerkesztve ]
Ne dudálj, küzdj !
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz ekkold #17746 üzenetére
Köszönöm és az Előtted szólónak is, megnyugvással tölt el. Kimentem futni és a spirituális angyaloktól kezdve a majdnem-barátnőmmel történő szexen át gyorsan kikötött az agyam a 8266 leendő kódján és menüjén és úgy mindenén, viszont közben sürgősen meg kéne találnom Gugli bugyraiban valahol azt, hogyan fordítom meg 180 fokkal a kis OLED kijelző képét, mivel az oldalán lévő csatlakozói miatt csak fejjel lefele tudom beszerelni a nyílásba, hogy ne akadályozzák egymást a mellette lévő nyomógombbal (amit túl közel tettem a nyíláshoz, epic human error). Aaaaah jól indul, hát ez sem az a smooth sailing lesz
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
Undoroid
őstag
válasz ekkold #17666 üzenetére
Ez esetben újra össze kell szerelnem és tesztelnem!
* * *
Nem tudom, nem hiszem! Ez a joy teljesen úgy néz ki, mintha teljesen új lenne! Nincs rajta kotyogás vagy lötyögés! Az előző tulaja (használtan vettem nem túl régen) biztos, hogy nem is használta!
* * *
Aryes
A halvány jelzés annyit tesz, hogy a motor mozgatásakor erőteljes - ütemes villogás látható a ledeken, de a joy alaphelyzetében (nincs mozgatás) akkor a négy ledből 2-3 led folyamatosan, halványan világít. Nincs ütemes villogás sem! Tehát a kérdésed szerint nem változik, ugyanazokat a tekercseket gerjeszti. Az üzemi (100%-os) fényerő helyett max. 5% körül lehet a halvány jel.https://logout.hu/bejegyzes/ngabor2/nyugodj_bekeben_bordoi.html _ https://robo-venture.com -> Az ökotudatos, digitális közösségi alkotóműhely <-
-
vegyszer
addikt
válasz ekkold #17654 üzenetére
A PHP-ban még egyáltalán nem mélyedtam el.
Sem a szerverek világában.
Bár egy orange pi akad itthon elfekőben, azt csak erre be lehetne állítani. Bár közel se látom, hogy mit és hogyan kellene ezt megtenni."Újságírás az, amit a hatalom nem akar nyomtatásban látni. Minden más csak propaganda." George Orwell
-
Undoroid
őstag
válasz ekkold #17537 üzenetére
Szia!
Az erre tévedők nevében is köszi a drivert!
Hasonló problémák voltak a Puxingom eredeti adatkábelével is! XP-nél újabb OP-rendszeren nem volt hajlandó működni. Több kábel is volt...mind-mind új és eredeti, de semmi... XP-alól pedig szépen muzsikáltak.
Ha már a hamisításnál tartunk! Lenne egy kérdésem, hátha van valami ötleted. Van egy ügyes, kis kapcsolás, aminek az egyik összetevője az MSGEQ7 -nevezetű, kis lapka. Rendeltem néhány példányt belőle és a megérkezésük előtt néhány nappal olvastam róla, hogy sajnos ezeket is hamisítják! Hogyan lehetne ezt egyszerűen kideríteni, hogy önállóan (még egy bonyolultabb áramkörbe helyezés előtt) rendesen működik-e? Szkópom sajnos nincs. Nem egy szokványos cucc, ezért a kérdés!
https://logout.hu/bejegyzes/ngabor2/nyugodj_bekeben_bordoi.html _ https://robo-venture.com -> Az ökotudatos, digitális közösségi alkotóműhely <-
-
Janos250
őstag
válasz ekkold #17364 üzenetére
Nem tudok róla, hogy meg lehetne adni a címet. Igazából azt se tudom, hogy a sima konstansokat hova teszi, a programszövegbe-e.
Én néha így adok meg, pl. az említettet:const char httpHeader[] PROGMEM = R"=====(
de igazából nem tudom, hogy van-e jelentősége.
Még soha nem néztem meg, mi a címe akkor, ha van PROGMEM, vagy ha nincs.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
ratkaics
senior tag
válasz ekkold #17154 üzenetére
Köszi!
Én is nézegettem az OpenEVSE dolgot. Szimpatikus is lenne, mert sajnos a hardware gyártásban sem szakértelmem, sem pedig rutinom nincs, szóval ez az "összeszerelős" dolog jó lenne. De ez sajnos 1 fázisú eszköz, biztosan meg lehetne oldani a 3 fázisú használatot, de egyenlőre nem találtam rá példát.
A másik amit találtam az a smartESVE. Ez már talán jobban megfelelne a céljaimnak, de azért ez is elég drága, meg a Modbus kommunikációs részét nem teljesen értem.
Én a HomeAssistant szerveremről szeretném a töltési teljesítményt dinamikusan vezérelni.
Van esetleg itthoni beszerezhető eszköz, ami hasonló funkciókkal bír, mint a smartEVSE? Esetleg el tudja valaki készíteni?[ Szerkesztve ]
Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó ....
-
And
veterán
válasz ekkold #16866 üzenetére
Használtuk régebben mindkét félét. Először persze nem voltunk tisztában vele, hogy egyáltalán többféle mechanikai osztással is létezik . A megoldás az lett, hogy nem tettünk különbséget a kódban a rotary típusa szerint. Itt eleve többféle értelmezés is lehetséges, a korábban említett csupán két él figyelése szerintem például nem teljesen korrekt. A teljes és egyértelmű kapcsolási periódus mindenképp négy élből áll, csupán kettőt figyelembe véve félútról visszatekerhető az encoder, ami helyzettől és ízléstől függően furcsán hathat (mivel ekkor az általad 'dupla lépésesnek' nevezett kivitel anélkül ad egy-egy teljes oda-vissza jelzést, hogy akár egyszer is fix mechanikai állapotba lépett volna). A tapasztalat viszont az volt, hogy ha mind a 4 él meglétéhez kötöttünk egy lépést, akkor viszonylag gyakran hibázott, ezért kompromisszumként három éllel megelégedtünk. A hibázás (lépés kihagyása) ekkor elhanyagolható lett, és elmaradt a téves előre-hátra működés is. Persze hardverből is rásegítettünk, ahogy írtad, RC-szűrést (2,7k / 1nF) kialakítva. Gyári készülékeken sem mindig tökéletes a rotary, a mi megoldásunk sem lett annál rosszabb, egész nagy tekerési sebességig használható maradt.
-
őstag
válasz ekkold #16865 üzenetére
Ebben az esetben beletennék a kódba egy flaget, és amíg az nincs igazra téve, addig a az enkóder süket.
Amíg a flag hamis, addig azt figyelném, hogy az 11 állapot fennáll e egy általad meghatározott ideig egy meghatározott időn belül.
Mivel az egyik enkóder stabil állapotban csak 00 lehet, ott ez biztos hogy nem fog előfordulni könnyen.
Indulás után vársz 2 másodpercet az egyik stabil állapotban, és utána elfordítod egyel, és ott is vársz 2 másodpercet. Ha egyikben sincs 11 állapot stabilan (a kettő között észre tudod venni hogy már megtörtént a mozgás) akkor tudod, hogy melyik tipus.Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Garmin Forerunner 255 Music - nem csak futóknak
- Asszociációs játék. :)
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Nyaralás topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Yettel topik
- BMW topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- További aktív témák...
- Nintendo Switch OLED 19.0.1 Dual-Boot Cfw + 128GB MicroSD + Atmosphere 1.8.0, 3 hó garival!
- XBOX ONE S 1TB, dobozában, gyári tarozékaival és 6 hó garanciával, Bp-i üzletből!
- XBOX ONE X 1TB, makulátlan szép állapotban, 6 hó teljeskörű és 1 év SW garanciával Bp-i üzletből!!
- XBOX Series X, dobozában, gyári tartozékaival, 2025.06.28.-ig gyári garancia!! Bp-i üzletből eladó!
- GIGABYTE Nvidia Geforce GTX 1080 TI Aorus
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest