Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#3950) Ranger^41


Ranger^41
aktív tag

Sziasztok!

Ahhoz képest, hogy mióta használom a ph fórumait, csak most találtam meg ezt a topikot... Lendületből el is olvastam vagy jó 2000 hozzászólást :D Be is raktam a kedvencekbe. :)
Gyakorló építészektől kérdezném, hogy kinél személyesen/irodában mennyire megy a BIM alapú tervezés? Én próbálom az irodánkban nagyon erőltetni, ami nyilván onnan fakad, hogy az egyetem utolsó éveit is Revittel nyomtam le, diploma után is 3 évig azt használtam, így a dokumentálási folyamat elvét alapvetően máshogy látom, mint az itthoni gyakorlat. De valamiért olyan érthetetlen ellenállást látok, amivel nem tudok mit kezdeni. Egyrészről a személyes szoftverhasználat általánosan el van maradva a program nyújtotta lehetőségektől (nálunk ennek egyik oka, hogy kb tavaly ilyenkor még 10es AC volt, aztán utána hirtelen ugrás a 18ra, amire az lett a reakció, hogy ez "szar, mert nem értik"), másrészt mindenkitől azt hallom, hogy minek csinálnám meg 3d-ben, amikor ott a határidő, gyorsan fel vonalazom/kitöltésezem ezt a metszetet, aztán kész. Meg hogy évekkel ezelőtti projektek is megépültek modell nélkül (csak az általában nem jut vissza az építész irodába, hogy a helyszínen a kivitelezőnek hány megtervezetlen részletet kellett saját kútfőből összegányolnia, kitudja mennyi plusz költségért).
Nyilván nekem az új generáció tagjaként, meg a személyes beállítottságom miatt is teljesen más a szemléletem, sokkal többet jelent, hogy valamit hatékonyan oldjak meg, mint gyorsan, mert a jövőben, módosításoknál kamatostul megtérül, de ezért gyakorlatilag hülyének néznek, hogy mindent "túlbonyolítok".
Anno Revites időkben is határozottan poweruser voltam, mert kiakartam használni minden lehetőségét, és amikor váltottam munkahely váltás miatt AC-re, pár hónap alatt eljutottam hasonló szintre, mert ugyan azokat a dolgokat meg akartam csinálni AC-ben is, amit Revitben tudtam, és pillanatok alatt előrébb voltan AC-ben, mint azok akik akár 10 éve is használják a programot, úgy, hogy a váltás előtti 6 évben még csak nem is láttam Archicadet. Ez mondjuk annak is köszönhető, hogy az Archicad sokkalta felhasználóbarátabb, hogy a hülye építész is tudja használni.
Mindenesetre ebből azt a következtetést tudom leszűrni, hogy a felhasználók egyszerűen lusták tanulni, fejlődni, követni az újításokat. Aki meg erőltetné azt egyszerűen "hülyének" tartják.
Nagyon sok gondolat van még erről a fejembe, szívesen meghallgatnám mások véleményét is, ezért csak ennyit dobnék be vitaindítónak. :)
Érdekesség képpen a liget projekt oldalán van egy 150 oldalas BIM koncepcio tanulmány, ami elég jól leírja az egész tervezési folyamat lebonyolításának módját, kíváncsi vagyok a gyakorlatban mi fog abból megvalósulni.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.