Hirdetés

2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#3951) Raysen623 válasza Ranger^41 (#3950) üzenetére


Raysen623
addikt

Nálunk elég rendesen megy a BIM mint olyan, mivel szakágakkal is modell alapokon is kommunikálunk, ami segíti és gyorsítja a munkát.
Azokban az irodákban ahol nem modelleznek és az ArchiCAD-et 2D-s tervezésre használják mindössze felesleges erőltetni az ilyen tervezési technológiát. Voltam ilyen helyeken, és majdnem sírva fakadtam. Ha valahol akkor AC-ben rohadt egyszerű az alapmodell felépítése és abból azonnal megvan az alap metszet és homlokzat. Utána már csak ki kell dolgozni. Ezt azonban hiába magyarázod egy beszűkült látókörű, papírtervgyárosnak, aki el van veszve a nyomtassuk ki a tervet témában...Az ilyen irodák idővel ki fognak hullani a piacról, mert gyenge terveket fognak gyártani, amiből az építkezésen rengeteg többletköltség fog generálódni.
Szóval nyugodtan folytathatod a kereszteshadjáratodat, de jobban jársz ha olyan irodában dolgozol, ahol modelleznek és van belső rendszerük, ami le is van írva + kidolgozott saját sablonfájluk van. Sajnos így élünk huniában...

A liget projektel és úgy összességében az egész magyar BIM-el a következő a baj: senki nem fogja fel, hogy erre idő és pénz kell. Az ugye soha nincs, pedig végeredménynél lehet vele spórolni + az üzemeltetésnél ha ilyen hosszútávon gondolkodunk. Itthon csak a szöveg megy, de aki a döntést meghozza ugye nem ért hozzá csak a grafikonokat látja. kb 20 év mire lesz ebből idehaza egy egységes valami.

[ Szerkesztve ]

A MÁV-nak öt ellensége van: a négy évszak, meg az utasok.

(#3952) daninet válasza Ranger^41 (#3950) üzenetére


daninet
veterán

Pont ma jott az indiai QS ember, hogy biztos elszamoltam a schedule-ban az egyik ajtot szamoljam mar meg :DDD
Merthogy egyebkent a pakisztani/indiai power force egy tal rizsert felrajzol mindent autocad-ben, meg a tablazatokat a gerendakhoz is autocadben csinaljak :Y

Van most egy projekt amiben a beepitesi szazalekhoz hasznaltam kitolteseket a helyszinrajzon de azt leszamitvan nincs benne 2D elem.
Acel szerk jon ifc-ben, vasbetont meg neked kell megcsinalni az indiaiak dwg terveibol... amiben aztan 200 hiba van egyebkent, mert nem lehet egy ekkora projektet atlatni :) De utana meg visszakunyeralja a modellt tolem a Bentley akarmihez amivel mereteznek, szoval latjak, hogy ez jo csak nem csinaljak.

Dolgoztam Revittel is, de szerencsere vege lett egy ev alatt :) el vannak maradva a GS-hoz kepest 3-4 evvel (a motor ami pedig a modellt kezeli 10-el). Azzal a programmal nem lehet eleg eros a geped soha.

Raysen: nem csak magyarorszagon van ez igy, lasd fentebb.. pedig aztan itt a vilag legnagyobb/legmagasabb mindene :U
Mar az egy tok jo dolog hogy a GS egyaltalan magyar es a magyar informatika egyik remeke vilagszinten is mondhatjuk a legjobb epiteszeti szoftver. Az OpenBIM-el pedig ujabb eveket ugrottak mas programok ele.

[ Szerkesztve ]

Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>

(#3953) Raysen623 válasza daninet (#3952) üzenetére


Raysen623
addikt

Ó én mai napig mosolyogva nézem, amikor a nagy revitesek egy 5x5x5 m-es vágott 3D kockában dolgoznak, mert az egész modellt nem bírja el a szoftver :D Nagy modellek kezelésére a Revit alkalmatlan és ezt még a marketingesek is beismerik.

A MÁV-nak öt ellensége van: a négy évszak, meg az utasok.

(#3954) Ranger^41 válasza Raysen623 (#3951) üzenetére


Ranger^41
aktív tag

Ez a sablonfájl dolog az én örök vesszőparipám... Ezt próbálom átrugdosni, meg egy épkézláb company standardet, de most ott fogyott el a türelmem, amikor most az aktuális ~700 lakásos projekt beindítása előtt bemondtam, hogy kéne nekem kb egy hét, hogy összevakarjak valami használható templatet, akkor néztek rám WTF fejjel, hogy mi tart addig pár toll beállításán. Na akkor kimentem volna egy bagóra, ha cigiznék :D Egyszerűen nincs időm gatyába rázni a rendszert, ha ezt nem kezelik prioritásként.
Igazából kis projekteken lehetne kitapasztalni, és felépíteni a dolgot, nem egy 30000m2 szintterületes 500 lakásos társasházon, amin 4-5-en dolgozunk kézzel lábbal... Na mind1, ennyi picsogás elég is :D
Egyébként te hol dolgozol, ha publikus?
Amúgy az az 5x5x5m-es Revites példád kicsit túlzás, csináltam benne ~9000m2-es szennyvíztelepet teljes, kiviteli szintű gépészettel. Mindkét programnak megvannak az előnyei és a hátrányai, és míg az utóbbi időben a Revit kicsit egyhelyben toporog, addig Graphisofték átvesznek tőlük soksok jó dolgot. Pl most a 20ban, hogy minden elemhez adhatsz egyedi paramétereket, meg végre bekerült a graphic override, ami Revitben már évek óta megvan Filter néven. Vagy az átépítési állapot, de az még mindig sokkal erőteljesebb Revitben, ahol nem korlátozódik meglévő/bontandó/új elemekre, hanem annyi Phaset csinálsz amennyit nem szégyellsz. Vagy ott a Design options, amivel egy modellben tudsz kontrollálni többféle kialakítást. Sok mindent fel lehetne még sorolni pro és kontra, de azon nem változtat, hogy itthon egyeduralkodó marad az ac, nem véletlenül hagyott fel a hungarocad se a revit magyar lokalizálásával.
Én nagyon üdvözlöm, hogy elkezdték tolni ezt a bim vonalat, csak a szakmán nem fogják átverni sose...

(#3955) Raysen623 válasza Ranger^41 (#3954) üzenetére


Raysen623
addikt

Akkor lesz átverve a szakmán, ha a kivitelezők is érdekeltek lesznek benne és lesz nekik is egy keretrendszerük erre. Van már rá esély, hogy záros időn belül lesz valami ilyesmi.

A MÁV-nak öt ellensége van: a négy évszak, meg az utasok.

(#3956) Ranger^41 válasza Raysen623 (#3955) üzenetére


Ranger^41
aktív tag

Az a gáz, hogy az építőipar, főleg a kivitelezői oldala mindig a sunyulásról, ügyeskedésről, építőanyag kilopásról, beruházó átveréséről, lehúzósáról szólt, tisztelet a kivételnek. Amíg ez cél, addig a kivitelezőknek nem lesz érdeke a transzparencia növelése, és a BIM erről is szólna. Ezért tartom jónak, hogyha ez törvényhozási oldalról, jogszabályi környezetben van szabályozva, mint pl Anglia, mert ha játékban akar maradni, akkor kénytelen lesz hozzá alkalmazkodni. De tudom, hogy ez itthon utópia...

(#3957) copass válasza Raysen623 (#3955) üzenetére


copass
veterán

az építtető tudja a legnagyobb nyomást gyakorolni.azt mondja hogy így kéri az összes szakágtól és kész. ha nem akkor megy máshoz. volt olyan aki kikötötte szerződésben hogy ifc is legyen, mert tekla bimsight-ot akar használni.

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#3958) Raysen623 válasza copass (#3957) üzenetére


Raysen623
addikt

Az IFC mint olyan kikötése és előírása még önmagában nem ér semmit. A mögöttes tartalom, amit átadok IFC-vel a lényeg, illetve azon lenne a hangsúly. Ha ezek a dolgok nincsenek elkészítve és előkészítve, akkor bukó az egész, ugyanis nem fog mást látni a kapott modellen mint a kubatúrát. Abból max utköztetni tud, de mennyiségek már nem jönnek ki belőle, ahhoz egy kicsit több kell. Szóval ez egy lépcsőzetes folyamat, ahol mindig egy kis pusszt kel hozzátenni, hogy a végére összeálljon az egész, DE ehhez kellenek a szilárd alapok is és a tervezés technológia betartatása. Tehát ha a megrendelő ezzel tisztában van, akkor lesz értelme ezeket előírni.

A MÁV-nak öt ellensége van: a négy évszak, meg az utasok.

(#3959) copass válasza Raysen623 (#3958) üzenetére


copass
veterán

elég nagy vízválasztó már az ifc is, mert akkor már van térbeli modell.
a mögöttes tartalmat eddig is mellé tudták rakni sima 2D vonalkázásból is és ugyanúgy megvolt/van a költségvetés abból is...amit ugye 1000x módosítanak és ellenőriznek.
"tervezés technológia" ez mit jelentene?

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#3960) Raysen623 válasza copass (#3959) üzenetére


Raysen623
addikt

Tervezés technológia alatt a szoftverben folytatott tervezési folyamat és szabályozás értendő, amikor a mérnöknek meg van mondva hogyan és milyen falat húzhat egyáltalán, melyik fóliára teheti, stb. Eleve a fóliák szaporítása is kötött munkarendben történhet és van legalább egy ember aki csak azzal van elfoglalva, hogy a tervfájlban rendet tartson + javítsa a modellezési hibákat, ha azok nincsenek leszabályozva. nagyjából erre gondolok. Nem szimpla CAD manageri teendőkről van tehát szó, hanem egy bővített hatáskörű felügyeletről. A szigorítást irodánként lehet szabályozni. Ehhez még hozzá lehet venni a szakágak közti modell alapú kommunikáció felügyeletét is.

Van egy ismerősöm, aki pl azt sem engedte hogy fóliákat hozzon létre bárki. Minden attributumot csak ő kezelhetett és ha valakinek kellett valami, akkor hozzá fordult. Miután persze a munkatársak megtanulták a folyamatot, lehetett lazítani a szigoron, mert onnantól kezdve már önként betartották ezeket a dolgokat.

[ Szerkesztve ]

A MÁV-nak öt ellensége van: a négy évszak, meg az utasok.

(#3961) Ranger^41 válasza Raysen623 (#3960) üzenetére


Ranger^41
aktív tag

Magyarul sziklaszilárd Office Standard és 1 fő BIM Manager + x db BIM Controller, irodamérettől függően.
Megrendelői oldarról meg BIM koncepció/protokol arról, hogy mit akar a tervezőtől, és hogyan, amihez kell a know-how a kliens oldalon is.

(#3962) copass válasza Raysen623 (#3960) üzenetére


copass
veterán

bim szerver, alap jogosultság, kedvencek.

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#3963) Ranger^41 válasza copass (#3962) üzenetére


Ranger^41
aktív tag

Igen, szoftver oldalról az alapok és a feltételek megvannak, de amíg az emberek nem tudják használni semmit sem ér :)

(#3964) copass válasza Ranger^41 (#3963) üzenetére


copass
veterán

nah igen, ez a legnehezebb része. de hát ezért vannak a jogosultságok, szépen tudnak vezetni.

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#3965) daninet válasza Raysen623 (#3960) üzenetére


daninet
veterán

Angoloknak van erre kidolgozott standarjuk es rengeteg penzert tartanak oktatasokat, meg hangzatos jogosultsagokat osztogatnak. Egyszer volt egy promo eloadas, azt hittem izgalmas lesz, de az egyetemi 7:30as mechanika eloadas nem volt olyan altato jelleggel ram mint ez a valami :D Kicsit szegyellem is de total baromsag volt. Foleg ugy, hogy a legszelesebb korben hasznalt szoftverhez (Revit) van kitalalva ahol nincsenek foliak es a csapatmunka abbol all, hogy lefoglalsz egy eszkozt (pl falak) es akkor azt csak te szerkeszted. Persze ugy volt megfogalmazva az egesz, hogy platform fuggetlen legyen, de ez miatt nyakatekert volt.

Ezen mar egy jolszitualt epitesziroda magatol tuljut, plane ha Archicadet hasznal es 3 percnel tobbet oltek egy sablon elkeszitesevel.

Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>

(#3966) Raysen623 válasza daninet (#3965) üzenetére


Raysen623
addikt

Nos én a korábbi melóhelyen kb 1 hónapot töltöttem a kollégákkal egy saját standard kialakításával, amiből a végén egy komplett könyv készült jogilag védett formában. Vannak azért olyan irodák itthon is akik erre igenis hajlandók, de ők nem 2D-ben rajzolnak kizárólag.

Egy Revites előadás nem tud érdekfeszítő lenni, mert ott annyiból áll a BIM, hogy megnyitja az rvt fájlt egy másik szintén revit oldali szoftverben. ArchiCAD oldalon viszont az OpenBIM filozófia miatt már ez jóval körülményesebb tud lenni és pont ettől érdekesebb is.

[ Szerkesztve ]

A MÁV-nak öt ellensége van: a négy évszak, meg az utasok.

(#3967) daninet válasza Raysen623 (#3966) üzenetére


daninet
veterán

ez szorgalmi feladat volt, vagy fonok ekkora BIM fan? :D

Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>

(#3968) Ranger^41 válasza daninet (#3965) üzenetére


Ranger^41
aktív tag

Azért na. A Revitben már akkor elem szintű birtoklás volt, amikor archicadben még csak fóliákat meg szinteket tudtál lefoglalni, esetleg kijelölővel megadott munkaterületeket.
Revit féle BIMben óriási előny, és egyben hátrány(!) hogy gyakorlatilag egy szoftverben van az arch/mep/str, és mindent natívan, egységesen kezelsz, Archicadbe meg linkelgetheted az ifcket a 800 átalakító valamelyikével, meg third party clash detection softwarekben nézegeted az x helyről érkező ifcket.
Ez olyan helyeken, ahol az egész ipar erre épül (angolszász országok) nagyon jól működik, de csak ott.
Tény, hogy a bimes előnyét az elmúlt években nagyon elvesztette ez a platform.
Az Archicadben nagyon komoly fejlesztések vannak, amiknek tegyük hozzá, hogy jó részét a Revitből veszik, viszont a Revit évek óta stagnál, és vannak olyan alapvető, core szintű hibái, amiket nem tudnak megoldani... A felhasználókat meg úgymond leszarják.
Autodesk mindent házon belül akar tartani, viszont ha az AC tökélyre viszi az openbim dolgot az ifc standarddel egyetemben, akkor közel lehet a tökéleteshez.
Mindkét dolog jól működik a maga helyén, a maga határai között.

(#3969) Ranger^41


Ranger^41
aktív tag

Adott egy kidolgozott terv, alap ac könyvtári tárgyakkal. Az egyik típusból több100 el van helyezve különböző paraméterekkel. Ha akarok módosítani a tárgyon, akkor hogy tudom megoldani úgy, hogy az összes lehelyezett tárgy megtartsa a beállított paramétereit? Ugye a default könyvtár elemeit felülírni nem lehet mentéssel, ha pedig egy mentés máskénttel létrehozott tárgyra cserélném ki a lehelyezetteket, akkor minden paraméter visszaáll alapértékre.

(#3970) copass válasza Ranger^41 (#3969) üzenetére


copass
veterán

picit konkrétabban.
milyen tárgy? melyik paramétereknek kell megmaradnia,stb.
amúgy miért akarsz módosítani egy default tárgyat?
amúgy lehet módosítani a default elemeket, kibontod az lcf-et, módosítod a tárgyat, majd újra berakod lcf-be az egészet.

[ Szerkesztve ]

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#3971) Ranger^41 válasza copass (#3970) üzenetére


Ranger^41
aktív tag

Grafikai megjelenítésén kellene módosítani.
Ezek szerint a workflow az lenne, hogy kibontom az alap könyvtárat, módosítom benne a tárgyat, összecsomagolom egy megkülönböztető név alatt, és a projektben lévő alap könyvtárat kicserélem a módosítottra? Ekkora minden más elem, és ennek az a paraméterei érintetlenek maradnak?

(#3972) copass válasza Ranger^41 (#3971) üzenetére


copass
veterán

igen. de nem muszáj konténerbe rakni.

[ Szerkesztve ]

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#3973) Ranger^41 válasza copass (#3972) üzenetére


Ranger^41
aktív tag

Rendben, köszi!

(#3974) Feherfy


Feherfy
tag

Üdvözlet!

Kicsit off, de azért mégis csak itt tartózkodik a legtöbb kolléga. :D

Látványtervező program tudásomat szeretném bővíteni, kicsit már ráuntam az Artlantis meseszerű textúráira.
A kérdésem az lenne, hogy mit lenne érdemes megtanulni? A Cinema 4D gondolatával kacérkodom, mivel hihetetlen jó látványképeket tud vele generálni ismerősöm.

Továbbá tudtommal az ehhez hasonló programok (Maya, 3DS Max) elsődlegesen modellezésre vannak kitalálva. Érdemes-e ezzel a részével mélyebben foglalkozni, vagy az archicad-ből kimentett 3D-s formátum is elegendő textúrázással egy elfogadható látványképhez?

(#3975) daninet válasza Feherfy (#3974) üzenetére


daninet
veterán

Archicadből kell vinni a modellt. Ezekben a modellezős programokban nincs CAD szerű szerkesztés, mindent csak "úgy odaraksz". Sokkal könnyebb archicad alatt

Rendereléshez meg textúrázáshoz pedig bármit használhatsz amihez van vray, az a legeltrejedtebb renderelő. Egyrészt vrayhez rengeteg textúra van, másrészt a megszerzett tudás univerzális, mivel van vray sketchup-hoz, c4d-hez, 3ds maxhoz, maya-hoz. Ha egyszer megtanulod akkor max a modellezést kell a másik programban megtanulni a renderelés már menni fog.

[ Szerkesztve ]

Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>

(#3976) gNAT_hu válasza Feherfy (#3974) üzenetére


gNAT_hu
tag

Cinema 4D ot van az ARCHICAD-ben, nem kell mentegetni stb.
Persze meg kell tanulni használni.
Azt gondolom az elvek ugyan azok, ha jól érted nem nehéz másik programban alkalmazni.

(#3977) |AP| válasza Feherfy (#3974) üzenetére


|AP|
veterán

AC18-tól felfelé én is a beépített Cinerender motort ajánlom.
Artlantishoz képest óriási ugrás, és teljesen programon belül tudsz maradni.
Youtube-on van sok videó a témában.

(#3978) copass válasza |AP| (#3977) üzenetére


copass
veterán

a cinerenderrel kapcsolatban csak egyetlen egy kérdésem van:
növényzet? nem btimapos maszkolt fos, hanem rendes térbeli...

alapvetően az a gond a beépített cinerenderrel hogy amint beraksz egy normális térbeli fát, tárgyat akármit akkor szépen megnő a fájl méreted, metszet, homlokzat megdöglik az árnyéktól (persze lehet fóliára rakosgatni, de ez nem opció), plusz megnő a renderidő is fényévekre.

azért hozzáteszem hogy a fújfújszarartlantisban azonnal látsz minden módosítást, fényeket, texturákat,stb.
a cinerenderben meg tologatod a csúszkákat, aztán majd a render után látod hogy jó lett-e vagy nem...

a mai világban már minden valósidőben történik. vray is csak pár éve nyomja a valósidejű előzetest (eszetlen hardverkövetelményekkel), az artlantis meg alapból tudja, mert erre épül az egész progi.

de felőlem mindenki úgy szívatja magát ahogy akarja, teljesen legális.

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#3979) daninet válasza copass (#3978) üzenetére


daninet
veterán

GS fejleszthetne par novenyt ami lowpoly de renderelesnel meg highpoly.

Szvsz novenyben a Lumion a csucs eddig.

Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>

(#3980) copass válasza daninet (#3979) üzenetére


copass
veterán

jaja mint a vray proxy, az mekkora találmány istenem!:D
háát ott vga kell nagyon, de tény hogy jön fel mint a talajvíz.

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#3981) MTBF válasza copass (#3980) üzenetére


MTBF
csendes tag

pedig anno mondtam nekik hogy lehessen c4d fált beilleszteni xref-ként, de több problémát felvetett mint amennyit megoldott volna...
egy lehetőség:
addig AC-ben kell tartani a modellt amíg nem végleges. Addig elmennek szerintem a gagyi tárgy fák is, utána pedig c4d-ben lehet "kertesíteni"

(#3982) copass válasza MTBF (#3981) üzenetére


copass
veterán

az a baj hogy nincs olyan hogy "végleges tömeg"!:D én ezért maradtam az artlantisnál, bármikor frissítem a tömeget, ami eddig bevolt állítva környezet, fény,stb. az megmarad. nem kell bűvészkedni.

a c4d,3dsmax,stb. vegyél beépülőt meg mittomén mit, ami vagy megy rendesen vagy nem. volt c4d alá vmi din3d az is befuccsolt, pedig aránylag ment is nagyjából.

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#3983) daninet válasza copass (#3982) üzenetére


daninet
veterán

ne is mondd, most jarok Final_v3 verzional :W :W :DDD

Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>

(#3984) copass válasza daninet (#3983) üzenetére


copass
veterán

a keyshot csinálta meg most azt a zbrush-al, amit az abvent már évtizedek óta csinál!:D az elv legalábbis ugyanaz.

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

(#3985) MTBF


MTBF
csendes tag

@daninet
egérszaggatás AC20-ban:
Felraktam a régi gépemre a 20-ast, Win 10x64 friss telepítés.
Átdugtam az "okosegeret" és egyáltalán nem szaggat. Sőt még a logitech drivert is felraktam hozzá.
Biztosan az egér polling rate a probléma? Milyen opredszeren dolgozol?
Meg szeretném találni a problémát, mert mire ideér a magyar AC akkor már nem akarok hibakereséssel foglalkozni.

(#3986) daninet válasza MTBF (#3985) üzenetére


daninet
veterán

neked nem kell hibakereséssel foglalkoznod, graphisoft már megmondta, hogy a polling rate a gond. a te egered akkor valszeg nem 1000MHz-en megy.

[link] következő frissítésben javítják

[ Szerkesztve ]

Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>

(#3987) daninet


daninet
veterán

Lepcsokeszito mai remeke az ives rampa tele geometriai hibaval es olyan vonalvezetessel mint egy okorhugyozas :D

inkabb morphbol megcsinalom :U

[ Szerkesztve ]

Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>

(#3988) Ranger^41


Ranger^41
aktív tag

Szépmunka! :D

(#3989) gNAT_hu válasza daninet (#3987) üzenetére


gNAT_hu
tag

ezek között lehet alkalmas elem ami segíthet:

https://bimcomponents.com/Profile/a5fe2bbc-2da9-47d8-977c-ad8417427b40

(#3990) vazol


vazol
tag

Bocsi,hogy belerondítok itt a topicba, de kis segítség kellene aktív ArchiCAD felhasználóktól!
Lányom a BME építész szakát nyűvi, hordozható gép kellene neki. A graphi-nál leírt hardver a Qadro-Firepro kártyákkal mennyire betartandó alap szinten, mert valahogy nem igazán futja egy ilyen munkaállomásra..
Tehát U-s i5 proci-integrált video mennyire játszik, vagy kell neki a 4 mag + dedikált video és abból GF vagy AMD?
Jó lenne minél olcsóbban megúszni, legalább is 250e alatt

Ha nem vagy biztos benne, kérdezz és még bizonytalanabb leszel!

(#3991) daninet válasza vazol (#3990) üzenetére


daninet
veterán

az U proci integrált VGA-val az kevés. dedikált VGA, 6-8 giga ram, proci i5 valami legalább...
Én használt téren is szétnéznék, Dell precision sorozat (M4600) vagy HP Elitebook széria.
Ezekről tudni kell, hogy sokkal kevésbé romlanak, tehát még akár kevés garival, vagy anélkül is megéri őket megvenni, másrészt modulárisak, tehát cserélhető a VGA, proci, 4 slot ram...
Újabb gépeken már a ramot is integrálják :U

A legfőbb gond, hogy lefőzik magukat a gépek az elégtelen hűtés miatt. Ezzel trükköznek a gyártók, lejár a gari, viheted valahova, mert már nem ad képet, vagy 10 bekapcsolásból egyszer se kép se hang...
Workstationnél ezzel kevésbé játszanak, az Dell-emben pl külön hűtés van a videokártyának, lassan 3. éve megy rajta a render...

Vannak szériák amiktől tipikusan óvakodni kell, pl dell inspirion.. hiába a 3 év gari, egy kínai edénykészletet megszégyenítő minőségű műanyaggal van borítva egy papíron jó hardver, amihez egy tableteknek sem elégséges hűtés párosul... :)

Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>

(#3992) Raysen623 válasza vazol (#3990) üzenetére


Raysen623
addikt

A GS oldalán javasolt specifikáció ajánlás szinten megy komoly munkaállomásokra vonatkozóan. Laptop esetén a 4 mag javasolt (Corei 5), min. 8 Gb RAM, és egy vegyes VGA megoldás ha belefér: integrált és dedikált. Manapság már nagyon sok ilyen van. VGA gyártót tekintve szintén az ár dönt, ha NV akkor az, de ha AMD-set találtok jó áron akkor az is jó (ebből kevesebb van a piacon).

A MÁV-nak öt ellensége van: a négy évszak, meg az utasok.

(#3993) vazol válasza daninet (#3991) üzenetére


vazol
tag

A Lap..sys-nél nézegettem a gépeket, most épp van egy EliteBook W-s 3.gen i7-el, öreg mint az országút, kevés garival...
a fiatalabb nem WS gépek, Latitude meg herélt U procival jönnek.....
A DELL 7559-es "GAMER" jó hardnak tűnik de már kissé elrugaszkodott árban van (300e) és Insp. szériás, de ha nem lesz más, kénytelen leszek beáldozni

Ha nem vagy biztos benne, kérdezz és még bizonytalanabb leszel!

(#3994) vazol válasza Raysen623 (#3992) üzenetére


vazol
tag

A belépő üzletik sajnos csak két magos U procival, dedikált video nélküliek, csak a RAM bővíthető bennük!
Lapos csak a hordozás miatt kellene, asztaliból féláron 2x erősebb összedobható renderre, csak nehéz bevinni órára vagy egy prezire...

Ha nem vagy biztos benne, kérdezz és még bizonytalanabb leszel!

(#3995) Raysen623 válasza vazol (#3993) üzenetére


Raysen623
addikt

[Én itt szoktam nézelődni első körben]

A MÁV-nak öt ellensége van: a négy évszak, meg az utasok.

(#3996) OgreImre válasza daninet (#3967) üzenetére


OgreImre
senior tag

Ez kb 8 éve volt, akkoriban még nem volt ennyire felkapott a BIM kifejezés, nem is hívtuk annak.
A főnöknek érdeke volt egy ilyen alap lefektetése, pénzt hozott neki az alkalmazása ezért szorgalmazta. Nekünk is jó volt, persze szakmailag/technikailag nem anyagilag :)
A folyamatról inkább nem beszélnék (Raysen623 mesélhetne mint a projekt felelőse) az emlékek megszépülnek...

"And you think you're so clever and classless and free, But you're still fucking peasants as far as I can see" / “Two possibilities exist: either we are alone in the Universe or we are not. Both are equally terrifying.” Arthur C. Clarke

(#3997) Ranger^41 válasza OgreImre (#3996) üzenetére


Ranger^41
aktív tag

Szerintem többünket is érdekelnének a projekt publikus részletei! ;)

(#3998) gNAT_hu válasza OgreImre (#3996) üzenetére


gNAT_hu
tag

Az után sok helyen még ma is megnyalnák a tíz ujjukat, - éppen lehetett rajta javítani, de ez ezeknek a rendszereknek a sajátja.

Ott is az volt a gyenge láncszem amikor az emberek nem voltak azon a szinten, hogy jól értsék/használják.

(#3999) daninet válasza vazol (#3994) üzenetére


daninet
veterán

erdemes elgondolkodni egy olcso notin (akar egy Thinkpad, vannak i5 procival pofatlanul olcson) es hozza egy asztali gepen tenyleges munkara.
Nekem nagyon ritkan kellett notin bevinni a dolgokat a suliba, akkor is ugy volt, hogy papiron konzultaltunk, csak 3D-t megporgettuk, hogy mi a helyzet...

[ Szerkesztve ]

Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>

(#4000) vazol válasza daninet (#3999) üzenetére


vazol
tag

Na pont ezért kérdezem a minimum konfigot amin már elindul a progi, hátha jobban jövök ki egy ilyen noti-asztali párosítással.
Most egy T100-al bohóckodik amin a SketchUp még éppen eldöcög Ofice-ra pedig elég és könnyen hurcolja, de az AC már gondolom megfekszi a gyomrát!
Otthon van egy c2q9550+gtx650 vas egy alig 1 éves FSP táppal, "occón" átszerelhető i5 re...

Ha nem vagy biztos benne, kérdezz és még bizonytalanabb leszel!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.