Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Videokártyák  »  AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2017-08-30 10:47:05

LOGOUT.hu

A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#28852) Malibutomi


Malibutomi
nagyúr

Proci temaba csomagolt utalkozas nem ide valo.

Egyebkent mostantol selejtezek minden nem idevalo hozzaszolast.

[ Szerkesztve ]

(#28853) Abu85 válasza Kabala (#28849) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Baromság. A GDDR5X nem ilyen drága, pedig az ma a legdrágább memória a piacon. Egy lapka ott 30 dollár maximum, de van 20 dolláros is. A HBM2 jóval olcsóbb, mert a Samsung és a Hynix is kínálja, tehát nem tudnak úgy árazni, mint a Micron, hogy annyit kérnek, amennyit akarnak, mert másnál nem lehet megvenni. Egy alapstack olyan 10 dollár lehet, és a jobb képességű stack 15-20 dollár. Ezt muszáj tartani, mert már három nagy megrendelőnek és két előrendelőnek (AMD, NV, Xilinx, NXP, TI) szállít a Samsung vagy a Hynix, és ha az egyikük 80 dollárt kér egy stackért, akkor mindenki átmegy a másikhoz, elvégre az egész egy szabvány, mindegy, hogy ki gyártja. Még a HBM1 sem volt ilyen drága, pedig azt anno csak a Hynix gyártotta. Azóta a gyártási költségek sokkal alacsonyabbak lettek, és sokkal nagyobb a gyártási mennyiség a sokkal több megrendelő miatt. A HBM1 kezdetben stackszinten 20 dollár volt, majd 12 dollárra csökkent akkortól, amikortól mindenki rendelhette.
80 dollárért nem életképes a technológia. Még a GDDR5X 20-30 dollárjára is azt mondja mindenki az NV-n kívül, hogy kösz nem, ez orbitálisan sok.

A HBCC valódi neve GPMP. Az AMD Vega mellett az NVIDIA Volta is beveti. Legalábbis be van építve, csak nem biztos, hogy PC-ben engedélyezni lehet, mert az Intel szerint az x86 licencre szükség van hozzá. Ez egy jogi vita, valószínűleg évekig elhúzódó probléma lesz, de a technológia ott van a hardverben, akár be is kapcsolhatják, maximum az Intel kér egy import bant az NV termékeire.

[ Szerkesztve ]

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#28854) Yutani válasza Kabala (#28849) üzenetére


Yutani
nagyúr

A HBCC remélen, jól fog működni, kell az innováció az iparágnak. Persze majd a gyakorlatban fog eldőlni, hogy mit sikerült alkotnia az AMD-nek, és ha elbaltázták, akkor bukik a Vega. De remélem, hogy nem, hogy minden kategóriában lesz választási lehetősége a vásárlóknak (akiknek nagy része úgyis GTX-et fog venni, ahogy eddig is, de márkahű, vagy éppen márkafüggetlen kisebbség is ki lesz szolgálva).

(#28853) Abu85: Csak meg tudnak állapodni...

[ Szerkesztve ]

#tarcsad

(#28855) Abu85 válasza Yutani (#28854) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Az NV az Intellel? :D Tulajdonképpen egyszer már sikerült, amikor az Intel ki akarta túrni őket a chipsetpiacról. Igaz, hogy annak az eredménye az lett, hogy az Intel kirakta őket onnan, és fizetett némi bánatpénzt, hogy az NV fogja be.
Szerintem itt az lenne a legfontosabb, hogy az FTC-re kerüljön az ügy. Hiába mondta az FTC anno, hogy 5 év van függetlenedni az Inteltől, akkor sem lehet ezt megtenni. Oké az AMD képes rá, de az NV nem. És az Intel állandóan találni fog valami új fogást, amivel szopatni tudják őket. És ez nem normális, mert a PC-ben a CPU és a GPU technológiailag egyre inkább összeolvad. Már az integráción túl is, amiben az NV nyilván nem vesz részt, és ezt elfogadták, viszont a GPMP lesz a következő lényeges irányváltás, ami az NV-t már a dedikált GPU-k piacán is veszélyezteti, ha nem tudják elérni az x86-os/AMD64-es CPU-k laptábláit a licenc hiányában. Én elhiszem, hogy az FTC nem akar beavatkozni, de be kell avatkozniuk, ha nem akarják csonkítani a szereplők számát.

[ Szerkesztve ]

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#28856) Yutani válasza Abu85 (#28855) üzenetére


Yutani
nagyúr

Most csak szívózik, vagy a licensszel az NV valahol (professzionális piac?) a nyakukra tudna nőni ezzel az új fícsörrel és ezt nem akarja az Intel?

#tarcsad

(#28857) Abu85 válasza Yutani (#28856) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Ez csak szívózás. Mindig csak szívózik az Intel. A chipsetpiacon sem tudott volna az NV a nyakukra nőni. Semmilyen formában sem, de az Intel az alfa, és ezt megmutatja néha. Az NV-nek csak peche van, hogy állandóan rajtuk van valamilyen fogás.

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#28858) BReal válasza do3om (#28845) üzenetére


BReal
addikt

De azért írtál. Egyébként a Computexen mutatják be a kártyát/kat, ha lemaradtál volna.

[ Szerkesztve ]

(#28859) HSM válasza Kabala (#28849) üzenetére


HSM
félisten

A Fury-nak volt a legkedvezőbb multimonitoros fogyasztása Radeon vonalon köszönhetően a takarékos ramoknak. [link]

Hűtés tekintetében is egy elég jó opció, nem tud külön elmelegedni a videoram. Szerintem sokkal jobb opció csúcs-VGA-ra, mint millió GDDR5 kocka.

Ráadásul a VEGA-ra nem 4 kocka fog kelleni, hanem csak kettő, ami megint megtakarítás. Ráadásul így okosan tervezve kisebb/olcsóbb lehet az Interposer is.

[ Szerkesztve ]

(#28860) SaGaIn válasza Abu85 (#28853) üzenetére


SaGaIn
senior tag

"A HBCC valódi neve GPMP. Az AMD Vega mellett az NVIDIA Volta is beveti. Legalábbis be van építve, csak nem biztos, hogy PC-ben engedélyezni lehet, mert az Intel szerint az x86 licencre szükség van hozzá. Ez egy jogi vita, valószínűleg évekig elhúzódó probléma lesz, de a technológia ott van a hardverben, akár be is kapcsolhatják, maximum az Intel kér egy import bant az NV termékeire.

Tehát akkor lesz HBCC meg nem is ? :D
Csak kiderül, hogy amitől többen féltek, hogy működni is fog meg nem is ? :D
Mondjuk túl szép lett volna, hogy minden játék hirtelen fele VRAM-ot egyen és még 20% gyorsabban is fusson átlagban.

"DOS addresses only 1 Megabyte of RAM because we cannot imagine any applications needing more." Microsoft in 1980 "We can" -said Google, than they made Chrome. What happend next is history.

(#28861) Raymond válasza SaGaIn (#28860) üzenetére


Raymond
félisten

x86 HBC
---------------
AMD Y Y
Intel Y N
Nvidia N Y

[ Szerkesztve ]

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#28862) Yutani válasza SaGaIn (#28860) üzenetére


Yutani
nagyúr

Csak az NV-re érvényes a tiltás, AMD-nél Day One-tól működhet.

#tarcsad

(#28863) Abu85 válasza SaGaIn (#28860) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Az AMD-nek biztos lesz GPMP, persze HBCC néven, nekik ez nem probléma, mert van x86/AMD64-re ATS a multiprocesszorokban, és ezekhez van x86 licenc is, az AMD64 pedig az övék.

Az NV-nél a Volta multiprocesszorai tartalmaznak ATS-t. Az is kiderült, hogy ezt úgy tervezték meg, hogy jó legyen Power9-hez, ARMv8-hoz és x86/AMD64-hez. A Power9-re aktív is a Tesla V100-ban, tehát ez a gyorsító támogat GPMP-t. Szintén kiderült, hogy a Xavier IGP-jében az ARMv8 mód lesz aktív. Arról viszont nincs semmi adat, hogy PC-be bekapcsolják-e, mert az Intel véleménye szerint szükségük van hozzá az x86 licencre, amije az NV-nek nincs.
Az nem kérdés, hogy ez működik, mert nem véletlenül fejlesztették. Az a kérdés, hogy a PC-be szánt NV VGA-kon aktiválhatják-e. És ez egy évekig elhúzódó jogi vita lehet.

[ Szerkesztve ]

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#28864) Kabala válasza HSM (#28859) üzenetére


Kabala
csendes tag

A Fury X 21W, a fejlett és gazdaságos, takarékos HBM rammal, a 980 Ti pedig 13W, a fejletlen és energia zabáló GDDR5 rammal. Hab a tortán a sok kockából álló, már a megjelenéskor temetett GDDR5X rammal az 1080 Ti - 11W-ból.

Még mindig nem látom jogosultságát a HBM ramnak a Fury-ra, se a vegara a HBM2 ramot.

(#28865) Kabala válasza Abu85 (#28853) üzenetére


Kabala
csendes tag

Elhiszem neked hogy baromság, de Pepee legalább linkelt valamit, Te meg ugye semmit, pedig nemcsak én kértem.
Nekem csak az jön le hogy Isten ments, hogy az AMD akármilyen oldalról is hátrányban lenne, még véletlenül sem, mégcsak a ram árakkal sem. Azért is állnak ilyen fényesen. Nagy bukta volt a fury is.
Semmi szükség a HBM-re a desktop szinten még. Akárhogy csűröd csavarod. Majd ha lesz, lehozza az nvidia is pár év múlva. Egyébként hogy is lett nekik hamarabb HBM2 ramjuk? A nagy lemaradásból?

És bocsáss meg, de olvastuk már párszor ilyen fejtegetést, mint amit most is írsz a HBCC kapcsán.
Legyen jó, és kerüljön fele ram a kártyákra, ha ezzel olcsóbbak lesznek.

B_Real: bemutató lesz, igen, a boltok polcain termék pedig ki tudja mikor.

[ Szerkesztve ]

(#28866) Abu85 válasza Kabala (#28865) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Nincsenek kiadva a memóriaárak, de ettől 80 dollárért egy stack hülyeség, amikor a HBM1 sokkal kisebb megtérülési rátával 12 dollár volt. Most a HBM2 stack 20 dollár körül lehet. Ennél többet nem adna érte se az NV, se az AMD, se a Xilinx. Nem mellesleg a 20 dollár elég nagy haszont jelent a gyártóknak is.

A HBM azért kell, mert a GDDR5 nem elég, míg a GDDR5X drága, a GDDR6 tömeggyártása pedig messze van. A HBM2 az egyetlen alternatíva, ahol legalább van két memóriagyártó.

A HBM-nek a teljesítményorientált implementálása a problémás, ezt korábban is írtam. Az NV nem is tudott 1,4 GHz-en túllépni, és az AMD is szenved a 2 GHz-es implementációval, noha sokkal közelebb járnak hozzá, mint bárki más.

A HBCC-nek semmi köze ezekhez a dolgokhoz. Tök mindegy ennek a rendszernek, hogy milyen a memória a GPU mellett.

[ Szerkesztve ]

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#28867) FragMaster válasza Kabala (#28864) üzenetére


FragMaster
addikt

Pont AMD vga-kon van létjogosultsága igazán, mert a gpu-k felépítésükből fakadóan többet fogyasztanak, mint a Geforce-oké. Gddr5(x)-el ez a különbség még nagyobb lenne (lásd polaris).

"FragMaster felhasználónak 11 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon!": http://goo.gl/vYc6Ml

(#28868) BReal válasza Kabala (#28864) üzenetére


BReal
addikt

Tehát az nem lehet, hogy a GPU miatt fogyaszt többet az amúgy is többet fogyasztó Fury X, hanem szerinted az a memória miatt van. Köszönjük. :D

(#28872) BReal válasza Kabala (#28871) üzenetére


BReal
addikt

Akkor az NV is csak muszájból rakta rá a Voltára. Értem. Vagy ott már szükséges, mi? Hagyjuk, lépjünk tovább.

(#28875) Malibutomi


Malibutomi
nagyúr

HBM2 talalgatas ide valo.
HBM1 es Fury vs NV fogyasztas nem ide valo

[ Szerkesztve ]

(#28876) stratova válasza SECTORnooB (#28839) üzenetére


stratova
veterán

Leghamarabb Vega 11 ha ez még igaz.

(#28877) SECTORnooB válasza füles_ (#28840) üzenetére


SECTORnooB
addikt

1070 ellenfele papíron kB mennyibe fog fájni?

(#28878) Yutani válasza SECTORnooB (#28877) üzenetére


Yutani
nagyúr

Mint az 1070? ;]

#tarcsad

(#28879) SECTORnooB válasza Yutani (#28878) üzenetére


SECTORnooB
addikt

Azt gondoltam valamennyivel alá lőnek.

(#28880) füles_ válasza SECTORnooB (#28879) üzenetére


füles_
őstag

Ha akár egy kicsivel is gyorsabb lesz a 1070-nél akkor nem olyan biztos, hogy olcsóbban fogják adni.

[ Szerkesztve ]

(#28881) velizare válasza SECTORnooB (#28879) üzenetére


velizare
nagyúr

biztos lehetsz benne, hogy az nv követni fogja az amd árazását.

Tudod, mit jelent az, hogy nemezis? Az érintett, erősebb fél kinyilatkoztatása a méltó büntetés mértékét illetően. Az érintett fél jelen esetben egy szadista állat... én.

(#28882) #45185024


#45185024
törölt tag

Lehet valami idő örvénybe keveredtem de már csak 3 nap 6 óra 59 perc.

Nem 31.-e volt ez eddig ??

[ Szerkesztve ]

(#28883) Malibutomi válasza #45185024 (#28882) üzenetére


Malibutomi
nagyúr

Most is 31-e Taiwanon, az az Usaban meg 30-a

(#28893) Malibutomi


Malibutomi
nagyúr

Namegegyszer:

Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb

NV eloadasok idopontja mehet a VS-be vagy az NV talalgatosba.
Mondtam mostantol mindent kiszorok ami nem idevalo.

(#28894) #45185024


#45185024
törölt tag

Holnapután reggel 4-kor kezdődik az előadás. Hát nem HUN frendli időpont :D
Aki szeretné nézni az ITT tud regisztrálni.
Ami nekem fura ebben hogy nem írják a Kodurit előadónak benne.

(#28895) Yutani válasza #45185024 (#28894) üzenetére


Yutani
nagyúr

Mire felkelsz reggel, kint lesznek a portálokon a hírek. Egyébként meg nem kell oda Rája, lesz neked Jim Anderson.

#tarcsad

(#28896) Z_A_P


Z_A_P
addikt

Nem a legjobb topic talan, de ide passzol a legjobban: nezegetek webshopokat, olvasgatok forumokat (pl: reddit), es mindenhol azt irjak hogy kvazi nem kaphato az 580, es 570 is alig. Se EU, se USA, se Kanada. Ilyen augusztusi szallitasra vallaljak, stb. Emiatt paran mar kacsingatnak a 1060-ra...

Nem ertem. :F
Ha ekkora igeny van, nem kepes az AMD tobbet gyartani? Es nem lattak elore? Vagy kepes gyartani de kell X het atfutasi ido? Miert nem reagalnak?

Ennel nagyobb failt,kihoznak egy nagyon kelendo termeket, de nincs eleg, ezert konkurrenciat kell vegyen a potencialis vevo. :Y

Raneztem hirtelen aqua-re, es semmi valoban. 460 es 550 van az ujak kozul. Ez vicc :(((

[ Szerkesztve ]

OK

(#28897) Raymond válasza Z_A_P (#28896) üzenetére


Raymond
félisten

Ezert

Es ez csak az egyik amit meg mindig GPU-val banyasznak, megnezheted ott a tobbit is, ven beloluk eleg. Marciustol meglodultak az arak igy sokan kapnak az alkalmon es gyakorlatilag az osszes kartyat megvettek, megnezheted az ebay-t is milyen arakert mennek az RX480/470/580/570 kartyak.

Ilyenre nem tud egyik gyarto sem tervezni mert ezt nem latod elore.

[ Szerkesztve ]

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#28898) Gerr'y válasza Z_A_P (#28896) üzenetére


Gerr'y
senior tag

Bitcoin arfolyama felrobbant, mindenki a banyaba ment csakanyozni. Ekkora kereslet novekedest nem tudtak elore prognosztizalni. Kell egy kis ido mig a gyartok utoleri k magukat es utana a szallitmanyoknak meg meg kell erkezniuk.
Junius vegere lesz ujra vga, addig tessek strandolni :D

(#28899) Malibutomi válasza Z_A_P (#28896) üzenetére


Malibutomi
nagyúr

Raktaron 8 fele 580
[link]

Raktaron 5 fele 580
[link]

De amugy amit fentebb mar irtak. A banyaszok szazasaval viszik oket.

[ Szerkesztve ]

(#28900) Yutani válasza Z_A_P (#28896) üzenetére


Yutani
nagyúr

Állítólag a kriptovaluta bányászok viszik el ezeket a kártyákat. Kizárt dolog, hogy most minden gamer Polarist akar és elkapkodják az összes kártyát.

Hozzáteszem, hogy ez nagyon káros a gamer piacra, mert nincs jelen az AMD ezekkel a kártyákkal, így a fejlesztők sem foglalkoznak vele annyira. Elvileg.

Szerk: Sokáig írtam a hsz-t, megelőztek közben. :DDD

[ Szerkesztve ]

#tarcsad

Útvonal

Fórumok  »  Videokártyák  »  AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.