- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Bye PET Palack, hello SodaStream
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja az aktuális trendeket...
- LordAthis: AI Kérdés érkezett - 3600 soros Spagetti kód refaktorálása és budget
- LordOLOG Szféra
Új hozzászólás Aktív témák
-
marquuard
veterán
válasz
Steve198310 #43099 üzenetére
Hőfok szinte ugyanaz 8x MSAA-nal, csak nálam magasabb fordulatszámon pörög a ventilátor.
Vapor X-nek vitathatatlanul jó hűtése van
Nekem is jól hűt, de legalább nem rezonál rajta a burkolat. 70%-tól már hallani, ahogy átjárja a szellőEgy MSAA off tesztet is csinálnál?
-
mexel
veterán
válasz
marquuard #43097 üzenetére
Ezt írtam feljebb. Fura, bár biztos van magyarázat csak utána kellene nézni, de nincs kedvem hozzá
-
marquuard
veterán
válasz
CoolBoy323 #43095 üzenetére
Nem eredeti, de már megoldódott, a 64 bites indító okozta.
-
mexel
veterán
válasz
Picturemaker #43090 üzenetére
Ez valóban így van, én már régóta nem tuningoltam vga-t, de most úgy érzem megérte. Régebben is volt ilyen széria, ami csak és kizárólag órajelben tért el a nagyobb tesótól, csodálkozom is hogy ezt megint meglépték. Én sem a pontokért húztam fel, hanem kíváncsiságból, és szeretek tesztelni
Nem fogom maxon használni hanem kb a 270X szintjén.
-
Picturemaker
őstag
Gyorsan ránéztem a PH!-s tesztre. A 270 és a 270X között van minimumban 1-5, átlagban 2-7 fps.
Ahol a minimum 12 ott a nagyobb kártya megy 14-et - nincs értelme.
Ahol a minimum 45 ott a nagyobb kártya megy 53-at - nincs értelme.Persze hátránya nincs a dolognak, csak valóban érezhető előnye sincs teszteket kivéve.
Ha észrevehető különbség kell, akkor sajna nagyobb kártyát kell venni.
Ez persze kizárólag a saját véleményem és senkit nem akarok meggyőzni az igazamról.Én pl. proci tuning nélkül nem bírok meglenni!
-
marquuard
veterán
Sziasztok.
Van itt valaki, aki játszik az NFS Rivals-al, és volt neki lefagyás? Most kezdtem el, de már másodjára áll le. Legelőször csak eltűnt a kép (ment a játék, de nem volt kép) másodjára meg lefagyott és újra kellett indítanom a gépet. Eddig egy játéknál se volt probléma. Játék okozhatja, vagy a kártya? 50-55%-os terhelés, kb. 45-50 fok a játék alatt, minden beállítás maximumra belőve, 30FPS
Gigabyte R9 270X 2GB 1150/1500MHz
-
mexel
veterán
válasz
Picturemaker #43084 üzenetére
Egy 270-nél speciel nem felesleges, mert egy 270x kártyát adnak általában olcsóbban 270 néven (most még). Ha nem akar tuningolni valaki 270x-et és azt venne egyébként, akkor érdemesebb egy 270-et és felhúzni 270x szintre, így lehet spórolni pár ezer ft-ot. Ha az ember nem emel feszt akkor semmiféle hátránya nincs a dolognak.
-
marco0007
aktív tag
Sziasztok! VGA kártya vásárlás előtt állok és kinéztem több variánst a 270X-eknél. Érdeklődnék, hogy ki melyiket ajánlja és szeretném ha 1-2 mondatban indokolná is.
http://www.pcx.hu/termek/msi-r9-270x-2gb-ddr5-hawk-videokartya-70450
http://www.pcx.hu/termek/sapphire-r9-270x-4gb-ddr5-oc-boost-11217-04-20g-videokartya-88011
http://www.pcx.hu/termek/asus-r9-270x-2gb-ddr5-r9270x-dc2t-2gd5-videokartya-92937
http://www.pcx.hu/termek/sapphire-r9-270x-2gb-ddr5-oc-vapor-x-11217-00-20g-videokartya-91434Nagyon kecsegtető a 2. versenyző a 4GB memóval. Megérné vagy sem?
Üdv!
-
kovsol
titán
válasz
ALONSO11 #43071 üzenetére
De akkor nem is volt téma, ha 90 fokos volt a vga kártya. Most meg "jaj furmark alatt 60 fokos, nem túl meleg?" Kiráz a hideg ettől.
R9 290/x kártyák gyárilag 95fokra vannak belőve. hd3870 kártyáim 90 fokon mentek és mai napig üzemelnek. GTX480 is milyen forró kártya és még mennek. -
mexel
veterán
válasz
Picturemaker #43079 üzenetére
Próbáltad a gyári 1100 fölé is húzni a kártyát?
-
kaszas19
senior tag
válasz
Picturemaker #43081 üzenetére
Inkább nézelődöm mint hogy bele fussak ezért is kérdezem itt
Eléggé jókat olvastam erről a kártyáról.
A hang az meg relatív mert jelenleg egy 480-as ref hűtővel hát mit is mondjaka porszívó efektus ezek után a giga hűtője csendes lesz.
-
kaszas19
senior tag
válasz
Picturemaker #43079 üzenetére
Nagyon köszönöm vacilálok még hogy mit is vegyek, de akkor nincs már black screen hiba?
-
Picturemaker
őstag
válasz
kaszas19 #43077 üzenetére
Üdv!
Kb. egy hete vettem ilyen kártyát. Eddig jó (kopp-kopp-kopp).
A hűtője alapon hangos (nekem), mert (szerintem) feleslegesen 40%-on pörög.
Levettem (AB) 20%-ra így sem érte el a 60 fokot 3DMark alatt. Pár hét használat után tervezem, hogy a BIOS-ban átírom a ventilátor vezérlést, mert alapjáraton "szét hűti" a kártyát. Terhelésnél nem zavar, ha hangoskodik. -
törölt tag
válasz
Steve198310 #43076 üzenetére
MSI AB-el monitorozok ha érdekel valami,csak ugye jelen esetemben feszt nem ír ki. Az lehetséges hogy minden eddigi adatot az AB figyeljen, a feszt pedig a HW info "szolgáltassa"?
-
kaszas19
senior tag
Sziasztok.
VGA vásárlás előtt állok és ezért is jöttem ide hozzátok.
Gigabyte 7870 2GB DDR5 GV-R787OC-2GDezt
néztem ki.
Mennyire jó választás? nincs zörgés vagy morgás esetleg valami más gond a hűtésével?
Black screen hiba mennyire valószínű ezeknél? vagy már nem igazán van ilyen hiba? -
Womb
senior tag
válasz
ALONSO11 #43071 üzenetére
Minőségi alkatrészek alatt pontosan azt (is) értem amit írtál. Persze, ma már szilárd kondik a jellemzőek, de a silányabb megfelelőik is majdnem olyan könnyen elszállnak, mint a régi típusúak. Nyáron, kb. 35-38 fok van itt, a tetőtérben. sorra haltak meg a szar hűtésű videókártyáim (jellemzően memória) és a "ultra durable" szilárdtest kondik az alaplapon. Hát nem. Még egyszer nem. A toxic hűtőburkolata ugyan műanyag, de robusztus, és a feketére eloxált része viszont fém. Mind a nyák, az elkók, a hűtés olyan igenis olyan, hogy bizalmat szavazok nekik a többi, olcsóbb társaival szemben. Az alaplap ugyanaz. Katonai szabvány, tökömtudja reklámszöveg persze túlzó lehet, de esetemben az asus Vanguard 5 év garanciát vállal, ami azért sejteti a tartósságát. Legalábbis bízom benne...mi mást tehetnék?
Lehet, hogy beleültem a marketingek hintájába, de kénytelen vagyok elhinni, és adni ezekre a dolgokra.
Nem akarok megint úgy járni, mint eddig. -
mexel
veterán
válasz
ALONSO11 #43068 üzenetére
Azt kellene megnézni, hogy mennyi feszt kapnak a gpu-k. Valószínűleg itt a különbség oka
Sapphire-nál a sima 270 max 1,188V-ot kap, a 207X pedig 1,235-öt. ez sokat számít melegedésben, ez kipróbált dolog. ( asus gyári biosom most nincs kéznél azt nem tudom mennyi. Van itt 2 bios de szerintem az nem gyári)
Mivel a 2 kártya ugyanaz így próbálnak valamit tenni hogy lehetőleg a 270-es ne menjen annyira mint a drágább 270 xA hűtések szerintem is ugyanazok, az eltérő % / fordulatszám abból adódhat hogy nem egyforma ventiket használnak. Ez lehet simán beszállítói kérdés is, nem csak szándékos. Azzal pedig egyetértek hogy egy komolyabbnak tűnő hűtő nem mindig jobb. Amikor az első hőcsöves hűtők bejöttek akkor sokat tesztelgettem, de úgy vettem észre hogy nem mindig van arányban az ár a teljesítménnyel, és egy szint után már hiába egyre nagyobb a borda és a cső, stb, nem arányosan jobban hűt. Én az i3-as procin még mindig régi ac freezer pro-t használok, mert ez is bőven lehűti, pedig 2000ft-os hűtő kb. A tízezer felettiekkel is max pár fokot nyernék, de ide nem kell.
Ezek a vga-k meg messze nem olyan forrófejűek mint a régebbi pl 4870-ek és nagyobb darabok, ráadásul simán bírniuk kell szerintem 80 fokot is. Én már írtam hogy elvből nem adok sok ezerrel többet egy kártyáért ugyanazért a teljesítményért. Bármelyiket vesszük, a teljesítmény kb ugyanaz, csak az órajelkülönbségek jönnek ki.
Én régen vettem pár gigát is mert olcsó volt, OC-s, 3 év garis, csak nekem az 7-es széria ventijei hangosak voltak. Szidják itt a Sapphire-t is, pedig ha pár ezerrel olcsóbb a többinél akkor nyugodtan meg lehet venni. ( most éppen nem olcsóbb, most az msi van jó árban) -
törölt tag
Üdv
Urak!Feszt mivel lehet monitorozni Sapphire kariknál?
-
Womb
senior tag
válasz
ALONSO11 #43066 üzenetére
Pedig pont, a minőségi alkatrészek miatt fizettem felárat. Mind a videó, mind pedig az alaplap vásárlásánál ez volt a fő szempont. Három videókártyám és egy alaplapom ment a levesbe, a szar alkatrészek miatt. Nem tuningolok, nem érdekel már ez a téma, tehát nem azért mentek tönkre, mert a végsőkig túlhajtottam őket.
-
mexel
veterán
Hopp, lehet hogy módosítanom kell: érdekes dolgot vettem észre. Ha bekapcsolom a Furmark alatt a 8XMSAA-t akkor sokkal kevésbé melegszik a kártya. Élsimítással megáll 64 fokon, anélkül elég hamar 70 fok fölé megy. Miért?
A másik: eddig a Furmark 1.11-et használtam, valós monitor felbontáson és élsimítás nélkül. Bőven 70 fok fölé tudott menni. Feltettem az új 1.12-t, mert a fentebbi képen láttam hogy újabb mint amit használok. Ez mintha szintén nem fűtené úgy a kártyát mint az 1.11. Ezt még kipróbálom.
Tehát az msaa-t érdemes kikapcsolni és úgy megnézni. Ha akkor sem megy 75 fok fölé akkor jó. Legalábbis ezt vettem észre. -
mexel
veterán
válasz
marquuard #43061 üzenetére
Kipróbáltam ilyen felbontáson én is a furmarkot, így tényleg nem nagyon megy fel nálam 65 fok fölé sem.
Miért nem próbálod a monitorod valós felbontásán? Én 1680x1050-ben használom, mert akkora a monitorom felbontása, de akkor igencsak jobban melegszik. Ha nem ez a valós képernyő felbontásod akkor becsapod magad az eredménnyel
Mondjuk eddig én a 8xMSAA-t nem tettem rá de rá fogom. Nálam a valós és az általad linkelt felbontás között van kb10-15 fok.Azt próbálgatom egy ideje, hogy a Heaven Benchmark 4.0-t futtamom simán benchmark nélkül pár kört, full beállításokkal, a valós képernyőfelbontásomon és minden a maxon (kivéve hang) Ha az alatt nem megy 65 fok fölé pár komplett kör alatt akkor jó eséllyel az erősen vga igényes játékok alatt is annyi lesz kb. Legalábbis ezt tapasztaltam idáig. Szerintem az áll közelebb egy játékos vga terheléshez.
Ahogy Grave444 is írta, Furmark alatt a 70-75 fok szerintem jó érték lehet, de szerintem nem ezen a felbontáson ahogy használtad.
-
marquuard
veterán
Szerintem egész korrekt a hűtés
Sapphire Toxic órajeleire van beállítva, TDP limit +20%
Gigabyte R9 270X 2GB -
Repsol600
addikt
válasz
GegeWarrior #43057 üzenetére
Nálam sincs semmi gond az AMD driverrel.
Kivéve az utolsó Beta driverrel volt olyan, hogy -10fpst kaptam de a végleges driverekkel megszűnt ez a probléma is.
-
mexel
veterán
válasz
GegeWarrior #43057 üzenetére
Az a helyzet hogy én már égóta nem találkozom olyan hibákkal amiket írnak. Már egyszer ki lett taglalva olyasmi is hogy "user error".
Saját véleményem szerint sokszor a hibákat a rosszul ekecselt win-ek okozzák, a sok összevissza feltákolt program és beavatkozás. Ha valaki tudja mit és miért csinál a gépen, akkor sok hiba kikerülhető
Röviden a válaszom: szerintem nincsenek olyan hibák ami miatt ne vehetnél ATI kártyát. -
GegeWarrior
senior tag
Most tervezem egy ASUS R9270X-DC2T-2GD5 beszerzését az új gépembe
De most elbizonytalanodtam, megmondom őszintén eddig megrögzött NV-s voltam
A kérdésem, hogy még mindig előfordulnak a "Legendás" driver problémák mint régen vagy kezdik összeszedni magukat a fiuk. Nincs kedvem kifizetni a felárat egy NV 760-ért.(10-12 ezer Ft plusz az azért sok ugyanannyi teljesítményért.)
Esetleg melyik 270X-et ajánljátok ha nem az Asust?
köszi előre is -
CoolBoy323
nagyúr
ASUS 7870 DCUII
59°C - 1634 RPM 40% (VRM1 72°C)
1,219 V, 1080 MHz, 1269 MHz -
mexel
veterán
Közben előkerestem a log-ot: 40%-on 2390-et pörgött annál a lognál. Van olyan is hogy 40%-ra 2350-etr ír és találtam olyat is ami 40%-on 2410-at. Igaz hogy a 2500-hoz kb 42-43% kell. A többi érték jó, ehhez azért is írtam kb-t mert tegnap nem kerestem meg ezt a logot, ez máshol volt. Gyakorlatilag semmit nem változtat.
Egyébként az MSI-t sikerült úgy belőni, hogy kb 65 foknál megállnak a hőmérsékletek és olyankor kb 30%-on pörög a venti. Ez még éppen nem nagyon hangos
-
mexel
veterán
válasz
#77081088 #43045 üzenetére
Megnéztem mégegyszer: Itt vannak a logfájlok is és abból elég jól kiolvasható. Ez biztos hogy annyit pörög, +- 200rpm az eltérés de talán még annyi sincs. Lehet hogy nem pont 2500 mindig csak 2400 de az nem nagy különbség. Oda is írtam hogy KB és hogy környéke. Az is lehet hogy 2300, mert éppen 40%-os logom nincs, de van 34-35- 36, stb és ezekből következtettem ki, mert pl 36%-on 2120-2250-en pörög.
Ne megcáfold amit mondok, hanem írd le hogy a tiéd annyit forog. Nálam annyit forgott. Egyébként 100-200rpm-es eltérések vannak a nagyobb százalékoknál is mindig, ezért nem írtam pontos fordulatot. Ahányszor mérem, mindig mást ír ugyanarra a %-ra. Persze nem 1000-es eltéréssel
Lehet hogy 40%-on éppen csak 2300rpm, de a hangon nem sokat változtat. Nem teljesen afordulatok értéke volt a mérvadó hiszen a két kártyán 2 különböző féle venti van, engem főként a hang érdekelt.Itt egy teszt éppen egy MSI és egy Sapphire kártyáról, GPUz értékekkel: Itt is látszik hogy idle módban 20% ami 1120rpm. Ebből következik is hogy 40% az kb a duplája. Lentebb látszik is.
Ami még fontos lehet hogy a Sapphire biosában a Temperature Hysteresis értéke 6 fok, az MSI-ében 1 fok. Tehát 6 fokonként változik a fordulat, ez miatt is van sokszor késésben. ( persze ez a fordulat % és rpm arányát nem befolyásolja)mr bauer: ebben a hozzászólásodban azt írod hogy 270X kártyád van. Ha figyelmesebben olvasnál akkor látnád hoy én sima 270-esről írtam. Nem ugyanaz a két kártya. Be is linkeltem hogy lehessen látni melyikről beszélek.
-
code1005
senior tag
válasz
Steve198310 #43048 üzenetére
Ok, köszi!
-
code1005
senior tag
Sziasztok, egy 270X-et szeretnék CF-be kötni egy 6870-nel. Lehetséges?
-
Monya78
veterán
Furmarkot néztem az alap 960x540 felbontással, ott 1,162-1,176V között ugrált a GPU feszültség, kipróbáltam fullhd felbontással itt +5 fokkal több volt a hőmérséklet, és felment a ventilátor is 23%-ra, érdekes hogy a GPU feszültség itt stabilan (semmi ugrálás) 1,152V.
Ennyi a különbség a hűtőben: Msi 270x gaming: [link] , Msi 270 gaming: [link]
-
BogyóBP
addikt
Megnéztem, ha lefogtam a ventit akkor abbamaradt a zörgés, de igazából mind2 képes/hajlamos zörögni szóval nem értem, lehet hogy ez attól van hogy amikor szállitották megnyomodtak a ventik befele vagy nemtudom és talán idővel amikor majd kicsit kijjebb kopik a csapágyazás (bejáratódik) akkor alábbhagy a ezzel, mivel most fejjel lefele van ugyebár a lapát és nem oldalasan ahogyan elvileg a gravitáció miatt kellene hogy legyen.
Do3om: Majd idővel, amúgy van egy Twin Turbo II hűtőm ami elvileg jó lenne rá de hozzá nem nyúlok mert ugrik a gari.
-
mexel
veterán
válasz
Monya78 #43035 üzenetére
Ennyit számít a jobb hűtő
Az X-en azt hiszem 4 cső van már a hűtőn és jóval vastagabb is. Mindenesetre elég a 270-é is főleg ha alapon használja valaki. Neked mennyi az alapfesz? 1,188V?
Tegnap még teszteltem játékkal a kártyát és nem volt gond még 1190-en. A TombRaidernél észrevehető a kb plusz 10% különbség, mert amikor 1000Mhz-en teszteltem a másik kártyával, akkor a log-ban látszik hogy a vga majdnem végig 100%-on teker. Most 1190-en viszont elég kevésszer kap bele a 100%-ba, inkább 90-95% az általános. Azért számít a tuning, néhány játéknál határeset. Majd megnézem a BF4-et is, ott is éppen a100-at karcolta a másik kártya. Még FPS-t kell majd monitoroznom, mert a TR-ben nem volt mindig 60 fps, sokszor 50-60 között volt. kíváncsi vagyok hogy az attól volt -e hogy a kártya kevés volt, vagy egyszerűen ilyen.
Remélem ez a vga most elég lesz egy, max 2 évig (az utóbbit nem hiszem). Mondjuk a procim "csak" egy i3 3225, de offline játékoknál még idáig mindenre elég volt 1680x1050-ben. Igazándiból a GTA5-öt várom, arra jó lenne ha elég lenne.Ja, ha valaki ír hőmérsékleteket a kártyájáról érdemes odaírni a felbontást, mert kipróbáltam 1280-ban is és bizony jó pár fok eltérés lehet. (sokan írják hogy max 50-60-65 fok a kártyájuk, de ha magasabb felbontáson néznék lehet hogy több lenne, tehát ez is gépfüggő)
-
do3om
addikt
Nekem is van zörgés a Sapphire-nál, egy bizonyos fordulaton hallani, (kb. 50-54%-nál) de nem a venti hanem a burkolat ezen a fordulaton rezonál be, már basztattam, szétszedtem de így is. Valamit be kéne ékelni a borda és a burkolat közé (gumidarab) ami kicsit feszítené és akkor nem lenne.
-
BogyóBP
addikt
Úgy volt hogy mivel nem találták a hibát ezért cserélni nem akarták ugyanolyanra, így csak 20% os levonással vették be. Ez 48.900ft volt, és 53 ba került ez a VGA. Fura módon viszont nemtudom ezt a DirectCU-t hogy tervezik de 1920 as fordulaszámnál már zörög az egyik venti..Nemtudom most mit tegyek, már nincs pofám visszavinni, mert amúgy meg jó a kártya.. Vagy nincs jól kicentirozva a Venti vagy ferdén van a házba én már nemtudom milehet, a 270X emnek meg az első ventije kezdett el először zörögni...Na mind1 már nem érdekel csak menjen.
-
Monya78
veterán
Köszönjük a tapasztalat leírását...
Érdekes, nekem az MSI 270X-est szintén 1190Mhz-ig tudom tuningolni alap feszültségen
Nem is rossz a kistesótól...
A hűtőjének a bordája viszont nagyobb, furmark max hőmérséklete deltaT = 50fok azaz 21 fokos szobában 71fok a GPU...21% fordulaton.
-
Womb
senior tag
1200/1550, Furmark 66 fok
Itt már azért van zaj.... -
marquuard
veterán
Sziasztok.
Gigabyte R9 270X-et 1150/1500MHz-ra húztam. Na most, érdemes feljebb rakni a TDP limitet?
Másik dolog, 15 perc FurMark után húzva max. 62 fok, itt meg is állt. Ez optimális ezen az órajelen?
-
mexel
veterán
Még valami: azt elfelejtettem leírni, hogy ezek a hőmérséklet és hang eredmények mind tuning alatt értendők, az MSI-nél 1150-1190Mhz-en, a Sapphire-nál pedig 1050-en. Alapon az MSI kevésbé melegszik, akkor 63-64 fokos kb a Heaven Bench alatt és akkor semmi hangja nincs. Ilyen szempontból sokal halkabb ilyenkor mint a Sapphire.
A másik ami kimaradt, a TDP. A Sapphire biosában úgy van állítva, hogy alapon 108W, mínusz 20%-on 87W és +20%-os csúszka állásnál 130W-ot enged a bios.
Az MSI kihasználja a lehető legnagyobb 150W-ot. Ott alapon 125W, alul 100W és +20%-on 150W-ra van állítva. Én a Sapphire biosában ezt is átírtam a maxra, és a mérések alatt a TDP fullra fel volt nyomva. A két véglet között van mérhető fps különbség és valószínűleg hőmérséklet is, ezt nem néztem. -
Dany007
veterán
válasz
lowzor #43024 üzenetére
Én se értem. Nem biztos, hogy kártyahiba volt. Látod, magamnál is azt hittem egyből, erre kiderült milyen triviális is volt az ok.
Nem tudom a részleteket. Furcsa. Rá csak nem fizetett...Amúgy tudják azzal "fenyegetni" hogyha nem találnak hibát a kártyán akkor kifizettetik vele a bevizsgálási díjat. Legalábbis én így hallottam.
-
mexel
veterán
Na megérkezett az MSI R9 270 Gaming 2G. Gyorsan leteszteltem, pár összehasonlító adat a Sapphire R9 270 OC Boost-al.
Mivel sokan kérdezik melyiket vegyék, melyik milyen hangos, stb ezért leírom a tapasztalatokat és az összehasonlítást, mert így van konkrét összehasonlítási alapom.
Hang: Idle módban nem hallani igazi különbséget, nekem talán a Sapphire halkabb, illetve ha nem is halkabb, valahogy más a hangja. Az MSI egy kicsit "morgósabb" valószínűleg a nagyobb ventik miatt. Azt hogy alapon halk legyen úgy érték el, hogy 18%-on pörög a venti (egészen 65 fokig!).
A Sapphire-nál 20% pörög idle módban. Igazából egyiknek sincs hangja, de ha dönteni kellene talán a Sapphire "finomabb" hangú. (nehéz ezt így leírni mit hallok-érzek de a gépem majdnem paszív így hallom a különbséget, de mint írtam ez szubjektív és egyéni)
Maradjunk annyiban hogy mindkettő szinte hangtalan, idle módban, nem lehetne dönteni, ha van egy kis környezeti zaj, vagy a tápnak is van minimális hangja akkor egyik kártya sem hallható, és ez a fontos.
(annyi különbség van, hogy nekem az MSI bekapcsoláskor nem alapon pörög, hanem kicsit erősebben amíg a win el nem indul, de ez sem hangos. A Sapphire nem pörög föl kicsit sem indításkor)Teljesítmény: Ha a Mhz-eket ugyanoda állítjuk akkor nincs különbség, szinte pontra ugyanannyi bármelyik kártya bármelyik tesztben. Ami viszont az MSI mellett szól az a tuning. (ez megint nem teljesen mérvadó, mert nincs 2 egyforma kártya. Az hogy nálam éppen kettő ilyen volt az nem jelent semmit)
A Sapphire-t alapórajelen, (ez mindkét kártyánál ugyanaz, max 1,188V) max 1050Mhz-ig tudtam húzni atomstabilra, 1100-on már hibázott a 3Dmark, Heaven Benchmark és a játékok is.
Tehát a Sapphire 1050Mhz volt stabilan.
Az MSI már más eset: alapórajelen 1190Mhz-en stabilnak tűnik, de ez pár nap múlva derül ki. Sok teszt lefutott, játék jól megy, de ha itt nem is lesz atomstabil akkor 1150 vagy afölött kicsivel biztosan az lesz. Akárhogy nézem ez kb 10%-al jobb mint a Sapphire-nál. Ugyanúgy 1 tápcsatis mindkét kártya, ugyanaz a GPU, talán az MSI alkatrészi válogatottabbak- vagy jobb a tápellátása, de lehet hogy csak véletlen és a sapphire-ból is ki lehet fogni olyat ami megy ennyin. Ebből nem lehet leszűrni konkrét dolgokat, legfeljebb azt hogy 1 tápcsatival is lehet jól tuningolni,hozza a 270x teljesítményét. (ehhez persze rögtön biost kellett cserélni mert a gyári csak 1050-ig engedi a tuningot az MSI-n a Sapphire 1100-ig)
Ez a jó tuningpotenciál most nagyon tetszik az MSI-ben.Melegedés, hűtés: mindenki isteníti az MSI-t és itt sokan szidják a Sapphire-t a hang és hűtés miatt. Kicsit meg kell védjem a Sapphire-t a rövid hűtőjével és nyákjával: Az MSI ugyanúgy melegszik mint a Sapphire de ha a ventiprofilokat jól beállítjuk mindkettő kb egyformán hűt, a Sapphire talán (illetve biztosan) kicsit hangosabban de ugyanolyan hatékonyan, és tekjesen elviselhető hangon.
Ha a gyári ventiprofilt hagyom az msi-nél akkor 65 fokig nincs hangja, hiszen 18%-on (kb 960rpm) megy a venti, de így könnyen bele is szalad a 70 fokba játékok és tesztek alatt, a furmark pedig akár 80-ig is.
A Sapphire gyári ventiprofillal nem melegszik talán ennyire, de jóval hangosabb hiszen az már 40 foktól tolja felfelé a ventiket és 60 foknál már 40%-on megy ami már kb 2500-as fordulat vagy a környéke. Ez nekem hangos.Gyári profillal az MSI a Heaven Benchmark 4.0 alatt (minden fullon, 1680-as felbontáson) 70 fokig is felmegy, de még ott sem hangos. Sajnos így az MSI melegebb is mint a Sapphire, kb 5-6 fokkal.
Mindkettő kártyához csináltam ventiprofilt a biosban. A Sapphire így a Heaven Benchmark, és a játékok alatt soha nem ment 63-65 fok fölé, és nem volt hangos ilyenkor a venti, mert kb 35%-on ment. ez olyan 2000-2100rpm, ez még nem vészes.
Az MSI-t úgy állítottam hogy 60foknál 28%-ot forogjon, de ez még kevés mert így a Heaven Benchmark alatt 67 fokig felmegy, játék alatt is kb eddig. Ez kb 1400rpm, ami még halkabb mint a Sapphire 200-2100-as fordulata, de nem kell elfelejteni hogy az MSI-n nagyobbak a ventik ( talán 10-esek, a Sapphire-on kisebbek, talán 7-8cm-esek és így teljesen más a hangkarakterük is. Engem személy szeint jobban bánt a nagyobb ventik magasabb forulata, mert sokkal morgósabb, szélzajosabb. Mégegyszer írom, ez egyéni megítélés)
Konklúzió a hűtésre: hatékonyság kb ugyanaz ha beállítgatjuk, de ha ugyanazt a hőmérsékletet akarjuk elérni, akkor talán az MSI kicsit halkabb, de a Sapphire sem zavaró, teljesen elviselhető. Gyári értékekkel az MSI játék alatt is halkabb (sokkal), viszont 5-6 fokkal jobban is melegszik. Mindezt nyitott házban mértem, más ventik nem mentek. Zárt házban magasabbak lennének az értékek, azt majd holnap mérem.Árban most kb ugyanaz a két kártya, bár sokszor a Sapphire sokkal olcsóbb szokott lenni. Ha a tuningot nézzük akkor jelen esetben az MSI-t érdemes megvenni, ha a hangot talán akkor is, de ha valaki nem mániákus a hangokra annyira mint én, akkor a Sapphire is bőven halk, nekem talán annak jobban is tetszik a hangja a kisebb ventik miatt. ( egyébként úgy akarom a kártyákat beállítani hogy lehetőleg ne menjenek 100%-os terhelésű játékok alatt 65 fok fölé lehetőleg, ezért az MSI-n még emelnem kell a fordulaton kicsit kb 30-32%-ig)
Ha ajánlanom kellene akkor most valószínűleg az MSI-t ajánlanám, valamiért úgy érzem általánosságban jobban tuningolható lehet mint a Sapphire. A tesztekben szinte minden MSI jól teljesített tuning terén, a Sapphire-ról nem volt sok infó. Ami az MSI mellet szól még, hogy nem 2 hanem 3 év garival adják általában, ez is sokat jelent.
Bocs ha hosszú volt, de talán sokaknak segít a választásban. Ennyiért az MSI megéri, ha a tuning is megy simán hozza egy 270X teljesítményét. ( 3d mark alapján jobban teljesített mint az ugyanolyan órajelű 7870 - talána memória sebessége miatt, memóriát egyébként nem húztam egyiken sem, nem láttam értelmét még)
Nagyjából ezeket tapasztaltam- ugyanabban a gépben, ugyanazokkal a programokkal és driverekkel, és teljes csendben hallgattam a ventiket -
Womb
senior tag
válasz
hellboy0415 #43020 üzenetére
Dehogynem. Ott kell letiltani, arra gondoltam én is.
-
BogyóBP
addikt
Na kicseréltettem egy Asus R9 270 OC ra, ez most már jónak tűnik. Buktam rajta 13 ezret mert nem találták a hibát de nem érdekel már.
-
Alister71
nagyúr
válasz
Steve198310 #43005 üzenetére
Manapság olyan az SSD mint a kenyér, nem élhetsz nélküle.
-
dennistar
csendes tag
Meg tudná valaki mondani nekem miért van az hogy bekapcsolom a gépet és a bios logo-ig jut semmire nem reagál aztán újraindítom és megy rendesen (csak így tudom bekapcsolni a gépet.) Gigabyte r9 270x. Azóta csinálja mióta beleraktam a gépbe, a régi hd4850-el nem csinálta. :S
-
válasz
Steve198310 #43003 üzenetére
Azt megköszönném!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple MacBook
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- BestBuy topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- eBay-es kütyük kis pénzért
- LG LCD és LED TV-k
- Robotporszívók
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Sapphire PULSE RX 7900XTX 24GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Sapphire Nitro+ RX 7900XTX 24GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Teljesen új GTX 1060 3GB
- XFX RX 7900 XTX Speedster MERC 310 24GB GDDR6 videokártya 1 év garanciával
- Zotac Geforce RTX 3060 (működik, de hibás!)
- GIGA AKCIÓ!!! AKTIVÁLATLAN iPad Air M2 11" WiFi + CELLULAR 512GB!!! KÉK
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 Super 8GB Zalman Z1 Plus ADATA 600W
- Bezámítás! Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 üzleti notebook - Ultra 5 135U 16GB DDR5 512GB SSD Intel Win11
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3127
- Samsung Galaxy Book2 Pro 360 i7-1260P 16GB 512GB OLED touchscreen, GARANCIA: 1ÉV
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest