Új hozzászólás Aktív témák

• Czo

addikt

válasz KROK640 #121985 üzenetére

Semmi kozuk nem volt az informatikahoz.

Kb. ezt a platformot talaltam egyedul kenyelmesen hasznalhatonak es jol mukodonek (elotte Linuxoztam, mert a Windowst nem szerettem, tul sok gond volt vele, tul sokszor kellett javitgatni, en meg mindig megjavitottam minthogy ujra kelljen telepiteni, mert az ujratelepites halalos. ***). 2006 elejetol (az elso Intel alapu iMac megjelensetol) vagyok fullosan Apple hasznalo, elotte, csak hebe-hoba, tobbedleges gep volt a Mac. Kezdetben csak asztali, majd asztali+mobil, vegul, mostanra mar csak mobilgep, de asztalnal kulso monitorral hasznalva, kvazi desktopkent (most is 1 kabel fut a gephez, az tolti, es azon jon le minden, majd megy ra minden eszkozre, tobbek kozott 2db monitorra is). Az utolso PC, amirol iMacre valtottam es veglegesen raleptem az Apple utra, az egy Abit TH7-II-RAID, 2 GB RAM tarsasagaban, egy ritka SL74Q Pentium 4 procival (3.0 GHz de 400 MHz FSB!) es egy Fx5900XT-vel (****). Mivel a szulok elkezdek megkapni az en levetett konfigjaimat, igy nekik is fennmaradt az utolso konfigjuk abban egy EPoX EP-3VSA2 volt es egy Pentium 3, talan 800 MHz, es 512 RAM plussz, ugye az irodai gepek elengedhetetlen videokartyaja a TNT2-M64 :D. Ezt a gepet rettento sokaig hasznaltak szerintem 2010-2012, valamikor jart benne 1 GB RAM is de ezek az 512-es PC133 stickek nincsenek mar meg. Mivel ez a gep csak szamlazasra es Skyepra meg Word/Excel doksik irasara volt hasznalva, igy a cseret is az okozta, hogy a Skypebol jott olyan update, ami megkovetelte az SSE2-t... Igy a gepnek mennie kellett, ekkor kaptak meg az en 2006-os iMacemet, majd jottek a kesobbi iMacjaim. Amikor pedig nem volt mar tobb "levetett" iMac, mert notebookra valtottam, akkor oda is kerult egy uj, ARM-os iMac.

***: A jelenlegi ARM processzoros Macemen olyan rendszer van, ami soha nem lett ujratelepitve, mindig csak atmasolva a regi geprol, es mindig csak frissitve. Eredetileg PowerPC-n telepedett, majd latott 32 bites Intel CPU-t, vegul 64 bites Intel CPU-kat, majd most 64 bites ARM processzort. A valtasok kulcsa az volt, hogy ugy vannak/voltak gepeim, hogy az egyik gepnel az indulo rendszer, az mindig egy olyan rendszer, ami az azt megelozo gepen szinten tamogatott volt.

****: Ezek a cuccok most is megvannak. Az EPoX lapba lottem ebayrol egy P3-1400S -t, arra epitettem fel a hasznalos retro gepet, amibe belekerult a regi GUS Max-em, a regi Voodoo-k (eredetileg Diamond SLI volt, de az idok folyaman valahogy kicserelodtek a kartyak, valakivel itt hardwareaprorol csereltem el az egyik nem Diamond V2-t egy Diamond V2-re, hogy ujra "tiszta" SLI legyen), belekerult az Fx5900XT es a Live! 5.1 is. Hiaba, van a Live!-hoz LiveDrive-om, de ahogyan 28 eve, ugy most sem tudom, hogy miert kene azt barmibe is beletennem :D Ebben a gepben van a 20 eves PATA-s ZIP driveom is. A TH7-II-RAID-be lottem itt prohardveren egy 3650-et, majd validaltam azt a teoriat, hogy nem kellett volna a filmnezos gepet rogton lecserelni az 1080p mkv-khoz (ez volt a mediacenter), eleg lett volna a GPU-t cserleni :D. De nembaj, akkor ossze lett rakva mediacenternek egy Core2 (2010 elejen jarunk kb) es egy Radeon 5770, amivel jol ment az 1080p mkv a projektoron. Majd persze rogton kiderult, hogy a gepcsere kellett, mert elkezdtem a 3D blurayeket HalfSBS/HalfOU helyett FullSBS-re kodolni es kiderult, hogy az 5770 nem tudja dekodolni a videokat HW-bol, ha kb 3500 pixelnel szelesebbek vagy kb 2000 pixxelnel magasabbak (a 3D video igy pedig 3840x1080 vagy 1920x2160 lett ugye) :D... Tehat CPU-bol kell megoldani. A C2D keves lett, igy rogton belekerult egy 2.8-3.0 GHz koruli C2Q, ezzel az esetek 95%-ban framderop nelkul ment a dekodolas, de neha elfogyott az ero, igy belekerult a gepbe egy ebayrol lott 3.33GHz-s 771-es Xeon (ami most is benne van, a szekreny tetejere felhanyt alaplapban). Ezzel mar lehetett rendben mozizni a dupla projektoros, passziv polarizalt 3D-vel es persze, ugyonugy 3D-ben jatszain is. Es igy tovabb, tehat van PC most is itthon, mert a filmnezos gepben ma egy i7-5775C van, 32 GB memoriaval es egy Rx480-nal, de szerintem, iden nem volt meg bekapcsolva. Meg van itthon az epitett NAS, az is PC (csakhat ugye Linux), meg vegulis a szerverteremben van egy 2U szerver, az is PC, csakhat ugye, szerver :D.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés