Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• bambano

titán

válasz Lacces #1571 üzenetére

na szóval.
    azzal, hogy te a főnököd által kiadott munkát elvégezted és ezért felvetted a fizetést, a munkaszerződésed a törvény szerint (legalábbis az előző verziója szerint, amit olvastam), szóban, ráutaló magatartással létrejött. mivel nem írtatok le semmit, ezért minden paramétere az mt szerinti általános paraméter szerint jött létre.

tehát az, hogy bemész, közlöd, hogy finító, majd kijössz, szerintem nem törvényes.
    A felmondási idő, ahogy helyesen már írták, 30 nap, ez nő, ha elég sok évet dolgoztál ott, és csökken, ha esetleg még próbaidős voltál. A felmondási idő (régebben, most nem tudom) felét a kérésedre ki kell adják, vagyis lehetővé kell tegyék, hogy munkát keress. Magyarul ha aug. 1-én felmondasz, akkor 15-ig kell dolgoznod.

A felmondás normálisan írásban, kézbesítő könyvben, iktatószámmal átvetetett felmondólevélben történik. Nem kell nagy dologra gondolni, legyen benne a cég pontos neve, a te adataid, meg a munkakör, amiből felmondasz, illetve az általad kívánt ütemezés. Ja meg az, hogy munkavállalói rendes felmondás. Emlékeim szerint a rendes felmondást munkavállalói oldalról nem kell indokolni. Arra viszont készülj fel, hogyha mégis írsz indoklást, annak jogszerűnek kell lenni, mert ha nem írsz semmit, az szerintem jó, ha írsz, az viszont vitatkozási alap.

A felmondásnál elgondolkodnék azon, hogy érdemes-e totálisan felrúgni mindent és úgy eljönni, vagy szépen csendben törvényesen elsunnyogni nem jobb-e, mert nehogy a következő munkahelyedről megkérdezzék telefonon, hogy mi volt.

Felmondási lehetőség még a rendkívüli felmondás, ami azonnali szokott lenni, a fő különbség az, hogy kőkeményen indokolni kell a felmondás indokát (a munkaadó súlyos kötelezettségszegése, ami miatt ellehetetlenül a munkavégzésed) és ezt viszont vita esetén nagyon komolyan ellenőrzik.

A harmadik felmondási lehetőség a közös megegyezés, amiben bármit lehet írni, vita esetén csak azt vizsgálják a bíróságon, hogy önálló szabad akaratodból írtad-e alá és nincs-e benne valamely oldal kárára aránytalanság.

Az én javaslatom az, hogy írsz egy munkavállalói rendes felmondást, határidőkkel, stb. meg írsz egy felmondást közös megegyezéssel és mindkettőt leteszed a munkáltatói jogok gyakorlására kijelölt főnököd elé, hogy válasszon. Arra figyelj, hogy azt, amelyiket aláírjátok, úgy add oda, hogy az aláírás dátumát és az átadás tényét bizonyítani tudd, tehát praktikusan kézbesítő könyvvel, iktatószámmal és erről elviszed a fénymásolatot. Ez azért fontos, mert a munkában töltött utolsó napon el kell számolni a béreddel és három munkanapon belül ki kell adják az összes papírodat, ami nélkül a következő cégedhez nem vesznek fel. Ez a triviáils szivatási lehetőség a volt főnöktől, hogyha "ráhat", hogy ne kapd meg a papírjaidat időben.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés