Hirdetés
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: MárkaLánc
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- MasterDeeJay: Intel Optane M10: mire lehet használni?
- hcl: GPT diszk kisebbre klónozása
Új hozzászólás Aktív témák
-
net84
őstag
válasz
bambano
üzenetére
Üzletkötős, területi képviselős ajánlatokkal kezdtek bombázni. Nem tudom mire fel... Közöm nincs hozzá. Soha nem dolgoztam ilyen helyen/pozícióban.
Vagy a másik véglet: megint megkaptam egy vezetői pozíciót, hogy jelentkezzek rá. 4-5 éve is hírdették legalább fél évig. Akkor fejvadász megkeresésre is jelenetkeztem, majd direktben a cég hirdetésére is. Azóta sem szóltak vissza
. Pár éve, mikor jött tőlük egy levél, hogy frissítsem az adatbázisukba lévő önéletrajzomat, akkor inkább visszavontam az adatkezelési hozzájárulásomat
. Ment a spam-be a mail...Egyetem kérdése (nem címzem, nem célom, csak a saját tapasztalotom).
Nincs diplomám. Soha nem is jártam egyetemre (a saját nevem alatt legalább is nem).
Egyszerűen így alakult. Amikor jelentkezni kellett, akkor nem volt meg az érdeklődés semmilyen irányba. Így egy IT-s szakmával + egy nemzetközi CAD vizsgával vágtam bele a semmibe. Szakmai gyakorlatom az építőiparban több volt volt, mint az IT világában.
Nagyon lentről kezdtem, közben több irányban is elkóboroltam (tanfolyam vagy autodidakta tanulás révén). Voltam grafikus (a mai napig kikapcsolódásként elvállalok egy-két munkát), villanyszerelő, projektmanager (végül ide visszakúszott az informatika, amit újra elkezdtem évezni). Voltam ügyvezető (lentről indulva, majd kimaxolva a céget a ranglétrán), csináltam saját céget. Sokadszorra vagyok egyéni vállalkozó a főállásom mellett - nem a megélhetés, inkább a szabadság miatt és így mindazt is csinálhatom hivatalosan, ami nem a munkám része...
2021-ben akartam újra kilépni az IT világából. Nem sikerült, de nem is bánom. Multi szintű munka, mégsem multis környezet + közben meg van az a változatosság, ami miatt nem unok bele az egészbe.Hiányzik a diploma? Már nem. Hiányzott? Volt, ahol és amikor igen (abban időben viszont mindenkinek is sz@r volt, elfogadtam, hogy diploma nélkül nekem méginkább). Máshol lennék vele? Biztosan, de nem bánom, hogy akkor nem úgy alakult.
-
H A M M E R
csendes tag
válasz
bambano
üzenetére
A bölcsész, jogász az más téma, én az informatikáról beszéltem. Mondjuk a jogász szakmánál nem feltétlenül a diploma számít, hanem , hogy milyen irányba mentél, van jogász ismerősöm aki közszférában dolgozik aprópénzért, és van aki ingatlanos ügyvéd, kb favágó munkát végez hatalmas pénzért... Visszatérve az IT ra, lehet, hogy a 70 es években is volt már máshol IT szak, csak akkor még lyukkártya és társai voltak. A "modernebb" techológiákban nagyobb tapasztalattal rendelkező tanár nem feltétlenül volt több sehol. Ez hasonló volt, mint amikor az általános iskolában áttértek orosz tanításról angol tanításra. Az angol tanárok 90% a oroszról képezte át magát, tök mind1, hogy 3 vagy 30 év nyelvtanári tapasztalata volt, angol tanárként mindegyik kezdő volt. A BME-n is és minden egyetemen a tanárok akkor kezdték megismerni a mai használt programozási nyelveket (Pl.: JAVA) Pár évvel nálam korábban BME-n végzett ismerősöm PASCALban írta a diploma munka feladatot. Azzal pár évvel később semmire sem mentél. (Persze tudom, most írni fog egy PASCAL programozó, aki millókat keres
, Biztos van ilyen, csak kevesebb PASCAL ost keresnek mint JAVA-st.)Szerintem amúgy a legfontosabb a külföldi tapasztalat, olyan helyre mennék , ahol ilyen lehetőség van. Ilyen egyébként volt Miskolcon is. Én is külföldön voltam szakmai gyakorlaton egyetemi kapcsolattal.
Ettől függetlenül nem vitatom, hogy a BME nek nagy neve volt és van. -
H A M M E R
csendes tag
válasz
bambano
üzenetére
Kicsit lehúztad a Miskolci Egyetemet. Én oda (is) jártam, ezért kicsit pontosítok. Én a 2000 es években jártam oda, akkoriban semelyik egyetemen, főiskolán nem volt sok éves tapasztalat az IT oktatásban. Mindenhol (a BME-n is) valamelyik másik szakból vált ki az infó szak. BME-n a villamosmérnöki képzésből, ott sok digitális technikát, elektronikát tanítottak az IT-soknak. A Miskolci egyetemen a gépészmérnőki karból, a matek alapozás ezért erős volt, és valóban voltak gépész tárgyak, amiknek volt kapcsolata az IT val, pl.:CNC programozás, stb. Akkor a Miskolci Egyetemnek volt neve, de igazából csak az első munkahelyemen nézték, utána már a szakmai tapasztalat számított. Később volt egy időszak, amikor én úgy láttam, hogy hátrány a diploma, mert mindenhol a lehető legolcsóbb embereket vették fel ahová csak lehetett, akik csak tanfolyamokat végeztek. Most azt hallom sok helyről, hogy az egyszerűbb munkát viszik Indiába vagy átveszi az AI, és itthon inkább megint a magasan képzett, seniorokra van szükség. Majd meglátjuk, mit hoz a jövő.
-
Qtya123
őstag
válasz
bambano
üzenetére
Én a 2008-as válság során végeztem a PTE-n mérnök-informatikusként. A kezdéstől úgy 1-1.5 év elteltével azt éreztem, hogy az általad felsoroltak, ami a kapcsolatrendszereket és a cégekkel való összefonódást illeti, ott ebből kb semmi nem volt. Vagy lehet én nem mozogtam megfelelő közegben a főiskolán belül, nem tudom. De arra azért emlékszem, hogy a legtöbb ember ott totál koncepció nélkül volt (én is).
Csináljuk, majdcsak lesz valahogy, diploma után majdcsak lesz valami. És ebben guideolást nem kaptunk semelyik oktatótól, vagy ha kaptak, akkor nagyon kevesen, nem is ismerek ilyet, akit pusholtak és épült a kapcsolati rendszere. Mindenki azon volt, hogy a szórótárgyakból (matek, fizika, assembly -- ez utóbbit egy Bodlaki nevezetű, számomra nagyon unszimpatikus és szocreál kinézetű és viselkedésű ember tartotta) valahogy átvergődjön és utána majdcsak lesz valami.
Szóval a vége felé már nekem is elment a lelkesedésem, pedig nem a teljesen gatya népek közé tartoztam, eleve azon kevesek között végeztem, akik időben elvégezték a főiskolát és nem kellett egy rakat félévet ráhúzni bukások miatt. Úgy emlékszem 300+ főből úgy 50-60 között voltunk, akik időben végeztek. Persze utána Pécs "munkalehetőségei" illetve az, hogy a válságban kerültem ki a munkaerő piacra meg is oldotta, hogy nem IT-ban kezdtem, utána meg már soha nem is tértem oda vissza. És amilyennek az irodai munkát élem/éltem meg az eddigiekben, nem is bánom. 2.5 éve ismét tettem egy halvány próbát 3 nap iroda+2 nap HO felállású H-P munkával, de nekem ez nem megy, váltottam is. Szóval nekem ez lett a diplomám életútja.
-
BE4GLE
senior tag
válasz
bambano
üzenetére
Tulajdonképpen tök jogos, hogy poénkodtok rajtam.
Kissé valóban tudathasadásos állapot, hogy így gondolkodom, miközben és is ezen a rendszeren szedem meg magam. De azért legyünk őszinték. Ha egymagam, "bűnbánóan vezekelnék", nem változna semmi, csak én lennék szegényebb. 
Programozóként az idevonatkozó ismereteim érintőlegesek, és koromnál fogva régebbiek. Amennyiben pongyolának tűnik, amit írtam, az egész egyszerűen azért lehet, mert a saját szavaimmal, közgazdász végzettség nélkül írtam.
-
Qtya123
őstag
válasz
bambano
üzenetére
Számomra ez a 30 nap olyan, hogy már mozgástér van benne hagyva. 40 nappal kiegyezve megelégednék, azért írtam 30-at.
Lehet én vagyok túl "kedves" de úgy voltam vele, hogy 60 napból nem akarok kapásból mondjuk 45-öt lealkudni, hogy na akkor hadd legyek csak 2 hetet. Azt a 30 napos alap felmondásnál gondolnám, hogy na nyissunk egy 2 héttel. De valóban, lehet rámenősebbnek kell lennem, bekezdeni 15 nappal, csak arra gondoltam, hogy kb röhögnek, hogy hát ember 60 nap vs 15?Szabi az nekem mindegy, ki is adhatják arányosan, ki is fizethetik, nincs konkrét igényem ezzel kapcsolatban.
emvy: Ha emailben becsatolom neki és a HR-nek az általam aláírt, bescannelt felmondást, akkor gondolom attól, hogy úgymond nem tudja rögtön aláírni a manager, hogy átvettem, a közlés és a felmondás keltezésének napjától indul a felmondás igaz?
Valószínűleg akkor úgy kellene ezt majd csinálnom, hogy felhívom előtte telefonon és közlöm vele, hogy én mennyi felmondási időre gondoltam. Hiszen ha nem jön be az irodába és email útján adom be, akkor abba a dokumentumba nem tudok olyan dátumot írni, amit úgymond közösen elfogadtunk. Ha meg csak becsatolom előzetes megbeszélés nélkül, hogy na ennyi felmondási időt akarok, akkor hiába csatoltam be, ha azt nem fogadják el, mert nem lett megbeszélve, hogy nekik is megfelelő a teszem azt 30 nap.
-
BE4GLE
senior tag
válasz
bambano
üzenetére
Összemostam volna?! Nyiss ki bármilyen közgáz tankönyvet. Azt fogod benne találni, hogy a gazdaság célja a társadalmi igények kielégítése. Vagyis ez a MILYEN CÉLBÓL kérdéskör. Míg a piacgazdaság (kapitalizmus) a HOGYAN kérdéskör. A piacgazdaságban sem veszhetne el a fókusz az eredeti célkitűzésről. Ezért van az, hogy ha mundjuk egy cég a társadalomra kirívóan káros tevékenységet végez, ott szabályozni és szankcionálni szoktunk.
Azzal önmagában nincs gond, hogy egy ritka képességű dolgozó többet keres. Ez más gazdasági modellekben is így lenne. Azzal van gond, hogy ki, és milyen elvek mentén árazza be a munkát. Azzal van gond, hogy ez milyen mértékű társadalmi különbségeket produkál. És azzal is gond van, hogy az így nyújtott szolgáltatás, végeredményben, nagyobb társadalmi terhet tesz mindenki nyakába. Értsd, a többségnek többet és keményebben kell dolgoznia, hogy az adott dologhoz hozzáférjen. Ha tágítjuk a jövedelmek közti szakadékot, miközben mindent drágítunk, azzal automatikusan szegénységet produkálunk. EZ A TÉVÚT. -
BE4GLE
senior tag
válasz
bambano
üzenetére
"ezt te honnan vetted?"
Józan ész. De egész nyugodtan rákereshetsz ilyen cégekre. Sőt, kapásból összegezheted egy chatbottal a marketing bullshitet, hogy ezeket a szolgáltatásokat kiknek szánják és előadhatod, mint a saját gondolatod.
És légy szíves ne adj olyasmit a számba, amit nem mondtam. Nem követeltem semmit.
-
KaLeun
senior tag
válasz
bambano
üzenetére
Eldobós telefonszám...?
Megmondom őszintén, hogy ezalatt vagy 25 év alatt egyetlen egy helyről kaptam bármilyen visszajelzést, azt is vagy 25 éve az okmányirodák indításakor.
Ahogy látom jelenleg a munkaügyi sem foglalkozik semmivel, inkább "felszólítottak", hogy miért vagyok még bejelentkezve. Gondolom rontom statisztikát.
-
la_cc
addikt
válasz
bambano
üzenetére
Azért nem mindegy, hogy milyen poziról van szó, mert pl. olyannak, aki találkozik ügyféllel, akár online vagy offline, igen is számít a kinézete. Egyéb esetekben, egyetértek, hogy teljesen felesleges az arckép.
Én pl. automatikusan küldöm az arcképeset, illetve a lakcímemet is feltüntettem, mert tipikusan ilyenekre jelentkezem.
-
BE4GLE
senior tag
válasz
bambano
üzenetére
"Kötelező igénybe venni a szolgáltatását?"
Vagy szerzel munkát, vagy utcára kerülsz és éhen döglesz. Ezt szerény véleményem szerint kényszer helyzetnek hívják. Ezen profitálni nem etikus.
"akkor ki fogja kifizetni, ha nem az, aki igénybe veszi"
Ha olyasmiről beszélünk amiért etikátlan pénzt kérni, akkor úgy vélem értelmetlen azon vitatkozni, hogy miből fedeznénk máshogy. Ha bárki akar segíteni egy álláskeresőnek, akkor tegye. Működhet úgy is egy társadalom, hogy egymást tapossuk, és működhet úgy is, hogy egymást segítjük. Te melyikben szeretnél élni?
-
válasz
bambano
üzenetére
A ram egy eléggé rossz példa mert annak az ára egy piaci anomália. Nem azért ér annyit mert olyan ritka mint az arany hanem mert mesterségesen generáltak egy hiányt.
Egy szolgáltatás esetében ugyanígy vannak esetek amik irreálisak árban, nem azt mondom, hogy ne kérjen pénzt azért mert ránéz az önéletrajzomra vagy segít felkészülni egy interjúra de ez az ár ma Magyarországon magas és emellett szó nélkül nem tudok elmenni. Lehet jönni azzal, hogy szabad piac meg majd korrigál de a helyzet az, hogy ettől még igenis lehet azt mondani, hogy drága, hátha elgondolkodnak azok akik éppen a tartalékaikat élik fel munkakeresés közben és már annyira elkeseredettek, hogy kifizetnék ezt az összeget abban a reményben, hogy akkor tuti lesz állásuk.
-
Szevam
senior tag
válasz
bambano
üzenetére
Gyakorlatilag azt is, csak szerintem fizikai munkánál kevésbé jön elő, hogy "nem vagy megfelelő" valamilyen trend szerint. Pl nem vagy agilis vagy asszertív.
Pl Ács munkánál le van rajzolva a terv, azt meg kell oldani (ha szar a tervrajz akkor a tervezőre lehet mutogatni, nincs akkora felelősség a vállon). Ott csak a kivitelezésben kell gondolkoznod, hogy jó legyen a vége. Szellemi munkánál a hogyan mikéntet is neked kell kisakkozni sokszor. Szerintem...
-
-
-
-
Qtya123
őstag
válasz
bambano
üzenetére
Nekem ebben vegyesek a tapasztalatok. Nagyon.
Van ahol szó szerint az volt, amit leírtál, van ahol középút, van ahol meg iszonyat jó hangulatú interjú és reális kérdések, gondolatok.Nekem inkább más dolog a furcsa. Összesen a 16 évnyi munkám során az utóbbi 2 évben vagyok nagynak mondható multik világában. Az kezd körvonalazódni a saját és a teljesen más területen (ők zömében IT) dolgozó ismerősök történetében, hogy egyáltalán nem az van, hogyha elvégzed a munkát normálisan, akkor nagyjából számíthatsz a normális béremelkedésre.
Úgy látom, hogy emelgetések vannak (ha sírsz akkor akár kicsit több is), de akárhogy csűröd, csavarod a dolgot, egyszerűen a váltásokkal lehet csak érdemi béremelkedéseket elérni, az ha maradsz, legtöbbször nem az előnyödre válik.
Döbbenetes, hogy a régóta meg nem mozdulók milyen hoki pénzekért vannak ott, miközben jól dolgoznak, csak vakok/gyávák.Szakmai fejlődés és pozíciók is olyanok, hogy.... Legtöbb esetben rohadt sok plusz munkával jár egy magasabb pozi. A nagyobb felelősséggel nem lenne baj, de a sok plusz munkával, meg a nem érdekel, hogy hogyan, de oldd meg, te vagy a manager mentalitással viszont nem tudok azonosulni.
Ahogy azzal sem, hogy kb elvárás (cégtől függ, hogy hol nyíltan, hol csak finomabban sugallják), hogy "lélegezz" együtt a céggel, legyen az nagyon fontos számodra, nézd a cég érdekeit, ne csak annyi legyen benned, hogy elvégzed tisztességesen a munkád, de semmi plusz érzés/motiváció. Akinél ez működik, azt meg úgy kihasználják, mint az állat. Haverom is ilyen nagy IT cégnél, nagyon magáénak érzi az egészet, szénné is terhelik, mondván ő úgyis foglalkozik vele. Oké... meg is fizetik érte, de olyan szinten robog a kiégés felé, hogy az valami eszméletlen.
És akkor ugye kicsit visszakanyarítva a pár nappal ezelőtti beszélgetéshez: Te érezd magadénak a céget, de ha financial cut/egyéb gáz van, akkor a szó szoros értelmében 2 másodperc alatt döntik el az excel tábla alapján, hogy kirúgnak.... -
-
-
la_cc
addikt
válasz
bambano
üzenetére
+1
Én sales oldalról azt tapasztalom, hogy a legtöbb esetben, ha "sokat" mondok, akkor bólogatnak és minden ok, de ugyanúgy elvágom magam és a legritkább esetben mondja a HR-s / fejvadász picsa, hogy ez nem fér bele.

Tavaly évvégén volt egy interjúm az infóparkban, ahol nem is volt sem HR / sem fejvadász, hanem egyből a felső vezetővel beszéltem és interjúztam. Ő pl. kerek perec megmondta utólag telefonban, hogy ennyit nem tudnak / akarnak fizetni, utána visszajeleztem, hogy ok, akkor tudok rugalmas lenni, de már el lettem könyvelve és nem is ment tovább a folyamat.
Szóval saját tapasztalásom az, hogy ha sokat mondasz, akkor keresnek olyat, aki nekik megfelelőbb bérigényű és a legritkább esetben állnak le alkudozni.
-
Qtya123
őstag
válasz
bambano
üzenetére
Velem sem. Persze nem lehet azt mondani, hogy amelyik cég nem jelez vissza, az 100%, hogy a bérigény miatt teszi.
De két olyan céghez is adtam be jelentkezést, amelynél dolgozott ismerős és elég magas bérigényem volt. Mindkettő mondta, hogy semelyik kolléga nem dolgozik ott annyiért, hanem kevesebbért.
Ember viszont nagyon-nagyon kellett nekik, égett a ház. Nem is voltam egy zsákutca munkavállaló, úgymond protekcióm is volt az ismerősök által, de ghostingoltak.
Aztán az egyik helyen vergődtek még 1-2 hónapig, mire felvettek egy nőt, alacsonyabb bérét, aztán próbaidő alatt ki is kellett pakolni, mert semmit nem ért.De csináltam olyan "teszteket" is, hogy mondjuk jelentkeztem 10 helyre, abból 5 esetében írtam már a jelentkezéskor bérigényt (viszonylag magasat), a másik 5 jelentkezésbe nem. Nem reprezentatív minta, de az 5 amelyiknél bérigényt írtam hozzám sem szólt, a másik 5 amelyiknél nem írtam, mindegyik hívott interjúra. Van amelyikre elmentem, de van amelyiknél a telefonban már jeleztem, hogy amúgy a bérigényem X Ft, oké-e és már mondta is a csaj telefonban, hogy annyit nem fognak tudni adni, így elköszöntünk.
-
BE4GLE
senior tag
válasz
bambano
üzenetére
Ha eltűntek a ködben, honnan tudod, hogy a bérigényed miatt tették?
Mivel én többnyire magas összeget mondok, már többször kerültem olyan helyzetbe, hogy a recruiter mondta, hogy a keretük fölé lőttem. És mivel ez a bemelegítő kérdések egyike, egész nyugodtan mondhattam, hogy oké akkor legyen picit kevesebb. Már amennyiben érdekelt a munka kevesebb pénzért is. -
BE4GLE
senior tag
válasz
bambano
üzenetére
Ugyan már! Ha olyan bérigényt mondasz, amit a cég nem tud megfizetni, akkor közlik veled. Ha drága vagy, de még megfizethető, az az interjú lehetőségétől még nem vág el. Ha mégis van olyan cég ahol az olcsóság fontosabb mint a rátermettség, azt az interjút egész nyugodtan megspórolhatod magadnak. Olyan helyen nincs értelme dolgozni.
-
-
BE4GLE
senior tag
válasz
bambano
üzenetére
Fokozatok? A jogszerűtlenség megállapítása a bíróság hatásköre. A munkáltató közli a felmondást, és azzal vége. Minden egyébhez már ügyvéd kell. Még akkor is, ha végül peren kívül egyeztek meg. És erre nagyon sok embernek nincs sem ideje és sem anyagi tartaléka.
Abban egyetértünk, hogy ismernünk kell a jogainkat. Pl. a fentebb említett esetben a munkavállaló ott hibázott, hogy egy másik nyilatkozatot is aláírt. Ilyet senki se csináljon! Csak a felmondást átvételéről szóló nyilatkozatot szabad aláírni. Semmi egyebet! És egész nyugodtan meg is lehet tagadni az átvételt, ha az orrunk alá dugott papír bármi egyéb nyilatkozatot tartalmaz. Ilyenkor a munkáltató felvesz egy jegyző könyvet, és azt letanúzzák. A felmondás így is közölve van, és mi se írtunk alá olyat, amit nem akartunk.
Tök mindegy, hogy hangoztatod a felmondás jogtalanságát és, hogy perrel fenyegetőzöl. Az a felmondáskor nem oszt nem szoroz.
-
-
válasz
bambano
üzenetére
En mar talalkoztam mindkettovel.
Az egyik esetben egy kollegamat vagtak ki. Egy nagy cegnel dolgoztunk egyutt, az IT policyben volt egy megjegyzes arrol, hogy nem tolthetsz le az Internetrol file-okat (hatterkepet sem). A no a gyerekei fotojat tette be hatterkepnek, amit termeszetesen az Internetrol toltott le, volt meg 1-2 (egyebkent a munkajahoz kapcsolodo) dokumentum a sajat konyvtaraban. Bement a fonokhoz teljesitmenyertekelesre (megkapta a legszarabbat), majd alairattak vele egy listat a sajat konyvtaraban tarolt file-okrol, majd a felmondasat. Mindezt azert, mert nagy szaja volt, szakmailag nem lehetett belekotni. A fonokenek pont ugyanugy a kislanyarol keszult foto volt a hatterkepe, mint meg sok masik embernek.
Az atszervezeses mokaval egy masik cegnel talalkoztam tavaly is, iden is, amikor egy masik helyen a fonokomet es egy kollegamat raktak igy ki - "atszerveztek" az osztalyt es "megszunt" a poziciojuk.
-
nyunyu
félisten
válasz
bambano
üzenetére
Bő 20 éve az egyik számítógépes játékokat fejlesztő cég (BME Kármán kolesszel szemközti irodaházban voltak, talán Black Hole Games?) húgommal is eljátszotta, hogy megszűnt az office manageri pozíció, így már nincs rá szükség.
Aztán pár hónapra rá professionre kikerült egy recepciós állásajánlatuk, ami ugyanazokat az általános kávéfőzési, postai küldemény kezelési, vendég körbevezetési skilleket igényelte, mint a megszüntetett poszt.
Persze az álláshirdetés csak alibinek volt, mert valamelyik főnök unokahúgával addigra betöltötték a pozíciót.
-
-
BigBlackDog
veterán
válasz
bambano
üzenetére
Azért tudnék ellenpéldát mondani. Pl. munkakör megszűnik és köszönik szépen az eddigi közreműködést. Persze, elképzelhető, hogy lesznek pont akkor új, más
megnevezésűcélú munkakörök is.
Persze, utána lehet menni, de átlagos ember számára, munkanélküliként valószínűleg nem a bíroságra járkálás a legfontosabb, ha vannak havi kiadások. -
válasz
bambano
üzenetére
Ez az elmélet. A gyakorlatban az embereknek a pénzen kívül más szempontjaik is vannak. Például 45-50-felett senki sem fog ugrálni, szóval az ő fizetésüket felesleges piaci szintre emelni, úgyse mennek el. Meg amúgy is, nagyon sokan eleve nem karrieristák/pénzorientáltak, és fontosabb nekik a stabilitás.
...a vállalkozó meg eldöntheti, hogy hosszú távra tervez és akkor bért emel, vagy lerabolja a történetet két év alatt
Ez nem ennyire egyszerű. A béremelés nem feltétlenül tart ott valakit, és az alacsonyabb bér se biztos, hogy elriasztja a törzsgárdát. A fluktuációnak van egy egészséges szintje, ha ezt alacsonyabb költségszinten is fenn lehet tartani, akkor nyilván nem lesz emelés.A munkaerőpiac nem úgy működik, mint a golyós dezodorok piaca.
...ha a hr-es fizuja piaci, akkor mondhatod neki, hogy ha kap máshol annyiért munkát, menjen oda.
Jó, csak ez az a fajta arrogancia, amit más esetben itt is köpköd mindenki. Teljes joggal. -
válasz
bambano
üzenetére
azért fújják a bérfeszültséget okoz című történetet a munkaadók, mert az sokba kerülne nekik, hogy megoldják a problémát.
Jó, csak érted, akkor jön megint ez a piacgazdaságnak nevezett dolog. A probléma megoldása a melósok szerint az, hogy emeljék a fizetésüket. Közben meg a részvényesek azt követelik, hogy a profit legyen nagyobb. És hát a menedzsmentnek még mindig a részvényesek a főnökei, nem a melósok.#17908bambano
Tök jól beletrafáltál abba, amit írtam: Az emberek érzékenysége és az abból származó estleges konfliktusok miatt.
Ugyanis azt rohadt nehezen veszi be az emberek gyomra, hogy az ő munkájuk kevésbé értékes, mint SAPfejlesztő Józsié. Tekintsük ezt egyszerű gyarlóságnak....vagyis a régiek bére le van maradva a piaci realitástól.
Igen. De most fordítsuk meg: ha te vállalkozó lennél, te felhúznád a bérüket piaci szintre? Nyilván nem. Inkább vennél egy új Q7-est abból a pénzből. -
BE4GLE
senior tag
válasz
bambano
üzenetére
Nem keveri össze. Én magam is kerültem rá más cégek projektjeire alkalmazottként. Ehhez nem kell egyéni vállalkozónak lenned. Pl. a banki projektek jellemzően ilyenek. Más cégek fejlesztői dolgoznak a projekten, és nem a bank alkalmazottai.
És lényegtelen, hogy mennyi ideig vagy a projekten. Ha túl vagy az onboarding folyamaton már elkezdesz termelni. Ehhez még arra sincs szükség, hogy egy terméket a nulláról a release-ig végig csinálj. Ha van, hozzáadott érték, pl. egy kész feature, akkor a cég már nyert rajtad.
Az valóban igaz, hogy az új ember hatékonysága egy ideig rosszabb lehet mint azé a fejlesztőé, akinek a helyére jött. De akkor is termel. És általában pár hónap alatt belerázódik. Ha nem, akkor kereshet új munkát.
-
válasz
bambano
üzenetére
Ne viccelj már! Egy rakás contractort fél éves periódusokra bérelnek vastag pénzért. Van olyan munkakör, ahol jól jön a több éves helyi tapasztalat, de pont az agilis fejlesztő az, ami nem ilyen. Hozzánk most jött egy IOS fejlesztő, kapott 2 hét onboardingot, és már termel.
A PO/BA, és a vezető fejlesztő réteg az, ahol ez tényleg valid. De nemrég jött egy Java osztályvezető a céghez, pár hónap után már otthonosan mozgott a cégnél. A technológiai standardizáltság miatt nagyon könnyű már az átjárás a cégek között.
Ne garázscégekben gondolkozz!
-
BE4GLE
senior tag
válasz
bambano
üzenetére
Azért ez erősen projekt függő. Pl. egy egyszerűbb mobil app fejlesztéséhez nem szükséges 3 év. És még a junior fejlesztőt is úgy veszik föl, hogy el tudja látni a feladatát. Ezen a területen nem jellemző a betanított munkások felvétele. És ha lenne is ilyen tuti nem lenne három év. Az alatt már egy diplomát is összehozhat az ember.
-
HoTDoG
tag
válasz
bambano
üzenetére
""hogy 3 éves lelépést már jobb hoppernek neveztek.": mert az."
Már nem a 90-es, 2000-es évek elejét írjuk. Ez alapján az Y és Z generáció döntő többsége jobhopper. Pedig a legtöbb esetben valójában csak a saját érdekeiket érvényesítik, amit csak így tudnak elérni. Előrelépés, fizetésemelés, stb hiánya, amit már fentebb tárgyaltunk.
-
66zio
aktív tag
válasz
bambano
üzenetére
Nyilván pozíció függő, de az első hsz ha jól emlékszem abból indult ki, hogy 3 éves lelépést már jobb hoppernek neveztek.
Amúgy azt is hozzátenném még, hogy ha a munkavállaló van lehúzva akkor ő csak másik cégbe való átigazolásával tud operálni. Ha véletlenül több a fizetése a dolgozónak mint amit ér, tehát a cég van lehúzva, akkor ott szóba jöhet fizetés csökkentés ( vagy akár nagy inflációnál direkt kicsivel, vagy nem emelés) vagy kirúgás. Illetve a job hopperkedéssel kockázatot is vállalsz, hogy emiatt nem vesznek fel. Piaci körülmények nagyon befolyásolják ezt. Csak amikor szar a helyzet és a munkáltató válogat, akkor valamiért nem siratjuk a dolgozót, bezzeg amikor jól megy a szekér és a munkavállaló megteheti, hogy lelépjen mert hiány van emberből mindenhol, akkor meg sajnáljuk szegény céget? -
válasz
bambano
üzenetére
Nem, mert tudom mi van ott kint és segítek a kollégáimnak.
---
Megvolt a várva várt beszélgetés, tudom én sem vagyok tökéletes, de a fizetésemelési igényemre, olyan megalázó monológot kaptam, hogy felmondtam a próbaidő alatti azonnalival és megköszöntem a munkát.
Kollégákkal beszélve ez a szokásos eljárás, hogy aki a főnök elképzésén túl nyújtózik, azt ilyen monológgal bocsájtják el útjára.
-
SOAD19
addikt
válasz
bambano
üzenetére
15 év eltelt a diplomám megszerzése óta, meg amúgy is csak fősuli volt, és műanyagos szakirány. Anno a teva-sok mondták is, hogy kevesek vagyunk oda, már akkor is az egyetemi vegyészek kellettek nekik. Igazából, csak elvégeztem, ha már belekezdtem. A vegyibe jártam, és nem tudtam merre tovább, aztán maradtam azon a vonalon. Akkoriban még annyira se volt közöm az IT-hez mint most, bár most se nagyon. Az életem első gépét is, csak fősuli első évének végén vettem meg az ösztöndíjból, ill. diákmelóból megszerzett pénzből. Nem egy értelmiségi családból származok, és szarul választottam, aztán elteltek az évek, beletörődik az ember a dolgokba. Meg persze, azért mocskos lusta is vagyok, nehezen veszem magam rá a tanulásra, sajnos.
#17666 inf3rno
Köszi! -
inf3rno
nagyúr
válasz
bambano
üzenetére
Úgy értettem, hogy nem az érdeklődés mértéke számít csak, hanem hogy mennyi energiát vagy hajlandó beletenni a tanulásba. Én egyetem negyedik éve környékén kezdtem el önállóan cikkeket keresni, disszertációkat olvasni az olyan témákban, amik érdekeltek. Előtte is olvasgattam, de ez nagyon más szint, mint bármelyik szakkönyv elolvasása. Kivéve a kvantum biokémia [link], azt még mindig nem tudtam elolvasni. Valami brutális mennyiségű matek kell hozzá.
-
SOAD19
addikt
válasz
bambano
üzenetére
Teljesen laikusként azért kellett idő a ccna-hoz, hisz IT alapismeretem nem nagyon volt korábbról. Azért nem sok híja volt a 2. vizsgának se, csak kifutottam az időből. Úgyhogy valamilyen szinten meg volt a tudásom.
"ha 39 évesen nem tudod, mi az a fejlesztés, akkor 25 évvel le vagy maradva. nem mondom, hogy nem lehet megtanulni, de az nem pár hét, és kőkemény munka. szerintem az, hogy fél-egy éven belül valami komoly, értékelhetőt elérj, az eléggé nehezen kivitelezhető. ha meg tudod oldani, hogy ne dolgozz, akkor menj el egy egyetemre."
Mivel laikus vagyok, sose dolgoztam, tanultam ilyen területen, így azért nem sok fogalmam lehet a dolgokról.
Cisco-nál bemagolja az ember a különböző parancsokat, megérti, hogy miként működnek a különböző routing protokollok és azzal már talán lehet kezdeni valamit. Nyilván nem pár hétre gondoltam, írtam is, hogy 1-1,5 év alatt jó lenne valamit elérni. Egyetem... Az 3 év legalább... Pár embertől már hallottam, hogy sokkal több hasznos tudást lehet megszerezni, ha magad tanulsz olyat, amit ténylegesen is tudsz hasznosítani a munkaerő piacon. Aztán lehet, hogy hülyeség.
Ha 30 lennék, akkor nyilván belevágnék az egyetembe... -
dellfanboy
őstag
válasz
bambano
üzenetére
azt vágom, hogy arcra megy, csak amikor látok egy jó feladatkiírást egy jó nevű világcégnél, profilba vág, van +10év tapasztalatom, ők is ennyit kérnek. jelentkezek, és akkor jön egy sablon rendszer üzenet, hogy nem kellek (semmi konkrétum nélkül) akkor kinyílik a bazooka a zsebembe.
de persze csínáljak most nekik áll a zászló de majd -talán- egyszer fordul a kocka.. -
válasz
bambano
üzenetére
Igazad van.
Megszívtam, mert a főnökkel nem jutottam dűlőre(lenyelt keresztben), felmondani meg fostam, mert új munkakörömben szükség van rám, így nagy gázt hagyva magam után, meg át van itatva a cég politikával és nem kockáztathattam meg, hogy eciségből biztos alám tett volna.
Legalább kiharcoltam egy dátumot, hogy x ideig vagyok itt és utána visszatesznek az eredeti pozíciómba. Ha mégsem, akkor felmondok a ecibe.

Amúgy meg a munkakör tetszik, jól fog mutatni az önéletrajzomban, ha csak pár hetet leszek, de ne kellene végtelen munkaórát tolni bele vidéken, van egy fix bérem, amivel felvettek és erre jön rá ottalvós pénz(ottalvós lóvéval is kevésnek érzek ezért a munkáért).

-
-
inf3rno
nagyúr
válasz
bambano
üzenetére
Nem ez a lényeg, hanem hogy normál munkavégzésnél sem zárkózunk el a világ elől egy atombunkerbe. Manapság meg már az SO is viszonylag elavult segédeszköz, mert van chatGPT. Az, aki ezeket nem használja ki hátrányba kerül. Lehet, hogy nem a munkaerőpiacon, de a valós munkavégzésben mindenképp. A munkáltatónak kb. tökmindegy, hogy milyen segédeszközökkel oldod meg a feladatot, az számít, hogy időre meglegyen jó minőségben. Amúgy simán tudom ezeket teljesíteni, csak hülyeségnek tartom ezeket a teszteket.
-
-
net84
őstag
válasz
bambano
üzenetére
Ez maximum a vezetés, de inkább a HR hibája, hiányossága továbbra is. Neki kell kitaposni, kisírni a megfelelő rendszert...
Egyébként számos megoldási javaslatom lenne, kézi kalapálás nélkül is. De amíg egy egyszerű levelezőt képes megborítani a HR-es (úgy istenigazából, amikor inkább eldobod az állományt és adsz neki egy "új fiókot" - de neki az újat is sikerül padlóra küldenie 3 hét alatt), addig bármilyen,papír, ceruzaexcel/outlook szintnél bonyolultabb és nehezebb program teljesen felesleges
.#17517 Fecogame - én eddig mindig megmondtam, ha a fizetés volt a gond. De ahol a fizetés volt a gond és váltásra adtam a fejem, ott általában már más probléma is volt. Ezt sem titkoltam soha, max. finomabban fogalmaztam meg a dolgokat.
Egy "visszaélést" követtem el mindig: ha HR-es jelen van, akkor először azt figyelem meg, hogy bármilyen elemzéssel próbálkozik-e. Addig távolságtartóbb a kommunikáció. Ha pedig kicsi jelét is adja, hogy igen, akkor bemutatom neki azt, amit megtanult a tankönyvből - ha nagyon jó ebben, akkor rájön és vált, ami után én is váltok és máris nyitottabb a kommunikáció. -
-
nyunyu
félisten
válasz
bambano
üzenetére
Így már értem.
Szóval technikai akadálya nem lenne, csak a szemléletmód, munkaszervezés a hibás, Mancikát kéne edukálni, akinek a nyakába varták N+1-edik feladatnak.Pénteken kaptam az egyik fejvadász cégtől negyedszerre egy senior adatbázis fejlesztői pozíció leírását pénzügyi szolgáltató vonalon, valami adatmigrációt kéne lezavarni.
Visszaírtam a fejvadásznak, hogy erre a pozícióra már tavaly is, meg most áprilisban is jelentkeztem, de a megbízójuktól azóta sem kaptam választ a rájuk szabott CV alapján, hogy kellek-e.
Pedig az előző munkahelyeim, projektjeim alapján bőőőőőven van tapasztalatom az ezzel járó szopás halmazban, és ez látszik is a CVmben...Mindegy, nem dől össze a világ, ha nem vesznek fel, mivel pont banki adatbázis kipucolásával szopok már vagy fél éve, hogy az ügyfeleinket ne 3 különböző darabban migráljuk jövőre.
Mai nyomorom, anyja neve mezőből kéne kiszűrnöm a férfiakat, meg a férjezett neveket, csak női maradhat.
Erre szembejön egy ilyen: Hasan Abdullah Aysha
Ő vajon milyen nemű?Jobb híján kézzel toldozom az MTA utónévlistáját, mert 739 Mariann van Marianne-nek írva a DBben, de olyan hivatalos írásmód nincs.
-
nyunyu
félisten
válasz
bambano
üzenetére
55 évvel a táblázatkezelők feltalálása * óta léteznek még olyan cégek, ahol a digitalizáltság foka nem éri el a van Excel szintet?
Az a cégre nézve szégyen.
*: 1969-ban írták az elsőt mainframere, 1979-ben jelent meg az Apple II-re a VisiCalc, ami a szélesebb tömegeknek is elérhetővé tette a technológiát, Excel 1.0 valamikor 1987-ben jelent meg.
1995-ben már toltam az Excel 95/7.0-át... -
net84
őstag
válasz
bambano
üzenetére
"Egy rakás cégnél a hr informatikai támogatás nélkül működik" - hogy mi? Ki van zárva. Ha IT-t érintő gondja van, fordulhat az IT-hoz.
Előtte a lehetőség, hogy egy megfelelő programot találjon (indokoljon, alátámasszon, költségvetésbe forrást találjon és ne ütközzön az adatvédelmi és IT biztonsági szabályzatba a működése/használata). Minden másra ott az excel és az outlook - vagy a kockás füzet
.
Mondjuk egy jó HR-es program akkor jó, ha be is hozza az árát...és itt nem érnek véget a gondok. Tudni is kell(ene) használni
.#17496 grizlisandor - bambano-val értek egyet, szerintem is engedd el. Nem azért, mert ilyet nem lehet, hanem egyszerűen komolytalan. (az pedig az én véleményem, hogy az ilyeneknél vagy túl magasra tették magukat a polcon vagy valamelyik
"szekta"felekezet hithű tagja a HR/vezető/tulaj vagy szimplán csak azt hiszik, hogy ez milyen menő - utóbbiban általában a HR-es a hunyó)... -
la_cc
addikt
válasz
bambano
üzenetére
Akkor szerinted meg kellett volna tagadnom? Ha emiatt kizárnak a kiválasztási folyamatból akkor ugyanúgy nem vesznek fel...
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Ebben a a konkrét esetben szépen ghosting-olt is cég egyébként, pedig bő 2 hete mondta az ügyvezető hogy pár nap és visszaszólnak...
Hányok az ilyentől egyébként, mert olyan kurva nehéz írni egy kör e-mail-t a rendszerből, hogy "bocsi, hogy hetekig túráztattunk, de nem téged választottunk"? -
la_cc
addikt
válasz
bambano
üzenetére
Mi negatív sülhet ki egy személyiség tesztből, hogy ezt írod?
Én pár hete csináltam valami egyszerű "SHL" nevűt egy sales pozi-hoz, de nagyonfő HR-es csaj kb. annyit mondott, hogy "okok, igen, igen", és azt mondta vissza, amiket jelölgettem. Sok értelmét nem láttam az egésznek...
-
BigBlackDog
veterán
válasz
bambano
üzenetére
Motlevélbe általában próbálok többek között valami olyanra is hivatkozni, mint pozitívum, ami megfogott pl. a cég történetében, profiljában, vagy egy-egy cég termékéről/csapatáról szóló írásban. Aztán volt olyan is, hogy inkább elengedtem a dolgot, mert nem ment volna őszintén a motlevél megírása, ahogy egyre többet kezdtem olvasni a cégről.
-
KubanitoS
veterán
válasz
bambano
üzenetére
Az is egy szintmérő, ha valaki képes arra, hogy keressen valami sablont és “lehazduja a csillagokat az égről”. Nyilván a turpisság itt is kiderül majd. Viszont ha valaki erre sem képes és kap a munkáltató egy olyan motivációs levelet, amelyet inkább nem kellett volna abban a formában elküldeni, az is jelenthet azért valamit.
-
KubanitoS
veterán
válasz
bambano
üzenetére
Most nem azért, de vannak pozíciók, ahol a munkavégzés alapköve a bizalom. Egy megbízhatatlan kolléga hatalmas károkat képes okozni. Én nem vagyok ellene éppen ezért a motivációs levélnek, szerintem első blikkre az alapvető intelligenciát azért le lehet szűrni belőle. Ha valaki két értelmes mondatot nem tud leírni, vagy olyan dolgot ír bele, amitől látszik, hogy ezzel az emberrel élből nem akarok együtt dolgozni, akkor már megérte a dolog. Én például olyan munkakörben dolgozom, ahol mindenképpen szükséges a szakmai alázat, vagy elhivatottság, ha úgy tetszik. Vannak munkacsúcsok, amikor egyszerűen nem lehet otthagyni a munkát azért, mert mindenképpen ötre haza akarok érni. Ha pl egy ehhez hasonló munkakörhöz lévő motivációs levélbe valaki beírja, hogy ezt nem akarja vállalni, mert az előző munkahelyéről ezért jött el, akkor ott nincs miről beszélni. Ilyen is van, azért nem mindenki írja a chatgpt-vel a motivációs levelét.
-
válasz
bambano
üzenetére
Szerintem (azt hittem) túl vagyunk kb minden IT-s pozinál azon, hogy min. 1 oldalban megírjam "mennyire érdekel ez a pozi, a cég, és X meg Y tervemeim vanak ezzel a pozival, meg úgy a hirdetés olvasása óta szerelmes vagyok" dolgot.
Interjún mindig megkérdezik úgyis miért akarsz váltani, miért pont ezt a pozit pályáztad, mi az a plusz amit veled nyerne a cég stb, nálam az ilyen cover letter egy közel hiány szakmában kicsit "dance monkey!" érzéseket kelt (de nem csak ott hanem IT-ban mindenhol).
Még 2021-ben 1. kör interjú után nekem is meg kellett válaszolnom 3 kérdést egy word doksiba és elküldeni, megtettem gúnyos mosollyal. Volt utána 2. körös szakmai interjú magyar TL-el, majd 3. kör egy amcsi és egy asszem, francia manager-el, majd jött email hogy miszter Ügyvezető is beszélni akar velem, pár nappal az interjú előtt lemondtam mert kaptam másik offert, de röhögtem az egész cégen mennyire fejnehéz és mi ez a sok kör.
Rá egy évvel kaptam a hírt malware reverse engi pajtitól hogy az ismerőse akkoriban hozzájuk ment talán SIEM Engineer-nek, a projekt megbukott (a külföldi egyetem akart kiszervezett Cyber Defense Center-t) több dolog miatt is és a cégnek emiatt mindenkit ki kellett rúgnia, akit csak felvett az elmúlt 6-12 hónapban. -
törölt tag
válasz
bambano
üzenetére
Javaslom a szemelyeskedes definiciojanak a tanulmanyozasat. Sajnos a hozzaszolasoddal nem tudok mit kezdeni, mert se az altalam megelt szubjektiv valosaghoz nincs koze (ur/asszonynak sose hivott senki munkahelyen), se a jogszabalyokhoz (2003. évi CXXV. törvény [ Ebktv. ]). Tovabbi szep napot!
.
Új hozzászólás Aktív témák
JobAngel - Az álláskeresők védangyala
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Kiszivárgott az Oppo Find X9s Pro adatlapja
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- VR topik
- Linux haladóknak
- Engedélyezte Hollandia a Tesla önvezetést, az EU többi része következhet
- További aktív témák...
- Nagyon olcsón! LG Ultrawide Cruved LED 34"VA 4k usb-c PD 65w Gari 2027.04.29-ig Olvass leírást!
- Eladó Onkyo TX-NR7100 házimozi erősítő hibátlan állapot, gyári dobozzal
- Klipsch R-120SW aktív mélynyomó eladó, hibátlan
- KLIPSCH R-600F 5.0 hangfalszett
- Micron 5200 ECO 480 GB 2,5 SATA Enterprise/Datacenter Server SSD
- AKCIÓ! EVGA FTW3 Ultra Gaming RTX 3080Ti 12GB videókártya garanciával hibátlan működéssel
- iMac Pro 27" 2017, Xeon W-2191B 18 core, 64 GB RAM, 8 GB GPU, 1 TB SSD - 27% Áfás (0441AB)
- Lenovo ThinkPad X1 Active Noise Cancellation fejhallgató
- GAMER PC! Intel i9-12900KF / RTX 5070 / 32GB DDR4 /1TB Gen4 / B760 /1350w Platinum! BeszámítOK!
- GAMING PC! Intel i5-14600KF / 9070 XT / 32GB DDR5 / B760 WIFI / 1TB NVMe / 850w! BeszámítOK
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
. Pár éve, mikor jött tőlük egy levél, hogy frissítsem az adatbázisukba lévő önéletrajzomat, akkor inkább visszavontam az adatkezelési hozzájárulásomat
. Ment a spam-be a mail...
, Biztos van ilyen, csak kevesebb PASCAL ost keresnek mint JAVA-st.)
Kissé valóban tudathasadásos állapot, hogy így gondolkodom, miközben és is ezen a rendszeren szedem meg magam. De azért legyünk őszinték. Ha egymagam, "bűnbánóan vezekelnék", nem változna semmi, csak én lennék szegényebb.
.
.
Hányok az ilyentől egyébként, mert olyan kurva nehéz írni egy kör e-mail-t a rendszerből, hogy "bocsi, hogy hetekig túráztattunk, de nem téged választottunk"?