Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
AssAssynn #18097 üzenetére
Viccelsz? Fél Budaörs így épült.
Egy csoffadt faluban pedig senkit se fog érdekelni, ha a pincesoron nekiállsz illegálban építkezni.
Most is épülnek vályogházak, még kontaktot is tudok adni.
De tök értelmetlen ezen vekengeni, hülyeségeket állítasz, amik sohasem voltak realitások.
-
AssAssynn
őstag
válasz
Vision #18095 üzenetére
Fütyfenéket, pont ez az, hogy nem építhetsz csak úgy magadnak házat. Ezt egyszer már kiveséztük egy másik topikban... illetve vannak bizonyos kiskapuk, de azért akkor is meg van kötve a kezed. Már nem tudom azt megtenni, hogy veszek egy telket, aztán haverokkal kiöntjük a beont, kirakjuk a b30 téglát, feldobunk valami hullámlemez tetőt ideiglenesbe meg néhány nyílászárót, aztán már csak belül kell alakítani valamit, mert ezt így nem fogják elfogadni, sőt még el is bontatják.
Mamád háza fent van ingatlan.com-on? Mert akkor már találkozhattam vele. Ha nincs, akkor elküldhetek privátban (csak kíváncsiságképpen).
-
AssAssynn
őstag
válasz
Alexios #18094 üzenetére
Kimondod a lényeget, hogy olyan helyen vannak, ahová senki sem akar költözni, de mondom az a vicc, hogy még olyan helyeken is egy szép, felújított ház, az 50+ milla. Igen, a lepukkant, felújításra szoruló házak vannak ez alatt is, de pl. manapság 20-30 millióból inkább csak telket tudsz venni, vagy vályogházat, vagy esetleg olyat, amire még ennyit kellene felújítás (inkább újjáépítés) gyanánt költeni.
-
válasz
AssAssynn #18093 üzenetére
Olyan házat te is tudsz ma építeni, amilyenek akkor épültek. Se wc, se fürdő, se központi fűtés. Építhetsz most is vályogházat a saját kezeddel, telket pedig fillérekért kapsz söpredék helyen.
És még egyszer, nagyanyám háza eladó 13-ért. Bp sincs messze, csak a cigány szomszédokkal barátkozz meg.
[ Szerkesztve ]
-
AssAssynn
őstag
válasz
Alexios #18090 üzenetére
Hol vannak olcsó házak? Ha az ország szegleteiben is keresgélsz, egy szép és jó ház még a "világ végén" is 50+ millió.
De ugye teljesen értelmetlen ott házat venni, ha csak nem HO-s informatikus vagy, mert rendes munkát nem fogsz ott találni. Nem véletlenül költözik el onnan mindenki. HO-t leszámítva már szinte csak a fővárosban és a megyeszékhelyen tudsz vállalható munkát találni, és ez az idő előrehaladtával egyre inkább igaz lett. Múltkor néztem házakat egy borsodi környéken, ahonnan származik a család egy része. Az ország leggyönyörűbb régiója egyébként. Aztán megnéztem a profession-on, hogy milyen álláslehetőségek vannak a környéken. Hát volt kb. 6 darab, de ilyenek csak, hogy bolti eladó... hogy költözzön az ember oda felelősségteljesen? Nyilván azért költözik ki onnan minden fiatal, mert nincs értelme ott lakni. És ezt nem lenézésből, hanem inkább szomorúsággal írom. Ha nem akarsz éhen halni, akkor be kell költözni egy nagyvárosba, vagy közelébe, és akkor is örülj, ha megélsz, nem az, hogy majd jól élsz.A földműves rokonokra visszatérve: írtam is, hogy nem kiemelkedő helyen építkeztek, hanem ott, ahol fillérekért mentek a telkek, de akkor is. Telket nem számítva, ki tud manapság önerőből építkezni, még akár csak egy 60nm-es házat is? Max kiemelkedő fizuval, nem átlagbérrel. Itt ez a lényeg. Ők meg egyszerű "paraszt" emberekként felhúztak egy olyan házat, ami 100 év múlva is ház lesz még.
-
AssAssynn
őstag
válasz
Vision #18089 üzenetére
Természetesen nem a parkokból kellene teret kialakítani, habár megjegyzem, hogy a nagyvárosokat leszámítva amúgy sem jellemző a településeinkre, hogy random zöldfelületekkel lenne teleszórva a falu.
Egy-egy településhez valójában hatalmas területek tartoznak. Igaz, ebből van, amit földműveléshez használnak, de azt fel kell áldozni. Egyébként van belelátásom, pontosan tudom, hogy rengeteg agglomerációs településen tudnának telkeket felszabadítani, ha akarnának, de az önkormányzat szándékosan nem akar. Magyarul, te azért nem tudsz oda költözni, azért kell távolabbról bejárnod, vagy bemenned egy panelba, mert ők úgy döntöttek, hogy nehogy már több ember költözzön ide, mert ugye a beköltözők mindig csak rosszak, és az ott lakók a jók. Ja, meg kevesebbet tudnak magukra költeni, ha olyan kiadásaik lesznek, hogy az új utcákat kell aszfaltozni. Szóval meg lehetne oldani ezt a telek gondot hamar, csak akarni kellene.
-
Alexios
veterán
-
válasz
AssAssynn #18088 üzenetére
...igaz nem olyan jó környéken...
Ez a lényeg.Ezen kellene változtatni, hogy kötelező jelleggel szabadítson fel az önkormányzat/állam telkeket olcsó pénzért magánszemélyeknek.
És hogyan szabadítson fel, a világűrből? Nincs hely, mert ami volt, azt beépítették már korábban. Elvenni csak zöldfelületet lehetne, de azt szerencsére nem fogják, mert a lakók igénylik.A másik opció a barnamezős beruházás, de ott a rekultiváció egy vagyon.
A harmadik az intenzívebb beépítés, az eredményét meg lehet nézni a Budaparton.
-
AssAssynn
őstag
válasz
Vision #18087 üzenetére
Hogyhogy sohasem volt realitás? 50-100 évvel és azt megelőzően bőven az volt. Rokonaim közül, egyszerű földművesek 150nm-es házat építettek 20-30 évvel ezelőtt is, igaz nem olyan jó környéken, és nagyon alap kivitelűt, de akkor is.
Amúgy arra is rájöttem, hogy ha lenne sok szabad telek, akkor jóval olcsóbb lenne az egész építkezés, de ugye sok helyen aranyárban mérik, vagy nincs is telek. Ezen kellene változtatni, hogy kötelező jelleggel szabadítson fel az önkormányzat/állam telkeket olcsó pénzért magánszemélyeknek.
-
-
AssAssynn
őstag
válasz
Qtya123 #18085 üzenetére
Az a baj, hogy ritka kivételtől eltekintve nem tudsz annyit keresni, hogy vehess egy családi házat, hitel nélkül. Most nézd meg, hogy 60 milla alatt nincs "jó" ingatlan, de inkább 80-90 lesz az. Most agglomerációs, felkapottabb helyekről beszélek, hogy az ingatlan megőrizze később is az értékét. Ha ezt nem tudod összehozni, akkor miért gürizel? Hogy olcsó helyett drágább kávéfőzőt vehess? Hogy olcsó balatoni szállás helyett a drágábbat választhasd? Szerintem ezekért nem éri meg rabszolgáskodni. Igazából bármennyire is küzdöttem eddig, eljutottam odáig, hogy irigylem a "mediterrán" felfogású embereket, akiknek ugyan nincs semmi pénzük, de nem is izgulnak semmi miatt, élik boldogan az életüket a szeretteikkel, sok időt töltenek együtt és kész. Nincsenek ők semmivel hátrányban. Mi átvettük ezt a "németes" felfogást, hogy reggeltől estig dolgozz, de az életed végére ugyanott leszel, mint más. Összekaparod azt, ami valaha alapvetően a tiéd lehetett: ház, telek, kaja. Azért rohansz állandóan, hogy fenntartsd a saját életviteledet. De ha kiszakadsz a mátrixból, akkor rabszolga lét nélkül is ugyanott leszel, csak szerényebb kivitelben. Én most nagyon erre jöttem rá, pedig 10 évig én is a rohanjunk a pénz után életfelfogás szerint éltem, aztán nem sokra jutottam.
-
grizlisandor
veterán
válasz
TrollBalint #18082 üzenetére
Én még ilyennel nem találkoztam, pedig mostanában sajnos több helyen is foglalkoztattak. Attól függetlenül lehet ilyen.
-
AssAssynn
őstag
válasz
Qtya123 #18076 üzenetére
Jogsi megszerzésével igazából nem is a pénz, hanem az idő a gond. Túl sokáig tart.
Az a baj ezekkel a fizetésekkel, hogy még ha teljes állásban, túlórázva, vagy dupla állással is nyomod, akkor is olyan keveset keresel, hogy pl. lehetetlen összegyűjteni egy jó állapotú házra, innentől kezdve meg felesleges robotolni szerintem. Keress annyit, amiből kihúzod és kész....
De igazából nekem most más élethelyzet miatt van szükségem erre a munkabeosztásra. -
TrollBalint
addikt
válasz
grizlisandor #18081 üzenetére
valami olyasmi lehet ez is, mert csak a hatóságok felé történő bejelentés miatt kell, az első napomon a papírost is alá kell írnom.
De ezen az online verzión ott lesz a dátum, hogy mikor írtam alá, ezért kérdeztem, hogy vajon ez is számít-e, vagy ettől még jogosult lehetek-e az álláskeresési támogatásra. -
grizlisandor
veterán
válasz
TrollBalint #18080 üzenetére
1 munkanap szünet kell a két munkaviszony között, hogy fel tudd venni.
Online munkaszerződésről még nem hallottam, szándèknyilatkozatról már igen.
-
TrollBalint
addikt
Ha elmegyek a cégtől és még a felmondási idő alatt aláírok (online*) egy munkaszerződést egy másik céggel, de az utolsó és az első napom között eltelik bő egy hét, akkor jogosult vagyok az álláskeresési járulékra (vagy hogy hívják szakszerűen?
) illetve a fennmaradó rész 80%-t is igényelhetem?
*ez állítólag a hatóságok felé történő bejelentést könnyíti meg, papíron az első munkanap is alá kell írnom
-
válasz
D1Rect #18078 üzenetére
Én az eredeti igényt úgy értelmeztem, hogy önmaga osztja be az idejét. Ha elvállal egy 2-hetes melót, akkor azt előre látja, és úgy számol vele, utána pedig saját döntése alapján tart szünetet a befejezés után. Ha ő 1 hetet akar melózni, akkor olyan melót vállal be, ami bőven belefér 1 hétbe.
-
válasz
Vision #18068 üzenetére
Mittomén legyen festő.
Bevállal egy ~2 hetes munkát.
1 hetet dolgozik, egyet nem.
Megcsúszik valamivel(mert valami mindig lesz) megint dolgozik egy hetet, aztán majd az utolsó simításokra megint pihenget egy hetet?
Így lett az, hogy több mint egy hónapig csinálja azt ami másnak bő 2 hét.
Festőnek még nem is gáz annyira, de minden más munkát megakasztana.
A generálos/megrendelő meg üvölt vele, hogy mi a kurva anyját szórakozik itt. -
Qtya123
őstag
válasz
AssAssynn #18070 üzenetére
Kezdő 0 km-es sofőrként nem annyira fogják engedni az 1/1-et ott sem, ahol van rá lehetőség. Ha viszont lesz tapasztalat, akkor több a lehetőség.
Azzal is kalkulálj, hogy nem 3 Ft a jogsi. Ha csak B-d van, akkor közelíteni fog a vége a 7 számjegyű összeghez.Irodai jellegű munkában szerintem nem fogsz tudni ilyet találni. Max biztonsági őrök esetén tudok ilyet elképzelni, de szerintem az meg alig fizet ilyen feltételekkel.
Ugye a pénz sem mindegy, mi értelme 1 hónapban 2 hét melónak, ha nagyon ergyán fizet. Max nyugdíj mellé kiegészítésnek, van ha van erős passzív bevétel rendszeresen.[ Szerkesztve ]
-
válasz
nyunyu #18069 üzenetére
Sokan melóznak amúgy télen is. Sok szempontból jobb, mint az esős hónapokban.
#18070AssAssynn
Nemzetköziben is vannak hetelős melók. Olyankor 1 hetet külföldön vagy a fülkében, és hétvégén hazajössz a kocsival. A beosztás rugalmas tud lenni, mert elég nagy a sofőrhiány. Azért ez a meló se álom ám! Télen, zuhogó esőben ponyvázni pl.[ Szerkesztve ]
-
AssAssynn
őstag
Köszönöm mindenkinek az eddigi válaszokat. Ha van még ötlet, azt is szívesen látom.
Az építőipar nekem is eszembe jutott, ezen kívül sajnos más semmi. A sofőrködés nem tűnik rossz ötletnek, bár meglátjuk van-e olyan cég, akinek tényleg jó az 1 hét meló - 1 hét pihenő megoldás.
Jó lenne valami hagyományosabb, irodai jellegű azért... -
nyunyu
félisten
válasz
Vision #18068 üzenetére
Azt azért ne felejtsd ki a buliból, hogy az ács, tetőfedő az erősen szezonális szakma, amint beállnak a fagyok, leesik a hó, már nem tudnak (biztonságosan) dolgozni, így a november-február általában kiesik, max kisebb tetőjavításokat tudnak csinálni, komplett új tetőt biztosan nem.
Tetőfedő nagyapámék a téli holt időben pl. nádat vágtak a Balatonon.
Bár mióta a NER körbebetonozta a Balatont, azóta nád sincs, szóval ez a mellékes lehetőség kiesett. -
-
AssAssynn
őstag
Azt jelenti, hogy azon a héten a kapacitásomtól függően bármennyit tudok dolgozni. Mármint ha épp este kell, vagy kora reggel, vagy 3 órát délután, 3 órát este, vagy egyik nap 14 órát. De szerintem itt nem is ez a lényege a mondanivalómnak, hanem az, hogy 1 hét munka 1 hét "pihenés", ilyen kondícióval keresnék egy új szakmát, munkát, csak nem tudom merre felé nézelődjek.
-
66zio
aktív tag
Gyerekek, azért ne csináljátok már, hogy nem értitek mit szeretne. Olyan melót, ahol egy hétig dolgozni kell, mindegy mennyit, amit megenged a törvény, aztán meg egy hétig ne kelljen dogoznia. Tehát rugalmas munkakör annyira, hogy ilyet le lehessen beszélni a céggel. Én nem tudom van-e ilyen.
-
otapi
tag
válasz
AssAssynn #18059 üzenetére
A 7*24 az fizikai maximum, ennél több óra nincs egy héten. Mit jelent a "gyakorlatilag bármennyi" akkor? Amúgy meg szabadúszoként tetszőleges szakmában lehet olyat csinálni hogy egy hétre elvállalsz valamit, azt megcsinálod, következőre nem vállalsz és így tovább. Akkor van gond ha megcsúszol és a "szabad" heteden mégis be kell fejezned valamit, meg az új megrendelés felmérése is bármikor beeshet, úgyhogy azért nem egyszerű.
-
AssAssynn
őstag
válasz
dellfanboy #18058 üzenetére
Ezt a 0-24-et nyilván nem úgy értettem, hogy 7*24 órát folyamatosan, hanem, hogy azon a héten gyakorlatilag bármennyit tudnék dolgozni.
-
AssAssynn
őstag
Olyan munkát keresek, ahol az egyik héten 0-24-be dolgozhatok, a másik héten viszont nem kell dolgozni, hanem teljesen szabad vagyok, és folyamatosan a dolgozós hét - nem dolgozós hét váltakozna: 1-0-1-0-... Ti hallottatok már ilyenről?
-
Froclee
őstag
válasz
boorit #18053 üzenetére
Csak azért kérdeztem, mert én nekem fejlesztőként első célpont sosem lenne cost center, hanem olyan hely, ahol a fejlesztés a fókusz.
[ Szerkesztve ]
-
boorit
csendes tag
Hello!
Egy ismerősöm a concorde-nál dolgozik, beajánlana fejlesztőnek, de ő nem fejlesztő, nem tud semmit arról, hogy megy náluk a fejlesztés. Annyi info van, hogy a saját belső rendszereiket fejlesztik.
Valaki esetleg tud bármi infoval szolgálni? Tudom, erre van az első kör, de szeretek egy 0-ik körben utánajárni
-
MrSealRD
veterán
válasz
MrSealRD #18049 üzenetére
Akkor ez jó tanulság lesz nekem is és remélem másokat megkímélek egy fölösleges körtől...
Mivel GYED-et kapok ezért nem vagyok jogosult álláskeresési járadékra. Érdemes előtte ellenőrizni a jogosultságot...Effektíve semmi értelme nem volt, hogy elmentem. 2,5 óra az életemből, és emiatt toltuk el a másik ügyintézést. Kedd reggeli kapufa...
-
MrSealRD
veterán
válasz
goodboy007 #18048 üzenetére
Hasonló helyzet, csak nekem az a második napom lesz az új helyen... Onboarding lépéseket még nem tudom... A probléma, a távolság. Még üres úton hajnal 2-kor is 30 perc a leggyorsabb út, hogy Piliscsabáról átmenjek Budakeszire. (Mert ott van az illetékes járási hatóság.) De az iroda meg Árpád híd környéke... Szóval ebben a Bermuda háromszögben kéne közlekednem... Múlt héten fogorvoshoz vittük a gyereket és 1:20 volt a 13. kerületbe eljutni. Holnap reggel odamegyek nyitásra... aztán kiderül.
-
goodboy007
senior tag
válasz
MrSealRD #18043 üzenetére
Ha van 1 nap, mikor munkanélküli vagy, utólag is le lehet papíroztatni, nem gáz.
Nekem kedden volt az utolsó munkanapom, szerdán kértem időpontot úgy, hogy következő hét hétfőn kezdtem az új helyen és azon a héten csütörtökre kellett mennem, tehát már 4. napja dolgoztam. -
-
MrSealRD
veterán
Az imént kaptam meg a levelet, hogy jövő héten kedden menjek be... Az viszont már késő lesz.
Facepalm ez az egész.
-
greggae
tag
válasz
MrSealRD #18040 üzenetére
No igen. Azzal súlyosbítva, hogy a publikált dokumentum epapíros beküldése után küldtek egy vagy két hasonlót, hogy azt is töltsem ki. Aztán behívattak, és ott is volt papírtöltögetés. A következő időpontot (meg az azutánit) is személyes ügyfélszolgálatra kaptam, pedig jelöltem, hogy vállalom az online ügyintézést. 2022-ben még nem ragaszkodtak a személyes megjelenéshez, bár a többszörös dokumentumos szerencsétlenkedés már akkor is volt.
-
Patrec
csendes tag
válasz
MrSealRD #18040 üzenetére
Én is így jártam, valahol azt írta még talán a weboldalon is, hogy online elvégezhető, vasárnap adtam be, hétfőn jött az e-mail, hogy kedden menjek be 10 órára. Ott mondjuk 30p alatt el volt intézve minden, de akkor is fura, hogy minek írják, hogy online elvégezhető ha nem. Nem hallottam még olyanról, akinek sikerült az egészet teljesen online végigvinni.
-
MrSealRD
veterán
Álláskeresési járadékot kezdtem el intézni, de egyelőre nem látom hasonlónak az ügymenetet mint ahogy itt többen leírták.
Először is beléptem itt: https://eugyintezes.munka.hu/
Majd miután bejelentkeztem a rendszerbe és a személyes adatokat frissítettem 2 gomb volt aktív. Az egyik a nyilvántartásba vétel. A másik az álláskeresési járadék igénylése. Majd itt leírták, hogy igényléshez előbb nyilvántartásba vétel szükséges. Oké, megnyomtam a gombot. Kaptam egy emailt, hogy a következő munkanapon felveszik velem a kapcsolatot a teendőkről...Én azt hittem ez teljesen online végig vihető... De most rákeresve erre a szituációra, azt látom, hogy ilyenkor bekéretnek személyesen... amit pont elkerültem volna, mert oda-vissza 1,5 óra kocsival.
Ez másnak is így nézett ki, és meg kellett várni, a visszajelzést és folytatható volt másnap (jó esetben) elektronikusan? -
la_cc
addikt
válasz
TrollBalint #18033 üzenetére
Igen, elvállaltam egy munkát a régi iparágamban, de a lóvé kicsit gatya, így továbbra is nézelődöm más írányba.
[ Szerkesztve ]
-
-
-
Egon
nagyúr
válasz
Azokat a certeket díjazzák a munkáltatók, amelyek szerepelnek a hirdetésekben. Azok viszont fizetősek. Egy meglehetősen ismeretlen certtel nem leszel előrébb, pláne valós munkatapasztalat nélkül.
A keresett certek, a teljesség igénye nélkül: CISA, CISM (és egyéb ISACA certek), CISSP, ISO27K LA, hacker vonalon CEH (és egyéb EC-Council certek) vagy inkább OSCP (és a többi Offensive Security cert, pl. OSWE). Cloud vonalon nem vagyok képben.[ Szerkesztve ]
-
válasz
Ovatosan. Ha nem fizetsz a kurzusert, akkor altalaban arrol kapsz certet, hogy elvegezted, semmi tobbrol.
-
dellfanboy
őstag
válasz
csak a cert-et valós munkatapasztalat nélkül? hát max juniornak jó lesz..
-
TrollBalint
addikt
Pont a napokban jutott eszembe, hogy találtál-e már melót? Ha jól emlékszem tavaly ilyenkor már / még kerestél....
Hogy ON is legyek: most elkezdtem én is pályázgatni, picit komolyabban. Úgy látom fellendült egy kicsit az IT részleg is. Bár nyomába se ér sem a régi önmagának, sem a könyvelő szakmának (feleségem hetente 2 megkeresést kap úgy, hogy ki van neki írva, hogy anyaságin van itthon...
)
Coursera-ról van valakinek infoja? Gondolkodtam valami cybersecurity traninget (ha már a reklámlevélben megtaláltak vele) megcsinálnék, ad certificate-t is. Ezeket mennyire értékelik a cégek? -
Ittnemaz
aktív tag
válasz
TrollBalint #18027 üzenetére
pont ezen gondolkodtam én is.
Beirtam az adatokat:
88 000 000 Ft hitel, 20 év futamidőre, havi 599 327 Ft-tól, 5.54% THM-mel. no gyerek No csok. Elkezdi fizetni, aztán hitelt vált ki, vagy majd lecserélni az ingatlan, ugrasztja a hitelt.... ennyi fizunál nem kell EPzni LTPzi, de ehhez kell egy kis élettapasztalat...[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
Argh, uj elmeny. Megkeres linkedin-en, me'g csak nem is szabvany korlevel, mert tobb mint 3 eve mar a ceg mar megszolitott, pont mikor valtottam, akkor kerdes nelkul leraztam oket, de ezek szerint legalabb latta a profilomat. Most valaszkent feltettem neki a tizforintos kerdest (bersav), a 45% szeles(!) intervallumanak felso hatara annyi volt bruttoban, mint a mostani nettom. En komolyan nem ertem, hogy ennyire nincsenek kepben? Sot, a legseniorabb java-suknak akarnak fizetni lenyegeben netto 1M alatt?
-
nyunyu
félisten
válasz
akela91 #18025 üzenetére
Persze aki a keresete 50-60%-át törlesztőre költi, azzal szívesen elbeszélgetnék hogyan tud aludni.
600k-ig csak a nettód 50%-a lehet a törlesztőid összege, felette 60%.
Ezt a bankoknak kötelezően be kell tartaniuk, szóval eleve nem kap hitelt, aki nyakig el van adósodva, max a sarki uzsorástól, aki a dupláját veri le rajtad a következő fizunapkor. -
akela91
addikt
válasz
Qtya123 #18024 üzenetére
Nagyon adom. Helyén kell tudni kezelni a dolgokat, én összeteszem a két kezem, hogy 29 évesen pár évvel ezelőtt hitelből fel tudtam építeni egy házat. Ehhez persze le kellett nyelnem nekem is pár békát. Pl.: Könnyűszerkezetes lett tégla helyett(akkor még óriási árkülönbség volt köztük), ráadásul megyeszékhely helyett egy közvetlen mellette lévő településen vásároltam a telket is töredék áron. Ez egy elérhető és felelős döntés volt úgy gondolom, a törlesztő pedig mai szemmel nézve(fix 3.1% 20 évre) kezd teljesen elinflálódni. Lehetett volna álmodozni és várni, hogy elérhető legyen a legfrekventáltabb helyen lévő 200m2-es ház, de nem volt realitása annak az akkori IT-s fizukkal sem ennyi idősen. Persze aki a keresete 50-60%-át törlesztőre költi, azzal szívesen elbeszélgetnék hogyan tud aludni.
[ Szerkesztve ]
-
Qtya123
őstag
válasz
Alexios #18018 üzenetére
"Számomra furcsa pont a magyar átlaghoz képest kiugróan kereső it-sok panaszkodása a kinyiló ollóra, mikor pont itt van esély még arra hogy saját erőből elérjen valamit az ember."
Szerintem ez pont abból adódik, hogy látótávolságba kerül. A br 500-600e Ft-ot keresőknek eszébe sem jut azon lamentálni, hogy öröklés/kőkemény családi segítség nélkül hitelmentes családi házon gondolkodjanak a főváros jobb részein.
Az IT-s meg úgy érzi, hogyha az átlagbér háromszorosát keresi, akkor nem a br 5-600ezres keresetűek "szintjére" akar lőni, hanem feljebb.
A valóság meg az, hogy a br 600ezres sok hitellel lőhet a "szarospanelra" az IT-s meg esetleg hitel nélkül is lőhetne erre, de a családi házra akarna lőni jó helyen 30, max 40 évesen, ami ugyanúgy hitellel, mint a 600ezresnek a panel, teljesíthető lenne akár, de ő inkább még egy szintet ugrana, hogy hitel nélkül legyen a frankó ház frankó helyen. Ilyen nincs és nem is volt, háttér nélkül mezei beosztotti szinten. Akkor sem ha jó a kereset.[ Szerkesztve ]
-
BE4GLE
aktív tag
válasz
TheProb #18020 üzenetére
"Csak CV alapján már kiszórják az embert?"
Igen. Ezért is érdemes ajánláson keresztül próbálkozni. Na meg a CV-d is felturbózhatod picit. Nem azt mondom, hogy hazudj, hanem mellőzd az olyan infót, ami hátráltathat, és próbáld kiemelni, ami előnyös. Ez végülis egy reklámanyag rólad.
[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
válasz
TheProb #18020 üzenetére
esetleg mert a szerencseseknel a berles nem valtozo habitusu, tisztessegu es otletelgeto [eladom v megsem] maganszemelytol fugg, hanem inkabb ceggel szerzodos, amelyik nem tesz ki viszonylag varatlanul, enged bejelentkezni, es esetleg me'g erdeke az is hogy a lakasberlok milyen velemenyt mondanak rola?
-
Apollyon
Korrektor
-
TheProb
veterán
válasz
Alexios #18018 üzenetére
Kormánypropagandán kívül bárki képes emlegetni az "átlagbért", amit a KSH úgy hamisít, ahogy akar? Az meg nem tudom miért példa alap, hogy hol mennyi az ingatlanbirtokos. Nálunk kiugróan magas, mert a magyar ragaszkodik a saját tulajdonhoz, akkor is, ha vért hugyozik. Szerencsésebb fejlődésű országokban tökéletesen elvannak úgy, ha bérelnek. Nem ragaszkodnak ahhoz, hogy mindenek felett saját lakásuk legyen. Ez lehet azért, mert jóval elérhetetlenebb az ingatlan és/vagy mert a bérlős konstrukcióval jobban kijönnek. Szerintem, ahol alacsony a százalékos ingatlantulajdonlás, ott reálértéken nézve jóval olcsóbb a bérlés, mint pl nálunk. A fizetésének kisebb hányadát cseszik el albérletre.
#18017BE4GLE: Nem is szándékoztam megkérdezni, hogy ténylegesen mennyit keresel.
Hogy legyen még egy kis ON:
Az említett nyári interjúk számomra furák voltak. Asszem 3-4 pozira volt első körös (HR-es, recruiteres) interjú, ami érzéseim szerint jól ment. Majd a 2. körös interjúkra már egyik helyen sem került sor, mert hogy nem elég a tapasztalatom/seniorabb embert keresnek. Számomra ebben az nem volt érthető, hogy akkor szakmai ember meg sem nézte a CV-met, mielőtt hívtak vna első körre? Csak CV alapján már kiszórják az embert? Mert nyilván az első körön a HR-es nem sokat fog megtudni a szakmai oldalamról. Szóval egyfelől elbaszott időnek éltem meg, másfelől meg nem értettem, hogy most akkor mi alapján szórtak ki.[ Szerkesztve ]
-
Alexios
veterán
válasz
TheProb #18013 üzenetére
Én nem azt mondom hogy minden tökéletes, de az átlag fizetés az országban br 600ezer, a medián pedig br500 körül van. Ehhez képest br 1.5m az ennek majd a háromszorosa, ezeknek az embereknek ha nem örököltek a panel is teljesen elérhetetlen, nemhogy még válogassanak hogy az nekik nem jó. Számomra furcsa pont a magyar átlaghoz képest kiugróan kereső it-sok panaszkodása a kinyiló ollóra, mikor pont itt van esély még arra hogy saját erőből elérjen valamit az ember. Olyan idők iránt nosztalgiáznak, sírnak vissza emberek amik egyszerűen sosem léteztek.
A korábban említett svájcban az egyik legkisebb a lakástulajdonosok aránya egész európában, de ahol jobb az arány abban az országban sem merül fel senkiben hogy fiatalon kezdőtőke nélkül(öröklés, szülőktől ajándék, stb) saját ingatlant vegyenek egyedül hitel nélkül.[ Szerkesztve ]
-
BE4GLE
aktív tag
válasz
TheProb #18015 üzenetére
Engem nem a jellemző bérek szoktak érdekelni, hanem a lehető legmagasabb, amit el tudok érni. Senior mobil fejlesztő vagyok. Bruttó kettő alatt már nem tárgyalok senkivel. A fizetésemmel nem kérkednék, ha nem gond. Legyen elég annyi, hogy az előbb említett összegnél picit több.
-
BE4GLE
aktív tag
válasz
TheProb #18013 üzenetére
Annak számítasz, aminek el tudod adni magad. Az önéletrajzodat te szerkeszted, és az interjún te adod elő, hogy mit tudsz. Senki nem mondta, hogy nem pályázhatsz magasabb bérsávú pozira. Azt mondasz a bérigényre amit akarsz. A LinkedIn-t arra is használatod, hogy megtaláld a belső embereket, és ajánláson keresztül is bejuthatsz. Ez sokkal hatékonyabb mint online felületen jelentkezni. A kapcsolati hálódon végigböngészheted, hogy ki hol dolgozik. Aztán fölnézhetsz a cég weboldalára, hogy ott van e nyitott pozi. Majd ráírhatsz a belső kontaktra, hogy beajánlana e. De még az se feltétlen akadály, ha közvetlenül nem ismered az illetőt. A jutalomért (mert általában kapnak) van aki így is bejánl. Persze lehet, hogy előtte váltana veled pár szót.
Én magam is ajánlottam már embert. Ez egy bevált módszer. Csak az álláskereső oldaláról igényel némi nyomozást és kapcsolat építést.[ Szerkesztve ]
-
BE4GLE
aktív tag
válasz
VágniValó #18012 üzenetére
Szerintem teljesen jogosak az elvárásaid. Nem mindenki IT alkalmazott. Nem mindenki keres másfél millió nettót havonta. Ahogy a dolgok jelenleg állnak, a jövedelmek egyre nagyobb százalékát fogja kitenni a lakhatás. A befektetők hasznát ki kell termelni.
Ráadásul a száz százalékos foglalkoztatottság sem cél a jelenlegi gazdasági modellben. Alacsonyan akarják tartani a bérköltséget. automatizálnak, leépítenek stb. Bizonyos mértékű munkanélküliség ebben a modellben nem csak kívánatos, hanem elengedhetetlen. Azt pedig úgy vélem nem kell ecsetelnem mi történik, ha valaki nem tudja törleszteni a hitelét.
A fenti hozzászólásokat olvasva azt látom pár embernek cső látása van. Nem jó irány, hogy több évtizedes adósságba kényszerítjük az embereket. A tető a fejed felett alapvető emberi jog kellene, hogy legyen. Amit igenis MINDENKI számára elérhető áron kell biztosítani.
[ Szerkesztve ]
-
TheProb
veterán
válasz
BE4GLE #17999 üzenetére
Még junior bérsávban vagy?
Ez egy jó kérdés, jó 1,5 éve váltottam DevOps-ra, viszont 2016 óta vagyok a szakmában (Devops előtt system engineer-ként). Szóval ez egy jó kérdés, hogy ilyenkor devops-ból mostminek számítok, mert nyilván pl scriptelni előtte is scripteltem, stb, meg hát az előző évek sem semmittevéssel zajlottak.
Ebben is gondolkoztam, hogy itthonról külföldi cégnek, de nekem az jött le, hogy ilyen pozikra csak nagyon seniorként és/vagy ritka tudással lehet nekifutni. De a kérdés továbbra is az, hogy hol nézelődnétek ilyen vagy "sima" külföldi (relocation-ös) pozikat. Részemről csak a no fluff jobs-ot ismerem. LinkedIn szerintem egyre szarabb (kb olyan facebook, ahol mindenki játsza az agyát és a szart is úgy adja el, mint ha a világ achivement-je lenne). Glassdoor meg nekem sokszor átláthatatlan, értelmezhetetlen.
---------------------
Lakhatás és az "élhetetlen Mo kifakadásom": Jelenleg abban a dilemmában vagyok, hogy lakást venni lenne ésszerű, mert jelenleg is kb 300k-t fizetek havonta lakhatásra, amiből már lehetne akár hitelt is fizetni. Ellenben már most ott tartunk, hogy 50-60milla környékén is csak szaros panelek vannak. Most ennyi pénzért kurvára nem akarok egy panelban rohadni. Másik oldalon viszont jövőre nem csak az ingatlan árak fognak ugrani még inkább, de valszeg az albérlet árak is. Szóval teljes nonsense. Nekem nincsenek olyan unikornis vágyaim, hogy kp-ra vegyek 12 ker legjobb részén egy penthouse-t, de azért az olló iszonyat módon szétnyílt...[ Szerkesztve ]
-
OK, rendben aláírom irrálisak az elvárásaim, naiv volt európában ilyet feltételezni, pláne a "merjünk kicsik lenni fejben is" Magyarországon.
Azt elismerem, hogy fiatalabb koromban én is naiv voltam, mert azt hittem (vagy nem gondoltam bele) hogy a fizum növekedésével a termékek árai is együtt fognak felfele menni, pl egy ingatlan.Szaros civilként a pénzügyi helyzet nem arról szól, hogy minél nagyobb legyen a vásárlóerőm, hanem a hitelképességem
-
KubanitoS
veterán
Pontosan. Fix kamatozású legyen a hitel. A normális ingatlan értéke folyamatosan növekedni fog, a pénz meg romlani. A most esetleg soknak tűnő hiteltörlesztő részlet lehet 5-10 év múlva inkább a vicc kategória lehet, meg se éri kifizetni előre a hitelt, ha jól forgatod a pénzed.
-
opr
nagyúr
válasz
adalbert1 #18008 üzenetére
Dania:
EU citizens can apply for permanent residence in Denmark if they meet the following criteria:
- They have lived in Denmark legally and continuously for at least five years OR
- They meet the conditions for at least one type of EU residence during that timeSzoval te EU allampolgarkent gyakorlatilag azt is megteheted, hogy veszel egy lakast, es abba migralsz ki.
Nekem is tetszene amugy, de ha mar koltozes lesz a dologbol (most Londonban elek), akkor foldrajzilag is szeretnek optimalisabb helyre menni, ne kelljen mar a budira is repulovel jarni.
-
Alexios
veterán
válasz
VágniValó #18004 üzenetére
De amúgy mikor volt ilyen hogy hitel nélkül egyedülállóként jó környéken lakást/házat lehetett simán venni?
Ha valaki ezt várja külföldtől is akkor óriásit fog csalódni.(főleg Svájcban, lol)Én pont úgy látom hogy jól kereső IT-sként baromi jó helyzetben vagyunk, mert havi nettó másfél millióval(és br 2m+ nem olyan durva azért manapság ha valaki kicsit is jó), még budapesti albérlet árak mellett is simán félre lehet tenni pár év alatt egy önerőnyi összeget, ha meg nem egyedül kell pláne. 10 év kifejezetten rövidnek számít ingatlanvásárlásnál, ráadásul semmi nem akadályoz meg hogy ugyanúgy félrerakjon az embert mint mikor az önerőre kellett és előtörlesszen ha nagyon akar.
[ Szerkesztve ]
-
adalbert1
veterán
Ezen meglepődtem, mikor elgondolkoztam Dániába kiköltözésen, akkor kicsit utánaolvastam, és nekem az jött le, hogy évekig ott kell élned mielőtt vehetnél ingatlant.
Így hirtelen az első találata a google keresésemnek:
To be able to purchase property in Denmark you are required to have either a permanent residence in Denmark or have lived in Denmark for a consecutive period of five years. The permission is obtained from the Danish Ministry of Justice.Amúgy nekem nagyon szimpatikus volt Koppenhága, sokkal jobban éreztem magam, mint Budapesten sétálgatva, jóval több mosolygós/felszabadult embert láttam, mint itthon, illetve úgy tűnt, hogy sokkal kevesebb lecsúszott ember is van (persze nyilván turistaként ez teljesen más, mint ha kint élnék már évek óta, akkor sokkal jobban látnám az árnyoldalait is, de úgy összességében egy sokkal magasabb életszínvonalú, egészségesebb, kiegyensúlyozottabb társadalomnak tűnt, amit kint láttam, mint amit itthon).
#18004VágniValó: szerintem ez régen is így volt itthon, szüleim ötvenes éveik elejére jutottak el oda, hogy a lakhelyükön egy jó környéken lévő kertes házat vegyenek, előtte laktunk 3 szobás panelben és egy másfeles tégla lakásban is.
Amúgy egyedül lakva teljesen feleslegesnek tűnik egy 70nm-es lakás, ha nagyon venni akar valamit az ember, én vennék egy 3x nm-es 1 szobásat, és onnan később lehet tovább lépni, ha lesz családja az embernek.
[ Szerkesztve ]
-
-
opr
nagyúr
válasz
VágniValó #18004 üzenetére
10-15 ev hitel az baromi rovidnek szamit ingatlannal. 20+ az atlagos. Sokszor van az 30 is.
Plusz ne felejtsuk, hogy nem %-ot, hanem osszeget veszel fel. Ez lehet jo is meg rossz is, attol fuggoen, eppen merre mozog az ingatlanpiac.
Pelda:
Vettel egy lakast 100 millioert (igy egyszerubb szamolni).
Ebbol 20 milla volt az onero, 80 a hitel, 20 evre.
5 ev mulva 120 milliot er az ingatlan, mert ugy mozgott a piac.
Az elso 5 evben kb a kamatot fizeted ki elore, minimalis toke torlesztessel, szoval ilyen teren nem fogok szamolni megszerzett ertekkel.
Konkluzio:
Van egy 120 millas hazad, amibol 40 milla a tied, a hitel maradt 80, nem maszkalt a haz ertekevel semerre.Alternativ pelda, szinten 100 millas haz, csak osszeborul az ingatlanpiac es 5 ev mulva mar csak 80 millat er. Fentiek tovabbra is igazak, tehat...
Konkluzio:
-
válasz
TheProb #17997 üzenetére
Szóval az ingatlan, megértelek. Egyedülálló IT-s vagyok én is, jó fizuval. De...csak hogy mástól látott reddit kommentet lopjak és sajátomra alakítsam át:
Ahhoz hogy éhen haljak röhejesen sokat keresek, de ahhoz nem eleget hogy normális (!!!) kerületben/környéken kertesházat vegyek hitel nélkül vagy apartmant ami 70nm+, hitellel OK de bazd 10 akár 15+ évre hitelt felvenni...
-
-
vans?
őstag
válasz
TheProb #17997 üzenetére
Mi jovore koltozunk haza Nemetorszagbol. Itt sem valoszinu az ingatlanvasarlas egyedulallokent - magas az adokulcs. Az IT fizuk itt szerintem sokkal atlagosabbak, en nem vagyok IT-s, 85k a brutto fizum, viszont csaladdal az adozas jobb (persze a szumma nem
), egy olyan haz, amit Mo-n epitunk, kb. 700k+ EUR lenne. Osszessegeben nyilvan jobban elsz itt, mi sem financialis okbol megyunk haza nyilvan.
Új hozzászólás Aktív témák
JobAngel - Az álláskeresők védangyala
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Napelem
- Autós topik
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Autós kamerák
- Odébb van még a One UI 7 frissítés
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Xiaomi Watch 2 Pro - oké, Google, itt vagyunk mi is
- Ukrajnai háború
- Teljes fényárban: Chieftec Apex Lumo gépház
- További aktív témák...