Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- VHS digitalizálás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bambano: Bambanő háza tája
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Goose-T
veterán
Csak bizonyítékot fogadj el, ígéretet soha. Ne hagyd, hogy madárnak nézzenek. Ha ők nem hiszik el neked, hogy ott vagy a szeren, akkor te sem vagy köteles elhinni, hogy majd úgyis emelni fogják gyorsan a fizetésedet. A helyedben azt tenném, hogy megmondanám a minimum összeget, amiért váltanék, és ha nem tudják megadni, akkor nem élek a lehetőséggel.
-
doc
nagyúr
válasz
Plazmacucci #1696 üzenetére
pont ez a hozzaallas az, ami miatt sokaknak ismeretlen a 'karrier' fogalma
amugy nem hiszem, ha neked azt mondanak, hogy mondjuk 100ezer nettoval tobbet kapsz, akkor ne valtanal...ha meg nem jon be az uj melo, a regi helyre meg mindig visszamehetek
-
forrest85
senior tag
Bátraké a szerencse.
-
-
doc
nagyúr
haaat... nem gondoltam hogy ilyen nehez lesz a dontes
megkaptam az ajanlatot
mivel a cegnel olyan jellegu fejlesztes folyik, amiben nincs tapasztalatom, igy juniorkent vennenek fel, azzal hogy ha 'hozom a szintet' akkor ez kesobb kedvezoen fog valtozni. en azert bizom magamban es a tudasomban annyira, hogy ugy veszem, ez csak par honapig jelent kellemetlenseget
viszont: a fizetes amit igy ajanlottak kevesebb mint amit most kapok. egy konkret ajanlattal vartak (adtak munkaszerzodest, stb), igy alkudozasra nem kerult sor
a kerdes: szerintetek ha azt mondom, hogy az ajanlatban szereplo nettohoz adjanak meg kb. 16%-nyit (igy mar azert bevallalnam, szamitva arra hogy par honap mulva ugyis lepek egyet felfele), akkor milyen reakcio varhato? mennyire szamit ilyen helyzetben 'bevett gyakorlatnak' hogy 'ellenajanlatot' teszek? -
Mawyx
őstag
Találtam egy nagyon nekemvaló álláshidetést, pont ezt csináltam az előző munkahelyemen és szerettem is, nem volt rám panasz, csak a főnökséggel támadt némi problémám és haragban váltunk el. Kérnek portfóliót, amiken látszik a cégnév, nincs itthon szoftverem, hogy eltüntessem... Mit tehetnék? Ne küldjek portfóliót és reményedjek, hogy behívnak, személyesen meg elmondhatom, hogy személyes nézeteltérések miatt kényszerütem váltani és ott személyesen bemutatom a portfóliómat?
Vagy ezt írjam is le, hogy referencianyagot személyesen tudok bemutatni?
Vagy adjam meg a kisfőnököm nevét ref. személynek és ha vezetékesen hívják fel a céget, ami a portfólióanyagban látszik sajnos, akkor őt fogják keresni, ő meg nem mond hülyeséget? -
doc
nagyúr
válasz
bambano #1689 üzenetére
a telefont amugy sem szoktam felvenni, minden ismerosom tudja hogy engem e-mailben lehet elerni
tuloratippeket szinten koszi (a munkaido-nyilvantartast mar pedzegettuk az elso interjun, majd most kibovitem az informalodast)
lehet, hogy a hr-essel akkor is érdemes randizni, ha nem mész oda
hat, szo ami szo, igen helyes csajszi -
bambano
titán
ha nem lesz céges mobilod, akkor már csak arra kell figyelni, hogy a privát számod ne legyen közismert, mert ha igen, akkor ráfaragtál
ha fel tudnak hívni akaratod ellenére, az nem jó. a privát mobil előnye, hogy ha kikapcsoltad, kikapcsoltad, senkinek semmi köze hozzá...
ja, akkor már arra is kérdezz rá, hogy milyen gyakran van túlóra, azt hogy fizetik, hogy rendelik el, stb. meg arra is, hogy divat-e projekt lezárás előtt a hajrámunka, azt hogy kompenzálják. hogy megy a nyári szabadságolás, karácsony környékén mennyire lehet eltűnni...
Szerk: lehet, hogy a hr-essel akkor is érdemes randizni, ha nem mész oda
-
doc
nagyúr
válasz
bambano #1683 üzenetére
ceges mobilom volt meg az eggyel korabbi munkahelyemen, soha tobbet
a ceges notebook teljesen jo, mar vagy 8-10 eve van, sajat szamitogepem jelen pillanatban nincs isszoval ha valtok, es itt nem kapok ceges notit, akkor venni kell sajatot
mondjuk most hogy szoba kerult, ezt is meg lehet emliteni, gyulnek azert a tippekaz otthoni/tavmunkanak sok elonye van, de sok hatranya. ebben a pillanatban is itthon ulok, innen dolgozom, de en azt mondom, jobb a ceg irodajaban csinalni ugyanezt (ezzel itt nem lesz problema, rakerdeztem meg az elso interjun, ott az irodaban dolgozos melo, de ha valami miatt otthon kell lennem, akkor idonkent azt is lehet, szoval teljesen jo)
az ugyeletre szerintem kulon reszleg van a cegnel, de rakerdezek, koszi ezt is!
az anyagiakra: netto 100 pluszban szerintem egyaltalan nem elkepzelhetetlen, oszinten szolva kb. ennyire szamitok, annak mar orulnek, es el is dontene a kerdest hogy megyek vagy maradok
ha csak havi netto 50-60-nal ajanlanak tobbet, akkor az fejtorest fog okozni... remeljuk nem lesz ilyen gondomcsutortokon megyek hozzajuk, majd beszamolok a fejlemenyekrol
(mondjuk a HR-es kislany azt mondta a telefonba, hogy ha nem sikerul most megegyeznunk, akkor azert fussunk ossze meg egyszer Budapesten, es beszeljuk meg... ezt en batoritasnak vettem hogy lehetek kicsit pofatlanabb
)
-
bambano
titán
válasz
Kukumanó #1684 üzenetére
például az upcnál eleve lényeges különbség van az azonos munkakörben dolgozó pestiek és vidékiek bére között. akár 2x szorzó is lehet. tehát a ráajánlás nem feltétlenül nagy érvágás egy cégnek, ha csak a szokásos bértáblába besorolást nézed, mert lehet, hogy eleve megvan a különbség.
másrészt meg amiket doc írt, abból azt lehet levonni, hogy jó munkaerő, verekszenek érte a munkaadók. akkor meg fizessenek. más lesz a béred, ha éppen munkanélküliként az utolsó forintjaidból vettél reggelit meg más, ha egyébként elvagy, mint a befőtt, csak valakik mégis el akarnak mozdítani.
"A cégeknek egy a filozófiájuk: alkalmazottnak a lehető legkevesebb munkabért, juttatást ect.": ez egy rossz filozófia, bár elismerem, gyakori. A jó filozófia szerintem az, hogy melyik emberen mekkora profitot tudnak kaszálni a cégek. Miért ne fizessen akár milliós fizetést, ha a főnöknek végül még több marad?
Az tény, hogy diszkrimináció, igazságtalanság meg tróger hr-es dögivel van az álláskeresési piacon.
-
bambano
titán
válasz
izomhod #1682 üzenetére
a cafeteriával az a gond, hogy folyamatosan változik a jogszabály. lehet, hogy most kiharcol valami kedvező megoldást, jövőre meg megszavaznak valami újat és akkor rosszul jár.
szerintem a havi alapbér legyen olyan, amivel már elégedett, a többi meg ajándék, vagy van vagy nincs. mint a bónusz, azzal is szeretnek szórakozni a vezetők.
-
Kukumanó
csendes tag
válasz
bambano #1681 üzenetére
De gondolod, hogy a cégek "ráajánlanak" a vidéki munkavállalóra, ha csak valóban nem űberprofi a szakmájában ?
Budapest is hemzseg az informatikustól, programozótól, mérnökökről (persze a szakmai tudásukat, tapasztalatukat, szakmában, gyakorlatban eltöltött éveket erőteljesen megkérdőjelezném).
A cégeknek egy a filozófiájuk: alkalmazottnak a lehető legkevesebb munkabért, juttatást ect.
Az elvárásaik persze a munkavállalóval szemben maximálisak.
Mindenhez érts és mindehhez legyél max.25 éves !
Naponta szembesülök ezzel az aljas diszkriminációval, mégha nem is vágják a pofámba közvetlenül. -
bambano
titán
az egyéb juttatások megítélése többféle lehet:
- kapsz céges mobilt, ami lehet jó, ha használhatod privátra is, meg lehet rossz, mert mindig elérhetnek és folyamatosan dolgoztathatnak
- ugyanez a notebookraén ezeket nem szeretem, mert ezek a póráz, a nagyobb munkaterhelés eszközei. notebooknak akkor van értelme, ha gyakran haza akarod hordani a melót, de ennek más hátulütői vannak. az én elképzelésem az, hogy van bent egy rendes céges desktop gép, azon dolgozom és ha kiléptem az ajtón, akkor nem dolgozom.
egyes pesti cégeknél kezd terjedni az, hogy heti egy nap otthoni munka, amit ők úgy képzelnek el, hogy olyan munkát végzel azon a napon, amihez nem kell bent lenni. tipikusan dokumentálod a programot. ezt is mindenki döntse el, hogy szereti-e vagy sem.
ezen továbbmenve, egyéni megítélése lehet a távmunkának, van, aki szereti és tudja csinálni, van, aki nem. én szeretem.
dolgoztam már olyan pesti cégnél is, ahol a programozóknak is ügyeletet kellett vállalnia az üzemeltetésben, erre nem árt rákérdezni. szerintem ez egy rossz módszer, de csinálják.
-
bambano
titán
válasz
Kukumanó #1680 üzenetére
minél jobb helyen van valaki aktuálisan, annál nehezebb kimozdítani. vagyis annál többet kell ráajánlani. például egy vidéki saját lakásos helyzetből Pestre költözni az 200k nettó körüli költség, tehát ha ennél lényegesen többet nem ajánlanak pluszban, akkor nem éri meg.
-
doc
nagyúr
válasz
bambano #1678 üzenetére
tárgyaláson mindig az kerül hátrányba, aki először kimond egy konkrétumot
igen, ezert is utalom mikor tolem varjak hogy mondjak osszeget
ugyhogy belottem egy olyan osszeget, amennyiert mar valoszinuleg valtanek, es azt mondtam hogy annal csak tobbert
mondjuk nem vagyok olyan helyezetben, hogy ketsegbeesve keresnek uj melot, jol elvagyok a mostani helyemen is, csak (ahogy mar valahol visszabb a topicban irtam) geografiai okok miatt ez szerencsesebb lenne, szoval nem leszek kenytelen elfogadni az ajanlatot ha nem tetszika testbeszed jo otlet, koszi
regebben is erdekelt a tema, olvasgattam is konyveket, de most akkor felelevenitem, hatha jol jon (mindket oldalrol)
az eletmodvaltas meg nem bevallalando rossz, hanem a cel
tulajdonkeppen csak azert alltam szoba a HR-esukkel mikor megkeresett, mert ez vegre egy olyan hely, ahova be tudnek minden nap jarni konnyen, nem kene az idom felet Budapesten tolteni
viszont a napi munkabajaras kolteseget megemlitem majd alkalomadtan -
bambano
titán
tárgyaláson mindig az kerül hátrányba, aki először kimond egy konkrétumot
tárgyalásokon igen gyakori a felezés, tehát a végeredmény félúton lesz az először mindkét oldalról kimondott konkrétumnak.ha még nem tanultál meg testbeszédből és arckifejezésekből olvasni, akkor jobb híján nézd meg a hazudj ha tudsz c. sorozatot, gyorstalpaló helyett. nyilván kamu a nagyrésze, de vannak benne hasznos dolgok is.
én még arra figyelnék, hogy a váltás milyen életmódváltással jár, annak mi a költsége és azt ki viseli. vitatkozni a nettó bérnövekedésről lehet. például ha adnak nettó egy százassal több bért, de emiatt albérletbe kényszerülsz, akkor megette a fene az egészet.
-
doc
nagyúr
válasz
izomhod #1676 üzenetére
dunantuli varos, szoftverfejlesztes, tobbeves tapasztalat
de nem (feltetlenul) osszegre vagyok kivancsi, bar arra is johetnek otletek, hanem valami 'taktikara' amit erdemes bevetni.
esetleg az erdekelne, hogy milyen beren kivuli juttatasokat erdemes kerni/emliteni
a mostani munkahelyemen van egy szerintem atlagos osszegu cafeteria, meg ceges notebook(ok), aztan kb ennyi...
a HR-es kislannyal tortent elso beszelgetesen mar mondtam egy minimum osszeget, ami alatt meg gondolkodni sem fogok a valtason, most meg elvileg ajanlatot tesznek, szoval az anyagiakkal remelhetoleg nagy gond nem lesz (csak aztan nehogy meglepetesek erjenek)
-
doc
nagyúr
igy tobb kornyi interjuzas utan felhivtak a cegtol, hogy uljunk ossze alkudozni
valakinek van esetleg otlete/jotanacsa amire figyeljek?
nagyon utalok ilyesmit csinalni, de azert nyilvan nem mindegy hogy meg tudunk-e egyezni, illetve ha igen, akkor mennyiben, szoval jo lenne nem kitolni magammal -
cucka
addikt
Másrészt azon kell elgondolkoznom, hogy hogyan mondjam szépen és finoman a komolyabb cégek felé, hogy nem voltam bejelentve
Saját tapasztalat. Nyugodtan mondd így el, ezért biztosan nem fogsz negatív színben feltűnni. Esetleg ez egy jó érv, amikor megkérdezik, miért hagytad ott a régi helyet.
A munkatapasztalattal ugyanez, nem érdekel senkit, hogy bejelentve vagy nem bejelentve szerezted. -
Lacces
őstag
válasz
Psychonaut #1669 üzenetére
Olyat nem lehet, hogy passzív félévre mész? Én tudok olyan egyetemről, amelyiknél ez az opció él. (Széchenyi István Egyetem - Közlekedésmérnöki szak). Ekkor sincs semilyen jogviszonyod. (Tavaly még így volt, lehet az új oktatási törvény nem engedi)
-
Lacces
őstag
Nos, sziasztok!
Előre szólok, hogy a moderátorra bízom, hogy bent hagyja a hsz-met esetleg törölhet belőle részletet, vagy az egészet is. Láttam, hogy nagy eszmecsere folyt itt.
Őszintén szólva, nem gondoltam volna, hogy ilyen vita lesz belőle. Ez nagyon meglepett. Bár nagyon sok mindent megtudtam.
Egy részt, látom, hogy 2 nézőpont ebben a kérdésben. De egyet leszűrtem, hogy azonnal keresnem kell egy olyan céget, amelyik hajlandó bejelenteni.
Másrészt azon kell elgondolkoznom, hogy hogyan mondjam szépen és finoman a komolyabb cégek felé, hogy nem voltam bejelentve... Már van tapasztalatom, de szerencsére vannak is junior állások. Majd ott megpróbálom, esetleg mint 0 év tapasztalat.
Tisztázok pár részletet:
- Levelezőn vagyok, egy vidéki nagy város egyetemén. 2 megyével arrébb. Nem gyenge egyetem. (Tagozatot váltottam, okokat most hagyjuk, szerintem nem ezen van most a hangsúly) Fontos: Most februártól is vagyok levelezős.
- Család elég nagy bajban volt és van... Ezért jól jött a pénz, és egy hely, ahol 0 év tapasztalattal felvettek. A lakóhelyemen pedig nagyon kevés az IT lehetőség. A szükség nagy úr.
- Itt úgy volt, hogy bementem egyszer egy állásinterjúra a céghez (ahol most vagyok). Megfeleltem, és a főnök kitöltetett velem egy megbízási szerződést, ami 1 hónapra szólt. Ez megvan. De ennyi, újabb papír nem volt, semmi sem. Persze azt mondta, hogy ő intézi tovább, majd a papírokat, meg még ennek, annak utána kell érdeklődnie. (már akkor ugye gyanús volt ez nekem, de úgy voltam, hogy ő tudja... és nekem kellett a pénz.) De a megbízási szerződésen kívül (amit idén februárban írtunk, és 1 hónapig volt érvényes), más papír nem volt! Néhány forráskódban szerepel a nevem/monogramom... Illetve online jelenléti ívek vannak, plusz 1-2 hónapról van jelenléti ív papíron. Most meg augusztus van.
- Most, úgy vagyok vele, hogy a júliusi fizetést megvárnám, ami ugye zsebbe megy..., utána felmondást megejtem. 30 nap, igen, ez fontos, esetleg közös megegyezés alapján... felajánlom neki, mert legalább addig áttudja szervezni a dolgokat, én is rendezem a dolgokat, a kiadott projekteket is befejezem, meg ne a többi munkatársat szívassam.
De félő, hogy tényleg nem fizeti ki azt a 30 napot.
Azért is kell megvárni, mert akkor lenne annyi pénzem, hogy tudja Budapesten, vagy máshol munkát vállalni, úgyhogy kitudom fizetni az albérlet kaukcióval együtt, és talán éheznem sem kell 1 hónapig. A családomat meg inkább én támogatom ebből a kevés pénzből. (Így aztszem elárultam, hogy nem tudnék utólag fizetni szja stb)
- Régebbi embereket is megkérdeztem, úgy nézz ki, 1-ik mondott fel, de ő felajánlotta a 4 hetet neki, amit elfogadott a főnök, a többieket menesztette...Most már sokkal okosabb lettem a hsz-ekből.
Illetve mégegyszer a moderátornak: "Kezedbe adom a döntést, hogy törlöd-e hsz-met vagy meghagyod"
Még este 9 körül felnézek, ha lesz kérdés megválaszolom.
-
Kassadin
addikt
válasz
Psychonaut #1669 üzenetére
Tudatlan vagyok, így már világos minden.
-
Kassadin
addikt
válasz
Psychonaut #1667 üzenetére
Ha halasztasz 1 évet, nem is kapsz tanulói jogviszonyt? Ez hogy működik? Erről nem is tudtam eddig.
-
Kassadin
addikt
válasz
Psychonaut #1665 üzenetére
Egyetemen is szakmát kapsz...
Amúgy ha jól értesült vagyok, akkor nappalis tanulóként nem dolgozhatsz "normális" dolgozóként, csak diákmunkásként.
-
Psychonaut
veterán
válasz
Kassadin #1663 üzenetére
Úgy, hogy középiskolát végeztem, nem szakközepet. Nincs időm szakmát lerakni, OKJ-t sem, mert jövőre menni fogok egyetemre.
SZERK: félreértések elkerülése végett: kifejezetten jó képességű embernek tartom magam, és csak azért nem mentem idén egyetemre, mert más terveim vannak (egyébként felvettek államilag támogatottra).
Plazmacucci: köszi a tippet neked is, én mindenhonnan csak azt hallom, hogy itthon a papírokra hajtanak mindenhol, nem a tényleges tudásra - de akkor legalább ez nem így van, ez mindenképpen pozitív.
-
válasz
Psychonaut #1662 üzenetére
Összedobsz sablon alapján egy önéletrajzot, majd mondjuk a profession.hu-n nézel állásokat, ahol fontos az a nyelv amit jól tudsz. Bár hozzáteszem a feltüntetett irodai munkák fele telemarketing. Szóval első körben ezt érdemes eljátszani. Ahol fontos a jó nyelvtudás, úgy is csak arra kíváncsiak, nem a papírokra.
-
Kassadin
addikt
válasz
Psychonaut #1662 üzenetére
Szokott elég sok idegennyelvű munka lenni különböző állásportálokon. Ilyen tudást fölösleges lenne elpazarolni. És sürgősen raknék szakmát, ha más nem, akkor saját zsebből.
Szerk: Nincsen semmilyen szakmád? Hogyan lehetséges ez?
-
Psychonaut
veterán
Életem első munkáját kell lassan elkezdenem keresni. Még sosem csináltam ilyet, úgyhogy hozzátok fordulnék segítségért, miben lehetne gondolkodni. Érettségim van, felsőfokon beszélek angolul, középfokon németül (ezekről papírom is van), alapszinten elgagyogok oroszul is (erről nincs papírom). Van B-s jogsim is.
OKJ, szakképesítés nincs, és nem dolgoztam igazán sehol ezelőtt (hivatalosan legalábbis).
Amikre eddig gondoltam: telefonos munkák (idegen nyelven főleg, úgy csak valamivel többet fizetnek), akár IT support (hozzáteszem, nem fejlesztői/rendszergazdai, hanem csak felhasználói szinten vagyok tisztában a dolgokkal, talán advanced usernek mondanának).
Nem igazán szeretnék Tescohoz menni minimálbérért.
Ja, kezdés lehet bármikor, és kb. 10 hónapig szeretnék dolgozni (szeptember-június között).
Minden tippet előre is köszönök!
-
Lirion
addikt
válasz
izomhod #1658 üzenetére
Havi 10 rugot ha félre teszel évi 6% kamattal (ami egyáltalán nem sok), akkor kamatadó mentességgel kb. 15 milliód lesz 30 év múlva. Kamat nélkül csak 3.6 millió lenne.
Ha figyelembe veszed az inflációt, ami általában több, mint az ilyen banki kamatok, szóval legalább 7-8%, akkor világos, hogy a 15 misi 30 év múlva harmadát-negyedét fogja érni a mai értéknek. Ma pedig 3-4 millióból nem tudsz 10-20 évig elélni, ugyebár... -
-
Xirtam
veterán
Konzol Világ-ba keresünk embert. Ha van kérdés írjatok nyugodtan PÜ-t.
Eladói, értékesítői, ügyfélszolgálati munkakörbe keresünk munkavállalót budapesti munkavégzésre (13. Kerület, Árpád híd) az alábbi paraméterekkel:
Feladatok:
- Termékek értékesítése, eladása,
- Vevők kiszolgálása,
- Telefonos és e-mail-es ügyfélkezelés,
- Árupakolás és leltározás.Követelmények:
- Értékesítői, eladói attitűd,
- Jó kommunikációs készség,
- Fiatalos, lendületes jellem,
- Precíz munkavégzés,
- MS Office és böngészők haladó szintű ismerete,
- Csapat-orientált munkavégzés,
- Számítógépes és konzoljáték szegmensének alapos ismerete,
- Társalgási szintű, eladóképes angol nyelvtudás,
- Érettségi.Előny:
- Agilis személyiség,
- Magas szintű informatikai ismeretek,
- Webshop-ok felépítésének és admin szintű működésének ismerete,
- Budapesti lakhely,
- Füstmentes életvitel.
Fényképes önéletrajzzal (a fizetési igény megjelölésével) és motivációs levéllel a következő címen lehet jelentkezni:
karrier@webdreams.hu -
izomhod
őstag
most hogy szóbakerült, amikor melóhhelyet váltotok, vagy felmondtok, mindig kérjétek el a papírokat, amivel igazolni lehet a munkaviszonyt
van egy ismerősöm, 1-2 év múlva nyugdíjba megy, de még nem tuti hogy melyik évben, mert régi, 20évvel ezelőtti melóból nincs meg a papírja. valami 3-4 hónapnyi. most vissza kell keresni a munkáltatót, aki már talán nem is él, nincs meg a cég se, meg tanúkat kell keresni, meg a jó ég tudja mit kell tenni, ezen múlik, hogy egy évvel később vagy hamarabb megy nyugdíjba
azért nem mindegy
-
buffon007
tag
válasz
bambano #1647 üzenetére
de miért adott volna le bármilyen papírt?Az a lényege a feketén foglalkoztatásnak,hogy nem kell utána járulékot fizetni.
Ha feketén,járulék nélkül akar valaki valakit foglalkoztatni minek kell nála leadni bármilyen papírt is?Kérlek magyarázd meg,nem értem mit beszélsz.Szerintem te sem nagyon..... -
bambano
titán
válasz
bambano #1636 üzenetére
javítva, +1x
Leírom, milyen papírokkal bocsát el ÁLTALÁBAN egy olyan cég, ahol szeretnének jogszerűek lenni (vagyis nem zárom ki, hogy tévednek, mert a mai jogszabálytengerben majdnem lehetetlen mindent megtartani, de legalább törekednek a jogszerűségre) (ezek a legutóbbi munkahely váltásom papírjai):
- 1 db, OEP igazolvány a biztosítási jogviszonyról és az egészségbiztosítási ellátásokról
- munkáltatói igazolás a munkaviszony megszűnésekor
- igazolólap a munkanélküli járadék megállapításához
- adatlap a bírósági végzéssel megállapított tartási kötelezettségekről
- adatlap a munkáltatótól az adó és az adóelőleg levonásáról a munkaviszony megszűnésekor
- jövedelemigazolás egészségbiztosítási ellátás megállapításához
- utolsó havi bérjegyzék ("bércetli")
- ha ezeket a papírokat megkapod, az új cégedben leadod. amikor onnan is távozol, visszaadják.Ezeket adja ki egy tisztességes cég és ezeket kéri az új munkahelyed.
- ha valaki pályakezdő, akkor nem ad le oep igazolványt, hanem a cég megigényli és megcsinálja. ez bonyolultabb, mint egy már meglévő igazolványban egy sort kitölteni.
- ezen oep igazolvány alapján állapítják meg majd a nyugdíjjogosultságot, ha az elkövetkezendő 45-50 évben nem változik a rendszer. reméljük, változik.
- sok esetben akkor is kiállítanak igazolást, ha az üres vagy nullás, tehát pl. nincs tartási kötelezettséged, akkor kapsz egy kinullázott, kitöltött űrlapot.Lehetséges eltérések a konkrét esetben:
- ha adott le oep igazolványt, azt vissza kellene szereznie
- a többi papírt nem fogja megkapni, ahogy ezt már itt kitárgyaltuk
- viszont emiatt az új cégében a könyvelő moroghat. kiemelem, hogy feltételes módban, mivel a szövegértés problémás.Az új cégénél az lesz a gond, hogy ha ott fizetnek tb hozzájárulást, akkor lyukat fognak találni a fizetésben, csinálnak egy összesítést 5 évre visszamenőleg és kiderül, hogy nem kerek a dolog. A saját személyes tapasztalatom azt mutatja, hogy ezt ténylegesen megteszik, tehát a lebukás veszélye valós. A saját tapasztalatom azt is mutatja, hogy küldenek felszólítást, hogy fizesd be, ha nem teszed meg, automatikusan kiadják behajtó cégeknek.
-
forrest85
senior tag
Ha nem fizette a TB járulékat akkor nem volt biztosítva arra az időre. Utólag miért fizessen azért az időszakért, aminek időtartama alatt nem volt biztosított?
Bár hallottam olyat, hogy visszamenőleg követelhetik...
-
Kassadin
addikt
válasz
izomhod #1634 üzenetére
"mivel nincs szerződés, semmi, de mégis a főnök adott nekem pénzt 1 évig, annyit megteszek, hogy aug 31-ig vállalom új munkavállaló betanítását, de arra az egy hónapra jól esne az emelés, 10-20-30e ft, annyi amennyi."
Szerintem, örülhetsz, ha nem dobnak ki páros lábbal.
-
izomhod
őstag
én azt csinálnám, hogy amilyen hamar csak lehet, megmondanám, hogy ennyi volt, köszönöm szépen
mivel nincs szerződés, semmi, de mégis a főnök adott nekem pénzt 1 évig, annyit megteszek, hogy aug 31-ig vállalom új munkavállaló betanítását, de arra az egy hónapra jól esne az emelés, 10-20-30e ft, annyi amennyi.
ez amolyan titoktartási díj lenneez korrekt nem?
-
doc
nagyúr
válasz
bambano #1627 üzenetére
a navnak boven jobb dolga is van, mint nyomozgatni azok utan, akik az elso munkahelyukon kezdenek. amugy meg megmondja hogy 'szuloknel eltem, ok tartottak el', aztan kesz
en is feketen dolgoztam 2 evig, soha senkit nem erdekelt
anno a felveteli interjun megkerdezte a HR-es hogy 'dolgozott mar valahol?' amire elmondtam hogy ket evig meloztam, de hivatalosan meg nem, de kulonosebben nem erdekelte (ot sem) a temapapirjai meg NINCSENEK ertsd mar meg...
feketen dolgozott, szoval semmilyen papirokat nem kellett leadnia
a vegzettseget igazolo papir meg mar a legutolso kinkeserves probalkozasod?
nalatok zalogba kell adni a belepok bizonyitvanyat, vagy mi? -
bambano
titán
válasz
Mercutio_ #1631 üzenetére
2011. januárig visszakeresve nem találtam meg, hogy hol írta, hogy nyf.
itt írta, hogy pti.rendben, megértettem, tehát ha nem keresek vissza legalább 250 hsz-t és legalább másfél hónapot, illetve nem emlékszem ki tudja hánytízezer ph!-s hozzászóló minden rezdülésére minimum másfél hónapra visszamenőleg, akkor nem szólok hozzá.
csak jelzem, ha kizárnánk mindenkit, aki nem keres vissza másfél hónapra, plusz a funkcionális analfabétákat, plusz akik nem beszélnek magyarul, üres lenne a ph.
-
PazsitZ
addikt
válasz
bambano #1628 üzenetére
Ha nincs szerződés, nincs adózás, akkor nincs semmi papír, miből feltételezed, hogy bármilyen papírt leadott volna?
Arról nem is beszélve, hogy a leírás alapján úgy tűnik pályakezdő volt, ez volt az első munkahelye, tehát jobb esetben nem is voltak még papírjai.
De persze ezt tőle kellene megkérdezni... -
bambano
titán
válasz
dabadab #1624 üzenetére
a dolgozó esetében meg bizonyítania kell, hogy miből élt. a nav nem azt fogja firtatni, hogy ott volt-e, hanem azt, hogy adott életkorhoz, stílushoz, körülményekhez a nav szerint mennyi jövedelem szükséges és megnézik, hogy befizette-e az adóját, járulékait.
ezért lesz rossz utána bejelentős melóba menni, mert hirtelen megjelenik egy idősebb adózó a navnál? ez kiszúrja a szemüket és utánajárnak.
ezt most általában mondtam, egy pályakezdőnél pár hónap feketemunka ezen a szűrőn valószínűleg átcsúszik.
-
válasz
buffon007 #1623 üzenetére
nem tudhatjuk, hogy milyen nyomai vannak adott munkahelyen az addigi munkájának, de látatlanban is elég sok esélyt látok akár több, a dolgozóval aláíratott "papírra" is (munkaköri, jelenléti, titoktartási, belépős, munkaeszköz átvételis, és még lehetne sorolni, valamilyen biztos akadna - arról nem is beszélve, ha valamilyen munkához konkrétan adta a nevét!?!?
-
dabadab
titán
válasz
bambano #1616 üzenetére
"ha nem kapod meg a kilépési okmányaidat"
Valamit nagyon felreerthettel: a srac semmikeppen nem fog semmi kilepesi okmanyt kapni, pontosan azert, mert feketen volt foglalkoztatva.
Abban meg igazad van, hogy a feljelentgetes potencialisan mindket felre nezve veszelyes, viszont a munkaado van rosszabb helyzetben, egyreszt, mer a feketen foglalkoztatast csunya extrabuntetessel jar, masreszt meg az o eseteben joval egyszerubb a bizonyitas, mert a volt dolgozo lelepese utan is ott marad a tobbi (nyilvan szinten feketen) foglalkoztatott dolgozo. -
Kassadin
addikt
Nézegettem álláshirdetéseket, egy dolgon megakadt a szemem.
"A munkahely betöltésének feltétele 100.000 Ft kaució." Ez mi a retek?
Én fizetek, hogy felvegyenek?
-
PazsitZ
addikt
válasz
bambano #1600 üzenetére
Én az egész gondolatmenetedben azt nem értem, hogy miért lenne köteles bármennyit is dolgozni?
Oké a fönök azt mondja le kell dolgoznod 30 napot.
De ő nem megy be másnap dolgozni. Ekkor mi van?
- A főnök lenyeli
- ráküld pár ukrán szekrényt
- feljelenti az adóhivatalnál.Az utolsó baromság, mert ő mint illegális munkaadó nagyobbat szív. egy junior fejlesztő -30 munkanapja, megérne neki, hogy az adóhivatal előtt felvállalja 4+ munkavállaló x éve tartó feketén dolgoztatását?
De amúgy is, nincs munka jogviszony, így nincs semmiféle 30 nap sem.A második szélsőséges esetben mondjuk megtörténhet. Bár ennyi erővel rabszolgaként is tarthatja és dolgoztathatja az embereket
Az első pedig erősen valószerű kimenetel. -
buffon007
tag
Sziasztok.Nem olvastam végig mindent,csak egy kérdés:mivel bizonyítják,hogy ő ott volt?
-
Mawyx
őstag
válasz
bambano #1616 üzenetére
Nincs munkaszerződés, nincs szabadságos papír, nincs fizetési papír, nincsen semmi se, amit meg kellene kapnia meg igazolnia kellene. Ez kiesik a nyugdíjévekből, ez tény. Olyan mintha elment volna napszámosnak kapálni. Másnap nem megy. Nyugdíjhoz nem tudja igazolni, de nem is követelheti senki, hogy még 30napig ott "kapálgasson".
Érdemes ingyenes jogi segélyhez fordulni, ha oda kerül a sor... -
bambano
titán
ha nem kapod meg a kilépési okmányaidat, nem fogod tudni a szolgálati időt igazolni a nyugdíjra való jogosultsághoz.
tehát ha a főnök azt akarja, hogy dolgozd le a felmondási időt, te meg azt mondod, hogy nem, akkor nincs ennyivel elintézve a dolog, mint ahogy te próbálod beállítani.de szerintem is jó az ötleted, hogy fejezzük be, legfeljebb más-más indítékkal támogatjuk.
-
-
doc
nagyúr
válasz
bambano #1611 üzenetére
- főnök kekec, akkor közli, hogy köteles munkába járni és dolgozni a felmondási idő alatt.
ez lenne a 'nem hagyja'?a munkavallalo meg kozli hogy "NEM" es kisetal az epuletbol, ennyi, ugy lezarva...
új munkahelyed könyvelését felborítja, ha nem tudja, hogy mit hogyan kell elszámolni.
mit nem tud?jon egy uj munkavallalo, akinek ez lesz az elso hivatalos munkahelye. borzalmas, megoldhatatlan problema, tenyleg
-
bambano
titán
tőle kiinduló vizsgálat: amikor a munkahely ellenőrzést kap és a főnökben erős gyanú ébred, hogy az a beosztottja jelentette fel őket, akivel kekeckedett korábban. "tőle", mint a subthreadet elindító fórumtársunktól.
"es meg mindig (tobbszori rakerdezesre sem) vagy hajlando elarulni, hogy mi az hogy a fonok 'nem hagyja' hogy ne toltse le a felmondasi idot ": ebben mi az, ami nem egyértelmű? ő bemegy, felmond. két eset van: (de már ezt is írtam, pl: #1594):
- főnök nem kekec, akkor szerintem 5 perc alatt kidobják.
- főnök kekec, akkor közli, hogy köteles munkába járni és dolgozni a felmondási idő alatt.ez utóbbi jelenti a felmondási idő letöltése mindenhol a munkajogi szlengben.
"ahogy mar irtam, a legkevesbe sem erdekli az uj munkahelyedet hogy be voltal-e elotte jelentve vagy sem": erre csak kis összeggel fogadjál, mert az új munkahelyed könyvelését felborítja, ha nem tudja, hogy mit hogyan kell elszámolni.
"sot, igy gondolom egyszerubb az adminisztracio, mintha egy paksameta papirral erkezne az uj munkaero": a tény ezzel szemben az, hogy pl. munkavállalói kiskönyvet (valami ilyesmi neve van, nem emlékszem pontosan) egyszerűbb kitölteni, ha már van, mint megigényelni. ugyanígy az oep-nél is egyszerűbb átregisztrálni a dolgozót, mint újra regisztrálni.
-
doc
nagyúr
válasz
bambano #1608 üzenetére
1) erre mar akkor is rakerdeztem hogy milyen igeretrol meg megbuktatasrol beszelsz, nem valaszoltal
2) mi az a 'tole kiindulo vizsgalat'? gondolod feljelenti sajat magat a munkavallalo vagy mi?es meg mindig (tobbszori rakerdezesre sem) vagy hajlando elarulni, hogy mi az hogy a fonok 'nem hagyja' hogy ne toltse le a felmondasi idot - milyen eszkozokkel akarja 'nem hagyni'?
az, hogy nem jelentenek be, akkor lesz rossz, ha végül olyan állásba mennél, ahol meg bejelentenek. az mindenkinek rossz, az új cégednek is, neked is.
miert is?
ahogy mar irtam, a legkevesbe sem erdekli az uj munkahelyedet hogy be voltal-e elotte jelentve vagy sem
sot, igy gondolom egyszerubb az adminisztracio, mintha egy paksameta papirral erkezne az uj munkaero -
bambano
titán
pl:
(#1582): "a feketemunkára való hivatkozás meg azért veszélyes, mert ha beváltja az ígéretét és megbuktatja a céget, akkor a cég is tud neki rossz napokat okozni egy nav-os feljelentéssel."
(#1588): "ha tőle kiinduló vizsgálatban megbukik a munkahely, akkor (én legalábbis ezt tenném a főnöke helyében) felnyomnám a navnál, hogy nem adózott."(#1590): "közli, hogy akkor feljelenti a munkaügyi központnál, mert feketén foglalkoztatták, arra számítva, hogy ettől berottyant a főnök és mégis elengedi.
- nem engedik el, mert a főnök jobban tisztában van a helyzettel.
- erre távozás után feljelenti, és a munkaügyi felügyelőség elkaszálja a céget.
- NA EKKOR, amikor már minden mindegy a cégnek, jelentik fel őt a navnál."Ha neked ezekből még mindig ez jön le, amit írtál, akkor sajnálom, de ez nem az én hibám.
Mindenhol azt írtam, hogy ha be kell váltani a fenyegetést, akkor a dolgozó jelenti fel először a főnököt/munkahelyet, majd ezek után válaszként jelenti fel a főnök a munkavállalót.
-
Mercutio_
félisten
válasz
bambano #1605 üzenetére
Nem kell semmilyen igazolást kapnia, hivatalosan nem állt semmilyen munkaviszonyban, hivatalosan ő egy Levelezős főiskolás, ha jól vettem ki amit írt.
Nem jó pont?
Ember, szerinted hányan vannak akiket nemhogy az első, de akár a sokadik munkahelyén se jelentettek be?Az új munkáltató - hivatalosan az első - max annyit szűr le, hogy a munkavállaló már szerzett tapasztalatot a hazai KKV-szektor szokásairól és talán valamivel rugalmasabb.
-
doc
nagyúr
válasz
bambano #1600 üzenetére
marpedig mindenhol azt irod, hogy ha nem tolti le a felmondasi idot a munkavallalo, akkor a fonok feljelenti a navnal
ez pedig pontosan az amit irtam: ebbol tokegyenesen kovetkezik hogy a ceget is megnezi a nav, es onnantol buktaaz SZJA-bevallas csak akkor johet kepbe, ha a megfelelo idoben ott dolgozott. ha mondjuk iden januarban kezdett, akkor az adobevallashoz meg semmi koze ennek a munkahelynek
a kali altal irtak mar inkabb elgondolkoztatoak, a munkaszerzodest meg kellene/lehetne nezni (miert erzem ugy hogy nincs munkaszerzodes?)
persze ilyenkor meg az a kerdes, mi van ha azt mondja a munkavallalo, hogy nincs meg a szerzodes nala, elveszitette (raadasul a munkaszerzodesen nyilvan nem lenne rajta az, hogy feketen dolgozik)
nyilvan a munkaltato sem tudna alairt munkaszerzodest bemutatni a vizsgalatkor, szoval ott tartunk hogy ket dolog bizonyitja hogy ott dolgozott a cegnel: a munkaber, ha szamlara kapta, illetve az esetleges munkatarsak tanuvallomasa. onmagaban egyik sem mutatja azt, hogy o tisztaban volt a fekete munkavallalassal
(bar ez mar elegge offtopic, mivel nyilvan mindket fel csak nagyon bukhat egymas feljelentgetesen)MOD: mi az hogy 'nem jo pont'?
vagyis szerinted ha valaki kozli egy allasinterjun, hogy az eddigi munkahelye nem volt hajlando bejelenteni, akkor mar fel sem veszik?
a leendo munkaadot SEMENNYIRE nem erdekli hogy elotte be volt-e jelentve a jelentkezo vagy sem, ot az erdekli, hogy olyan munkaerot kap-e, akivel jol jar -
bambano
titán
válasz
bambano #1604 üzenetére
közben rájöttem, hogy mindenképpen bajban van, mert a kiadott szabadságokról, a befizetett adóelőlegről és járulékokról mindenképpen igazolást kell kapjon, különben az új munkahelyén nem fogják tudni szabályosan elszámolni az szja-t.
tehát az új munkahelyén kénytelen lesz azt mondani, hogy nem dolgozott még sehol, vagy bevallja, hogy feketén dolgoztatták és nincs semmiről papírja. nem jó pont.
-
bambano
titán
válasz
Mercutio_ #1601 üzenetére
mint már írtam, attól függ, hogy mi a helyzet a munkaviszonnyal kapcsolatos papírokkal. ha ilyenek nem voltak, ami lehetséges abban az esetben, ha pályakezdő volt, akkor valóban, semmit nem tud vele kezdeni, max. annyit, hogy rossz referenciát ad.
ha voltak papírjai, akkor bajban van.
-
azért a munkáltató felé kell nyilatkozni, hogy milyen módon adózik a dolgozó, aláírja - ő is - az ezzel kapcsolatos nyilatkozatot, amiből ugye mind a két fél kap példányt! van a dolgozónak ilyen?
aláírt a dolgozó bármilyen (munka)szerződést, amiből van is példánya?
továbbá a bérjegyzék - ha van ilyen - is árulkodó lehet mind a két fél számára!
esetleges - rendszeres - banki átutalás a cég irányából a dolgozó számlájára?
inkább nem sorolom, de rengeteg buktató van a dolgozó oldaláról is, nem annyira egyszerű arra hivatkozni, hogy ő nem tudott a cég sunyiságáról, hogy nem jelentették be... -
Mercutio_
félisten
válasz
bambano #1594 üzenetére
Nem kell semmit elkezdenie, egyszerűen másnap nem megy be, szerinted mit tud tenni a cég?
Ha a főnök azt mondja, hogy 30 nap, akkor ő kiröhögi, és integetve távozik.Az a főnök problémája, hogy 4-ből már a második embere lép le, ha ezek az emberek nincsenek bejelentve, akkor csók, így járt. Ha ennyire sóher tuti nem akarja kicsengetni a be nem fizetett munkáltatói járulékokat és azok büntetőkamatait, tehát elég kicsi a valószínűsége, hogy megpróbál érvényt szerezni "törvényes" jogának, az a jog ugyanis kötelezettségekkel is járt, amit ugyebár nem teljesített...
Új hozzászólás Aktív témák
JobAngel - Az álláskeresők védangyala
- Folyadék hűtés alkatrészek (Komlett hűtőrendszer)
- iPhone 16 Pro 256 GB Desert Titán - 0 Perces - HFGY42Y2HX Warranty: 2025-12-28
- ! Dell Precision 5560 ( XPS 9510 ) 4K+ Touch/i7-11850H/32G/512G/NV Quadro/IR/FPR
- PlayStation 5 PRO + Disc Drive + Pulse 3D Wireless (black) + 2 játék eladó!
- Hibás/Teszteletlen Videókártyák,Processzorok,Tápegységek, Alaplapok,SSD-k STB...
- BESZÁMÍTÁS! ASRock AB350 R5 1600X 16GB DDR4 500GB SSD RX 580 4GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Bezámítás! Asus Vivobook M1502IA 15 notebook - R5 4600H 8GB RAM 256GB SSD AMD Radeon Vega IGP WIN
- LG 24GQ50F-B - 24" VA / 1920x1080 FHD / 165Hz 1ms / AMD FreeSync Premium / Adaptive Sync / HDR 10
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 12400F / RTX 3070 ROG 8GB / 32GB DDR4 / 1TB Nvme SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest