Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1015) Kernel válasza ottkar (#1004) üzenetére


Kernel
nagyúr

Nyilván egy áramgenerátor fix áramot ad, a melegedés pedig a teljesítménnyel arányos, vagyis a cellán mérhető kapocsfeszültség és töltőáram szorzatával (P=UxI).

Nem véletlen, hogy a töltés végefelé fokozódik a melegedés, ahogy egyre nő a kapocsfeszültség. Továbbá eleinte a bevitt energia még nagyrészt tárolódik a kémiai folyamatokban és csak kisebb része alakul hővé. Végén viszont a cella már nem tud több energiát felvenni, hanem hővé alakul lényegében az összes bevitt energiamennyiség.

A telítettség elérésekor gyorsan megemelkedő elektrolit-hőmérsékletnek lényeges szerepe van, állítólag pont emiatt esik kismértékben a kapocsfeszültség és teszi lehetővé a -dU jelenség érzékelését. Gondolom, a ventilátoros hűtés ezt nem befolyásolja mivel itt egy relatíve "hirtelen" megváltozó belső hőmérsékletről van szó, ami a hőtehetetlenség miatt nem tud rögtön átadódni a környezet felé.

De talán nem mindegy, hogy a gyártó által méretezett hűtésről beszélünk, vagy valaki barkács hűtést alkalmaz. Ha túlhűtjük az akkut, probléma adódhat a -dU érzékeléssel, túlzottan ellaposodik a feszültséggörbe, az elektronika nem tudja helyesen észlelni a kritikus időpontot. Mivel a -dU feszültség amúgy is igen kis érték, ha túlhűtöm, még kisebb lesz.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.