Hirdetés

2024. május 15., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1901) tomcsi23 válasza ottkar (#1900) üzenetére


tomcsi23
veterán

Oké, köszi. Ezek szerint, itt nem érvényes a 0,9V-os határ, vagy máshogy kell nézni.

...de bugyit ne vegyél, mert fontosat akarok mondani.

(#1902) ottkar válasza tomcsi23 (#1901) üzenetére


ottkar
addikt

A 0,9 V arra vonatkozik hogy egy töltő annyira süti ki és utána feltölti. Ha az 1,1V-ra lemerültet elteszed akkor az könnyen mélykisülésbe megy

(#1903) Kofler


Kofler
tag

1.: Az lenne a kérdésem hogy a NiHh akkumulátorokat teljesen le kell meríteni és utána feltölteni, vagy pedig valamennyi töltöttséget benne kell hagyni és utána feltölteni ?

2.: Van itthon egy univerzális Philips akkumulátor töltőnk. Bár a hátoldalán az áll hogy "Only NiCa" apám mindig azzal tölti a NiMh-es aksijait és semmi bajuk.(köbö 2 évesek már) Namost gondolom nem viccből van ráírva hogy csak NiCa... ez egy idő után tönkreteheti az akksit ? Vegyek inkább olyan aksikat amihez alapból töltőt is adnak?

Most kinéztem 4db 2600mAh Pana akksit, töltővel együtt 5000HUF-ért. Ja és miért jó ha már eleve úgy árulják az akksikat a boltban hogy fel vannak töltve ? Vagy ez valami speciális aksi ? :)

Lehet hogy bugyuta kérdések, de számomra nem egyértelműek...

Előre is köszönöm ha valaki válaszol !

(#1904) ottkar válasza nelli23 (#49) üzenetére


ottkar
addikt

Tévesztés.

[ Szerkesztve ]

(#1905) And válasza Kofler (#1903) üzenetére


And
veterán

Egyáltalán nem bugyuta kérdések, de jórészt már meg lettek válaszolva.
1.) Igen, az lenne az ideális, ha a NiMH-akkukat teljesen lemerítenénk töltés előtt. A "teljes lemerítés" után még mindig marad valamennyi minimális töltésmennyiség a cellában, de ezt csak mélykisütéssel lehet kivenni belőle, ami káros. Az 1V körüli kapocsfeszültségű NiMH-akku már kisütöttnek vehető.
2.) Nem feltétlenül káros egy NiCd-akkuhoz való töltő a NiMH-akkukra. Ez annak a függvénye, hogy mekkora töltőáramot biztosít (NiCd-hez a kisebb kapacitás miatt kevesebbet szoktak alkalmazni), ill. milyen a töltő lekapcsolási automatikája, ha egyáltalán van neki olyan. Például a -dV -t ('feszültség visszahajlást') NiMH-akku esetén nem mindig tudja detektálni egy NiCd-hez tervezett töltő. Általános esetben, egyszerű (automatika nélküli) NiCd-töltőnél csak annyi káros hatással lehet számolni, hogy a NiMH-akkukat nem fogja teljesen feltölteni, vagy igen, de túlságosan hosszú idő alatt.
Egy jó minőségű automata töltő minden manapság gyakori ceruzaméretű akkuhoz megfelelő, nem muszáj csomagban venni.
A normál NiMH-akkukat nem feltöltve árulják, csak a drágább, alacsony önkisülésű típusokat. Utóbbiak kapacitása viszont 2 Ah körüli, a 2,6 Ah-s fajták valószínűleg normál fajták.

(#1906) Kofler


Kofler
tag

[link]

[link]

Gyors csináltam két képet a töltő hátuljáról, talán ez többet segít :) Én nem sok mindent hámozok ki belőle :DD
Ja és köszi a választ !

[ Szerkesztve ]

(#1907) And válasza Kofler (#1906) üzenetére


And
veterán

A képek tanúsága szerint ez egy teljesen gagyi, mindenféle automatika, védelem és időzítő nélküli töltő. Talán a NiMH akkuk elterjedése előtti időkből származik, és a figyelmeztető feliratot sem úgy kell értelmezni, hogy ne tölts NiMH-t, hanem inkább úgy, hogy szárazelemet ne. Elviekben lehetséges vele NiMH cellák töltése, de a gyakorlatban nem érdemes: egy mai, 2Ah feletti kapacitású akkut másfél nap alatt (se nagyon) töltene fel. Ilyen alacsony, 100mA körüli töltőáram AA-méretnél manapság a csepptöltés kategóriába esik, de bőven kisebb, mint a szokásos akkukapacitások 10%-a. Esetleg AAA-méretű NiMH-cellákhoz még használhatod, de a töltési időre neked kell ügyelned.

(#1908) Kofler


Kofler
tag

Rendben szóval a lényeg ha nem akarom tönkrevágni az akkukat, és gyorsan akarom feltölteni, inkább ne használjam ezt a töltőt :( Pedig 2db is van itthon :C :DDD

Szerinted ez milyen ?: [link]

Az az igazság hogy nem szeretnék most ezért vadonatúj töltőt venni. Szóval vagy marad a kísérletezés a régi töltővel, vagy pedig valami köztes megoldás mint pl. a fenti Pana akksi töltővel. Nem tudom szerinted az milyen ? Vagy ha tudnál esetleg valami hasonló kombinációt tanácsolni... Nem kötelező Panasonic akksi, Energizer, Varta bármi szóba jöhet, de nem nagyon szeretnék 2600mAh alá menni :D

Minél jobban utánaolvasok és tájékozódom annál jobban elbizonytalanodok hogy "Akkor mit is vegyek ?" :U

[ Szerkesztve ]

(#1909) ottkar válasza Kofler (#1908) üzenetére


ottkar
addikt

"Minél jobban utánaolvasok és tájékozódom annál jobban elbizonytalanodok hogy "Akkor mit is vegyek ?"

Ez nagyon egyszerű ha jól akarod kezelni az akkukat IPC-1L töltőt és Eneloop akkut kell venni. Tévedsz ha azt hiszed hogy 2600-as akku jó mert a legtöbb ilyen nagy kapacitású akkunak nagy az önkisülése és a minőségük márkától függetlenül megbízhatatlan. Egy 2000 alacsony önkisülésű akku jobban teljesít.
0,1 C alatti akkutöltés abnormális. Olyan töltőt meg amihez nem írják oda a töltőáramot nem kell venni, a töltők 80%-a gagyi.

[ Szerkesztve ]

(#1910) And válasza Kofler (#1908) üzenetére


And
veterán

Ez csak annyival jobb a meglévő Panasonic-töltődnél, hogy nagyobb a töltőárama (250mA lehet a '8h' feliratból saccolva, gyári weblapon sem találtam több infót), ill. van beépített biztonsági időzítője. De ennyi, és semmi más extra.
A Voltcraft IPC-1L valóban jól sikerült töltő, olyan képességekkel, amelyek pár éve még teljesen elképzelhetetlenek voltak az árkategóriájában, és ezzel a négyjegyű forintösszegért kapható töltők közt valószínűleg ma is egyedülálló. AA vagy AAA cellákhoz ideális választás.
Más: múlt héten hívták fel a figyelmem egy töltőre, amelyet a szomszédos Párkányban (Szlovákia) lévő Lidl-ben vettek akciósan, nagyon kedvező áron, ha jól emlékszem 14€-ért (kb. 4e Ft). Típusa: Tronic KH-980. Rendelkezik néhány olyan képességgel, amelyet ezért az árért messze nem néznénk ki belőle:
- belső 230V-os táp,
- 6db. AA / AAA rekesz (független töltéssel, ha jól veszem ki),
- ötféle méret kezelése (AAA-tól D-ig, és 9V-os blokk),
- negatív dV detektálás (!),
- töltés előtti kisütés (sajnos legfeljebb 10 percig tarthat),
- töltöttség gyorsdetektálás (nem tudni, mit befolyásol, mivel a töltőáram fix),
- csepptöltés (impulzusokkal),
- hővédelem.
Nem tudni, hogy a hővédelem a töltőre vagy a cellákra vonatkozik-e, de a leírás említi az akkuk veszélyes felforrósodásának veszélyét, így inkább az előbbi. A legnagyobb hátránya a töltőárama, amely AA-méretnél stabil 1000mA (!), ez pedig eléggé akkugyilkos értéknek tűnik. Máskülönben jó vétel lenne, de fogalmam sincs, hogy itthon kapható-e valahol. Magyar oldalakon mindenesetre alig volt róla találat.

(#1911) ottkar válasza And (#1910) üzenetére


ottkar
addikt

4 hengeres hely van meg kettő 9V-os. De ez az IPC-hez képest?
Én egyszer az IPC-men 700mA-re állíttottam a töltőáramot és az a töltési idő alatt jópárszor lekapcsolt. A következő töltésnél 500-al simán végigment.

[ Szerkesztve ]

(#1912) And válasza ottkar (#1911) üzenetére


And
veterán

A két szélső AA / AAA celláknak duplarekesz, azokból 6 darab megy bele, nagyobbakból valóban csak négy. Az IPC-hez képest más kategória, de feleannyiba is kerül, úgyhogy pont jól jönne baby és góliát méretekhez (amit az IPC-1L ugye nem tud) mondjuk lámpába, amit néha használok, és mindenféle körülményes módon szoktam tölteni. Úgyhogy asszem' megnézem ezt magamnak, hátha van még belőle. Ha csak mikro/ceruzához kellene, nem pályáznék rá.

(#1913) Kofler


Kofler
tag

Huhhh nagyon szépen köszönöm a rengeteg (gyors)információt :) :R Nos azt hiszem hogy egyenlőre marad a Panasonic töltős-akkus pack, mert nem akarok 2napig tölteni egy akkut azzal a régi töltővel ami nekem van. De ez csak ideiglenes megoldás lesz, és elgondolkodom ezen az IPC töltőn mert tényleg elég komoly a tudása.

Ha megveszem ezeket a "már alapból valamennyire feltöltött" Pana akksikat, akkor ezen már nem kell elvégeznem a "formázási" műveletet ? Nem gáz ha véletlen több időt van a töltőn az akksi mint 8 óra ? :F

(#1914) And válasza Kofler (#1913) üzenetére


And
veterán

"De ez csak ideiglenes megoldás lesz, és elgondolkodom ezen az IPC töltőn mert tényleg elég komoly a tudása."
Te tudod, de ha a későbbiekben beszerzel egy IPC-t, akkor ez a mostani kiadásod gyakorlatilag kidobott pénzzé válik, mert a Pana töltőt a továbbiakban nem fogod használni, megszabadulni sem nagyon tudsz majd attól.
Ez a 'formázás' valami ősi mantra lehet a régi időkből. A boltban vett akkuk használatra készek, egyszerűen fel kell tölteni azokat (az alacsony önkisülésű fajták kivételével), majd használatba vehetők. Mivel jó ideig álltak valahol, és amúgy sem mélyen kisütött állapotban kerültek ki a gyártótól, az első töltés után valószínűleg nem hozzák még a maximumot (vagyis a névleges kapacitásukat). Néhány töltés-kisütés ciklus után majd szépen helyrerázódnak, ezt az időszakot tekintheted formázásnak.
"Nem gáz ha véletlen több időt van a töltőn az akksi mint 8 óra ?"
Töltőáramtól függ. 8-10 órás töltés már közelítőleg normál (C/10 áramú) töltést jelent, ezen túl az akkuk melegedni fognak. Hosszú távon egészségtelen, ezért lehetőleg ne hagyd sokáig rajta. A biztonsági időzítő is közbe fog lépni valamikor, de lehet, hogy addigra az akkuk (főleg a kisebb kapacitású példányok) már bőven túlmelegednek, túltöltődnek.

(#1915) ottkar válasza Kofler (#1913) üzenetére


ottkar
addikt

"Nem gáz ha véletlen több időt van a töltőn az akksi mint 8 óra "

Az időkapcsolós kikapcsol egy bizonyos idő után akár fel van töltve az akku akár nem. Nagyobb baj a melegedés mert az akku tartósan 70 fok fölött garantáltan tönkremegy. Az IPC-ben viszont hőkikapcsoló van ami 58 fok felett megszakítja a töltést és a lehűlés után folytatja. Sok töltőben 90 fok fülé is felforrósodik az akku a tönkremenés garantált.

Van még egy közkeletű tévedés hogy a - delta U nem azt jelzi hogy az akkuban a kapacitásának megfelelő töltés van csak azt hogy megtörtént egy feszültségvisszaesés és ezért leállt a töltés.Az akkuban lehet hogy csak 300mAh van. Ezért jó az IPC mert azzal ki lehet íratni a csatornánkénti beletöltést.

[ Szerkesztve ]

(#1916) pitman válasza ottkar (#1915) üzenetére


pitman
őstag

Meg tudnád mondani, hogy hol találtad azt az infót, hogy 58 foknál kapcsol le az IPC? Azt tudom, hogy van benne hővédelem, de mintha a leírása nem írná, hogy mikor lép működésbe.

(#1917) ottkar válasza pitman (#1916) üzenetére


ottkar
addikt

Nem emlékszem melyik leírásában láttam már több éve. Sok leírás volt róla magyar is angol is.

(#1918) Kofler


Kofler
tag

Nah megvettem a Panasonic Infinium akksikat. Utánaolvastam és ha jól vettem ki akkor ugyan az mint a Sanyo Eneloop.

Pár kép:
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]

Aztán majd viselve válik a dolog. Egyenlőre merüljenek le azok a Panasonic elemek, amiket alapból adtak a gépemhez. Már három napja nyúzom és nemigazán merülnek.... :)

[ Szerkesztve ]

(#1919) Kofler


Kofler
tag

Mondták a boltban is hogy ezeket már ne "formázgassam" mert alapból fel vannak töltve és hogy ne merítsem le őket csutkára mert nem jó nekik.

(#1920) MrBean55 válasza Kofler (#1918) üzenetére


MrBean55
aktív tag

Kb. fél éve olvastam hogy a Panasonic felvásárolta a Sanyo-t, és ezt elsősorban az Eneloop aksik megszerzése miatt tette. Úgy tűnik hogy ez beigazolódott. :K Egyébként a családon (rokonságon) belül maradt a "bolt" ...

(#1921) And válasza pitman (#1916) üzenetére


And
veterán

Se az IPC-1L, se az ekvivalens BC-700 adatlapján nincs megemlítve a konkrét határérték, de a nagytestvér IPC-1 / BC-900 leírása szerint 53 °C a limit, valószínűleg ez a light-verzióra (-L) is igaz. Ismerve az egyszerű NTC-szenzorok alaphibáját, ez természetesen nem sebészi pontossággal értendő, de arra nincs is szükség.

(#1922) pitman válasza And (#1921) üzenetére


pitman
őstag

Köszönöm mindkettőtöknek.

(#1923) plömplöm válasza pitman (#1922) üzenetére


plömplöm
őstag

nem 58, 53 lesz az, valóban:
[link]:
"Ergebnis:
Erreicht der Sensor 53°C wird die Ladung unterbrochen. Das entspricht exakt der Beschreibung im Handbuch.
Wenn der Akku nicht fest anliegt, wird er eine deutlich höhere Innentemperatur erreichen, bevor der Außensensor auf 53°C erwärmt ist. Gerade wenn nur ein Akku eingelegt wird ergeben sich ungünstige Situationen."

All systems gone! Prepare for downcount! 5....4....3....1! Off blast!

(#1924) Oracle


Oracle
senior tag

Üdv!

Az eneloop gyári töltőjén nem alszanak ki a ledek ha feltöltötte az aksikat (10óra) ? csak az időzitő után kapcsolja le a töltőt ami 16óra, jól értem a leírását?

(#1925) ottkar válasza Oracle (#1924) üzenetére


ottkar
addikt

Egy teljesen mezei töltő az nem tudja hogy fel van e töltve az akku még -delta U észlelés sincs rajta csak egy időkapcsoló oszt kész.

(#1926) elistvan


elistvan
senior tag

üdv!

Nem tudnátok ajánlani valami jó akkutöltőt meg akkukat azaz valami egybe szettet? Úgy néz ki elhaltak az uniross 2500-asaim, Uniross x300 xpress töltővel keveset fotózok velük hónapokig a polc mélyén porosodnak (ilyen kocafotós vagyok) valszeg ez tette be nekik a kaput. Vagy esetleg vmi jó töltőt ami hátha életet lehet beléjük? Sajna egy olyan özönvíz előtti canon a430-om van ami nem ír elemtöltöttségi szintet a kijelzőn így ha létezik olyan ami töltöttségszintet is mutat az még jobb lenne. Ja a meglévő töltőmről nem lelek semmi infót a neten. Ez vált-e csepptöltésre és hogy lemeríti e az akkukat magától? Érdemes ezt megtartani és még 1x4-es 2600-as ugyanilyen uniross-t venni?

[ Szerkesztve ]

Minőségi angol humor magyar felirattal: http://goo.gl/5kvyBr

(#1927) ottkar válasza elistvan (#1926) üzenetére


ottkar
addikt

Olyan üzemmben ahol sokáig nincs használva az akku az önkisülés miatt kimerülnek. Ilyenre van a kis önkisülésű Eneloop akku. Nincs egybe szett van az akkunak megfelelő töltőáram és kisütési képesség az utóbbi nem sok akkunál van.Nem tartom valószínűnek hogy az Unirossnál van.

(#1928) elistvan válasza ottkar (#1927) üzenetére


elistvan
senior tag

No lehet akkor én nem értem, de ezt most leirnád nekem konyhanyelven? Azaz ha jól veszem ki a szavaidból akkor ha veszek ebből a fajtából az tölthető az uniross töltőjével?

Minőségi angol humor magyar felirattal: http://goo.gl/5kvyBr

(#1929) ottkar válasza elistvan (#1928) üzenetére


ottkar
addikt

Ha legalább 250mA töltőárama van a töltőnek és nem több 500mA-nél akkor igen.
A kisütés azért jó az akkunak mert a készülékekben soha nem merülnek egy szintre le és a kisütés egy szintre hozza őket és arra kapják a töltést.

[ Szerkesztve ]

(#1930) elistvan válasza ottkar (#1929) üzenetére


elistvan
senior tag

Utánanéztem 280-320-al tölti az AA akkukat. Nem írja hogy lemerítené őket csak csepptölt ha kész. A Varta ready2use is jó vásárlásra bár (2100-as)? Az lehetséges hogy van egy névleges feszültség alatt nem kapcsol be a fényképező? Azaz hogy a fényképező nem kapcsol be az akkuval mert annyi szufla már nincs benne viszont nem üres a cella van benne fesz mondjuk egy kevesebb energiafelvételű dolgot meghajtani? Azaz ha csak simán a gépből kiveszem nem biztos hogy 0-n van az akku és ha azt nem merítem le belőle mással hanem rátöltök károsodhat az akksi?

Minőségi angol humor magyar felirattal: http://goo.gl/5kvyBr

(#1931) Kernel válasza elistvan (#1930) üzenetére


Kernel
nagyúr

Varta R2U is jó, ritka használat esetére is, szintén alacsony kisülésű. Nekem is van belőle, nem szokott cserbenhagyni.

Egy bizonyos szint alatt nem kapcsol be a gép, de itt nem csak a feszültség a lényeg, hanem elhasznált akkuknál a megnövekedett belsőellenállás is okozhat gondot. Tehát hiába mérnél rajta műszerrel látszólag elfogadható feszültséget, berakod a gépbe, az ráterhel, az akku saját belső ellenállásán leesik a feszültség, a gépnek pedig már nem jut annyi, hogy be is bírjon kapcsolni.

Ilyen akkut más célokra még lehet használni, amit elvisz. Többszöri kisütéssel és töltéssel is lehet próbálkozni, regenerálás céljából, de nem biztos, hogy fényképezéshez még használható lesz.

Általában célszerű töltés előtt szakszerűen kisütni (vagyis nem 0 V-ra, hanem csak cellánként 0,9-1 V-ig), bár ezek a korszerűbb felépítésű, alacsonykisülésű Ni-MH akkuk jobban viselik a rátöltést is.

Az Uniross töltőd láthatóan párosával (sorosan) tölti az akkukat, ami nem a legkorrektebb, főleg amikor két akku nem egyforma állapotú és töltöttségű.

[ Szerkesztve ]

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#1932) ottkar válasza elistvan (#1930) üzenetére


ottkar
addikt

Vannak készülékek amelyek feszültségérzékeny alkatrészt tartalmaznak és nem működnek az alatt de ahhoz mindíg áram is kell. A fényképezőgépek pedig nem 50mA áramfelvételüek és az változik, erősen rángatják a tápot és ha az áramhiány vagy nagy ellenállás miatt nem áll rendelkezésre akkor a működés bizonytalan.

(#1933) Kernel válasza ottkar (#1932) üzenetére


Kernel
nagyúr

Valamiért fura ez a megfogalmazás, talán úgy tudnám érzékeltetni, szakmabeli számára kb. olyan vicces, mintha azt mondanám: az autóm bizonyos benzinszint alatt nem működik vagy csak akadozva, mivel vannak autók, amelyek benzinérzékeny alkatrészt tartalmaznak...

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#1934) dabgergo


dabgergo
őstag

(Bocsánat ennek a hsznek itt a helye)

Úgy látszik lassan meglesz az SB-800-as vakum. Viszont kéne hozzá akku. A tapaszalatokból azt vettem ki, hogy eneloop-ot érdemes venni. Ebből melyik fajtát érdemes? Vagyis a vakuhoz gondolom minél nagyobb a kapacitása annál jobb, nem?
Másik, hogy nekünk van itthon egy ilyen UniRoss töltőnk, ha megveszem az eneloopokat akkor ezzel tudom tölteni vagy saját töltő kell neki?

[ Szerkesztve ]

(#1935) neduddki válasza dabgergo (#1934) üzenetére


neduddki
nagyúr

HI!

ha van ra /bosegesen:- (/ keret akkor sany twicell-ek ipc1-l-val

udv

neduddki

https://facebook.com/bestwax.eu, mailto: bestwax.eu@gmail.com hamarosan: www.bestwax.eu a lustasag fel egesseg, en tejjesen egesseges akarok lenni

(#1936) And válasza dabgergo (#1934) üzenetére


And
veterán

Hát konkrétan Eneloop-ból kétféle létezik egyelőre, eltérő méretben, így nem nagyon kérdés, hogy melyiket vedd. AA-méretből csak 2000mAh-s van. Tölteni bármivel lehet, amivel a hasonló kapacitású NiMH-akkukat.

(#1937) dabgergo válasza And (#1936) üzenetére


dabgergo
őstag

Köszi! Lemaradt a link a hsz-ből: ezzel akkor nem lenne jó tölteni mert ez 2500-os van? (ilyen töltőnk van csak.)

(#1938) ottkar válasza dabgergo (#1937) üzenetére


ottkar
addikt

Lehet vele Eneloopot tölteni ha 250-400mA-el képes tölteni legalább.

(#1939) Blip


Blip
csendes tag

Sziasztok!

Hozzáértőknek bizonyára elemi matekfeladat: mennyibe kerül egy akkumulátor feltöltése? Azaz mennyi áramot fogyaszt a töltő, amíg feltölt mondjuk egy 2100 mAh-s akkumulátort?

(#1940) And válasza Blip (#1939) üzenetére


And
veterán

Első dolog az akku töltéséhez szükséges energiamennyiség, második a töltő DC-oldali összfogyasztása, miközben teletölti az akkut, és a harmadik, hogy ehhez mennyi energiát kell a hálózatból felvennie. Ha utóbbira vagy kíváncsi, akkor egy csomó lehetséges változó v. általunk ismeretlen értéket kell közelítenünk, lefixálnunk. Pl.:
- akku kapacitás: 2,1 Ah,
- töltőáram: 210mA (c/10, normál töltés),
- töltés várható időtartama: 14h,
- töltő belső tápfeszültsége: 3V,
- tápegység és töltő összhatásfoka a hálózat felé: 75%.
A töltő egyenáramú összes energiafogyasztása: E= P*t= 3V * 0,21A * 50'400s=
= ~31,75 kJ,
A hálózat felé: E= 31,75kJ /0,75=~ 42,3kJ.
Egy kWh energia bruttó ára nálunk ~42Ft, egy kWh pedig 3600kJ-lal egyenlő.
Ebből a felhasznált energia ára: 42Ft * 42,3kJ / 3600kJ =~ 0.494 Ft,
azaz nagyjából 50 fillér, egy darab NiMH-akkumulátorra ;).

(#1941) Blip válasza And (#1940) üzenetére


Blip
csendes tag

Köszönöm a részletes levezetést!

Csak pár kérdés, hogy helyesen következtetek-e:
- Az összfogyasztás független a töltőáram mértékétől, tehát egy konzervatív illetve egy gyorstöltéssel ugyanannyi a végeredmény.
- A felvett teljesítmény 1W alatt van, tehát normál háztartási eszközökhöz nem is hasonlítható, inkább a készülékek "standby" fogyasztásának nagyságrendje.

(#1942) And válasza Blip (#1941) üzenetére


And
veterán

1.) Ez csak közelítőleg van így, mert a gyorstöltés hatásfoka jobb. Gyorsított töltésnél a betöltendő és a névlegesen kivehető töltések aránya már kisebb, mint a normál esetre megszokott 1,4..1,6-os érték. Itt akár < 1,1 is lehet, így az energiamérleg a gyorstöltésnek kedvez. Ráadásul a töltő hálózati tápegységének (elsősorban a transzformátornak) a hatásfoka is javul, ha közelítünk a legnagyobb megengedett terheléséhez. De a töltő egyéb áramköreinek (már ha vannak: védő- és időzítőáramkörök, kontroller, kijelző, ledek, stb.) összesített sajátfogyasztása is kevesebb lesz gyorstöltésnél, hiszen az valóban független a töltőáramtól, csak a működési idő befolyásolja. Na jó, utóbbi tétel nem túl jelentős ;).
2.) Attól függ. Egy szimpla normál áramú töltőé mindennel együtt talán beleférne 1W-ba, de az olyanok szokásosan nem kezelnek egyetlen különálló cellát, csak minimum párosával. Ha pedig több cellát gyorsított töltéssel töltünk, akkor bőven meghaladhatjuk ezt azt értéket. A közkedvelt IPC-1L töltő tápja pl. 3V / max. 2,8A-es (8,4W-os, igaz eleve jobb hatásfokú, mert kapcsolóüzemű), és az 4 cella lehető legnagyobb áramú töltésénél ki is van használva. Meg aztán nem csak gyorsított, hanem ultragyors, pl. "15 perces" töltők is léteznek, azokban még ventilátor is akad.. A korábban említett Tronic KH980-as töltő legnagyobb teljesítményfelvétele az adatlapja szerint 25W, mondjuk nem is jár fél napig folyamatosan.

(#1943) dabgergo válasza ottkar (#1938) üzenetére


dabgergo
őstag

Köszönöm! Akkor szerencsére alkalmas.:)

(#1944) Pilács


Pilács
senior tag

Üdv!

Van egy IPC-1L töltőm, és Eneloop elemekkel csinálja a fesztivált... van hogy 1000 mA betöltése után azt mondja kész a töltés, majd kiveszem újra beteszem és beletolja még a másik 1000mA-t is. Van amikor megáll a számlálás, már mint a betöltött energia, az időt méri szépen. Próbáltam egy refresh-t nyomni, majd fél nap után ránéztem, és káosz a kijelzőn, olyan mint ha lefagyott volna, volt amelyik akkura azt írta, hogy 40mA -el tölti, holott a szokásos 200mA-el töltöttem mind. Na egy szónak is száz a vége, még nem olvastam róla, hogy vkinek megadta magát ez a töltő. Még megsasolom R2U elemekkel is, és kiderül, hogy a töltő a gáz vagy az akkuk ( kb 1 évesek, és ez alatt voltak 3x töltve) Na ja és zúg is a cucc, eddig csendben volt (és nem az adapter :( ) :O

Ajándék szesznek ne nézd a fokát!

(#1945) ottkar válasza Pilács (#1944) üzenetére


ottkar
addikt

Bármi elromolhat nincs olyan ami nem. Az IPC-knél kevés a meghibásodás de azért előfordulhat. A zúgás nem természetes. Nem melegszenek az akkuk nagyon? Az akkuk attól hogy nem lettek sokat töltve még lehetnek zárlatosak.
Azt is meglehet csinálni hogy nyomsz kisütést és utána megvárod míg mindegyiket teletölti majd kiíratod mennyi van bennük, akkor látod hogy van e rossz akku.Ha egy akku a 2000-esekből csak 300-at vesz fel annál beindul a 20mA körüli csepptöltés, FULL kiírás mellett.

[ Szerkesztve ]

(#1946) Pilács válasza ottkar (#1945) üzenetére


Pilács
senior tag

Ebből kuka lesz, akkut beállítom discharge-re, néztem és a szemem előtt 12 perc után 1.28V-nál átválltott töltésre, szal nem merítette le az akkut kicsit sem. Ez ugye mindig leszaladt 1V alá. Ja és ez már másik akku volt, szal nem azzal elemekkel lesz a baj. :W mindjárt szétkapom, nem e látok valamit benne :DDD

Ajándék szesznek ne nézd a fokát!

(#1947) Pilács válasza Pilács (#1946) üzenetére


Pilács
senior tag

Érik a kuka :) Az előbb ránéztem a töltőre és kisütés közben reszetelt, és rá állt alap töltésre 200mA-el. Esetleg lehet az adapter is ludas? Bár kisütés közben az nem igazán van terhelve, de ha "kihagy" akkor esetleg reszetelhet a töltő miatta... Gyárilag kapcsoló üzemű táp jár az IPC-1L -hez?

Ajándék szesznek ne nézd a fokát!

(#1948) ottkar válasza Pilács (#1947) üzenetére


ottkar
addikt

Kapcsoló üzemű stabilizált tápegység. Ha van multimétered megmérheted nem szűnt e meg a stabilizálás vagy épp nem alacsony e a tápfesz hiszen az is lehet hibás. 3,2V-nál nemigen lehet magasabb. Amúgy eléggé alá van tervezve.

[ Szerkesztve ]

(#1949) Pilács válasza ottkar (#1948) üzenetére


Pilács
senior tag

wow, még 1 jelenség, valami kontakthiba is lehet, mert néha ahogy kézbe veszem, akkor reszetel. Na meg ha mozgatom a töltőcsatlakozót, akkor zúg - nem zúg. Viszem be a munkahelyemre és szétkapom, átmelegítek rajta mindent :) meg bemérem a tápot. Köszi az eddigi segítséget, tippeket! :R

Ajándék szesznek ne nézd a fokát!

(#1950) ottkar válasza Pilács (#1949) üzenetére


ottkar
addikt

Lehet forrasztás megrepedése oxidációja is nyilván. Mozgatással is sok dolgot meg lehet találni. Melegedésnél a repedt forrasztás szétnyílik. Ha resetel az feszültségmegszűnés nyilván.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.