Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1801) kugyu21 válasza And (#1800) üzenetére


kugyu21
senior tag

Én is szívesebben venném a 100/200/500 mA fokozatokat, még vannak 600mAh-s akkumulátoraim (solar lámpa, detk telefon).
IPC-1L-nél észrevette már valaki, hogy a négy henger nem egyformán mér?
Végig fresh-eltem az akkumulátoraimat és négy egyforma aksi betöltése esetén mindig a jobb szélsőn mérte a legnagyobb kapacitást, volt amikor a névlegesnél is nagyobbat.
Mível kétszer még nem próbáltam rámenni ugyanarra a garnitúrára (majd ha újra tölteni kell kipróbálom) ezért más sorrendbe bepakolva ugyanazt a négyest még nem kontroláltam, hogy akkor is ez az eredmény jőn-e ki, de azért véletlennek furcsa lenne, hogy 4-5 garnitúránál is mindig a jobb szélre kerüljön a legizmosabb.

(#1802) ottkar válasza kugyu21 (#1801) üzenetére


ottkar
addikt

Azt azért nehogy bebeszéld magadnak hogy az IPC egy preciziós kiseltérésű műszer mert akkor nem tízezer lenne. Hogy gondolod teljesen egyformát fog a négy csatorna mutatni? Az akkuk se lehetnek teljesen egyformák, képtelenség lenne. Az akkuk gyártási szórása is +- 10% is lehet.

[ Szerkesztve ]

(#1803) kugyu21 válasza ottkar (#1802) üzenetére


kugyu21
senior tag

És mindig a jobb szélsőbe sikerül a négy közül a legjobbat rakni :F
És egy négy éve (na jó csak nyáron) egy kerti solár lámpában naponta lemerített, és szintén nem precíziós töltővel (ami a lámpában van és együtt nem volt ezer forint) töltött akkumulátor a névleges kapacitásánál nagyobb értéket mutat szinén a jobb szélen :F

[ Szerkesztve ]

(#1804) Kernel válasza jobbacsabba (#1795) üzenetére


Kernel
nagyúr

Hogy irreális értéket tölt bele, az nem bizonyít semmit, legfeljebb pont annyit, az akku már annyira elhasznált, belsőellenállásos, memóriaeffektes stb., hogy a vezérlőprocesszor képtelen kiértékelni a töltési görbét, ezáltal megállapítani a lekapcsolás időpontját. Mivel a görbe egyszerűen nem olyan, mint amilyennek egy jó akkunál lenni kell. Különös tekintettel a lehajló szakaszra, a végefelé.

Ezért aztán tölti ész nélkül, mondjuk a szerinte elméleti maximumig, vagy más töltőknél egy beégetett biztonsági időkorlát leteltéig.

Majd amikor egy cellából kisütéskor képes leszel irreális értéket kivenni, az lesz érdekes...

Tölteni lehet bármennyit, én a kapacitás többszörösét is betöltöm egy AA cellába, ha nagyon akarom. Legfeljebb kisütni nem fogok tudni annyit. Kb. ugyanaz, mint az autóm tankjába is tölthetek egyszerre 100 liter benzint, csak minek...

Ha megnézzük:

Érdekes, hogy a négy akkut amit írtam, hogy elkezdtem tölteni, és háromra 50mAh alatti értéket írt ki, a negyedikre viszont 2990mAh-t.
Véleményed szerint akkor ebből a négyből az előbbi három már esélytelen, hogy használható akksi legyen belőlük?

Vagyis másképp megközelítve mind a négy sz@r, bár nem tudom, regenerálás mit hozna ki belőlük.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#1805) jobbacsabba válasza And (#1798) üzenetére


jobbacsabba
aktív tag

Köszi! :)
Mivel saját celláimat tettem bele így egy töltést indítottam el rajtuk és a kis kapacitás értékeket a full felirat megjelente után olvastam le (már a csepp töltés ment, ~20mA-rel). Azóta újabb dologra is kíváncsi lettem: négy azonos cellát töltök (ezek vadiúj GP 2500mAh akkuk) 200mA árammal és csatornánként teljesen más stádiumban jár a töltés. Van amelyik 13 órája megy, van amelyik csak 7 órája, sőt van ami 7 órát ment és már reggel kész volt. Persze a bevitt töltés közel egyenesen arányos a töltési idővel. A melegedő cellának megszakítja a töltését és ha visszahűl folytatja?

(#1806) jobbacsabba válasza Kernel (#1804) üzenetére


jobbacsabba
aktív tag

Köszi! Az teljesen oké, hogy nem veszek ki belőle annyit amit belerakok. :)

(#1807) philoxenia válasza jobbacsabba (#1806) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Sőt, többet sem..... :U :D

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#1808) ottkar válasza jobbacsabba (#1805) üzenetére


ottkar
addikt

És legalább kisütéssel kezdted? Mert az akkuk nem egyformán merülnek ki ha jók akkor sem A kisütés egyforma szintre süti és arra tölt.

(#1809) jobbacsabba válasza philoxenia (#1807) üzenetére


jobbacsabba
aktív tag

Lord Kelvin elismerően bólintana, és beírna egy ötöst termodinamikából. :D

(#1810) jobbacsabba válasza ottkar (#1808) üzenetére


jobbacsabba
aktív tag

Bevallom, nem. :B Legalábbis így emlékszem... De elsőre még nem igazán akarta a töltő azt csinálni amit én szerettem volna.
Nincs valakinek a szegényes magyar használati útmutatón kívül valami bővebb írott ismeretanyaga honosítva, vagy esetleg angolul?
Például nem tudom, hogy áramszünet esetén mi történik?

(#1811) ottkar válasza jobbacsabba (#1810) üzenetére


ottkar
addikt

Ha egy kifogástalanul kezelt akkut kiveszel a gépből azok se lesznek egyformák, adott hogy kisütéssel kezded így egyformák lesznek és arra kapják a töltést. Természetes hogy áramszünetet kikapcsolásnak érzékel és töltést kezd el alapáramon.

(#1812) And válasza jobbacsabba (#1805) üzenetére


And
veterán

Nem véletlenül szajkózzuk ám, hogy - különösen ilyen ismeretlen állapotban lévő akkuknál - illene kisütéssel kezdeni. Ha egyből töltésre teszed, a végén kijelzett értéknek gyakorlatilag semmi köze sincs a valós kapacitáshoz, ellenben ez a módszer a memóriaeffektus kialakulásának melegágya.
Ha egy új (kisütött?) 2500mAh-s akkuba csak 7 órán keresztül tolt 200mA-t a töltő, az ugye mindössze 1400mAh bevitt töltésmennyiség, ami mindenképp kevés. Ennél jóval kevesebbet tudsz majd kiszedni, ezért úgy tűnik, ezeknél sem árt egy frissítő program lefuttatása. A bevitt töltésmennyiség mindenképp egyenesen arányos a töltési idővel, mivel a töltési folyamat áramgenerátoros. A melegedő cellák töltését (párosával, mivel az 1..2-es és 3..4-es foglalatoknak közös hőszenzoruk van) megállítja. Nem tudom, pontosan mekkora hőmérsékletnél, és azt sem hogy mi történik utána, folytatja-e a töltést vagy nem, mert ilyenbe még nem futottam bele.
#1810: Nincs különösebb baj a magyar nyelvű leírással sem (azon az egy félrefordításon felül, amivel eddig találkoztam ;)). Egyébként adtak hozzá többnyelvű manual-t is, de azokban éppen annyi információ van, mint a külön fénymásolt magyar ismertetőben.

[ Szerkesztve ]

(#1813) jobbacsabba válasza And (#1812) üzenetére


jobbacsabba
aktív tag

Az GP cellákat kisütésre tettem, a jelzett értékek amit bevitt a töltő.
Tesztre milyen állapotban tegyem fel az akkukat? Csak kisütni nem tudom, így mindenképpen rátöltéssel kezd, de teli akkura töltsön rá, vagy készülékben lemerítettre?
Az rendben van, hogy mondjuk 500mA tölthetem az akkukat és néha iktassak be egy 200mA töltést, de frissítésnek és tesztnek milyen áramerősséggel érdemes nekifeszülni?
Előre is köszi!

(#1814) jobbacsabba válasza ottkar (#1811) üzenetére


jobbacsabba
aktív tag

Természetes hogy áramszünetet kikapcsolásnak érzékel és töltést kezd el alapáramon.
Ez mért lenne természetes? Egy lítiumelem meg egy kicsit okosabb vas és tudja milyen üzemmódban volt és milyen áramerősséggel dolgozott, éppen töltött-e vagy merített? Vagy ez nem lenne megoldható? :F A használati útmutatóban pl. erről sem olvastam.

(#1815) And válasza jobbacsabba (#1813) üzenetére


And
veterán

Az alapelv az, hogy teli akkura sosem töltünk rá (mert túltöltheted), de még olyanra sem, amelyik nincs teljesen lemerítve (memóriaeffektus). Sajnos a teszt-mód valóban töltéssel indít, ezért lehetőleg kisütött akkuval állj neki. Frissítés / teszt töltőáram: igazából bármelyik lehet a kettő közül. A NiMH-cellák névleges kapacitása elvileg C/10 kisütőáramra vonatkozik, mert nem teljesen független attól. Az IPC esetén meg a töltő-kisütő áramok egymáshoz kötöttek, így épp 500mA-es töltés után kapsz 250mA-es kisütőáramot, ami egy 2500mAh-s akku esetén pont C/10 értékű. Kisebb árammal is végezheted, de úgy értelemszerűen sokkal lassabb a folyamat, a kisütés egy teljes napig is eltarthat.
#1814: A lítium-ion akkukat ne keverjük ide, mert azok valóban 'okosabbak'. Egyrészt a szokásos Li-ion töltés folyamán a cella feszültsége a megengedett végfeszültségig közel lineárisan növekszik (áramgenerátoros mód), majd azt elérve a töltő átvált feszültséggenerátoros üzemmódba, tartva a végfeszültséget, mire a töltőáram szép lassan nulla közelébe csökken, a töltés ezzel fejeződik be. A NiMH-akku viszont nem így töltődik: itt nincs meghatározott végfeszültség, a töltő végig állandó áram mellett a feszültséggörbe változását figyeli (mert itt nincs fix jelleggörbe, és nem is lineáris az emelkedés), ez alapján állítja le a töltést. Ha a töltőáram közben leáll, NiMH-akkunál a cella feszültsége kissé visszaesik. Másrészt a Li-ion esetén a NiMH-tól eltérően egyáltalán nincs memóriaeffektus, ezért a Li-ion töltése bármely töltöttségi állapotban elkezdhető.

(#1816) jobbacsabba válasza And (#1815) üzenetére


jobbacsabba
aktív tag

Köszi!
A lítiumelemet és az okosabb vasat ottkar válaszára írtam, hogy természetesen töltéssel kezd áramszünet után. (Mivel számomra nem volt természetes és nem olvastam erről a használati útmutatóban.)
Még egyszer köszönet a válaszokért. :R

(#1817) ottkar válasza And (#1812) üzenetére


ottkar
addikt

Ha a hőkioldó kapcsol le akkor tovább folytatja a töltést a hűlés után. Nálam volt olyan már hogy 700mA töltőáramnál többször is lekapcsolt egy cikluson belül. Ekkor null-ra kapcsol.

(#1818) Kernel válasza jobbacsabba (#1814) üzenetére


Kernel
nagyúr

Annyiból nem természetes, hogy lehetne benne olyan 20 perces memória, mint a kenyérsütőgépemben, és akkor áramszünet után ugyanott folytathatná. Bár a töltés kicsit más, mint egy kenyérsütés, de azért bizonyára meg lehetne oldani lítium elemmel, vagy akárhogy, nyilván drágább is lenne valamivel. Nem biztos, hogy érdemes lenne, esetleg csak egy komolyabb, ipari töltőnél.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#1819) g86


g86
csendes tag

Hali! Biztos megválaszolt, de később még elolvasom amit lehet. Nikkel-metál hidrid akksikra szól a kérdésem.
1, Csepptöltés miért jó, ha elvileg nem szabadna a nem teljesen lemerített akksira rátölteni? ez akkor nem árt neki?
2. Miért probléma az, ha teljesen lemerítem (kis lámpával), majd utánna feltöltöm ez miért ártana neki? mert többektől olvastam ilyet.
3. Mi alapján tudja a töltő, hogy feltöltődött az akksi?

(#1820) ottkar válasza g86 (#1819) üzenetére


ottkar
addikt

Csepptöltés az akku feltöltődése után indul meg nem értem mi a probléma.

Teljesen egy akkut se lehet lemeríteni mert a mélykisütés nem jó. Kémiai folyamat játszódik le amit nem érdemes egy irányban eltolni mert irreverzibilissé válik. Szintre kell kisütni ami 0,9 V.
Soha nem tudja egyetlen töltő sem hogy az akkuban a kapacitása van e csak azt érzékeli hogy emelkedés után van egy letörés arra kapcsol ki.Delta U. Csak az IPC az amivel ki lehet íratni hogy mennyit töltött bele. Az IPC-nél lehet olyat érzékelni hogy 2000-es akkuban 150mA van pedig Delta U-t észlelt. De ennél legalább tudni melyik akkuban van kevés míg a diódásnál csak nem működik a gép de nem tudni melyik akkuk rosszak.

[ Szerkesztve ]

(#1821) g86 válasza ottkar (#1820) üzenetére


g86
csendes tag

Csepptöltés: az a problémám, hogy ez időnként rátölt az akksira ha jól tudom! de ezekre csak teljesen lemerült állapotban szabadna rátölteni! a memória hatás miatt vagy mi.

konkrétan még most sem tudom mi baj ha "mélykisütést" csinálok. de nem tudom máshogy bemérni, a töltőn nincs kisütés funkció, a gép meg nem kapcsol be már vele olyankor, mikor még sokat kibírna... ötlet!?!!

(#1822) ottkar válasza g86 (#1821) üzenetére


ottkar
addikt

Csepptöltésnél nem időnként tölt rá hanem a töltő az akku feltöltése után átvált kb20mA-es töltésre, az a csepptöltés. Leírtam az akkuhasználat kémiai folyamat amit egyensúlyban kell tartani, a mélykisütés eltolja az egyensúlyt és az akku károsodását okozza.

(#1823) g86 válasza ottkar (#1822) üzenetére


g86
csendes tag

tehát akkor nem hagyja abba a töltést akkor sem, hanem folyamatosan tölt, csak sokkal kevesebbet?
oké hogy kémiai folyamat, de engem annak magyarázata érdekelne, tehát mélyebben:) ezt még senki nem írta le az viszont tuti:D

(#1824) Kernel válasza g86 (#1821) üzenetére


Kernel
nagyúr

Ha egyszer nem szabad kb. 0,9 Volt alá kisütni, mert károsodik, tulajdonképpen tökmindegy a pontos kémiai magyarázat, de mindennek utána lehet nézni a neten. Lényegen úgysem változtat. Itt főleg műszaki szakik vannak.

Az gyakorlatban is észrevehető, hogy folyamatos terhelésnek kitéve egy pontig tartja a feszültséget, aztán hirtelen elfogy belőle az energia, "összeomlik". Ekkor a terhelést azonnal meg kell szüntetni, mert visszafordíthatatlan folyamatok indulnak be. Méghozzá minél tovább kínozzuk, annál biztosabban fog károsodni.

...de nem tudom máshogy bemérni, a töltőn nincs kisütés funkció, a gép meg nem kapcsol be már vele olyankor, mikor még sokat kibírna... ötlet!?!!

Jó kérdés, vajon mit is lehetne tenni? Vásárolhatsz kisütős töltőt, de csak olyat érdemes, ami egyenként kezeli a cellákat. Vagy lesben állhatsz, hogy mikor esik le a feszültség, mikor alszik ki a "lámpa", csak úgyis el fogsz felejtkezni róla, úgymarad.

Építhetsz házilag kisütő áramkört, egy referenciafeszültség kell hozzá, meg egy komparátor, a kisütőellenállást javaslom inkább relével kapcsolni (nekem is jobban bejött), mivel egy félvezetős kapcsolón eső maradékfeszültség némi kellemetlenséggel jár: a kisütés végefelé egyre csökkenő áram miatt időben elhúzódhat a folyamat.

Vagy aki nem tud magának konstruálni, vannak kész rajzok is, alábbiak nem komparátoros, egyik sem. Vagyis nem annyira hajszálpontos a lekapcsolás, de zseblámpaizzónál biztosan jobb.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#1825) Zoli bácsi


Zoli bácsi
őstag

Sziasztok! Olvasgatom a topikot, mert most akarok egy IPC-1L töltőt rendelni. Olvasgatom, hogy a mélykisütés káros az akkuknak, erről szeretnék kérdezni. Szóval kb 1,5 éve kiszórtam az itthon lévő bizonytalan akksikat, és vettem 8db Varta R2U akkut, ezeket használtuk a kompakt gépekbe. Talán 20-30 töltési ciklusban volt részük, töltés előtt mindig lemerítettem őket, az asszony Fuji (A350) gépében van kisütési funkció. Múlt héten vettem egy új DSLR (Pentax k200D) gépet, és beleraktam 4db R2U akkut, amikből kettőt maximum 1 hónapja, a másik párat pedig 1-2 napja töltöttem. Az új gép éppencsak bekapcsolt, majd egyszerre ki, lemerült akkura hivatkozva. Azt már régebben észrevettem, hogy ha a Fuji gép kisütöttnek érzékeli az akkukat, azzal még az én kompaktom (Canon A530) legalább száz képet készít, ezért úgy döntöttem jobban kisütöm az akkukat. Egy elemlámpába tettem őket, amit addig bekapcsolva hagytam, amíg el nem halványodott a fénye. Utána raktam töltőbe. Kb 70 képet készítettem, na és persze a menüt nézegettem rengeteget, amikor megint lemerült. Újra az elemlámpás merítés, amíg világít, aztán töltőre. Eddig úgy tűnik, hogy jót tett az akkuknak, mintha erősebbek lennének... Pedig amit olvastam följebb, hogy a mélykisütés káros. Annyi lenne a kérdésem, hogy ez az elemlámpás lemerítés mélykisütésnek számít? Ezt inkább hanyagoljam? (eső után köpönyeg)

Ja, és mi olyan különleges egy IPC-1L töltőben, hogy alig pár helyen forgalmazzák, nekem rendelni kell, pedig van a közelben (Győr) az Edigitalnak boltja, de nem kapható náluk. Pedig milyen híres, fölkapott cucc. :)

(#1826) Zoli bácsi


Zoli bácsi
őstag

Sziasztok! Olvasgatom a topikot, mert most akarok egy IPC-1L töltőt rendelni. Olvasgatom, hogy a mélykisütés káros az akkuknak, erről szeretnék kérdezni. Szóval kb 1,5 éve kiszórtam az itthon lévő bizonytalan akksikat, és vettem 8db Varta R2U akkut, ezeket használtuk a kompakt gépekbe. Talán 20-30 töltési ciklusban volt részük, töltés előtt mindig lemerítettem őket, az asszony Fuji (A350) gépében van kisütési funkció. Múlt héten vettem egy új DSLR (Pentax k200D) gépet, és beleraktam 4db R2U akkut, amikből kettőt maximum 1 hónapja, a másik párat pedig 1-2 napja töltöttem. Az új gép éppencsak bekapcsolt, majd egyszerre ki, lemerült akkura hivatkozva. Azt már régebben észrevettem, hogy ha a Fuji gép kisütöttnek érzékeli az akkukat, azzal még az én kompaktom (Canon A530) legalább száz képet készít, ezért úgy döntöttem jobban kisütöm az akkukat. Egy elemlámpába tettem őket, amit addig bekapcsolva hagytam, amíg el nem halványodott a fénye. Utána raktam töltőbe. Kb 70 képet készítettem, na és persze a menüt nézegettem rengeteget, amikor megint lemerült. Újra az elemlámpás merítés, amíg világít, aztán töltőre. Eddig úgy tűnik, hogy jót tett az akkuknak, mintha erősebbek lennének... Pedig amit olvastam följebb, hogy a mélykisütés káros. Annyi lenne a kérdésem, hogy ez az elemlámpás lemerítés mélykisütésnek számít? Ezt inkább hanyagoljam? (eső után köpönyeg)

Ja, és mi olyan különleges egy IPC-1L töltőben, hogy alig pár helyen forgalmazzák, nekem rendelni kell, pedig van a közelben (Győr) az Edigitalnak boltja, de nem kapható náluk. Pedig milyen híres, fölkapott cucc. :)

(#1827) g86 válasza Zoli bácsi (#1825) üzenetére


g86
csendes tag

Kernel usernek köszönöm a válaszát. Ezek az ábrák tök jók, csak én nem értek hozzájuk :)

Zoli bácsi: én már egy ideje így csinálom, kb 10 alkalom óta, de én csontra le is merítem, walkman sem indul el vele. Nem vettem észre, hogy rosszabb lett volna tőle az akksim. Sőt...
ezért lettem volna kíváncsi, hogy mit árt neki pontosan, mert én nem vettem észe ilyet, persze attól még nincs kizárva, de szerintem mindig jobb, mintha nem merülne le és rátöltenék..

[ Szerkesztve ]

(#1828) ottkar válasza Zoli bácsi (#1825) üzenetére


ottkar
addikt

Már leítruk többen 0,9V-ig süthető ki az akku. Nem amíg elhalványul az izzó fénye és milyen izzóé? Hiszen van 2,5V-os meg 3,5V-os is.
Az IPC azért különleges mert tudni lehet a töltés végén hogy áll az akku mert ki lehet íratni az állapotát.Ezt egyetlen más töltővel nem lehet tudni. A töltő soha nem tudja azt a töltés befejezésekor hogy az akkukban a kapacitásnak megfelelő töltés van e csak azt hogy a töltés valami oknál fogva leállt. Egyedül az IPC írja ki mennyi ment bele.2000-es akkunál sokszor az egyikben csak 600mA van nem lehet csodálkozni hogy semeddig nem fog működni. Eneloopot kell venni azzal menni fog normálisan és a Conradtól kell IPC-t rendelni.

(#1829) ottkar válasza g86 (#1827) üzenetére


ottkar
addikt

Az revezibilis kémiai folyamatokat nem lehet eltolni egyik irányba anélkül hogy károsodást ne okoznánk, mert irreverzibilissé válnak. A látszólagos rövid javulás mit ér? Az elméleten lovagolni meg mit ér? Az a lényeg hogy gyakorlatban így van.Az akkukat használni kell. Én meg szintre sütöm az akkuimat és két éve mennek kifogástalanul.

(#1830) Zoli bácsi válasza ottkar (#1828) üzenetére


Zoli bácsi
őstag

Köszönöm, csak fogalmam sem volt, ha az elemlámpa szinte teljesen elalszik, akkor hány V marad. Persze az izzót nem néztem, ilyen két AA elemmel működő, Varta elemekhez ajándékba kapott sárga lámpában merítettem.
Megrendelem az IPC-t, csak az a baj, hogy a Conradnal meg Eneloopot nem láttam, azt máshonnét kell rendelnem. Így van, ha az ember az isten háta mögött él. :)
Szerk: Bocs, az előbbi hozzászólásom kétszer ment el, nem volt szándékos. Mostanában mintha lassulna a weblap.
Mégegy szerk: Most látom, Conradnal is van Eneloop, csak először az Akkuk/akkukészletek alatt néztem, ott nem volt.... :B

[ Szerkesztve ]

(#1831) Kernel válasza Zoli bácsi (#1826) üzenetére


Kernel
nagyúr

Nekem is volt már olyan, hogy autóakkut leszívta 0 Voltra a belsővilágítás (csomagtér nem volt lezárva rendesen), mégsem ment tönkre, sőt egy régi autómnál még durvább kínzások is előfordultak (mechanikus töltésszabályzó, többet ne is mondjak róla...), pedig elvileg az ólomakku sem kedveli az ilyesmit. Mégis kibírta. Hogy kibírja, ki tudja hányszor, az még nem jelenti, ahogy a fizikának (vagy esetünkben a kémiának) tartósan ellent lehet mondani.

IPC1 töltőnél a forgalmazónak olyan megkötései vannak, hogy például a Vaterán is árusítják kereskedő figurák, de elő van neki írva, hogy 8900 forintnál olcsóbban nem adhatja (az L-típust). Láttam egyszer, hogy valaki alkudozni próbált, ez volt a válasz.

Ahogy ezek a figurák meg tudták találni a forgalmazót, más is megtalálhatná, a többi megállapodás kérdése. Vagy ők is a Conrad-tól vették nagyker áron, mivel a Conrad a Voltcraft partnere, minden bizonnyal kizárólagosan, legalábbis IPC1 néven márkázva. Más néven (BC700/900) a világon máshol is előfordul. Ebben az esetben nem véletlen, hogy az árat is így írták elő, nehogy alámenjenek a Conradnak. De ezt csak én kombináltam ki, nem biztos, hogy így is van.

[ Szerkesztve ]

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#1832) Zoli bácsi


Zoli bácsi
őstag

Megrendeltem a Conradtól az IPC-1L töltőt, és 4 db Eneloop-ot. Majd még veszek 4 db más márkájú alacsony önkisülésű akkut is, azért más fajtát, nehogy keveredjenek. (Meg kíváncsi is vagyok, tényleg az Eneloop-e a legjobb) Ma körülnéztem a helyi Euronics boltban, mondták hogy van alacsony önkisülésű akkujuk, de csak töltővel együtt. Ezt ajánlották: [link] Nem vettem meg, mert ugye töltő nem kell, de aztán utánanéztem mégis a típusnak, találtam magyar nyelvet is tartalmazó pdf leírást: [link] Néztem, van hozzá szivargyújtós adapter is, és ha összeadom a 4xAA, és 2xAAA akku árát, akkor a töltő éppen ingyen van. Amit nem értek, hogy a leírás szerint a töltőáram AA akku esetén 1400 MAH, ezt sokallom. A töltési idő viszont három óra, ezt visszaszámolva a 2100Mah-es akksikra, az 700 Mah töltést jelent. Akkor most hogy is van ez?
Régebben az Ansmann-ról nagyon jó dolgokat hallottam, de ezek az alacsony kisülésű akkujaik nem régóta lehetnek piacon. Mi a véleményetek, megéri megvenni? Az akkukat használnám inkább, a töltő csak a szivargyújtó adapter miatt bolygatja a fantáziámat....

(#1833) Kernel válasza Zoli bácsi (#1832) üzenetére


Kernel
nagyúr

Nem épp azt írja, hogy a töltési idő 3 óra:

AA ceruza akku töltése esetén a töltőáram 1400 mA, AAA mikro akku töltésekor pedig 700 mA, ezért az akku kapacitásától függően a töltési idő kevesebb, mint 3 óra.

1,4 A már valóban nem kíméli az akkukat, úgyhogy ha nem sürgős, nem is célszerű kínozni ennyivel. Autós kirándulásnál persze kimondottan előnyös lehet.

Egyébként, ha nem is lehet mindenki szakember, de kavarodások elkerülése végett annyit talán nem árt megjegyezni, hogy az áramerősség mértékegysége az Amper. Töltési kapacitás (vagy áramleadási kapacitás) egysége pedig az Ah, mivel ez értelemszerűen már időfaktort is tartalmaz. A milli meg nyilván kisbetű: mA, mAh.

Többihez hasonlóan az Ansmann maxE típusok sem számítanak újdonságnak, legfeljebb nálunk kevesebb helyen kapható, valamivel ritkábban lehet vele találkozni. De aki akart, hozzájuthatott már elég régóta. Nem biztos egyébként, hogy észlelhető valamilyen gyakorlati különbség az azonos technológiájú akkuk között. Az eneloop-ot mára egyfajta legenda is körülveszi.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#1834) Kernel válasza Kernel (#1833) üzenetére


Kernel
nagyúr

Még elnézést az okoskodásért, de ha már itt tartunk, André Marie Ampére és Alessandro Volta élő személyek voltak, ezért is tiszteljük őket nagybetűvel.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#1835) And válasza Kernel (#1833) üzenetére


And
veterán

Túlságosan tényleg nem érdemes ragozni, de ha már itt tartunk:
"[..] az áramerősség mértékegysége az Amper",
akkor megjegyezném, hogy az áramerősség mértékegysége az amper, melynek jele: A. Kiírni csak akkor kell nagybetűvel, ha Amper-ről, mint személyről beszélünk. Ha mértékegységként használjuk, akkor bizony áram: I= 1,4 amper (mod.: avagy I= 1,4A).

[ Szerkesztve ]

(#1836) Zoli bácsi válasza Kernel (#1833) üzenetére


Zoli bácsi
őstag

Köszönöm. Közben nézegettem, és ahol lehet kapni ezeket a Maxe akkumulátorokat, drágábbak mint az Eneloop. Érdekes, hogy az alacsony önkisülésű aksik közül az Eneloop és a Varta R2U van mindenhol, pedig gyárt a Panasonic, a GP, és ugye az Ansmann.
Mindenesetre 4 AA maxe, 2db AAA maxe, plusz egy otthoni és autós gyorstöltőért nem tűnik soknak az 5400Ft, tekintve hogy a négy AA aksi külön 4000.-

(#1837) Kernel válasza And (#1835) üzenetére


Kernel
nagyúr

Akkor úgylátszik én is felejtek, illetve ez nem is meglepő, de néha ilyen lényegesebb dolgok, vagy finomabb részletek is kiesnek.

Azzal viszont nem nagyon tudok egyetérteni, hogy miért lett általános a fórumokon stb. helyeken az angolos írásmód, vagyis a számok egybeírása a mértékegységgel? Mi még úgy tanultuk, hogy szóköz van közöttük. Tehát nem 5db, hanem 5 db stb.

Hacsak nem változtak a szabályok időközben, hiszen erre is volt példa az elmúlt 30 évben.

De ez nem ritka más esetben is, hogy sokan angol szabályokat, írásmódokat igen bírnak követni, bekeverni a magyarba, miközben magyarul nem bír leírni egy mondatot sem rendesen az illető. De ez már tényleg nem ide tartozik, meg nyilván nem is piszkálódni akarok, csak nekem régóta bántja a szemem, úgy általában.

[ Szerkesztve ]

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#1838) Kernel válasza Zoli bácsi (#1836) üzenetére


Kernel
nagyúr

Pl. a MMarkt-ban szoktam látni ezeket mindet, ha nem is mindig egyszerre. Ott is változó a készlet.

Az 1,4 A töltőárammal kapcsolatban esetleg még egy gondolat. Töltés közben az akku igénybevételét (vagyis a melegedést) a töltőáram és a belsőellenállás együttesen határozza meg.

Ha az Ansmann-nál úgy gondolták, ők olyan kis belsőellenállású cellát gyártottak, ami az 1,4 A töltést is jól tolerálja, akkor ezt vagy elhiszi az ember, esetleg elkezdi tesztelni maga is, hogy igaz-e, vagy azt mondja, hogy nekem nem sürgős, inkább kímélem, ha lehetséges.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#1839) Zoli bácsi


Zoli bácsi
őstag

Megjött tegnap az IPC-1L töltő a Conradtól, bele is tettem tesztre a 4db Varta R2U akksimat.
Este 500 mAh töltést állítottam be, úgy nézem éppen az imént végzett, a kijelzőn a "209 204 205 210" számok jelentek meg az akkuk alatt. Gondolom ennyi az akkuk kapacitása, tehát a "210" hozza a gyári 2100-as értéket, ugye? De bajban vagyok, mert ezekkel az akkukkal nem ment többet 50-70 exponál a gépem, azthittem majd a teszttel kibukik melyik a hunyó. Voltmérővel is méregettem régebben, az is egyforma volt. Most akkor hogyan tudom letesztelni, melyik akku hibás..?

(#1840) And válasza Zoli bácsi (#1839) üzenetére


And
veterán

Ha csak simán töltést állítottál be, akkor a végén kijelzett értékek nem az akkuk kapacitását jelentik, hanem a bevitt töltést Ah-ban (2000mAh felett Ah-ra vált a kijelzés). A kapacitás pedig a kisütéssel kivehető töltést takarja. Ha ez utóbbit akarod megtudni, akkor a teszt- vagy a refresh-módok kiválasztása célszerű, arra figyelve, hogy az egyik töltéssel, a másik kisütéssel indít, ill. a refresh több kisütés-töltés ciklust is végez, ezért hosszadalmas lehet.
Feszültségméréssel csak nagyon durva cellahibát tudsz kimutatni, pl. mélykisülést vagy átpolarizálódást. Arra nem igazán alkalmas, hogy feltöltés után, egyébként használható akkuk között megkeress egy gyengélkedő darabot. Erre is a valós kisüthető töltésmennyiség mérése jelenthet megoldást.

(#1841) ottkar válasza Zoli bácsi (#1839) üzenetére


ottkar
addikt

Miért nem kisütést töltést állítottál be? A kisütés egyenlő szintre hozza és arra tölt. Amúgy az Eneloopot próbáld az mennyi expot ad.

(#1842) ottkar válasza Zoli bácsi (#1839) üzenetére


ottkar
addikt

Ha 209 jelent meg akkor az gyenge akku. 2,09 esetleg.

(#1843) Zoli bácsi válasza ottkar (#1842) üzenetére


Zoli bácsi
őstag

Bocsi, valóban félreérthető amit írtam, azthittem egyértelmű a "bele is tettem tesztre". Tehát a teszfunkciót futtattam, és ott állítottam az elején az 500-as értéket. Reggel ránézve még töltött, aztán egyszercsam megjelentek az értékek amit leírtam. Igen valószínű, hogy volt ott vessző, csak olyan picike, hogy nem is figyeltem. A francba, jobb lesz ha visszarakom mégegy tesztre az akkukat, lehet hogy valamelyiknél nem is volt vessző....
Köszi. Most már ráérek tesztelgetni, megjöttek az Eneloopok, mindegyikben 1,36V, megmértem.

Szerk: Igazolva látom, amit egyik bölcs kollégám mondott egy alkalommal. Idézem: "Hülye mentősnek nem szabad a kezébe adni olyan dolgot, amin kettőnél több gomb van"

[ Szerkesztve ]

(#1844) ottkar válasza Zoli bácsi (#1843) üzenetére


ottkar
addikt

Én soha nem teszteltem egy akkut se. Nyomtam kisütést feltöltött és utána kiírattam az értékeket abból lehetett látni hogy mehet e az akku vagy ismételni kell. Feszültséget mérni nem sok értelme van semmire nem lehet következtetni az üresjárásból. Nálam volt már olyan nem is egyszer hogy az egyik akkuban 2,1 A volt a másikban 350 mA és a feszültségük egyforma volt.

(#1845) kugyu21 válasza Zoli bácsi (#1843) üzenetére


kugyu21
senior tag

Ha olyan gyenge teljesítményt produkált a gépedben, én egy refresh lefuttatását javasolnám (pláne ha az eneloop-ok megérkeztével ezeket nélkülözni tudod 2-3 napra).
Én amikor megvettem az IPC-t, a teljes aksi állományon átfuttattam a refresht, az eredményeket mindegyikre rácimkéztem és annak alapján párosítottam össze öket.
Volt amelyik tudása alapján már csak távirányítóba való használatra alkalmas besorolást kapott, fényképezőgéphez, villanymotorhoz vagy elemlámpához már kevésnek mutatkozott.
Azt is érdekes volt megfigyelni, hogy a refresh minden-egyes kisütésének a végén kijelezhető az akkor elért kapacitás, és hogy ez az érték hogyan növekedett addig míg késznek nem találta a javítási procedúrát.

Szakértőktől kérdezném: a ritkán használt, nem alacsony kisülésű aksikat, milyen állapotban (feltöltve/lemerítve/rendszeresen utántöltve) és hol (hűtőszekrény/fagyasztó/iróasztalfiók) kell célszerűen tárolni? Mert erről is több féle véleményt lehet olvasni.

(#1846) Kernel válasza kugyu21 (#1845) üzenetére


Kernel
nagyúr

Előfordul többféle vélemény, de szerintem nem követsz el nagy hibát, ha feltöltve rakod el (mivel az önkisülés úgyis fogyaszt belőle, hosszabb idő után nehogy átmenjen mélykisülésbe) és jó neki a szobahőmérséklet.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#1847) kugyu21 válasza Kernel (#1846) üzenetére


kugyu21
senior tag

És az az állítás mennyire helytálló, hogy az alacsonyabb hőmérséklettel az önkisülés mértéke is csökkenthető? Vagy ennek a hatása nem annyira fontos. hogy emiatt a hűtőbe tegyük, esetleg még rosszabbat is teszek ezzel, mert az alacsony hőmérséklet a kémiájába olyan módon szól bele ami káros is lehet?

(#1848) And válasza kugyu21 (#1847) üzenetére


And
veterán

Hidegebb környezetben mindenképpen lassul az önkisülés, és a hűtéssel fagypontig biztos nincs probléma. Egyébként csak akkor célszerű hidegen tárolni, ha pár nappal a használat előtt már nem lesz lehetőséged a töltésre. Hosszú (több hónapos) tárolás után mindenképp jobban jársz, ha a használatot megelőzően kisütöd, majd teljesen újratöltöd az akkukat.

(#1849) Kernel válasza kugyu21 (#1847) üzenetére


Kernel
nagyúr

Közben eszembe jutott, hol olvastam erről. Bár nem eneloop-ról kérdeztél, de azért érdekes lehet, úgyhogy lefordítottam, ha nem is pont szó szerint.

Vegyület elvégre azonos, eltekintve az önkisüléstől:

http://www.eneloop.info/home/faq.html

Feltöltve, vagy töltetlenül tároljam az akkumulátoraimat?

Töltött állapotban tárolva előfordulhat, hogy a cellákban marad annyi töltés, ami lehetővé teszi az azonnali használatot, szükség esetére. Továbbá töltve tartva, hosszabb tárolás után az akkuk néhány töltési / kisütési ciklust igényelnek a maximális kapacitás eléréséhez.

Kisütve tárolva ugyanehhez több ciklus elvégzése szükséges.

Hol és milyen hőmérsékleten tároljam az eneloop akkumulátoraimat, tarthatom őket hűtőszekrényben?

Tölthető vagy nem tölthető áramforrásokat egyaránt legjobb száraz, hűvös helyen tartani, mint például szekrényben, ágy alatt (sic! :) ), kamrában. Extrém hőtől tartsuk távol. Ajánlott tárolási hőmérséklet 24 °C körül. Nem ajánlott őket hűtőszekrénybe tenni, élelmiszerektől legjobb távol tartani.

[ Szerkesztve ]

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#1850) neduddki


neduddki
nagyúr

HI!

hat ugy tunik vegert a saft korszak nalam is, felretettem egy esmerosnek az utolso 20db-ot

udv

neduddki

p.s. kicsit szomoru vagyok

https://facebook.com/bestwax.eu, mailto: bestwax.eu@gmail.com hamarosan: www.bestwax.eu a lustasag fel egesseg, en tejjesen egesseges akarok lenni

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.