Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#7048) Dalai Láma válasza cucka (#7044) üzenetére


Dalai Láma
őstag

Nem is támasztja alá, ezért is hit a hit. Különben nem hitnek neveznénk, hanem tudományos ténynek.

A Bibliából azért elég sok mindent megtudhatunk Istenről. És nem azt állítom, hogy semmit sem ismerhetünk meg Istenből, hanem azt, hogy teljesen sosem ismerhetjük meg, mivel véges lények vagyunk.

A valódi Istent valamennyire meg tudjuk ismerni, és nyilván ehhez hozzáadódik az agyunk torzító hatása. Mint mindennel kapcsolatban. Pl. a szomszéd kutyája, az íróasztal otthon, vagy a répa a levesben. Mindegyikre igaz, hogy kitalálunk helyette egy entitást. Vagy a legjobb barátunk. Teljesen nem tudjuk őt sem megismerni, hiszen még ő sem ismeri eléggé saját magát. Így hát kitalálunk helyette egy entitást. De nem helyette találunk ki ,hanem róla alakul ki bennünk egy kép. Arról, amit látunk belőle. De ez se nem hamis, se nem kitaláció, hanem egy dologról bennünk kialakult kép.

"Ez mondjuk elsőre nem tűnik nagy súlyú kijelentésnek, de azért az, például következik belőle, hogy a Biblia nem több, mint egy ókori sci-fi, a benne található Istent mi találtuk ki magunknak"

Ez mondjuk pont nem következik belőle. Sokkal inkább az, hogy a felfoghatatlant mégis felfoghatóvá tesszük. Amit írtál, azt te gondolod így, és ezt mindenbe belelátod. Szerintem ez az, ami vicces.

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.