Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#3770) Dalai Láma válasza SystemRoot (#3768) üzenetére


Dalai Láma
őstag

Látom, te a logika megszállottja vagy. Maga az emberi szellemi működés sem a logika szabályai szerint játszik. Isten létének, nem-létének semmi köze nincs a logikához. Amit az ateizmusról írtam, teljesen logikus. Nem is véletlen, hogy a szavak helyességén tudsz csak lovagolni, a tartalmat nem érintve.

Szerinted logikus következtetés, hogy nincs Isten? Akkor parancsolj, vezesd le logikával. Amíg nem bizonyítasz, addig miért lenne nálad a nagyobb igazság, mint nálam? Az ateista tudósok, vagy az 'ugyan már' miatt?

Neked legfeljebb valószínűségek vannak, ha valóban tudományos a gondolkodásod. Az evolúcióra is csak azt mondhatod, hogy nagy valséggel így történhetett, azt azonban nem, hogy valóban így történt. És a legvalószínűbbet elfogadod igaznak, de csakis addig, amíg elő nem áll egy hasonlóan valószínű forgatókönyv. És olyankor tudni kell elvetni a régi elképzelést. Ez sokaknak nem megy.

Vitázni nehéz, mert olyan eszközöket próbálsz bevetni, amik ezen a területen nem értelmezhetők. Tudomány, matematika, logika. Ezek csak az anyagi világot, ezt az univerzumot írják le, és még így sem adnak választ általunk, emberek által feltett kérdések tucatjaira. Itt te azt mondod, hülyeség a kérdés. Helyesebb lenne azt mondani, a tudományos eszközök által nem értelmeheztőek. Ez annyiban hülyeség, mint a gyök(-1) a valós számok halmazán.

Talán nem a kérdés a rossz, hanem az eszközök, amikkel a választ próbálod meglelni. Itt ingoványossá válik a talaj, nem lesznek egzakt válaszok, nem lesz meg az a fajta bizonyosság, ami megvan a matematikában.

Újra előhozom a 2D-s emberke történetét. Ő képzelheti ,hogy nincs 3. dimenzió, és csak a síkon lehet mozogni, és csak ott vannak történések. Ezt a síkot ő teljesen jól ismeri, amit meg nem, azt a későbbiekben megismerhet. Elmerenghet azon, hogy vajon van-e harmadik dimenzió is. Mivel nem tudja megfogni sehogy, nem látja, nem érzékeli, tagadhatja. Azonban történnek dolgok. Egy radír kiradíroz a síkon egy vonalat. A 2D-s emberke nem látja a radírt, csak azt, hogy valami miatt eltűnt a vonal. Ezt képtelen megmagyarázni, és tudja, hogy nincs a magyarázathoz szükséges eszközök birtokában.

Ilyenkor azt is mondhatja, hogy hülye kérdés az, hogy miért tűnt el a vonal. Vagy azt is mondhatja, hogy talán létezik egy általa fel nem fogható 3. dimenzió, ahol egy csodálatos tárgy által lehetségessé válik a vonal eltűntetése.

''Ugrott apósom, nagy régi sólyom, mindene az illegalitás''

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.