Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#18397) kymco válasza MageRG (#18395) üzenetére


kymco
veterán

Nézzük más szemmel. Az, hogy létezik szilícium, az ember érdeme, az, hogy a szén atomokat lehet úgy rendezni, hogy csövecskékké legyenek az ember érdeme? Az, hogy van gravitáció az ember érdeme? Az, hogy van elektromágnes sugárzás, az ember érdeme, az, hogy alkalmas a Föld a földi életre az ember érdeme?
Ha nem lennének ezek és még kismillió feltétel a világban, amit nem mi biztosítottunk magunknak, nem mi teremtettük meg a feltételeit, akkor nem csak internet nem lenne. Ha nem lennének természeti törvények, amiket nem mi alkottunk, mi csak rácsodálkozni tudunk, akkor semmi nem lenne...

Úgy el tudom fogadni a pápa kijelentését, hogy az internet nagyszerű eszköz hogy a Krisztus tanait terjesszük, műveljük az embereket, megismerjük a világot és egymást és talán közelebb hozzuk a világbékét.

Vsz ez a szándék is benne volt a nyilatkozatában, és kezdettől fogva arra kértem a nem hívő embereket, hogy fikázás helyett lássák meg benne, hogy az internetőr a pápa azt mondta, hogy jó dolog, sőt ennél is több. Természetesen a hívő ember számára az ajándék mást is jelent. Én tudom a szedett gyógyszeremet is Isten ajándékának tekinteni, mert Ő alkotta a testem, Ő alkotta a molekulát, ami gyógyít, Ő alkotta az emberi elmét, aki ki tudta kombinálni, hogy miből mennyit és hogyan...
Úgy Isten ajándéka, hogy emberek által végzi el.

Bemutassam az internet sötét oldalát? A bűn állapotában lévő világunkban mindennek van sötét oldala. A szeretetből majomszeretetet és még sok minden mást tudunk csinálni, a az energia hordozókból károsanyagokat, a kenyeret szelő késből gyilkos fegyvert stb...
Ez is ilyen. Nem kell bemutatnod nekem az internetet... :)
De az a lényeg, hogy nem töltjük fel morális tartalommal az eszközt. A kötél nem káros, mert fojtani lehet vele. Az a káros, aki így él vele. Az internet kára is az emberi gonoszságra vezethető vissza.

A tízparancsolat azért elég konkrét... Így van... De a betegség állapotát is tünetek által lehet diagnosztizálni... Nem az a betegség, hogy köhögsz, ez utal a fertőzésedre. Hasonlóan a tízparancsolat egyfajta tükör, ami figyelmeztet, mikor számot vetsz, hogy baj van.
Ugyanakkor a tízparancsolat természetesen határokat is kijelöl. De most nem ez a vetület a lényeg...

Művelt vagy, de amiket felhoztál nem a Bibliából vezetted le. Ezek a gondolatok jórészt a felvilágosodás utáni gondolatok.
Nem feltétlen, Jézus egészen különlegesen bánt a nőkkel. És a nőkhöz való viszonya hosszú évszázadokkal megelőzte a korát. Pontosabban, nem nagyon értették hosszú évszázadokig Jézus szavait, viselkedését, a nők szerepét az Újszövetségben.

Kivéve azt aki nem hisz, más vallású, vagy nem a mi táborunk.
Ez nem igazolható. Sőt... Isten a népén keményebben kéri számon a hűtlenséget, mert az Istenhez való viszonyuk meghatározza hogy a környező nem zsidó népek milyen képet alkotnak Róla.
A keresztény ember alapból nem tökéletesebb a nem kereszténynél, nincsenek jobb képességei a munkához, de még csak nem is értékesebbek Istennek. Botránkoztató volt Jézus példázata, mikor arról beszélt, hogy a pásztor otthagyja a nyájat egy elveszettért, ahol a nyáj Izrael népe, az elveszett, pedig a pogány. De botránkoztató volt, hogy a másik példázata alapján ugyanolyan jutalmat kap az a fiú, aki apja mellett él (Izrael), mint az, aki korábban gyalázta, eltékozolta vagyonát, de vissza akar térni az atyjához (pogányok).
Nem vagyunk mi különbek a nem hívőknél. A különbség annyi csak, hogy mi tudjuk, hogy van Atyánk, aki kapcsolatban van velünk. De ez meg a kegyelem ajándéka, amiért nem mi dolgoztunk meg.

Tudtad hogy a tízparancsolat eredeti értelmezésében csak törzs tagjaira vonatkozott? Igen, mert Isten a népén keresztül akart a pogányok világosságává lenni. Csak a nép ezt nagyon félreértette, és időnként ez a kísértés ma is szorongat minket.

A belinkelt epikuroszi levezetésből (logika - tudományos módszer alapja) asszem elég egyértelmű, hogy:
a. Isten nem létezik, vagy...
b. nem avatkozik halandók dolgába.
Bárhogy is legyen, nem érdemes hozzá imádkozni, csak ha magadat akarod megnyugtatni.

Természettudományos alapvetés, hogy attól, hogy valamit nem értek, még létezhet :)
Ez nem tudományos levezetés, hanem egy Istent nem értő ember elmélkedése.
Isten beleavatkozott a világ sorsába, legteljesebben Jézus születésével, halálával és feltámadásával.
És beleavatkozik a nap minden percében, mikor az embereknek ezt világossá teszi. Én is egy ilyen "beavatkozás" eredményeként tértem meg.
Beleavatkozik az életembe naponta azóta is...
Az imádság nagyon jó dolog, feltéve ha az ember nem automatának tekinti az Istent.
Amikor a gyerekem kér valamit tőlem, akkor ha van időm és energiám, beszélgetni kezdek vele a szűkségéről, vágyairól, arról, hogy minek mi lehet a következménye stb. És a beszélgetés a lényeg. Lehet, hogy korábban is tudtam a szűkségéről, de ő a beszélgetés után sok mindent másképp lát majd.
Ez esetenként sokkal értékesebb, mintha a kérése azonnal teljesült volna.
Nos ilyen az imádság is. És még teljesülhet is... :)

Mert a filozófia nem természettudomány.
A teológia sem... és nem is akar az lenni.
Azok, akik szembe akarják állítani a tudománnyal, nos azok próbálják ebbe beleerőszakolni. Ez olyan, mint amikor a versenypályán megjelenő traktorról fikázva mondja mindenki, hogy nem való a pályára, mert lassú, ormótlan, de amikor odaér az árokba borult kocsihoz, csak ezzel tudják kihúzni, a többi sportkocsi erre alkalmatlan.
Nos, a teológia ilyen traktor :)

www.refujvaros.hu

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.