Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#18074) Noddy válasza llll (#18053) üzenetére


Noddy
senior tag

Megegyezhetünk benne, hogy nem vagy meggyőzhető. :) Annyit tennék, hozzá, hogy Jézus nem csak élt, hanem ma is él. Ennyiből fura azt bizonygatni, hogy valaki 200 éve élt és hogy s mint volt, mikor az illető még ma is él és megismerhető bárki által... Lehet, hogy ezért is csak a történészek fektetnek akkora hangsúlyt és a keresztyének pedig nem. (Az eddig felsorakoztatott bizonyítékok se keresztyén emberektől származnak, hanem a munkájukat folytató történészektől, régészektől, filológusoktól...)

"viszont ha már itt tartunk, akkor szted Jézus itt kizárólag az adó megfizetésére gondolt volna?"
Olvasd el :) Szerintem elég egyértelmű a szitu (Jézushoz az adófizetés kapcsán mentek oda) és itt nem példázatokban beszélt. De mégcsak nem is a császár hatalmát vonták kétségbe a keresztyének, mert alávetették magukat a hatalmának mindenkor (nem úgy mint pl. a gladiátor lázadók, vagy a júdea népe front). A császár megkövetelt azonban olyan dolgokat, ami már az Istené és remélem ez is ismerős: "Istennek, ami az Istené". Ez csak egy pici ételáldozat egy szobor előtt és meghajlás, semmi több. De ennek már semmi köze a földi hatalomhoz, mert ez már spirituális síkon történik. Na ebből nem engedett Jézus sem. Pilátusnak is megmondta, mikor a vád felől kérdezték, hogy az Ő királysága nem evilágból való, a császár pedig abba a világba próbált hatalomra szert tenni, de persze ehhez se ereje, se joga nem volt soha. De nyilván rosszul esett szegénynek.

Minden tulajdonnevet nagy betűvel írnak a magyarban, de ismétlem héber szövegről beszélünk... :W :D Mi lenne ha erről közelítenéd meg...

"dehogy
de azok még arra sem méltók (kellő számú tábor hiányában?), hogy komolyan szemügyre vegyük őket
eleve csak a 2 "legjelentősebbel" foglalkozunk
(meg aztán bármely másik teremtéstörténet lényege ugyanez:
hogy vmilyen felsőbb hatalom/értelem irányításával jöttünk létre)
"
Akkor nem elég jól ismered a többi teremtéstörténetet... A sablonod nem működik. De jó hogy tisztázod mit értesz mi alatt.

Szerinted az ateisták hova akarnak eljutni? És azután?
És nem a "kinek mutatnánk meg-el" van a bajom, hanem az isten nélkül-lel. Ez keresztyén módon nem értelmezhető, mint az osztás nullával. Ilyen alapon az ateistának is mondjad, hogy eljutni Istennel (bár lehet megteszed, nem tudom...). De ha két felé kétfélét mondasz az már köpönyegforgatás finoman fogalmazva.
Akkor írd azt hogy idill. Ha azzal próbálsz megnyerni keresztyéneket a célodnak, hogy ilyen "áldefiníciókat"
használsz az nem célravezető. Lehet mondani, hogy törekedjünk a "jóra", amit te se tudsz definiálni, hogy mi is az, de mondjuk azt meg lehet próbálni, hogy törekedjünk a jóra és az ateista is törekszik és a keresztyén is. De mondjuk megint oda fogsz jutni, hogy ami az ateista szerint nem jó, mondjuk a házasság, hűség, az már a keresztyénnek jó.

Én nem mosok össze. Ha a Bibliát veszem alapul akkor 6000 év, ha a jelenlegi természettudományos elméleteket akkor 4,5 milliárd év (egyes elméletek szerint 6,5, de mit számít az a pár milliárd...). Ha a Biblia alapján nézed a dínókat akkor nem lehet több millió éve kihaltak, ha a természet tudományos elméleteket nézed akkor nem lehet pár ezer év. Ilyen egyszerű. Nem hagytad figyelmen kívül, csak az ellentmondást. Én nem mondom, hogy hagyd figyelmen kívül, hanem hogy ne kutyulj. Ki kell mondani, hogy a kettő ismeret egymást cáfolja. Ennyi. Vagy az egyiket fogadod el vagy a másikat. Van itt geológus kolléga, ő megmondja, hogy melyik a frankó :)

Bármilyen hihetetlen, de annyira fontos és megkerülhetetlen ma a biológiában az evolúció elmélet, hogy meg lehet úgy védeni egy doktorit és meg lehet úgy írni egy disszertációt növényélettanból és biokémiából, hogy az evolúció szót vagy annak bármelyik szinonimáját nem említed, mert egyszerűen érdektelen a kutatás és annak értelmezése szempontjából... Na ennyire fontos dolog. És ezzel nem vagyok egyedül, nem keresztyén kutatóknál is ez a tendencia.

Ha elolvasod a bűnbeesés történetét akkor láthatod, hogy a sátán végig hazudik. Már eleve az első kérdés is. Nem ehettek egy fáról se ugye? A sátán egy eleve nemlétező tiltást hangsúlyoz ki és onnan viszi tovább a fonalat. De kb a mai világban is megvan, hogy olyan dolog iránt keltik fel az érdeklődést ami teljesen felesleges, de vedd meg. Használod 1-2 napig aztán hever a sarokban. (nálunk ilyen volt a mit tudom én milyen teleshopos kötés könnyítő szerkezet. Persze hulladékot csinált, mivel nem szegte be az anyag szélét normálisan, de lenyúltak 10 ezer Ft. Pedig milyen szépen hangzott, hogy gyorsan lehet vele kötni. Vagy a rezgetős, ülök a fotelben fogyasztó készülékek, stb.) Szóval lehet olyanra igényt kelteni, ami teljesen felesleges, sőt káros.

Én ezt a HA, HA dolgot nem gondolkozásnak nevezem, hanem eszmefuttatásnak. Ehhez nem kell semmi... Se logika, se tudás, mert a lehet az nagyon tág. A gondolkodás már logikát és értelmezést és a cél kitűzését jelenti. Jó példa erre szerintem, hogy bárki mondhatja, hogy van-e élet az univerzumban a Földön kívül (csillagászat 1. előadás). De kiszámolni és végig gondolni már nem mindenki képes. Kiszámoltuk a folyékony víz lehetséges előfordulását, egy értelmes civilizáció kialakulásának és fennmaradásának valószínűségét, idejét, a fénysebességet bevettük a képletbe és kijött, hogy ha van is annak az esélye, hogy akkor jutnak el a Földre amikor még itt élet van közelít a nullához. Na ez már gondolkodás. Szintén szvsz.

Kérlek mutasd meg, hogy hol írja a Biblia, hogy a teremtés az emberért van. Csak egy idézetet. Az én idézetemben a teremtett világ Istent dicsőíti, azért lett létrehozva, pl. 148. zsoltár., Filippi 2,10, Róma 11,36
"Mert ő tőle, ő általa és ő reá nézve vannak mindenek." Persze mindent úgy értesz ahogy neked tetszik, de bocsánat ha ezt nem veszem be.

Ha valaki keresztyén annak christocentrikusnak kell lennie. Különben tényleg egy húron pendülünk az ateistákkal. Lásd Gyurcsány Ferenc legutóbbi beszédét: Soli homini gloria... hát nincs igaza? (ne válaszolj :), nem akarok politizálni, mert az tilos, csak a cím az ide kívánkozott.) Tehát Soli Deo Gloria.

Én másnak a gondolkodását nem tudom befolyásolni. De szerinted igen :) De te magad is erre rácáfolsz, mert keresztyén ként tartasz számon engem. De mindegy :) Vagy mi alapján tartasz engem keresztyénnek? Vagy nem tartasz annak? Azt mondhatod, hogy megvagyok tévesztve, de mégse tudod cáfolni, hogy valaki megvezetett. De hogy ki az aki megvezetett? Na ez a jó kérdés.

Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.