Hirdetés

Aktív témák

• dbius

veterán

Tegnap délután nekiestem a korábban linkelt leírás alapján a raid 1 tömbre történő Kubuntu 6.10 telepítésének.

Itt szeretném megköszönni ngabor2 telepítés közben nyújtott online segítségét! :R

Én már win alatt korábban partícionáltam a tömböt, azon létrehoztam egy ext3 fájlrendszert egy 40 gigás partíción.

A dmraid csomag telepítését követően a partícionáló progik egyike sem látt magát a tömböt, csupán a két különálló vinyót. a dmraid lekérdezés azonban azt mutatta hogy a raid tömb OK.

Ezt követően a leírás alapján folytattam az egészet.

Sajnos a telepítés folyamata során, mikor a letöltött csomagokat a raid tömbre telepítette kb. 20 csomag telepítésekor hibát dobott vissza, és köztük volt a dmraid csomag is :(

Mindezt a sudo apt-get install linux-386 kubuntu-desktop dmraid grub hatására (ekkor töltött le kb. 630 csomagot, össz. 505 megát, majd a csomagok telepítésének a végén írta ki úgymond összesítve, hogy az alábbi csomagok telepítése során hibák voltak)

Ekkor sejtettem, hogy vmi nem lesz ok az egésszel, de azért folytattam.

A végén a grub telepítése is megtörtént, majd következett a reboot pillanata.

Nagyon érdekes dolgot tapasztaltam: rescue módban elindult a betöltés, de egy idő után leállt. Nem írt ki semmi hibaüzenetet, csak egyszerűen nem folytatta a betöltést.

Eddig jutottam tegnap este, ma még próbálkozok, de sajnos van egy olyan érzésem, hogy a kubuntu nem a raid tömbre fog kerülni, hanem egy másik finyó egyik partíciójára!

Volt egy kellemes tapasztalatom is, azaz öröm az ürömben. Mikor a csomagoknak kb. a 90%-át már leszedte, az x behalt, de olyan szinten, hogy se konzolra se más sessionra nem tudtam váltani, kénytelen voltam resetelni. Reset után a leírás egyes elemeinek ismétlését követeőn folytatta a csomagok letöltését ahol megszakadt az egész folyamat :C :R

A másik nagyon kellemes érzés az volt, hogy ment live-cd-ről a rendszer, közben neteztem, ment a kopete - online támogatás by ngabor2 :R -, és ugyanakkor emellett a raid tömbre történő rendszertelepítés :C - no ezt csinálja meg bill bácsi :D -

Ugyanakkor volt egy kellemetlen tapasztalat - amiből minő csoda, ismét ngabor2 segített kimászni :R -

Live-cd-ről indulva ugye a usernév: ubuntu, jelszó nincs. Nos nekem két kicsi gyerkőcöm otthon természetesen azt lesi, hogy mikor hagyom a gépet felügyelet nélkül, és akkor szeretnek közelebbről ismerkedni a billentyűzettel :D, ezért hogy elkerüljem a problémákat screen lock, majd monitor kikapcs. - elég kicsi az valószínűsége, hogy csak üres entert nyomjanak -.

pár perc múlva ültem vissza a géphet - egyébként most kivételesen nem akarták buzerálni a bill-t :DDD a gyerekek -, oldanám fel a screen lockot, és nem sikerült... de hát könyörgöm, nincs jelszó, akkor miért nem fogadja el csak entert nyomva a jelszó mezőben??? :F

nyitottam egy új session-t, majd ngabor2 hozta a fényt a sötétségre :D, sudo passwd ubuntu, beállítottam egy jelszót, visszaléptem a másik sessionra, és hálistennek elfogadta, tudtam továbbfolytatni az egészet. :C

Meg is említettük egymás között, hogy amennyiben nem volt még jelezve ez a véleményem szerinti bug, úgy kellene egy bugreportot küldeni erről a fejlesztőknek.

Ezektől eltekintve nem ment el a kedvem az egésztől, mivel igenis meg akarom mélyebben ismerni a linuxot, és ez a disztró tetszett meg a legjobban - kb. 10-et töltöttem le eddig és próbálgatok már vagy 2-3 éve, de csak mezei userszinten különösebb belemélyedés nélkül -

Ma ill. hétvégén még próbálok vmit hátha sikerül a raidre rávarázsolni a disztribet.

Aktív témák