Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- N€T0X|N: Poloskahegy
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
Aktív témák
-
válasz
bsanya
üzenetére
A Rendszerment tárolóját megszüntettem, helyette a Systemback PPA él. A tároló cseréjéhez csak add ki a következő parancsot:
grep -lr -e "nemh/rendszerment" /etc/apt | sudo xargs sed -i "s+rendszerment+systemback+g"
Persze tudni kell, hogy a Rendszermenttet leváltotta a Systemback, így az előbbihez már nem fogsz kapni frissítéseket. Az utóbbi telepítésén lehet érdemes elgondolkodni, de tudni kell, hogy kompatibilitási okokból kifolyólag a korábban készített visszaállítási pontokat nem fogod tudni használni. Sőt, a Systembackre való váltás után érdemes kitörölni őket kézzel, hogy ne is foglalják feleslegesen a helyet.
-
-
válasz
bsanya
üzenetére
gvfs-fuse-daemon /home/sanya/.gvfs fuse.gvfs-fuse-daemon rw,nosuid,nodev,user=sanya 0 0
Ez lesz az, csak a gvfs-fuse-daemon helyére kellene, hogy hányadik partíció az a D: , meg a /home/sanya/.gvfs helyére egy könyvtár, amit létrehozol neki.
A "hányadik partíció" azt egy Gparted-del megtudod, /dev/sda-valamennyi lesz.
-
-
válasz
bsanya
üzenetére
Ha a filekezelőben nézed, megvan a partíció, tudod írni-olvasni?
Ha megvan, akkor :
- létrehozol egy könyvtárat valahol
- megnézed a /etc/mtab -ban, hogy milyen opciókkal tette ba az ntfs partíciót
- ezután az fstab-ba beírod ugyanazt, csak a könyvtárnevet cseréled át, amit létrehoztál -
-
God Vazzeg
veterán
válasz
bsanya
üzenetére
Itt azt írják, hogy az xserver-xorg-video-intel csomagnak telepítve kell lennie, és az xorg.conf-nak ezt kell tartalmaznia:
Section "Device"
Identifier "Configured Video Device"
Driver "intel"
EndSectionIlletve még a compiz kikapcsolását is felvetik, az is okozhat vele hibákat

-
MacCaine
őstag
válasz
bsanya
üzenetére
Akkor itt a leírás. Nincs kedvem bepötyögni ugyanazt. Ha elakadsz, szólj.
-
válasz
bsanya
üzenetére
Én csináltam, persze.

Nyugodtan másolgathatsz vele rendszereket, akár több gépre is ugyanazt. Tehát elég egyszer feltelepítened és beállítanod a rendszert, utána már azt használhatja így minden gép. Ha más gépeket más felhasználók használnak, akkor a telepítés funkcióval adhatsz meg új felhasználó- és gépnevet is jelszóval egyetemben.
Amúgy egyetlen ép visszaállítási pontból is helyreállítható a rendszer, persze az már némi manuális rásegítést is igényel (partíció csatolás). A legbiztosabb ha készítesz Live-ot, mert akkor azt elindítva visszamásolhatod az eredeti helyére.
Aktuális leírás nem nagyon van hozzá, az idők folyamán sokat változott a felépítése és sok új funkcióval is gazdagodott (most is dolgozom rajta). De a használata eléggé logikus és egyszerű, ha pedig bármi konkrét kérdésed lenne, akkor felteheted nyugodtan nekem. Egyébként pedig ha a vezérlők fölött megtartod az egeret pár másodpercre, akkor előtűnik egy kis segítség, így ha valamiben nem vagy biztos, akkor talán így kapsz magyarázatot rá. Habár az újabb verzióban ezeket újraírtam és kicsit egyszerűsítettem is, hogy ne legyen annyi szövegelés benne. -
RBJ
addikt
válasz
bsanya
üzenetére
Bizony bizony Kendi bácsi linux mumus.

Na mondom gyorsan beteszem a rendszerment tárolóját, hogy friss legyen de érdekes módon nem lett felajánlva, hogy frissítsek. csak ha rákerestem a moun ba akkor látom, hogy frissíthető.
Na meg egy másik bibi mióta kijött az új tűzróka állandóan be kell állítanom a helyesírásellenőrzésben a nyelvet. Nem jegyzi meg. -
-
-
-
-
-
RBJ
addikt
válasz
bsanya
üzenetére
amúgy a multisystem oldalán is így van leírva a telepítés menete. mi bajod a java val?
ha egyes oldalak nem mennek gondolom a sun java kell neked ime.
terminalba.
sudo add-apt-repository ppa:ferramroberto/java
sudo apt-get update
sudo apt-get install sun-java6-jdk sun-java6-plugin[link]
erre tippjijje valakinek? -
válasz
bsanya
üzenetére
Eleinte ez nekem is fura volt, mert más progik is vannak pl. kde és gnome alatt...
Kezdőként (magamat is ideértve) a legfontosabb a support. Így alapból a legelterjedtebb disztrókat érdemes választani (otthoni, asztali felhasználásra értem, spéci gép esetleg mást indokol, értem ez alatt a netbookokat, HTPC-ket). Support itt természetesen a közösséget jelenti. Distrowatch-ot megnyitod, van leírás is (angolul), és Live rendszereket próbálgatsz. Ubuntu, openSUSE, Fedora, LinuxMint, és a fentebb vki által javasolt Zorin OS amit kipróbálnék a helyedben mindenképp. Youtube-on van videó a telepítésről, ilyesmikről, nézegetni kell.
Utána az asztali környezet, ami megsokszorozza a lehetőségeket: Gnome, KDE, Unity és a Gnome Shell, stb...
Ez már ízlés dolga, ezen túl sok jelentősége nincs (hiszen nem az asztalt bámuljuk, programok meg mindre vannak
), ha a HW bírja, akkor az Unity is jó.Nah, közben van 2 kérdésem is...
1. NTFS partíciómat felcsatoltam a /mnt -be, lehetne /Home/usernév -ba is? És lehet-e úgy, hogy ne a meghajtó neve legyen a mappa neve, hanem minden mappát berakjon /Home/Usernevem/ alá?
2. van egy mappa /home/usernév/.map amibe egy, a felcsatolt NTFS meghajtón lévő mappa tartalmát kellene becsatolni, vagy ilyesmi... Lényeg, hogy a progi a .map mappában keres egy xy file-t, ami már megvan az NTFS partíción, akkor lássa, használja... -
válasz
bsanya
üzenetére
https://help.ubuntu.com/community/Lubuntu/GetLubuntu
http://www.linuxforum.hu/node/33132
Ablakkezelőket és disztrókat is keversz

Debian, Ubuntu, Suse, RedHat/Fedora, Arch : Linux változatok
Gnome, Unity, KDE, LXDE, XFCE, Openbox : Ablakkezelők, amik a fenti Linuxora ráhúzhatók
-
válasz
bsanya
üzenetére
i686 a 32 bites. (Rémlik? i386, 486-os procik, i586 lett volna a Pentium, és a 686 a P2/P3 )
@Sheratan : Az openSüsü a SuSE Linuxra épül, csak ugye amióta a SuSE a Novell-é, az már nem ingyenes, tehát elkésztették az openSuSE -t, ami a novell SuSE ingyenes kiadása, de nem hinném, hogy Slackware az alapja.
Én sokáig használtam, de nem tetszett, mert a sok függőség miatt 10Gb volt telepítve, és a csomagkezelője sem volt még pár éve olyan jó, mint az APT. Azóta gondolom az is tudja a függőségeket magától lehúzni... -
törölt tag
válasz
bsanya
üzenetére
na várj, ez így nem fog menni

amiket írtál két cd-kép, azok openSUSE telepítők. a Lubuntu az egy olyan Ubuntu változat, amit az LXDE ablakkezelő köré építettek. az általad említett két telepítőben pedig egy olyan openSUSE van, amit szintén az LXDE ablakkezelő köré építettek. tehát a kettőben a grafikus felület a közös, bár lesznek ott is eltérések.
címszavakban: az Ubuntu egy Debianra épülő, de egyre inkább a saját útját járó kiadás, bár az utóbbi időben igencsak megnőtt a népszerűsége. az openSUSE pedig egy Slackware-re épülő (ha jól emlékszem) kiadás, amit teljesen más filozófiával fejlesztenek, viszont nagy nevű, régebbi disztró.ha openSUSE-t szeretnél felrakni (akármilyen ablakkezelővel, legyen az LXDE, gnome-shell, KDE, vagy akármi), akkor ahhoz nem lesz jó az unetbootin. ha windows alól akarod elkészíteni az usb-s telepítőt, akkor esetleg a LiLi (Linux Live USB Creator) lehet a barátod, vagy linux alól az, amit a kolléga linkelt, vag amit én.
-
MacCaine
őstag
válasz
bsanya
üzenetére
Én a multisystem nevű csodát használtam. Nekem bejött.

-
törölt tag
válasz
bsanya
üzenetére
az unetbootin nem igazán kompatibilis az opensuse-val, nekem még sosem sikerült feltenni pendrive-ra vele. van a süsü csapatnak egy saját ilyen programja, amivel ki lehet tenni opensuse-t usb-re, de az szerintem nincs ubuntu alá. esetleg próbáld meg a gnome projekt oldaláról leszedni az usb image writer alkalmazást, ez egy parancssorban használható cucc, de elég egyszerű.
-
-
válasz
bsanya
üzenetére
Ugyan vegyél már egy pendrive-ot... LiveUSB-vel sokkal könnyebb bánni, és mivel "megjegyzi" a változásokat, frissítéseket, így kipróbálhatod újrahúzás nélkül "élesben".
A telepített pont ua. lesz, mint a live USB, csak gyorsabb. Szal. ismerkedésre ideális, én nem rohannék telepíteni 3 naponta, de Te tudod. OpenSUSE-t próbáld ki, ha gyenge a géped akkor meg a Fedora-t, az is jó, régebben használtuk itthon. -
-
-
rybank
senior tag
válasz
bsanya
üzenetére
Na szóval. A lényeg. Hiába van Kubuntud LXDE-vel, ha főleg KDE-s programokat futtatsz rajta. Plusz processzek futhatnak, amik a tiszta Lubuntu telepítésnél nem fognak. Ők a gépeden lévő KDE művei.
Amiért válaszd a Lubuntut az az, hogy nem lesz sok minden felesleges csomag felrakva. Csak ami kell, az is a könnyűsúlyú, a sebességre, az erőforrások kímélésére összeválogatott program.
-
válasz
bsanya
üzenetére
Nálam is fent van a synaptic, dash-ból indítom, semmi gond vele. Szoftközpontban keresd meg. Bővítményeinél nekem a 4. és az 5. nincs telepítve, a többi igen. Ha nem megy, akkor távolítsd el, és újra telepítsd. Amúgy a gép sebességétől függően a jelszó után várni kell kicsit.
-
leslieke
Jómunkásember
válasz
bsanya
üzenetére
Double Commander Nagyon hasonló a TC-hez.
-
-
válasz
bsanya
üzenetére
Telepítsed a Krusadert (ami egy kétpaneles fájlkezelő, olyan mint a TC), majd belekattintva a csomagolt fájlba, máris kihúzhatod belőle a tartalmat. Bár én mondjuk jobban szeretem az archívumkezelőt, mert sokszor gyorsabb és olyan is van, hogy a Krusaderes kibontás hibával megáll.
-
God Vazzeg
veterán
-
bsanya
aktív tag
válasz
bsanya
üzenetére
Abban az esetben, ha az előbb említett mappákat kimentettem pendrive-ra, újratelepítem a rendszerem, most már rendszerezett/átgondolt partíció kiosztással, és a friss rendszer /home mappájába visszamásolom a mentett mappákat, akkor a "régi" rendszerem kapom vissza?
Nem számít, hogy a régin más volt a partíció kiosztás? Természetesen a felhasználó ugyanaz vagyis én leszek
-
törölt tag
válasz
bsanya
üzenetére
én ki szoktam mindet másolni, kivéve a .gvfs-t, mert az utána írhatatlan és módosíthatatlan egy felcsatolt home partíción. simán külső vinyóra jó lesz. csak annyi még, hogy ha más felhasználónevet adsz meg a telepítéskor, akkor utána ezek a fájlok a régi felhasználó birtokában lesznek, szóval a visszamásolás után kell egy "sudo chown -R <usernév> /home/<usernév>/" parancs.
-
törölt tag
válasz
bsanya
üzenetére
egyébként meg ha a /home könyvtárból a beállításokat átmásolod valahova (meg esetleg a fontosabb adatokat), és újratelepíted az egészet, majd visszamásolod a /home tartalmát, akkor gyorsabban meglennél ám, mert kb 10-15 perc telepíteni egy rendszert...

arra figyelj, hogy a beállítások rejtett mappákban vannak, amiknek a neve egy ponttal kezdődik (.kde például). ezeket csak akkor látod, ha engeded a rejtett fájlok megtekintését a fájlkezelőben (nautilusban ctrl+h, dolphinban alt+. ) -
fradi81
veterán
-
válasz
bsanya
üzenetére
Live CD-ről nem megy az unmount -> ha minden igaz, az nem is mountolja fel... Tehát nem kell leválasztani.
Ha nagyon nem megy, akkor valamilyen egyéb partíciószerkesztő progival ess neki. Mondjuk én a fontos adatokról csinálnék egy mentést más eszközre.OK, ha volt winnyóz, és nem akarsz, akkor nem kell /boot.
-
-
törölt tag
válasz
bsanya
üzenetére
nem tudom, de nem is lényeg, egyszerűen csatold le a többit is, ami 5-nél magasabb sorszámot visel és kész.
mondjuk ha van tárhelyed, hogy lementsd a cuccaidat és újracsináld a partíciós táblát, akkor nem feltétlenül kell extended partíciókba pakolni őket, elférnek primary-n is. -
törölt tag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bsanya
üzenetére
Pl. mert a feladatok nagy részének elvégzéséhez nem kell root. Meg hogy ne add ki véletlen a gyökérben az "rm -rf" parancsot.

Programod nem tudom miért kér rootot, ahogy a csatolt mappának sem kell, ha rendesen csatolod, akkor nem kér root jogokat a beleíráshoz.
viw: preload a boot idején is segít, tedd fel a csomagot, csinálj pár bootolást, aztán meglátod elért-e valamit.
Aktív témák
- Apple asztali gépek
- PlayStation 5
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Fotók, videók mobillal
- Horgász topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Lexus, Toyota topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most Ünnepi áron! :)
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- PC Game Pass előfizetés
- HIBÁTLAN iPhone 12 Mini 128GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3631,94% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone 14 Plus 128GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3659, 100% Akksi
- Új Lenovo 14 Yoga Slim9 WQXGA OLED 90Hz Touch i7-1280P 14mag 16GB 512GB Intel Iris XE Win11 Garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 16/32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B560 i7 11700 32GB DDR4 512GB SSD RTX 4060Ti 16GB RAMPAGE Shiva A-Data 650W
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest

Olyan effekteket tud, hogy le fogsz petézni 

)