- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- GoodSpeed: Bye PET Palack, hello SodaStream
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja az aktuális trendeket...
Aktív témák
-
vrbst
tag
Az akkumulatoros hasznalat melletti problemat ugy nez ki sikerult megoldani.
Az utokornak: Egy ures file-t kell letrehozni a power.d konyvtarba wireless neven: sudo touch /etc/pm/power.d/wireless
forrasA tetlenseg utani megszakadozast meg most tesztelem. Vegulis ha akarom akkor ra tudom azt is fogni a power management-re...
-
vrbst
tag
Sziasztok!
Adott egy lenovo laptop 11.04-gyel. A gyari wifi kartyat (broadcom 4311) kicsereltem egy broadcom 4321-esre (mert ez mar n-es), es a wl.ko kernelmodult hasznalom. Az elejen semmi gond nincs, mukodik, csatlakozik, normalis valaszidok vannak, viszont nemi tetlenseg utan teljesen elerhetetlen lesz a halozat csak az ujrakapcsolodas segit. (latszolag minden rendben, tehat nem szakad meg a networkmanager szerint a kapcsolat). A masik amit eszrevettem, hogy ha kihuzom a laptop toltojet, akkor kb 15-20-szorosara nonek a valaszidok, (pl. 8.8.8.8 20 ms -> 300 ms) de amint visszadugom megint jo. Ez utobbira itt talaltam egy megoldast, de ez eleg kenyelmetlen. Ugy kell ujratolteni a kernelmodult, hogy akkumulatorrol megy a gep. Így normalisak a valaszidok, de ugyancsak szakadozik egy ido utan, tehat meg csak nem is megoldas minden problemara. (Amig megirtam ezt a hsz-t, addig is megszakadt)
Van valakinek tapasztalata/otlete ezekkel kapcsolatban?
Elore is koszonom a segitseget.
-
válasz
Mtbsrác #38987 üzenetére
Nem fogod látni és visszafejteni sem tudod. Ha máshol kellenek a cuccok, akkor ki kell másolnod onnan, miközben fut a rendszer.
Titkosítást tényleg csak akkor használd, ha feltétlenül szükséges, egyébként a jogosultságok beállításával tudod mások számára elérhetetlenné tenni.
-
válasz
Mtbsrác #38991 üzenetére
Oneiricvel másképp van kicsit:
Ctrl+Alt+F1 -> bejelentkezelsudo stop lightdm
chmod +x NVIDIA-Linux-x86-256.53.run
sudo ./NVIDIA-Linux-x86-256.53.run
sudo start lightdmNa és persze előtte telepítsd a build-essentialt, meg győződj meg arról, hogy a kernel headers csomagja is fent van-e.
-
-
mzx
senior tag
10.04(Lucid) Lubuntut használok.
1)
Javasolták számomra beállítani a NetWork Managert. Fogalmam sem volt eddig, hogy fel van -e telepítve nálam, eddig nem is tudtam a létezéséről sem. Megnéztem a Synaptic -ban, és kijelzi, hogy fel van telepítve. Nem tudom, hogyan lehet elindítani. Menüben nem szerepel. ALT+F2 -be meg nem tudom, mit kell írni, mi a szintaktikája. Próbáltam úgy, ahogyan a Synaptic rálelt:
network-manager-gnome
De nem indult el. Hogyan lehet futtani?
(A NetwrkMngr látszik is a folyamat kezelőmben.)2)
Látom, ez a topic forgalmasabb, felteszem itt is a másik kérdésem:
Nem indul a minitube. Először synaptic -ból telepítettem, de 0.9 verzió, és maga ez a verzió futtatható, de semmiféle youtube videót nem indít. Időközben megtudtam, hogy elavult verzió, és pl. a hivatalos oldaláról telepíthető az egy hónapos, friss verzió (kb. 1.5 -ös). Onnan letöltöttem, kicsomagoltam, de se dupla egérgomra nem reagál az ég világon semmit a futtathatónak kijelzett file ("minitube" nevű kicsomagolt file ,persze egyéb mappákat is kicsomagolt mellé), se pedig jobb egérgomb menüben open -re. Hogyan indítható? Van sejtésetek , mi a gond?3)
Tudtok ajánlani tömörítő-kicsomagolót? Ne az Xarchivert, mert alapból bug-os nálam, de még az után is ,hogy teljesen eltávolítottam, majd Synaptic-ból újratelepítettem.4)
Mit jelent a Synaptic-ban a köv. 3 jelölésmód, minden egyes kategóriára:
"sima" ill. multiverze ill. universe? -
aag
őstag
Krusaderben hogyan lehet ftp-címekett és hozzá tartozó jelszavakat rögzíteni?
-
Mtbsrác
senior tag
Ez a titkosításos dolog hogy működik?
Ha én kérek a saját mappáimra pl titkosítást és ha én elviszem máshova a vinyót ott fogjuk látni azokat a fájlokat amik levannak "védve" vagy nem. Ill kifejthető-e belőle a tartalom.Látom kiadtak egy megjelenésre szánt verziót tegnap! Ha az az.
- Ubuntu 11.10 (Oneiric Ocelot) Daily Build -
Mtbsrác
senior tag
Olyat kérdeznék hogy hogyan kell feltelepíteni egy NVIDIA drivert?
Mert elindul teminálban a telepítője majd kéri hogy vmi X-et kapcsoljak ki meg mittudjamén mi a baja neki.Hogy nemtudnak normális telepítőt készíteni ami pár katt és fel is megy mint pl az ATI. Test kártyakánt van nálam a kicsike így fontoslenne hogy kitudjam próbálni hogy ezel fagynak-e a wine-os cuccok.
kérdésem a kövi:
- Szájbarágósan kellene leírni hogy hogyan is kell felrakni a drivert. Leszedtem a legujabbat ami van a kártyához. .run kiterjesztésüt. -
-
mzx
senior tag
Valami hasonlót tapasztaltam jópár évvel ezelőtt windows xp-ben. Egyszer csak rájöttem ,hogy a kis aranyos jelszó nélkül (!) beenged bárkit adminként (!), megfelelő F billentyű lenyomása után, boot -oláskor... :S (Ott ilyen a default!!) Persze az első az volt, hogy jelszót adtam ennek a második (!) admin-omnak is... de hát a jelszavak ugyebár nem mindigi elegendő tényezők, ezek szerint... legalábbis ha fizikailag hozzáférnek adott géphez. (Vagy valami cuki kis trójaival, érintés nélkül, netről, távból, ha windows-ról van szó.)
-
mzx
senior tag
Meggyőztél, holnap a network manager köv.
Én csak sima pppoeconf paranccsal konfigoltam netem. Ezek után legtöbbször hibát jelez az elsődleges user -emben a rendszer, ha sudo nélkül alkalmazom a
poff dsl-provider
parancsot, vagy a
pon dsl-provider
-t.Az egyébként, h végre nem kér jelszót, nekem "fasza".
Egyrészt jelszó a Kendek által említettek miatt talán sudo esetén se jelent túl nagy védelmet, másrészt meg csigacsápomra megy olykor ,h állandóan bekéri.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Jester01 #38981 üzenetére
Egyszer egy dögunalmas flémben végigzongoráztuk már ezt.
A pofa levédi a grubot és biost is jelszóval. Ha biost reseteli, akkor elfelejti a jelszót? Mert akkor csak usb boot, grub prompt, megkeresi a kernelt és ... sálálá már indul is single userben.
Ha meg a bios makacskodik, akkor hdd kiránt, másik gépben ugyan ez a játék.
-
Szerintem teljesen felesleges adni neki, nálam sincs és jól elvagyok nélküle.
Normál esetben egy Live rendszerrel átlehet írni a telepített rendszer felhasználóinak jelszavait. Utána már betud az illető jelentkezni bárki nevében a rendszerbe. Majd ha elakarja tüntetni a nyomokat, akkor meg visszatudja állítani az eredeti jelszavakat. -
mzx
senior tag
válasz
Kendek #38976 üzenetére
Igen, anno 2008-ban le is írtátok a módját nekem -csak már nem emlékszem a részletekre-, hogyan adjak meg másik jelszót, mert valamiért nem fogadta el a rendszer, amit első telepítésemkor megadtam.
Szóval, ne erőlködjek, és ne adjak neki mégse jelszót?
SZERK.: ja, még valami! Lehet, h nem is kell különösebb tudás ehhez, mert egy "mezei" linux live cd-vel be lehet hatolni egy merevlemezen levő linux rendszerbe? Vagy azért avval mégse olyan szinten, legfeljebb csak a mappák, file -k kezelésére képes benne? Csak tippelek...
-
Azért felesleges, mert ha fizikailag hozzáfér egy hozzáértő személy a gépedhez, akkor úgysem fogja visszatartani a root jelszava. Ha én fizikailag hozzáférnék a gépedhez, akkor úgy átírom a te és a rootod jelszavát, hogy azt sem tudom, hogy mik azok. Utána meg ha meguntam, akkor meg visszaállítom az eredeti állapotot. A legbiztonságosabb még mindig az, hogyha valamilyen fájlrendszer titkosítást használ az ember és azzal védi a kényes adatait.
-
-
mzx
senior tag
-
Nem volt ez csapda, gyors és könnyű megoldása van. Ugyan így nem tud a root nevében cselekedni közvetlen, de helyreállítási módban már minden további nélkül. Éppen ezért lehet mondjuk adni neki jelszót, hogy minden jöttment aki a géphez fér, ne tehesse ezt meg. Persze még akkor is van egyéb módszer ennek elkerülésére, de amúgy is majdnem felesleges.
-
-
mzx
senior tag
Hála a magasságos csigaistennek
, sikerült, helyreállítási módban... Izgis egy napom volt, de ha már HELYREállítási mód, akkor inkább ráizgultam volna e probl. helyett egy HELYRE kis menyecskére ma.
Az illetőnek priviben is megköszönöm a segítségét...
...a két bakija ellenére is.
(Még az eredeti cél is teljesült: végre nem kér jelszót a rendszerem a sudo -záshoz...
)
-
mzx
senior tag
válasz
Siriusb #38964 üzenetére
Két tapasztalt itteni user javasolta, hogy leafpad- ben is nyugodtan csinálhatom, és hogy a gksu -s megoldás is oké. Megbízom javaslatukban. Bár egyiküknek volt egy apró bakija, de talán nem barbáság a
gksu leafpad
Aztán lehet, h neked van igazad, annyira nem látok bele ebbe.Kaptam időközben máshonnan megoldási módot:
GRUB-ból kernel helyreállítási mód / rsz-gazdai parancs sor
Nah, reboot- olok... -
-
-
mzx
senior tag
...valakitől ötlet? Telepítsek egy másik szöv.szerkesztőt, hátha avval engedi átírni?? Vagy mit tegyek? Egy sor miatt telepítsem újra az egész rendszert??
Lassan már egy órája dekkolok, nem merek kilépni, mert akkor bizonytalan, hogy visszaenged netre :S ... Live cd-vel lehet... lassú gépemen körülményes live cd-zni. Na meg attól még nem oldódik meg a problémám.... -
mzx
senior tag
válasz
Jester01 #38960 üzenetére
A nagy gondom, hogy nem engedi átírni.
Egyébként meg egy fórumozó javasolta így. És azt is hozzátette, hoyg szerinte meg szükséges lehet reboot.
Most akkor mit tegyek? A legnagyobb problémám evvel tehát ,hogy eddig engedte leafpad -del módosítani, most meg nem engedi!
(Hozzáteszem: sudo visudo -val sem engedi, értelemszerűen, mivel a visudo : sudo -val működik szintén...) -
mzx
senior tag
Itt dekkolok fél órája sudo hiba miatt, légyszi' vki segítsen.
Átírtam leafpad -del a sudoers -t, ennek hatására bármilyen sudo -zás esetén kiír egy bizonyos hibaüzit, a netre lépésem a sudo -tól függ, tehát nem merek kilépni, mert akkor lehet, h csak live cd -vel tudok visszajönni. Amúgy is lassú a gépem, körülényes lenne megkockáztatnom most kilépni a netről, amíg ne mkapok megoldási ötletet.
Azt az infót kaptam időközben, hogy a rendszert újra kell indítani, ha átírjuk a sudoers -t. Ezt még nem tettem meg, tehát lehet, hogy ez megoldja a problémát. De mi van ,ha nem? Akkor vacakolhatok a megoldásig live cd -zéssel...A telepítés óta csak most írtam át. A backup -omat nem engedi rámásolni, valamint hiába adom ki ismét a
gksu leafpad /etc/sudoers
parancsot, a módosításomat követően már nem reagál rá semmit a rendszer...
...azonban külön TXT -be is kimentettem az eredeti állapotot, és csak ennyivben módosítottam az utolsó sorát, abból a célból, hogy ne kérjen jelszót sudo -záskor:
%admin ALL=(ALL) ALL NOPASSWD:ALL- Az eredeti sudoers így néz ki nálam (megjegyzés sorok nélkül) :
Defaults env_reset
root ALL=(ALL) ALL
%sudo ALL=(ALL) ALL
%admin ALL=(ALL) ALL- A köv. a hibaüzi -t adja most , ha bármilyen parancsot sudo -zok:
>>> /etc/sudoers: syntax error near line 27 <<<
sudo: parse error in /etc/sudoers near line 27
sudo: no valid sudoers sources found, quitting -
Jester01
veterán
A kernelnek (illetve az initramfs-nek) nem adtad meg a helyes root filerendszert. A root (hd0,5) csak a grubnak adja meg. Próbáld így:
kernel /boot/vmlinuz-2.6.32-5-amd64 root=/dev/sda5(Értelemszerűen azzal ami a hd0,5 megfelelője)
A debian topik meg pörögne, ha ott kérdeztél volna. Mert azt is látjuk ám.
-
ko9
addikt
Üdv!
Áttértem a Fedora 15-re pár napja, de szükségem lenne Debian alapú rendszerre, így most felraktam a Debian6-ot. Tudom, hogy Ubuntus topik, de ez legalább pörög.
Szóval. Felment a Debian, elvileg rakott is fel bootloadert az MBR-be, de mégis csak a Fedora indul. Grub Legacy-t használok. Próbáltam menu.lst-be belerakni:title Debian
root (hd0,5)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.32-5-amd64
initrd /boot/initrd.img-2.6.32-5-amd64Eredmény: Bootol, de
mount: can't read 'etc/fstab': No such file or directory
mount: mounting /dev on /root/dev failed: No such file or directory
mount: mounting /sys on /root/sys failed: No such file or directory
mount: mounting /proc on /root/proc failed: No such file or directory
Target filesystem doesn't have requested /sbin/init.
No init found. Try passing init= bootarg.Itt jön egy Busybox rész, utánna:
/bin/sh: can't access tty; job control turned off
(intramfs) -- és ide írhatokMit kéne tennem? Próbáltam nézni a DEBIAN partícióján lévő GRUBot, de az GRUB2, ahhoz meg nem értek...
Köszönöm előre is!
-
-
Lacces
őstag
válasz
floatr #38951 üzenetére
Igen, így ismerem a sudo-t.
Tényleg nem találom, de már emléxem rá, hogy hogy is volt.
Egy driverhez tartozó fájlt kellett felülírni. Ezt hagyományosan nem engedte.
Ezért terminálból kellett egy nautilus-t nyitnom, mint root.
A sudo nautilus parancs működik, de ekkor sem tudtam a fájlt felülírni.
A su az nagyon remlik, valahol felírtam forumba és talán úgy jött rá a válasz. De kiprobáltam ez nem működik.Megvan, aztszem.
gksu nautilus ekkor már rootként lehet másolgatni a fájlokat, felülírni!
Lehet ezt kerestem. Ennél tudom hogy sudo nautilus és nincs felülírás, gksu nautilus ekkor már engedélyezett a rendszer fájlok felülírása.
Bár én úgy emléxem, hogy akkor Nautilus (root) volt a cím-ben.Köszönöm a válaszokat!
-
-
floatr
veterán
válasz
Lacces #38945 üzenetére
Alapesetben nem létezik root felhasználó. Nem is kéne, hogy legyen, ellenben vannak olyan felhasználók, akik ideiglenesen root jogot kaphatnak. A telepítéskor létrehozott felhasználó ilyen.
Amennyiben root jog kell egy alkalmazás telepítéséhez, valaminek a futtatásához, akkor terminálból úgy adod ki a parancsot, hogy egy "sudo"-t teszel eléje.Pl skype telepítése
sudo apt-get install skypeEz a végrehajtáskor bekéri az aktuális felhasználó jelszavát, aki a root jogot igényli. pár percre ezt megjegyzi, és ha egymás után adsz ki sudo-s utasításokat, akkor egy ideig nem kérdez rá a jelszóra újból.
(#38950) hcl biztonsági okokból nincsen root alapesetben. Nomeg ha sudo-val létre tudod hozni, akkor minek hozzá egy permanens felhasználó. Akkor már inkább sudo -s, aztán root shellt kapsz.
(#38952) Lacces deb file esetén nautilusból duplakatt, és GUI-ból telepíti. Csak a saját jelszavad kell hozzá.
-
-
Noddy
senior tag
-
-
Lacces
őstag
Köszi,
Tárolóból nem tud telepíteni sajnos. Valami hibát kap folyton onnan, nem tud néhány adathoz hozzáférni a tárolóhoz.
Rákerestem máshonnan leszedtem.Visszont root-ként kell telepítenem.
Kérdésem: Melyik az a parancs aminek használatával a rootként tudok "garázdálkodni", telepíteni stb?
Most így rákerestem neten, de ajj, root létrehozását írjak, hogy magát a root felhasználót hogyan telepítsem. És nem ez az...
Egyszer találkoztam egy ennél egyszerűbb megoldással, amikor még hackelni kellett az ubit, hogy az alsa drivert felrakja normálisan. Csak azt a példát sem találom.... és passz, hogyan keresek rá.user@ubuntu helyett, root@ubuntu volt a terminálban. Ha valaki megosztaná ezt, vagy hogyan kell rá pontosan rákeresni hálás lennék érte
-
válasz
dr_strange #38942 üzenetére
Hm, megnézem...
-
aag
őstag
Olvasta valaki a Full Circle Magazin magyar fordításában megjelent 50. számból a Különvélemény: A Különvélemény: Az Ubuntu és a Canonical bukása című cikket?
Véleményeket szeretnék olvasni róla. Előrebocsátom, én egyetértek a cikkíróval. Bár én frissebb (10.10-es) verziót használok, de látom, hogy ez az erőlködés az Unityvel valóban bukáshoz vezethet. Szerintetek?
-
dr_strange
senior tag
-
Logfile-ok méretének korlátozására valakinek ötlete?
Párszáz megányi log keletkezett 10 nap alatt... (syslog, dmesg, hasonlók) -
Noddy
senior tag
válasz
Lacces #38938 üzenetére
Én is ezzel küzdöttem nemrég.
Ha van bevált programod, akkor azt be teheted automatikusan elindulónak (Rendszer -> Beállítások -> Indítópult).
De nekem a crebs vált be.For example, in an Ubuntu terminal, enter:
sudo add-apt-repository ppa:crebs/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install crebs -
Lacces
őstag
Sziasztok!
Kérdésem: A legújabb Ubin (vagy a most megjelent Bétán), hogyan lehet azt elérni, hogy a háttérképek automatikusan cserélődjenek? (saját gyűjteményt, és automatikusan induljon el minden egyes rendszerindításkor)
Leszedtem két progit, de azokat mindig el kell indítani, manuálisan.
Én meg azt szeretném ha automatikusan elindulna, és a saját képeimet használná fel.
Tudom, hogy van beépített, de az csak az alap a rendszer által adott képeket hajlandó rotálni. -
ko9
addikt
Láma kérdés:
Van egy mappám, aminek a sok-sok almappájában sok-sok fájl van. Na én azt a sok-sok fájlt akarom egy mappába felmásolni, hogy ne almappákba legyen.
Hogy tudom megoldani? -
-
RBJ
addikt
most olyan problémám van, hogy terminálba felfrissítettem a firefox ot 7.0.1 re.
ez meg full angol lett.
Látom a régi nyelvi file még nem kompatibilis a 7 el. ha lesz ehhez való nyelvi pack azt automatikusan le fogja szedni? -
válasz
róland #38931 üzenetére
Attól is függ, hogy hogyan érted. A felvett tárolót egyszerűen törölheted a Snapticban, a Szoftverforrásoknál. Ha azt szeretnéd, hogy az Ubuntu eredeti tárolóiban levő verziókra fejtődjenek vissza a frissített csomagok, akkor pedig telepítsed a ppa-purge-ot, majd a következő példaparancs alapján töröld a PPA-kat.
sudo ppa-purge ppa:xorg-edgers/ppa
-
róland
veterán
válasz
tomecs #38926 üzenetére
"RSA host key for linux.inf.u-szeged.hu has changed and you have requested strict checking.
Host key verification failed."gyors fordításban: "A linux.inf.u-szeged.hu RSA host kulcsa megváltozott, és te szigorú ellenőrzésre kötelezett vagy. A host kulcs ellenőrzése meghiúsult."
-
róland
veterán
PPA tárolót hogyan lehet törölni?
-
Mtbsrác
senior tag
KENDEK tegnap küldtem privit amire nemválaszoltál légyszi tedd meg thx.
A most megjelent (tegnapi) catalystal kijavíthatták a folyamatosan lefagyós wine-on belüli hibát szerintetek? OPENGL hibára gondolok itt. Mert nálam az előző (11.8) csomaggal is fagyott. Majd frissítettem erre az openglt erre : 8.881-0ubuntu4 de ez is ugyanugy 3-4perc után lefagy.
-
Hülye kérdés, hogyan lehet a syslog- és egyéb logok méretét Ubin korlátozni?
Leesett, hogy több száz megányi log van a winyón, azért nincs helyem
(Gugliztam, de sietek, és nem találtam semmi értelmeset.) -
tomecs
csendes tag
Sziasztok,
(ubuntu) Terminálból szeretnék kapcsolódni az SZTE linux szerverére ssh-val, ezt köpi ki:
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
@ WARNING: REMOTE HOST IDENTIFICATION HAS CHANGED! @
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
IT IS POSSIBLE THAT SOMEONE IS DOING SOMETHING NASTY!
Someone could be eavesdropping on you right now (man-in-the-middle attack)!
It is also possible that the RSA host key has just been changed.
The fingerprint for the RSA key sent by the remote host is
b5:54:c9:d9:22:1e:70:95:58:7a:ad:16:66:58:80:c5.
Please contact your system administrator.
Add correct host key in /home/tamas/.ssh/known_hosts to get rid of this message.
Offending key in /home/tamas/.ssh/known_hosts:3
RSA host key for linux.inf.u-szeged.hu has changed and you have requested strict checking.
Host key verification failed.FTP-szerverre kapcsolódásnál pedig írja, hogy "a gép kulcsának ellenőrzése meghiusúlt".
Korábban mind a kettő működött, mi lehet a gond.
Köszi a segítséget.
Tamás -
Santosh
tag
Sziasztok!
Egy jnlp kiterjesztésű (java) file-t szeretnék elindítani a 11.04-es ubin, de sajnos nem csinál semmit, akár hányszor indítom el. Fel van telepítve az IcedTea Java 6, és azzal van elindítva. Legelőször elkezdett tölteni valamit, de ott megállt sok percig, azóta pedig lényegében nem történik semmi, ha elindítom. A futó alkalmazásokban pedig ott van annyiszor, ahányszor megnyitottam, alvó állapotban.
Ha tudtok segíteni, előre is nagyon köszönöm!
Üdv
-
válasz
#16820480 #38919 üzenetére
Ha csak adott könyvtárban levő fájlokat meg könyvtárakat akarsz törölni, akkor itt van pl. ez:
cd "/könyvtár/útvonala" ; ls -A | grep "névrészlet" | sed "s+ +\\\ +g" | xargs rm -rf
Ha a könyvtár elérési útvonalában nem szerepel a névrészlet és az adott könyvtár alkönyvtáraiból is törölni szeretnél, akkor meg használhatod ezt is:
find "/könyvtár/útvonala" | grep "névrészlet" | sed "s+ +\\\ +g" | xargs rm -rf
Aztán amúgy biztosan van rövidebb megoldás is, de most ezeket írtam meg gyorsan.
(#38920) floatr: Nem hiányzik egy \; a végéről véletlen?
-
törölt tag
válasz
floatr #38918 üzenetére
azt hiszem az amarok talán, de nem vagyok benne biztos, mert elég sokat kipróbáltam mostanában.
nem feltétlenül akarok gui-s megoldást, de nautilus-nál az a baj, hogy nem találja meg ezeket a könyvtárakat, a dolphin megtalálja, de a találati listából nem lehet velük semmit csinálni, a krusader szintén, a gnome-commander szintén nem találja őket meg.
az a -delete meg azt mondja, hogy directory not empty.
ez az alábbi script meg nem kezeli jól a space-t tartalmazó könyvtárneveket (ha jól veszem ki), és nem tudja őket törölni, mert no such directory-val kiakadt.
a double commander meg milyen néven fut? mert nem találom a repóban.... -
floatr
veterán
válasz
#16820480 #38917 üzenetére
Melyik lejátszó volt az? ... má csak hogy mit kerüljek.
Egyébként van ilyen verzió is:
for i in `find / -type d -name ".mediaartlocal"`
do
rm -r $i
doneesetleg még a -delete kapcsoló, amit (#38913) Siriusb említett
Amúgy, ha nagyon gui-s megoldást akarsz, akkor a double commander hasonlóképpen műxik, mint a tcmd: keres -> feed to listbox -> ésakko azt csinálsz velük amit akarsz. Sőt a nautilus is megcsinálja, ha már ilyen kattintós megoldásokra hagyatkozunk
-
törölt tag
válasz
floatr #38912 üzenetére
köszi, ez tök jól működik addig, amíg megtalálja, de törölni nem akarja, mivel a kérdéses ojjektumok könyvtárak, amikben vannak fájlok. a helyzet az, hogy valami elmebeteg zenelejátszó ahelyett, hogy a fájlokba írta volna bele a borítókat, teleszemetelte az összes könyvtárat a zenéknél .mediaartlocal mappákkal, amit szeretnék eltávolítani.
-
törölt tag
milyen programmal tudom azt megcsinálni, hogy rákeresek egy könyvtáron belül bizonyos fáj-/könyvtárnévre, és a találatokat mind egy mozdulattal törlöm rögtön a keresési találatokból? persze rekurzívan kereső dologról van szó.
-
-
törölt tag
köszi, még egy kérdés
tehát a firefox tartalma ha jólértem különbözni fog a két fiókban?
olyat tudok (és hogyan?!) csinálni hogy a vendég fiók firefoxán letiltok felnőtt tartalmakat (kiegészítő tippek vagy más egyéb ötlet!) , de a saját fiókon minden menjen firefoxon!
és még egy pl opendns vagy ilyeneket beállítok vendég fiókban akkor a saját (rendszergazda fiók)-ra lesz hatása???????? -
válasz
#16695808 #38907 üzenetére
Firefox : Az előzményeket tudod nézni, már ha nem találja meg a privát böngészde gombot
De simán le lehet tiltani a gázabb oldalakat.
Minden usernek saját könyvjelzői lesznek, stb." mármint hogy tudom a home-om elérni?"
Én csak azt tudom, hogy terminálban benyomod a sudo-t, akkor ott megadhatod, hogy melyik user nevében fusson, amit el akarsz indítani. Így indíthatsz a saját usereddel Midnight Commandert, amivel eléred a home-od. Gondolom lehet ezt csinálni grafikus alkalmazásokra is, én még sosem használtam úgy. -
törölt tag
"A vendég fióknak saját home-ja lesz? és csak azt látja majd, de ha akarom akkor jelszóval beengedhet a saját home-omba is?"
A vendégnek saját home-ja lesz, a saját cuccaidat kicsit macerásan, de el tudod érni az alól is.
csak azért kérdeztem ha mondjuk odaülök a géphez az említett emberke után akkor ne kelljen felhasználót váltani, mi a macerásabb , mármint hogy tudom a home-om elérni?
ja és van rá mód hogy a tevékenységét visszakereshessem, megnézhessem hogy a vendég fiókban mit csináltak a gépen. mit böngésztek (firefox)
apropó a firefox könyvjelzők és elmetett jelszavak stb a vendégnek hogy jelennek meg? -
válasz
#16695808 #38901 üzenetére
A root jelszót úgy tudod belőni, hogy az autologinos felhasználóvan belépsz, és terminálba sudo passwd root
beírod amit kér, és megadod a root jelszót. Ezt jó, ha csak te tudod."A másik, ha vendégfiókot csinálok neki akkor a telepített progikat se fogja tudni használni amit eddig telepítettem, beállítottam?"
Igen, neki is ugyanazok fognak megjelenni az asztalon/menükben."A vendég fióknak saját home-ja lesz? és csak azt látja majd, de ha akarom akkor jelszóval beengedhet a saját home-omba is?"
A vendégnek saját home-ja lesz, a saját cuccaidat kicsit macerásan, de el tudod érni az alól is."és jelszóval a vendég profilt úgy használhatom mind ha a sajátom lenne?"
Terminálban elnyomsz egy su-t, akkor máris azt csinálsz, amit akarsz... de úgy, mint a sajátod, nem fog menni. Az egy másik fiók. Az adataidhoz mondjuk hozzáférsz. -
válasz
#16695808 #38904 üzenetére
A nem root nevű felhasználónak nem a root felhasználói jelszavát kell megadni bejelentkezésnél, feltéve persze ha nem adtál neki és megegyezőt.
A rootnak alapból nincsen jelszava Ubuntun, és nem is érdemes vele foglalkozni, esetleg csak biztonsági okokból.
Ubuntun sudoval (gksudoval) emelünk jogosultsági szintet, de persze csak a rendszergazdák sudoerek. Alapesetben egy normál (szabványos) felhasználó nem tud root jogokat szerezni a saját jelszavával. -
törölt tag
válasz
Kendek #38903 üzenetére
de ez az elgondolás helyes?
"De a bejelentkezési jelszó (ha jól tudom) nem azonos a root jelszóval. nem úgy van hogy a rendszergazda (bejelentkezési) jelszó kell hozzá hogy a terminálban kiderítsd a root jelszavad ami egy generált általad addig nem ismert jelszó.
vagy rosszul tudom?" -
válasz
#16695808 #38899 üzenetére
Elvileg jó az automatikus bejelentkezős elgondolás is, hiszen ha nem tudja a használt felhasználó jelszavát, akkor nem tud sudozni. De persze jobb megoldás az, ha hozol létre egy korlátozott (nem rendszergazda) fiókot, akkor tudhatja a jelszót, nem lesz sudoer úgysem, így különösebb kárt úgysem tud tenni. Persze ha kicsit jobban konyít hozzá, akkor úgyis megtehet bármit, akkor meg mindegy.
-
aag
őstag
válasz
#16820480 #38898 üzenetére
lehet, hogy a lucid tárolójában túl régi verziók vannak ebből a cuccból, és az az oldal meg valami spéci appletet akar meghajtani, aminek kell a legújabb.
Régi oldal ez már. Emlékeim szerint vagy 6-7 éve ugyanígy működik. De nemérdekes. Megvagyok enélkül a görbe nélkül is.
-
törölt tag
De a bejelentkezési jelszó (ha jól tudom) nem azonos a root jelszóval. nem úgy van hogy a rendszergazda (bejelentkezési) jelszó kell hozzá hogy a terminálban kiderítsd a root jelszavad ami egy generált általad addig nem ismert jelszó.
vagy rosszul tudom?
A másik, ha vendégfiókot csinálok neki akkor a telepített progikat se fogja tudni használni amit eddig telepítettem, beállítottam?
A vendég fióknak saját home-ja lesz? és csak azt látja majd, de ha akarom akkor jelszóval beengedhet a saját home-omba is? és jelszóval a vendég profilt úgy használhatom mind ha a sajátom lenne?(kivéve a telepítés)
bocs a sok kérdésért
Aktív témák
Hirdetés
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B450M R5 2600X 16GB DDR4 500GB SSD 1TB HDD GTX 1650 4GB Zalman N5 CM 450W
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G5 - i5-8G I 8GB I 128GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Asus B360M i7 9700 16GB DDR4 512GB SSD RX 6650 XT 8GB ZALMAN N4 600W
- Wimius W2 okosprojektor / Számla + Garancia / 30 000 Ft
- LG 40WP95XP-W - 40" NANO IPS - 5120x2160 5K - 72Hz 5ms - TB 4.0 - HDR - AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest