Hirdetés

2024. június 26., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (téma lezárva)

Hozzászólások

(#33651) hcl válasza Krisinto (#33648) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Itt : https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=51024
Meg meg is oldották, gúgli szerint elég sok ilyen eset van...

Mutogatni való hater díszpinty

(#33652) zsolo_d válasza dbius (#33650) üzenetére


zsolo_d
tag

Kedves dbius!

A leírtak alapján megcsináltam és működik!

Köszönöm a segítséget.

Üdv.:Zsoló

Puding próbája az evés...

(#33653) zsolo_d válasza Kendek (#33643) üzenetére


zsolo_d
tag

Kedves Kendek!

Köszönöm a segítséget!

Üdv.:Zsoló

Puding próbája az evés...

(#33654) alitak


alitak
senior tag

Sziasztok!

Ubuntu Linux 10.10-et használok. Annyi a gondom, hogy eltűntek az ablakkok fejlécei, ahol a nagyító/kicsinítő/bezáró ikonok is vannak. Újraraktam a compiz-t, de ha a megjelítésnél átállítom extra-ra, akkor eltűnnek. Ha kikapcsolom a vizuális effektusokat, akkor megjelennek az ikonok. Hol tudom beállítani, hogy mindig látszódjanak?

Köszönöm előre is!

Nec arte, nec marte | használt hardverek jó áron: http://goo.gl/lUwLkw

(#33655) mrcrnl


mrcrnl
tag

Üdv!

Volna egy nagy gondom. Netbookra telepítettem Ubuntu Netbook Edition 10.10-et, az összes frissítés fenn van, de borzasztóan lassú. Bekapcsolás után kb 3 perc eltelik, mire használni tudom a gépet. Többnyire csak 3 szoftvert használok: Firefox (3.6.13), Skype (valami kicsi verziószámú béta a szoftverközpontból), valamint Teamviewer (legfrissebb a gyártótól). Nem lehet felgyorsítani valahogy az Ubuntut? Pl a rendszermemóriába feltölteni és ott tartani valamilyen fontos összetevőket, hogy ne kelljen mindig lemezről olvasni.
Hardver: Atom N270, 1GB DDR2/800MHz. Az internet sebességgel nincs gond, mert letöltésnél átlag 630-650 kB/s a sebesség (elvileg 5Mb/s a netem). Böngészésnél is többet kell várni egy-egy oldal betöltésére, de egy 700MB-is ISO tizen-néhány perc alatt lenn van.
Tegnap a frissítés kezelő 58MB adatot szedett le kb 2 perc alatt, amit utána közel fél óra alatt telepített fel. Ez szerintem baromi sok. A rendszerbe nincs belebuherálva.
Fórumokat böngészgettem, de csak olyan leírást találtam, ahol a boot során betöltődő szoftvereket lehet ritkítani (a nyomtatási sort és a levelező klienst kilőttem, nincs érzékelhető változás).
Van valami ötletetek?

(#33656) Kendek válasza alitak (#33654) üzenetére


Kendek
MODERÁTOR

Mikor észleled a problémát, add ki a következő parancsot (Alt+F2):
compiz-decorator --replace

(#33655) mrcrnl: A Unity azon verziója borzasztóan lassú, használhatatlan. Érdemes lenne inkább az Ubuntu normál, asztali változatát telepíteni a netbookra, nekem is az van, tökéletes. Ha nem Ext4 fájlrendszert használsz, akkor meg érdemes áttérni arra.

<-ƘƘ->

(#33657) mrcrnl válasza Kendek (#33656) üzenetére


mrcrnl
tag

Értem. KB 3 hete kezdtem el kísérletezgetni, 16 féle Linuxot tettem fel. Külsőre és kezelhetőségre ez jött be, mert az ikonokat nem takarja el a megnyitott ablak, és egy kattintással indulhat minden, továbbá a kicsi képernyőfelbontás miatt itt a legnagyobb a látható terület, mert a tálcára kerül az ablak címsora.
Egy fontos adatot szándékosan nem közöltem a hardverről. 8GB SDHC Class 10-es kártyán van a rendszer, ami lassabb, mint egy HDD, de mivel nem tudok elérhető áron venni bele HDD-t (az SSD pedig drágább, mint maga a netbookom), egyenlőre marad az SD.
Köszönöm a tippet, megpróbálok majd egy sima Ubuntut.

(#33658) Kendek válasza mrcrnl (#33657) üzenetére


Kendek
MODERÁTOR

Jah, az más, akkor nem csoda, hogy a frissítés olyan sokáig tartott. Így nyilván ezen nem lehet javítani, írásra lassú az a kártya. Azért nem árt tudni, hogy ha egy ilyen kártyát erre használsz, akkor - a használat mértékétől függően - rövid időn belül elhalálozik. Még egy pendrive is alkalmasabb erre, mert egybe van építve a vezérlőelektronika meg a memória és alkalmaz valamilyen kezdetleges terheléselosztást.

<-ƘƘ->

(#33659) mrcrnl válasza Kendek (#33658) üzenetére


mrcrnl
tag

Pendriveról csak alig észrevehetően volt gyorsabb, de mivel kilóg a gépből, nem tetszett a megoldás. Akkor egyenlőre keresgélek tovább valami olcsóbb HDD-t vagy SSD-t, csak ritka az ilyen csatolós 1.8"-as.
Köszi.

(#33660) hackeeeee


hackeeeee
Jómunkásember

Ezt próbálta már valaki zenére? :)

Véleményem szubjektív...

(#33661) Siriusb válasza hackeeeee (#33660) üzenetére


Siriusb
veterán

Igen. Jól használható. Én most erre várok.

(#33662) ntomka válasza hackeeeee (#33660) üzenetére


ntomka
nagyúr

Tehervonat. :)

ツ Headphones on - World off

(#33663) hackeeeee válasza ntomka (#33662) üzenetére


hackeeeee
Jómunkásember

Hehe..:)

Csak kíváncsi voltam, hogy mégis milyen lehet. Nem nagyon használom mostanság a linux-ot, de mégis érdekelt, hogy mik a vélemények. :)

Véleményem szubjektív...

(#33664) ntomka válasza hackeeeee (#33663) üzenetére


ntomka
nagyúr

Felteszed és kipróbálod. :D Én biztos nem fogom, de ha jól tudom Sheratannak bejött. Ha csak zenét akarsz hallgatni, minden jobb ennél. Szimpla zenelejátszáshoz, kategorizáláshoz túl nagyra nőtt förmedvény (szerintem).

ツ Headphones on - World off

(#33665) hackeeeee válasza ntomka (#33664) üzenetére


hackeeeee
Jómunkásember

Jam, értem. Azt az E-betűst használom, csak most nem jut eszembe a neve. :B:D Rádiózásra sima radiotray-t használok, Nekem az bőven elég. :)

[ Szerkesztve ]

Véleményem szubjektív...

(#33666) Siriusb válasza hackeeeee (#33665) üzenetére


Siriusb
veterán

Próbáld ki az mpd+sonata-t, nekem az jött be idáig a legjobban. Igaz most feltettem a Clementine-t, az is használhatónak tűnik.

(#33667) ntomka válasza Siriusb (#33666) üzenetére


ntomka
nagyúr

Magyarul használod?

ツ Headphones on - World off

(#33668) Siriusb válasza ntomka (#33667) üzenetére


Siriusb
veterán

Nem. Angol az egész rendszer, így könnyebb rákeresni a neten a problémákra ;]

(#33669) ntomka válasza Siriusb (#33668) üzenetére


ntomka
nagyúr

De én csinálom a fordítását. ;]

ツ Headphones on - World off

(#33670) Siriusb válasza ntomka (#33669) üzenetére


Siriusb
veterán

Még jó hogy nem írtam, néha annyira idétlenül fordítanak egyesek, hogy az angol doksit olvasva nem tudom kitalálni a magyar megfelelőjét... :P
Egy nagy kő hullt le a szívemről, végre sikerült valakit nem megsértenem! :DD

Mostanában próbálom a drupal-t magyar kezelőfelülettel használni, lehet nem lett volna szabad angolul elkezdeni annak idején, nem áll rá az agyam...

(#33671) ntomka válasza Siriusb (#33670) üzenetére


ntomka
nagyúr

Az építő jellegű kritikát fogadom, a jobb fordítási javaslatokat meg főleg! :R Egyébként löncspadon megy a fordítás, be lehet kapcsolódni. :)

[ Szerkesztve ]

ツ Headphones on - World off

(#33672) hcl


hcl
félisten
LOGOUT blog

Gyerekek.
Tényleg csak annyi a bajom, hogy adott egy Ubi 10.04, meg egy Intel HD audio hangkályha, amit rá kéne venni, hogy a CD audio bementet is tudja használni az alaplapon, mert arra van kötve a TV tuner hangja.

Gúgli kb. 0 infót ad, mert mindenhol annyi van, hogy az alsamixerben ott van az AUX vagy CD bemenet. Na nekem nincs. Minden egyéb hangbemenet-kimenet teljesen jól működik.

Valakinek tippje?

Mutogatni való hater díszpinty

(#33673) ntomka válasza hcl (#33672) üzenetére


ntomka
nagyúr

Én anno linuxon csak a cd bemenetet tudtam rávenni, hogy használja a tv kártya hangjaként.

ツ Headphones on - World off

(#33674) Siriusb válasza hcl (#33672) üzenetére


Siriusb
veterán

Ha nyomsz egy F5-öt az alsamixerben, nincs olyan, hogy input source cd/mic ?Esetleg...

(#33675) hcl válasza ntomka (#33673) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

:D Jaj de jó :D
A poén az, hogy az összes csatornát végigpróbáltam, egyik sem a CD-IN, és a bemenetválasztókon sincs...
Viszont az alaplapon ott a csati, tehát kéne műxenie. Winnyóz alatt biztos működik is, csak nem tudom kipróbálni, mert az alatt meg a tunernek nincs drivere :D

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#33676) Atapi válasza hcl (#33675) üzenetére


Atapi
senior tag

arra azért figyelj, hogy a bemeneti csatorna (capture) felvételkor aktív, a kimenet (playback) meg lejátszáskor. a leírásodból nekem nem egyértelmű, hogy melyiket is állítgatod, de ha pl tv time alatt akarsz hangot, akkor a playback cstornákat állítgasd.

illetve a realtek azon kevés gyártó egyike, amelyik készít linuxos drivert is, szóval akár egy driver frissítéssel is megpróbálkozhatsz (2011.02.09-én volt az utolsó frissítés), hátha segít valamit (feltéve persze, hogy realtek hd audio chip van a deszkádon. ha arról van szó, ami az adatlapodon is szerepel, akkor az realtek, még ha intelnek mondja is a rendszer. meg úgy általában is a realtek a leggyakoribb).

(#33677) hcl válasza Atapi (#33676) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Playback csatornák mind feltolva... Az auxnak nem a bemenetek között kellene megjelennie, capture forrásként? Mert csak Line, Mic, Front Mic van.

Driver frissítést megpróbálom majd, de szerintem az lesz, hogy a cs-átkötő kábelre teszek egy toldást, amin van egy jack kimenet.

Régebben a mencoder nem vett fel hangot TV-ből, míg Tvtime-al jó volt; akkor az volt a baja, hogy a bemenetválasztó nem látszott a szabályzók között, és a Mic volt beállítva bemenetnek :D De most sajnos nem olyan egyszerű :(

Ráadásul az is furcsa, hogy a dmesg szerint a TV tunernek nincs audio része; a lspci szerint meg van. Mondjuk ettől nem félek, mert több fórumon írták, hogy ez nem baj, attól még szólnia kéne, valószínű a tuner agyatlan módon csak kiadja a kimenetére a hangot, aztán majd csinál vele a user, amit akar :)

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#33678) Richter36


Richter36
őstag

Sziasztok!
Van egy NTFS adat particióm, jelenleg nincs rajta semmilyen adat, és ezt szeretném valahogy linux-os adat particióvá varázsolni. Hogyan tudnám ezt kivitelezni és melyik fájlrendszert javasoljátok (ext4, ext2...) ?

(#33679) CPT.Pirk válasza Richter36 (#33678) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Mit értesz Linuxos adat partíció alatt? Szerintem arra gondolsz, hogy a /home része legyen. Formázd meg, pl. a gparted progival, de van még pár másik is a szoftvareközpontban, csatolási helynek meg add meg, ami tetszik. Ext4-et javaslom, gyorsabb, jobb, szebb, stb...

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#33680) body007 válasza Richter36 (#33678) üzenetére


body007
addikt

mkfs.ext3(8) - Linux man page

Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P

(#33681) hoffman_


hoffman_
nagyúr

Épp ismerkedni készülök az Ubuntuval, most tolom fel az alapozó XP-t, utána megy fel az Ubuntu(10.10). Legalábbis terv szerint A blogomban már akadt jó sok segítőkész emberke,de azért kérdeznék. A vas egy noti, T2050-el(1,6ghz dualcore), és 512MB rammal. Ajánlották, hogy csináljak ugye partíciót a swapnak, lévén hogy 512mega nem olyan sok ram. Ha most én márciusban bővítem még egy gigával a gépet, akkor az feleslegessé válik ugye? Mert akkor nem csinálok a swapnak most, hacsak nem általatok nem erősen recommended.

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#33682) Kendek válasza hoffman_ (#33681) üzenetére


Kendek
MODERÁTOR

Az Ubuntuhoz ajánlott minimálisan 1 GB RAM, swappal. 512-höz meg mindenképpen szükségeltetik, különben nem fog megfelelően futni a rendszer. Ha már van olyan 4 GB-od, akkor elgondolkodhatsz rajta, hogy nem kell swap, addig nem árthat ha van.

<-ƘƘ->

(#33683) hoffman_ válasza Kendek (#33682) üzenetére


hoffman_
nagyúr

Értem. Akkor marad az egy giga swap-nak. Rákeresek most a fórumban, de hogy néz ki ez swap megadás? Még sose csináltam ilyet :B

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#33684) CPT.Pirk válasza hoffman_ (#33681) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Hmm, mikor egyszer nem állítottam be swapot, a telepítő külön kérte. Szóval szerintem nem is lehet swap nélkül felrakni. Nekem korábban azt mondták, akkora swapot csináljunk, amennyi ram van a gépben, de ezt ignoráltam, és mindig 1G-t csináltam, de eddig még minden futott progim elfért a ramban, nem fordult elő swap használat, azt hiszem, még 384Mb ram mellett sem.

Szerk Swap megadása:

Csinálsz egy partíciót, és a fájlrendszernek swap-ot állítasz be. Kicsit furcsa megoldás a többi partíció csatolása mellett szerintem.

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#33685) Kendek válasza hoffman_ (#33683) üzenetére


Kendek
MODERÁTOR

A particionálásnál lehet beállítani, ott látod...

(#33684) CPT.Pirk: A figyelmeztetés ellenére fellehet telepíteni a rendszert swap partíció nélkül is. Én is így szoktam, mert swapfájlt használok. Amúgy én is tartalékból 1 GB-ot szánok e célra, van amikor jól jön.

[ Szerkesztve ]

<-ƘƘ->

(#33686) hoffman_ válasza CPT.Pirk (#33684) üzenetére


hoffman_
nagyúr

Köszönöm :) De azért még belekérdezek :B 3 partícióm van most, XP telepítővel csináltam őket az imént. Egy XP(17G), épp most megy fel, egy üres az Ubuntunak(17G), és egy 40-es raktár a filmeknek. Ezeken felül akkor kellene még egy, vagy azt le tudom csípni telepítésnél az Ubuntu 17G-jéből? Csak az XP van formázva, tehát a többivel még tudok játszani, lecsípni különösebb gond nélkül elvileg. Sok buta kérdés tudom,nem nagyon megy be a fejembe a dolog.

[ Szerkesztve ]

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#33687) Kendek válasza hoffman_ (#33686) üzenetére


Kendek
MODERÁTOR

Telepítésnél tudsz particionálni, igen.
Ha majd már csak az Ubuntut használod javarészt, akkor nem árt a /home alá még egy partíciót külön csatoltatni, hogy újratelepítések alkalmával (igen ritka esetekben) megmaradjanak az adataid, beállításaid.

[ Szerkesztve ]

<-ƘƘ->

(#33688) CPT.Pirk válasza hoffman_ (#33686) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Ott van az XP saját partíciószerkesztő szolgáltatása, a számítógép kezelés menüben. (sajátgép ikonján jobb klikk, ott a kezelést indítsd, és ott már megtalálod)

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#33689) hoffman_ válasza Kendek (#33687) üzenetére


hoffman_
nagyúr

Köszi újfent :R

Én vélhetően az Ubuntut fogom használni, de a család többi tagja gondolom marad az XP-nél. Aztán majd meglátjuk. Ha meg nem sikerül a nyomtatót bevarázsolnom az Ubuntu alá, akkor néha muszáj winelni nekem is.

CPT.Pirk:

Tudom én variálni őket, azzal nincs baj, azt nem értettem, hogy mikor kell :)

[ Szerkesztve ]

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#33690) Pubszon


Pubszon
veterán

Hali.

Így néz ki a rendszer HDD-m.

Na most a kérdés a következő:
Ugye van egy Win7, egy Ubuntu és ahhoz egy swap partíció.
Ha a Win7-et újra akarom tenni, akkor annak mi a pontos menete?
Azaz ha újrarakom a Win7-et, akkor a GRUB-ot hogy rakjam fel?

ASRock X79 Extreme6, i7 4930K, 32GB DDR3, GTX 1080 G1, Corsair RM750x...

(#33691) Lenry válasza Pubszon (#33690) üzenetére


Lenry
félisten

egy ubuntu live cd-vel tudod helyrehozni, nem is olyan nehéz

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#33692) hoffman_


hoffman_
nagyúr

Elakadtam én is :F XP kész, particiok rendben, megy fel az Ubuntu. Utolsó oldal, telepítés kész, gép neve, jelszavak megadva, igenám. De nem enged a továbbra kattintani. Na most innen hova tovább :B

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#33693) hoffman_ válasza hoffman_ (#33692) üzenetére


hoffman_
nagyúr

Ott ragadt le, hogy "idő lekérdezése egy hálózati idő-kiszolgálótól". Se előre, se hátra. A netet hiába lövöm le, vagy connectelek újra, semmi :/

[ Szerkesztve ]

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#33694) hoffman_ válasza hoffman_ (#33693) üzenetére


hoffman_
nagyúr

Jól jönne némi rutin, nem történik semmi. Offoltam az egészet, újra elkezdtem a telepítést, de most hálózat nélkül. Megy ugyan úgy, elékezik a "bar" kb az utolsó 9/10-be, kiírja hogy "a telepítés kész..." meg van adva minden adat, de nem tudok a Továbbra kattintani. Egy olyat is kiír, a terminálon lent, hogy Failed to initiate AP scan. Ez miez?? Miért nem lehet ez olyan sima, mint ahogy kéne neki?... Mindig beszopom valamivel.

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#33695) ntomka válasza hoffman_ (#33694) üzenetére


ntomka
nagyúr

Telepítés előtt/közben próbáltad a netet? Van rendesen?

ツ Headphones on - World off

(#33696) hoffman_ válasza ntomka (#33695) üzenetére


hoffman_
nagyúr

Van-van persze. Most úgy próbálom, hogy elindítottam penről a "demot" és az alól kezdtem telepíteni. Sok reményt nem fűzök hozzá. Annyit már elértem, hogy a Win nem látja ezt.a particiot :D

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#33697) ntomka válasza hoffman_ (#33696) üzenetére


ntomka
nagyúr

Egyből telepítetted, nem liveban?

ツ Headphones on - World off

(#33698) hoffman_ válasza ntomka (#33697) üzenetére


hoffman_
nagyúr

Nem tudom, hogy ez a két fogalom miben különbözik :B Úgy is próbáltam, hogy pendrive bedug, és rögtön kiválaszottam az Install Ubuntu-t, ezt kétszer is, eredménytelenül, és most úgy próbáltam, hogy elindítottam a rendszert, és az alól indítottam a telepítést. Ez se jött be. Mutatom hol tart, tudtam lőni screent:

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#33699) ntomka válasza hoffman_ (#33698) üzenetére


ntomka
nagyúr

Ha felgörgeted a konzolt (telepítés kész), akkor mit látunk?

ツ Headphones on - World off

(#33700) hoffman_ válasza ntomka (#33699) üzenetére


hoffman_
nagyúr

Fene, azt hittem, hogy úgy lőttem... Amit mondtam, failed to initiate. Csak ugye én ebből nem sokra tudok következteni :U

[ Szerkesztve ]

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (téma lezárva)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.