Hirdetés

2024. június 23., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (téma lezárva)

Hozzászólások

(#34201) Joshi válasza Kendek (#34196) üzenetére


Joshi
titán

Megoldottam most már sikerült, sőt egészen odáig jutottam hogy van egy jól működő Ubuntu 10.10-em SMPlayer és XBMC-vel amiken működik a VDPAU hardveres gyorsítás HD filmeknél. A probléma most ott van hogy a 23.976-os képkockás filmek picit darabosak mert a TV nem 24Hz-en hanem 60Hz-en megy. Az XBMC-ben van egy olyan funkció hogy a képfrissítésfrekvencia igazítása a film képkocka-sebességéhez de nem változik semmi ha bejelölöm. Igazság szerint a képernyő beállításoknál is ez a helyzet tehát hiába állítom be hogy 1920*1080 24Hz nem történik semmi marad a 60Hz. :(

(#34202) harry válasza mzx (#34197) üzenetére


harry
veterán

Ugyan sajnos nem tudom mi a különbség, de nálam ubi alatt felkínálja a lehetőséget, hogy egyből el is mentse - nem tudja valaki, hogy ezt melyik csomag csinálja?
Most már csak Kubuntum van, ott KSnapshot, de tudom, hogy ubi alatt volt valami default megoldás is erre...

Ja, amúgy tényleg szép idő van, végre.

Theoretically, this damn thing oughta work now.

(#34203) Kendek válasza harry (#34202) üzenetére


Kendek
MODERÁTOR

gnome-screenshot

<-ƘƘ->

(#34204) Brutforsz válasza mzx (#34197) üzenetére


Brutforsz
aktív tag

A "lementhetetlen anyag"-ból arra tippelek, hogy esetleg böngészőn belüli képernyőmentés lenne a cél, ehhez ajánlom - Firefox használata esetén - a Screen Capture Elite kiterjesztést.

Ha a lenti módon állítod be, akkor csak klikk a kis helyes fényképezőgépen az eszköztáron, és kész a kép, ahogy szeretnéd.

[ Szerkesztve ]

Te sejted, kik vagyunk, mi tudjuk, ki vagy.

(#34205) Mullein válasza CPT.Pirk (#34169) üzenetére


Mullein
csendes tag

Egyszerűbb volt, mint gondoltam. Működik, köszi!

(#34206) rjg


rjg
őstag

Sziasztok!

Tegnap több éves vacilálás után :) beruháztam egy Synology DS110j NAS-ba. A gondom az, hogy az SMB és Webdav alatti fájlmegosztást sikerült beállítanom, de az NFS-t valamiért nem. Az ubuntu súgó alapján kezdtem, [link] de nem sikerült beállítanom és azóta is hiába bújom a Google-t. A jelenlegi helyzet: a NAS (egy Linksys WRT54GL routertől) megkapja a 192.168.1.102 IP címet. A NAS-on a megosztott mappáknál engedélyeztem az NFS fájlmegosztást és ott kiírja, hogy mi az adott mappa elérési útja pl: volume1/music Leellenőrizve a terminálban a showmount-ra az alábbiakat kapom, tehát ez elvileg ok:
~$ showmount -e 192.168.1.102
Export list for 192.168.1.102:
/volume1/music 192.168.1.102
/volume1/video 192.168.1.102
/volume1/public 192.168.1.102
/volume1/photo 192.168.1.102
/volume1/homes 192.168.1.102
Csatolási pontnak a saját mappámban létrehoztam egy synology mappát. A következőképpen próbálom felmountolni:
sudo mount 192.168.1.102:/volume1/music /home/rajosj/synology
De az alábbi hibaüzenetet kapom:
mount.nfs: access denied by server while mounting 192.168.1.102:/volume1/music

Kérlek segítsetek, hol rontom el? :R

MacBook Pro 16" M1 - Galaxy S24 Ultra

(#34207) sh4d0w válasza rjg (#34206) üzenetére


sh4d0w
félisten
LOGOUT blog (1)

https://help.ubuntu.com/community/SettingUpNFSHowTo

https://www.coreinfinity.tech

(#34208) harry


harry
veterán

Pár kde-gnome kérdése:

- Mit jelent (avagy miért van), hogy egyes alkalmazások "KDE-sek"? Pl. Amarok, K3B. Futnak ugyan Gnome alatt is, de miket és miért kell feltenniük ehhez, mi hiányzik a Gnome-ból ezeknek? Más a megjelenítés, ablakozás?

- Gnome alatt vannak screenletek, KDE alatt widget-ek. Amikor egy Kubuntu alá akartunk gnome-os screenletet tenni, felrakott minden gnome cuccot, új asztalt, panelokat, ikonokat, mindent.
Miért kellett ez a sok minden, miért nem elég csak pár dolog, lib-ek, stb (ahogy pl. gnome alatt amaroknak elég)? Ez alkalmazás specifikus, vagy minden gnome progi ilyen?

Theoretically, this damn thing oughta work now.

(#34209) Kendek válasza harry (#34208) üzenetére


Kendek
MODERÁTOR

Alapvetően abban van a különbség a KDE és a GNOME asztali környezetek között, hogy amíg az előbbi a Qt keretrendszert használja, addig az utóbbi a GTK+-t. Egyes linuxos alkalmazások készülhetnek vagy az egyik, vagy a másik fejlesztőkészlet segítségével (természetesen ezektől lehetnek teljesen függetlenek is). A működésükhöz szükség lehet pár kifejezetten KDE-s vagy GNOME-os csomag is (pl. library-k). Lehet ez például azért, mert kifejezetten az egyik asztali környezethez készültek, így szükségük van pár összetevőre belőle. Az Amarok és a K3b esetében ez egyértelműen jelezve is van a leírásukban: "easy to use media player based on the KDE Platform", "The KDE CD/DVD burning application". De például a VLC is alapvetően Qt-s GUI-val rendelkezik, viszont nincs szüksége semmire a KDE-ből, nem is mondhatjuk rá, hogy ez egy KDE-s alkalmazás.
A Screenlets leírásában ez szerepel: "Kütyü-szerű minialkalmazások a GNOME-hoz", így KDE alatti felrakásánál számítani lehet arra, hogy a "fél GNOME-ot" leszedi hozzá. A pluszban felrakott csomagok listáját elég jól lehet szűkíteni azzal, ha az ajánlott függőségeit nem rakatja fel az ember (apt-get install --no-install-recommends). Például maradva a Screenletsnél, ez elég sok felesleges csomagot jelent. Elég csak egyetlen ajánlott csomag, aztán a függőségek függőségeiből hamar összejön egy szép telepítési lista. A működéséhez nem kell közvetlen a gnome-panel vagy akármilyen plusz ikonok, de a függőségeinek valamelyikéhez kellhet.

[ Szerkesztve ]

<-ƘƘ->

(#34210) mzx


mzx
senior tag

Most értem vissza, mostanában fogom sorra megnézni a javaslataitokat,
köszönöm mindenkinek az ötleteket. :)
(harry, neked is ;) )

Egyébként aki a Mozillás megoldást javasolta, "gondolatolvaso" ;) Ugyanis múltkor majdnem hozzátoldottam a kérdésemhez, hogy megfelel számomra Mozilla add on -ként is, pláne, hogy böngészős tartalomról van szó. :)

Sorry, emberek, ha nem az összes megoldást nézem végig, mivel amint számomra hatékony módszerre lelek, annál fogok maradni, de mindenképp jó, hogy ennyi sok verziót felvetettetek! :) Több szem többet lát, na meg így nagyobb választékból próbálkozhatok.

Jelentkezem újra, amint lett időm kipróbálni párat és hogy mi a helyzet.

(#34211) mzx válasza harry (#34202) üzenetére


mzx
senior tag

Sajna nem túl hatékony, ezért nem használom a beépítettet. :( Mármint ha egyre gondolunk, és ha Lubuntu -n is (ezt használom) ugyanaz a Srceenshot nevű kellék van fent alapból, mint Ubuntu -n.
Egyik gondom, hogy olykor hibázik (a képernyőkép egy része fehér terület marad), a másik, hogy png-t csinál, szóval körülményes lenne utána több száz oldalt png -t jpg -vé konvertálnom, bár ez a kisebb akadály a hatékonyság szempontjából, de van egy harmadik gondom is vele: nálam legalább is minden oldalfotózáskor újra elő kell hívni a Screenshot nevű kelléket.
De azért köszi a felvetést, harry. :)

...nézem tovább, lássuk csak, miket írtatok még... :)

(#34212) mzx válasza Brutforsz (#34204) üzenetére


mzx
senior tag

Mint azt jeleztem az előbb az off (szürke színű) soraimban, "gondolatolvasó" vagy. ;)
Ez az első, amit kipróbáltam és úgy néz ki, be fog válni több száz oldalas könyvhöz, köszönöm szépen. ;)

Van ehhez két kérdésem , mivel -hogy is fogalmazzak csak ,hogy semmibe ne ütközzek, már ha érted.. hm... - bár online olvasható a gugli -nak a book részében, de a szerző csak ezt engedi elvileg; azonban más módon olvasni a könyvét elektronikusan pedig nem. (Sikerült diplomatikusan megfogalmaznom itt publikus felületen?... :) )

1)
Látom van egy isteni funkciója ennek a Mozilla add on -nak, hogy választható: csak a látható képernyőt akarom-e, vagy az egész böngésző oldalt. Utóbbit választva egy ÁTLAGOS
(nem védett) böngésző oldalt teljes hosszában lement, azaz nem kell ez esetben végig scrollozni képernyőoldalanként, külön lementve. Bár amikor ÁTLAGOS oldalról van szó, ez a lehetősége add on nélkül si fenn áll a Mozilla file menüjéből.
Csakhogy: védett böngésző oldal esetén hiába választom a teljes oldal-t az add on -ban, mégiscsak a látszó részt szedi le. Ez ellen nem tudok tenni semmit? Az adott oldal levédése ezek szerint erre az add on -ra is kiterjed?...

2)
Egy mellékes további kérdésem: míg az instruction help oldalon látom, van egy harmadik opció fül is, nálam csak kettő szerepel, hiányzik a hotkeys, pedig hotkey- jel még hatékonyabb lehetnék, bár elég gyorsan lehet így is, azaz a fényképezőgép ikonra nyomok. (Utóbbit én inkább a status bar -ba tettem.)
Elő lehet "varázsolni" valahogyan a hot key-t? Vagy csak azoknak jelenik meg, akik adományt adtak? Vagy nem ettől függ? (Gondolom, nem.) Netán a windows-os Mozillában jár hozzá? Esetleg nem a legfrissebb verziót szedtem le, és update-ljem ezt az add on -t és akkor lesz hot key választhatóságom is?

3)
Még valami: néhány napja érdeklődtem itt a topicban , miképp lehet AUTOMATIKUSAN egy adott mappa összes jgp-jét négyrét vágni, majd mindkét irányban duplázni.
Kaptam is erre parancssort, többek visszajelezték, h nekik mukodik, de nekem nem...
Egyébként jelenleg nekem arra van szükségem, hogy KETTÉ vágjam, és nem muszáj utána duplázni. Tud erre valaki, vagy akár te, kedves Brutforsz, megoldást, ami nálam is oké? Lehet, h az a probléma, hogy Lubuntun más paramétert kellett volna használnom? (Bár ezt nem tartom valószínű okának.)

[ Szerkesztve ]

(#34213) mzx


mzx
senior tag

A többiek javaslatát is ki fogom próbálni egyszer, mert Brutforsz-é speciálisan a jelen elképzelésemre alkalmas, arra kitűnő is, azonban -ahogy tapasztalom-, kizárólag böngészőre (mégpedig Mozillára) használható.

Köszi még egyszer nektek, Brutforsz, harry, Kendek, dbius, ntomka, kovaax. :)
(Remélem, nem hagytam ki senkit, aki jelen kérdésemben ötletet adott.)

[ Szerkesztve ]

(#34214) pethYeti


pethYeti
addikt

Compiz-Config-ba mit kellene engedélyeztetni hogy ha egy ablakot húzok a második asztalra akkor a kép is oda váltson?

(#34215) Frigo


Frigo
őstag

Hali

Úgy nézz ki hamarosan cserélve lesz a VGA-m egy 9600GT-ről Radeon 6850-re.Hogy tudok Kubuntu alatt zökkenőmentesen átállni ,illetve a mostani ATI driver-ek ugye már rendesen támogatják a Linux-ot ?

(#34216) Brutforsz válasza mzx (#34212) üzenetére


Brutforsz
aktív tag

Az jutott eszembe, hogy nemrég mintha már lett volna egy csörtém a Google Booksszal, ezért utánanéztem, és kiderült, hogy tényleg, pont mi ketten tárgyaltuk ezt a témát a Firefox topikban. :)

Amit ott írtam a CacheViewerrel kapcsolatban, szerintem az lenne a legjobb megoldás számodra, de azért a három pontodon is igyekszem majd végigmenni, hátha.

[ Szerkesztve ]

Te sejted, kik vagyunk, mi tudjuk, ki vagy.

(#34217) Kendek válasza Frigo (#34215) üzenetére


Kendek
MODERÁTOR

Csere előtt töröld az NV telepített zárt meghajtóját, utána pedig telepítsed az AMD honlapjáról letöltött legújabb Catalystot (fglrx-et), majd add ki a sudo aticonfig --initial parancsot.

<-ƘƘ->

(#34218) harry válasza Kendek (#34209) üzenetére


harry
veterán

Köszönöm az infót :K

Theoretically, this damn thing oughta work now.

(#34219) CHIPman


CHIPman
nagyúr

Üdv. Van valami mód a su jelszó megtudására, vagy inkább telepítsem újra? :R

hardverapro.hu/tag/chipman

(#34220) mzx válasza Brutforsz (#34216) üzenetére


mzx
senior tag

Ááá ... igen, a nyelvem hegyén volt, hogy másik topicban te adtál ötleteket a könyv leszedéséhez. :) Ezért sejthetted most, hogy amiatt... ;) Igaz, nem sikerült "megszelidítened" ;) a könyvet, csak oldalankénti megoldással, de sok mindent megpróbáltál; hála még egyszer érte. :)
Nah, ezért gondoltam most a screen shot -os megoldást. :) Ja és igen, köszi, ha "végignyálazod" az előbbi hosszú hsz-emet a három bekezdésemmel. :) Várom a további ötleteket. Jó lenne megoldanom adott mappa összes jpg-jének (függőleges irányú) kettévágását is (3-as bekezdés).

u.i.:
"csörtém" ehehehehehhh :DD ...kész hangulatfestő hedonizmus egyben az itt tartózkodásom. :) Imádom a költői hangulatot! :D Mindig akad valami egyéni megfogalmazás, amitől színesebb lehet egy technikai megalapozottságú fórum. Bearanyozza az amúgy szép tavaszt. :)

[ Szerkesztve ]

(#34221) mzx válasza mzx (#34220) üzenetére


mzx
senior tag

Apropó, a CacheViewer -rel hatékonyabban megoldhatnám, a manuális screenshot-ozáshoz képest?

[ Szerkesztve ]

(#34222) Brutforsz válasza mzx (#34221) üzenetére


Brutforsz
aktív tag

Igen, mindenképpen, szerintem az az ideális megoldás, mert akkor nem nem kell utólag megvagdosnod a képernyőfotókat, hanem kész képként kapod az oldalakat.

De ha már kiötlöttem, a felvetéseidre a válaszok:

1) Nem fényképezi le az egész oldalt

Ahogy nézem, szkript akadályozza meg azt, hogy a kiterjesztés le tudja kapni az egész oldalt, következésképpen ha letiltod a parancsfájlok végrehajtását (vagy NoScripttel vagy a Beállítások > Tartalom lap > JavaScript engedélyezése elől kiveszed a pipát), akkor menni fog a buli (csak így meg nem tudsz rázoomolni, meg folyamatosan tekerni, így fent kell lapoznod az oldalszám mellett). Így egyébként automatikusan egyoldalas lesz a nézet, tehát ha ezért kell a szétvágás, akkor azt ki is húzhatjuk.

2) Billentyűkombinációk

Meg is van, miért nem volt ilyen lap a beállításokban: ez a kiterjesztés következő - jelenleg ellenőrizetlen és ezért eldugott helyen fellelhető - változatában került beépítésre, amit itt tudsz telepíteni (előtte távolítsd el a régit, mert nálam csak úgy ment fel rendesen).

3) Képvágás

Ez nehezebb ügy lesz, mert úgy néz ki, Nálad valamiért nem működik az ImageMagick, így más megoldást kell keresni, remélem, megtaláljuk. :)

[ Szerkesztve ]

Te sejted, kik vagyunk, mi tudjuk, ki vagy.

(#34223) kovaax válasza CHIPman (#34219) üzenetére


kovaax
őstag

Live cd-ről bootolj be, mountold fel a /-t, és töröld az /etc/shadow fájlból a root-nál az első és második : közötti krixkraxot. Vagy rakd oda egy ismert jelszavú felhasználó krixkraxát.

[ Szerkesztve ]

-=- There's no place like /home -=-

(#34224) mzx válasza Brutforsz (#34222) üzenetére


mzx
senior tag

1)
Java script nélkül rosszabb, mint avval, sajna. Így is csak a képernyőn látszó részt tudom leszedni. Abban reménykedtem, hátha az egész, végigscrollozható rész (azaz az egész könyv) beletehető lenne egyetlen JPG-be, és végülis ezt megint csak lehetne utólag egy progival szétvagdosni. :) Nem muszaly feltétlenul annyi részre, ahány oldalas a könyv, de akkor is csak egyetlen screenshot-omba kerülne. ;) De úgy tűnik, ez kivitelezhetetlen.

Azért akarom kettévágni a JPG-ket, mert 3''-s kijelzőn szeretnék olvasni JPG könyveket, és a kütyü, ami vezérli ezt a kijelzőt, igen lassan scroll -ozza a zoom -oltat. Márpedig eredeti méretben olvashatatlanul mütyür betűk látszanak ekkora kijelzőn. Azonban fél könyvoldal (azaz fele annyi gépelt sor) már olvasható, mivel a 3'' -oson minden JPG méretre igazítva jelenik meg (eredeti, nem zoom -olt állapotban).Felmerülhet valakiben, hogy akkor miért nem készítek féloldalanként screen shot -ot. Nos, azért nem , mert az dupla annyi manuális munka lenne. Nos, ezért építek arra, hogy minél kevesebb screenshot-ozást kelljen csinálnom, ugyanakkor ennek eredménye szétvágható legyen oly módon utólag egy progival, hogy 3''-os kijelzőn el tudjam olvasni (részletkben).

K I E G : ...bár, a könyv betüméretétől is függ, tehát lehet olyan könyv, melynek bármelyik, egész oldala olvasható lenne 3''-n. De dupla oldal már tuti nem. (A guglis book-n ugyebár váltogatható az egyoldalas és a szétnyitott duplaoldalas látvány.)

Várok tehát megoldást adott mappa összes JPG-jének függőleges kettévagdosásához továbbra is. :) (Esetleg gondolkodom a négyrét vagdosásban is.)

2)
Evvel se jelent meg hotkeys fül.

Köszi a válaszokat! :)

[ Szerkesztve ]

(#34225) mzx


mzx
senior tag

1) - J A V : bár, persze egy egész könyv, egyetlen JGP-ben olvashatatlanul kicsi betűket eredményezne, szóval mégiscsak a legjobb, ha lenne módszer oldalanként JPG-kbe tenni.

VAGY TALÁN A LEGJOBB: DUPLA OLDALANKÉNT JPG-BE , ÉS UTÓLAG FÜGGŐLEGESEN KETTÉVÁGNI MINDEN EGYES JPG-T (amennyiben csak a srceen shot a megoldás).
Nah, erre akartam kilyukadni ,végtére is. :)

[ Szerkesztve ]

(#34226) Brutforsz válasza mzx (#34224) üzenetére


Brutforsz
aktív tag

Egyszerűen képtelen vagyok rájönni, hogy Nálad miért nem működnek azok a dolgok, amiket - miután nálam kipróbáltam - javaslok. Se az ImageMagick, se a szkriptletiltás, se az új kiterjesztés, semmi... :F

Azt hiszem, át kell gondolnom az életemet. :D

[ Szerkesztve ]

Te sejted, kik vagyunk, mi tudjuk, ki vagy.

(#34227) sonar


sonar
addikt

Sziasztok

Akadt egy kis gondom. Miután felraktam a Blender-t azóta szaggatnak az mkv-s filmek (mondjuk avi nincs a gépen, hogy azzal is kipróbáljam)
Win alatt tökéletes. Van vkinek ötlete, hogy mi csesződhetett el?

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

(#34228) pethYeti


pethYeti
addikt

Az mitől lehet hogy rendszer indításakor a gnome-panel jobb felső sarkában az ikonok időnként rosszul jellennek meg, pl néha két hangerő ikon, vagy fehér csík volt most éppen a hálózat ikonon:S ?

(#34229) sonar válasza sonar (#34227) üzenetére


sonar
addikt

Egy restart megoldotta. LoL

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

(#34230) #40553216 válasza CHIPman (#34219) üzenetére


#40553216
törölt tag

Kovaax hsz-e mellett (az Ubuntu egyik - szerintem - rossz megközelítését kihasználva) újat tudsz adni. Reboot, majd recovery módban root indítás, majd ha felállt, akkor

passwd júzernév

kétszer, és kész. exit vagy reboot, ahogy tetszik. Ha exit, akkor szöveges módban indul, név-jelszó megadás után

sudo service gdm start

jelszó, és használ.

[ Szerkesztve ]

(#34231) kovaax válasza #40553216 (#34230) üzenetére


kovaax
őstag

az Ubuntu egyik - szerintem - rossz megközelítését kihasználva

Nem rossz ez, hanem realista: ha fizikailag hozzáférsz a konzolhoz, tiéd a gép.

Amúgy meg mintha már butultam volna recovery módba, de már teljesen kiesett, hogy nem kér jelszót...

-=- There's no place like /home -=-

(#34232) #40553216 válasza kovaax (#34231) üzenetére


#40553216
törölt tag

"Nem rossz ez, hanem realista: ha fizikailag hozzáférsz a konzolhoz, tiéd a gép.">Aka bárki fizikailag hozzáfér, bármit megtehet. Bár ezt a LiveCD-vel is. Szerintem annyira nem jó.

(#34233) mzx válasza Brutforsz (#34226) üzenetére


mzx
senior tag

Én se tudom, nálam miért nem muűködik úgy az ImageMagick, meg az egész oldal fényképezése a bizonyos ebook kapcsán, bár utóbbi esetén lehet, h félreértettük egymást? :) Nem tudom. Szóval nálad ha kiveszed a java srciptet, akkor bármelyik KÖNYVoldal EGYBEN screenshot -olható? Nálam az a helyzet, hogy ha túl hosszú az adott könyvoldal -nem fér a ki képernyőre-, akkor nem screenshot -olja az egészet, csak a látszó részt, még akkor is, ha a Screen Capture Elite -et a teljes oldal lementésére állítom. Sőt, azt is kipróbáltam, hogy mindezen kísérleteim után a Cache Viewer- t is telepítettem, javaslatodra, és megpróbáltam ismét, java script engedélyezéssel is, meg annak letiltásával is. De a helyzet maradt.
Esetleg az oka az lehet, h én Lubuntu -t használok? :U ... meg hogy általában admin jog nélkül...(?)
Egyébként zavarba ejtő, hogy annyira nagyon segitőkész vagy. Hála neked! :) Kendek még rajtad kívül, aki annyira odaadóan szokott -bizonytalan techinkai ismerteimet korrigálandó és kiegészítendő- kérdéseimre készséggel felelni. :) Nagyon rendik vagytok. Meg persze mindenki, akik segítenek nekem, meg eleve egymásnak. :) Kár, h az én tudásom nem elég ahhoz ,h hathatósan segíteni tudnék másnak... :S

[ Szerkesztve ]

(#34234) mzx


mzx
senior tag

MÁS.
A köv. megoldási lehetőség linuxban is, XP-ben is érdekel:

Mivel a (mozillás) screenshot a file -oknak .jpeg kiterjesztést ad .jpg helyett, tudtok valami hatékony, gyors megoldást adott mappa összes .jpeg kitrjesztésűjének automatikus "átkeresztelésére" .jpg -re? Tehát hogy ne manuálisnak kelljen rengeteg file-t átnevezgetni... Gondolom erre is létezik vmi parancs. Bizakodom, hogy ez esetben működni fog nálam. :)

Oka: médiakütyü a jpg-t ismeri fel, a jpeg kiterjesztésnévvel azonban nem tud mit kezdeni, nem tudja értelmezni.

K I E G : ...ahogy nézem , netén ez? :

cd mappanév
mv *.jpeg *.jpg

[ Szerkesztve ]

(#34235) mzx


mzx
senior tag

...apropó, az előző kérdésem kapcsán: adott konzolos parancs KIZÁRÓLAG arra vonatkozik, amelyik mappában (útvonalon) éppen állok?
_ J A V .:
Tehát ha pl.
/home/xyz -ben állok éppen (cd -vel ráléptem), és file átnevezési parancsot adok ki itt, akkor nem fog átneveződni bármely más mappában álló semmilyen file?

[ Szerkesztve ]

(#34236) Brutforsz válasza mzx (#34233) üzenetére


Brutforsz
aktív tag

Először is az okokat firtató kérdésedre válaszolok: arra, hogy a Lubuntu-e az oka, amiért nem megy Nálad pl. az ImageMagick, azt mondom, szinte biztos, hogy nem. Hogy admin jog nélkül használod a rendszeredet, az a jó magatartás, ezen ne is változtass, ez biztosan nem lehet az oka annak, hogy egyes dolgok nem működnek. (Mostmár csak arra kellene rájönnöm, mi akkor az oka, de egyszerűen értetlenül állok csak a kérdés előtt. :) )

Nálam, ha le vannak tiltva a JavaScriptek, akkor tudom a teljes oldalt screenshotolni a Screen Capture Elite-tel.

A CacheViewer egy teljesen más tészta: annak használata azért nagyon jó, mert nem kell egyesével képernyőfotózgatni, utána kivagdosni a képekből az oldalakat, hanem amint a böngésző le- és betölti az adott könyvlapot, az és csak az egy-az-egyben kerül a gyorsítótárba, így aztán e kiterjesztés segítségével frankón ki lehet szedni onnan.

Te sejted, kik vagyunk, mi tudjuk, ki vagy.

(#34237) mzx válasza Brutforsz (#34236) üzenetére


mzx
senior tag

hm... nem egészen értem a CahceViewer elvét... :U Pontosan mit csinál ez, lépésről lépésre? Tehát jelen ismereteim szerint a védett ebook-t csak screen shot -tal tudom leszedni (pl. ScreenCapture Elite -tel). A CacheViewer viszont megspórolja nekem a könyvoldalankénti screenshot- ozást?...
Egyáltalán: utóbbi független a ScreenCap.El. működésétől?

(#34238) dbius válasza mzx (#34212) üzenetére


dbius
veterán

Esetleg firefoxhoz kipróbálhatod még a screengrab kiegészítőt is. Annak is van olyan beállítási lehetősége, hogy a teljes weblapot egyetlen fileba mentse le. [link]

(#34239) Brutforsz válasza mzx (#34234) üzenetére


Brutforsz
aktív tag

Az a parancs nem lesz jó ide, mert ez az mv-s megoldás csak egy fájl esetén működik.
Itt célszerű egy csoportos átnevező alkalmazást használni, ez pl. nálam a pyRenamer. (Elsőre lehet, hogy kicsit nehéz lesz a használata, mert meg kell érteni a minták működését, de utána már könnyen fog menni. Ha elakadsz, akkor segítünk.)
Eszembe jutott, hogy korábban valami egyszerűbbet használtam, de már nem emlékszem, melyik volt az, talán a gprename...

#34237: Igen, a CacheViewer teljesen független a Screen Capture Elite-től, és igen, megspórolja a screenshotozást.

[ Szerkesztve ]

Te sejted, kik vagyunk, mi tudjuk, ki vagy.

(#34240) mzx válasza Brutforsz (#34239) üzenetére


mzx
senior tag

1)
Oké, a csoportos átnevezést egyelőre hanyagolom.
(Bár, jut eszembe, azt'szem DOSban (windows parancs sor) cd-ve lbelépek adott mappába, majd:
ren *.jpeg *.jpg .. de ennek még utánanézek...)

2)
Hogyan spórolja meg a screenshot -ozást a CacheViewer? Most akkor lehetőség van általa lementenem a védett ebook-t teljes egészében?
Végül is majdnem mindegy, milyen kiterjesztéssel szerzem meg az egész, védett ebook-t (akár pdf, txt, jpg, html, mindegy...), de ha meg lesz végre egészben a könyv, utána valami alkalmazással csak lehet konvertálni kívánt formátumba. Nekem a txt lenne a legideálisabb, de jpg is oké, ha azt végre sikerül függőlegesen kettévágnom, mármint tömegesen jpg file -okat. :)

[ Szerkesztve ]

(#34241) mzx válasza mzx (#34240) üzenetére


mzx
senior tag

( 1-hez: sőt.. jut szemembe, ha ma átlépek windows -ra, megnézem a (mutlifunkciós) Total Commander file kezelőt... az sokmidnenre alkalmatos; itt eddig a Thunar-ba és a PCMan -be is belepislantottam, de nem látok csoportos átnevezés funkciót. Mindjárt átlépek Lxdre-ről Gnome-ba, mert ott van Nautilus... )

[ Szerkesztve ]

(#34242) mzx válasza mzx (#34241) üzenetére


mzx
senior tag

( Meg van! csoportos átnevezés: windows-ban TotalCommader -rel megoldható. )

[ Szerkesztve ]

(#34243) dbius válasza mzx (#34242) üzenetére


dbius
veterán

Nem kell hozzá Total Commander. Linux alatt pl. a Double Commanderrel is tökéletesen meg tudod oldani a csoportos átnevezést és még egy teljesen jól használható fáljkezelőt is kapsz: Legújabb daily snapshot, de érdemes ezt használni, mert több funkciót tud, mint a gyárilag letölthető.

[ Szerkesztve ]

(#34244) dbius válasza dbius (#34243) üzenetére


dbius
veterán

Egyszerűen kitömöríted a home könyvtáradba pl. DC alkönyvtárba, majd készítesz egy indítóikont hozzá és már használhatod is.

(#34245) mzx válasza Brutforsz (#34236) üzenetére


mzx
senior tag

Meg van a hiba oka! :) Most már nálam is le lehet menteni jpg-be egész oldalt (a végigscrollozható html-t), a védett ebook esetén is , Screen Capture Elite -tel is, Screengrab -bal is! :)

A hiba oka nálam az volt, tegnap először akként próbáltam ki, hogy levettem a pipát a Mozilla beállításoknál a Java engedélyezése elől, így nem működött, majd észbe kaptam, hogy a Java SCRIPT elől kéne levennem a pipát, így se működött, pedig ezt említetted.
Most pedig rájöttem, csak akkor fog működni a végigscrollozható egész böngészőoldal lefotózása jpg-be, ha mindkettő elől leveszem a pipát. :) Logikus, hiszen java-java, összefüggenek egymással ... sorry, nem gondoltam végig tegnap maradéktalanul a hibalehetőségeket.
De most oké. :)

A köv. lépés:
méghatékonyabb, ha egyben le tudom metneni, mindegy , milyen formátumba, a védett ebook-t. Végső soron TXT lenne nekem ideális, esetleg JPG.

Az utáni lépés (jpg formátum esetén, de egészen más terveimhez is kellene) :
A jpg-k függőleges kettévágása, ami még továbbra is kérdéses.

Köszönöm az eddigi ötleteket. :)

[ Szerkesztve ]

(#34246) mzx válasza dbius (#34238) üzenetére


mzx
senior tag

Köszi neked is! :) Ld.:közvetlen előző hsz-em.

(#34247) mzx válasza mzx (#34245) üzenetére


mzx
senior tag

( Utólagos függőleges kettévágás pl. az esetben szükséges számomra, amikor dupla könyvoldalt screen shot -olok. Dupla oldalt azért érdemes, mert fele annyi screen shot készítéssel, azaz fele annyi manuális beavatkozással jár. )

(#34248) dbius válasza mzx (#34246) üzenetére


dbius
veterán

Lapozd át ezt, pont a jpg függőleges, tömeges kettévágásáról érdeklődnek: [link]

(#34249) Brutforsz válasza mzx (#34245) üzenetére


Brutforsz
aktív tag

Hiába lenne a txt az ideális, az biztosan nem fog menni (legfeljebb hatalmas munkával - és egy jó OCR programmal), mivel a védett könyvek kép formátumban vannak fent, 1 oldal 1 jpg.

A jpg-k függőleges kettévágásához megint csak az ImageMagick lenne az ideális, ezért célszerű lenne rájönni, miért nem működik Nálad.

Ez a parancs lenne jó:
convert *.jpg -crop 2x1@ +repage +adjoin kicsi_%d.jpg

[ Szerkesztve ]

Te sejted, kik vagyunk, mi tudjuk, ki vagy.

(#34250) dbius válasza dbius (#34248) üzenetére


dbius
veterán

Ez is eléggé hasznosnak tűnik: [link]

Szerk:

Kipróbáltam, egy könyvtárba átmásoltam x db. jpg képet, majd az alábbi paranccsal sikeresen, függőlegesen kettévágta mindet :K

convert *.jpg -crop 50%x100% +repage mod_%d.jpg

A szétvágott képek mod**.jpg néven kerültek elmentésre.

Pl.:

Eredeti kép:

Ketévágott kép:

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (téma lezárva)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.