Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- [K2]: Synology NAS és a felhő
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- weiss: Lakodalom van a mi utcánkban...
- droidic: Windows 11 önállóság nélküli világ: a kontroll új korszaka
Aktív témák
-
ronaldo
őstag
Az miért van, hogy most frissítettem 9.04-re és induláskor egyrészt nem találja az ubuntus képet amit a bejelentkező képernyőnek szokott megjeleníteni (ez mondjuk még kisebb baj, ha tudnám, hol lehet ezt módosítani (?) )
másrészt ki volt nekem rakva egy proci órajelmódosító kis alkalmazás, viszont induláskor arra is rámondja, hogy a cpu órajelének változtatása nem támogatott, vagy valami rosszul van beállítva. Ez viszont már kényes téma akkumulátor szempontból...
-
fradi81
veterán
Hogyan lehet a hangkártya beálításait alapra állítani? Tehát ami a telepítés után volt mert már hang sincs.
Az normális hogy nálam nincs /etc/modules.conf csak simán modules file kiterjesztés nélkül?
-
Cinege45
tag
Nem filmet, file-t írtam...
Egy külön HDD-n van az UBUNTU 8.10 és csak egy partíció van!
Mivel 3 darab HDD van A linuxos HDD RAID kártyával megy.
(korábban nem csinálta azt mint most, ezért nem értem se azt, hogy miért írja ki azt amit kiír a megnyitásra, sem pedig azt, hogy miért lép ki pár másodperc után a weblapból)
A böngésző Firefox. -
Cinege45
tag
Valaki a 15390-re?
Köszi! -
rekid
addikt
Hello!
Kérdés:
Olyan jelenseggel talkoztam amit eddig nem tudtam megválaszolni sem megcsinalni
Szoval dual boot volt egy vista egy 8.10 es ubival. vistat legyalultam fel xp. Grubot helyreallitottam. Ubi beboot minden megy, kiveve hogy eltuntek az asztalrol az ikonjaim és kitenni sem tudok

Lattaok mar ilyet?
-
törölt tag
válasz
werszomjas
üzenetére
unetbootin-ban szerintem úgy a legegyszerűbb, ha letöltöd a megfelelő ISO-t, és azt nyitod meg vele, meg teszed fel a pendrive-ra. amúgy gondolom a netinstall az valami olyasmi, hogy csak a legszükségesebb dolgokat teszi fel, hogy a telepítő elinduljon, és netről húzza le a csomagokat. a live meg ad egy kész, futtatható rendszert, de persze ettől még szintén lehet telepíteni róla.
azt meg szerintem kicsit át kell értékelned, hogy "format c", linux alatt más a fájlrendszer felépítése. de ezt a telepítőnél a partícionálás részben meg is fogod látni egyből
ha nem kell az XP, akkor telepítheted annak a helyére nyugodtan. -
werszomjas
addikt
HEllo.
Van egy laptop, felszeretném tenni a legujabb ubuntut.
kérdésem:
melyik a jobb?
ha csinálok ezzel a unetbootin progival egy live pendrive-ot, és arrol futtatom, és nem is nyulok az XPhez.
vagy ha format c: , és feltelepitem 1-1ben a c meghajtora??
sebességre, megbízhatóságra melyik megoldas a jobb?
másik kérdésem, ebben az unetbootinban, 2 valasztas van:
9.04 Live
9.04 NetInstallA Live az a live pendrive, a net istall meg az hogy, akkor arrol bootol es lehet telepiteni?
vagy mi a különbség?
koszi

-
Cinege45
tag
Lenne 2 kérdésem:
-Amikor lehívok egy weblapot kb. 10-15 mp múlva egyszerűen "kiugrik" és
újra be kell írni-hívni,-Amikor meg szeretnék nyitni valamelyik HDD-n egy filet kiírja, hogy:
A mappa tartalma nem jeleníthető meg "disk"
Az átviteli végpont nincs csatlakoztatva.Mit tudok csinálni?
Köszi!
-
rtom
senior tag
Jó hír X-Fi tulajoknak: a 2.6.31 kernelben elméletileg már támogatva lesz a vas.
Csak el ne kiabáljam... -
klipsz
csendes tag
Sziasztok!
Segítség kéne szkript írással kapcsolatban!
Ha valaki van aki nagyon vágja hogy mit hogy kell csinálni egy bash szkript
készítésénél az jó lenne ha tudna segíteni!
A feladat a következő lenne:
http://pingvin.duf.hu/adat_,
helyről letölthető a fájl amivel különböző szűréseket
kell végezni!
A feladat:
Készítsen szkriptet,ami elvégzi a következő feladatokat:
-Írja ki azon legfiatalabb 5 úr adatait,akinek a nevében nem szerepel sem a "B" sem a "t" betű és 98000-nél nem keresnek többet (awk felhasználásval)
-Melyik városban él a legkevesebb hölgy?Listázzuk az egyes városok neveit,és az ott élő hölgyek számát,darabszám szerint csökken sorrendben (awk felhasználásval)
-Melyik hónapban születtek nagyobb arányban hölgyek?Írassuk ki az egyes hónapok sorszámát és az akkor született hölgyek %-os arányát három tizedes jegy pontossággal, %-os arány szerinti csökkenő sorrendben (awk-t használva) -
Major Major
senior tag
válasz
Csakénvagyok
üzenetére
Én nem igazán értem a helyzetet. Nem csatolja fel azt a partíciót a nautilus?
-
fradi81
veterán
válasz
body007
üzenetére
balazs@balazs-desktop:~$ sudo aticonfig --odgc
Default Adapter - ATI Radeon HD 3450
Core (MHz) Memory (MHz)
Current Clocks : 300 500
Current Peak : 600 500
Configurable Peak Range : [300-600] [500-600]
GPU load : 0%
balazs@balazs-desktop:~$ sudo aticonfig --lsp
Error: POWERplay is not supported on your hardware.Nálam úgy néz ki működik mert csak 300mhz 600helyett, ha nem fut játék. Ennek ellenére azt írja nem támogatja

-
Csakénvagyok
őstag
válasz
Csakénvagyok
üzenetére
Erre valaki?
-
ATI-n, h kell életre kellteni a powerplay-t? Nekem nem megy:
body@body-desktop:~$ sudo aticonfig --odgc
Default Adapter - ATI Radeon HD 4800 Series
Core (MHz) Memory (MHz)
Current Clocks : 625 993
Current Peak : 625 993
Configurable Peak Range : [500-700] [750-1200]
GPU load : 0%
body@body-desktop:~$ sudo aticonfig --lsp
Error: POWERplay is not supported on your hardware.másik, a procit se sikerül neki rendesen vezérelni:
mi lehet a problémája?
-
fradi81
veterán
hello
Gnome felületet használok de kipróbáltam a kde-t majd leszedtem a nagyját, azóta a kék kubuntu felirat jön be indításnál, leállításnál. Mit kell még leszednem hogy az eltünjön és visszajöjjön az ubuntu? -
rtom
senior tag
Javasolt inkább a csomagkezelőt illetve a tárolókat használni, utóbbiakhoz is tudsz hozzá adni, ha szétnézel a rendszer -> adminsztráció -> szoftverforrások menüpont alatt. Ha nem tetszik, akkor a következő lépésben érdemes .deb csomagokat vadászni, ezek dupplaklikkre települni fognak, esetleg vinnyognak, ha nem telepíthető függőséget lelnek. Ha nem találsz .deb csomagot sem, akkor a forrásból fordításhoz pedig íme Vladi cikke.
-
floatr
veterán
válasz
csibor
üzenetére
Menetközben kicsit elgondolkodtam: egyazon routeren lóg a két gép?
Ha igen, és van samba, és a két gépen (de legalább a megosztásoson) nem aktív a tűzfal, vagy átengedi a másikat:
A Places menüből elvándorolsz oda, ahol a tranzakciós csatateret akarod összerakni pl.: Places/Home Folder és ott mondjuk a Public könyvtárat kiválasztod. Jobbklikkes menüből Sharing options kiválaszt. "Share this folder" bejelöl (ha szolgáltatást kell hozzá telepíteni, akkor azt végigkattintgat), esetleg lehet engedélyezni azt h írható legyen a megosztott könyvtár. Ha csak rövid időre kell, akkor lehet engedni a guest hozzáférést is (de ezt utána célszerű megszüntetni).
Ha ez megvan, akkor van egy olyan megosztásod amit úgy érsz el a másik gépről h bepötyögöd pl panacssorba h
nautilus smb://<ip-cím>
sakkor felgyön egyből egy nautilus ablakban a gépen lévő össze megosztás
De ugyanezt lehet a Places/Connect to Server... menüpontból is (service type: windows share; server: <ip-cím>), és már látod is -
csibor
addikt
Adott 2 gép az egyiken 8.o4,a másikon 9.o4,és router-en keresztül kapcsolódnak a netre.Hogyan tudnák adatokat mozgatni a 2 gép között?Hiába állitom be a Dell latitude 12oL bill kiosztását nem tökéletes
o <í, í< <, -
nelz
csendes tag
Hali!
Nem nagyon értek az ubuntuhoz mert eddig windowst használtam mindig és nemtudom, hogy kell telepíteni bármilyen progit rá, amit nem csomagkezelővel szedtem le csak ugy innen onnan.(persze linux-os programok)
Köszi:Gergő
-
Csakénvagyok
őstag
Üdv
Ubi 9es alól hogy teszem láthatóva egy másik partición levő, Ubi 8as alól visszamaradt könyvtárakat/fájlokat.
-
MichaelSD
őstag
Linuxos éjszakám van.
Felmountoltam a NASomat (NFSl) a következő paranccsal:
sudo mount 192.168.1.109:/dark /home/michael/Mounts/dark
Két gond van:
- nem tudok írni (törölni a NASon)
- sehogy nem tudom beírni azt fstabba, hogy automatikusan bemountolja magát
(/192.168.1.109:/dark /home/michael/Mounts/dark nfs rw,hard,intr 0 0)Ötlet?
-
MichaelSD
őstag
Következő kérdés:
MP3, OGG lejátszás megy, de a WAV nem. Valami ötlet? Kubuntu 9.04-em van.
PS: megy a remote desktop a Vista gépre, nagyon laza...

-
premete
veterán
Ma tettem fel a 9.04-et, (Kiwilinux) Borzasztó lassan tölti be a weboldalakat, pedig a sebesség rendben van, a frissítéseket 3500 kB/s sebességgel szedi. Van valami beállítás, ami a régebbi változatokban nem kellett? Benne lévő Tűzrókát használnám.
-
Siriusb
veterán
válasz
Major Major
üzenetére
Újraindítás után megjavul. Figyelni fogom, mit csinálok, amikor előjön ismét, hátha beazonosítható lesz a probléma forrása.
-
-
dbius
veterán
Hagyd a kártyán a vinyót(kat) és bootolj ubuntu live-cd-ről, hátha úgy feláll a rendszer. Ha így lenne, akkor a partíciószerkesztőt indítsd el és nézd meg, hogy melyik vinyót hol látja (dev/sd0, stb...) Továbbra is mondom, hogy szerintem itt lesz a bibi, mert megkeverednek...
-
Vladi
nagyúr
-
terfy
csendes tag
Úgy néz ki, hogy ezek a dolgok rendben vannak. Sajnos nem ezek okozzák a problémát.
Egyre inkább vmilyen hw összeférhetetlensége gyanakszom, mert ha rá vannak dugva a kártyára az új HDD-k, akkor a biosban sem tudok megmozdulni, belép és onnan, mintha lefagyott volna a gép ... Csak akkor meg az a kérdés, hogy ha később dugom rá a wincsiket, akkor miért javul meg? -
dbius
veterán
Ha erre az új kártyára rá vannak dugva a vinyók és úgy bootolsz, azt megnézted, hogy a vinyók boot sorrendje nem változott-e meg?? (Szerk:biosban)
Ezen kívűl még azt tudom elképzelni, hogy a
/boot/grub/device.map
fájl tartalmát lehet módosítani kellene, mert megkeveredtek az eredeti felálláshoz képest.
Nálam ez a tartalma:
(hd0) /dev/sda
(hd1) /dev/sdb
(hd2) /dev/sdcHogy jobban értsd, mit akarok mondani. Esetemet alapul véve látod ezt a felállást, azaz a hd0 eszköz nem más, mint a /dev/sda vinyóm.
Azonban ha rárakod az új kártyára a vinyókat, lehet, hogy ez a sorrend felborul, és nem ez lesz a vinyók sorrendje, ezért nem tudja elindítani a grubot.
Egy kérdés közben: Grub nem ír ki valamilyen errort, amikor elakad?? Mert az sokat segítene. (nem olvastam túlzottan vissza, hogy ilyesmiket írtál-e már)
-
terfy
csendes tag
válasz
sh4d0w
üzenetére
Érdekes dolgokat találtam: ha az új HDD-k nélkül indítom a gépet, akkor ha belépek a grub menüjébe és rádugom a wincsiket, majd a grubból kiválasztom a rendszerindítást, akkor már hajlandó bootloni, viszont, ha rajt vannak az új HDD-k, akkor a grub menübe se lehet belépni, lefagy a rendszer.
Egyre inkább arra gyanakszom, h az alaplap (intel D945GCLF2) és a kártya (sil st114) nem szeretik egymást ... -
Siriusb
veterán
Tud valaki segíteni, hogy kubuntu 9.04-ben hogy tudok faxprintert létrehozni? Az efax manualja alapján nem sikerült.
Vagy a másik lehetőség, hogy ps ill akaármilyen más formátumú fájlt amit pl. egy ooo word-ből létre tudok hozni, miként konvertálhatom át _egyszerűen_ tiff-é, amit az efax megeszik? A gs-t még nem sikerült használnom
-
-
pite4
tag
Letöltöttem pendrive-ra az ubuntu-9.04-netbook-remix-i386 img fájl-t. Ezek után mi a the endő?

-
De miért nem jó úgy, hogy az alaplapon van a HDD? Nyilván a rendszer bootoláskor ott keresi, mert telepítéskor ott volt. Biztosan meg lehet egyébként oldani újratelepítés nélkül is, szerintem akörül keresgélj, hogy amikor a kártyán van a lemez, milyen device nevet kap...
-
terfy
csendes tag
válasz
sh4d0w
üzenetére
Köszi a gyors választ.
A kártyát csak most vettem, az alaplapi sata csatlakozóra volt és van is dugva az indító lemez. A kártyával elindul a rendszer, ha nincs a kártyára dugva HDD, ha már betöltött az ubuntu, akkor rá lehet dugni a kártya sata csatlakozóira a HDD-t és minden gond nélkül felismeri, írni és olvasni is tud rajta. Csak elég macerás minden bekapcsolásnál eljátszani, h HDD lehúz, gép indul, betölt, HDD vissza. -
-
terfy
csendes tag
Sziasztok!
Beszereztem egy Sil SATA114-es sata kártyát és lenne vele egy problémám. Ha a kártyára rádugom a HDD-t, akkor nem indul az ubuntu (8.04 LTS). Grubon túljut, system starting up ... és ott lehal. Ha nem dugom rá a HDD-t, minden gond nélkül indul a rendszer.
Ha a gép elindul és rádugom a HDD-ket, akkor simán tudja őket használni, csak elindulni nem hajlandó velük.Találkozott közületek valaki ezzel a problémával?
-
-
thug
tag
Sziasztok!
Megérkezett az Ubuntu 9.04 Desktop Edition (32bit?) postán.
Xp alatt szerettem volna Wubival "bele telepíteni" az xp-be, de nem reagál a wubira, letöltöttem az oldalról a wubit azt gondolván, hogy az a nem kerek, de azzal sem jó!
Aztán csak gondoltam, hogy simán be bootolok róla aztán egy másik particióra feltelepítem, de telepítés elején megállt mint a szeg!
Ubuntu 8.10-vel semmi gond nem volt az simán felmet így!
Gondoltam kipróbálom ezt is!
Szerintetek mi lehet a gőz?

Köszi
-
fradi81
veterán
hali
Hogyan tudnék ezzel a progival [link] létrehozni egy 1 gigás swap partíciót az ext4 partíció végéből? Minden funkció szürke, nem tudok csinálni semmit.Miért van az hogy ha pl megy egy film az smplayerben, vagy épp netrádiót hallgatok a rhytmboxal, és egérrel elkezdek mozgatni egy ablakot, mindegy melyiket, elmegy a hang, mindaddig amíg mozgatom?
-
blokad
senior tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék tőletek kérni. Internetes rádióhoz keresek adáslebonyolító programot, mint Windows alatt a SAM Broadcaster. A barátom csak részlegesen tudott segíteni, hisz az általa ajánlott internet dj console nevű program, miután kiválasztom a profilt nem lép tovább, egyszóval kilép. A segítségeket köszönöm.
Üdv: Blokad -
-
Siriusb
veterán
válasz
Neil Watts
üzenetére
Nem tudom, ubuntuéknál ez hogy van, de windowsnál a 4 G-ba beleszámított a videokártya memória is.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Neil Watts
üzenetére
Megfelelő kernellel az i386 is kezeli a 4g+ ramot. Régen ez a -server jelzésű volt, abba beleforgatták a pae támogatást. Most nem tom hogy hívják.
-
werszomjas
addikt
válasz
Neil Watts
üzenetére
köszii
vilagos -
válasz
werszomjas
üzenetére
Az amd64 az architektúrát jelenti!
A sima i386 akkor kell ha 4GiB RAMnál kevesebb van a gépedben!
Az amd64 kezel 4GiB-nál több ramot! -
werszomjas
addikt
HEllo tok.
a legujabb Ubuntu 9.04 ról lenne egy kérdésem.Ha AMD gépem van, akkor arra mehet a i386 verzio is??
Ahogy olvastam az amd64 az a 64bitest jelenti??
Vagy AMD gépre AMD verziot tegyek?köszi
pite4>>>>http://ubuntu.hu/
-
pite4
tag
Sziasztok! Szeretném kipróbálni azUbuntu Linux 9.04-es verzióját netbookon. A pendrive-os megoldás érdekelne. Ha jól értelmezem ezt letöltöm a pendrive-ra, kikapcsolom, újrindítom és már megy is a Linux? Ha nem tetszik meg simán kikapcsolom, és úgy indítom el a hogy a pendrive nincs bedigva, és xp indul ? Honnan és hogyan tudom letölteni? Előre is THX!

-
-
-
Elég "hülye" kérdésem lenne de mivel Ubi-val kapcsolatos, megkérdem itt

Virtualbox alatt, xp-n milyen tűzfal/vírusirtót használtok? Az álltalam win-en preferált Commodo Internet Security, nem megy rendesen (és mást nem is használok, mivel ingyenes és jófajta a tűzfala). -
-
BluEyes
őstag
Kéne kis segítség.
Kiwi Linux 9.04 (ami ugye valójában Ubuntu) alól nézném az XP-s gépemet VNC-vel, de nem sikerül. Az XP-n az ingyenes 4.2 VNC server fut.
A 8.04 alatt egyszerűen, pár kattintással meg tudtam oldani a dolgot, de most ugyanazzal a módszerrel nem akarja az igazat. VNC protokoll fenn van (xtightvncviewer telepítésével), MUNKACSOPORT-ba beléptetve, tehát látom a hálózat xp-s gépein a megosztott mappákat.
Mi hiányzik még neki? -
rollins
őstag
válasz
Dzsekó
üzenetére
Volt nálam is ilyen. Nem leszek pontos, de a /boot/grub -ban a menu.lst -ben a quiet splash -t kell törölni, vagy kommentezni ahol a splashimage szó szerepel, majd újratelepíteni a grubot, sudo grub-install /dev/rendsz.lemez. Nézz utána.
Más: Mplayer nem tud lejátszani olyan .flv (flash) videókat amire azt írja 0xA audió. Megnéztem, ehhez kéne a w32codec (valami w**.dll file kéne neki ha igaz).
Nem tudja valaki, a w32codec-et csak medibuntu tárolóból lehet csak felrakni? Hozzáadtam a source.list-hez, de apt-get update jelezte, hogy nem érvényes az aláírás a medibuntu cuccaihoz. (Egyébként azzal sem tudta azt a 0xA típusú audiót megszólaltatni.)
Próbáltam külön letölteni w32codecet és berakni a /usr/lib/win32 -be, semmi hatás.
A ubuntu-restricted-extras csomagot nem próbáltam, nem tudom azt érdemes -e felrakni.(?) -
dekoninck
aktív tag
Nem feltétlenül kell driver, a legtöbb hardvert felismerik a Linuxok.
Itt van egy teszteredmény, de már 1 éves, azóta csak javulhat a helyzet. Ha ATI video van benne, ahhoz kellhet driver, részleteket lásd akár ezen a fórumon is.
Aktív témák
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell Precision 7920 Tower Dual Xeon Gold 6132 (28C/56T) 128GB DDR4 2666MHz Workstation
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga X390 - i5-8365U I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- ÚJ Microsoft Surface Laptop 7 13.8" 2K - 120Hz Érintő - Snapdragon X Elite - 16GB - 512GB-2 év gari
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Starlight- 1 ÉV GARANCIA, Kártyafüggetlen,MS3435
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest

Sikerült a net ubuntu alatt! 

o <í, í< <,