Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-24 13:50:05

LOGOUT.hu

Ubiquiti hálózati eszközök - téma összefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#10301) bon válasza Laca0 (#10300) üzenetére


bon
őstag

Teljesen megszűnt a támogatása, ős régi cucc és jó előre bejelentették a támogatás megszüntetését. Nekem is volt még egy az egyik cégénél, vettetem helyette cloud key 2 plus-t.

A számítógépnek lelke van! - ASUS Prime Z690-P, Intel CoreI7 13700, 2x16GB DDR5 5200MHZ Kingston, Gigabyte GTX 1060 6GB, Sound Blaster Z, Cooler Master Cosmos C700P

(#10302) kis.zsolt válasza D-LAN|FuRioN (#10297) üzenetére


kis.zsolt
tag

Na, ez gyorsan ment, gratula. És valóban elég jól látni a különbséget! Nem is gondolná az ember, de az lesz, amit mondtál: spóroltak és racionalizáltak, lefaragtak - de végül is jó lett a végeredmény.

Az Unifi Controller újabbik felületéről:
Tikkelt a szemem, mikor megláttam az első próbálkozásokat az új felülettel. Percekig barangoltam, hogy megtaláljam a kellő beállítási lehetőségeket. Aztán mostanra ott tartok, hogy rákaptam az újra, mert már uncsi oda-vissza kapcsolgatni, ugyanakkor szerintem is átláthatóbb, és logikusabb volt a régi.

Csak halkan jegyzem meg (nem akarom elvinni a fonalat), három dolog ha lenne az UDMPSE-ben, akkor az maga enne a kánaán: időzíthető PoE táp-kapcsolás, teljesen kikapcsolható visszajelző LED-ek (nem csak a kis LCM kijelző, hanem az Ethernet LED-jei is, és ventilátorok kézi beállítási lehetősége).

Ne kérdezd: LEGÁLIS!!!

(#10303) Egon válasza kis.zsolt (#10302) üzenetére


Egon
nagyúr

Ebből a háromból max. az első az, amire tömeges igény lehet szvsz. Mivel az UDM Pro széria rakcbe szerelhető, a tipikus célközönség jó része vélhetőleg rackben is használja - a rack pedig nem az iroda/nappali közepén szokott lenni, hanem egy külön helyiségben, ahol általában nem zavaró sem a fény (legalábbis ami abból a pár kis ledből jön), sem a hang.

Szerk.: a többi nem neked.
Btw a kamerás eszmecseréhez szívesen hozzászóltam volna pár gondolat erejéig, mert úgy látom elég nagy homály van ezzel kapcsolatban a fejekben, de tiszteletben tartva a topicgazda kérését, visszafogtam magam.

[ Szerkesztve ]

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#10304) rekop válasza Laca0 (#10300) üzenetére


rekop
Topikgazda

Én nem találtam arra vonatkozó információt, hogy a remote access kontroller verzióhoz lenne kötve. A https://network.unifi.ui.com/-ról próbálod elérni?

Eladó dolgaim: https://tinyurl.com/5n7jmuvj

(#10305) kis.zsolt válasza Egon (#10303) üzenetére


kis.zsolt
tag

Jogos, de picit árnyalnám.
Nekem 19U-s Rack szekrényem van a pincében, és a dolgaim ebben élik életüket, így sem a zaj, sem a fény nem zavar. Csupán energiamegtakarítási oldalról közelítettem meg a témát a LED-kikapcsolást illetően (is).
Sajnos az UDMPSE fehér LED-jei elég komoly fényszennyezést produkálnak,és ezzel 0/24-ben áramot is fogyasztanak, még ha keveset is. Ezt sokan pedzegetik az UniFi fórumán is.
Igaz, nem rack, de a Synology NAS-om 6 LED-je tudja ezt a funkciót... és az ősrégi ASUS routerem is tudta, míg a villám meg nem kóstolta. Érdekes módon a céges Cisco és TP-LINK rack switcek viszont évek óta tudják a LED-jeiket ki/be kapcsolni a kezelőfelületen keresztül, akár időzítve is. Szóval szerintem nem ördögtől való dolog, de nem élet-halál kérdés az UniFi OS-be illesztése.
Addig is leltem valamit, ami 3 éves ugyan, de lehet, ha lemegy a garancia, ki fogom próbálni.

Ne kérdezd: LEGÁLIS!!!

(#10306) rjy08 válasza Laca0 (#10300) üzenetére


rjy08
tag

Én épp a napokban frissítettem fel az UCK1-eket 6.5.55-re. Minden elérhető és szépen megy.

(#10307) rjy08 válasza kis.zsolt (#10302) üzenetére


rjy08
tag

Vegyesek az érzelmeim az új UI-val, használnám is hosszabb távon, de következő alkalommal, mikor rálépek a controllerre, a régi UI fogad! :D
Eléggé ragaszkodik hozzám ezek szerint! :D
Belépek a beállításokba és a new UI aktív, de mégis a régivel megy. Már többször visszakapcsoltam, de akkor is visszaáll a régire. Szerintetek? :D

(#10308) rjy08


rjy08
tag

Esetleg az évek alatt belekerült az a funkció a Controllerbe, hogy adott vezérlőn egy másik Site-ot jelöljek ki alapértelmezettnek? A régit pedig törölném. Mongo db kókányolás nélkül.
Ahogy keresgélek, még nem leltem rá, de hátha ettől függetlenül létezik már a dolog.

(#10309) Rocko007 válasza rjy08 (#10308) üzenetére


Rocko007
aktív tag

A legjobb tudomasom szerint nincs ra hivatalos lehetoseg.

(#10310) DJ. Ru$y


DJ. Ru$y
félisten

Régi VS Új felület diskurzushoz:
Új felületen hol találom meg az USG/UDM által mért automatikus sebességméréseket grafikonon? Nem az utolsót, visszamenőleg a többit is, ahogy a régi felület statisztika, Speedtest menüpontja alatt?! :R
Köszi

Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok! Használd a fórumot! | R.I.P PH!TV!

(#10311) rekop válasza DJ. Ru$y (#10310) üzenetére


rekop
Topikgazda

Dashboard->Internet Health->Insights

Eladó dolgaim: https://tinyurl.com/5n7jmuvj

(#10312) rjy08 válasza Rocko007 (#10309) üzenetére


rjy08
tag

Én is úgy látom. Viszont az egyik kevésbé forgalmas UCK gen1-es Controlleren kipróbáltam a MongoDB mókolást és sikerült.

(#10313) DJ. Ru$y válasza rekop (#10311) üzenetére


DJ. Ru$y
félisten

Na ott nem mutat nekem semmit visszamenőleg, csak az előző 24 órában a használatot, az alsó grafikon üres. Ha átmegyek a régi felületre, ott viszont ott vannak az automatikus (meg a kézi) speedtestek. :(

Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok! Használd a fórumot! | R.I.P PH!TV!

(#10314) rekop válasza DJ. Ru$y (#10313) üzenetére


rekop
Topikgazda

Őszintén szólva én nem használtam az automatikus tesztet, de most kíváncsiságból bekapcsoltam, és nekem sem mutatja a grafikon. Pedig biztosan ott kellene lennie, akkor ezek szerint ez a része kicsit bug-os még.

[ Szerkesztve ]

Eladó dolgaim: https://tinyurl.com/5n7jmuvj

(#10315) gyuszos válasza Egon (#10303) üzenetére


gyuszos
tag

"Btw a kamerás eszmecseréhez szívesen hozzászóltam volna pár gondolat erejéig, mert úgy látom elég nagy homály van ezzel kapcsolatban a fejekben"

Mivel nem kicsit érintett vagyok, felcsigáztál, vajon mi ütőset mondanál, tisztulna-e nálam is a homály.... :Y

Valóban kár, hogy ennyire korlátolt a topik.....

(#10316) vicze válasza rekop (#10314) üzenetére


vicze
félisten

Nekem a régi UI-n is szar volt, random volt random nem, és mivel Gbit-et nem tud mérni, így csk az volt az eredménye hogy elment a netem tőle mikor épp úgy döntött hogy nem tud mérni...

(#10317) Egon válasza gyuszos (#10315) üzenetére


Egon
nagyúr

Először is: felmerült kérdésként, hogy "ha szabálytalan, akkor miért kéri el a rendőr, miért nem büntet meg érte" stb. Nagyon egyszerű. A rendőr bizonyítékot gyűjt, az már őt kevéssé érdekli, hogy az ügyészség illetve a bíróság mit ítél használható bizonyítéknak. Másrészt nem az ő dolga a személyes adatok kezelésének jogszerűségének eldöntése: az adatvédelmi hatóság (NAIH) jár(hat) el adott esetben (plusz a bíróság, ha feljelentés érkezik személyes adattal való visszaélésről). De ettől még nem lesz jogszerű az adatkezelés.
Aztán jön a "milyen bajom lehet belőle" kérdés. Ez is egyszerű. Csak egyszer tévedjen arra az utcaszakaszra, amit magánszemély kameráz, egy tudálékos önjelölt jogvédő (aki esetleg a megítélhető sérelemdíjra hajt), és ő fog feljelentést tenni a hatóságnál, vagy akár bírósághoz fordulni. Persze egy adatvédelmi vizsgálat során bizonyítékot fognak gyűjteni (hogy pl. rögzítik-e a kameraképet vagy senem, stb.) és egyáltalán nem biztos hogy egy magánszemélyt komolyabban szankcionálnak az előtte levő utcaszakasz kamerázásáért, de szerintem senkinek sem hiányzik egy ilyen vizsgálat (és ha sor kerül rá, utána mindenképp kötelezni fogják arra, hogy pl. maszkolja el a közterületet kamerázó részt vagy egyéb módon vessen véget a jogsértésnek). Persze azon nyilván hosszasan el lehet vitatkozni, hogy ennek mekkora esélye van, de én szeretem jelezni, hogy a pakliban ez is benne van, kizárni nem lehet egy ilyen eseményt...
Minden más (pl. a fedélzeti kamerákkal kapcsolatos álláspont vagy éppen a munkahelyi kamerákra vonatkozó szabályok) világosan kiolvasható a NAIH állásfoglalásokból, ajánlom ezeket tanulmányozásra azok részére, akiket mélyebben érdekel a téma (illetve adott esetben PM-ben válaszolok a felmerülő kérdésekre).

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#10318) rekop


rekop
Topikgazda

UniFi OS - Dream Machines 2.4.27 - Release Candidate
Frissítés előtt érdemes figyelmesen átolvasni a leírást!

Eladó dolgaim: https://tinyurl.com/5n7jmuvj

(#10319) Rocko007 válasza rekop (#10318) üzenetére


Rocko007
aktív tag

EA-ban feltettem a mult heten, minden frankon mukodik (UDM PRO), kb. 40 percig matekozott. Innen mar a v3 fog erkezni?

(#10320) tothbe válasza Rocko007 (#10319) üzenetére


tothbe
addikt

Igen, azt mondják, hogy ez az utolsó lépcső a v3 előtt.

By(e) Tothbe

(#10321) kis.zsolt válasza tothbe (#10320) üzenetére


kis.zsolt
tag

Végre akkor már egységes lesz ez a vonal - remélhetőleg.

Ne kérdezd: LEGÁLIS!!!

(#10322) gyuszos válasza Egon (#10317) üzenetére


gyuszos
tag

Azt hittem valami újat tudok meg.....hát nem.
Üzemeltetőként rengeteg vélt vagy valós bűncselekmény felderítéséhez biztosítottam már felvételt a hatóság részére, így bizton állítom, amit korábban is, hogy a tv. és a valóság ha valahol hát itt biztosan külön utakon jár.

Nagyon jókat lehetne erről beszélgetni, esetleg még vitázni is, de nem itt, privátban meg semmi értelme.

Neked köszönöm a választ, a topikgazdának pedig a türelmet. :R

(#10323) rjy08


rjy08
tag

Azt esetleg tudja valaki, hogyan lehet Windowsra telepített Controller adatbázisához kapcsolódni? Serényen googlizok, próbálkozom, de eddig nem jött össze. Olyan, mintha a MongoDB nem 27117-es proton üzemelne.

(#10324) rjy08 válasza gyuszos (#10322) üzenetére


rjy08
tag

Én is szívesen részt vennék ilyen eszmecserén, gyűjtenék némi plusz infót, tapasztalatot.

(#10325) MasterMark válasza rjy08 (#10323) üzenetére


MasterMark
titán

Tűzfal?

Switch Tax

(#10326) rjy08 válasza MasterMark (#10325) üzenetére


rjy08
tag

Engedélyezve.

(#10327) MasterMark válasza rjy08 (#10326) üzenetére


MasterMark
titán

Mármint mi? :D Úgy értettem hogy vagy kapcsold ki, vagy nézd meg hogy van-e rá szabály hogy egyáltalán engedjen csatlakozni bárkit is arra a portra csakúgy. Vagy csinálj rá szabályt.

Vagyis ha nem éred el, akkor én a Windows tűzfalra tippelek mint gond.

[ Szerkesztve ]

Switch Tax

(#10328) Laca0 válasza rekop (#10304) üzenetére


Laca0
addikt

Ahhh nem! Hanem a unifi.ubnt.com-on.
Az új címen működik! Az új címen látom mindhárom rendszeremet! 2db Gen1-es CK-el fut egy pedig szoftveressel. :DD

Xiaomi 11 Lite 5G NE Dual 8/128 | Redmi Note 8 4/64 | MikroTik hAP AC2 | Sony KD-55XH8096 | LG 47LM620S | Denon AVR-1612 | Eltax Experience 5.0 | Egreat R6S

(#10329) vicze válasza rekop (#10318) üzenetére


vicze
félisten

Egyre kaotikusabb a release cycle, CK2+ már december óta 3.0-on van...
3 napja a DM-ek (kivéve az SE) még 1.x-en voltak, most egyből 2.x.
Nem teljesen értem, hogy az első két DM miért van ennyire "lemaradva", főleg a CK2-hoz képest. :F

(#10330) Laca0 válasza Egon (#10317) üzenetére


Laca0
addikt

Látom, OFF-os lett a téma, csak annyit tennék hozzá, hogy pont most tanultam ezekről és aki kamerás témában érdekelt, jobb ha utánajár a dolgoknak, legobb, ha egy adatvédelemben jártas emberrel, ügyvéddel beszél! Büntettek már meg nagy összegekre magánszemélyeket is közterület és/vagy szomszéd akármilyen kis területének figyeléséért is!!! Nagyon kényes téma!!!

Xiaomi 11 Lite 5G NE Dual 8/128 | Redmi Note 8 4/64 | MikroTik hAP AC2 | Sony KD-55XH8096 | LG 47LM620S | Denon AVR-1612 | Eltax Experience 5.0 | Egreat R6S

(#10331) devil-k válasza Laca0 (#10330) üzenetére


devil-k
nagyúr

A ma tanultam ezekről és a gyakorlat nem ugyanaz.

- mozi bolondéria -

(#10332) rjy08 válasza MasterMark (#10327) üzenetére


rjy08
tag

Bocs, engedélyezve van a port elérés, ezt akarta jelenteni :D
Természetesen próbáltam kikapcsolt állapotában is.
A probléma ott volt, hogy meg kellett adnom a dbpath kapcsolóval az adatbázis elérési útvonalát.
Aztán a következő "probléma" az volt ,hogy a CLI ott megállt hogy "waiting for connections on port 27117. Azt olvastam több helyen, hogy ez így rendben van, másik cmd-ből kapcsolódjak.
Tegnap ott hagytam abba hogy mongosh-t telepítettem és próbáltam kapcsolódni, de nem sikerült. A CLI valamilyen wire version 5-re hivatkozott, amitől frissebb kellene. Gondolom régi a mongodb verziója, és régebbi mongosh verziót kell letöltenem , hogy tudjak kapcsolódni.
Ma folytatom ha lesz időm rá. :)

(#10333) rjy08 válasza rjy08 (#10332) üzenetére


rjy08
tag

Nos, sikerült is, vissza kellett mennem egy jóval régebbi mongosh verzióra, hogy tudjak kapcsolódni. Ezt követően már gyorsan ment a többi.

(#10334) haddent


haddent
addikt

Sziasztok újra!
Pár napja kérdezősködtem, hogy mi a vélemény az U6-Lite -ról, esetleg 2db -ról és azt mondtátok, hogy inkább 1db U6-Pro érdemes. Mi erre az indok? Nem jobb, észszerűbb 2db gyengébb? Tényleg jobb 1 pro? Mert találtam lite -ot 53 -ért, pro -t meg 68 -ért, el is hoznám.. Csak még agyalok, hogy melyiket? :F

(#10335) rekop válasza haddent (#10334) üzenetére


rekop
Topikgazda

Lehet elkerülte a figyelmed, korábban válaszoltam már neked, amiben leírtam az én véleményemet ezzel kapcsolatban.

Eladó dolgaim: https://tinyurl.com/5n7jmuvj

(#10336) Egon válasza haddent (#10334) üzenetére


Egon
nagyúr

Ennyiért nyilván a Pro, gondolkodás nélkül.
Btw talán célszerűbb felrakni először csak egyet, aztán ha nem elég, akkor bővíteni.
Én nagyot csalódtam az LR-ben: kettő darab téglafalat nem képes átvinni normálisan (2.4 GHz-es wifi is akadozik), egy 80 nm-es szinten, és oda lett téve, amit a tervező program mutatott.

[ Szerkesztve ]

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#10337) haddent


haddent
addikt

Köszi mindkettőtöknek! Közben elhoztam a Pro -t, nem bírtam magammal. A második PoE injektort hozom el, ennek a dobozán mostmár konkrétan szerepel, hogy GIGABIT, és mégis, konkrétan nem megy 100mbps felé a sebesség. A kliens egy iphone 13 Pro, ami a TPlink AX10/AX1500 -zal olyan 7-800 -t tud. Mit rontok el? Kezd nagyon kiborítani? :F

(#10338) haddent válasza haddent (#10337) üzenetére


haddent
addikt

Szerk. lejárt, na, csak sikerült kipréselnie nyamvadt 400mbpst, de lássuk be, ez is nagyon gyenge a szakadt kis tplinkhez képest és az iphone is többet bír. Nem értem mit bénázhatok?

(#10340) MasterMark válasza haddent (#10338) üzenetére


MasterMark
titán

Most itt miről van szó? Milyen eszköz? Milyen beállítások?

Mit ír pontos linksebességként?

Switch Tax

(#10341) haddent válasza MasterMark (#10340) üzenetére


haddent
addikt

Rx/Tx rate -re tök szépen odaírja, hogy az bizony 1.2Gbps, csak hát.. nem az :DDD iPhone 13 pro -val tesztelgetek, U6 pro. Konkrétan ott tartok, hogy kikapcsoltam a 2.4Ghz teljesen és csak 5Ghz -cel, mert vagyok nagyon béna vagyok, vagy nagyon visszáru lesz hétfőn :F

(#10342) Protezis válasza haddent (#10338) üzenetére


Protezis
őstag

80 MHz?

(#10343) haddent válasza Protezis (#10342) üzenetére


haddent
addikt

Így van, 80Mhz, 36 -os csatorna. Automatán volt, de úgy még rosszabb volt, ezért kézzel beütöttem neki amint a tplink ment eddig vígan. (160Mhz -et az iphone nem szerette)

(#10344) Egon válasza haddent (#10343) üzenetére


Egon
nagyúr

Csak halkan jegyzem meg, hogy egy szaros mobil vonatkozásában nem értem, mire nem elég 400 (de akár 100) Mbit...
Nekem speciel többet érne a normális lefedettség, de jelenleg az se jön össze... :(
Amennyibe került az egész rendszer, egy kicsit már megbántam hogy beruháztam: a jelek szerint eléggé pénzkidobás volt (főleg hogy az Ubi rendszernek elvileg pont a wifi lenne az erőssége...).

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#10345) MasterMark válasza Egon (#10344) üzenetére


MasterMark
titán

Nincs az a wifi ami két rendes falon át jó lenne.

Switch Tax

(#10346) Egon válasza MasterMark (#10345) üzenetére


Egon
nagyúr

Ennyit simán tudott a régi AC Lite is (úgy hogy messzebb volt és a falra volt szerelve a plafon helyett), konkrétan nulla (vagy még annál is kevesebb) előrelépés van.
Másrészt a falon a háló irányában van egy méretes boltív, ergo nem teljesen tömör falról beszélünk, és a háló ajtaja is az AP felé néz (amúgy nem teljesen értem a "rendes" fal definícióját: téglafalról beszélünk, az egyik főfal, 30 cm-es téglából, a másik közfal, elvileg 10 cm-es téglából építve, szóval nem vályog vagy vasbeton. Asus routerrel pl. írtak olyat hogy 5 falon keresztül is volt jel... :U ).
Harmadrészt ha hinni lehet a dBm értékeknek, az már régen rossz. Egy légtérben az AP-val sincs -40 dBm felett 5 GHz-en a telóm (a fűtésvezérlés központja a főfal túloldalán van az AP-hez képest, a boltív mellet: arra -27 dBm-et ír, de 2.4 GHz-en). Az asszony szerencsétlen iPad-je a hálóban jelenleg -80 (!!!) dBm (nem csoda hogy panaszkodik - nem tudom miért sír, néha a fantasztikus -75 dBm-re is felmegy... ;] :( :W ).
Az olyan apróságokon, hogy iPhone 11-nek nézi a 13-as szifonomat, természetesen fel sem akadok, minek? :U Bár ez lenne a legnagyobb gond... :(

Szerk: vélhetőleg hiba volt hallgatnom az Ubi tervezőre az AP elhelyezése vonatkozásában, bár ha másképp csináltam volna, még többet kellett volna vésni, és az már így is sok(k) volt. A nappali mennyezete helyett a háló felé menő átjáró mennyezetére kellett volna az AP-t tenni, mert akkor a konyha kivételével csak egy főfalon keresztül ment volna a jel (a konyhában meg nem különösebben érdekes hogy van-e wifi vagy senem).

[ Szerkesztve ]

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#10347) haddent válasza Egon (#10344) üzenetére


haddent
addikt

Mindenre elég. Nem erről van szó. Két dolog miatt váltottam: marginális sebességnövekedés, mert nem volt meg az a throughput ami kábelen (igen igen a wifi sosem kábel, de azért egy 70 ezres AX -es Pro készülék esetén mondjuk 5 méterről légvonalban lehetne hibahatáron belül szvsz.), illetve enterprise feature -ök, stabilitás növelés, stb. Na most a feature -ök megvannak, tök jó, meg csillivilli minden, de konkrétan említett eszközt szétveri jelenleg a TpLink AX10/AX1500 ami egy budget entry level ratyedli. Egymás mellé raktam őket, mindent állígatok, hagyom automatán, stb. És nem.. Veri, ennyi :F Konkrétan említett tplink egy emelettel lejjebb, amikor épp úgy ítéli meg, hogy az 5G jelerősség még elég, akkor 500mbit -et hoz. Az ubi meg 50-100 -at :DDD Még nagyon offban írom ezt, mert teljes mértékben fenntartom a lehetőségét és őszintén remélem, hogy én bénázom, de egyre jobban kétlem.. Teljesen laikus véleményem szerint ez az omnidirectional antenna vágja haza a terméket jelenleg számomra

(#10348) crissprivat válasza Egon (#10346) üzenetére


crissprivat
senior tag

Régebben én is próbálkoztam UBI AP-val, még a régebbi N-es LR verzióval. Nagy csalódás volt nekem is. Akkoriban egy Linksys wrt54gl routert cserélt volna ami AP módban üzemelt, de röhejes módon még ennek a régi G wifinek is jobb volt a lefedettsége, mint az akkoriban új UBI AP-nek. Vissza is küldtem, mert csalódás volt. Most egy 50€ tp link 1201 ap-t használok a ház közepén elhelyezve és mindenhol tökéletes a lefedettség és a gyorsaság. Egy 2 emeletes családi házról beszélek, téglával és vasbetonnal. Pincétől a padlásig nincs wifi gond. Akkor hogy van ez??

Jézus szeret Téged! https://youtu.be/uxos-RWmLnc?t=248

(#10349) D-LAN|FuRioN válasza crissprivat (#10348) üzenetére


D-LAN|FuRioN
aktív tag

Azért azt tegyük hozzá, hogy a wrt54gl talán az egyik legjobb volt a piacon a maga idejében. :) Majdnem megkönnyeztem amikor megmurdált nálam anno sok sok év után. Egyik AP sem tudta még azt a szintet hozni 2,4 -en mint az a router. És most nem a sávszélre gondolok, hanem lefedettségre és stabilitásra. Le volt téve a hálóban 40-es főfal 3 irányból, főfal után elsétáltam akkor még iphone 4s telóval 2 házzal arrébb az utcasarokra és vígan neteztem wifin. Nem volt sok, csak pár megabit, de az stabilan megvolt és működött. Suliban ahol tanultam ott is 2db ilyen volt az egész iskolára, de csak azért kettő, mert külön tanári meg diák hálózat volt. Melóhelyen is használtunk egy ilyet, az egész irodaépületre elég volt.

\'\'Sebességmámor, mindenki ezzel vádol, a kilóméteróra is csak lehunyt szemmel számol, a gumi lángol, az autó szinte táncol...\'\'

(#10350) rekop


rekop
Topikgazda

Az előző hozzászólásokban elhangzottakhoz kapcsolódóan néhány gondolat.
Elsőként az inverz négyzetes törvényt említeném meg, ez egy lényeges dolog. Ez kimondja, hogy bizonyos fizikai mennyiségek vagy intenzitások fordítottan arányosak a távolság négyzetével, ahol a távolságot a fizikai mennyiség forrásától számítják.
A fény jellemzője, hogy amikor elhagyja a forrást, az intenzitás nagyon gyorsan csökkenni kezd. Egy egyszerű példán keresztül szemléltethető, sötétben a falra világítasz egy zseblámpával vagy telefonnal 10, 20 majd 30cm távolságból.
20cm-nél négyszeres, 30cm-nél kilencszeres lesz a megvilágított felület a 10cm távolságból megvilágítotthoz képest, az intenzitás pedig 20cm-nél 1/4-re, 30cm-nél 1/9-re csökken.
Ez nem csak a látható fényre vonatkozik, hanem a teljes elektromágneses spektrumra (rádióhullám, mikrohullám, infravörös).
Most nézzük meg hogyan alkalmazhatjuk mindezt wifi esetén. Itt ugye dBm-ben írjuk le az energiaszint változásait, ami logaritmikus. Érdemes megjegyezni, -3dB fele a teljesítménynek, +3dB kétszeres teljesítmény, -6dB a negyede, +6dB pedig négyszeres teljesítményt jelent. Tehát ha az adótól egy méter távolságban a jelerősség -35dBm, két méternél ez -41dBm-re fog csökkenni.
Szemléltetésképp szabad térben, ha nincs akadály az adó és a vevő között:


A falak anyaguktól, vastagságuktól függően elnyelnek a rádiófrekvenciás jelekből. A csillapítás mértéke függ a használt frekvenciától is. Ha megnézzük a korábban említett Design Center-t, az főfalak esetén 12/20dB, válaszfalak esetén 3/6.5dB csillapítással számol. Ezek csak körülbelüli értékek, lehetnek és lesznek is eltérések a valóságban. Én otthon a 38cm-es főfalra 7/12dB a 10cm-es válaszfalra 3/6dB körüli csillapításokat mértem.

Nézzük meg két példán keresztül:
- 5GHz, az AP-tól 4méter távolságban, egy főfal(-12dB) esetén:
a távolság -12dB, a fal -12dB, a jelszint 1m-nél -35dBm volt, így -59dBm körül várható majd jelerősség ezen a ponton. Kettő ilyen fal mögött már nem igazán lenne használható jel 5GHz-en.
- 2.4GHz, az AP-tól 6méter a távolság, kettő főfallal(-7dB) elválasztva: a távolság -15dB, a két fal -14dB, a jelszint 1m-nél -35dBm volt, így -64dBm a várható jelerősség.

Nyilván ezek a számítások csak elméletiek, nem lehet figyelembe venni minden tényezőt (pl visszaverődés, diffrakció, szórás), ezért érdemes helyszíni méréseket is végezni, mielőtt véglegesítve van az AP helye. Tudom hogy nem egyszerű, de csak így lehet rendesen megcsinálni.

Eladó dolgaim: https://tinyurl.com/5n7jmuvj

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.