- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- petipetya: Nagy chili topic. :)
- Narxis: Problémák, problémák, problémák
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
- eBay-es kütyük kis pénzért
Új hozzászólás Aktív témák
-
Iván_93
újonc
Ez a Pre-intermediate szintű kártyacsomag, ami olyan szavakat tartalmaz, aminek egy része számomra már ismert. Most, hogy csinálom pár napja, abból a 20 új szóból 5-10 szavat biztosan ismerek jelentéssel, kiejtéssel együtt.
Ha a haladó kártyapaklihoz érek, akkor napi 10 új szó lesz maximum. -
Iván_93
újonc
válasz
philoxenia #2797 üzenetére
Nem erről van szó, csak én szeretem beosztani a dolgokat, és konkrét terveket készíteni mindenhez.
Ha napi 20 új szó van beállítva, és 1300 szó van a kezdő angol kártyapakliban, akkor az elvileg 65 napba kell hogy teljen? -
Iván_93
újonc
Az Anki-val kapcsolatban lenne megint kérdésem.
Beszereztem pár ingyenesen elérhető kártyacsomagot.
Arra lennék kíváncsi, hogy hogy tudom azt kiszámítani, ha mindennap x mennyiségű új kártyát tanulok, akkor mikor érek a végére ezeknek? Jó lenne azért tudni, mert az jobban motivál, ha tudom például hogy 1 vagy fél év múlva letudom ezeket.
-
BonFire
veterán
válasz
Iván_93 #2786 üzenetére
"Lenne még kérdésem. Ami nekem a legkevésbé megy, az a hallás utáni szövegértés.
Zenéket is hallgattam, próbáltam leírni a szövegüket, de nagyon-nagyon mellélőttem."A dalszöveg még az anyanyelvű számára sem mindig könnyen érthető. Nem olyan a szöveg ritmikája, mint beszéd közben. A hansúlyok, a szótagok teljesen eltűnhetnek.
A szövegértés fejlesztésére tollbamondást kell alkalmazni. Mint nyolcévesen magyar órán az általános iskolában.
>>English dictation<<
Azért is érdemes ezzel indítani, mert vannak szavak, amelyek ugyanúgy hangzanak, és csak kontextusban derül ki, mikor melyik hangzik el (there, their, they're). -
Arpee78
senior tag
válasz
Iván_93 #2791 üzenetére
Nekem így fordított magyarra néhány hónapja:
I usually feed the neighbour's cat while she's away.
Általában elfogyasztom a szomszéd macskáját, amíg távol van.De most jobban fordítja:
Általában a szomszéd macskáját táplálom, miközben ő távol van.
Szóval nem kifejezetten jó, de nem is tragikus... -
Iván_93
újonc
válasz
BÁ Nutrition #2787 üzenetére
Rendben, köszönöm.
A Google fordító szerintetek mennyire hatékonyan fordít magyar nyelvről angolra?
Egy jó ideje már írok egy bizonyos szakmai külföldi fórumra, elég hosszú szövegeket néha. Most megkérdeztem tőlük, hogy mennyire találják pontosnak a posztjaimat, látnak -e bennük hibákat, és nagyon meglepődtem: azt írták, hogy tökéletes, hibátlan az összes általam írt szöveg.
Ami azért érdekes, mert kizárólag csak a Google fordítót hívtam segítségül. De azt azért meg kell jegyezni, hogy a magyar mondatokat tényleg a lehető legegyszerűbben és leglogikusabban fogalmaztam meg.
Ti mit gondoltok a Google fordítója tényleg képes helyesen lefordítani angolra egy magyar mondatot? Mert akkor megkönnyítené nekem a nyelvtanulást néhol.
Köszönöm!
-
b0bcat
addikt
válasz
ReSeTer #2788 üzenetére
Ezek nem kötőszók, hanem prepozíciók, avagy elöljárószók.
Ők kisebb részben logikusak (helyhatározóként illetve olyan időhatározóként, mint pl. év/hónap - "in"; nap - "on"; óraidő - "at"), ám nagyobb részben, főként vonzatként, láthatóan minden logikát nélkülöznek, tehát egyesével meg kell tanulni őket.
Amúgy jól érzed, alapvetően az "at" fejezi ki azt, hogy valami valahol van.
-
-
ReSeTer
senior tag
Helló!
Viszonylag jól értem már az angol szöveget, de továbbra is problémám van a kötő szavakkal (in at for). Pl.: good at something. Ez magyarul annyira nem logikus hogy jó a valaminél. Nekem mindig az at-ról a hely jut eszembe.
Ezeket csak magolással lehet megtanulni, vagy van valami logikája? -
BÁ Nutrition
addikt
-
Iván_93
újonc
válasz
Arpee78 #2785 üzenetére
Rendben, köszönöm a segítséget.
Lenne még kérdésem. Ami nekem a legkevésbé megy, az a hallás utáni szövegértés.
Zenéket is hallgattam, próbáltam leírni a szövegüket, de nagyon-nagyon mellélőttem.Valahogy most még nagyon lehetetlennek érzem azt, hogy egy zenének leírjam a szövegét. Ha hanganyagot hallgatok, azt sem igazán értem, ha gyorsan is beszél, akkor meg főleg nem.
Ennek a képességnek a javítására mit javasoltok? Egyszerűen csak nagyon sok angol hanganyagot/zenét kéne hallgatom? Pontosan hogy kéne gyakorolni? Hallgatom a zenét, olvasom a szöveget, utána megpróbálom leírni?
Ti egyébként letudjátok írni egy angol zene szövegét pontosan? (nem populáris zenére gondolok, hanem komolyabb hangvételűre) -
Arpee78
senior tag
válasz
Iván_93 #2784 üzenetére
"...Viszont mellé még jön 30 új szó, tehát az nap 60-at kell tanulnom? Hogy működik pontosan?"
Nagyjából igen. De hosszabb távon a kérdezett szavak száma cirka ötszöröse lesz a napi új szavaknak. Vagyis, ha napi 30-on hagyod, akkor kb egy hónap múlva már napi 150 szót fog kikérdezni, amiből 30 új, 120 ismétlés. Legalábbis nálam az 5x szorzó tűnik reálisnak.Én csak akkor nyomok "könnyűt", ha a szó jelentése, a kiejtés és a betűzés is azonnal beugrik és hibátlannak bizonyul.
Nem tudom mennyi időd szánsz rá naponta, de a 30 várhatóan sok lesz.
-
Iván_93
újonc
Sziasztok!
Na, még csak most merültem bele az Anki-ba, a kérdésem az, hogy tegyük fel:
Letöltöttem például egy ingyenes kártyacsomagot, mégpedig a HEADWAY Preintermediate Magyar-Angolt.
Ebben 1325 db kártya van. Nos, beállítottam a "Napi új kártyák" számát a menüben, hogy 30 új kártyát szeretnék megtanulni.
Amikor elindítom a tanulást, ezek jelennek meg (ugye az alapbeállításokat használom):
<1 p - Újra
<10 p - Jó
4 n -KönnyűTehát ha a "könnyű" lehetőséget választom, akkor ugye az napra a kártya eltűnik, és 4 nap múlva találkozok vele újra? Tegyük fel, hogy tanulok 30 új szavat sikeresen, és 4 nap múlva újra előjönnek? Viszont mellé még jön 30 új szó, tehát az nap 60-at kell tanulnom? Hogy működik pontosan?
Köszönöm.
-
BonFire
veterán
Az az üzleti konstrukció, amelyik még csak bepillantást se enged a videóba regisztráció nélkül, az halva született ötlet. Mert 2 627 731 videómegosztó va a neten, és egyik se köti a megtekintést regisztrációhoz.
A regisztráció pluszt kell adjon. Mondjuk playlist létrehozását, kedvencek mentését, feliratkozási értesítést, kommentelési lehetőséget stb.
Ez önmagában természetesen nem minősíti a videók tartalmát.
-
válasz
BonFire #2779 üzenetére
Ingyenesen készíthetsz fiókot, és azzal a pár közszolgálati TV-t, és videótárát is elérheted.
Gondolom azért nem YouTube, mert reklámozni akarják a mindigo/mindigtv-t. Pl. a végén van egy játék amiben 3 hónapos mindigo előfizetést lehet nyerni. Plusz elképzelhető hogy a hbbtv szolgáltatásukban is elérhető.
Amúgy az alapoktól kezdik, kinek hogyan köszönünk. -
Elindult az 5perc angol videó sorozata.
-
Iván_93
újonc
Köszönöm a segítséget.
-
Iván_93
újonc
Sziasztok!
Mégis megpróbálkozom az Anki-val is, milyen előre elkészített kártyacsomagokat ajánlatok?
Sajnos saját kártyák elkészítéséhez nincs türelmem, sem időm egyelőre, bár tudom hogy az lenne az igazi.Az Anki hivatalos weboldalán találhatóak Headway kártyacsomagok, amihez van audió is. Viszont legtöbb kártyacsomag csak szavakat tanít, ezeknek meg úgy tudom hogy nincs értelme.
Találtam olyat is, amiben angol kifejezések vannak, viszont ahhoz nincs audió.
Mit ajánlatok szótanulásra? Egy nap hány szavat érdemes beállítani az Anki-nál? Maradjon 20-on? Ti mennyit tanultok egy nap?
Köszönöm!
-
b0bcat
addikt
-
b0bcat
addikt
válasz
Iván_93 #2766 üzenetére
- Nézz meg pár online szintfelmérőt, mielőtt megsaccolod a tudásszintedet.
Az általad leírtak alapján lehet, hogy az A1 szint közelében sem jársz még.
- Jól érzed, a DuoLingo egy játék.
Ne is pazarold rá az idődet! Sokkal igényesebb ingyenes anyagokat és oldalakat is lehet találni a neten.
- A passzív hallgatás nem fog sokat segíteni. Akkor már érdemesebb hangoskönyvet hallgatnod (és egyszerre olvasnod).
- Ha van rá lehetőséged, akkor nézz angol oktatóvideókat a neten. Tudom javasolni például az EngVid csatornát a YouTube-on.
- Fontos lenne, hogy a napi 1,5-2 órából legalább fél órát nyelvtanozással, gyakorlatok megoldásával tölts, mert az másképp nem fog belemenni a fejedbe. A maradék időben olvass, hallgass, akár sorozatokat is nézhetsz (szigorúan NEM magyar felirattal).
-
Iván_93
újonc
Sziasztok!
Elhatároztam, hogy megtanulok angolul. Mivel az iskolában németes voltam, így nem sok mindent tudok, A1-es szinten lehetek. Ahogy mindenkire, úgy rám is ragadtak azért angol szavak, kifejezések a számítógépes világból, vagy a filmek, sorozatok, zenék világából.
Körülnéztem az interneten, hogy milyen lehetőségek vannak angol nyelvtanulásra, és túl sok mindent találtam.
Kezdetnek elkezdtem a népszerű Duolingo-t, ezt végigfogom csinálni, kezdésnek szerintem jó, bár egyelőre nem igazán tetszik, mindig azt érzem hogy ez csak gyerekjátéknak jó. Mindegy, az alapokat talán megadja.
Az ANKI-val és a szótanuló programokkal nem sikerült megbarátkoznom, beállítanom őket, így azokat hanyagolom. Ezek helyett angol kifejezéseket tanulok könyvekből vagy egyszerűen csak az internetről.
Igazából azért írtam most ide, hogy javaslatokat kérjek hanganyagra, illetve hogy érdemes -e megragadni ezt a lehetőséget:
Én jelenleg monoton munkát végzek napi 8 órában, nem igényel különösebb koncertrációt. Naponta pedig 2 órát buszozok. Eddig zenét szoktam hallgatni, de mi lenne ha angol tananyagot hallgatnék napi 6-8 órában akár?Fogalmam sincs, hogy melyik hanganyagokat lenne érdemes nekem hallgatni munkaidőben. Amiket eddig találtam:
-Villám Angol (ez mondja magyarul is)
-Czifra Éva - 1 hónap alatt angolul (ez mondja magyarul is)
-80 nap alatt angolul (ez mondja magyarul is)
-Effortless English (ez csak angolul)
-Kreatív angol (ez is csak angolul)Nem tudom melyik lenne a jó, lehet a tankönyvet is érdemes használ ezekhez.
A tankönyv nélküli egyedül a 80 nap alatt angolul.Mit javasoltok? Ezen kívül itthon még napi 1,5-2 órát tudnék szánni a tanulásra.
Köszönöm a segítséget.
-
b0bcat
addikt
válasz
#16121600 #2763 üzenetére
Vagy talán csak valami alapot ahhoz, hogy komolyan is el tudd kezdeni tanulni a nyelvet.
Nyelvvizsgára elegendő nyelvtudást egyetlen rendszertől ne remélj.
U.i.: Nem leszólni akarom, sőt, nagyon fontos, hogy az alapokkal tisztában legyen az ember, és egy ilyen online rendszer jól be tudja gyakoroltatni az alapokat.
-
törölt tag
Sziasztok!
Ha a Rosetta Stone angol nyelvű kurzusát megcsinálom, mind az öt szintet, akkor milyen szintű nyelvtudást ad? B1? Talán B2?
Azért gondoltam erre a programra először, mert teljesen kezdő vagyok, és ez ugye nagyon-nagyon az alapoktól kezdi.
Köszönöm.
-
SOAD19
addikt
Itt egy kis szólás gyűjtemény, hátha másnak is jól jön: [link]
Viszont, egy hozzáértőbb lechekolná, hogy nincsenek benne hülyeségek?
Első megnyitásra végig lehet görgetni az oldalt, viszont 2. megnyitásra az oldalt, már feliratkozást követel. Szerencsére, nekem meg volt még nyitva, és le is mentettem képernyőképenként. -
tknof1871
őstag
válasz
BonFire #2753 üzenetére
"begyújtani a rakétákat"
De nem arról van szó hogy az űrkutatásban dolgozunk. Nem illegális vagy erőszakos a megoldási kísérlet, inkább szokatlan, valami ami talán meg is haladja a cselekvő képességét és lehet nem is lesz sikeres. Olyan amire egy külső szemlélő, ha lenne, aki nem részese a történetnek csak megfigyelő, nem számít és meglepi. Ilyen "nincs mit veszteni", "nincs több vesztegetni való" szituációban az ember eldönti most megindul.(#2754) Mercutio_
Az asztalrab@sz/-csap kifejezésre gondolsz?
Nem. Az asztalra b@szni szerintem olyan helyzetre van amikor valakinek el kell végezni a feladatát de nem teszi. Pl. várunk az állami orvosi rendelőben és az orvos már az ötödik magánbetegét hívja be előttünk. Közben az asszisztens mindig nyugtat, nemsokára tényleg behívnak minket. A hatodik magánbetegét hívja amikor mi a beteg előtt bemegyünk és az asztalra b@szunk, akár ténylegesen is, és az orvosnak szemrehányást teszünk.
Én arra gondolok, hogy a hatodik magánbetegnél otthagyjuk a rendelőt, átmegyünk egy másik városba, egy másik országba. -
Mercutio_
félisten
válasz
tknof1871 #2752 üzenetére
Az asztalrab@sz/-csap kifejezésre gondolsz?
Btw az nem egészen arról szól amit előtte felvázoltál
amit az elején leírsz ott rajtad múlik a megoldás csak még nincs meg a megfelelő módszer hozzá, míg a második felében egy külső fél nélkül nincs előrelépés. (Pl. matek feladvány vs. reklamáció kezelés)
-
tknof1871
őstag
Üdv! Angolul hogyan fejezik ki azt amikor az ember egyhelyben topog egy probléma megoldásával. Hiába próbálkozik szerényen vagy türelmesen vár. És elfogy a türelme és talán tapintatlanul, talán a kereteket átlépve mozgásba lendíti a dolgokat. Nem akarok vulgáris kifejezést amit nem lehet normális párbeszédben idegeneknek mondani de valamit ami kifejezi az indulatot.
Mondjuk ezt jelenti a kickstart? -
lumpy92
aktív tag
Sziasztok!
Angol felsőfokú nyelvvizsgára készülgetek egy ideje magamban, de most szeretnék tánarhoz is eljárni.
Ha valaki tud ajánlani bevált tanárt Bp.en lehetőleg a 13. Ker. Környékén kérem privátban írja meg nekem.
Köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
- Windows 11
- Vezetékes FEJhallgatók
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Ömlenek majd az iPhone-ok az indiai futószalagokról
- Óvodások homokozója
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- ÚJ, GARIS! Dell Latitude 5450 - 14" FHD / Ultra 5 125U / 16GB DDR5 / 512GB NVMe SSD / HDMI 2.1
- Acer NITRO V 16 Gamer Tervező Laptop -35% 16" RYZEN 7 8845HS 16/1TB NVIDIA 4060 8GB FHD+ 165Hz
- AppleCare+ biztosítás és kiterjesztett garancia - Apple hivatalos biztosítás - Számlával
- Új Acer Predator HELIOS NEO 16 Gamer Tervező Laptop -35% i9-14900H 32/1TB RTX 4070 8GB 2,5K 240Hz
- ASUS Vivobook Pro 14 OLED - RTX 3050 - R7 5800H - 16GB RAM - 500GB NVME SSD
- Motorola G34 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Dell Alienware AW2721D 27 QHD 240Hz 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U758 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
- Bomba ár! HP ProBook 430 G3 - i5-6GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" HD I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest