Hirdetés
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Gurulunk, WAZE?!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
Új hozzászólás Aktív témák
-
BonFire
veterán
válasz
ReSeTer
üzenetére
Ha az 1. fajtára gondoltál, a hosszas gyakorlás rendbeteszi őket. A gyakoribbakat legalábbis. Nem is állna rá a nyelvem, hogy a "look at me" helyett olyasmit mondjak, például, hogy "look to me" vagy hasonlót.
Nekem a phrasal verb a különleges állat, pont azért, mert ahogy b0bcat is mondja, ezeknek az igéknek változik a jelentésük, és a prepozíció alapján semmilyen rendszer nincs rá, hogy kikövetkeztessük, mit is jelent. Sok-sok év alatt rám ragadt néhány, de már feladtam a velük való harcot. Soha nem fogom olyan természetességgel használni őket, mint az anyanyelvűek, mert a főként autodidakta tanulmányaim során ez mindig valahogy elkerült, vagy huszadrangú kérdés volt.
Mostanra, amikor már gyakorlatilag mindent értek, szeretném ezeket is érteni és használni, de valahogy már nem megy. -
BonFire
veterán
válasz
ReSeTer
üzenetére
A szókincsfejlesztés egy bizonyos szint fölött elég nehéz, hiszen a "fontos" és gyakran használt szavakat már mind tudod. Olyanokat pedig elég nehéz megjegyezni, amivel csak szórványosan találkozol. Jó, én tudom, mit jelent az "ajar", könyvekben és költeményekben találkozom is vele, de általános beszélgetésben azért én is előnyben részesítem az "open"-t.
Szókincsfejlesztésre ezért én leginkább az olvasást ajánlom. Irodalmat. Lehet ponyva is, nem kell, hogy szépirodalom legyen. És megtanulhatsz olyan szinonimákat, mint például az "emerge" és használhatod a "show up" helyett.
"Ami a gyengém az a ige + at/for/of stb kombinációk megtanulása...nincs bennük semmi logika."
Ezeket phrasal verbnek (vonzatos ige) hívják, és jól látod: nem sok logika van benne magyar fejjel. Persze vannak, amelyek ugyanarra a kaptafára épülnek, mint a magyarok. Pl.:
break down – letörik; break into – betör; break out – kitör; burn down – leég; call up – felhív stb. Ezeket a vonzatosakat kell elsősorban gyakorolni, mert pont úgy épülnek fel, ahogy mi használjuk ezeket az igekötős szerkezeteket.
A start off-ot meg a get along-ot meg kell tanulni egyesével.
Egy jó tanács: ne úgy próbáld tanulni, hogy egy igének az összes vonzatát, mert akkor keverni fogod. Inkább vonzatok szerint: on, along, out, off, up stb. Így egyszerűbb.
-
b0bcat
addikt
válasz
ReSeTer
üzenetére
Ezek nem kötőszók, hanem prepozíciók, avagy elöljárószók.

Ők kisebb részben logikusak (helyhatározóként illetve olyan időhatározóként, mint pl. év/hónap - "in"; nap - "on"; óraidő - "at"), ám nagyobb részben, főként vonzatként, láthatóan minden logikát nélkülöznek, tehát egyesével meg kell tanulni őket.
Amúgy jól érzed, alapvetően az "at" fejezi ki azt, hogy valami valahol van.
-
BonFire
veterán
válasz
ReSeTer
üzenetére
Szöveggyűjtemény, ahol kontextusban látod a szavakat.
Szinonimák phrasal verb-ekkel -
b0bcat
addikt
válasz
ReSeTer
üzenetére
Valami jó szótár oldal segíthet neked.

-
BonFire
veterán
válasz
ReSeTer
üzenetére
Olvassál regényt. Szépirodalmat. Azokban elég sok változatos kifejezés van. Ha nem szereted a szépirodalmat, megpróbálkozhatsz Alistair MacLean kalandregényeivel. Elsőre nem könnyű olvasmányok, mert a vén skót olyan kifejezéseket szeret használni, ami nem szokványos, de ennek ellenére a regényei jók.
Nincs olyan weboldal, ami vizsgához szükséges szólistákat magoltatna. Honnan lehetne azt tudni, mire van szükséged, és mire nem? A szókincset magadnak kell bővíteni.
-
BonFire
veterán
válasz
ReSeTer
üzenetére
A this és that ugyanúgy mutató névmások, mint magyarban az ez és az, de angolban a that sokkal frekventáltabb. Ha csak nem tudsz konkrétan rámutatni, hogy „erről van itten szó”, akkor minden további nélkül használhatod a „that” névmást.
Meg persze ott van az „it” is, amittől néhány mondat szebb lesz. De „It is a beautiful day” vagy ”That is a beautiful day” majdhogynem ugyanaz. Ebben a példában viszont inkább az „it” az előnyben részesített.
Új hozzászólás Aktív témák
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i7-1185G7 4Mag 16GB/1TB FHD IPS
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i7-1185G7 4Mag 16GB/512GB FHD IPS
- Dell PowerEdge T110 II PC, Xeon E3-1220 v2 CPU, 32 GB DDR3 RAM, 2 x 1 TB SAS HDD
- Lenovo Tab M10 HD 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HyperX Fury DDR4 - 3200 - CL16 - 16GB RAM (8GB x 2) RGB
- Lenovo Legion Y540 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i7 9750H - 16GB - 256GB SSD+1TB HDD - Win11 - GTX 1660 Ti
- Apple iPhone 16 Pro Max Desert Titanium Titán dizájn, Pro kamera, 120 Hz ProMotion,90%,3 hó gari
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3841, 100% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3891, 100% Akkumulátor
- PlayStation 4 Slim 1TB
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

A gyakorláson keresztül tanulod meg az egészet.
Nincs külön elmélet meg gyakorlat.
Androidos app-ban nem is találtam egyet se, webes felületen kellett elkezdenem aztán tudtam folytatni az app-ban.