Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- BerserkGuts: 9800X3D Hitvallás, Dogma megcáfolása egy RTX5080+12600K-val
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- balojazz: Szódakészítés üzembiztosan és olcsón! Figyelem, csak hardcore szódázóknak!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Predator2
addikt
Köszönöm a válaszokat!
Tervezem, hogy beszerzem 5 Perc Angol Kezdőknek és Újrakezdőknek illetve a 5 Perc Angol Igeidők című könyveket!
Mi a véleményetek róla? Ajánlott/nem ajánlott? (Elég vegyes dolgokat hallottam eddig)
THX
-
-
Predator2
addikt
Most nagyon butának fogtok nézni teljesen jogosan! De szeretnék rájönni, hogy mit hagytam ki tanulmányaim során! Mit kell újból átnéznem/megtanulnom.
Ezzel tisztában vagyok!
"kérdőszó + segédige + alany + főige + egyéb mondatrészek"
Why (kérdőszó, jelentése miért) didn't (segédige) you (alany jelentése:te) wait (ige jelentése:várni/várakozni)
for the bus (for jelentése nak/nek) the bus (jelentése: a busz)
Miért kellett ebbe a mondatba a for?
-
b0bcat
addikt
válasz
Mercutio_
üzenetére
Bizony, a cselekvő szerkezetű kérdő szórend alapvetően ez:
kérdőszó + segédige + alany + főige + egyéb mondatrészek
Why + didn't + you + wait + for the bus?
Két kivétel van ez alól:
1) A "How come" (= hogyhogy) kérdésnél egyenes marad a szórend.
How come you didn't wait for the bus? = Hogyhogy nem vártad meg a buszt?
2) Ha alanyra kérdezel.
Who waited for the bus? = Ki várta meg a buszt?
-
Mercutio_
félisten
válasz
Predator2
üzenetére
Why didn't you wait for the bus?
Viszont az egyik wait szerintem felesleges vagy ahelyett másik szó van csak kimaradt?
Miért: Elsősorban szórend. Kérdőszó [segédige] "kicsoda micsinál"*
* ezt nem tudom értelmesebben elmagyarázni, de annó egyik tanárunk szemléletesen ezzel a "szószerkezettel" magyarázta a szórendet

Majd jönnek a szakik, akik el is tudják magyarázni az okokat. -
SOAD19
addikt
válasz
Predator2
üzenetére
Hali!
Nem vagyok túl jó angolból, de lehet jó, amit írok. De, amúgy van, ennek megfelelőbb topik: [link]
Kérdezz rá ott is inkább.What did your brother study at university? - Mit tanult a bátyád az egyetemnél,egyetemen?
Why didn't you wait for the bus? (egy wait-tel többet írtál, vagy ha nem, akkor rossz a megoldásom) Miért nem vártál a buszra? Mert túl hideg volt.
-
Predator2
addikt
Helló
A segítségeteket szeretném kérni egy feladatban.
did/university/your/at/brother/What/study ?
A válasz a mondatra: Modern LanguagesEz hogyan van helyesen? Nem tudom hová kéne rakni az "at"-et. És írjátok meg nekem pls hogy miért oda tettétek.
Illetve ebben is:
didn't / the / you / wait / wait / Why / for / bus?
Válasz: Because it was too cold.THX
-
SOAD19
addikt
-
devil-k
nagyúr
Nekem az angoltanárom mindig azt mondta: "Teher alatt nő a pálma".
Ezzel egyet is értek abszolút, viszont úgy gondolom, hogy az ilyen fajta mondatok csak elveszik az ember kedvét a nyelvtanulástól. Ha nem szaknyelvre gyúrsz, akkor ez csak kínzás, semmi más. Én ezért is ajánlok könyveket, könnyített olvasmányokat, ugyanis ott nagyobb a sikerélmény és az ember saját magán megérzi, hogy növekszik a tudása.
Ráadásul egy ilyen szakszöveget nem lehet csak úgy ímmel-ámmal visszaadni.

-
devil-k
nagyúr
-
SOAD19
addikt
válasz
devil-k
üzenetére
Kicsit kényelmes típus vagyok.
Majd rákeresek magon is, bár 1,5 nem vészes, ha kinyomtatnám, az se lenne sokkal kevesebbe.
Tegnap a korábban letöltött Modern Family-ből néztem egy részt angol felirattal, és nyelvvel, de nekem ez is gyors, még elolvasni is alig tudom az angol szöveget, nem hogy megérteni. Mindegy, korábban már kérdeztem itt, hogy milyen sorozatokat ajánlottak gyakorlásra, mindjárt visszakeresem, hátha találok valami könnyebb nyelvezetűt, és nem utolsó sorban olyat, amiben lassabban beszélnek.(#1362) Mercutio_
Köszi! Találta egyet, megnézem.
-
devil-k
nagyúr
Az előző hozzászólásodhoz: azért ne vedd túl lazára a figurát.

Mármint ha csak ráviszed a kurzort és mutatja az aktuális szót, abból nem sokat fogsz tanulni. Érdemes leírni, begépelni, hogy minél többet rögződjön.
Igen, a linkelt könnyített olvasmányok nem nehezek. Minden könyv hátulján rajta van, hogy hány szó szükséges az adott szint megértéséhez. Én nagyon szerettem. Olvasmányos, érdekes, ismert történetek, regények... stb.

A magon is láttam fent anyagot.

-
Mercutio_
félisten
Lényegében szótanulókártya alkalmazás. Letölthetsz már kész anyagokat, és te magad is csinálhatsz sajátot.
Szifon és droidra fejlesztik csak úgy látom.Esetleg, ha van wp appstore keress rá a flashcard kifejezésre, hátha dob valami használhatót.
-
SOAD19
addikt
válasz
Mercutio_
üzenetére
Igen, egy ideje pont ezt csinálom, visszamenőleg is kijegyzeteltem, és elmentettem excelbe az előkerült új szavakat, kifejezéseket. Az ankidroid nem tudom mi, talán droidos app (wp-om van...), mindjárt rákeresek.
(#1359) devil-k
Köszi!
Én is a elektronikus szótárakat preferálom, a hagyományos lapozósokhoz nincs türelmem, túl lassú a használatuk egy elektronikus képest. Nem lenne azzal se baj, ha csak pár szót kellene adott esetben kikeresni.
Meglesem majd ezeket a könnyített olvasmányokat, hátha lesz egy kis sikerélményem. Esetleg ilyeneket könnyített szövegeket nem tudod hol találnék a neten ingyenesen. (3 hete munkanélküli vagyok, próbálom fogni a pénzt..., a tematikus szótárt szerintem, azért megveszem)
Olyan oldalnak örülnék, ha lenne, ahol fent vannak angol szövegek, és egy adott szót, ha nem értek, csak rávinném a kurzort és kiírná, hogy az adott szövegkörnyezetben mit jelent (ergó nem kellene külön bajlódni a szótárazással).
Nem hiszem, hogy létezne ilyen, pedig sok időt, és energiát meg lehetne spórolni. -
devil-k
nagyúr
A szókincsed fejlesztésén igazából egy valami fog nagyon segíteni: olvasás, olvasás, olvasás! Amikor én ugyanezt éreztem, mint Te, akkor kezdtem el könnyített olvasmányokat, majd regényeket olvasni. Eleinte valóban sok idő megy el a szótározással, de hidd el, hogy előbb-utóbb meghálálja magát ez a dolog. Én pl. az elektronikus szótározást részesítem előnyben a hagyományoshoz képest.
Könnyített olvasmányok:
Oxford BookwormsNehézségi fok: 1-6-ig
Mindenféle témában, feladatokkal, hanganyaggal, szószedettel... stb.másik:
Penguin ReadersTematikus szótárból pedig a fentebb linkelt PONS szótárt ajánlanám, illetve az Akadémia Kiadónak is van jó könyve ebben a témában.
Én még nem találkoztam olyan webfordító programmal, ami vissza tudná adni 100%-ig helyesen azt, amire gondolsz. Nyilván az alap mondatok nem okoznak nehézséget egyik ilyen oldalnak sem... de azután indul csak a móka.

-
SOAD19
addikt
válasz
devil-k
üzenetére
Hali!
Én egy éve járok angol tanárhoz, nála végre megtanultam, megértettem a nyelvtant, viszont a szókincsem eléggé gyenge. Ezért gondolkozok olyan anyag beszerzésén, amiben a leggyakrabban használt szavak, kifejezések vannak, mert pl. a "csöpögő csap"-ot nem hiszem, hogy sokat fogom használni.
Az előbb a neten próbáltam ilyet keresni, de ki tudja, hogy azok mennyire megbízhatóak. Ez a tematikus szótár jó lehetne nekem (közép szintre)? Középre hajtok, és a tanárom már most szeptemberben küldene írásbelire, viszont én egyáltalán nem érzem, hogy készen állok. A nyelvtan megy, de szokott adni háziba egy adott szöveget aminek a végén kérdések vannak, amelyekre magyarul kell válaszolni a szöveg alapján. Elvagyok vele vagy 1-2 órát is a sok szótárazás miatt, emiatt elég idegölő is.Illetve milyen alternatívát tudnátok ajánlani a webforditas helyett, amivel le tudok fordíttatni angol mondatot, sokszor ellenőrzés gyanánt is megnézem, hogy érti-e az oldal, hogy mit akarok mondani.
-
ReSeTer
senior tag
Helló!
Tudtok olyan oldalt, hogy sok angol mondat van mondjuk tematikusan vagy szituációsan szétosztva, stb.
Konkrétan ilyenre gondoltam mint ezen az oldalon:
[link]Ezzel az oldallal csak az a baj, hogy elfogyott az anyag. Van még ehhez hasonló? Inkább mondatokat tanulok mint szavakat.
Köszönöm!
-
Predator2
addikt
Helló
Képes angol és/vagy angol magyar szótárból szerintetek melyiket érdemes megvenni?
THX
-
Traxx
őstag
válasz
devil-k
üzenetére
Azt biztos, hogy ha én iskolásként ilyen lehetőségekhez jutok, mint amilyenek most vannak (33 vagyok), akkor jóval előrébb tartanék.
Mondjuk jönnek hozzánk külföldi sofőrök, akik elvétve tudnak angolul, németül még gagyognak is valamennyit, az alapokat meg úgy is el tudom mondani
De ők ált. a balkáni államokból érkeznek, vagy törökök, ilyesmik. Az elmúlt éven talán 1 volt, akivel angolul boldogultam, meg vagy 2-3 magyar volt, a többiekkel német+kézzel-lábbal ment 
-
devil-k
nagyúr
Arról nem is beszélve, hogy az egész "világ" is angolul van. Minden más nyelv (szinte) csak utána jöhet. A némettel én nem is próbálkozom többet, bár, ki tudja... Majd egyszer...
Egyébként meglepő, hogy mennyire jó angol nyelvkönyvek vannak ma már. Ha 10-20 évvel ezelőtt ilyenekből tanítottak volna (és ha lett volna internet is), akkor nem itt tartana a nyelvtanulás idehaza.
-
Traxx
őstag
válasz
devil-k
üzenetére
Nekem is megvan a nyelvvizsgám (csak még közép C volt lánykori nevén
), de ettől még sajna az van, hogy egyedül neheze(bbe)n megy. Így vagyok behangolva 
Nekem volt 4 év német gimiben, szintén nem szerettem, de a 4 év alatt 3 némettanár és 2 különböző csoportba dobálás, plusz az, hogy második nyelvként tanultam, nem segítette elő a megszeretést. Vannak ugyan hasonlóságok, de az angolt logikusabbnak tartom.
-
devil-k
nagyúr
Ha van egy biztos alapja az embernek, akkor nem kell hozzá már tanár. Én a nyelvvizsgámra (B2 angol) teljesen magamtól készültem fel 1 éven keresztül. Értsd jól: Nekem 14 évig németet tanítottam, utáltam, sosem ment. Aztán elkezdtem angolul tanulni, nulláról. 4 évet tanultam tanárokkal, majd 1 évet magam. Szóval ha van egy alap, aztán könnyű magad haladni, de ez alap nélkül nem fog menni senkinek sem.
-
Traxx
őstag
Én próbáltam, szerintem egész jó. És van róla Mobilarena cikk is. Ami viszont nekem hátrány volt eddig, hogy gyakran tömegközlekedve használnám, viszont mobilnet híján ez nehézkes, mert nem tudom előre letölteni a leckékhez kapcsolódó hanganyagokat (vagy csak nem jól próbálkoztam vele).
-
lorcsi
veterán
jó ez a cikk
a programot prábalta már valaki ? -
attiati
veterán
kérnék segítséget is:
Vocabulary fejlesztésre milyen hanganyagot javasoltok?
Amit igazán szeretek és az oka:
A.J Hoge - Real english conversation pack (2009)
Teljesen hétköznapian (nem előre megírt szöveg alapján) beszélnek egy adott kérdésről.
És utána a vocabulary résznél szinonimákkal, példákkal elmagyarázza az új szavakat.Létezik még ilyen új szavakat elmagyarázós hanganyag?
-
attiati
veterán
pár hónapja találtam rá, és nekem nem is kérdés, hogy melyik a legjobb online szótár:
http://hu.bab.la/
Szövegkörnyezetben hoz rengeteg példát a keresett szóra, és szakmai (jogi, gazdasági....) témákban is otthon van.Illetve a szoftveres (hangos)szótárak közül sem kérdés, hogy melyik a legjobb.
Itt egy comparative review a piacon kapható szótárakról.
Az abszolút győztes pedig: Longman Dictionary of Contemporary English. Imádom, hogy van benne british és american hangos kiejtés. (segyúl vs. szkedzsöl
) Van hozzá egy külön front szoftver, ami rettentően meggyorsítja a működését (mert ez volt az egyetlen gyenge pontja).ezt meg most találtam:
hu.forvo.com
Különböző országokból származó civil emberek kiejtésével lehet meghallgatni a szótárból a szavakat.
Rengeteg nyelven. -
Predator2
addikt
Helló
Használom az általatok ajánlott weblapot, viszont volna egy kérdésem.

Itt mért van kétféle kiejtés is egy szónak? Szerintem a második a jó, de akkor mi az első?
Arról már nem is beszélve, hogy teljesen másképp ejti (nekem úgy tűnik) mint a ORIGO SZTAKI SZÓTÁR-nál.Illetve ha egy mondatot szeretnék lefordítani akkor oda milyen webfordítót ajánlotok?
THX
-
devil-k
nagyúr
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
Szólok Oxfordnak, várj!

-
MaciG
addikt
Mi a konkrét baj a googe fordítóval? Ha csak gyorsan le kell fordítani egy szót vagy esetleg egy szövegből kihámozni a lényeget arra tökéletes. Tanulásra meg a Cambridge szótárral együtt használtam és úgy szótáraztam magamnak ki a szavakat.
-
Predator2
addikt
Köszönöm -
kispx
addikt
válasz
Predator2
üzenetére
szotar.net
Akadémiai kiadó szótára. -
devil-k
nagyúr
-
axioma
veterán
válasz
Predator2
üzenetére
En mindig a szotar.sztaki.hu -t, bar tudom, hogy egyesek szerint tele van hibaval, es neha tenyleg fura talalatokat ad. Ami meg olyan, azt inkabb visszaellenorzom vagy onmagaval (pl. ad ke't angol talalatot, de nem tduom melyik az ami a nalam levo szovegkornyezetbe jobban illik, akkor katt ra es visszaadja annak a lehetseges forditasait, amibol van hogy jol kitalalhato a hasznalati modok kulonbozosege), vagy a dict.leo.org-on nemetre (mondjuk ahhoz nem art, hogy nemetul tudok).
Ja neha (foleg inkabb fura mondatoknal) beprobalkozom a translate.google.com-mal is, nagyon hulyesegeket is tud mondani, de neha megvilagositja jobban, mint egyesevel a szavak kikeresese. (Ott is ha van masik, magyarnal kevesbe egzotikus nyelv amit jobban tudsz, meg lehet probalni arra kerni a forditast, nagyobb esellyel volt jo vagy van mar javitva.) -
Predator2
addikt
Helló
Melyik angol/magyar web szótárt ajánljátok? (http://www.webforditas.hu) stb...
Kíváncsi vagyok a véleményetekre.Üdv
-
tfalcon96
aktív tag
Sziasztok. 19 éves leszek és valami munka után kellene néznem, de ez sajnos nem ilyen egyszerű. Kellett valami kiindulópont, amin elindulhatok, és ekkor kapóra is jött az angol nyelv.
Iskolai éveim alatt megszerettem a nyelvet, jó tanárom volt és tetszett is, különösen a brit angol. Ezért is kezdtem bele annó sorozatok fordításába is a
feliratok.info
oldalra (Jó és segítőkész csapat).
Ezt kb. 1 évig csináltam, és megmondom sokat segített a fejlődésben, de sajnos csak egy irányban, az angol szöveg magyar nyelvbe való átültetésében, megértésében. Ezért az angol nyelvtanom gyenge maradt, vagyis nem vagyok túl jó a szövegalkotásban, beszédben. Vagyis külföldi rendelések esetén megértetem magam, de olyan vagyok kicsit, mint a Google fordító.
Sokat nézek angolul filmeket, sorozatokat angol felirattal, és a szöveg 95-99%%-át megértem, filmtől függően.
Ezért úgy döntöttem, hogy minél több időt szánva rá, felhozom az angol nyelvtudásomat olyan szintre, amivel le tudok tenni egy angol, középfokú nyelvvizsgát, ami jól jönne munkavállalásban, esetleg később egyetemen. Ez magában folglalná a nyelvtan szintre hozását és a további szókincsbővítést.
És ebben kérném a segítségeteket, vagyis hogy mégis hogyan induljak el? Illetve milyen nyelvvizsgát válasszak? (Euro, BME stb.) -
MaciG
addikt
válasz
Predator2
üzenetére
Előveszed a telefonod, odateszed az asztalra ahol netezel (legyen ott hangfal is), én ezt a weblapot megnyitom annyiszor ahány szó van meg amennyit a böngésző elbír a böngésző, beírom a szavakat, szépen sorba ahogy a szótáramban van. Ha ez megvan, elindítom a a hangfelvevőt a telefonon. Magyarul kimondom a szót hangosan, majd háromszor rányomok az angol kiejtésre a weblapon (hangfal legyen hasonlóan hangos mint ahogy te kimondod) és hagyok közte pár másodperc szünetet. Ez jó, mert közben magadban meg tudsz fogalmazni egy rövid mondatot is vele. Persze aztán ezt lehet úgy is csinálni ,hogy külön szoftvert használsz gépen és mikrofonnal veszed fel, de saját használatra kár bonyolítani.
-
Predator2
addikt
Valami ilyesmi kellene nekem is!!!
Erről tudnál mutatni egy bővebb leírást, mit hogyan? Nem csináltam még ilyet.
Jöhet akár privátban is.Megyek vissza angol tanárhoz nemsokára.
-
MaciG
addikt
válasz
Predator2
üzenetére
"Lehet én vagyok rosszul összerakva, de én hiába nézek angol videókat, vagy hallgatok angol zenét, játszok angolul stb... nem értem mit mondanak benne."
Milyen szinten vagy? Mert nem fogsz egyik napról a másikra megtanulni angolul, ez egy hosszú folyamat.
Én pl. olyat csinálok mikor összejön 40-50 új szó, akkor ezekből csinálok hanganyagot. Elindítom a felvevőt, én kimondom magyarul, majd a hangos szótárral "kimondatom" háromszor pár másodperces szünetekkel. (ezeket előre beállítom, megnyitom az oldalakat) én a cambridge-t használom). -
Predator2
addikt
Köszönöm a hasznos linkeket. Viszont nekem abból kell főznöm ami van.
Adott a munkahelyem ahol zenét, vagy angolt hallgathatok. Utóbbit választanám.
Van olyan hanganyag amit rá tehetnék mp3 lejátszóra ezzel tanulván a szavakat?
(Elmondja angolul, majd utána magyarul) Hiába hallgatok/nézek angolul bármit/bármennyiszer, ha nem értem mi van benne.
THX -
devil-k
nagyúr
Egyébként most fog megszűnni Magyarország egyik legjobb nyelvvizsgáztató helye a City & Guilds. Most szombaton lesz egy nyelvvizsga, majd májusban az utolsó! Sajnos, a cég a globálisan szünteti meg a nyelvvizsga lehetőségét, vagyis minden országban, ahol jelen vannak. Döntésüket azzal indokolták, hogy a cég profiljába nem fér bele ez a tevékenységi kör.
Azért ez a legjobb nyelvvizsga (az írásbeli része az biztos), mivel
- egynyelvű szótár végig használható az írásbeli alatt
- nincs nyelvtani feladat
- szöveg/olvasásértés van
- és 2 db levélírás
- 50%-tól már megvan a vizsgaAki most akar közép vagy emelt szinten vizsgázni, az nagyon menjen rá erre!
-
Louro
őstag
válasz
Predator2
üzenetére
Szia,
vannak könyvek, amik bizonyos szintekhez vannak igazítva. Azt hiszem penguin readers a sorozat neve. De van Oxford-osban is. Elég sok témában írtak, így szerencsére nem csak romantikus írás van. Azért jó, mert különböző szinteken különböző elvárt szóismeret kell. LEhet nem írtam le a legpontosabban, de ha rákeresel, akkor érthetőbb lesz.
Ha van lelkesedés, akkor még pár dolog:
- Szalai Nóri oldalán fel lehet iratkozni hírlevélre, ami ha van időd hasznos.
- Duolingo
- Lingq
- 5 perc angol újság - Szalai Nóriék adják ki.
- Filmeket, sorozatokat - leginkább ismerteket, ahol már nem kell 100%-ban a történetre figyelned - angolul, angol felirattal
Az utóbbi kettő telefonra is letölthető alkalmazásként. Rengeteg jó kis dolog van, amihez akár 5-10 perc is elég lehet.
-
devil-k
nagyúr
válasz
Predator2
üzenetére
Érdemes akkor tematikus szótárt venni és abból tanulgatni a szavakat:
Pl.:
Témakörökre van bontva (ház, közlekedés, kert ....stb) és ezen belül is jelzi 3-4 színnel, hogy melyik szavakat érdemes megtanulni- ami attól is függ, hogy a nyelvtanulás melyik évében jársz.
Itt pedig a kiejtést tudod gyakorolni:
Oxford Dictionaries
Beírod a szót és rákattintasz a kis ikonra.
De ahogy előttem is írták, érdemes minél több angol nyelvű szöveget, dalt hallgatni (lehetőleg nem rap zenét) és szoktatni a füledet a kiejtéshez. Nem kell megértened, elég ha szoktatod. Illetve ami bevált még nálam, hogy kedvenc dalok szövegét néztem meg.
-
Predator2
addikt
válasz
devil-k
üzenetére
Is-is.
Lehet én vagyok rosszul összerakva, de én hiába nézek angol videókat, vagy hallgatok angol zenét, játszok angolul stb... nem értem mit mondanak benne.
Most olyan helyen dolgozom ahol lehetőségem van zenét/angolt hallgatni.
Arra gondoltam tanulnék munka közben angolul, főként szavakat.Mit ajánlotok ilyen célra? Amit rá tudnék rakni mp3 lejátszóra és hallgathatnám munka közben?
Esetleg kinyomtatnám hozzá a szószedetet és akkor azt is megtanulnám hogyan kell leírni.
Gondolom itt nincs az, hogy angolul gondolkodj. Vagy tudja az ember a szavakat vagy nem....THX
-
MaciG
addikt
válasz
Bjørgersson
üzenetére
Mert ha nézed a filmet sok mindent megértesz az alapján amit látsz, hasonlóan, mint amikor valakivel személyesen beszélsz, ott a testbeszéd. Viszont ha csak hallgatod, akkor csak hallás alapján érted meg ami fontos a nyelvvizsgán a listening résznél, a való életben pedig a telefon beszélgetéseknél. DE én nem mondom azt ,hogy ne nézzél filmeket angolul, mert az is nagyon hasznos, viszont nem váltja ki 100%-ban a "normál listetninget". Bővebben: Ebben a podcastban.

-
MaciG
addikt
válasz
Bjørgersson
üzenetére
Az is jó ,de mellette fontos az, hogy legen olyan is ami csak hanganyagot hordoz és vizuálisat nem. Meg aztán podcastok között is lehet olyat találni ami érdekli az embert és azt szinte bárhol lehet hallgatni.
-
MaciG
addikt
válasz
Predator2
üzenetére
Mivel az angolban rengeteg olyan szó van minek több különböző jelentése van, ezért fontos a szövegkörnyezet.
Ami még szerintem fontos, hogy próbálj meg minél több angolt hallgatni (rádiók pl. bbc, podcastok,stb.). AZ se baj ha nem érted, de szoktatni kell a "füleid" hozzá. A másik ,hogy próbáld meg magad körülvenni angol tartalommal. Én pl. minden elektronikus eszközt átállítottam angolra.
-
devil-k
nagyúr
Ez is megvan! Szeretem!
Ez azért valóban összeszedettebb, mint az 5 perc angol féle verzió.(#1310) Predator2
Nehezen tanulsz nyelvet vagy nem találtad meg a jó anyagot/tanárt magadnak?"Mi értelme van az egynyelvű szótáraknak? Vagy ez már csak olyan embereknek akik tudnak angolul csak nem gondolkodnak úgy?"
Az egynyelvű szótárt leginkább azoknak ajánlanám akik már évek óta tanulnak angolul és szeretnének elszakadni a "hagyományos" szótárhasználattól, szeretnének "angol fejjel" gondolkozni. Itt lennie kell egy biztos alapnak amiből megérted az adott szó jelentését. Természetesen nem felsőfokú tudásra gondolok, bár az elvont fogalmakat, kifejezéseket igen nehéz elsajátítani, olykor még magyarul is.
Ráadásul a legjobb megoldás az asszociáció, amikor az adott szót kötöd valamihez (már ha lehet egyáltalán). Nekem ez sokat segített.
Pl.:
forgive- megbocsátani
(give- adni; vagyis valakinek megbocsátást adni)dove- galamb
(van egy ilyen szépségipari márka is, aminek a galamb a logója. [link]man/men- férfi/férfiak
(az "e" jelöli a többesszámot, így mint többes, több, könnyen megjegyezhetőNyilván mindenkinek saját magának kell kifejlesztenie ezeket a példákat.
"Nekem még ajánlottátok a Csordás-Norbert Angol nyelvkönyv-et. Most már nem.
Akkor melyik ajánlott egy kezdőnek? (Újrakezdőnek)"Szerintem ez a Csordás féle könyv nem igazán jó, nem tanítja meg angolul "megérteni" a nyelvtant, hanem ezt a magyar fejjel való gondolkozást erőlteti.
A PONS-nak vannak nagyon jó kezdő könyvei, aztán ha mélyül a tudásod, akkor úgyis igényelni fogod a változatosságot. Pl. Az Engvid.com weboldalon nagyon nagyon jó anyagok vannak már kezdő szinttől is. Nekem nagyon sokat segített egy-egy izmosabb nyelvtannak a megértésében...
"A másik kedvencem, ha fordít valamit az ember amiről fogalma sincs, hogy miről szól, és van benne kétértelmű szó is. A szövegkörnyezet alapján! A nénikéd......"
Sokan ott rontják el az egészet, hogy minden egyes szót meg akarnak érteni egy szövegben. Bevallom, régen nekem is ez volt a mániám és marhára idegesített, amikor nem voltam tisztában 1-1 szó jelentésével, ami "számomra" fontos. Viszont már elég régóta nem így állok hozzá, felesleges. Nyilván egy angol nyelvű jogi szövegnél pl. más a felállás, de nem hiszem, hogy ebben az esetben itt ez releváns volna.
Érdemes az Oxford által javaslott 3000 szót megtanulni, ami szükséges a magabiztos angolhoz.
Illetve ami a legfontosabb!
Angolul olvasni, olvasni, olvasni és olvasni! Nekem ez hihetetlenül sokat segített.Amit érdemes pl.
Oxford Bookworms1-6-ig vannak a szintek. [link]
Nem drága, valamelyikhez CD is van. -
Predator2
addikt
Nehezen tanulok nyelvet sajnos.
Mi értelme van az egynyelvű szótáraknak? Vagy ez már csak olyan embereknek akik tudnak angolul csak nem gondolkodnak úgy?
Egy kezdőnek gondolom teljesen felesleges.
Nekem még ajánlottátok a Csordás-Norbert Angol nyelvkönyv-et. Most már nem.
Akkor melyik ajánlott egy kezdőnek? (Újrakezdőnek)A másik kedvencem, ha fordít valamit az ember amiről fogalma sincs, hogy miről szól, és van benne kétértelmű szó is. A szövegkörnyezet alapján! A nénikéd......
-
MaciG
addikt
válasz
devil-k
üzenetére
Az engVid és az Oxford Advanced Learner's Dictionary valóban nagyon jó ( vagy ennek a cambridge változata), de én az 5 perc angol helyett inkább az Oxford angol nyelvtan-t ajánlanám.
-
devil-k
nagyúr
Igen, tanulás közben "fejet" kellett cserélnem.

Sokáig kínlódtam a nyelvtannal és az volt a probléma, hogy mindig "magyarul" akartam megtanulni és megérteni, ami nem a legjobb út, szerintem.Az Oxford könyveket nagyon szeretem, azokból lehet a legjobban tanulni, illetve már csak egynyelvű szótárt használok. (Oxford Advanced Learner's Dictionary)
Egyébként a Pons könyvek sem rosszak, illetve a Szalai Nóra féle 5 Perc Angol újrakezdőknek és haladóknak c. könyv sem. Igaz, ezek magyarul vannak.
Ezen felül az engVid az egyik legjobb weboldal ahol nagyon sok okosság van és olykor könnyebb is a "tudatodra" ébredni, mintha 1-1 könyvből tanulnád ugyanazt.
-
cekkk
veterán
válasz
devil-k
üzenetére
Sokan nem értik, hogy nyelvtanulás alatt nem magyarul kell gondolkozni, hanem angol fejjel.
Akkor te lecserélted a fejed egy angolra?
Nekem ez a könyv vált be, és érdekes dolog ez, mert angolok írták, de Angliában pl nem így tanítják a nyelvtant, mint máshol a világban.
Legalább is volt oktatónénim szerint akik kint tanított. -
batai15
félisten
sziasztok! angliába költözés a cél.jelenleg érettségim van, és hát ugye erősíteni kellene az angolt.
Környéken nem találtam kurzust , szóval itt hátha tudtom segíteni hogy hogy induljak neki.Köszi. -
g@bo
nagyúr
-
g@bo
nagyúr
hi
Csordás-Norbert Angol nyelvkönyv -ről mi a véleményetek, megéri a 6700 pezetát?
[link] máshol nem is igazán látom, libri pl.

-
Predator2
addikt
Helló
Keresem megvételre Csordás-Norbert-től az Angol nyelvkönyv-et.
Ismerősöm visszakérte sajnos.
Megkímélt állapotban.
Akinek megvan és már nem használja, megválna tőle, írjon.
THX -
MaciG
addikt
Nem tudom ti hogy vagytok vele, de én úgy vettem észre az angol egy relatíve könnyű nyelv egészen addig míg eljut az ember egy erős középszintig, de onnan továbblépni már nagyon nehéz, legalább is nekem tuti. Egyszerűen már ott kezdődik a baj, hogy nem is nagyon találok olyan tananyagot ami szívesen tanulnék. (Eddig pl. az Oxford angol nyelvtan, Englis grammar in use, meg az egyéb középszintű bbc podcastok nagyon tetszettek)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- I7 2600K - RX 580 4Gb - 16Gb DDR3
- BONTATLAN Új iPhone 17 PRO 256-512GGB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- Bomba ár! HP ProBook 430 G3 - i5-6GEN I 4GB I 500GB I HDMI I 13,3" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo Tablet 10 - Intel N4100 I 8GB I 128SSD I 10,1" WUXGA I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Eladó egy Xiaomi k50 ultra (Xiaomi 12t pro) snapdragon cpu
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

(egy részét)

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)