Hirdetés

2024. június 20., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#3555) A Zéé válasza crey (#3550) üzenetére


A Zéé
addikt

Ha már mindenki úti beszámolózik :)
Horvátország nagyon szép, a tengerpart szerintem sokkal hangulatosabb, mint Görögország. Én kb végigjártam az egészet 2001 óta, nagyon-nagyon sok mindenben változott azóta, sok mindenben nem a legjobb irányba.

Amikor először voltunk szülőkkel még nem volt meg az autópálya lefelé (csak Zágráb és Karlovac között), kalandoztunk a Ladával keresztül a Dinári-hegységen, még mindenhol vigyázz akna tábla, felrobbantott házak, lepukkant apartmanok, cserébe szállás a tengerparton, nagy olcsóság, kedves emberek voltak mindenhol. Zadar mellett (Zukve) voltunk. Ez volt az az időszak, amikor olcsóbb lett egy hét Horvátország, mint az egy hét megszokott badacsonyi céges üdülő :)

2005-ben haverokkal mentünk szintén Zadar mellé (Diklo) 10-en, még mindig relatív olcsók voltak a dolgok, valami falunapon úgy bekajáltunk és berúgtunk az ingyen sörtől (nem hagyták, hogy fizessük), hogy pucérmaraton lett a vége a parti sétányon. Abszolút pozitív volt még akkor is.

2006-ban Umag lett a céltpont, szintén csoportosan, 8-an mentünk. Na ott már árnyaltabb volt a kép. A szállás, sör sokkal drágább volt, messze is volt a tengerpart (gyalog kb 25 perc), és nem telt el úgy nap, hogy a helyi keménygyerekek ne akartak volna belénk kötni, meg kicsit mindenhol lekezelően bántak velünk.

Ez után nem is mentünk 2009-ig. Megint családi program volt, csak akkor Split-Podstrana. Fullos apartmanház a tengerparton, nagyon szép partszakasz, de az emberek eléggé lenéztek minket. Pl boltban ha betévedt valaki helyi, akkor előbb kiszolgálták azt, minthogy anyámnak odaadják a visszajáróját, vagy előbb adják ki a helyi Dzsoninak a cigit, minthogy én fizethessek, holott már 2 perce arra várok, hogy kegyeskedjen a beszélgetésből odajönni a kasszához és hasonlók.

2010-ben Pulában voltunk barátnőmmel. Na ott minden drága volt. Kettőnknek egy vacsora majd 300 kuna volt, de még így is az egyik legolcsóbb helyen kajáltunk. A szállásadónak minden nap baja volt azzal, hogy hogyan állok a kocsival, így a 3. nap este már inkább kinn is hagytam az utcán. Korsó sör 15 kuna környékén rémlik arról.

2011 ismét Split, szintén barátnőmmel a korábbi helyszínre (fateréknak volt valami kedvezményes vackuk, csak nem tudták elhasználni). Helyzet változatlan. Sajnos. Csak az árak mentek feljebb. Bár még mindig olcsóbb mint az Isztria.

Omis tényleg szép, a "rafting" inkább kis nyugis evezés 2-3 enyhén rázósabb szakasszal, de poén, csinálnak rólad ilyen képeket, amit utána meg lehet venni. A Cetina tényleg szép, és a tengerpart is mintha nem Horvátországban lenne.
Mostar nekünk kimaradt, a mai napig bánom, de majd járunk még arrafelé :)
Makarska viszont abszolút nem tetszett. Megálltunk, hogy el kéne tölteni ott egy napot, ha már mindenki annyira odáig van érte, de nagyon nem jött át az érzés. Kicsi, tele van magyarral (véletlen elkapott kedvenc idézetem 30-as, kisgyerekes anyukától: Ha itt van MakBurger, akkor kell árulniuk Caffé Lattét, mert otthon van a Mekdonáldszban iiiis), és olyan semmilyen.
Zadar és környéke szintén magyartanya lett (különösen Vir), kicsit zavaróan is.
Isztria meg drága.

Szóval kicsit úgy vagyok Horvátországgal, hogy nagyon szép a tengerpart, és a természeti adottságok, imádom a kis városok hangulatát (Dubrovnik, Trogir, Rovinj, Porec, Split óvárosa a kedvenceim), de az utóbbi időben úgy érzem, hogy a helyi emberek inkább nyűgnek, és kellemetlennek tekintik azt, hogy mi oda akarunk menni elkölteni a pénzünk.
Illetve amit még kimondottan gyűlölök, azok a fizetőkapuk. :W Hazafelé Zágráb-Lucko kapu előtt azok az izgalmas 2-2,5 órák egyszerűen kikészítenek.

Just a simple Lineman...

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.