Hirdetés
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Klaus Duran: HP wifi nyomtatás+ win11.
- Lalikiraly: Asus Gaming V16 - RTX5050
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- koxx: A bajnokok egere? Lamzu Maya Champions Edition 8K gamer egér
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
skippper
senior tag
válasz
access_denied
üzenetére
Arra készülj fel azért, hogy a végtelen fókuszt használhatatlanná teszi - az egy dolog, hogy minimum 5-20 centire vagy a dologtól, de maximum 7-25 centire. Így nekem előfordult olyan, hogy ha nagyobb pókot akartam fotózni, hogy nem fért bele a képbe. Csak apróság, de én ezt pl nem tudtam amikor megvettem.
-
válasz
access_denied
üzenetére
Bármilyen obira fel lehet tenni, csak a szűrőátmérőt kell figyelni.
Nekem egy 70-200 f4l telén van és teljesen jól szuperál.
A tárgytávolság a dioptriától és az optikától is függ, a 25-ös dioptriával kb. 2-3 cm-re kell megközelítenem az alanyt (a fenti objektívvel)...ez a távolság természetesen nő a dioptria csökkenésével 6-os dioptriával, 20 cm is van, saccra, de sose mértem.
-
rosta11
tag
válasz
Snakeiboy
üzenetére
Békés, áldott Karácsonyt mindenkinek!

Nekem Tokina 28-70/2.8-am volt korábban, de pont azokon a gyújtótávokon nem tudtam 2.8-al használni, amire szükségem lett volna. A 17-es nagylátón, meg 50 körül. Az 50-es gyújtónál már teljesen lágy volt, le kellett rekeszelnem kb 5.6-ra, vagy fölé, hogy tűrhető képet adjon. Emiatt is várakozásokkal nézek elé, hogy mit tud a tamron ezeken a gyútávokon. Úgy nézem elméletileg még 50-en is használható 2.8-on.
Amolyan mindenesnek, igáslónak szeretném használni, hogy nagylátón is tudjak a mélységélességgel játszani, este város fotózásra is szeretném használni, beltérben portréra, meg hasonló kellemes dolgokra is szeretném használni.
A tied stabis, vagy csak sima objektív? A stabis 17-50-re olvasom, hogy a 17-en a szélekkel baj van.
Már alig várom, hogy felrakjam az új vázamra....

-
Snakeiboy
aktív tag
válasz
rosta11
üzenetére
Eloszor is, Boldog karacsony mindenkinek

Na en epp boldog tulajdonosa vagyok Novembertol eme draga objektivnek (Nikonos verzio). A velemenyem egy kit 18-55mm II obihoz viszonyitva. 2.8on a kep kozepe hozza a kit obi elesseget a kep szele elegge ramaty, folotte(2.8<) elkezd megtaltosodni es f4en mar pazar az objektiv rajza de a csucsot 5.6eri el. En legrobb esetben 3.2-5.6 ig hasznalom es nagyon nagyon meg vagyok elegedve vele. Hangja(AF) a csendes es kit obi kozt van
. Kontrasztos helyeken kicsit CA-zik de nem veszes. A szinei melegebbek mint a kit objektive es sokkal kontrasztossabb, nekem nagyon be jon. Becsillanasra erossen hajlamos ezert kotelezo a napellenzo. Viszont elonye is van, szepen ki lehet hasznalni ha direkt ilyen kepet szeretnek. A kit utan robosztus felepites, jo minosegu anyagok. Nagyon aldom az eszem hogy megvettem ezt az obit. Rengeteget hasznalom es nagyon tetszik a kep ami az obinak koszonhetoen kipotyanik a gepbol! Ha meg valamire kivancsi vagy szivessen valaszolok. -
rosta11
tag
Pont akkor nőtt egy tamron 17-50/2.8-am, amikor eladtam a vázamat. Ki sem tudom próbálni. Azt látom, hogy a tesztek nagyon jókat írnak róla és ha a beszerzési árát nézem például a nikon 17-55/2.8-hoz viszonyítva, akkor harmad árba kerül. A teszt szerint pedig a minőség nagyjából hasonló. Gondolok itt az MTF-re, meg egyebekre.
Kérném, hogy akik a canon, vagy nikon gépükön használtak ilyet, azok írják meg az objektívről a véleményüket, osszák meg a tapasztalatukat. Köszönöm!
-
-
partyservice
csendes tag
Sziasztok!
Tudtok olyan könyvet honlapot ebookot vagy bármit ami az objektívekről szól? A fizikájukról, felépitésükről stb. Ismerem guglit de most a ti véleményetekre/segítségetekre vagyok kiváncsi. Kezdő vagyok és zavar hogy semmit se tudok hogy melyik szám mit jelent egy obin.

-
Myth
aktív tag
Sziasztok!
Egy 55-200as nikkor-hoz melyik lenne jobb választás? Raynox dcr-250 vagy msn-202? Előre is köszi! Üdv
-
-
Myth
aktív tag
Sziasztok! Ki lehet számítani, hogy egy 55-200as nikon objektívnek a 95cm-es közelpontján hány centit hoz egy 12mm-es közgyűrű....?
-
skippper
senior tag
2 perc lightroom/kép. Expo korrekció, dinamika nyújtás, vágás, zajszűrés, stb. Igazából én annak a híve vagyok, hogy egy kép akkor releváns tesztkép, ha végeredményként mutatod. Lehet, hogy CA-s az objektív, de ha azt 2 mp alatt javítod LR-ben, akkor az egyszerűen nem számít.
-
skippper
senior tag
Ma volt egy kicsit több napsütés, kimentem és csináltam pár értelmesebb tesztképet a Tamron 70-300 VC USD-vel. Terepen is nagyon jól teljesít.
Ezeken már van utómunka is meg vágva is van egyik másik.
Íme : http://www.flickr.com/photos/szira/sets/72157625610051524/
-
Damage
senior tag
Tapasztalatokra és véleményekre lennék kíváncsi!
Páromnak (21 éves fiatal Hölgy) szeretnék objektívet venni, ami lefedi az átlagos kompakt gépek fokális távolságát. Megörökölte tőlem a régi gépem (Canon 10D), de nem vettem neki objektívet, csak kölcsön adtam, amikor szüksége volt rá (15-30 EX Sigma, 50mm Canon F1,8, 70-200 F4 L). Én 350 D-t és 40D-t használok. A cél az lenne, hogy jobb minőségű képek születhessenek, mint mondjuk egy ultra zoom-os kompakt esetében (a 6Mp ellenére is). Ezt az objektívet néztem ki:
18-200mm Tamron
Sajnos nem használtam még, de már akkor elégedett lennék, ha hozná a régi (18-55 EF-S) objektív minőségét. Ezt ugyebár nem lehet rátenni a 10D-re, mivel EF-S-es és nem EF obi. Ki mit tud róla? Megéri az árát, van olyan szép a képe, mint a kitobinak? Tudom, hogy 200mm-nél 6,3 a legtágabb rekesz, ez nem probléma…
Hobbicélra kellene, hobbifotósnak….csak nem szeretném, hogy idő előtt széthulljon és használhatatlan képminősége legyen. 6Mp-t kell kiszolgálnia, nem 18Mp-t, ezt vegyétek figyelembe!
Előre is köszönöm a segítséget! -
zolka78
senior tag
Ezzel kapcsolatban valakinek véleménye? Lenne egy használt fél éves, még garanciácal 45000 forintért. Érdemes lenne vele foglalkozni?
-
skippper
senior tag
válasz
rumos14
üzenetére
ott vannak a lenti postomban a képek.
A fényerők (már amennyire pontosan ki tudtam mérni :
70-85mm F4.0
85-120mm F4.2
120-145mm F4.5
145-170mm F4.8
170-190mm F5.0
190-240mm F5.3
240-300mm F5.6LR profillal még nem foglalkoztam, de a csúszkákkal, pillanatok alatt lehet javítani.
-
killmz
csendes tag
Sziasztok!
nem tudna nekem ajánlani valaki egy fix 2.8as zoom obit a következő tartományban:
az alja 35mm alól induljon kb. (24-28-35)
és jó lenne ha a vége elérné a 100at
létezik ilyen egyáltalán? (amúgy canon-ra kellene)A 24-70 2.8 DG EX -et néztem (nem hsm), ami megfelelne, mert tűrhető az ára, és eléggé éles 2.8nál is. Csak egy kicsit lehetne hosszabb, és most nem látok ilyet használtan.
-
rumos14
nagyúr
válasz
skippper
üzenetére
engem is érdekelne tesztép, eddig főleg full frame vázas képeket láttam.
CA-ról nem nagyon olvastam, két akttal hogy tünteted el? LR-ban gondolom még nincs profilja.
megnéznéd nekem, hogy hogyan alakul a fényerő a gyútáv növelésével, tehát mikor lesz az f4-ből f4.5, f4.5-ből f5, stb?. bár Nikon-on ha jól vágom, vannak köztes értékek is. -
Throme
veterán
válasz
skippper
üzenetére
Előre is köszi!
Méretre szerintem kisebb (kevéssel) a tamron, mert 62mm a szűrőmérete, míg a nikoné 67mm.
Az 55-200 és 55-300 obikhoz mérten gondoltam, hogy nagyon-nagy
.
Utóbbival szintén szemezek. Csak az a fránya AF.A VRII és VC közt nem tudom mekkora a különbség, ha van, de nem is ez a legfontosabb számomra.
Úgy tudom a vázamban (D5000) van CA korrekció, ami csak a nikkor lencsék esetében muzsikál. Más gyártó esetében nem. Ebben persze lehet nincs igazam.
Emiatt lennék kiváncsi, hogy mégis mennyire látható tamronnal lőtt képeken. -
skippper
senior tag
Holnap csinálok tesztképet, ha lesz kis fény

Szerintem nem baj, hogy nagy. Nagyon jól egyensúlyban van a gépen. Kifejezetten jó fogása van. Amúgy nem sokkal nagyobb (ha egyáltalán nagyobb valamivel) mint a Nikkor.
Egyetértek a kollégával, jobb, mint a Nikkor 70-300 VR.
CA egyenletes. mindenhol ott motoszkál kicsit. LightRoomban 2 kattintás

-
Throme
veterán
válasz
skippper
üzenetére
Én is szemezgetek ezzel az obival. Olvastam olyan fórumozó hsz-t (külföldi) aki jobbnak tartja a nikon hasonló lencséjénél. Persze az is csak egy vélemény, de máshol is olvasni jókat róla.
AF-jét egy youtube-os videón megcsodálhattam. Tényleg nagyon halk és gyorsnak tűnik.Nekem az a "bajom" vele, hogy bazi nagy lencse. Pláne 300mm-en, napellenzővel, akár egy ágyu cső

A CA milyen beállításnál jön elő? Van olyan tesztképed amit belinkelnél, vagy PÜ-ben elküldenél? Kösz!
-
skippper
senior tag
Ritkán szoktam ide írni, de úgy érzem ezt most érdemes megosztanom...
Szóval kezemben van végre a Tamron 70-300 VC USD, kicsit paráztam tőle, hogy milyen lesz, mert még nem sok teszt van róla neten. Nikon 70-300 VR-je legendásan jó, de nincs az a pénz, amiért azt választanám ezzel szemben.
Ami a pár napos használat után a legszembetűnőbb : ez a VC brutális
Nem tudom mit dobtak össze, de nem akarok hinni a szememnek. 300mm 1/5 s egymás után 3 éles kép. 300mm 1/15 1/20 körül kivétel nélkül élesek. Persze ez függ attól is, hogy ki hogy tartja a gépet meg mennyire van sebész keze, de azért ez duuuurva (sokkal jobb, mint Nikonék VR-je)Élesség : tökéletes már tágra nyitva is, minden gyutávon FX objektív lévén a D90-emen még jobban érvényesül, hogy az obiknak a közepén jobb minősége van (főleg Tamronék szoktak rá arra, hogy a kép széleit elhanyagolják, inkább feláldozzák a középső minőség érdekében)
Fókusz : halk, gyors. Sokkal jobb mint a Tamron 28-75 F2.8 fókusza, vagy mint a régi 55-200 VR-é. Eddigi tapasztalataim szerint pontos is, bár még nem volt alkalmam komolyabb stressznek kitenni.
Külcsín : szépen megmunkált, jó anyagokból van, jó súlyban. Persze nem hasonlítható L szériás Canonokhoz, vagy a fényerős Nikon telékhez, de igencsak látszik rajta, hogy nem S-Budget
Ami nem tetszik : Gyűlölöm a Tamron obikban, hogy a frontlencse szinte "kilóg" a tubusból. Nagyon könnyen karcolódik, különösen ajánlott tenni rá átlátszó szűrőt vagy UV szűrőt.
Ami még kicsit zavaró : erőteljes kék CA. Utómunkával eltüntethető, de azért kellemetlen tud lenni.
Összességében : imádomimádomimádom, nagyon megérte az árát
-
rumos14
nagyúr
válasz
access_denied
üzenetére
nincs összefüggés. pl a kitobi IS, de nincs USM. sok fixben van USM de nincs IS.
-
rumos14
nagyúr
válasz
access_denied
üzenetére
arra gondoltam, a 70-300 IS USM-re. mi másra gondoltam volna

-
rumos14
nagyúr
válasz
access_denied
üzenetére
kiváncsi leszek rá, hogy ha megvetted, mi lesz a benyomásod.
egy használt 70-300 IS nemtom mennyiért megy, ~80k-ért? -
kiskornel
addikt
válasz
zolka78
üzenetére
Nagyon-nagyon vigyázz rá. A széltől is óvjad. Könnyen szétesik.
Mechanikailag kívánalmakat hagy maga után rendesen.
Hangosan csattanik a ha a fókuszrendszer eléri a végállást és megfordul.
Teljesen nyitottan nagyon-nagyon lágy. LiveView-ben látszik igazán. Alaposan le kell rekeszelni, hogy éles képe legyen (F4 és felette).
Manual fókusz sukka rajt.
Cserébe: üvegből van és olcsó! -
access_denied
senior tag
válasz
johnjohn
üzenetére
Itt egy link, illetve a hieroglifákkal nem bíróknak egy google fordított változat.
Az tisztán látszik, hogy a VC nagyon jól teszi a dolgát, mivel jellemzően kézből fotóznok ezért döntöttem a Tamron mellett. A 70-200 F4 IS-es ára számomra elérhetetlen, így ennél a pontnál bukott meg a Canon obi.
F8-nál szerintem nincs szégyenkeznivalója a Tamronnak, még egyszer javaslom a tesztképek boncolgatását, nem gagyi üveggel készül ez az obi.
Majd ha meglesz, akkor szubjektíve is nyilatkozok majd vagy itt, vagy privátban
. -
johnjohn
addikt
válasz
access_denied
üzenetére
Azért, ha majd már megvetted, ne próbálj ki egy Canon 70-200F4 L-t.

-
access_denied
senior tag
Elköteleztem magam a Tamron 70-300/F4-5.6 SP Di VC USD Canon objektív mellett. A hazai beszerzés viszont akadályokba ütközik, olyannyira, hogy per pillanat sem a xxxvoltnál, sem az xdigitálnál nem lehet megvásárolni. További érdekesség, hogy pár napja a [Nikon] bajonettes objektív ára csökkent, míg az egyelőre még nem kapható [Canone] a régi Nikon árral lett egyenlő.
A döntés meghozatalakor csakis a Canon 70-200/F4 L volt a másik opció, viszont a nagyon jó stabilizátor a Tamron felé billentette a mérleg nyelvét, a záridővel nagyobb teret kapván.
Azt bizton állíthatom, hogy a Canon 50-250, 100-300 stb. nem L-es obijait messze felülmúlja az említett objektív. Ár / teljesítményben nagyon kedvező mutatóval bír.
-
zolka78
senior tag
válasz
johnjohn
üzenetére
Köszönöm a segítséged. Én is efelé hajlottam, csak kellet egy hozzá értőbb aki többet is tud annál, hogy nézi a paramétereket meg a tesztképeket. Többet sajnos nem tudok rááldozni, valahol meg kell húznom a határt.
Többen dicsérik ezt az obit, ennyi pénzért tényleg olyan jó? -
csakb
őstag
válasz
Mr Manson
üzenetére
Szinte 100%, hogy vámoltatnod kell. A végösszeg valahogy így jön ki:
VÉGÖSSZEG (Ft) = (A+B)*C*(1+D/100+E/100)+F
ahol
A = a termék ára a webshopban külföldi valutában
B = a termék szállítási díja külföldi valutában
C = a vásárlás pillanatában aktuális forint eladási árfolyam az adott valutával szemben
D = az áfa értéke százalékban (25) - 22 EUR együttes áru- PLUSZ szállítási érték felett fizetendő
E = a vám értéke százalékban - csak 150 EUR együttes áru- PLUSZ szállítási érték felett fizetendő
F = postai eljárási díj (1200)Vázakra 4,2%, obikra pedig 6,7% a vám (E) az legfrissebb információim szerint.
Nézegesd az amazon.co.uk-t, és az ebay.co.uk-t is. Néha meglepő akciók vannak Angliában, és onnan nem kell vámoltatni sem.
-
zolka78
senior tag
Sziasztok!
Megvettem első dslr gépemet, Canon eos 500d, és ehhez szeretnék a későbbiekben egy teleobjektívet venni. Tapasztalatom eddig csak kompakt gépekkel volt, abból is az utolsó egy Olympus sp 560-uz. A keret max 100e forint lenne. Ezeket néztem ki eddig.
Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS 60000-70000 Ft
Sigma Canon 70-300/4-5.6 APO DG Macro 64000-66000 Ft
Canon 75-300/F4.0-5.6 USM EF III objektív 80000 Ft
Tamron Canon 70-300/F4-5.6 AF LD Di Macro 1:2 objektív 40000-45000 Ft
Sigma 50-200mm f/4-5.6 DC OS HSM 55000 FtNem feltétlenül kell a legdrágább mert akkor hamarabb megtudom venni. Ráadásul egy fényerősebb fix is kell majd a későbbiekben. Viszonylag sokat kirándulunk természetben, és sokat járunk városnézőben is. Tehát ez lenne használati célja. A 300mm-re sem feltétlenül lenne szükségem ha figyelembe veszem, hogy az már ekv. 480mm. Az előző gépemnek is ekv. 480mm környékén volt a vége, és nem igazán használtam ki. Bár lehet csak azért mert nem erre termet, ekkora telével már kompromisszumokat kellet kötni nagyon. Esetleg ha mást tudtok ajánlani akkor jöhet.
Köszönöm
-
rumos14
nagyúr
urak! zoom creep ellen van valami orvosság? nincs az obin zoom lock, fejjel lefelé tartva, vagy akár nyakban lógatva, sétálás közben rövid időn belül kicsúszik a belső tubus.
-
EkSYS
senior tag
Sziasztok !
400-500mm es canon objektivekkel van valakinek tapasztalata?
(400 F4, L IS USM , 400EF, 500 F4 stb. )
-
Mr Manson
tag
Sziasztok!
Valakinek van tapasztalata az Amazon.com -on keresztüli rendeléssel?
Egy Canon EF 70-200mm F/4 USM obit néztem ki.
Az lenne a kérdésem hogy érdemes-e egy ilyen obit megrendelni Amerikából.
Az ára nagyon meggyőző. Viszont arról nem tudok semmit hogy vám és egyéb díjak nem növelik-e meg az árát mire megkapom?! Úgy tudom a kiszállítást a DHL végzi már nem a Magyar Posta.Van-e tapasztalatok ilyenben vagy rendeltetek-e már nagyobb értékben az amerikai amazonról? Illetve hogy az 1 éves garanciát az itthoni Canon (camera kft) is biztosítja-e?
Ui: esetleg valamilyen alternatív lehetőség külföldről tippek tapasztalatok vélemények.

-
Kleroo
veterán
-
access_denied
senior tag
válasz
rumos14
üzenetére
Sajnos nincs keret millió objektívre, és a ...-70 tartományt szeretném jól lefedni. Sokkal értelmesebben lehet 2 objektívval megtenni, de addig nézegettem a teszteket, hogy a végén a Canon 16-35 L F2.8-nál és a Canon 24-70 L F2.8-nál kötöttem ki, ami abszurd
.A Canon 18-135 nem ad megfelelő képet, a 18-55 F2.8 pedig nem fedi le a ...-70 tartományt, pedig a képminősége nagyon jó. Szinte kizárásos alapon adja magát a Canon 15-85, bár a fénye se valami jó, kis gyújtótávolságnál erősen torzít, egyéb baja is van. A Sigmánál a borítás hámlásától félek, meg a sok fókuszproblémától, pedig a 17-70 f2.8-4.5 kellemes fényerővel bír.
-
access_denied
senior tag
válasz
kiskornel
üzenetére
Az objektív fordítós dologról már olvastam, de a kivitelezése számomra még nem megy. Erről szívesen olvasnék komolyabb irodalmat.
A lényeg, hogy az 1:1 leképezés sok pl. egy hangya, vagy egyéb apró alany fényképezéséhez.Gondolkoztam a Canon MP-E 65mm-en is, de egyelőre elérhetetlennek tűnik, most építem a készletemet, ez jelenleg háttérbe szorul.
Ezért is keresek olyan működőképes megoldást, ahol a képminőség nem szenved különösebb csorbát.
Raynox a rögzítése miatt nem szimpatikus. A Canon előtét lencséket nem ismerem, a Hoyával jó tapasztalatom van (bár nem sok).
-
rumos14
nagyúr
válasz
access_denied
üzenetére
de, elég jó. ilyen átfogást, ilyen élesség mellett nem egyszerű összehozni.
Sigma vásárlásánál extra körültekintően kell eljárni, de "sajátmárkás" objektíveknél is lehet minőségi szórás. volt már egy pár Sigmám, egyik sem kezdett el kopni 8a felülete), de láttam már ilyen képeket, sztem vigyázni kell rá, ha meg zorall körülmények között használod, akkor el kell fogadni, hogy kophat. -
kiskornel
addikt
válasz
access_denied
üzenetére
Nem tudom, mit szeretnél fotózni, de általába azért szoktak macro obit venni, hogy ne kelljen ilyen előtétbiszbaszokkal sínylődni.
Nekem is van +3-as cuccom, de szinte sose használtam. Szinte olyan, mintha rajt se lenne (eltekintve attól, hogy elcseszi az EF 100/2,8-nak a végtelen állását).Én ilyenre macro fordító gyűrűt használok. Egy Zeiss m42-es 50-es (de bármilyen 50mm-es obi megteszi) obit fordítok szembe az obival. Itt viszont annyira kicsi már a mélységélesség, hogy kötelező a focustracking...
Raynoxok?
Ha meg már mindenképp close-up előtétet akarsz venni, akkor inkább utána néznék a Canonnak. Mégiscsak márka. Az 500D-nél ha végtelenre állított élesség lesz 0,5m (=500mm).
-
access_denied
senior tag
Lehet, hogy nem itt kellene feltennem a kérdést, legrosszabb esetben átvándorolok vele egy másik topikba.
Canon 100 f/2.8 USM makró objektívre egy Hoya Pro1 Digital +3 Close-UP lencse felszerelése milyen eredményt hozhat?
Vannak olcsóbb close-up kitek (+1, +2, +4) féláron, de ennek tűnik jónak a fényáteresztése, gagyival nem szeretnék foglalkozni.
A kérdés leginkább a használhatóságra irányulna, lehet-e ezt makró objektíven használni?
-
access_denied
senior tag
Megnéztem a linkjeidet és amit még felleltem a Tamron SP AF70-300mm Di VC USD -al kapcsolatban. Abban szinte 100%-ig biztos vagyok, a Canon 100-300/F4.5-5.6 USM, vagy Canon 70-300/F4-5.6 EF IS USM objektíveket könnyedén maga mögé utasítja a képminőséget illetően. Az USD esetleg lehet gyengébb mint a Canon USM-je, de ezzel ki is merült a mínusz lista.
Már csak az a kérdés, hogy a szenzoromhoz a Canon 70-200 f4 L vagy a Tamron igazodik jobban.
-
Ha egy F/5,6-os obi elé teszel még közgyűrűt, akkor azzal nem valószínű, hogy lesz AF-ed.
A közgyűrűsor meg kb. annyival csökkenti a fényerőt, amennyit nagyít a képen.
Azaz, ha kb. 1,4x-es nagyítást ér el a közgyűrű az obi eredeti leképzéséhez képest, akkor vesz le 1FÉ-ket.
Én DCR-250-et vettem, és használtam kézi fókusszal. Vagy fix. fókuszra beállítva, és én mozogtam a géppel előre-hátra. -
Myth
aktív tag
válasz
forceberg
üzenetére
Aham, de elektromos közgyűrűt vennék ami AF-es... Közgyűrűt előtétlencsével együtt van értelme használni? Azt mondod, hogy a 70-300ashoz inkább egy raynox 250 mint egy közgyűrűsor? Nem tudom, h a közgyűrűsor mennyivel csökkenti a fényerőt... Csak kipróbáláskor látnám. Viszont az előtétlencse a képen ront nem? Üdv
-
Kezdő makrósnak kb. kötelező darab egy Raynox DCR-250-es előtét.
A 70-300 elé téve elég jó képekre lehet esélyed vele. A 70-300 62mm-es szűrő mérete miatt a peremsötétedés sem valószínű, hogy gond lesz. 67mm-es obiknál már szokott jelentkezni.
De F/2,8-asnál gyengébb fényerejű obinál előtét vagy közgyűrű használatakor nem biztos, hogy lesz AF-od, erre számíts! -
Myth
aktív tag
Sziasztok!
A véleményeteket szeretném kérni objektív vétel kapcsán...
3 objektív közül szeretnék választani. Pénzbeli korlátaim eléggé behatároltak maximum 40-50e Ft. Egy nikon d60-as vázam van amihez makrózásra és madárfotózásra szeretnék venni objektívet. Csak hobbiszinten csinálom ezért nem is szánok rá többet csak ebből az árkategóriából a legjobbat szeretném. Makróhoz tervezem még egy közgyűrűsor beszerzését is.
Az objektívek:
Nikkor 55-200mm af-s vr dx
Sigma 70-300mm f/4.5-5.6 APO DG Macro
Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 LD MacroElőre is köszi a segítséget!
Üdv
-
access_denied
senior tag
válasz
rumos14
üzenetére
... tehát mégsem olyan jó. A vignettálást én is láttam, ezt leszámítva jó lenne az obi. A Sigmát megnézem, bár erősen félek a Sigmák fókuszálási problémáitól, meg a felület hámlásától. Árban biztos jobb lenne.
A Canon 15-85 15 körül eléggé torzít, talán 17-18 körül adhat tisztességes képet.
A Tamron SP 70-300 akkor nem csak nekem tűnt fel, látom sok embernek tetszik.
JohnJohn repü
-
rumos14
nagyúr
válasz
access_denied
üzenetére
jó ez a 15-85, bár vinyettál mint állat és sajnos csak f5.6 a végén.
egy alternatíva: Sigma 17-70 f2.8-4 OS HSM olyan 110 körül. (bár öléggé nem mindegy, hogy ekv. 24 vagy 27mm a kezdő érték). -
rumos14
nagyúr
válasz
access_denied
üzenetére
én is sok jót olvastam erről a Tamronról - és persze a Canon-ról is. azt a kérdést is tedd fel magadnak h kell-e neked strapabíró kialakítás, mert ezt csak a Canon nyújtja és az USM azért cskcsak USM.
a Tamron USD elnevezésű motorja nagyon szépen muzsikál és a VC-ról áradozva beszél mindneki.
nézd meg ezt a tesztet: [link]
az élességgel sztem nincs gond, viszonylag jól tartja az obi a féynerőt - kb. 180mm-ig az f4.5-öt. -
johnjohn
addikt
válasz
access_denied
üzenetére
A 15-85-ös Canont nem ismerem. Küldtem privátot.
-
válasz
johnjohn
üzenetére
Akármit írsz, ha L, ha nem L, az F4 csak 1FÉ az 5,6-hoz képest, amit bőven ellensúlyoz a 3-4FÉ-t hozó stabilizátor, ráadásul abszolút nincs rossz képe a Tamron 70-300VC-nek és úgy néz ki, hogy 300-on is egészen jól muzsikál, és nyitott rekesszel sincs szégyenkezni-valója. Tehát még a +100mm is rugalmasabbá teszi.
-
access_denied
senior tag
válasz
johnjohn
üzenetére
Most már teljes a bizonytalanság
.Amíg ez eldől (Tamron vs. Canon), hátha egyszerűbb lesz a következő kérdés:
Most építem fel a készletemet és a kitobit (17-55 IS) szeretném lecserélni valami komolyabbra. A tele 70-200 vagy 70-300 lesz, ezért olyan középzoomot keresnék amellyel le tudnám fedni a tartományokat. ...-70, vagy például a Canon EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 USM IS objektívje. Árban feljebb nem mennék, tehát a 17-55 IS USM már nem jöhet szóba. A kérdés az lenne, hogy van-e kedvezőbb alternatívája a fent említett objektívnek?
-
johnjohn
addikt
válasz
access_denied
üzenetére
Igen. Az a Canon egy L-es obi, ami sok mindent takar mint jelzés, üvegek a lencsék, USM a motor, fém a tubus, és ez az obi nem változtatja a hosszát zoomoláskor. Nem kell rekeszelni, f4-.en már penge éles a teljes tartományban.
Ezzel a Tamron 70-200/2,8 van rokonságban. -
access_denied
senior tag
Köszi a linkeket, én más oldalakat találtam, de ezek informatívabbak.
Nekem is az jött le a tesztekből, hogy nagyon eltalált darab. A Canon 70-200/F4 IS közel kétszer annyi lenne, mint ez és úgy érzem nincs nagy minőségbeli különbség a tesztfotók, írások alapján. A 200-300 annyira nem érdekes, mert a 200-on készült 18MP-ből vágással könnyen elérhető a 300 és még mindig lesz kb. 10MP-es képem, ami nekem elég. Tehát ez nem szempont.
Ahogy olvastam, a Tamron új USD motorja ugyan nem éri el a Canon USM szintet, de nem is marad el tőle sokkal. Vibration Compensation van benne, ez telénél mindenképp előny. Extra Low Dispersion lencsék, full time manual focus. Hossza konstans (belső fókuszálás), frontlencse nem forog, igazából nem tudom, milyen hibája lehet az obinak, a tesztképek is meggyőzőek.
A Canon 70-200/F4-et meg régóta ismerjük, nem kell bemutatni. Kicsit drágább lenne, és nem tudom, hogy az IS miatt nem lenne-e fényigényesebb. 1.4-es extenderrel 280mm-nél lennék és 5.6-os blendénél, de IS nélkül eléggé állványra ítélt lenne az obi.
Ezért is kérdeztem, pro-kontra. Én sem holnap veszem, de a hozzáértő vélemények mindenképp érdekelnek vásárlás előtt.
-
gerjus
senior tag
válasz
access_denied
üzenetére
-
Zebu
addikt
válasz
rumos14
üzenetére
Igen a 150-nel szerintem csak az a gond, hogy nem 2.8-ról indul!

Én is azt szerettem volna, de végül 105-ös Sigma lett, és huhh nagyon penge!
Pontos, de lassú AF, de a képminőség az szuper és az objektív mérete és súlya is király!Én nagyon szeretem. Mióta megvan, alig akarom levenni a gépezetről!
Jah nekem valami jó kis tele hiányzik a repertoáromból, a Sigma 70-200-zat elpasszoltam, nem szerettem!

Bár ha jobban belegondolok, nem is telézek!
Vagy csak azért nem, mert nincs? 
Mindegy, igazából nem is hányzik.... nagyon....
-
johnjohn
addikt
válasz
access_denied
üzenetére
Egyértelműen a Canon.Magasabb kategória, remek minőség, éles képek.
-
access_denied
senior tag
Sziasztok!
Melyiket vennének Canon 550D-hez?
Tamron AF 70-300mm f/4.0-5.6 SP Di VC USD XLD
(2010 EISA díjas)vagy
Canon 70-200/F4 USM EF-L
Többre nincs pénz, Canon 70-200/F2.8 lenne jobb, de az már nem fér bele a keretbe.
-
johnjohn
addikt
válasz
pempellini
üzenetére
Épp az előbb írtam le, hogy lágyabb a képe, mint kellene. Mindenképpen ki kéne próbálnod , mielőtt megveszed.A 400D vázon még határeset, de ha vázat cserélsz esetleg, akkor már gyenge lesz.
-
johnjohn
addikt
válasz
pempellini
üzenetére
10 Mpixel feletti érzékelőkön már gyengébben , lágyabban rajzol,és a 28-as kezdő is sok lehet közelebbi témákhoz.Célszerű az átfogást kétfelé bontani, Én 17-35, és 28 75-ös Tamront használok, fölé pedig egy 70-200 f4 L van.
-
Byk01
őstag
válasz
pempellini
üzenetére
Szerintem inkább azt mondja, hogy az 55-250 magában nem igazán fog megfelelni városnézésre, kirándulásra, de még családi összejövetelekre sem. Az 55 mm-es kezdő nagyon sok, nem sok minden fog ráférni a képre. Kell alá egy nagylátó (gondolom azok közül, amiket ajánlott, Canonban nem vagyok képben)
Olyan ez, mint ha azt kérdeznéd, melyik a jobb, a csavarhúzó, vagy a csavarkulcs. Mindkettővel csavart húzunk meg, de mégsem ugyanarra valók. -
johnjohn
addikt
válasz
pempellini
üzenetére
Kérdés mennyi a keret. 120 000.- körül már kapsz 70-200/f4 L USM obit használtan, az nagyságrendekkel jobb már f 4-nél is nagyon éles. Az 55-250 elég becsületes darab, úgy 200 mm-ig elég éles is , de rekeszelni kell mindenképpen.
-
johnjohn
addikt
válasz
pempellini
üzenetére
Az első nem kifejezetten ajánlott, rettenetesen torzít a nagylátószögű végén, és az építési minősége sem az igazi, a második egy "kistele" árához képest igen jól sikerült darab. Az első helyett inkább egy Sigma 17-70/2,8-4-es, vagy 18-50/2,8-as lenne megfelelő.A kistelével nem fogsz tudni nagylátószögben fotózni.
Új hozzászólás Aktív témák
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 512GB E-SIM Blue Titanium-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4262, 95% Ak
- Samsung Galaxy Watch 6 40mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
- Akció! Gamer PC-Számítógép! Beszámítás! X870 /R7 7800X3D / RX 9070XT / 32GB DDR5 / 2TB SSD
- 153 - Lenovo LOQ (15IRX9) - Intel Core i5-13450HX, RTX 4060
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

.

Nem tudom mit dobtak össze, de nem akarok hinni a szememnek. 300mm 1/5 s egymás után 3 éles kép. 300mm 1/15 1/20 körül kivétel nélkül élesek. Persze ez függ attól is, hogy ki hogy tartja a gépet meg mennyire van sebész keze, de azért ez duuuurva (sokkal jobb, mint Nikonék VR-je)
. Ami IS-es, az USM-es is jellemzően? Fordítva tudom, hogy nem.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
, szóval +25%-al szerintem számolj.

Vagy csak azért nem, mert nincs?