Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#6401) Szevam válasza inf3rno (#6391) üzenetére


Szevam
aktív tag
LOGOUT blog (1)

"Nálunk a Bakonyban most a vízhiány a legnagyobb probléma. 3 méterrel feljebb szokott lenni a kutak szintje és olyan tavak, patakok vannak kiszáradva, amik ilyenkor teli szoktak lenni."

Esetleg egy kis perlitet ha belekeversz a földbe, az nem segít a víz benttartásán?

Képeim: https://www.flickr.com/photos/106029883@N02/ A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele hagyom, hogy megmutassa önmagát.

(#6402) inf3rno válasza Szevam (#6401) üzenetére


inf3rno
nagyúr

"Esetleg egy kis perlitet ha belekeversz a földbe, az nem segít a víz benttartásán?"

Sosem használtam perlitet. Mit kell tudni róla?

Buliban hasznos! =]

(#6403) lemmy71 válasza inf3rno (#6402) üzenetére


lemmy71
őstag

Én is csak könnyűbetonba és misungba használtam perlitet, ja meg az egyik hegesztő cimborám perlitben hűti az edzett acélt hegesztés után.

(#6404) Brandynew válasza inf3rno (#6402) üzenetére


Brandynew
őstag

Én bármit ültetek, teszek az ültetőgödrébe perlitet. Lazább lesz tőle a föld és jó a vízmegkötő képessége, lassabban szivárog le a víz a talaj alsóbb rétegeibe. Veteményesbe, fiatal palántáknak áldás, de bármit is ültetsz, sokat segít a növényen, amíg nincs mély, szerteágazó gyökérzete.

Valaki a komposztba is belekeveri, el lehet vele kerülni a rothadást, és szintén jól jön száraz időben. Én ott még nem próbáltam.

Egyébként vulkanikus kőzet, nagyon alacsony a fajsúlya, ha megveszel egy 20 literes zúzott perlitet, az is olyan, mintha csak zsák forgácsot fognál.

Palántáknak egyébként a kókuszrost is zseniális. Tégla formában lehet kapni, bele kell rakni egy nagy vödörbe és 20x-osára duzzad, aztán lehet használni, nagyon sokáig megtartja a vizet. Tápanyag nem sok van benne, tehát a perlithez hasonlóan csak talajlazításra, vízmegkötésre jó.

[ Szerkesztve ]

(#6405) Szevam válasza inf3rno (#6402) üzenetére


Szevam
aktív tag
LOGOUT blog (1)

Nem reklámozni akarom, csak ez jött szembe. Én valami baromi régit használok (találtam a padláson).

Kőzettan terepgyakorlaton egyik fontos pont volt a pálházi perlit bánya. Itt azt nyomták a fejünkbe, hogy a perlitnek olyan a krisztályszerkezete, amely a legtöbb vizet fel tudja szívni az összes ásvány közül, és magában tudja tartani a kristálymolekulák közötti térben. Ezért használják só helyett az utakon, a macska alomban, és igen a kertészetben is, hogy lazítsák a földet és valamennyire visszafogják a vizet. Nagyon könnyű, és gyorsan porlódó anyag.

Ha használjátok tegyetek fel maszkot, és ne nyúljatok bele sokáig szabd kézzel. Nekem utána 1-2 nappal vérzett az orrom a szárazságtól, és annyira kiszárította a kezemet, hogy 1 hétig nem tudtam megfogni semmit, mert kicsúszott :DDD

#6403lemmy71: Amire a Cimbid gondol szerintem ez lenne.
Az hogy perlitben hűti, most nem tudom elképszelni, de még nem olvastam utána rendesen.

Képeim: https://www.flickr.com/photos/106029883@N02/ A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele hagyom, hogy megmutassa önmagát.

(#6406) lemmy71 válasza Szevam (#6405) üzenetére


lemmy71
őstag

Nem nem, én nem perlit acélról beszélek, ha nem maga a hegesztett acélt teszi perlitbe hogy ott hűljön ki :K Öreg motoros a szakmában, szóval lehet hogy a mai szakik nem ismerik ezt a régi technológiát :D
Amúgy már értem minek is használnak perlitet a "mezőgazdaságban" a perlitet. Én anno mésziszapot használtam, az a cukorgyáraknál keletkezett melléktermék. Több teherautóval vittem a földemre (igazi fekete magyar föld) a kilencvenes évek elején és alaposan (Miskásan) beszántattam a mai napig érződik a hatása. Kellemesen porhanyós jól művelhető és tartja a nedvességet is. Sajnos manapság szinte lehetetlen már beszerezni, mivel sikeresen tönkretették a hazai cukorrépa termesztést, vele együtt a cukorgyártást is :O

(#6407) Victoryus


Victoryus
addikt
LOGOUT blog (1)

A körte húsának barnulását a kálcium hiány okozza? Mindig a magház felől szokott bebarnulni. Én totál amatőrként honnan tudom megállapítani, hogy ez valami fertőzés, vagy csak tápanyag hiány? Egy próbát megér, majd áztatok be tojáshéjat, vagy kamillát, aztán lepermetezem vele.

Eladó Lego: 42139 All terrain vehicle

(#6408) inf3rno válasza Victoryus (#6407) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Hát úgy, hogy egy fának adsz kalciumot, a többinek nem, aztán összehasonlítod a termést.

Buliban hasznos! =]

(#6409) inf3rno válasza Brandynew (#6404) üzenetére


inf3rno
nagyúr

&Szevam:

Köszi! Ha másra nem, akkor palántázásra biztosan jó, hogy elkerüljük a palánta dőlést. Gondolom ha sok a föld, akkor már ezt is elég drága nagy mennyiségben beleforgatni. A kristályvizet nem biztos, hogy ki tudják nyerni a növények, úgyhogy szárazságra nem tudom mennyire jó. Kicsit az a benyomásom, hogy ezt inkább túlöntözésre találták ki.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#6410) Csabroncka válasza bacsis (#6383) üzenetére


Csabroncka
addikt

Vas hiány általában (erek mentén zöld). Vas-keláttal vízben oldva elsősorban levéltrágyaként. Kálium-szulfáttal lehet javítani a meszes talajra való káros reagálást. Időben kell lépni, sajnos apám 15 éves cseresznyefája is áldozata lett, legyengülnek és valami vírus elviszi őket.

"in medias res"

(#6411) noorbertt válasza Szevam (#6405) üzenetére


noorbertt
őstag

Akkor esetleg innen erdemesebb venni:
[link]
Gazdaboltban a 100l 4ezer, de itt már a másik bolt sarca is rajta van.

(#6412) Szevam válasza noorbertt (#6411) üzenetére


Szevam
aktív tag
LOGOUT blog (1)

Ha már perlitről beszélünk... Mi a különbség az építőipari duzzasztott illetve a kerti duzzasztott perlit között? Csak a szemcseméret? Vajon építőiparit is lehetne használni a földbe?

Képeim: https://www.flickr.com/photos/106029883@N02/ A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele hagyom, hogy megmutassa önmagát.

(#6413) vendingo válasza Szevam (#6412) üzenetére


vendingo
veterán

Én maradnék a kertinél. Biztos más előírások vonatkoznak a gyártásra. A kerti elvileg steril, szennyeződésektől mentes. Építőiparban ezek nem kritériumok.

Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#6414) DonThomasino


DonThomasino
veterán

Permetezéshez ki mennyire szokott beöltözni ?

" I'm going to make him an offer he can't refuse."

(#6415) Barret001 válasza body007 (#6396) üzenetére


Barret001
addikt

Szomszédom is vett ilyen műanyag csodát.1 szezont sem bírt,széthullott a motor.
Van piacuk,mert rá lehet őket sózni a laikusokra.

(#6416) Barret001 válasza DonThomasino (#6414) üzenetére


Barret001
addikt

Ismertem egy dísznövény kertészt,fóliában permetezett. 35 évesen májrák. Szóval minél jobban öltözz be! Max meleged lesz kicsit...

(#6417) vendingo válasza DonThomasino (#6414) üzenetére


vendingo
veterán

Nálunk régebben volt egy földig érő kabát, sapka, maszk, szemüveg, csizma. Csak permetezni használtuk.

[ Szerkesztve ]

Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#6418) Dorian válasza DonThomasino (#6414) üzenetére


Dorian
félisten

Én semennyire. Igyekszem szélirányban állni. (Ok, h szélcsendben permetezünk, de valamennyi légmozgás mindig van) Utána ruhák mennek a mosógépbe, én meg a zuhany alá.

[ Szerkesztve ]

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#6419) Toobee


Toobee
veterán

Virágzás után meg kell majd kicsit csupálni a bodzafát, nyomja el az ólak tetejét. Ennek kapcsán rendeltem egy ágdarálót, majd beszámolok róla, hogy milyen. Amúgy is van bőven cucc, amit sajnálnék eliminálni, szépen be lehetne teríteni a darálékkal a gyümölcsfáknak szánt területet. Affizni itt nem lehet, de egy kínai rendelős oldal osztotta meg hozzá a kuponkódot, kommentben már páran írták is, hogy megjött nekik és rendben van a cucc.
Cseh raktárból 32 ezer Ft-ra jött ki, plusz ajándékként választottam egy 8 inches fűrészt.

Kereshetőség miatt:
Topshak TS-DS2
Topshak TS-WS1

https://barbieripnk.hu/

(#6420) Brandynew válasza Dorian (#6418) üzenetére


Brandynew
őstag

Ha kimosod a ruhádat, nem sokat ér, ha közben belélegzed és felszívódik a bőrödön keresztül. Ha maszkban is vagy, 100%-ban nem tudod elkerülni, hogy belélegezd.

Ha 1%-kal is több esélyem van valamilyen betegségre amiatt, mert permetezek, biztos nem tenném. Ja várjunk, nem is teszem :D Nekem nem ér annyit a tökéletes termés, hogy az egészségemet kockáztassam. Ha egy fát el kell vigyen valamilyen betegség, hát vigye el.

Értem, hogy inkább a mezőgazdasági dolgozóknál jellemző az idő előtti halálozás (jellemzően valamilyen rák miatt), mert ők extrém nagy mértékben használnak vegyszereket, de ha nekik van esély, akkor kicsiben is megvan, főleg, ha valaki egész életében permetez. Én még Glialkát sem használok, nemhogy mindenféle gomba- és rovarölő vegyszereket.

[ Szerkesztve ]

(#6421) szotyika77


szotyika77
aktív tag

Sziasztok!

Sajnos nem volt időm még idén foglalkozni a gyümölcsfáinkkal, és érdekelne hogy mennyire késtem el a lemosópermezetéssel, és a rovar & gombavédelemmel?
Illetve mikkel permetezzem, ha még lehet most májusban?
Birs, meggy, mandula és göncibarack fáim vannak. :)

(#6422) body007 válasza Toobee (#6419) üzenetére


body007
addikt

Köszi a tippet. Nekem 28-ra jött ki - igaz nem kaptam kisfűrészt :D

Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P

(#6423) Rive válasza DonThomasino (#6414) üzenetére


Rive
veterán

Lemosóhoz pl. inkább csak kényelmi dolog beöltözni (lemoshatatlan záptojás-szag)

Jó ideje nem permeteztünk már méreggel, de azt hiszem, valami egyszer használatos VV ruhát biz' vennék hozzá.

Ha meleg, akkor fürdőnadrágra :DDD

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#6424) Toobee válasza body007 (#6422) üzenetére


Toobee
veterán

Nemá' :DDD Milyen kódot evett meg neked, ami 28-ig levitte?

https://barbieripnk.hu/

(#6425) Szevam válasza szotyika77 (#6421) üzenetére


Szevam
aktív tag
LOGOUT blog (1)

Lemosót, ha jól tudom addig lehet amíg a rügyek ki nem fakadtak, szóval most már szerintem késő. Gazdaboltba, ha bemész akkor elmondod hogy milyen fáid vannak, és kérhetsz ajánlást, hogy mivel érdemes permetezni.

Képeim: https://www.flickr.com/photos/106029883@N02/ A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele hagyom, hogy megmutassa önmagát.

(#6426) body007 válasza Toobee (#6424) üzenetére


body007
addikt

Aki keres az talál: innen van
:D

Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P

(#6427) lemmy71 válasza DonThomasino (#6414) üzenetére


lemmy71
őstag

Van egy "susogos szabadiő ruhám" azt használom ha a magas lombos fákat fújom, plusz egy surda sapka és szemüveg, néha eldobhatós maszkot is használok. Kisesebb növényeknél, rózsa virágok apróbb bokroknál nem öltözöm be.
Esetleg vehetsz ilyen overállt, nekem is van de nem szeretem mert egy perc alatt halálra izzadok benne.

#6416 Barret001
80 fokos spitz rummal permetezett :D

(#6428) noorbertt válasza Szevam (#6412) üzenetére


noorbertt
őstag

Méret és a tisztaság. Építkezési valószínűleg olcsóbb is ezért.

(#6429) lemmy71 válasza szotyika77 (#6421) üzenetére


lemmy71
őstag

A lemosóval már lekéstél meg mással is ;) Ha szerencséd van akkor még menthető a felsorolt gyümölcsös. Kombinált szerrel permetezd minél hamarabb, felszívódó rovarölő és gombaölővel plusz egy kis tapadó anyagot is kell keverni hozzá. (mospilán + topas és nonnit) persze használhatsz mást is, sok szer van a palettán. A gyümölcsösön kívül ez mehet a rózsákra muskátlikra stb.
Olaj nélküli lemosókkal pl. bordóilé lehet permetezni a ciprust és a tujákat év közben.
A felsorolt szerekhez lehet még Wuxal -t is keverni, csak a porállagú gombaölő szereknél figyelni kell hogy ki ne csapja.

[ Szerkesztve ]

(#6430) mauimagic


mauimagic
aktív tag

Konténeres gyümölcsfát van értelme meg ilyenkor telepíteni?
Extra méretű fákat hol érdemes nézni?

(#6431) vendingo válasza mauimagic (#6430) üzenetére


vendingo
veterán

Nem csak, hogy érdemes, hanem másfajtát nem is tudsz.
Én is május, június telepítem a konténeres fákat.

Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#6432) szotyika77 válasza lemmy71 (#6429) üzenetére


szotyika77
aktív tag

Mospilanos permetezésen átestek 2 hete, azt hittem mást is kell nekik adni. :D
Hálistennek Mospilán és Nonnit mindig van itthon. :)
Ugye megismételhetem a kezelést ha tetvesek a növények, viszont némelyik fa már zöld termést hoz?

(#6433) lemmy71 válasza szotyika77 (#6432) üzenetére


lemmy71
őstag

Ha tetves akkor persze megismételheted, nem tudom most fejből de cirka 20 - 25 nap a várakozási ideje a mospilánnak. Amúgy meg vannak nem felszívódó rovarölők is (pl. Karate Zeon ) de azt kora reggel érdemes fújni amikor mocorognak az atkák és tetvek.
Amúgy a kajszidnak és a birsnek sem ártott volna most egy gombaölő szer, figyeld a kajszi leveleit, hullás lyukacsosodás stb. ;)

[ Szerkesztve ]

(#6434) Dorian


Dorian
félisten

Lehet, h hülye kérdés, de ha látok 1-1 beteg vékony kis ágat a kis (2 éve ültetett) fáimon, azokat ilyenkor simán le lehet vágni? Mármint nem tudom ha ilyenkor már beindult a nedvkeringés , okozok e- vele vmi problémát, mert ugye metszeni nem most kéne.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#6435) lemmy71 válasza Dorian (#6434) üzenetére


lemmy71
őstag

Az attól függ, ha valami fő vagy vezér ág akkor én nem bántanám, inkább megpróbálnám kikezelni. Ha kisebb mellék ágakról van szó, azt lecsípheted és viaszold le a vágást .

(#6436) Dorian


Dorian
félisten

Köszi. Mellékág mind, és kb. fél cm vékony. Viaszom is van, akkor otthon nekiesek.

De ha lehet, akkor még a cseresznyék pár alsó ágát is levágom, amik nagyon belelógnak a locsolórendszer útjába. Ezek már vastagabbak, mondjuk d=3 cm.

[ Szerkesztve ]

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#6437) DonThomasino válasza lemmy71 (#6433) üzenetére


DonThomasino
veterán

Ha szabad megkérdezni.
A cseresznyét ebben az évben hányszor permetezted ?

" I'm going to make him an offer he can't refuse."

(#6438) Dorian válasza Dorian (#6436) üzenetére


Dorian
félisten

Amúgy az normális, hogy ez a fiatal fa egyből elsőnek már ennyi barackot akar nevelni? Hogy bírja majd el? Ráadásul akkor virágzott, amikor bejött az áprilisi fagy meg hó, még szentségeltem is, h tele van virággal, és teljesen belepte a hó.
(ott van középen az a kis vékony elszáradt ágacska)

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#6439) inf3rno válasza Dorian (#6438) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nem tűnik ez olyan soknak. Ha azt akarod, hogy gyorsabban nőjön a fa, akkor szedd le őket.

Buliban hasznos! =]

(#6440) Dorian válasza inf3rno (#6439) üzenetére


Dorian
félisten

Ha nem sok, akkor rendben. Nem sürgős, hogy nőjön. A hasonló méretű-korú körtefáimból az egyik még nem akar termőre fordulni, a másik is csak 3-4 gyümölcsöt vállalt be.
Viszont az egyik cseresznyefám sztem moniliás. Csak 2x fújta virágzáskor, de lehet, h csak 1x. Gondolom ezzel ilyenkor már nem lehet semmit kezdeni.
A mellette lévő meg tetves. De a málnánál is mégis vmi kártevő működik: tőből elrágott fiatal szálak, rágásnál nyálka. Az is kap mospilant. Hétvégén lefújom őket, az almát meg lisztharmat ellen kell még. A meggynél, ami évekig full moníliás volt, viszont sikerült ezt töredékre szorítani, nagyon jól néz ki.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#6441) Szilágyi84 válasza Dorian (#6438) üzenetére


Szilágyi84
senior tag

Normális amennyiben adott minden jól érzi magát a jó helyen a jó fajta, viszont nem szokás hagyni ,hogy túlterhelje magát ,szokás levenni róla és akkor bő termő lesz későbbiekben .

(#6442) Csabroncka válasza Dorian (#6438) üzenetére


Csabroncka
addikt

Meg kell metszeni rendesen, fel vannak nyúlva a termőkarok, ez így nem jó a fának hosszútávon. :(

Próbálok valami normális képet keresni neked, de nem egy nagy tudomány Youtube videó alapján is menni fog!

Ez éppen Suncrest: (most már egyébként ne bántsd, majd jövő tavasszal, barack ne legyen fűben, mert elszívja a nedvességet, megöli a fát)

Hétvégén megyek haza csinálok pár képet a 3 éves mariskákról, hogy lásd miről beszélek.

[ Szerkesztve ]

"in medias res"

(#6443) inf3rno válasza Dorian (#6440) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Ja lehetséges. Ismerős is permetezi, és nincs már rajta monília. Nem tudom milyen szert használ.

Buliban hasznos! =]

(#6444) Dorian válasza Csabroncka (#6442) üzenetére


Dorian
félisten

A metszést kertészre fogom bízni, ő majd úgyis tudja, de azt gondolom, hogy csak néhány kicsi középső nyúlvány-ágat kell lemetszeni.
A fű mindenképpen marad, ez nem opció. Nem hiszem el, hogy elszívja a nedvességet, a fa gyökerei jó mélyen vannak, és pont a fű miatt van locsolórendszer is. Száraz időben szoktam külön is locsolni, egy 45 centi átmérőjű területen amúgy is lejjebb süllyedt az ültetéskor, és ott fű se nő.

[ Szerkesztve ]

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#6445) Brandynew válasza Dorian (#6444) üzenetére


Brandynew
őstag

Nagymamam barackfai csak ugy nottek szabadon, jo nagy, 30-40 eves fak, soha senki egy agat nem vagott le roluk, legfeljebb, amikor ralogott a lepcsore. Korbe voltak ultetve hagymas viragokkal. Annyi termesuk volt, hogy lehetetlen volt mind megenni, pedig pusztitotta a rokonsag rendesen. Mezedes, szep nagy, ledus barackok voltak. A metszest en emiatt tartom pont olyan kenyszercselekvesnek, mint a permetezest. Ha jo a fa, hagyjuk dolgozni a termeszetes szelekciot, es hagyjuk megerosodni, megküzdeni az esetleges betegsegekkel, akkor nem kell hozanyulni.

(#6446) vendingo válasza Brandynew (#6445) üzenetére


vendingo
veterán

Haveromnak hatalmas fái vannak, se nem metszett, se nem permetezett soha. Annyi a gyümölcs, hogy már lehajolni is lusta érte, sokszor csak átmegy rajta fűnyíróval. Nincs már kinek osztogatni. Én se tervezek permetezni, ellenben metszeni igen.
Úgy terveztem, hogy gyomirtózva, szántva lesz a telkem, meg is vettem az xxl-es glialkát. Inkább meghagyom ősfüvesnek és vegyszermentesnek. Jelenleg békák, siklók gyíkok vannak a telken. Nem hiszem, hogy tetszene nekik a permetezés. Nem győzöm kerülgetni őket a kaszával. Csinálok majd nekik egy kis tavat.

Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#6447) Intruder2k5 válasza lemmy71 (#6353) üzenetére


Intruder2k5
MODERÁTOR

Megérkezett! :K [kép] [kép] [kép] [kép]

Összeraktam, járattam egy órát, aztán próbaképpen kapáltam vele 5 métert. A többit majd hétvégén, előbb le kell kaszálni a területet, mert 10-20 centis gaz van rajta. Minden esetre jó erőben van, a 10-12 éve műveletlen területet, az említett gazzal, kb. 10% gázkar állásban simán vitte.

(#6448) Csabroncka válasza Brandynew (#6445) üzenetére


Csabroncka
addikt

hajrá! Baromságot nem kellene terjeszteni.

Dorian: valami ilyesmi a 3.-4. évtől ;)

Az előbbi belső fa (Sancrest 5 éves):

4 éves mariska

25 éves Champion, talán az egyik legfinomabb

"in medias res"

(#6449) Barret001 válasza Intruder2k5 (#6447) üzenetére


Barret001
addikt

Hát ez nem tűnik gyenge gépnek...

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.