Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#5801) inf3rno válasza bacsis (#5799) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Mélyebbre kell ásni, és alátrágyázni a fát marhatrágyával. Utána egy kis föld, utána jöhet a fa. A zöldségek elvileg ellennének abban a 40 centiben is. Én csináltatnék talajvizsgálatot, ha ennyire nem megy.

Buliban hasznos! =]

(#5802) Brandynew válasza bacsis (#5799) üzenetére


Brandynew
őstag

Szia,

Használsz mást is a műtrágyán kívül? Tőzeg, marhatrágya, komposzt, a talaj felső, humuszos rétege beforgatva stb. Simán el tudom képzelni, hogy halott a földed, a műtrágya évek alatt tönkreteszi. Ilyenkor már giliszták és más organizmusok is csak elvétve vannak bene.

Én az egész kertre szórnék ipari mennyiségű tőzeget, komposztot és marhatrágyát és rotációs kapával, vagy még inkább traktorral (ha nagyobb kertről van szó) csinálnék egy mély talajlazítást.

(#5803) Dorian válasza Brandynew (#5802) üzenetére


Dorian
félisten

Tényleg, komposzt:
Idén tavasszal lesz az elő év, amikor a komposztom már felhasználható. 800l-es komposzt-tároló tele van, kb. a fele ami már valószínűleg eljutott addig a stádiumig.

Marhatrágyához képest hányszoros mennyiséget kell komposztból használni? Ugyanúgy a palánta ültetéskor a tövek alá kell tenni egy adagot, vagy kiszórni és beásni/kapálni?

Nálam a kérdező ellentéte van, valószínűleg sosem volt ez a terület korábban gazdálkodás alá vonva, így tavaly brutál nagyra nőtt minden.

A menete gondolom az, hogy kiszedem a ládából az egészet, szétválogatom a nem komposztálódott darabos részeket meg a csimaszokat és azokat vissza a ládába?

[ Szerkesztve ]

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#5804) Thocy a ZAGY válasza Dorian (#5803) üzenetére


Thocy a ZAGY
tag

A csimaszokat inkább taposd szét, különben szétrágnak minden gyökeret a földben. :)

Ami jól jön a komposztban, az a giliszta. Az sem nagy gond, ha vannak még benne félig lebomlott részek, a földbe keverve/ásva megy tovább a folyamat. Én két komposztot csináltam, felváltva kb. egy-egy év érlelés után kerülnek beforgatásba a zöldségesbe kis érett marhatrágyával keverve, eddig teljesen jól működik.

A mi kertünk is kizsákmányolt szántó volt, szinte nulla talajélettel. Két év masszív biotrágyázas után most már tele van gilisztával (amik mondjuk hoztak magukkal némi vakondproblémát is), és szuperül nő minden. Negyedik éve lakunk itt. A műtrágyát kerülöm, azzal végtelen ciklusba kergeti csak magát mindenki. Nagyüzemileg nem egyszerű kiváltani, de egy családi ház kb. 600nm-es kertjében sima ügy.

[ Szerkesztve ]

A legtöbb ember nem jut el a ''Miért pont Én?''-től a ''Miért ne?''-ig.

(#5805) inf3rno válasza Brandynew (#5802) üzenetére


inf3rno
nagyúr

A mélymulcsosok istállótrágyát ajánlanak szalmával lazán letakarva olyan fél méteres mennyiségben. Azzal rengeteget javítható a föld pár év alatt, de nagy mennyiségben elég macerás odaszállítani.

Azt mondják legjobban a szántás teszi tönkre a földet ilyen szempontból, nálunk se nagyobb a humusz réteg a domb oldalban, az alatt is agyag van. A szántást most már 10 éve abbahagytuk azon a részen, de önmagában ez kevés, hogy regenerálódjon. Muszáj pótolni az anyagot és a giliszta állományt is. Próbálok majd én is trágyát szerezni nagyobb mennyiségben a következő években.

Buliban hasznos! =]

(#5806) Rive válasza Thocy a ZAGY (#5804) üzenetére


Rive
veterán

Komposztban nem terem cserebogár-csimasz.
Ami komposztban van, az rózsabogár.
Komposztban alapvetően hasznos.

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#5807) bacsis válasza inf3rno (#5801) üzenetére


bacsis
Közösségépítő

Köszi ezt így megpróbálom!
...Na de ha elkezd majd nőni a gyökere, akkor "túl növi" az alátrágyázott részt és megint csak az agyagos rész marad a fának, nem? és akkor nem lehet megint az, hogy akkor megint kipusztul a fa?
Talajvizsgálat pontosan mit is takar?

Brandynew
Hát, mikor felásom, túl sok giliszta tényleg nem nagyon van... Műtrágyán kívül marhatrágyát is szoktam beleforgatni a földbe, illetve palánta földet is forgatok bele... Ez hoz egy nagyon kevés látványos javulást, de még így is ott vagyok vele, hogy a borsó az nagyjából még elmegy és vállalható, de ilyen hogy répa, krumpli, cékla... hát mint a kisullyam, akkorák lesznek :DDD

(#5808) lemmy71 válasza #46372352 (#5795) üzenetére


lemmy71
őstag

Én a magyar J18 -t választanám, van ott a fórumtársnak mit permetezni. Ezekhez 100 év múlva is lesz alkatrész :D

(#5809) inf3rno válasza bacsis (#5807) üzenetére


inf3rno
nagyúr

A vízért és ásványi anyagokért megy mélyebbre a fa, csak ahhoz először meg kell erősödnie, hogy át tudja törni az agyagot. Szerintem. De másik biztos okosabbak a témában.

Buliban hasznos! =]

(#5810) Thocy a ZAGY válasza Rive (#5806) üzenetére


Thocy a ZAGY
tag

Ezt nem tudtam, köszönöm!

A legtöbb ember nem jut el a ''Miért pont Én?''-től a ''Miért ne?''-ig.

(#5811) Dorian


Dorian
félisten

Szóval akkor a marhatrágyához képest mekkora mennyiségű komposzt az ajánlott?
Mondjuk az én veteményesem sztem tavalyi év előtt sosem volt művelve: dúl benn a talajélet, a paprikák 1,5m-esre nőttek, a paradicsom, uborka felkúszott a háztetőig, stb. szóval ha semennyit nem teszek sem lenne nagy gond sztem.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#5812) bacsis válasza inf3rno (#5809) üzenetére


bacsis
Közösségépítő

Szuper köszi!
Még egy kérdés... vannak 6-8 éves fáim... amik kb úgy néznek ki mintha 1 éve lettek volna ültetve :DDD Szóval ezekkel mit tudnék csinálni? Mindig rakok a tövükhöz minden évben fél marék műtrágyát... Háát... sztem ez kb arra jó, hogy el vegetáljanak :DDD van rá megoldás hogy kicsit jobban meginduljanak/össze szedjék magukat?
És akkor összegezve..Az új fáknak jó nagy gödör, alaposan alá marhatrágyázva, a földet is jó vastagon keverjem be marhatrágyával?! és akkor hátha?!
Nem tudom mennyire probléma, hogy egy fa van a kertben ami viszont rendben van... Egy bazi nagy mandula fa! Tele van mandulával, ami meg lehullik, nem igazán szoktam össze szedni... Illetve nem elég alaposan.. a feleségem már azt is felvetette, hogy a lehullott mandula mérgezi a földet... oké, de a lehullott manduláktól 6-8 méterre is alig vegetálnak a növények..

(#5813) inf3rno válasza bacsis (#5812) üzenetére


inf3rno
nagyúr

A trágyánál a lényeg, hogy ne érje a gyökeret közvetlenül, hanem a gyökér nőjön bele szép lassan. Állítólag megégeti a gyökeret, ha közvetlenül éri, azért kell egy kis földet rátenni. Jelen esetben minél mélyebben felásod alatta, annál jobb lesz az eredmény. Lehet feltölteni földdel az agyagos részt, de már az is sokat segít a fának, ha fellazítod a tömör agyagot, és könnyebben átmegy rajta a gyökere.

Én arra saccolok a többi fánál, hogy nem tudnak átmenni az agyagrétegen, ami vízzáró, és emiatt nem találnak elég vizet ahhoz, hogy nőjenek. Nálam legalábbis mintha ugyanez lenne az egyik kertben. Öntözni sajnos nem tudjuk folyamatosan, mert nem lakunk ott, és olyan 8 év volt mire megindult néhány fa növekedése, szóval látványosan látszik, hogy mikor érik el a vizet a talajban, mert onnantól egy év alatt megduplázódott a méretük. Mondjuk még én is visszafogtam őket a túl erős metszéssel évekig, most már igyekszem csak minimálisat vágni belőlük.

Nem tudok róla, hogy a mandula mérgezné a földet, persze én sem tudok mindent. A dió tud ilyet a fa körül az biztos.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#5814) Rive válasza bacsis (#5812) üzenetére


Rive
veterán

Nézd meg, hogy a szomszéd kertben mi terem, hogyan csinálják.
Sokat tud segíteni... Akár a területtel van baj, akár a műveletlenséggel - akár a műtrágyázással...

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#5816) mauimagic


mauimagic
aktív tag

Lemosó permetezés mehet ilyenkor, vagy túl hidegek a hajnalok? -9-et mondanak...

(#5817) lemmy71 válasza mauimagic (#5816) üzenetére


lemmy71
őstag

Várj még egy hetet, vagy csináld délelőtt.

(#5818) dkaro


dkaro
őstag

Sziasztok!
2 hete vetettem el a palántákat. 12 pohából 11-ben már kinőtt a paradicsom, aminek örülök. Viszont paprikából még 1 se hajtott ki. Ez normális vagy elrontottam valamit? Ugyan az az eljárás mindkettőnél, a paprikamag egy kicsit mélyebbre került (1-2cm), míg a paradicsomra csak nagyon kevés föld került, azt írták, hogy így kell.

(#5819) inf3rno válasza dkaro (#5818) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Normális. Várj még. Én le szoktam fóliázni, akkor nem kell öntözni, és úgy is kihajt. Könnyű eláztatni.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#5820) vacs


vacs
veterán

Sziasztok.
Kerti locsoló csövet (slag-ot) kellene vennem.
Vannak a flexibilisek, szabad ilyet venni, vagy valami hagyományosat?
Ki milyet használ, ajánlj?

(^)(>.<)(^)

(#5821) dkaro válasza inf3rno (#5819) üzenetére


dkaro
őstag

Rendben köszi

(#5822) inf3rno válasza vacs (#5820) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Hagyományosat én csak dobbal vennék úgy, hogy van neki elég hely. Tavaly is elszórakoztunk vele mire feltekertük, a hidegtől eléggé bemerevedett. Én adnék egy esélyt a flexibilisnek, de nincs tapasztalatom vele.

Buliban hasznos! =]

(#5824) DrDobos


DrDobos
őstag

Sziasztok!
3 eves flmingoviragunk csodasan elvan, azota kb 3x akkorara nott az ablakban, mint volt, illetve fokozatosan egyre nagyobb virágokat hoz. Ugyanakkor az új virágok színe egyre kevésbé szép színes rózsaszín, már egyre nagyobb reszben zöldek a virágok is, mint a levelek. Mit lehet ezzel a problémával kezdeni?

Illetve: vettunk meg tavaly 'Agro' markaju (praktiker) szobanövény tapoldatot, megfeleloen higitottuk, elkezdtuk hasznalni de ket novenyunk friss hajtasai is hirtelen már elszáradva nyiltak ki, amint abbahagytuk mindket noveny uj hajtasai ujra szep egeszsegesek lettek. Ennek nyoman, szeretnek kerni ajanlast univerzalis tapoldatra, szobanovenyekhez :R

Samsung Galaxy A55 5G

(#5825) inf3rno válasza DrDobos (#5824) üzenetére


inf3rno
nagyúr

A virág elég logikus. Azért vált zöldre, mert nem éri elég fény. Ilyennel érdemes megvilágítani: [link] Fontos, hogy 865-ös legyen.

A tápoldatból ezer éve VitaFlorat használunk. [link]

Buliban hasznos! =]

(#5826) DrDobos válasza inf3rno (#5825) üzenetére


DrDobos
őstag

3 evig eleg volt a fény, mostmar nem? :Y
Koszi, megnezem ezt a tapot :R

[ Szerkesztve ]

Samsung Galaxy A55 5G

(#5827) bacsis válasza inf3rno (#5813) üzenetére


bacsis
Közösségépítő

Hát annyi, hogy én azért szoktam tudni locsolni is a fákat... De akkor majd megpróbálom jobban öntözni, azt meglássuk..
Rive! Kapufa, mert az egyik oldalon az egészségház udvara van, a másik oldalon meg csak vüvesítették a kertet :U

(#5828) lemmy71 válasza bacsis (#5827) üzenetére


lemmy71
őstag

Az én kertesházamnál a kertem anno a szomszédos lakótelep építésénél, a zúzott mészkő telephelye volt amit a tömbházak alapozásánál használta. Amikor készen lettek az építéssel a 80 as évek elején, szépen legyalulták ezt a részt és cirka 70 centi földel feltöltötték ami már összeesett 40 centire. Szóval amikor én itthon ások vagy valamit ültetek akkor bő két ásónyom után "mészkő bányába" botlok :W Minden egyes ültetésemnél minimum 1m³ lyukakat ások és friss termőfőddel ültetem el a csemetéket, így szépen megmaradnak és gazdagon hozzák a termést. Az 1m³ es gödörben kellően megerősödik a gyökérzet és utána szépen megindul a mészkő között. Ha te is így ülteted a növényeidet abba az agyagos földbe, akkor nem csak vegetálni fognak hanem bő terméssel virággal hálálják majd meg :K Persze apróbb növényeknek, pl. rózsa kecskerágó stb. azoknak nem kell 1m³ gödör, én azokat olyan két nagy vödörnyi gödörbe ültetem és az erdőből hozok nekik földet.

(#5829) inf3rno válasza DrDobos (#5826) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Én nem tudok más okról, amitől bezöldülnének. Lehet, hogy a fajlagos felülete csökken, ahogy nő, azért már nem elég neki.

Még esetleg tápanyag hiány, ami szerintem ilyet okozhat. Pl. ha metalloenzimet használ a pigmentek előállítására, vagy a pigmentek maguk tartalmaznak valamilyen fém iont, és abból nincs elég. Ez szerintem kevésbé valószínű.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#5830) inf3rno válasza lemmy71 (#5828) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Én is 0.5-1m3 körülit szoktam. Egyszer kell elültetni, és ez mindennek az alapja.

Buliban hasznos! =]

(#5832) inf3rno válasza DrDobos (#5826) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Amúgy rengeteg ilyen van fent a neten: [link] Mindenhol a kevés fényt írják. Esetleg lőhetnél egy fotót róla.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#5833) inf3rno válasza #46372352 (#5831) üzenetére


inf3rno
nagyúr

MI eddig bármelyiket próbáltuk, szétment a fogaskerék benne az ilyen 2 centis és nagyobb vesszőktől (fagyal, aranyeső). Én már nem kínlódok vele egyáltalán, pénz kidobás. Az 1 centiset még valszeg elviszi, amit írsz.

Valakinél láttam, hogy az ilyen vastagabb gallyat valami láncfűrész szerű géppel vágja, ami egy normál láncfűrésznél kétszer hosszabb volt. Nem tudom, hogy mi ennek a megnevezése. Mondjuk nem tűnik egy életbiztosításnak fejmagasságban ilyet használni.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#5834) DrDobos válasza inf3rno (#5832) üzenetére


DrDobos
őstag

:R holnap termeszetes fenyben csinalok

Samsung Galaxy A55 5G

(#5836) inf3rno válasza #46372352 (#5835) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Ezek inkább a tényleg nagyon vékony gallyak vágására jók meg a levelek vágására amikor sűrűn nyírod, hogy szép legyen. Na ehhez a részéhez én nem értek. A vastagat egy ideje metszőollóval szoktam az aranyesőn vagy ág vágóval, ha már olyan vastag. A sövényt meg már hagyom megnőni, aztán utána szintén a vastag részéig visszavágom. Bár legszívesebben kivágnám az egészet, aztán tennék sövénytuját a fagyal helyett. Az legalább szép és valami haszna is van.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#5837) Brandynew válasza #46372352 (#5831) üzenetére


Brandynew
őstag

Szia,

Mindegyik biztosan nem alkalmas rá, nekem egy ilyen akksisom van: Black & Decker GTC1845L

Ez úgy működik, mint egy gyengébb láncfűrész, bármit el tudok vele vágni, a 18-20mm ágakat erőlködés nélkül, de ha kicsit nyúzod, akkor a vastagabbakat is. Én annó videós tesztek alapján választottam (akkor még 27 ezer Ft volt ugyanez a típus...).

A szomszéd fájának a "metszésére" is ezt használom, ami átlóg.

[ Szerkesztve ]

(#5839) Gabesz87 válasza #46372352 (#5800) üzenetére


Gabesz87
addikt

Tegnap bevetésre került az akkus permetező. Én elégedett vagyok vele, szerintem szépen, jól terít. Azt hittem zajosabb, de szerencsére nagyon halk. Egy kis igazgatát igényelt a szár, mert az illesztéseknél eresztett. Ill. a vállpánt felhelyezése volt izgalmas még. Sajnos a használati nem túl használható :( Bizonyos részeknél mintha nem is ehhez a géphez lenne. Rendeltem még egy teleszkópos hosszabbító szárat, hogy a barack fák tetejét is elérjem vele. Summa summarum, szerintem megérte az árát, remélem tartós lesz.

(#5840) Joker88


Joker88
őstag

Virágkérdés..

Idén, a szüleim úgy gondolják,gondolták,hogy legyen egy kis változatosság, valami új virágot ültessünk, a ház mellé.
Napos oldal, reggeltől szinte este 6ig süt oda a nap , minden este öntözve szokott lenni a terület.
Milyen virágokat javasoltok ami nem hétköznapi errefelé ? eddig a hagyományos büdöske volt,nem messze tőle pedig rózsabokrok..
akár ilyen ebay is szóba jöhet,hiszen még ideér márciusban..

In loving memory of Garrett Lockhart

(#5843) inf3rno válasza #46372352 (#5842) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Na majd írj pár hónap múlva. Kíváncsi vagyok én is.

Buliban hasznos! =]

(#5844) DrDobos válasza inf3rno (#5832) üzenetére


DrDobos
őstag

[kép] [kép] ilyenek a virágok :(, mindenesetre lehet valóban a kevés fény, csak tényleg a 3 év alatt erre nem volt példa. Jön a napos idő, majd akkor jó lesz.. :)

[ Szerkesztve ]

Samsung Galaxy A55 5G

(#5845) modflow


modflow
veterán

Tudna valaki segíteni abban, hogy hol tudnék venni kb. 40 db paradicsom karót Miskolc környékén?
(kb. 30x30x2000 mm)

Kicsit túlzásnak tartom, hogy 1000 Ft/db áron árulják az OBI és társai...

[ Szerkesztve ]

(#5847) modflow válasza #46372352 (#5846) üzenetére


modflow
veterán

Nem igazán van.
Durva, hogy a környéken nincs egy fűrészáru volt...

(#5848) inf3rno válasza modflow (#5845) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Lehet olcsóbban jössz ki, ha veszel lécet és elfűrészeled.

Buliban hasznos! =]

(#5849) modflow válasza inf3rno (#5848) üzenetére


modflow
veterán

Simán elvágnám, de tüzépen van valami hasonló méretezésű léc, mint egy karó?
Vagy tető lécre gondolsz?
Ott mi a szabvány?

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.