Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#6201) Brandynew válasza Dorian (#6195) üzenetére


Brandynew
őstag

Na várj, itt most két teljesen különböző dologról van szó. A műtrágya elkerülése volt a kérdés, a Wuxal pedig ugyanúgy műtrágya (kőolajszármazék). Az Amalgerol nem műtrágya, mivel növényi kivonatokból áll, a biogazdálkodásban is használható.

[ Szerkesztve ]

(#6202) Dorian


Dorian
félisten

Dithane-nal korábban megpermeteztem a fákat, most a virágzás végén kaptak Topas-t, viszont csak egyet vettem, elfeledtem, hogy ez csak 2,5g-os nem 5. Így csak a korábbi években lisztharmatos almafára és a moníliás meggyre jutott, meg néhány kisebb dologra.
Kérdésem, hogy ha nem tapasztaltam a korábbi években gomba-bajt, akkor is érdemes a cseresznyefákat megfújni? A málnát gondolom mindenképpen, ha jól tudom az gomba-érzékeny.

Eltökéltem, hogy idén kiakasztom a sárga lapokat és szét-rovarirtózom a diófát (vagyis majd a kertész a motorossal, az felér legalább a feléig, és mivel felszívódó a szer, elvileg az már elég). Korábbi években rendre összeszedtem és elvittem a lehullott fekete diót, de ez nem elég hogy megszűnjön a burkofúrólégy-ügy. Elegem van, h van egy szép nagy diófa, és a termést mind dobálhatom ki.
Amúgy önmagában is hasznos, alatta rendeztem be a játszóteret a gyerekeknek, így árnyékban vannak. Meglepetésemre a fű is bírja alatta, bár ahol a legnagyobb árnyék van, ott azért ritkásabb.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#6203) justmemory válasza Dorian (#6202) üzenetére


justmemory
senior tag

Elegem van, h van egy szép nagy diófa, és a termést mind dobálhatom ki.

Nekünk is lepotyog valamennyi, a harkályok szeretik. Zöld diónak szoktunk leszedni valamennyit, anyám jó kis diópálinkát szokott készíteni :) A rossz diót is összeszedjük, mert télen megy a madáretetőkbe.

--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---

(#6204) Gabesz87


Gabesz87
addikt

Ma felfedeztem a fűben egymás mellett 2 vöröshangya bolyt. Tudtok ajánlani valamit amivel megszabadulhatunk tőlük? 2 kisgyerek van szóval szeretném eltüntetni őket. Mármint a hangyákat :)

(#6205) lemmy71 válasza spileraaa (#6194) üzenetére


lemmy71
őstag

Mivel most virágoznak így szinte egyszerre kezelheted őket. A virágzás végefelé Chorus -al permetezd, látom almád is van és ha jonatán is van köztük akkor ott a Chorus -t Thiovit Jet -tel kell keverni.
Virágzás után május végén érdemes egy kontakt gombaölő (pl.Topas) és felszívódó rovarölő mixel permetezni. Ezután már csak akkor ha betegséget vagy valami károkozót látsz (monilia, tetű cseresznyelégy stb.) persze olyankor már oda kell figyelni a várakozási időre is, a korai gyümölcsöknél.
Máskor olvass vissza, mert ezeket már többször átbeszéltük ;)

#6202 Dorian
Virágzás "végén" Chorus -t használj, Topas -t levelesedéskor érdemes használni.

[ Szerkesztve ]

(#6206) Brandynew válasza Gabesz87 (#6204) üzenetére


Brandynew
őstag

A Raid kontakt hangyacsapda verhetetlen. Tobb helyen is volt nalam boly (7-8), kiraktam belole egy tucatot korbe a telken, a vonulasi utvonalakba, es meglepoen gyorsan eltunt mind. Ez ugye ugy mukodik, hogy megeszik ezt a cuccot, aztan egymast is megeszik, nagyon gyors a folyamat. Arnyekban legyenek a csapdak, hogy ne szivja ki a nap. Neked szerintem eleg 4, nem tudom, hanyfele uton vonulnak.

Egyebkent, ha nem zavarnak, a hangyak nagyon jok a kertnek. Nekem sajnos kitermeltek a terkovek alol a homokot.

[ Szerkesztve ]

(#6207) justmemory válasza Gabesz87 (#6204) üzenetére


justmemory
senior tag

Szia,

szerintem az nem valódi vöröshangya (mondjuk Formica. rufa), hanem vörös színű, F. rufibarbis, rabszolgatartó. Szerintem semmi kárt nem tesz, sőt. A gyerekeket sem fogják bántani; nyilván nem kell a bolyba beletenyerelni, direkt belegázolni. Nálunk az utcán van ilyen boly, a szomszédból pedig lóhangyák (Camponotus vagus) járnak át a kiskertbe; mi direkt raktunk le korhadt fát, hogy segítsük őket. Soha semmi gond nem volt, 3 gyerek van (1½ éves a legkisebb). Őket érdekli, megértik, ha elmondjuk, hogy nem kell/szabad bántani őket, cserébe nagyon hasznosak, segítik a sokféleséget a kertben, táplálékul szolgálnak más állatoknak, de maguk is összeszedik a maguk élelmét, segítve a körforgást.

De ha nagyon ki akarod őket írtani, szét kell dúrni a bolyt teljesen és el kell pusztítani a királynőt. Utóbbi lesz nehéz, mert zavarásra azonnal elmenekül. Ha sokat vannak bolygatva, maguktól odébb állnak. Ha a két konkrét bolyt el is pusztítod, semmi nem garantálja, hogy nem fog újabb királynő megtelepedni valamikor.

--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---

(#6208) vendingo válasza Gabesz87 (#6204) üzenetére


vendingo
veterán

Erdei vöröshangya (formica rufa)? Ami nagy fészket épít a föld fölé tűlevelekből és egyéb növényi maradványokból?
Ha igen, akkor védett faj, ráadásul nem ártanak, gyereket se esznek, ellenben kipucolják a kertet a rovar kártevőktől.

justmemory; formica rufibarbis nem rabszolgatartó, hanem rabszolga faj. Van nekem is egy formica sp. kolóniám kémcsőben, meg c. vagus, c. ligniperda, l. niger, l emerginatus... szeretem a hangyákat. :)

[ Szerkesztve ]

Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#6209) justmemory válasza vendingo (#6208) üzenetére


justmemory
senior tag

formica rufibarbis nem rabszolgatartó

Igen, lehetséges, fejből sajnos nem mindig tudom, ebben párom az expert :B

--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---

(#6210) Gabesz87


Gabesz87
addikt

Köszi a válaszokat! Nem lenne bajom úgy általánosságban velük, ha nem vöröshangyák (vagy mit tudom én milyen pontos fajta), és nem a fű (udvar) közepén lennének! Nekem csak annyi ugrott be, hogy a vöröshangya fájdalmasat csíp. És ha neadjisten, a 15 hónapos gyerekünk majd a füvön mászik. nehogy beletenyereljen.

(#6211) inf3rno válasza Gabesz87 (#6210) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Én úgy tudom, hogy nálunk nincsenek igazán veszélyes hangyák. A tűzhangya, ami para, de az egyelőre még nem jött be. Én egy kicsit túlféltésnek érzem ezt.

Buliban hasznos! =]

(#6212) inf3rno válasza vendingo (#6208) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Van az erdei vöröshangya, amit mi inkább csak nagy hangyának hívunk. Meg van az apró totál vörös, amiről fogalmam sincs mi a hivatalos neve. Nem lehet, hogy inkább arra gondolt?

Buliban hasznos! =]

(#6213) Dorian válasza Brandynew (#6201) üzenetére


Dorian
félisten

Igazából nem értem miért kell elkerülni, mi vele a baj. A nitrogén és a foszfortartalom? Miért? A többi csak sima nyomelem benne.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#6214) Dorian válasza lemmy71 (#6205) üzenetére


Dorian
félisten

A korábbi hsz-omban rosszul írtam :W
Chorussal permeteztem meg mindent virágzás közepén (akkor volt rá mód, virágzás alatt 3x nem adta a lehetőség, evvan).
És most virágzás végén használtam a Topast az almára és a meggyre, a cseresznyefákra és a málnára már nem jutott.

- Mi az a levelesedés? Ha ugyanarra gondolunk, akkor az pont a virágzás végén történik, nem? (Olyankor kezdenek lombosodni a fák)
- Tehát most ebben a helyzetben mit mivel fújjak?

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#6215) Dorian


Dorian
félisten

Utálom a hangyákat. Felcipelik a fákra a tetveket, a teraszburkolat alól meg kidarálják a ragasztót, évente lehet javítgatni.

[ Szerkesztve ]

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#6216) Szilágyi84 válasza Dorian (#6215) üzenetére


Szilágyi84
senior tag

Hű ne is mondd ,nálunk megjelentek az óriás fekete hangyák és iszonyat nagyok nem győzöm nyomkodni a ház falán és taposni a járdán. Remélem nem a külső hungarocell szigetelést szedik szét alulról felmászva mögötte .

(#6217) vendingo válasza Dorian (#6215) üzenetére


vendingo
veterán

Nagyon kevés faj tetvezik. Azt is vedd figyelembe, hogy a tetvek védelmében az összes többi kártevő rovart (hernyót) levadásszák. A tetveket is kordában tartják, annyi van, amivel ők is elbírnak.
A hangyák a kertben nagyon hasznosak. A lakásban tényleg necces, de kint nem tudom miért zavarnak sokakat.

Szilágyi: A nagy fekete camponotus vagus, ács hangya. Halott, korhadt fába fészkelnek, hungarocell nem érdekli őket.
Ők itt az enyémek. 1 éves kolónia.

[ Szerkesztve ]

Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#6218) Dorian válasza vendingo (#6217) üzenetére


Dorian
félisten

Most írtam le miért zavarnak. Nem akarok tetveket látni a fáimon. Annyit sem, amennyivel a hangyák elbírnak. Ezen kívül nem akarom minden évben 100ezeres költséggel cseréltetni a burkolólapokat a teraszon.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#6219) Rive válasza Dorian (#6215) üzenetére


Rive
veterán

..teraszburkolat alól meg kidarálják a ragasztót...

Ott szerintem valami más gond van, hangyák jellemzően nem bírnak vakolattal, fallal, fugával, effélékkel.

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#6220) Szilágyi84 válasza vendingo (#6217) üzenetére


Szilágyi84
senior tag

A szomszéd félig kihaló lila akácról jöttek ,de megszorva az útjukat már nem járnak át .
Ezeket miért jó tartani vagy mire ?
Hátul a kertben van egy kivágott nyárfa ,de megmaradt kb fél méteres törzse amit szintén kezdenek lebontásra elfoglalni . Nincs kedvem kiásni iszonyat nagy volt . Nem lesz gond nem mennek tovább vagy a kert többi részére nem lesznek károsak ?

[ Szerkesztve ]

(#6221) vendingo válasza Szilágyi84 (#6220) üzenetére


vendingo
veterán

A képen a szárnyasok jó jel. Mi hangyások ugrunk az ilyenre, ilyenkor van a párzás. A vagus akkor okoz bajt, ha pl öreg, korhadó oszlopaid vannak, mert abba beköltöznek. Nálunk a szőlő támrendszert kezdték meg, de nem is csodálkozok, régen csereérettek voltak. Semmire, senkire nem veszélyesek, nem csípnek. Tegnap takarítottam, savazták, marták a kezem, semmit nem éreztem belőle.
Tavaly nyáron a szemem láttára kaptak szét egy lótetüt. Mindent kinyírnak amivel elbírnak. Volt egy döglött gyík a kertbe, másnapra csak csontok maradtak. Zavaróak, de hasznosak.
( hungarocelt nem bántják)

Tartani meg hobbiból, akár a hörcsögöt, guppit. Jó nézni az ökoszisztémájuk.

[ Szerkesztve ]

Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#6223) Szilágyi84 válasza vendingo (#6221) üzenetére


Szilágyi84
senior tag

Muti már milyenek mibe tartod gondolom terrárium/akvárium és mivel eteted ?Én gilisztáztam pecához több mint fél évig hatalmas nagy vödörben hetente krumpli ,alma héja ,papír stb szépen dolgoztak , viszont abbahagytam mivel a halak ezeket az új drága ízesített popup ,wafters csalikat szeretik leginkább .

(#6224) lemmy71 válasza Dorian (#6214) üzenetére


lemmy71
őstag

Én még csak most fogom megfújni a starkingot, nekem most borult szépen virágba. Talán még nem is volt ilyen szép egészséges hatalmas rózsaszín virágja :) most csak az a baj hogy kicsit visszahűlt az idő és néha jön, egy perces eső is.
Levelesedésre arra gondoltam amikor már virágzás után kifejlődnek a levelek, akkor figyelni kell már a tetvekre levéllyukacsódásra tafrinára stb. Én mindig dithane -t kevertem a rovarölőhöz de ettől az évtől csak az unión kívülről lehet már beszerezni. Így marad a Topas és a Score 250ec, bár végül is ezek is nagyon jó szerek és ha időben kezeled a gomba fertőzést akkor szinte 100% a hatás.

(#6225) Dorian válasza lemmy71 (#6224) üzenetére


Dorian
félisten

Tehát a cseresznyét és a málnát majd akkor elég megfújni Topas-szal ha jelentkeznek levél-gondok vagy tetvek? Akkor nyilván Mospilannal keverve.

A cseresznyefák idén furcsán virágoznak, kb. félig csak, a felső részük nem igazán. Azt hiszen betett nekik az az április eleji hóesés és fagy. Mindegy, így is több lesz, mint amennyit meg tudunk enni, időnk meg nem lesz eltenni v ilyesmi.
A meggyfa eddig mindig full moníliás volt, akárhogy permeteztem. Igaz, attól még termett dögivel. Idén a kertésszel levagdostattam a tavaly lekonyult ágvégeket, meg kicsit megritkította, nagyon ágas-bogas volt (sztem sosem volt metszve), kíváncsi vagyok, jelentkezik-e a dolog.
Almafám fogalmam sincs milyen, csak azt tudom, h nagyon finom és nem strking, nem golden, nem zöldalma (mert azokat megismerem). Talán jonagold v ilyesmi.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#6226) vendingo válasza Szilágyi84 (#6223) üzenetére


vendingo
veterán

Itt egy rövid magyar bemutató első része.
Hangyáim:

Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#6227) lemmy71 válasza Dorian (#6225) üzenetére


lemmy71
őstag

A cseresznyénél a cseresznyelegyet kell figyelni, van aki sárga ragacspapírokat akaszt ki a fára és úgy figyeli. Nekem egy 20 éves Katalin fám van, én május közepén megfújom mospilannal és dithane -l (nekem még tavalyról van egy kiló gombaölő szerem) ha neked nincs akkor használj Topas 100EC -t. Ami fontos még ilyen időben hogy tegyél a vegyszerekhez egy kevés Nonitot is és ha nagy lombos a cseresznyéd akkor egy motoros géppel kiszórt vegyszerezés a legideálisabb. Málnám nincs, arra nem tudok mit mondani. Almával kapcsolatosan, főleg a jonatánoknál hangsúlyozzák ki a virágzáskori permetezésnél a Thiovit Jet használatát.

(#6228) Szilágyi84 válasza vendingo (#6226) üzenetére


Szilágyi84
senior tag

Hm érdekes. Lehet a gyereknek mint élmény fognék kintről pár darabot egy fél literes átlátszó műanyag flakonba a tetejét szintén nedves vattával .

(#6229) Szevam válasza vendingo (#6226) üzenetére


Szevam
aktív tag
LOGOUT blog (1)

:DD Ez hihetetlen!

Azt tudtam, hogy vannak, akik hangyát tartanak otthon hobbiból, de hogy még tenyésztenek is, azt nem gondoltam valamiért.
Nagyon király a videó :C

Képeim: https://www.flickr.com/photos/106029883@N02/ A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele hagyom, hogy megmutassa önmagát.

(#6230) vendingo válasza Szilágyi84 (#6228) üzenetére


vendingo
veterán

Nem akarok már nagyon offolni. Nézd meg a linkelt sorozatot. Királynőt kell fogni, aztán ennyi. Csak random összecsipegetni a dolgozokat nem ajánlott.

Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#6231) justmemory válasza vendingo (#6226) üzenetére


justmemory
senior tag

Párom a laborban kifaragott ytongban tartotta őket :)

--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---

(#6232) inf3rno válasza vendingo (#6217) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Wow, de szép a királynő. Nálunk is megfordultak. Mindig szétszedik a tuskót, amit a tűz köré rakunk.

Buliban hasznos! =]

(#6233) inf3rno válasza Szilágyi84 (#6220) üzenetére


inf3rno
nagyúr

A gomba miatt jobban aggódnék, hogy megtelepszik máshol. A hangyákkal el lehet bírni.

Buliban hasznos! =]

(#6234) inf3rno válasza Dorian (#6225) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nálunk annyi a virág a cseresznyén, hogy ennyit még sosem láttam. Sajna bátyám most akar építkezni, és útban vannak neki a fák, úgyhogy halálra vannak ítélve. Olyan 70 évesek lehetnek. :S Hátul már virágzik 3 új cseresznye, úgyhogy annyira nem vagyunk kétségbe esve, de na...

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#6235) Dorian válasza lemmy71 (#6227) üzenetére


Dorian
félisten

Ok, köszi. Vettem sárga papírt a diófa miatt, akkor rakok az egyik cseresznyefára is, és ha megjelennek a dögök, fújom, Topas + Mospilan kombóval.
Alma kapott a virágzás kezdetén Thorus-t, most fővirágzásában Topas-t.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#6236) Dorian


Dorian
félisten

Ha már hangyák: most láttam, h a komposztba költöztek, egy csomó tojásuk is van.

Az almát hiába fújtam 1x chorussal, 1x Topassal, elkezdett a lisztharamat megjelenni. Asszem kap még Thiovit Jet-et is.

[ Szerkesztve ]

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#6237) Szilágyi84 válasza Dorian (#6236) üzenetére


Szilágyi84
senior tag

Lesz még ott csiga és még minden más rovar és bogárkák is

(#6238) Dorian válasza Szilágyi84 (#6237) üzenetére


Dorian
félisten

Gilisztával meg csimaszokkal eddig is tele volt, a hangya az újdonság. Mondjuk rácsesztek szerencsétlenek mert 3 hét múlva ültetjük ki a palántákat, akkor kiürítem, felforgatom a komposztot.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#6239) body007


body007
addikt

Kinek van sziklakertje? Nekem most 2. éves (az egyik) nagyon szépen beindult :)
Jah, és jöhetnek képek persze :K

Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P

(#6240) inf3rno válasza body007 (#6239) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nekünk volt már sok, de a vége mindig az lett, hogy olyan szinten begazosodott, hogy lebontottuk.

Buliban hasznos! =]

(#6241) body007 válasza inf3rno (#6240) üzenetére


body007
addikt

Tegnap gazoltam. Egy órám simán ráment :B

Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P

(#6242) vendingo


vendingo
veterán

Vettem kaszát. :)
Oleo mac bch 400t lett a befutó, kellett a 2 le, nagyon durva volt a gaz. Néhol 2 méteres volt, jó száraz, enyhén fás szárú. Csillag nagyon szépen vitte, nem gondoltam, hogy ilyen gyorsan tudok haladni vele. Gyomirtózást nem úszom meg, nagyon makacs gaz van. Bíztam benne, hogy őszig jó lesz így is, de ebből szántás és füvesítés lesz. Szerencsére a kert végében, ahova fészert, kiülős részt tervezek ott nincs gaz, csak fű. 2 hét múlva szabin leszek, addig a glialka teszi a dolgát.
Ilyen volt:
Ilyen lett:

Hétvégén befejezzük a kaszálást, gaz összehúzást, szemétszedést.

Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#6243) lemmy71 válasza vendingo (#6242) üzenetére


lemmy71
őstag

Frissen levágott gazt nem szabad glialkázni mivel az levélen felszívódó vegyszer ;)

(#6244) vendingo válasza lemmy71 (#6243) üzenetére


vendingo
veterán

Tudom, de muszáj volt levágni a sok száraz miatt. Jövő héten lesz lenyomva vele, addig megerősödnek.

Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#6245) Gabesz87


Gabesz87
addikt

Tudtok ajánlani valami bevált, hatásos macska riasztót? Elegem van hogy a környék macskái telexarjak a füvet, meg a gyerek homokozojat is.

(#6246) Dorian válasza Gabesz87 (#6245) üzenetére


Dorian
félisten

Kutya?
Bár a miénk csak akkor kergeti, ha eleve fut. Ha csak sétál a kerben vagy szarik, akkor rá se néz.
Ill. a kóborokat megugatja, a szomszédéit nem.
A homokozót le kell fedni.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#6247) justmemory válasza Gabesz87 (#6245) üzenetére


justmemory
senior tag

Szia,

ez szerintem volt már itt kérdés; én is csak azt tudom mondani, hogy a kutya. Más nem fogja távol tartani... esetleg a homokozót fedd le (pl. medencetakaró; nekünk is azzal volt tavaly), az megoldás lehet; a fűre sz@rás problémája ettől meglesz... én minden reggel körbemegyek, hogy a 2 kutya után takarítsak...

--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---

(#6248) Szevam válasza Gabesz87 (#6245) üzenetére


Szevam
aktív tag
LOGOUT blog (1)

Én lehet etetném őket és ott adnám a kaját, ahova nem szeretném hogy szrjon. A homokozót viszont mindenképpen letakarnám.

Képeim: https://www.flickr.com/photos/106029883@N02/ A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele hagyom, hogy megmutassa önmagát.

(#6249) inf3rno válasza Gabesz87 (#6245) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Homokozóra tyúkháló a jó, azt nem szeretik kapirgálni. Riasztó (ha nem akarsz kutyát, akkor) egyedül a víz, azt utálják. Automata locsoló, élve fogó csapda + vödör víz, ilyesmik. Amúgy értik ők, hogy mi a helyzet, pl. a múltkor az egyik feküdt az ágyásomon, nézek rá szigorúan, elkezd nyervogni, nézem még pár percet, aztán feladja, és lelép...

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#6250) justmemory válasza inf3rno (#6249) üzenetére


justmemory
senior tag

nézem még pár percet

Ja, mint ő :DDD ;]

--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.