Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#6051) Szilágyi84 válasza CrazySouls (#6050) üzenetére


Szilágyi84
senior tag

Nagy kertbe tervezel sok fa van és permetezés mentesen próbálkoznál ezekkel ?

(#6052) CrazySouls válasza Szilágyi84 (#6051) üzenetére


CrazySouls
kezdő

Mondjuk úgy, hogy van 9 gyümölcsfa, 2 alma, 1 cseresznye, 3 barack, 2 szilva, 1 meggy, de eddig bármit próbáltam a cseresznye mindig kukacos volt és próbálom megelőzni.

(#6053) ftc válasza inf3rno (#6046) üzenetére


ftc
nagyúr

Hamarabb mondanám, hogy a meleg illetve a víz szükséges a bő terméshez.

Leginkább a fagy viszi el az első terméseket (ekkor van rajta legtöbb) s ezáltal csak őszre érik be a második adag termés... Szüleimnél már több mint 30 éves a bokor.Szép nagy, kár hogy elergiás vagyok a levelére ;]

(#6054) Dorian


Dorian
félisten

Fügét én direkt közvetlenül (~60cm-re) a ház déli homlokzata elé ültettem tavaly előtt ősszel. Az a legmelegebb és leg-szélcsendesebb rész + a falról is verődik vissza neki hő + télen ott nehezebben fagy el, hiszen a házból is jut ki némi hő. Egy 3 m-es fát ültettem úgy, hogy 80 cm mélyre került a gyökere, így az tuti biztonságban van.
Viszont éppen ezért mindenképpen kordonos futtatásra lesz szükség, ezt még nagyon ki kéne találni hogyan, milyen miből.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#6055) Szilágyi84 válasza CrazySouls (#6052) üzenetére


Szilágyi84
senior tag

Na igen az is egy nem egyszerű művelet megoldani akinek jelen van. Hallani olvasni pár lehetőséget rá ,de ezek szerint eredménytelen. Én a lombkorona alatti talajt hallottam , hogy azt érdemes kezelni . Amúgy sajna mindig van valami valamivel .

(#6056) gzbotii válasza gzbotii (#6031) üzenetére


gzbotii
veterán

Rendeltem 6 tő vadszőlőt (Parthenocissus tricuspidata 'Veitchii' - Tapadókorongos vadszőlő), ami ma megjött, holnap szeretném kiültetni őket a kertbe. Jövő héten viszont pár nap még -3/-2 fok várható reggelente. Mennyire tesz jót a palántának ez?
Vagy inkább várjak, tároljam a palántákat?

When every logical course of action is exhausted, the only option that remains is inaction.

(#6057) inf3rno válasza gzbotii (#6056) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Én elültetném. A szőlő el tud fagyni, de ennél szerintem hidegebb kell hozzá.

Buliban hasznos! =]

(#6058) gzbotii válasza inf3rno (#6057) üzenetére


gzbotii
veterán

Rendben, köszi :R
Max rakok rájuk védelemnek egy félbe vágott pillepalackot vagy valami hasonlót a hidegebb reggelekre :)

When every logical course of action is exhausted, the only option that remains is inaction.

(#6059) gzbotii


gzbotii
veterán

Továbbra is vadszőlő kérdés: lenne egy olyan tő, amit inkább cserépbe ültetnék - mekkora cserép lenne elegendő a megfelelő növekedéshez? 30L gondolom már okés lehet.

When every logical course of action is exhausted, the only option that remains is inaction.

(#6060) Dorian


Dorian
félisten

Ugye jól gondolom, hogy most gombák ellen, tehát Chorus-szal, Topassal kell permetezni és tetvek ellen Mospilannal majd csak ha az elsők megjelentek (úgy rémlik ez van a leírásában)

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#6061) lemmy71 válasza Dorian (#6060) üzenetére


lemmy71
őstag

A Chorus -t almák - csonthéjasok stb. nél használjuk a virágzás harmadik harmadában. A szert ki lehet egészíteni Thiovit Jet -el, főleg almatermésűeknél ajánlott ez a keverék.
Mospilánt szigorún virágzás után amikor már nem járnak a méhek és Dithane M45 gombaölőt keverj mellé, ezzel a keverékkel mindent permetezhetsz a kertedben muskátlitól a diófáig ;)

(#6062) gg72


gg72
veterán

Sziasztok! Fenyő deszkákból építek magaságyást, 3X lekentem színtelen Svéd viasszal [link] , szerintetek érdemes lenne még lekenni a külső felülelet 1-2X valamilyen vízzel higítható vékonylazúrral, pl.: [link] ? Belülről tófóliával lesz szigetelve.

(#6063) mauimagic válasza gg72 (#6062) üzenetére


mauimagic
aktív tag

A viasz ha jól tudom, és ezt a linkelt termék leírása is említi, víztaszító.
Vízbázisú lazúrt kérdezel ...

Szerintem gombaölő szerrel kellett volna inkább kezelned, majd utána lazúrfesték. Tartós biztos nem lesz, kár sok energiát/pénzt belerakni.

(#6064) lemmy71 válasza gg72 (#6062) üzenetére


lemmy71
őstag

Ha most viaszoltad akkor felesleges bármit is rákenni, úgy sem szívja már be. Majd jövőre újból átkened, de ne vizes lazúrt használj hanem vékony szintetikusat vagy remmers olajat;)
Nekem van egy két fa dézsám, a belsejét és a külsejét barna xyladecorral kentem ki, semmi fólia a külsejét évente lekenem. Gyönyörű szépen elrohadtak már csak a vaspánt tartja össze, de viszont nagyon patinás amikor beleültetjük a muskátlit :D Már a moha is megjelent a dongákon :D

[ Szerkesztve ]

(#6065) gg72 válasza lemmy71 (#6064) üzenetére


gg72
veterán

Kösz szépen, mauimagic-nek is!
Akkkor majd jövőre újra lekenem, most hagyom így.

(#6066) vendingo


vendingo
veterán

Üdv
Lett egy 500nm telkem, szeretném rendberakni.
Első körben fűkaszát szeretnék venni. Milyen benzines gépet ajánlanátok? Nem kell csúcs gép, de noname se. 60-70k körül nézelődök.
Jelenleg száraz gazzal van tele, ezt szeretném lecsapni, majd elégetni, a továbbiakban a fűkasza csak fűnyírásra lenne használva. Egy alap damilos sthil elég lenne, vagy mindenképpen csillagos fejjel is rendelkező gépet nézzek?
Pár ajánlást szívesen fogadok, hogy merre induljak.

Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#6067) lemmy71 válasza vendingo (#6066) üzenetére


lemmy71
őstag

Damilost vegyél, nem fontos neked a késes ahogy nézem..Ha körbe nézel akkor azon az áron néha lehet találni Stihl FS120 -at, az bőven elég neked, én is egy olyat nyüvök már tíz éve, anno én is használtan vettem.
Én most nem kaszálnám azt a területet, a nagyja száraz részt húzd össze gereblyével villával és égesd el. Utána a többit le glialkáznám és amikor elszárad összehúzni és meggyújtani, majd az egészet a leéget hamustól beszántatnám kis traktorral, ezt már szépen tudnád kezelni rotával a késköbiekben. Ha nem füvesíted be akkor kéthavonta felrotálod és szépen rendben lesz a telked, ősszel akár egy szép gyümölcsöst is telepíthetsz bele ;)
Nekem egy 800m² telkem pont ilyen, 15 éve csak rotálom, másfél kéthavonta gyorsan átszaladok rajta, hamarabb meg van mint ha füvet kéne rajta nyírnom :K

(#6068) inf3rno


inf3rno
nagyúr

Kinyílt a körömvirág, amit télen szórtam el. A menta is valahogy túlélte. Sokáig csak egy apró levél páros volt rajta, azt hittem, hogy annyi neki, aztán lefedtem fóliával, és valahogy a nedvesség miatt új életre kelt. A folyamatnak hála a levéltetvek éhen haltak. Most nincs rajta egy sem. A francia levendula is nagyot nőtt a télen. A kövirózsa is szaporodik. A citromfát már kiraktam, teli van pajzstetűvel, nem találtam még rájuk ellenszert. Remélhetőleg felébrednek a katicák is, és elintézik őket. Összehoztam még a télen egy moha kollekciót. Nem is tudom már hány helyről gyűjtöttem különböző fajta mohákat és sziklán élő növényeket. Szúrtam le rozmaringot is az itthoniból, hátha meggyökerezik. Amivel még próbálkozok azok a fás szárú növények magról úgy, mint colorado fenyő, sövénytuja, több féle tölgy, ilyesmik. Egyelőre nincs sikerem velük. A gumósoknál van gyömbér és nőszirom, úgy tűnik azok se jönnek össze, de még egyiket sem adom fel. A jonatánt sajnos nem sikerült meggyökereztetni, ahogy az előző eresztés rozmaringot és concolort sem. Cseresznye és kajszi gyökereztetésével is próbálkozom. A szőlő gyökereztetés úgy tűnik nagyanyámnak összejött, nem sokára ki lehet ültetni. Palántázást nem csináltam, nem volt valahogy kedvem hozzá, és nagyanyámnál van egy csomó. Talán most vetek paprika magot és bazsalikomot, hátha még nem késő.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#6069) inf3rno válasza vendingo (#6066) üzenetére


inf3rno
nagyúr

100-at szánj rá, vagy vedd meg a legolcsóbbat. [link] Én is néztem régebben, de sosem volt ilyen áron normális márkájú. Esetleg ha nem teljesen noname-t akarsz, akkor ezek jöhetnek szóba: [link] Én 30-ért vettem egy MTD-t tecsóban, nem bírta sokáig, 2 év után már szerelni kellett, de arra, hogy évi néhány alkalommal lenyírjam ez nekem elég. Érdemes lenne kartonozni vagy geotextilezni a föld egy részét, aztán termeszteni valamit.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#6070) vendingo válasza lemmy71 (#6067) üzenetére


vendingo
veterán

Köszi. A terv az, hogy a nagy részét füvesíteném, telepítenék gyümölcsfákat. Egy kis részén pedig gyümölcs és zöldség lenne termesztve. Többnyire csak pihenni, grillezni járnék ki, a munka nagyon távol áll tőlem. Fűnyíráson kívül mást nem nagyon tervezek a kötelező metszéseken, permetezésen kívül.
Közben rájöttem, hogy nem kell késes kasza, elég lesz a damilos is. A szárazat összerántom, elégetem. A gyomirtózás elkerülhetetlen? Nem elég ha csak simán beszántom? Idegenkedek a vegyszerektől, permetszereket se nagyon használok, csak ha már baj van.
Gondoltam tologatós nyírón is, csak azt egyedül nem pakolom be a kocsiba, ott meg nem merném hagyni, így marad a lengetés.

Inf3rno: megnézem majd őket. Otthon valami noname tologatós van. Használtan vettük lomistól 10+ éve. Kb 2x volt szervizbe, 10 rántásra indult tavasszal, pedig télen végig a teraszon volt. Annyi a baja, hogy elkezdett rohadni. 100-at nem szeretnék kiadni, mert 0 a kerti eszköztáram, mindent vennem kell: kapa, ásó... bádog garázs, grillsütő, kertibútor, növények, magok, a kerítést is meg kell csinálni. Nagyon sokba lesz nekem ez a pihenés, ráadásul bérlemény, nem saját telek.

Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#6071) inf3rno válasza vendingo (#6070) üzenetére


inf3rno
nagyúr

A gyertyát érdemes megnézni, olajszintet, ilyesmik. Ide én mondjuk tologatósat vennék, ha saját telek lenne. Sokkal jobb, mint kaszálni, ha engedi a terep. Gondolom azért jobb neked a kasza, mert könnyebb betenni a kocsiba. Keress valami szakit a környéken, hátha valaki meg tudja hegeszteni a kaszniját vagy kicserélni. Mi már évtizedek óta így tákoljuk a fűnyírókat ahelyett, hogy újat vennénk. A legtöbbje már ráz, mert ferde a tengely, de erre az egy órára itt helyben teljesen mindegy. Annyira felesleges erre több pénzt adni szerintem...

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#6072) vendingo válasza inf3rno (#6071) üzenetére


vendingo
veterán

Cipekedés miatt gondoltam a kaszát. Ha nagyon tologatni szeretnék, akkor elviszem itthonit. Havi 1-2 alkalommal alkalmanként 1-1 órát kb bármi elmegy évekig, lehet nézek obiba einhell-t, vagy egyéb kevésbé noname márkát. 60-70 körül már vannak. Ha méteres gazt kéne heti szinten vágni, lehet jobb lenne egy sthil, de itt csak ritkán és csak fűvel kéne küzdenie. Max ha cserélve lesz az itthoni tologatós, akkor a mostanit száműzöm a telekre.

Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#6073) lemmy71 válasza vendingo (#6070) üzenetére


lemmy71
őstag

Nem kell megijedni a gyomirtózástól, ha még az idénre megakarod csinálni magadnak akkor minden félképpen gyomirtózni kell :K Glialka 10liter vízhez 2,5deci szer, töményebbre ne keverd mert csak pocséklás és vársz vele 10 nap két hetet, ez a totális irtás.
"...permetszereket se nagyon használok, csak ha már baj van..." nem akarlak megbántani, de ha így állsz hozzá akkor felesleges neked gyümölcsöst telepíteni ;) Akkor inkább ültess egy két dísz cserjét fenyőt meg egyéb igénytelen növényt és valami olcsó szárazságtűrő fűkeverékkel bevetted a portát. Max teszel egy két diófát és ha szerencséd van akkor nem támadja meg semmi, esetleg mogyorót a kerítés végére dísznek tennék mivel azt időben kell gondozni.

(#6074) vendingo válasza lemmy71 (#6073) üzenetére


vendingo
veterán

Leginkább fügében gondolkodok. Mediterrán hangulat, gyorsan nő, könnyen szaporítható, remek cefre készül belőle. Sok munkát nem akarok magamnak, így szőlő, meg hasonló foglalkozós növény nincs tervben. Mouflal olajfa lesz egy elég nagy területen, illetve egyéb mediterrán hangulatú növény. Pl fagyálló leánder (mondjuk ez megint permetezős).
A kerítésre végig kivit tervezek futtatni, illetve ha lesz pénz, akkor lugas is lesz szintén kivivel. A héten már vettem egy fagytűrő banánt is. 1 év alatt 2 méteres lesz, 2-3 évesen meg 3-4 méter. Tervek vannak, majd meglátom mire lesz elég a terület. Ha kell, akkor bővítem. Első lépés, hogy ne legyen gaz.

Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#6075) lemmy71 válasza vendingo (#6074) üzenetére


lemmy71
őstag

Fagytűrő banán csak dísznek jó, ehető termése csak akkor lesz ha építsz neki egy üvegházat, vagy kivársz pár ezer évet és addigra már nem lesz tél náluk :DDD
Ezt azért mondom mert a szomszédomban is van, jól mutat nyáron a medence mellett, télen tőre vissza vágják és náddal körbe rakják. Ja és az kőrbe van határolva épületekkel, szóval védett helyen van, nálad kint a pusztán esélye sem lesz.
Ha már pálinkát és gyümölcsöt akarsz, akkor ültess két három ceglédi óriás kajszit, egy Katalin cseresznyét és valami starking almát ezek a lemosó permetezésen kívül 2 - 3 permetezést igényelnek és szeretik ezt az éghajlatot ;) Drótkerítésre meg szedret futtass, az is aránylag igénytelen növény és még finom is.

[ Szerkesztve ]

(#6076) vendingo válasza lemmy71 (#6075) üzenetére


vendingo
veterán

Banán csak dísznek. Szelet nem szereti, de lesz ami lesz.
Csak olyan gyümölcs lesz, amit szeretek. Alma, körte, esetleg meggy, mert azt lehet fagyasztani. Dinnyéből is lesznek hibrid változatok.
Nem akarok munkát, sok metszegetést... maradnék a mediterrán növényeknél. Anyukámnak van rengeteg kertje, na ott aztán minden van. Hegyekben áll a lekvár, kompót, pálinka. Ami kell, azzal ellát, így nekem nem nagyon kell extra gyümölcs.
A mediterrán, és nálunk túlélő egzotikus növények tetszenek. Évek óta fügéket szaporítok a lehetőségeimhez mérten, illetve próbálkozok az olajfákkal is. Van már kivim, volt maracuja, mango is. Minden egzotikust elvetek, nem kukában landolnak a magok. Végre lesz saját kert, ahol kiélhetem a termesztési hajlamaimat. A városi családiházban nem sok lehetőségem volt ilyenekre. Volt 3x1 méterem ilyen célra.

[ Szerkesztve ]

Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#6077) inf3rno válasza vendingo (#6076) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Kiviből van sárga változatod? Fügéből milyet ajánlasz?

Buliban hasznos! =]

(#6078) kicsi kecske


kicsi kecske
tag

Sziasztok!
Fűmag ból Milyet érdemes venni.?
Sűrű Szép zöld füvet szeretnénk.
Első vetés úgyhogy kezdők vagyunk 😉🤪

“Mindig is néptáncos akartam lenni, de rá kellett jöjjek, hogy olyan nép nincs, ahogyan én táncolok!”

(#6079) vendingo válasza inf3rno (#6077) üzenetére


vendingo
veterán

Kiviből sima Jenny van, ez öntermékeny.
Fügéből nem tudom mik vannak. Innen onnan vágott bújtatott ágak.

Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#6080) inf3rno válasza vendingo (#6079) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Én arany kiwit szeretnék, annak egész más íze van. Nem is tudom talán valahol az ananász vagy mangó és a kiwi között van. Amerikai barátom küldött egyszer aszaltan. Nagyon jó volt.

Buliban hasznos! =]

(#6081) vendingo válasza inf3rno (#6080) üzenetére


vendingo
veterán

A kivi nekem elsősorban dekorációs elem. A gyümölcse élvezeti értéke nekem mellékes. Fügét pl egyáltalán nem szeretem, soha nem ettem meg. Ha lesz nagyobb mennyiségű termés, akkor azt lefőzetem.

Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#6082) inf3rno válasza vendingo (#6081) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Én szeretem a fügét és a kiwit is. Szerintem lehetne ide is írni, ha valakinek van eladó gyümölcse. Mégis jobb talán mindenkinek, mintha cefrébe menne az egész.

Buliban hasznos! =]

(#6083) vendingo válasza inf3rno (#6082) üzenetére


vendingo
veterán

Én a fügét direkt cefrének ültetem. Folyékonyan nagyon finom és különleges. A tucat pálinkákat alig bírjuk elpasszolni (szőlő, barack...)

Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#6084) inf3rno válasza vendingo (#6083) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Ohh érdekes. Nekem a legrosszabb pálinka, amit ittam az fügéből készült. :D Mondjuk ez is ilyen kommersz külföldi ital volt, nem saját főzet. Ez is mutatja, hogy egy példa alapján nem lehet általánosítani.

Buliban hasznos! =]

(#6085) mauimagic válasza vendingo (#6081) üzenetére


mauimagic
aktív tag

Kivinek nem sok víz kell? Kánikulában elvileg napi szinten öntözni kell, lehet hogy nem a legideálisabb egy hétvégi telekre.

Én kb 3 éve szenvedek vele, a porzó tavaj elpusztult, pedig öntözve volt, mulcsolva, stb.

(#6086) vendingo válasza mauimagic (#6085) üzenetére


vendingo
veterán

5 perc gyalog a melóhelytől, a patak méterekre folyik a telektől, minden adott.
Mi nem nagyon gondozzuk, se takargatva nincs, vizet is csak heti 1-2 alkalommal kap. Nyáron nagy melegben minden este öntözünk.

Inf3rno: nekünk mindig finom a pálinkánk, vannak évek amikor top kategóriás. Mondjuk a legutóbbi birsem elégette a főzőmester, abból ablakpucoló lett.

Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#6087) Brandynew válasza inf3rno (#6084) üzenetére


Brandynew
őstag

Mindenkinek más ízlik :D Szerintem pl. minden pálinkának nagyon rossz az íze, ellenben egy jó whiskey...

(#6088) inf3rno válasza vendingo (#6086) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Én azt vettem észre, hogyha ágyasat csinálok belőle, akkor az acetonos mellékízt okozó anyagok koncentrálódnak a gyümölcsben, és a pálinka megtisztul tőlük. De ezt se túl sok minta alapján gondolom így. Próbáld ki egy kis üveg ilyen birs pálinkával meg néhány szem eperrel, úgyis szezonja lesz. Hátha csodát tesz vele. Nekünk volt egy 10-15 évig zöldségbolt, ott a maradék gyümölcsből szoktunk mindig cefrézni. Most már egy jó ideje nem főzünk sajátot.

Buliban hasznos! =]

(#6089) inf3rno válasza mauimagic (#6085) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Én ültettem egy csomót egyik évben, és nekem is elvitte az aszály ilyen heti 1x-ig öntözéssel. Nem derült ki, hogy csak az elején kell e sok víz neki, vagy végig. Szőlővel, málnával is így jártam akkor. Egyedül azok maradtak életben, amik a komposztáló árnyékában voltak.

Buliban hasznos! =]

(#6090) inf3rno válasza Brandynew (#6087) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Én már sokfélét ittam mindenből, és vannak jobb pálinkák, mint a legjobb whiskeyk szerintem. Alapanyag és lefőző mester kérdése az egész. Amit most használunk alföldi körte, szilva, meggy, az tisztán is első osztályú. Nincs egyáltalán semmi karcos utóíze. Ha a kommerszeket nézzük, akkor a legdrágábbak talán megütnek egy közepes szintet. Borral is egyébként ez a tapasztalatom, hogy rengeteg félét kóstoltam már, aztán egyszer elmentem falura Tokaj közelébe disznót vágni, és annál jobb bort sosem ittam, sem előtte, sem utána. Úgy egyébként amit pince látogatáskor hordóból kapni, az mindig egy kategóriával jobb volt eddig, mint a palackozott.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#6091) Barret001 válasza inf3rno (#6090) üzenetére


Barret001
addikt

A hordó,az hordó! A rozsdamentes edény nem ad hozzá extra ízt.

(#6092) lemmy71 válasza Barret001 (#6091) üzenetére


lemmy71
őstag

Úgy ahogy mondod :K Főzés után amikor már alaposan kiszellőzött a pálinka, eperfa hordóban tárolom a következő főzésig. Fantasztikus lesz az íze, régen apámmal tölgyfa hordóban taroltuk, de ez az eperfa sokkal jobb a pálinkának :K
Én csak barackot főzök évi 50 - 60 l. mással nem foglalkozom, ez a gyógyszer mennyiség bőven elég nekem az éves kezelésemre :DDD

(#6093) inf3rno válasza lemmy71 (#6092) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Mi már egy ideje kapjuk a pálinkát az egyik baráttól. Gondolkodok rajta, hogy elkezdek főzéssel foglalkozni valamilyen szinten. Erre kell valami külön engedély vagy hogy működik?

Buliban hasznos! =]

(#6094) Dorian


Dorian
félisten

Nna, végre hajt a fügém :)) Eddig kissé izgultam, mert a lenti hajtások nem mutattak életjelet, de megnéztem a tetejét, ott zölden hajt. Gondolom ha fent jó akkor lent is, biztos van vmi oka, hogy felülről lefelé kel életre.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#6095) justmemory válasza Dorian (#6094) üzenetére


justmemory
senior tag

Nekünk is felül hajt, lent a terméseket hozza :)

--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---

(#6096) lemmy71 válasza inf3rno (#6093) üzenetére


lemmy71
őstag

"...Erre kell valami külön engedély vagy hogy működik?..." Persze, szóbeli szülői engedély :DDD
Pálinka topic

(#6097) inf3rno válasza lemmy71 (#6096) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Vállalkozásban értettem. ;-)

Buliban hasznos! =]

(#6098) Szilágyi84 válasza inf3rno (#6093) üzenetére


Szilágyi84
senior tag

Kicsinálták ezt is mint tevékenység nehogy akarjon már valamit otthon véletlenül senki semmit. Sörfőzés működik,de az más kategória és az alapanyagok beszerzése és a főzés összetettsége miatt nem egyszerű művelet , viszont jóval a bolti ár alatt főzhető 20-30 l minőségi ,ha jó recept és sikerül akkor hamar rászokik az új élményre vágyó és kisérletező kedvű sörkedvelők egyre többen.

(#6099) Zolabol


Zolabol
tag

Sziasztok.

Szilva növényvédelmével kapcsolatban kérdeznék.
Jelenleg tombol a virágzás, nagyon szépek, egészségesek a virágok, poroznak a méhek.
Tudom most kellene egy gombaölő/rovarölő permetezés. De mi lenne, ha ezt a virágzás végére tolnám ki, nem szívesen terhelném vele a környezetet a méhek miatt ( kb 100 méterre kaptárak vannak)

Úgy tudom, hogy a szilva egyik kártevője a bibére rakja petéit és úgy fúrja bele magát később a gyümölcsbe. szerintetek elég egy virágzás utáni Spilan kezelés ennek a kivédésére?
Tehát nem fővirágzásban fújnám meg, hanem virágzás után. ~80 fa

előre is köszi
üdv

(#6100) inf3rno válasza Szilágyi84 (#6098) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Csak azért kérdem, mert nekem talán fedi a végzettségem, meg főztünk is már gabonából tanulmányúton. Elvileg az Etus rendszerében voltak ezek az infok, hogy mihez milyen engedély kell, de már talán egy éve lelőtték. :S [link]

Buliban hasznos! =]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.