Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#6251) inf3rno válasza justmemory (#6250) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Lol :D Megy bookmarkba. Ezzel fogom terrorizálni az ismerőseimet.

Amúgy szerintem ez gyereknél is működik. Ha tudja, hogy rosszat csinált, és elég ideig nézed, akkor elkezdi kellemetlenül érezni magát. Bizonyos embereknél csak kapsz egy "nenézzéköcsögöt". :DDD Náluk is az utóbbi érzés kapcsolhat be, csak szégyen helyett haragot éreznek.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#6252) lemmy71 válasza vendingo (#6244) üzenetére


lemmy71
őstag

Az úgy akkor jó lesz, 3 - 4 nap alatt megerősödik a mostani levágott gaz, akkor már beszívja a gyomirtót. 10 nap kéthetes hatásidő után is gereblyézd össze a nagyját, utána rögtön szántasd meg kistraktorral. 2 - 3 hetente átrotálod és késő őszre egy tökéletes földed lesz a füvesítéshez ;)

(#6253) Gabesz87


Gabesz87
addikt

Köszi a válaszokat. Homokozó lefedese tervben van egy ideje mindenképp, gondoltam, vagatok egy lapot OBI-ban, vagy praktikerben, csak nem volt szerencsém. Vagy nem működik a lapszabaszat, vagy aznap épp nem volt ott a szaki :W
Kutya nincs és 99%, hogy nem is lesz. Így marad a többi megoldás. Automata öntöző van, csak karbantartás előtt áll, úgyhogy még nem megy. Láttam ilyen spray-ket meg ultrahangos riasztókat, de tartok tőle annyit érnek mint halottnak a csók.

(#6254) inf3rno válasza Gabesz87 (#6253) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Állítólag a locsolónál lehet olyat, hogy mozgásérzékelőre kapcsol be. Igazából az se tuti megoldás, mert télen nem megy, de még az a legjobb. A többi semmit nem ér.

Buliban hasznos! =]

(#6255) vendingo válasza lemmy71 (#6252) üzenetére


vendingo
veterán

Ha már szántatok, akkor füvesítek is, mert nincs rotám.
A telek 1/3 része viszont vetemény lesz, az marad parlagon. Már csírázik a dinnye. :)

Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#6256) lemmy71 válasza vendingo (#6255) üzenetére


lemmy71
őstag

Ha már szántasz és abba egyből fűmagot akarsz szórni akkor azt a szántást rotálni kell, a vetést meg hengerezni ;) Különben egy "ősgyepes" igénytelen hepehupás területed lesz, de majd rájössz, sok sikert hozzá :DDD

(#6257) vendingo válasza lemmy71 (#6256) üzenetére


vendingo
veterán

Képbe vagyok a folyamattal, arra értettem, hogy nincs rotám, hogy őszig nem tudom 2 hetente megdolgozni. Egy napra viszont tudnék bérelni, és akkor füvesítenék. Hengert kapnék kölcsön melóból.
Amúgy ma se unatkoztam, nagyon szépen haladok, kezd kert formája lenni:

Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#6258) velizare


velizare
nagyúr

sziasztok,

egy erkélyt szeretnék öntözni valamilyen szivattyús megoldással a várható nyári távollétek alatt. sajnos annak idején nem gondolkodtunk ennyire előre, ezért egy kerti csapot nem rakattam ki az erkélyre. nem is biztos, hogy megcsinálták volna, de ezt most ahgyjuk, a lényeg, hogy nincs, ezért marad a vízgyűjtő hordó + szivattyú kombó. két dézsás növényt és hat balkonládát kell majd öntöznie, van bennük orgona, rózsa, levendula, harangvirág, cukorsüvegfenyő, szóval elég változó vízigényű növények vannak. ezt a tavalyról gardena készletből maradt és bevált változtatható vízhozamú csepegtetőkkel (pl. [link]) gondoltam megoldani.
a terv az, hogy lesz egy tartály, benne egy szivattyúval, és azt naponta 1x valamennyi időre bekapcsolom. a kérdés a szivattyú, és a nyomóvezeték. az öntözőcső a gardena mikrodip keresztmetszetét használja nem is tudom, 3/16", vagy hasonló, a szivattyú nyomócsöve viszont 1/2" vagy 3/4". vagy a 3/4"os slagot vezetem a ládákig, és ott szűkítem le 3/16"ra, vagy a szivattyúból kijövő vezetéket egyből szűkítsem le arra az átmérőre, amire a csöpögtetőket teszem?
alapvetően két irányba kell majd vinnem a vizet, az egyiket mondjuk ~8m hosszan, a másikat pedig ~12m hosszan.
a lakás tervrajzára (ezen megvannak a méretek) berajzoltam mit kellene öntözni (kékkel), és hogy honnan jönne a víz (zölddel).

a hordó helye fix, mert ott fér el, ÉS ott van neki egy kültéri konnektor.
nem, nem fogok beengedni senkit öntözni.

köszi előre is a segítséget!

[ Szerkesztve ]

Tudod, mit jelent az, hogy nemezis? Az érintett, erősebb fél kinyilatkoztatása a méltó büntetés mértékét illetően. Az érintett fél jelen esetben egy szadista állat... én.

(#6259) nemlehet


nemlehet
őstag

Komposztáló építésében kérnék segítséget. Eddig egy elég csúnya így-úgy-amúgy tákolt megoldás égtelenkedett a kertben, de most elhatároztam, hogy építek valami szebbet-jobbat.
Az alapötletem az az lenne, hogy építek egy favázat és kap egy geotextilt belülről. Így megfogná az komposztot, de ugyanakkor átengedné a vizet és a levegőt is. Talán egy kicsit a fát is védi, kevésbé érintkezve a biológiailag aktív földdel talán tovább bírja.
Két fő kérdésem van:
1. Jó erre a geotextil? Van aki már épített ilyesmit? Mennyire vált be?
2. Nyilván a geotextil nem helyettesíti a fa megfelelő védelmét. Ezermillió javaslat olvasható online, van aki szerint nem kell mert úgy sem ér semmit. Ebben is jó lenne valami gyakorlati tapasztalat. Én valami vastaglazúrra és gombavédelemre gondoltam elsősorban, de bámilyen tanácsot szivesen fogadok.

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#6260) Rive


Rive
veterán

A permetezősebb fórumtársaknak: ha permetezik valaki, akkor plíz a méhek védelmére vonatkozó előírásokat 100+ százalékon tartsa be...

Volt egy kupac kőműves méhünk. Fejlődő 'kaptár', csak olyan 40-50 példány, meg a hozzájuk illő méretű 'darázsgarázs' (nem sok, csak olyan 100-200 lyuk...)

Plusz járt a kertünkbe egy rakat háziméh, meg egy csomó más poszméh.

Ez volt múlt hét végén.

Most hétvégén a virágzó almafákon, a rakat egynyári virágon már csak elvétve döngicsélt valami :O

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#6261) Rive válasza nemlehet (#6259) üzenetére


Rive
veterán

A komposzt tömörödik. Szerintem szimplán szétszedné a geotextilt.

Ami pedig a fa megfelelő védelmét illeti: szerintem szimplán egyszerűbb időnként új raklapot keríteni...

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#6262) mauimagic válasza velizare (#6258) üzenetére


mauimagic
aktív tag

Csepegtető öntözést ilyen kis méretben szivattyúval nem fogsz tudni megolnani, túl kevés a vízfogyasztás, nincs olyan kis szivattyú, ami ne égne le előbb utóbb.
Megoldás lehet valami nagyon kis teljesítményű szivattyú hidrofor tartállyal, de az is állandóan kapcsolgatna.

(#6263) velizare válasza mauimagic (#6262) üzenetére


velizare
nagyúr

nem csepegtetni akarok. csak egyes elemeit használom.

[ Szerkesztve ]

Tudod, mit jelent az, hogy nemezis? Az érintett, erősebb fél kinyilatkoztatása a méltó büntetés mértékét illetően. Az érintett fél jelen esetben egy szadista állat... én.

(#6264) lemmy71 válasza Rive (#6260) üzenetére


lemmy71
őstag

A virágzás harmadik harmadában permetezünk és olyankor nem használunk rovarölőt. Gomba fertőzés miatt vegyszerezünk ami nagyon fontos ebben az időszakban, azok a szerek amiket ajánlottam erre az időszakra, nem veszélyeztetik a méheket és az egyéb hidegvérűeket.
Az hogy nálad nincs méh, annak ezer meg egy oka lehet, had ne soroljam ;)

(#6265) mauimagic válasza velizare (#6263) üzenetére


mauimagic
aktív tag

Ilyen kis keresztmetszetű csövön ekkora hosszban nagy lesz a nyomásesésed, a szállítást meg nagyon kicsire kellene méretezned.
Ilyen szivattyú nincs, bármilyet teszel be, direktbe, azt hosszú távon kinyírod.

(#6266) Misi1980


Misi1980
senior tag

Sziasztok!Van 35db genolia babérmeggyem ami cserép en van jelenleg.Hogy ültessem el őket?Valaki leírná mi a pontos menete?

(#6267) velizare válasza mauimagic (#6265) üzenetére


velizare
nagyúr

igen, ezért vagyok itt. végig a 3/16" valószínűleg nem lesz jó, a gardena szetthez adott pumpa kis teljesítményű. szerencsére igazából csak a kifolyók előtt kell majd nekem ez a keresztmetszet. odáig vinni a vizet tudom akár 3/4es csővel is. vagy fél colossal.

Tudod, mit jelent az, hogy nemezis? Az érintett, erősebb fél kinyilatkoztatása a méltó büntetés mértékét illetően. Az érintett fél jelen esetben egy szadista állat... én.

(#6268) Brandynew válasza lemmy71 (#6264) üzenetére


Brandynew
őstag

Nem fontos gombaölővel permetezni, de úgy általában semmi "ölő" vegyszerrel. Tönkreteszitek az ökoszisztémát ezzel a vegyszer mániátokkal. Mikor álltok le, amikor már nem marad más élőlény az emberen kívül?

Mindezt úgy, hogy ott lenne az alternatíva, amit biogazdálkodásnak hívnak.

[ Szerkesztve ]

(#6269) Gabesz87


Gabesz87
addikt

Ha már komposztálás, ezzel kapcsolatban nekem is volna kérdésem. Korábban talán kérdeztem is már ezzel kapcsolatban, csak nem jött válasz.
Kerülettől igényeltünk, és kaptunk komposztálót, ilyen műanyag szellőzős szennyeskosás feeling cucc :) Amit beledobáltam az elmúlt pár héten (nagyrészt levágott fű) látszik, hogy tömörödik. A kérdésem, hogy mennyire kell mozgatni, forgatni, milyen időközönként (kell-e egyáltalán). Sokat keresgéltem, olvastam a témában, és kb. ahány oldal, annyi féle írás...olvastam olyat is, ha jól emlékszem, hogy locsolni kell néha :F Ill. hogy lehet bele tenni valami cuccost, szert, ami elősegíti a komposztálódást. Kell ilyen, vagy hagyjam a természetre?
Ill. kaptunk komposztáló rácsot is, ebbe majd ősszel a lehullott faleveleket kéne gyűjteni feltételezem, csak nem tudom, hogyan kellene felállítani. Sima "csirkeháló", összetekerve. Esetleg levert cölöpök köré kellene kihúzni?

+1 bónusz kérdés: múlt héten világosított fel a kertész (mi tavaly októberben költöztünk ide), hogy kint a járdánál, kerítésen kívül van egy körte meg egy szilva fa. Na én most a kertünkben lévő 2 barackfát permeteztem, de ezt a szilvát és körtét nem, mivel ne mtudtam róla. Kell(ene) esetleg valamivel kezelnem őket?

(#6270) Brandynew válasza Gabesz87 (#6269) üzenetére


Brandynew
őstag

Öntözni kell, hogy mindig nedves legyen. Nekem is hasonlóm van, de az első évben nem történt vele semmi. Amikor elkezdtem öntözni, akkor egyből beindult benne az élet. Egy fából készült, nyitottabb megoldás valószínűleg hatékonyabb lenne.

(#6271) Dorian válasza Brandynew (#6268) üzenetére


Dorian
félisten

Thiovit Jet-tel permeteztem a lisztharmatos almafát tegnap, és a jövő hétvégén is fogom.
"A Thiovit Jet természetes anyag, kén, így biotermesztésben is alkalmazható 6–7 napos permetezési fordulókkal"

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#6272) Rive válasza Gabesz87 (#6269) üzenetére


Rive
veterán

Locsolni annyira kell, hogy nedves maradjon, ne tudjon kiszáradni. Ha túllocsolod, akkor nem komposztálódni, hanem erjedni fog.
Forgatni akkor kell, ha levegőtlenné tömörödik. Erre mondjuk a levágott fű kifejezetten hajlamos, szóval jobb, ha eleve bekevered valamivel (akár régebbi komposzttal vagy fűrészporral, például).

A levegő nélküli (tömörített) erjesztés a 'silózás'. El lehet vele rakni zöldtakarmányt télire. Van szaga, (csak) a tehenek szeretik ;] A humán faktor inkább csak emlegeti :C

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#6273) Brandynew válasza Dorian (#6271) üzenetére


Brandynew
őstag

Azzal lehet. Lemmy71 azt a Dithane-t használja a gomba ellen, amit betiltottak az EU-ban a mankoceb hatóanyaga miatt. A mankoceb erősen rákkeltő és káros hatással van a szaporodásbiológiára. És érted, ezt szórja ki a környezetbe és még ajánlgatja is másoknak. Nagyon feldühít, amikor valaki ilyen szinten pusztítja az ökoszisztémát. Alig van már basszus normális termőföldünk, teljes rovarfajok tűnnek el, egyes országokban már úgy kell behozni a méheket, ha termést akarnak elérni. És akkor egyesek úgy szórják itt ki a vegyszereiket a természetbe, mintha nem lenne holnap.

[ Szerkesztve ]

(#6274) Rive válasza lemmy71 (#6264) üzenetére


Rive
veterán

Az hogy nálad nincs méh, annak ezer meg egy oka lehet, had ne soroljam ;)

Szeretném, ha sorolnád. Miért tűnt el a környék legjobb méhlegelőjéről az állomány cirka kilencven százaléka pont a beinduló almafák idején úgy, hogy a kifejezetten 'rövid hatósugarú' fajtákból szinte nem is látni már?

Ui.: más években csak kiült az ember a fák alá és hallgatta a folyamatos dünnyögést... Most: csend :(

A környéken amúgy a méhészek már lassan nem kimennek, hanem menekülnek repce, napraforgó elől :W
Van olyan, aki ötven családdal kezdett neki a szezonnak és tízzel fejezte be :O

Teljesen értem, hogy nehéz vegyszerek nélkül, úgyhogy nem is ellenük szóltam, úgy általában - hanem a vonatkozó szabályok szigorú betartásáért, értve? :U

[ Szerkesztve ]

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#6275) Gabesz87 válasza Rive (#6272) üzenetére


Gabesz87
addikt

Rendben van, akkor teszek majd bele fűrészport, ill. locsolgatom, forgatom néha. jó, még csak pár hete van amúgy meg, egyszer forgattam meg, de amúgy szerintem egész jól fest, nincs is szaga, össze is esett. Tojáshéj, kávézacc, gyümölcs darabok, héjak szoktak bele menni többnyire még.

[ Szerkesztve ]

(#6276) Toobee


Toobee
veterán

Hétvégi program kukorica és lucerna vetése volt.
Illetve a 3 hete vetett magjaink egy része már kibújt.

Egy sávot meghagytam a szélén, ahova most nem raktunk semmit, ennek mondjuk elég egyszerű oka volt, a fél kg lucernamag helyett 1,5 kg-ot kellett volna venni, de akkor most ott nem lesz semmi, majd a tyúkok kapirgálják, őszre pedig oda mennek a gyümölcsfák.

Hétvégi program a fúrott kút kiásása lesz, találtam az udvaron egy kútgyűrűt, azt leengedjük, plusz megy le egy vékonyabb KPE cső is, csak szivattyús használatot tervezek. Most van húzós része + csonk a szivattyúnak. A kerítést be kell foltozni, ugyan a szomszédhoz tartozó rész az, ami problémás, de nem félek tőle, hogy ő ki szeretné javítani. Mielőtt jönnek a pipik, meg kell csinálni. A kamerákat már beüzemeltem, megy az okoskonnektor is. Egy 500 Ft-os Digis netet vettem, meg egy SIM-kártyás routert. Hosszú a telek, ezért egy jelerősítő is kellett, de szépen összeállt a rendszer.


https://barbieripnk.hu/

(#6277) Dorian válasza Gabesz87 (#6269) üzenetére


Dorian
félisten

A fű nehezen komposztálódik, lezárja az oxigént, és inkább a rohadás indul be a korhadás helyett. Egy rétegben max 5-8 centi vastagon tedd a komposztra, vagy terítsd szét valahol és ha megszáradt tedd bele. De akkor sem egyszerre nagyon sokat. Érdemes törekedni a szén-nitrogén egyensúlyra, mivel eleve a zöld-hulladék szokott a sokkal több lenni, a barna (ágak, ilyesmi) meg kevesebb, így (kezeletlen, natúr színű) kartonpapírral lehet a szén-oldalt növelni. Mi sok csomagot szoktunk rendelni, ezeket a felhasználható karton-részeket gyűjtöm, ahogy a wcpapír, papírtörlő-guriga is használható. Ha időnként, teszel bele, a levegősséget is növeli amíg össze nem roskad. Ha túl sok a zöld, a rétegek közé egy kis földet is érdemes tenni.
Javasolt átforgatni időnként. Én évente 2x teszem, lehet többször is jó lenne, ennyi fér bele. A műanyag komposztládában óvatosan forgasd, mert nem túl stabil.
Időnként kell locsolni, sztem én is kevesebbszer teszem, mint optimális lenne.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#6278) Gabesz87 válasza Dorian (#6277) üzenetére


Gabesz87
addikt

Papír a komposztálóba? Na ez is új nekem :)
Ok, akkor figyelek a fű mennyiségére. MOndjuk rohadt nagy volt a fű már, múlt héteb vágtam le, nem is tettem bele mindet a komposztálóba, de az is tuti, hogy 5-8cm-nél több lett benne :) Volt a ládához 4 ilyen leszúró tüske, úgyhogy minden oldalán rögzítve van a földbe. ILYEN azt hiszem.

(#6279) Rive válasza Gabesz87 (#6275) üzenetére


Rive
veterán

Ha jól raktad össze, akkor nem kell forgatni se, sőt: jól beállt komposztrakást forgatni inkább káros. Keress vissza itt a topikban a 'rózsabogár' szóra.

Locsolással meg - még egyszer: az számít, hogy nedves legyen.

Ui.: a papír és a fűrészpor ki túlzással tesók. Én mondjuk nem nagyon szeretem a papírt komposztálni: egyrészt, mert van rendes módja a hasznosításának (gyűjtés), másrészt mert mindig akad benne festék, adalék (igen, a barna kartonban is).

[ Szerkesztve ]

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#6280) Dorian válasza Rive (#6274) üzenetére


Dorian
félisten

Én általában Chorust, Topast használok gomba ellen, idén az almára Thiovit Jettel kiegészítve.
Tetvek és poloskainvázió esetén (idén a dióra is fogok, h végre legyen nem-fekete termés is) Mospilant használok, ennél figyelni kell a kijuttatás időszakára.
Tavaly pl. az egyéb rovarok mellett volt saját dongócsaládom is (madáretetőbe költöztek be), egész évben hatalmas nagy számban és szorgalmasan dolgoztak, úgyh nem okoztam a vesztüket.
Idén pedig nagyon örülök, mert az elég ritka fadongóból nem csak 1-1 példánnyal találkozom, hanem egy egész család költözött a kerítés melletti villanyoszlopra(/ba?).

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#6281) Dorian válasza Gabesz87 (#6278) üzenetére


Dorian
félisten

Ha van veteményesed, akkor a levágott füvet le tudod oda teríteni. A föld sem szárad ki, talán még némi tápanyaghoz is jut, van hová tenni a füvet és locsolni is kevesebbet kell a veteményest.

Komposztnál ami hibát elkövettem: A feleségem rengeteg mogyorót eszik, a héját is bele tesszük. De úgy látom, hogy annak nem igazán akarózik komposztálódnia...
Mi sztem havonta megiszunk 1,5-2 kg kávét, annak a zacca is megy bele. Azon szoktunk röhögni, hogy annyi kávé van a komposztban, h a szomszéd utcából is hozzánk járnak a férgek drogozni :DDD

[ Szerkesztve ]

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#6282) Rive válasza Dorian (#6280) üzenetére


Rive
veterán

Tavaly pl. az egyéb rovarok mellett volt saját dongócsaládom is (madáretetőbe költöztek be)...

Egy dongófészekre már nagyon régóta vágyunk, de nekünk még nem jött össze :N
Egyelőre mondjuk annak örülök, hogy a kőműveseink félig már letudták a szaporodási ciklust, úgyhogy jövőre nem teljesen nulláról kezdünk megint :(

Fadongó: muskotályzsályát próbáltatok már? Imádják :K

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#6283) Dorian válasza Rive (#6282) üzenetére


Dorian
félisten

Nem volt még zsályánk. Vagyis tudatosan nem, de van egy növény, ami "csak úgy gazként" nőtt a kertben, és annyira megtetszett, hogy köv. évben átültettem a terasz mellé dísznövénynek.
Nem tudom, hogy vmi tüdőfű, kígyószisz, vagy zsálya-fajta. Hosszúkás dús zöld levelei vannak, és élénk kék-ibolya színű virágzata, ami tavasztól késő őszig virágzik. Na, azt nagyon szerették a dongók. De amúgy dolgoztak rendesen minden virágon, a fáktól a málnán át a paradicsomig, uborkáig.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#6284) HUTCHDB


HUTCHDB
nagyúr

Csiga ellen milyen HATÁSOS szert ajánlotok?
Vettem BIO -környezetbarát stb. anyagot, semmit nem ér, már néhány nap után duglődik a Koralberkenye (Red Robin) sövényem, amit iszonyat árban vettem. (5.000,- ft/ tő)
Nem szeretném a pénz kidobálni, szóval valamilyen biztos anyag kellene...
:R

" Ha húsz évesen nem vagy liberális, akkor nincs szíved, ha nem vagy konzervatív negyven évesen, akkor nincs eszed." - Winston Churchill -

(#6285) Zolabol válasza Dorian (#6280) üzenetére


Zolabol
tag

Helló, bocs hogy beleszólok.
Ilyenkor, virágzás végén én is fújnám gomba+rovarölőt (chorus + spilan + nonit)
Milyen időszakban érdemes kijuttatni a permetet, esőben, szélben, sugárzó napsütésben nem... de mondjuk délután 17 órától már lehet fújni?
Kb mennyi lenne a reális permetlé mennyiség kb 80db átlag 3,5 méter magas szilvafához?
Tudom nem lehet megmondani, de úgy tól-ig

köszi

(#6286) Dorian válasza Zolabol (#6285) üzenetére


Dorian
félisten

Rovarölőt sztem csak akkor érdemes, ha megjelentek káros rovarok. Amúgy alkonyat után, amikor a méhek már elmentek aludni.
Mennyiségre majd a helyi méregkeverő kolléga biztos jobban tud válaszolni.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#6287) Brandynew válasza HUTCHDB (#6284) üzenetére


Brandynew
őstag

Swissinno egyenlő távolságban elhelyezve a sövény elé.

(#6288) HUTCHDB válasza Brandynew (#6287) üzenetére


HUTCHDB
nagyúr

Ez a csapda milyen elven működik? Mi lesz a csapdába bement csigákkal?
Megvan a működési elv: [link]
Hatásos a dolog?

[ Szerkesztve ]

" Ha húsz évesen nem vagy liberális, akkor nincs szíved, ha nem vagy konzervatív negyven évesen, akkor nincs eszed." - Winston Churchill -

(#6289) Brandynew válasza HUTCHDB (#6288) üzenetére


Brandynew
őstag

Ugyanez sörrel kifejezetten hatásos, naponta kell üríteni az edényt, annyira szeretik. Ezt nem próbáltam még, de feltételezem, hogyha direkt erre van, akkor még a sörös megoldásnál is jobb :) Ugyanígy működik a méreg is, amit megetetnél velük, csak itt nem konkrétan a számukra vonzó falatot eszik meg, hanem eléred, hogy ne tudjanak kijönni, miután megtalálták.

[ Szerkesztve ]

(#6290) anonymus89


anonymus89
addikt

Sziasztok, nem találtam a topikban ezért rákérdeznék vékony husángok vágására tüzelőnek keresnék anyósnak akkumulátoros vágóeszközt. (orrfűrész, szúrőfűrész)
Tudnátok ajánlani?

[ Szerkesztve ]

Organikus, természetes összetevőjű, 100% tisztaságú bőrápoló termékek //marcsiszappan.hu//

(#6291) Zolabol válasza Dorian (#6286) üzenetére


Zolabol
tag

A méhek már átfordultak a repcére, beszéltem a méhésszel, gyümölcsösben már elvégezték a dolgukat.

Azt olvastam, hogy a szilvadarázs a virágcsészékre rakja a petéit, és sziromhullást követően kelnek. Tavaly kimaradt a virágzás körüli permetezés, ezért 100 kilókban mérhető veszteségem volt, megszúrták a termést, és lehullottak.

Megfigyelés nehézkes, mivel elég messze található a gyümölcsös, nem ott lakok, tudom az lenne a legmegfelelőbb, de nem tudom kivitelezni :(

(#6292) HUTCHDB válasza Brandynew (#6289) üzenetére


HUTCHDB
nagyúr

A kérdés igazából az, hogy ha elpusztul a kártevő, akkor miért nem az erre kitalált vegyi anyaggal tesszük meg a gyérítésüket?
Ráadásul nem elelmiszerek környékére szórná ki az ember, hanem disznövényekhez.
Gondolom ezek sem károsak a kutyákra, mint pl. egy hangyaírtó.

" Ha húsz évesen nem vagy liberális, akkor nincs szíved, ha nem vagy konzervatív negyven évesen, akkor nincs eszed." - Winston Churchill -

(#6293) Brandynew válasza HUTCHDB (#6292) üzenetére


Brandynew
őstag

Pont az a gond velük, hogy de. A legtöbb csigaölő vegyszertől a kutyák és más, kisebb állatok (sündisznók, macskák, madarak stb.) is elpusztulnak, ha megeszik. Ezekben a szerekben jórészt metaldehid van. Ha ez nem lenne elég, egy másik probléma, hogy a kihelyezett mérget az eső a talajvízbe is lejuttatja, ami további károkat okoz az ökoszisztémában.

Forrás pl.:

https://kertlap.hu/ne-ess-neki-a-meztelen-csigaknak-csigaolo-szerrel/
https://haszon.hu/megduplazni/kornyezetvedelem/csigak-irtasa-a-kertben
https://kutyabarat.hu/hasznos_tanacsok/74356/mergezesek_tunetek_es_teendok/

[ Szerkesztve ]

(#6294) HUTCHDB válasza Brandynew (#6293) üzenetére


HUTCHDB
nagyúr

Így érthető.

" Ha húsz évesen nem vagy liberális, akkor nincs szíved, ha nem vagy konzervatív negyven évesen, akkor nincs eszed." - Winston Churchill -

(#6295) lemmy71 válasza Brandynew (#6268) üzenetére


lemmy71
őstag

"Nem fontos gombaölővel permetezni...." Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna :K
Ha te csak a biogazdaságra alapoznál, akkor már régen éhen haltál volna ;)

(#6296) lemmy71 válasza Zolabol (#6285) üzenetére


lemmy71
őstag

Rovarölőt csak akkor amikor már teljesen levirágzottak a fák, bár már nálam is csak az almákon van virág. Én a szilvák következő kezelését május végére tervezem, de ha nálad eső napsütés és nagyobb hőmérsékletet változások vannak, akkor javasolt valamilyen gombaölő alkalmazása. Az anyag kifújását késő délután estefelé érdemes végezni szélcsendben, ahogy Dorian is javasolta, de ez evidens dolog hogy nem szélben és sugárzó napsütésben permetezünk.

#6274 Rive
Levirágzott, megtépázta a vihar hideg van, vagy csak átálltak a méhek a repcére stb. sorolhatnám reggelig. Évtizedek óta permetezek (persze ésszel) minden virágzásnál csapatostul rajzanak a méhek a gyümölcsfáim körül.

(#6297) Viperator


Viperator
őstag

Erről vélemény? (családi ház körüli fűnyírásra, kb 1000 nm) Előre is köszönöm a választ! :R

"Minél inkább eltávolodik egy társadalom az igazságtól, annál inkább utálni fogja azokat, akik kimondják azt." - George Orwell

(#6298) Rive válasza lemmy71 (#6296) üzenetére


Rive
veterán

Levirágzott, megtépázta a vihar hideg van, vagy csak átálltak a méhek a repcére stb. sorolhatnám reggelig.

vs.

Miért tűnt el a környék legjobb méhlegelőjéről az állomány cirka kilencven százaléka pont a beinduló almafák idején úgy, hogy a kifejezetten 'rövid hatósugarú' fajtákból szinte nem is látni már?

Ja, és hétvégén jó idő volt végig.

Szóval ez nem jött be.

Tegnap délután (még mindig vannak most nyíló virágok) összesen kettő (!) darab méhecskét találtam a fán.
Kettőt :O

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#6299) Viperator válasza Rive (#6298) üzenetére


Viperator
őstag

Chemtrail felelős érte...

"Minél inkább eltávolodik egy társadalom az igazságtól, annál inkább utálni fogja azokat, akik kimondják azt." - George Orwell

(#6300) Rive válasza Viperator (#6299) üzenetére


Rive
veterán

Szerintem meg valami f@szkalap a környéken sz@rt a permetezési szabályokba és megnyomta rovarölővel mittudomén, a félig levirágzott cseresznyefáját délidőben, lenge szellő mellett. Aztán esetleg tolt a maradékból a körtére is, például :(

[ Szerkesztve ]

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.