Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#6651) Thocy a ZAGY válasza velizare (#6650) üzenetére


Thocy a ZAGY
tag

A legtöbbön van kapásjelző zászlócska, ami mozog, ha belement a vakond. Nem a hétvégi telekre kell, hanem a folyamatosan lakott családi ház füvére (a málna, ribizli, josta, akármi bokrok között nem érdekel, ha túr), szóval pár órán belül észrevesszük. 1 éves a legkisebb, folyton kinn akar lenni, szerintem már ő is észreveszi. A nagyobbak sem rettennek meg semmitől (gyíkokkal, békákkal élünk együtt a kertben, lazán fogdossák őket, még egy gyíkfarok sem veszett el), simán kiszabadítják.

A legtöbb ember nem jut el a ''Miért pont Én?''-től a ''Miért ne?''-ig.

(#6652) body007 válasza Thocy a ZAGY (#6651) üzenetére


body007
addikt

simán kiszabadítják. - és elengedik... :D
Ezelőtt albiban laktam kertes házban. Ott kezdtem a kertészkedés és ott volt vakond. Nekem ott bevált a napelemes nyekergő hangot (pulzálva) kiadó riasztó. Nem szerették. Mondjuk énse :D
Ahol vettem házat ott nincs vakond - a sziklás talajból kifolyólag, egy gonddal kevesebb :B

Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P

(#6653) Motion_Blur


Motion_Blur
félisten

Vakond téma, már így néz ki a friss füvem:

[kép]
[kép]
[kép]

Egyre nagyobb területet tesz tönkre, és semmit nem tudok tenni ellene egyelőre. A kis g/ci éjszaka kijár zabálni a füves területre, amúgy nem ott "lakik". A granulátom, karbid maradványokat simán kitolja felfelé...

Stavelot 2, easily full throttle into another twenty second top gear flatout section

(#6654) justmemory válasza Motion_Blur (#6653) üzenetére


justmemory
senior tag

Nekem ismerősöm annyit csinált, hogy mikor látta, hogy túr (napközben is csinálja), akkor slagot beletette és elárasztotta, majd ahol kijött, ott megfogta. 9-et kapott így el, miközben neki is van vakondriasztó (valami elemes cucc, talán ultrahagos), bár neki használ is, mert a veteményben nincs vakodja. Az a 9 ott volt, ahol nincs ilyen riasztó. Csak mondjuk ember számára is hallható, hogy működik (kell a kontroll, gondolom), így engem a kertben biztosan zavarna.

--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---

(#6656) Brandynew válasza Motion_Blur (#6653) üzenetére


Brandynew
őstag

Vakondriasztó füstpatront próbáld ki. Meg kell keresni minden járatot a kitúrások alatt és a bejáratukhoz ilyen füstpatront kell tenni. A járatokat ricinusolajjal vonja be, amihez nem nyúl a vakond. Emellett teleültetném a kert széleit kaporral, nárcisszal, azokat nem szereti a vakond.

A vakondháló is jó megoldás, csak a legtöbben nem jól helyezik fel, ezért nem használ. A terület szélein is le kell ásni legalább fél méterre, nem elég csak a felszínt beborítani vele.

[ Szerkesztve ]

(#6657) justmemory válasza #46372352 (#6655) üzenetére


justmemory
senior tag

Nagy lehet, igen, de előbb-utóbb telíti a víz, csak elég kell belőle :DDD ;] Értelek, egyébként. Az említett probléma számomra úgy tűnt, hogy friss, és akkor talán nem olyan nagy a járatrendszer. De csak egy ötlet volt :)

--- Imprisoned, inside this mind... --- Joined at the soul with a pair of headphones ---

(#6659) Gabesz87


Gabesz87
addikt

Nem tudjátok, létezik valami szabály, rendelet, bármi, amivel a szomszéd kötelezhető, hogy vágja ki a fáit? Az van ugyanis, hogy van 2 nagy öreg cseresznyefajuk, ami atlog jócskán a kertünkbe is, és a gond az hogy tiszta monilia az egész, hullik a kertünkbe. Látszik hogy nincsenek gondozva, nem metszik, nem permetezik. Pár hónapja már szóltam, azt mondták szólnak a kertesznek, de semmi nem történt. Én amit tudtam, elértem, ami átlógott, levagtam.

(#6660) Dorian válasza Gabesz87 (#6659) üzenetére


Dorian
félisten

Helyi rendelet szabályozza, hogy milyen magasságú fa a telekhatártól hány m-re lehet.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#6661) vendingo válasza Motion_Blur (#6653) üzenetére


vendingo
veterán

Kénrúd a lyukba, aztán lefeded valamivel. Esetleg ha van lombfúvód, akkor rásegíthetsz.

Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#6662) Flowtation


Flowtation
őstag

Sziasztok!
Végre rátaláltam erre a topicra is, bár fogalmam sincs miért nem kerestem rá eddig. :DDD
Az én kérdésem az lenne, hogy kissé egyenetlen talajt mivel lehetne simábbá eldolgozni? Sok a nagyobb fűcsomó is, ami a benzines gépnek nem gond, viszont mondjuk a hengerkéses nyírót megfogja rendesen. Van pár kisebb hupli, gödör, azt kézzel is megoldom, inkább nagyobb egybefüggő terület rendbetétele érdekelne. Gondoltam a kapálógépezésre, de ilyen tömör talajon csak pattogna mint a kecskesz.r a deszkán, meg persze a fűcsomók is megfogják egy darabig, szóval gépgyilkos. A másik ötletem a gyomirtás (vagy vegyszer vagy mondjuk fólia kisebb darabonként) utána már jobban lehetne látni hol milyen. A harmadik az volt, hogy hívok egy bobcat-es embert aki letúrja a fenébe a tetejét, de persze ezt már egy "belakott" kertnél nem túl jó ötlet. Esetleg 1-2 m3 föld szétterítése működhet?
Kinek milyen tippje, ötlete van még?
Köszönöm a válaszokat!

[ Szerkesztve ]

Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.

(#6663) vendingo válasza Flowtation (#6662) üzenetére


vendingo
veterán

A leghatásosabb: gyomirtás, szántás, rotálás, fűmag.
Én is ezzel a problémával küzdök, de beletörődtem. A nagyon rossz részeket ásóval megoldom.

Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#6664) inf3rno válasza Flowtation (#6662) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nekem szomszéd megcsinálta a sajátját, de fogalmam sincs, hogy hogyan. Géppel csináltatta, gondolom rotálás, ilyesmi volt, utána meg kisgéppel még széttúrta, amíg egyenes nem lett. Nálam gyakorlatilag szántás volt jó mély barázdákkal. Olyan 5 év alatt most már valamennyire kiegyenesedett magától is.

Buliban hasznos! =]

(#6665) Flowtation válasza vendingo (#6663) üzenetére


Flowtation
őstag

értem. A szántásra én is gondoltam, de már késő. Fák, veteményes, virágágyások, stb. Valószínű, hogy nekem is a kézi megoldás lesz a befutó, megpróbálom darabokban, hátha.

más, mindenkitől is kérdezném:
Nálam is megjelent valamilyen talajlakó állat. Kb 8-10 db lyukat vettem észre a földben, de nincs körülötte túrás, csak maga a lyuk. Én ürgére, pocokra tippelek, mi más lehet még szerintetek?
Régebben volt vakond, azt a füstölőpatronnal el tudtam űzni, de már azt sem lehet kapni. Anyósomnak gazdaboltja van, azt mondta, hogy a Bros karbid ami egyedül kapható vakond ellen.

Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.

(#6666) inf3rno válasza Flowtation (#6665) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Lyuk méret függő, ha nagy a lyuk, akkor patkány is lehet, ha kicsi, akkor pocok talán. A vakond vakondtúrást csinál, nem szimpla lyukat. Ő bentről ás kifelé és a talajban él, a lyuk csinálók meg kint élnek, és kintről ásnak befelé, nekik csak alvóhely, fészek, menedék a lyuk, de általában rágcsálók és kintről szerzik a táplálékot.

A vakond védett állat, ha lehet ne reklámozd az irtását.

Buliban hasznos! =]

(#6667) bacsis


bacsis
Közösségépítő

Sziasztok!
Sajnos újra itt vagyok a korábbi problémámmal...
Egy kb 1,5 hónapja kértem tőletek tanácsot, hogy mit csináljak, sárgulnak a kertben a növényeim levelei.
Akkor azt javasoltátok, első körben Nitrogénes műtrágyát adjak a növényeknek. Nos... megtörtént. Nem volt változás. Elmentem gazda boltba, ahol azt javasolták, hogy kalcium hiányosak a növények, kalciumot kell nekik adni. Megtörtént. Még mindig nincs változás.
Mutatom:

A képen 2 ribizli bokor látható. A sárga levelű tavaly lett ültetve. Míg a mögötte látható egészséges az idei, és úgy ültettem, hogy egy jó nagy gödröt ástam amit tele vágtam virágföldel/marha trágyával. szvsz úgy gondolom, az azért nem sárgul, mert nem a kert eredeti földjéből "táplálkozik
A gond az hogy ilyen durván sárgul a cseresznye és őszi barack fám/fáim.
A műtrágyákat a következőképp adagoltam: 2 marékkal odaszórtam a a ribizlibokor tövéhez/tövének környékére. A nagyobb fák 4-5 marékkal kaptak. Nem tudom, hogy ez így mennyire egészséges/kielégítő adagolás volt. Egy biztos. Jobb nem lett... Rosszabb sem...
Szóval esetleg tudnátok javasolni valamit, mivel próbálkozzak?
Korábban egy körte fával kezdődött az effajta sárgulás, az 3 év vergődés után kipusztult. Úgy gondolom, ha nem találok gyorsan megoldást a problémára, 1-2 év és kipusztulnak a mostani érintett fáim :U

(#6668) body007 válasza bacsis (#6667) üzenetére


body007
addikt

Hát arra a kis bokorra én nem szórtam volna 2 marék műtrágyát (kiégeti) :U

Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P

(#6669) bacsis válasza body007 (#6668) üzenetére


bacsis
Közösségépítő

Nem égette ki :)
Semmilyen változás nem történt. Szóval valami más hiányozhat neki(k)

(#6670) Szilágyi84 válasza bacsis (#6667) üzenetére


Szilágyi84
senior tag

Érdekes a helyzet nálad . Amúgy milyen a föld ? Persze nem jó ,de mészkőves vagy milyen típusú ? Szomszédnál is hasonló a sargulás ?

(#6671) inf3rno válasza bacsis (#6667) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Én a tippelés helyett azt mondom, hogy vetess talaj mintát, és nézesd meg egy laborban, mert ha már a nagyobb fák is dögledeznek, akkor komoly gond lehet ezzel a talajjal. Annak idején gondoltam arra is, hogy esetleg mérgezett valamivel, de inkább nem írtam, hátha a nitrogén megoldja. Egy agrármérnök tudna segíteni ebben, apám csinált ilyen talajminta vételeket, labor eredmény kiértékeléseket, amikor még dolgozott. Esetleg mezőgazdasági igazságügyi szakértő, akit még fel lehet kérni, ők is általában agrármérnök végzettségűek.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#6672) lemmy71 válasza bacsis (#6667) üzenetére


lemmy71
őstag

Hát azon ne csodálkozz hogy az a két ribizli kidöglik, két marék műtrágyától. Két evőkanállal kell olyan kis növénynek és jól bekapálni. De jobb ha máskor egy locsoló vízbe keversz két kanállal és meglocsolod vele a tövét. Nagyobb idősebb fáknál, a lomboztat alatt kell megszórni és alaposan belocsolni, de azt is ésszel mert ha fű van alatta akkor azt is kiégetheted.

(#6673) bacsis válasza Szilágyi84 (#6670) üzenetére


bacsis
Közösségépítő

Színre/állagra teljesen átlagosnak mondanám, viszont elég hamar agyagossá válik, ha elkezdek leásni...
inf3rno! Tudsz adni támpontot, merre keressek olyan személyt aki beméri a földet?
lemmy71! Mint írtam, a műtrágya megszórása SEMMILYEN VÁLTOZÁST nem eredményezett... Előtte is sárga volt, utána is pont ugyanannyira... Annyi pozitívum mondjuk lett, hogy cserébe elég szépen elkezdtek nőni a fák. Annak ellenére hogy sárgák.... csak hát a sárgulás nem szűnt meg...

[ Szerkesztve ]

(#6674) Dorian válasza bacsis (#6673) üzenetére


Dorian
félisten

Talajvizsgálat:
"Nem szabad mintát venni:
műtrágyázást követő 90-100 napban; szerves trágya kijuttatását követő 6 hónapon belül"

[ Szerkesztve ]

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#6675) body007 válasza Dorian (#6674) üzenetére


body007
addikt

Olyan helyről kell ásni ahol nem trágyázott :)

Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P

(#6676) Brandynew válasza bacsis (#6667) üzenetére


Brandynew
őstag

Szia,

Tipp: olyan helyen van a kerted, ahol magas a talaj mésztartalma (pl. Baranya vagy Fejér megye), ami miatt nem jut hozzá a megfelelő nyomelemekhez a növényed (a mész ellehetetleníti a felvételüket, hiába műtrágyázod). Nem tudom, hogy a nitrogén vagy a kalcium hiányt ki mondta, de ezekre tippelnék legutoljára, inkább magnézium, cink, vas. Leginkább a talajcsere segíthet, vagy legalábbis a fellazítása humusszal. A műtrágya szerintem a legrosszabb, amit ilyenkor tenni lehet, egy legyengült növényt csak még jobban tönkretesz. Ásd ki körülötte a földet, amennyire sérülés nélkül lehet, és tölts helyette humusszal kevertet.

(#6677) inf3rno válasza Dorian (#6674) üzenetére


inf3rno
nagyúr

A műtrágyánál ha tudod az összetételét, akkor a kiértékelésbe bele kell venni. Pl. ha ammónium-nitráttal trágyáztál, akkor a nitrogén értéket nem kell figyelembe venni, mert úgyis magas lesz. A többi viszont ugyanúgy érvényes. A szerves trágya már bonyolultabb, mert az egy csomó tápanyag keveréke, ott jobb kivárni.

Buliban hasznos! =]

(#6678) inf3rno válasza bacsis (#6673) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Már írtam, hogy agrármérnököt vagy mezőgazdasági igazságügyi szakértőt keress, ő tudni fogja, hogy hol van ilyen labor, és hogyan érdemes szakszerűen mintát venni (általában több helyről szokás). Nem tudom mennyibe kerül egy ilyen vizsgálat és kiszállás, ezt ő fogja tudni megmondani, hogy milyen áron dolgozik, te meg eldöntheted, hogy megéri e neked. Az agrár kamaránál lehet érdeklődni szerintem ezzel kapcsolatban, ha a neten semmit nem találsz.

Buliban hasznos! =]

(#6679) bacsis válasza inf3rno (#6678) üzenetére


bacsis
Közösségépítő

Oksa köszi. hát ez most már szerintem az őszi projectek közé fogom felvenni
Brandynew
Így vagy úgy ezt jövőre meglépem kora tavasszal :R
amúgy stimm. Fejér megye :)

(#6680) Csabroncka válasza bacsis (#6679) üzenetére


Csabroncka
addikt

Vashiány, egyértelműen, azt hiszem korábban már leírtam.

Fejbe b..nám azt a gazdaboltost, aki Mo-n egy növényt Ca hiányosnak mond, holt laksz talán bazaltvulkánon :DDD (nem hinném).

Vaskeláttal öntözz a kertben.

(emiatt nem kell külön talajvizsgálat)
Az arany-féle kötöttséged bőven 40 fölött van, pH közepesen lúgos. Mulcs (fű vagy nyesedék) bedolgozása a talajba, + kálium-szulfát a vaskelát hatékonyságát növeli + a kálium a stresszre is jó.

[ Szerkesztve ]

"in medias res"

(#6681) Vezu válasza bacsis (#6667) üzenetére


Vezu
csendes tag

Nekem is ilyenek voltak a babérmeggy és a magnólia bokraim. Nekem a következő kombó segített, ezt adom azóta rendszeresen minden növényemnek (fűre, gyümölcsfákra, szőlőre málnára, eperre). Wuxal és keserűsó permetezve, 3-4 hetente ismétlem, vasgálicot és yara ferticare-t szoktam még adni locsolva azt is kb havonta. Nekem bevált, a babérmeggyy kivirult azóta, sőt minden más nővény is. Ha nem sajnálod a pénzt, wuxalt kiválhatod amalgerollal, azt mindenki dicsőíti, de én még nem próbáltam.

[ Szerkesztve ]

(#6682) vendingo válasza Vezu (#6681) üzenetére


vendingo
veterán

Én csak volldünger linz-et használok, öntözve, és levéltrágyaként, olcsó és eléggé komplex az összetétele. Az eper idén nagyon meghálálta. :)

Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#6683) Flowtation válasza vendingo (#6682) üzenetére


Flowtation
őstag

+1 a volldüngerre, persze azzal is vigyázni kell, mert túl lehet adagolni.

#6666inf3rno
Én is patkányra tippelek, a szomszédomnak van egy ló+szamár kombó, de már nem mostantól, szóval lehet, hogy pocok lesz inkább. Tudom, hogy védett állat, nem is irtásra gondoltam, csak elkergetésre.

Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.

(#6684) Brandynew válasza Vezu (#6681) üzenetére


Brandynew
őstag

Az Amalgerol rohadt jó :)

(#6685) Vezu válasza Brandynew (#6684) üzenetére


Vezu
csendes tag

Biztosan ütős anyag, egyik barátom is rendszeren használja. Már többször majdnem rendeltem én is, de az ára aztán mindig elriasztott. 1L amalgerol ~6800 ft, 1L Wuxal super ~2600 ft. Mindig meggyőztem magam eddig, hogy elég nekem az olcsóbb is. :)

(#6686) Brandynew válasza Vezu (#6685) üzenetére


Brandynew
őstag

Na oké, de a két anyagot nem lehet összehasonlítani. A Wuxal-t nem tudod olyan növény alá önteni, amit aztán megeszel, hiszen műtrágya, konkrétan kőolajból állítják elő az alkotóelemeinek egy részét. Vagy legalábbis remélem, nem használod hasznonnövényeknél. Az Amalgerol ezzel szemben teljesen bio cucc.

Én 5690-ért veszem, de megéri inkább 10 literes kiszerelésben, úgy 3900 Ft-ra jön ki literje.

[ Szerkesztve ]

(#6687) bacsis válasza Csabroncka (#6680) üzenetére


bacsis
Közösségépítő

Nyahh akkor ezt, meg az amalgeroll-t megpróbálom idén :R azt ha ezek sem segítenek, akkor itt már csak a piócás ember segíthet meg a földbemérés :)

(#6688) Vezu válasza Brandynew (#6686) üzenetére


Vezu
csendes tag

Miért ne lehetne használni haszonnövényeken? Arra találták ki, mint bármilyen egyéb műtrágyát. Mint írtam, rendszeresen használom a gyümölcsösben és a szőlők fejlődése során is. Értelemszerűen nem a kifejlett, érett gyümölcsön...

(#6689) inf3rno válasza Csabroncka (#6680) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Tényleg vashiánynak néz ki. Találtam egy jó oldalt, ami összeszedi ezeket a hiánybetegségeket. [link]

Buliban hasznos! =]

(#6690) inf3rno válasza Brandynew (#6686) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Most mit mondjak erre, hogy a gyógyszerek jelentős részét is vegyipari úton állítják elő. A lényeg, hogy a tisztításra mennyi időt és energiát szánnak. A gyógyszereknél erre vannak mérések, amikkel biztosítják a minőséget, meg egy csomó előírás. Gondolom a műtrágyáknál is van ilyen, csak lazább egy fokkal.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#6691) bacsis válasza Brandynew (#6686) üzenetére


bacsis
Közösségépítő

Még egy kis segítséget kérnék ezzel a cuccal kapcsolatban. Írja hogy 10 liter vízhez 2dl.
Hát szerintem kezdésnek veszek 2 litert, azt bekeverve meg tudom locsolni az összes fámat. Tegyük fel, jön a csoda, és rendbe jönnek a növények. De azt nem találom, hogy mennyi időnként kell megismételni a locsolást vele?

(#6692) Brandynew válasza bacsis (#6691) üzenetére


Brandynew
őstag

Én 2x használom egy évben.

(#6693) inf3rno válasza bacsis (#6691) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nem szokták ráírni az ilyesmit a csomagolásra?

Buliban hasznos! =]

(#6694) bacsis válasza inf3rno (#6693) üzenetére


bacsis
Közösségépítő

Nem tom, lehet... Most csak a neten lévő leírást láttam...

(#6695) body007 válasza inf3rno (#6689) üzenetére


body007
addikt

Ez dejó cikk, el is tettem :K

Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P

(#6696) inf3rno válasza Flowtation (#6683) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Tuti ez megy nálatok is: [link] :K :C

Buliban hasznos! =]

(#6697) Brandynew válasza Vezu (#6688) üzenetére


Brandynew
őstag

Hát most erre mit írjak, "egészség"edre.

(#6698) bacsis válasza inf3rno (#6689) üzenetére


bacsis
Közösségépítő

:Y
Hajszálpontosan minden, a leírásban szereplő betű igaz a növényeimre...

(#6699) Vezu válasza Brandynew (#6697) üzenetére


Vezu
csendes tag

Sőt, még növényvédelmi szereket is használok! :Y

(#6700) vendingo válasza inf3rno (#6689) üzenetére


vendingo
veterán

Köszi. Egy részével tisztában voltam, de sok hasznosat találtam benne.

Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.