- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Graphics: OnePlus 13R - Üzemidőbajnok és remek képességek
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- t72killer: Fürdőkád kontra elektromosság: XXI.század
Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Flowtation #6683 üzenetére
Tuti ez megy nálatok is: [link]
-
bacsis
Közösségépítő
válasz
Brandynew #6686 üzenetére
Még egy kis segítséget kérnék ezzel a cuccal kapcsolatban. Írja hogy 10 liter vízhez 2dl.
Hát szerintem kezdésnek veszek 2 litert, azt bekeverve meg tudom locsolni az összes fámat. Tegyük fel, jön a csoda, és rendbe jönnek a növények. De azt nem találom, hogy mennyi időnként kell megismételni a locsolást vele? -
inf3rno
nagyúr
válasz
Brandynew #6686 üzenetére
Most mit mondjak erre, hogy a gyógyszerek jelentős részét is vegyipari úton állítják elő. A lényeg, hogy a tisztításra mennyi időt és energiát szánnak. A gyógyszereknél erre vannak mérések, amikkel biztosítják a minőséget, meg egy csomó előírás. Gondolom a műtrágyáknál is van ilyen, csak lazább egy fokkal.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Csabroncka #6680 üzenetére
Tényleg vashiánynak néz ki. Találtam egy jó oldalt, ami összeszedi ezeket a hiánybetegségeket. [link]
-
bacsis
Közösségépítő
válasz
Csabroncka #6680 üzenetére
Nyahh akkor ezt, meg az amalgeroll-t megpróbálom idén
azt ha ezek sem segítenek, akkor itt már csak a piócás ember segíthet meg a földbemérés
-
Brandynew
őstag
Na oké, de a két anyagot nem lehet összehasonlítani. A Wuxal-t nem tudod olyan növény alá önteni, amit aztán megeszel, hiszen műtrágya, konkrétan kőolajból állítják elő az alkotóelemeinek egy részét. Vagy legalábbis remélem, nem használod hasznonnövényeknél. Az Amalgerol ezzel szemben teljesen bio cucc.
Én 5690-ért veszem, de megéri inkább 10 literes kiszerelésben, úgy 3900 Ft-ra jön ki literje.
-
-
Flowtation
őstag
-
Vezu
csendes tag
Nekem is ilyenek voltak a babérmeggy és a magnólia bokraim. Nekem a következő kombó segített, ezt adom azóta rendszeresen minden növényemnek (fűre, gyümölcsfákra, szőlőre málnára, eperre). Wuxal és keserűsó permetezve, 3-4 hetente ismétlem, vasgálicot és yara ferticare-t szoktam még adni locsolva azt is kb havonta. Nekem bevált, a babérmeggyy kivirult azóta, sőt minden más nővény is. Ha nem sajnálod a pénzt, wuxalt kiválhatod amalgerollal, azt mindenki dicsőíti, de én még nem próbáltam.
-
Csabroncka
addikt
Vashiány, egyértelműen, azt hiszem korábban már leírtam.
Fejbe b..nám azt a gazdaboltost, aki Mo-n egy növényt Ca hiányosnak mond, holt laksz talán bazaltvulkánon
(nem hinném).
Vaskeláttal öntözz a kertben.
(emiatt nem kell külön talajvizsgálat)
Az arany-féle kötöttséged bőven 40 fölött van, pH közepesen lúgos. Mulcs (fű vagy nyesedék) bedolgozása a talajba, + kálium-szulfát a vaskelát hatékonyságát növeli + a kálium a stresszre is jó. -
inf3rno
nagyúr
Már írtam, hogy agrármérnököt vagy mezőgazdasági igazságügyi szakértőt keress, ő tudni fogja, hogy hol van ilyen labor, és hogyan érdemes szakszerűen mintát venni (általában több helyről szokás). Nem tudom mennyibe kerül egy ilyen vizsgálat és kiszállás, ezt ő fogja tudni megmondani, hogy milyen áron dolgozik, te meg eldöntheted, hogy megéri e neked. Az agrár kamaránál lehet érdeklődni szerintem ezzel kapcsolatban, ha a neten semmit nem találsz.
-
inf3rno
nagyúr
A műtrágyánál ha tudod az összetételét, akkor a kiértékelésbe bele kell venni. Pl. ha ammónium-nitráttal trágyáztál, akkor a nitrogén értéket nem kell figyelembe venni, mert úgyis magas lesz. A többi viszont ugyanúgy érvényes. A szerves trágya már bonyolultabb, mert az egy csomó tápanyag keveréke, ott jobb kivárni.
-
Brandynew
őstag
Szia,
Tipp: olyan helyen van a kerted, ahol magas a talaj mésztartalma (pl. Baranya vagy Fejér megye), ami miatt nem jut hozzá a megfelelő nyomelemekhez a növényed (a mész ellehetetleníti a felvételüket, hiába műtrágyázod). Nem tudom, hogy a nitrogén vagy a kalcium hiányt ki mondta, de ezekre tippelnék legutoljára, inkább magnézium, cink, vas. Leginkább a talajcsere segíthet, vagy legalábbis a fellazítása humusszal. A műtrágya szerintem a legrosszabb, amit ilyenkor tenni lehet, egy legyengült növényt csak még jobban tönkretesz. Ásd ki körülötte a földet, amennyire sérülés nélkül lehet, és tölts helyette humusszal kevertet.
-
bacsis
Közösségépítő
válasz
Szilágyi84 #6670 üzenetére
Színre/állagra teljesen átlagosnak mondanám, viszont elég hamar agyagossá válik, ha elkezdek leásni...
inf3rno! Tudsz adni támpontot, merre keressek olyan személyt aki beméri a földet?
lemmy71! Mint írtam, a műtrágya megszórása SEMMILYEN VÁLTOZÁST nem eredményezett... Előtte is sárga volt, utána is pont ugyanannyira... Annyi pozitívum mondjuk lett, hogy cserébe elég szépen elkezdtek nőni a fák. Annak ellenére hogy sárgák.... csak hát a sárgulás nem szűnt meg... -
lemmy71
őstag
Hát azon ne csodálkozz hogy az a két ribizli kidöglik, két marék műtrágyától. Két evőkanállal kell olyan kis növénynek és jól bekapálni. De jobb ha máskor egy locsoló vízbe keversz két kanállal és meglocsolod vele a tövét. Nagyobb idősebb fáknál, a lomboztat alatt kell megszórni és alaposan belocsolni, de azt is ésszel mert ha fű van alatta akkor azt is kiégetheted.
-
inf3rno
nagyúr
Én a tippelés helyett azt mondom, hogy vetess talaj mintát, és nézesd meg egy laborban, mert ha már a nagyobb fák is dögledeznek, akkor komoly gond lehet ezzel a talajjal. Annak idején gondoltam arra is, hogy esetleg mérgezett valamivel, de inkább nem írtam, hátha a nitrogén megoldja. Egy agrármérnök tudna segíteni ebben, apám csinált ilyen talajminta vételeket, labor eredmény kiértékeléseket, amikor még dolgozott. Esetleg mezőgazdasági igazságügyi szakértő, akit még fel lehet kérni, ők is általában agrármérnök végzettségűek.
-
bacsis
Közösségépítő
Sziasztok!
Sajnos újra itt vagyok a korábbi problémámmal...
Egy kb 1,5 hónapja kértem tőletek tanácsot, hogy mit csináljak, sárgulnak a kertben a növényeim levelei.
Akkor azt javasoltátok, első körben Nitrogénes műtrágyát adjak a növényeknek. Nos... megtörtént. Nem volt változás. Elmentem gazda boltba, ahol azt javasolták, hogy kalcium hiányosak a növények, kalciumot kell nekik adni. Megtörtént. Még mindig nincs változás.
Mutatom:A képen 2 ribizli bokor látható. A sárga levelű tavaly lett ültetve. Míg a mögötte látható egészséges az idei, és úgy ültettem, hogy egy jó nagy gödröt ástam amit tele vágtam virágföldel/marha trágyával. szvsz úgy gondolom, az azért nem sárgul, mert nem a kert eredeti földjéből "táplálkozik
A gond az hogy ilyen durván sárgul a cseresznye és őszi barack fám/fáim.
A műtrágyákat a következőképp adagoltam: 2 marékkal odaszórtam a a ribizlibokor tövéhez/tövének környékére. A nagyobb fák 4-5 marékkal kaptak. Nem tudom, hogy ez így mennyire egészséges/kielégítő adagolás volt. Egy biztos. Jobb nem lett... Rosszabb sem...
Szóval esetleg tudnátok javasolni valamit, mivel próbálkozzak?
Korábban egy körte fával kezdődött az effajta sárgulás, az 3 év vergődés után kipusztult. Úgy gondolom, ha nem találok gyorsan megoldást a problémára, 1-2 év és kipusztulnak a mostani érintett fáim -
inf3rno
nagyúr
válasz
Flowtation #6665 üzenetére
Lyuk méret függő, ha nagy a lyuk, akkor patkány is lehet, ha kicsi, akkor pocok talán. A vakond vakondtúrást csinál, nem szimpla lyukat. Ő bentről ás kifelé és a talajban él, a lyuk csinálók meg kint élnek, és kintről ásnak befelé, nekik csak alvóhely, fészek, menedék a lyuk, de általában rágcsálók és kintről szerzik a táplálékot.
A vakond védett állat, ha lehet ne reklámozd az irtását.
-
Flowtation
őstag
válasz
vendingo #6663 üzenetére
értem. A szántásra én is gondoltam, de már késő. Fák, veteményes, virágágyások, stb. Valószínű, hogy nekem is a kézi megoldás lesz a befutó, megpróbálom darabokban, hátha.
más, mindenkitől is kérdezném:
Nálam is megjelent valamilyen talajlakó állat. Kb 8-10 db lyukat vettem észre a földben, de nincs körülötte túrás, csak maga a lyuk. Én ürgére, pocokra tippelek, mi más lehet még szerintetek?
Régebben volt vakond, azt a füstölőpatronnal el tudtam űzni, de már azt sem lehet kapni. Anyósomnak gazdaboltja van, azt mondta, hogy a Bros karbid ami egyedül kapható vakond ellen. -
inf3rno
nagyúr
válasz
Flowtation #6662 üzenetére
Nekem szomszéd megcsinálta a sajátját, de fogalmam sincs, hogy hogyan. Géppel csináltatta, gondolom rotálás, ilyesmi volt, utána meg kisgéppel még széttúrta, amíg egyenes nem lett. Nálam gyakorlatilag szántás volt jó mély barázdákkal. Olyan 5 év alatt most már valamennyire kiegyenesedett magától is.
-
vendingo
veterán
válasz
Flowtation #6662 üzenetére
A leghatásosabb: gyomirtás, szántás, rotálás, fűmag.
Én is ezzel a problémával küzdök, de beletörődtem. A nagyon rossz részeket ásóval megoldom. -
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Végre rátaláltam erre a topicra is, bár fogalmam sincs miért nem kerestem rá eddig.
Az én kérdésem az lenne, hogy kissé egyenetlen talajt mivel lehetne simábbá eldolgozni? Sok a nagyobb fűcsomó is, ami a benzines gépnek nem gond, viszont mondjuk a hengerkéses nyírót megfogja rendesen. Van pár kisebb hupli, gödör, azt kézzel is megoldom, inkább nagyobb egybefüggő terület rendbetétele érdekelne. Gondoltam a kapálógépezésre, de ilyen tömör talajon csak pattogna mint a kecskesz.r a deszkán, meg persze a fűcsomók is megfogják egy darabig, szóval gépgyilkos. A másik ötletem a gyomirtás (vagy vegyszer vagy mondjuk fólia kisebb darabonként) utána már jobban lehetne látni hol milyen. A harmadik az volt, hogy hívok egy bobcat-es embert aki letúrja a fenébe a tetejét, de persze ezt már egy "belakott" kertnél nem túl jó ötlet. Esetleg 1-2 m3 föld szétterítése működhet?
Kinek milyen tippje, ötlete van még?
Köszönöm a válaszokat! -
vendingo
veterán
válasz
Motion_Blur #6653 üzenetére
Kénrúd a lyukba, aztán lefeded valamivel. Esetleg ha van lombfúvód, akkor rásegíthetsz.
-
Gabesz87
veterán
Nem tudjátok, létezik valami szabály, rendelet, bármi, amivel a szomszéd kötelezhető, hogy vágja ki a fáit? Az van ugyanis, hogy van 2 nagy öreg cseresznyefajuk, ami atlog jócskán a kertünkbe is, és a gond az hogy tiszta monilia az egész, hullik a kertünkbe. Látszik hogy nincsenek gondozva, nem metszik, nem permetezik. Pár hónapja már szóltam, azt mondták szólnak a kertesznek, de semmi nem történt. Én amit tudtam, elértem, ami átlógott, levagtam.
-
Brandynew
őstag
válasz
Vakondriasztó füstpatront próbáld ki. Meg kell keresni minden járatot a kitúrások alatt és a bejáratukhoz ilyen füstpatront kell tenni. A járatokat ricinusolajjal vonja be, amihez nem nyúl a vakond. Emellett teleültetném a kert széleit kaporral, nárcisszal, azokat nem szereti a vakond.
A vakondháló is jó megoldás, csak a legtöbben nem jól helyezik fel, ezért nem használ. A terület szélein is le kell ásni legalább fél méterre, nem elég csak a felszínt beborítani vele.
-
justmemory
senior tag
válasz
Nekem ismerősöm annyit csinált, hogy mikor látta, hogy túr (napközben is csinálja), akkor slagot beletette és elárasztotta, majd ahol kijött, ott megfogta. 9-et kapott így el, miközben neki is van vakondriasztó (valami elemes cucc, talán ultrahagos), bár neki használ is, mert a veteményben nincs vakodja. Az a 9 ott volt, ahol nincs ilyen riasztó. Csak mondjuk ember számára is hallható, hogy működik (kell a kontroll, gondolom), így engem a kertben biztosan zavarna.
-
válasz
Thocy a ZAGY #6651 üzenetére
simán kiszabadítják. - és elengedik...
Ezelőtt albiban laktam kertes házban. Ott kezdtem a kertészkedés és ott volt vakond. Nekem ott bevált a napelemes nyekergő hangot (pulzálva) kiadó riasztó. Nem szerették. Mondjuk énse
Ahol vettem házat ott nincs vakond - a sziklás talajból kifolyólag, egy gonddal kevesebb -
Thocy a ZAGY
tag
válasz
velizare #6650 üzenetére
A legtöbbön van kapásjelző zászlócska, ami mozog, ha belement a vakond. Nem a hétvégi telekre kell, hanem a folyamatosan lakott családi ház füvére (a málna, ribizli, josta, akármi bokrok között nem érdekel, ha túr), szóval pár órán belül észrevesszük. 1 éves a legkisebb, folyton kinn akar lenni, szerintem már ő is észreveszi. A nagyobbak sem rettennek meg semmitől (gyíkokkal, békákkal élünk együtt a kertben, lazán fogdossák őket, még egy gyíkfarok sem veszett el), simán kiszabadítják.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- NFL és amerikai futball topik - Spoiler veszély!
- Analóg fényképezés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Akciófigyelő: Ha kéne vezeték nélkül CarPlay és Android Auto...
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- További aktív témák...
- ROLLEREK: ÚJ, Újszerű, Használt 30+ db listát tudok küldeni
- Ülőgarnitúra 3-2
- Új, bontatlan Tesla Smart Floodlight Battery Camera + Tesla 5W napelemmel - 1,5 év garival! -
- Eging PV 410W silver napelem verhetetlen áron
- Techsend Electric Scooter Cyber Monster elektromos roller 2024, garanciával, eladó!
- Honor Magic7 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
- Eredeti DELL 240W töltők (LA240PM160)
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest