Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- sziku69: Szólánc.
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: 3I/Atlas: Üstökös vagy idegen civilizáció űrhajója?
- MaxxDamage: (TongFang) Medion Erazer Beast 16 X1 benchmark
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
Új hozzászólás Aktív témák
-
6030D
addikt
válasz
f4lcon
üzenetére
Idén már a kertből (és a szomszédból) evett sok mindent a gyerek, játék közben is, és lekopogom, de nem beteg úgy, mint tavaly. Nem hiszem, hogy ennyit számít, hogy 4,5 vagy 5,5 éves. Sokszor a gilisztákkal meg a bogarakkal játszik, szóval mindennek a mikrobiomja lehet már a szervezetében.

-
Emunem
őstag
válasz
f4lcon
üzenetére
Na ez gyönyörü.
Nekem a legnagyobb fejfájást nem a gyom, hanem a kövek között is kinövö gaz jelenti. Igen, jól lett megcsinálva, csak ugye a kövek közti fugába 5 év távlatában keletkeznek rések, és ezekbe egyböl nö a gaz. Égetés, vegyszer (nem mindig lehet használni), ecetes víz, forró víz, kikaparni... ebböl van néha elegem.
nekünk fontos volt a nagy nyitott tér, hogy a fiuk focizási hajlamait kiszolgálja, és csak 14m széles a kert.
tetszik, hogy közel van a "hasznos" rész is, nekünk sajnos 30m-t még gyalogolni kell a kertig, egyenköre osztott a kert, pár év múlva talán egyben lesz.(2 családos ház, 1 összegben 2x kellene élnem, hogy kifizessem, (mert akkor azonnali szuverén tulajdonná vállik, aminek felára van, nem is kicsi, kb 40%+ költséget jelent) nem örököltem még semmit, mindent zsebből, önerőből kint egyre lehetetlenebb, így lépcsösen kicsit bizom benne, h nem akkora teher.)
-
Emunem
őstag
válasz
f4lcon
üzenetére
elöször is üdv itt is.
én is "megörököltem" a kertet, nem volt idö teljes cserére, stb... így meglévöböl építkeztem. Kb 5 év után eljutottam arra az állapotra, amire azt mondom, hogy nem rossz úgy, hogy nem használtam túl agresszív vegyszereket túl gyakran. Konkrétan egy rét várt mindenféle gazzal anno. Szisztematikusan minden fünyírás elött kijelöltem egy területet, amit kézzel kigyomlálok. miután készen voltam, következö éven jöhetett az intenzív növekedési idöszakban (május) egy gyomirtózás Compo folyadékkal. (ha valakit érdekel leírom) közben a 2. évtöl minden évben legalább 1x késes és 1x rugós szellöztetés. ( ha lazább év volt, akkor 2x késes, és 2 rugós volt), ezután csak a késes esetben mindig felülvetni megint compo vagy válogatott magokkal. (Strapabíró, és husos füvel, ahogy mondani szoktam) próbálkoztam wolf, substral, prémium Berliner tiergarten, meg mindeféle csoda keverékkel, árban és minöségben inkább megérösebb volt, ha maradtam a helyi füves, vagy a Compo termékeknél, így a tápozást és gyomírtózást is ezen termékekkel oldom meg. Homokolást 3 éve (teljes felületi 1 éve) csinálom, nem bántam meg. Vettem egy PH tesztert, az segített az elején belöni a tápanyag mienségét, meg megismerkedni a földemmel. (Egy hajdani tó területén van, töltelék és agyag, illetve itt-ott autó roncsok maradványain ülünk, mert volt ott autóbontó is.
)
Kb most itt vagyok 7 év távlatában, 80% nemes fü, a többi ilyen-olyan gaz, egyrészt kártevö riasztási céllal, másrészt a környezetemben mindenki magasról tesz a szép fűre, csak lenyírják a gazt. (közvetlen szomszédok, bár az egyik kezd engem utánozni, szóval van remény, de 3 házzal arréb gyepszönyeg van, a szónak a legteljesebb értelmében, laboros vizsgálatokkal, stb..
)
Az a "sövény" az a szomszéd tulajdona, tavaly untam meg a havi nyírást, most várom, hogy a szomszéd kitakarítsa, márciusban megígérte, meg amúgy is tele van a hócipöm, hogy kb 2-3 óra + munkám van vele, és tiszta sebes vagyok mindenhol utána.
teszek fel más képet is (ezek maradtak fent a telón augusztusról), csak most szünetben ennyi idöm volt egy kis bemutatkozásra.
Üdv. -
Mauzes
addikt
válasz
f4lcon
üzenetére
Ez a bajom, sehová nem tudok ennyi füvet eltenni a kertben értelmes módon. Gödrö(ke)t meg nem fogok ásni a szép udvaron.
A robot milyen problémát csinál egyébként? Én tuti veszek majd, ha beköltözünk, valami drót nélkülit. A terület 90%-át ha lenyírja, nekem már az is nagy segítségnek tűnik.
-
Dorian
félisten
válasz
f4lcon
üzenetére
Nem kell agyontápolni meg agyonlocsolni a füvet és akkor nem nő úgy mint a gomba, nyírni is elég heti 1x.
Ill. mi is pont úgy vettük a házat, h volt 400-450m2 fű, ezt szépen lehet csökkenteni, ültetni bokrokat, cserjéket, veteményest, stb. Most van 240, ezt már csak minimálisan lehet (mert eleve 3 részre tagolt, mindenhol van valami ami körül van csak fű, és a gyümölcsfák alatt is az tud csak maradni, hogy hozzájuk lehessen férni) -
6030D
addikt
válasz
f4lcon
üzenetére
Ha van helyed, akkor ki kell teríteni, és pár napig átforgatni, hogy kiszáradjon. Akkor megváltozik a CH / N arány és már nem fog berohadni. De akinek ágdarálékos a kert, annak mehet a darálékra. Én is tavasszal szétterítem a darálékot, utána meg megy rá a fű. Először hátra, aztán ahogy nőnek az évelők és a lombok, és már elöl is takarnak, akkor az egész ágyásba. Oda megy a konyhai zöldhulladék is. Szépen helyben elkomposztálódik, és ingyen szerves táp.
-
-
Mauzes
addikt
válasz
f4lcon
üzenetére
Most megnéztem, bár csak futólag, inkább úgy tűnik, hogy a felső, szinte összefüggő zöld réteg alatt van egy sárgás kiszáradt-elhalt réteg is. Kb. mintha lenne egy megújuló egészséges réteg, és egy régebbi elhalt. De nagyon sűrű az egész. Most fogok nyomni egy gyepszellőztetést, gondolom jót fog neki tenni.
Jól gondolom, hogy erre kell vennem egy külön elektromos gépet, amit innentől évente 2x használnom kellene?
Rozsdagombát megvizsgálom majd jobban, hogy van-e, de a locsolási idő szerintem rendben van, reggel 5-kor kezd másfél órán át.
-
User_2
tag
válasz
f4lcon
üzenetére
bár kéretlenül, de kiegészíteném a shikimát útvonal emberi rezisztanciát:
lehet, hogy az embernek és esetleg más emlősöknek, állatféléknek nem létfeltétele, de vannak olyan gombák, baktériumok az emberi szervezetben, pl emésztőrendszerben, bőrfelületen, amelyeknek igen.
így bár a glifozát és hasonló vegyületeknek elvileg valóban nem célpontja az ember, gyakrolatilag mégis.
ezért van az hogy jobb érzés a belednek, ha bio cuccot eszel. mert egy kis ideig életesélyhez jutnak a hasznos bélbaktériumoknak egy része.
kb úgy mint a nikotionidok a méheknek. nem öli meg őket határértékben megadott időtartam alatt, tehát nincs semmi baj, csak éppen összezavarja az idegrendszerüket így nem találnak haza, aztán mégiscsak megpusztulnak. -
totron
addikt
válasz
f4lcon
üzenetére
Nem vezetem le másokon és távolabb nem is állhatna tőlem semmi, mint a 0-1. Szeretek, tudok, szoktam is mérlegelni, nem megkerülhető egy gondolkodás alapú és felelős életvezetésben. Nem létezhetne a mai tömegtermelés kémiai növényvédelem nélkül, de ezt tudjuk, írtam is már. Ahova viszont egyszerűen nem kell, szükségtelen, oda minek vinne be bárki felesleges kockázatot? Lusta kapálni. Idegenkedik a kontaktustól, a földes kezek a legnagyobb rémálma, de akkor meg minek kertészkedik. Mert magazinokból ismeri a kimenetet, azt hiszi kizárólag vizuális a műfaj - de nem. Nem jók a célok, tévesek a metodikák.
Nincs jelen, de azt nyilván te is érzed és tudod, hogy a biokémiánk nem csak ennyi, nem lehet egy egyszálon levezetett érvvel letudni az egészet.
Az etika is egy generált műfaj, persze a hasznosabb félék közül, de akkor is. A főcsapás különben is az, hogy minél később betegedjünk meg. Sehol nem látom az egyensúlyt a big dealt abban, hogy megúsztam két kapálást, de elszennyeztem a termőföldem. Aki a fogyasztóiság rendszere és rigmusai által alapvetéseket szívta magába, az nem az egészség, fenntarthatóság felől fogja nézni. A materializmus kifejezést úgy tűnik mindketten felhasználjuk, de mást értünk alatta - te mit? Hiába említed, ha ugyancsak bemondott, vélt, képzelt-remélt vagy valódi intervallumokra hivatkozol. Ami látszólag mérnöki, precíz szemlélet, de a józan paraszti csak elsikkad az okfejtés végére. Nem csak az 1x1 szintjén van létjogosultsága, ellenkezőleg.
Minden könnyítésnek ára van és eddig valahogy mindig az jött ki, hogy az osztásnak valahogy minig túl sok maradéka keletkezik, persze az embernek mindenkor szuperképessége van arra, hogy ezeket lényegtelen maradékokat hatékonyan a szőnyeg alá söpörje. Amikor meg jön a rák, a pontok nem kerülnek összekötögetésre. Ha mégis, hát már akkor is késő. Így maradhatnak örökigazságúak a bemondások - amik a valóságban legjobb esetben is csak féligazságok tudnak lenni.Érteni vélem, hogy miben vagy benne, miért jutsz ezekre de erről a szervezetünk továbbra sem tud. Sok konyhakertészkedést kívánok neked, talán szemléletformálóként hat.
-
soldi3r
veterán
válasz
f4lcon
üzenetére
Akkor még most ősszel kicserélném őket.
#24186f4lcon, Én is hagytam meg konkordiát, de nemsokára azt is lecserélem. Egyszerűen annyival jobb fajták vannak már, hogy ezekre nem érdemes helyet sem pazarolni.
#24187vans?, Ha nem akarsz vele sokat szenvedni, akkor felváltva, gyomirtás, 2-3 rotálás, sok öntözés. De én jövő őszig nem gondolkodnék a füvesítésben.
-
totron
addikt
válasz
f4lcon
üzenetére
Nem látsz ki a saját metodikáid mögül. Te a rendszerben hiszel, mint agrárágazat/kemikália <-> egészségügy. Mert amit elront a rendszer az egyik kezével, azt majd a másikkal jól meg is javítja. Ha jól értelek. De ez nem így működik. Hagyjuk a WHO-t, nem is értem hogy keletkezett párhuzama a józan parasztival. Máshogy vagyunk ezekkel.
Felfoghatatlan az is, hogy mentegeted, szeparálod, mintha egy nagyüzemben használt tábla valamilyen másik bolygón lenne és nem kerülne be a körforgásba a szermaradvány. Mintha végtelen földterületeink lennének. A le nem bomlásról is szó van. Ezeket nem látod át vagy nem akarod. Reménytelen. Értékelem, hogy írtál, de nehéz higgadtan kezelni ezt a látásmódot.
Kiskertekben pedig teljességgel indokolatlan bevetni ilyeneket. Egyszerűen mutasd be magad a kapának, a jóéletbe már.A pálcás tematikák tényleg meredekek. Párhuzamnak ide mondjuk nem jó.
-
totron
addikt
válasz
f4lcon
üzenetére
Marhatrágya, rotakapa vagy vízhólyaggeneráló ásás (fordítás), én ezt tenném. Hacsak lehet a meglévő, már beállt talajjal és talajba dolgozzunk. Gyorsnak és látványosnak ható eredményt hozhat a hozott föld, de éppoly hamar ki is merül, beáll a jojó effektus. Ha sivatag persze a rendelkezésre álló, akkor ez a képlet nem él, de egyébként de. Ezek a mostani zöldek amúgy akár pont hagyhatók is, ha már eleve ezen a talajon is meg tudnak élni, már csak logikusan is. De ha zavarja a gazdát, akkor csak a derékfájás állíthatja meg a terápiás hatással is bíró kapálásban. Pihenőkkel, több részletbe elosztva kell megkapálni ilyenkor.
Ami még megütötte a szememet, hogy térkövesek, meg föld. Hajlamos a magyar virtus nem túl hosszú logikai sorral és felelősség nélkül élni, szóval nem tudni honnan, milyen föld az. Hiteles infót szerezni utólag meg a lehetetlennel határos. Emiatt lehet, hogy mégis egy teljes csere ildomos. Gyepalapként is, de ha később konyhakert is alakulna... Persze a bizalom kérdése az új beszerzés esetén is ugyanúgy felmerül. Az is lehet, hogy teljesen oké a hozottföldhomok. Egy nem szennyezett, meglévő, beállt talaj aranyat ér, látható ebből is.Az engedély, engedélyeztetés egy örökösen ide-oda tologatott tartomány, mint a logikai partíciók egy HDD-n, a természet a és biológiánk nem tud a létezéséről, generált dolog. ...és a nagyüzemi fenntarthatóság hívta életre. Az egyén szintjén bevetni olyan, mintha kimennél a pottyantós budi tartalmából lakmározni direktben. Ez erre a hasonlatom ha nem is a legjobb, de fogjuk rá, hogy most ez ide jó. Több tucat tanulmány vezeti le biokémiailag is a hatásmechanizmust, ami rákban végződik. Titulálhatod hitvitának, attól még a tested nem tud a mesterséges keretezésről, érvrendszerekben való szerepéről. Lehet önbecsapni csak épp nem tanácsos. Józan paraszti ésszel közelítsd, ne emberi dinamikák és csúsztatások mentén...
#24193Csabroncka, igen, ultramagas fertőzöttségű területeknél, ahol beette magát a bálványfa, masszív rizómamezőt hozott létre a vaddohány vagy épp a tarack vert jó mély tanyát lehet indokolt. De ott is igazából talajművelő retekkel és társaival 3-4 szezon alatt visszaszoríthatók egy olyan szintre kivéve bálványfa, hogy hasznosítható legyen a parcella aztán. Illetve vaddohány esetén mechanikai irtásnak is van értelme rizómanyiszával, de elég megterhelő.
-
totron
addikt
válasz
f4lcon
üzenetére
Megkérlek, hogy ne relativizáld azt a szart (az említett szert). Ne haragudjatok, de a mellékelt ábrán lévő mennyiséget én még csak véletlenül is eltüntetem 1-1 udvarba kimenetel és elgondolkodás közben, ehhez képest picit túl van tárgyalva a dolog... Kevesebb szó, több cselekvés. Megírtad a megoldást, kihúzgálás, ne biztasd 21-re lapot húzni.
[link] Megveszi az ember, aztán enni nem kér. A kapa mármint. Adja magát.
-
soldi3r
veterán
válasz
f4lcon
üzenetére
Tavaszi oltásnál már az sem kizárt, hogy jövőre megkóstolhatnád. Ha csak a csere jöhet számításba, akkor most. Még nem a maradékból válogatsz, mint majd tavasszal.
Bár az idei év eddig elég siralmasnak tűnik, sokan már csak vesszőt, esetleg sajátgyökerest akarnak eladni. Igazából elég nagy üzlet lett és így elég volt megvenni 1-1 fajtát aztán nem kellett megtanulni oltani, csak bedobni egy vödör vízbe.
Nincs fagyálló szőlő, ritkán van vele ilyen gond. Idén nekem 3-4 fajta beszerzése van tervben. Ararat, Candy snaps, Cotton candy. Elvileg az elsőből kapok vesszőket így azzal majd én kísérletezem, a másik kettőt külföldről tudom megrendelni.
Illetve van most megint néhány elérhetetlennek tűnő fajta, ami érdekelne, pl. Autumncrisp, Ruby roman, Javelin, Early black, Mystic dream... Mondjuk a Javelin ls az Early black 11-12 ezer Ft körül már elérhető.
Oltócsapot tudok adni hasonló szőlőből, pl a Bravissimo, ami hirtelen eszembe jut. -
H-Zol
senior tag
válasz
f4lcon
üzenetére
Nem vagyok egy nagy szöllő termelő , nekem 6 tőkém van , amit szeretek az Itáliai ( ebben a klimában mostanra már megérett ) , Szőlőskertek királynéja , és jövőre fognak teremni a Teréz és a Pölöske muskotály , meg a Velez nevezetű szöllő, de ő nem fehér !
Én mindég tavasszal ültettem a szöllőim! -
6030D
addikt
válasz
f4lcon
üzenetére
Szomszédnak telepítettek locsolórendszert a fűbe a nagy kertrészre. Oldalt a ház mellett van egy kb 10x2 m-es fűsáv, amit valószínűleg kiváltanak majd virágágyással, mert úgyis kihasználatlan terület. Addig az öntözőkivitelező rakott neki egy esőztető tömlőt. Ilyen, csak Parkside márkában. Nagyon jó cucc, én is ilyet fogok venni, de megvárom a PS-t, az 25 m 4000 Ft. Hálózati nyomással 2 m szélesen terít, és egyenletesen permetez. Nekem íves a fű széle, ezért a négyszögesőztető nem vált be, rendes rendszert meg nem akarok telepíteni. Még meglátom, hogy egy vagy két slagos rendszerrel oldom meg, de szerintem arra jó lesz, hogy 2-3 naponta menjen egy órát.
Majd valami rögzítő tüskét kell hozzá szerezni, hogy biztos ne mozduljon el.
Azt tudom, hogy nem lesz olyan a belocsolás, mint egy tervezett rendszernél, de jelenleg kézből locsolok, szóval az sem egyenletes. Amúgy nálunk akkora szél volt egész nyáron, hogy szerintem a szórófej permete sem lenne egységes. -
its_grandpa
tag
válasz
f4lcon
üzenetére
Direkt, nincs beton a kertemben és ezek a gyephézagosok már itt vannak ~ 10 éve.
Járt rajta már minden kb. 4 tonnáig, nem nagyon fog mozogni.
Olyan kötött a talaj, hogy eső után 3 nappal már csak pattog rajta a rota kapa.Az út melletti 2 sor zsalukő támfal is csak földben van.
Az alsó sort már takarja a levendula, jövőre a felső se fog látszani. -
zolikaDB
veterán
válasz
f4lcon
üzenetére
Itt készítettek az urak akkus flexhez "nyelet": [link]
soldi3r: nos, akkor abban tudsz segíteni, mi kell nekem?
Ehhez a szivattyúhoz hanyas KPE cső lenne jó?
A KPE cső hogy csatlakoztathato bontható módon a szivattyúhoz?
Kell cirka 10m + könyök + 6m cső, meg ezekben annyi T idom, amennyi fejet ráteszek?
Milyen fejnek tudom szabályozni a kinyomott vízsugár hosszát és a jobbra-balra szórás szögét?
Hol érdemes ezeket megvennem, hogy ne 6 webshopbol rendeljem össze?
Vagy Debrecenben tudok olyan boltot, ahol segítenek és nem akarnak lehúzni? -
soldi3r
veterán
-
válasz
f4lcon
üzenetére
Szimpatikusak. Két új szempont is felmerült, amiből az egyik mondjuk valszeg kissé irreális, bár nem tudom. Egyik a hangerő, vagyis hogy a lehető legcsendesebb legyen, másik pedig -és ez az, ami tán kiesik-, hogy az 50 kilós feleségem is tudja használni, ha van hozzá kedve. Nem tudom, egy nőnek mennyire lehet nehéz egy x köbcentis rotakapa használata, egyszerűbb tán, ha csak én használom, de nem akarom Őt se kizárni a lehetőségből, ha megoldható.
-
-
totron
addikt
-
Vismajor01
addikt
válasz
f4lcon
üzenetére
Igen ahogy írtam, nekem csak 1x16A konnektoraim vannak. Akkor veszem a 230V. Csak érdekes, hogy másik pumpánál (ugyanez csak 3 inches és "csak" 5.5h) ott olcsóbb a 230V, mint a 400v, ennél meg drágább.
Viszont amit nem értek, hogy azt írja "maximum" 120 liter. Mitől függ mennyi? Én azt gondolnám minél mélyebbről húzza annál kevesebb
Az alábbi diagramm nekem kicsit zavaró, eszerint minél nagyobb az emelési magasság annál több fizet tud nyomni? Vagy csak összehasonlítja a másik modellel h mekkora emelési magasságnál melyiknek mennyi a szállítási maximuma?

-
törölt tag
válasz
f4lcon
üzenetére
Nem vagyok benne szaki (nekünk cseresznyésünk és meggyesünk van), szóval biztos így a jó, csak, ha kevés tavalyi vessző van és az is elvágva az okozhat sok vízhajtást.
(A cseresznyésben nekünk is van egy két barack, azt úgy metszik nálunk, hogy sokkal több 1 éves vesszőt hagynak és nem vágják el mindet három rügyre.) -
H-Zol
senior tag
válasz
f4lcon
üzenetére
Őszibarackon sokat szoktam hagyni és ha látom , hogy sok kötődött akkor még májusban metszek le rolla , és a többit kézi gyümölcs ritkitassal oldom meg ! Általában rengeteg új ágat hajtanak , pláne a Redhaven (Vadőszi alanyon van) azokat nyár elején kiritkitom, hogy szépen süssön be a nap a fa belsejébe !!
-
H-Zol
senior tag
válasz
f4lcon
üzenetére
Érdemes volna akár két nyári metszést adni neki , mert így nagyon sok energiát használ a fa , amit ugye tavasszal le metszel rolla !
Nekem volt két magról kelt fám , azok pont ezt csinálták , hogy mire beérett volna a gyümölcs, addigra lepotyogtak , először azt gondoltam , hogy víz hiány ( árasztással locsoltam ) de nem az volt , úgyhogy kivágtam őket , mentek a fejükre az oltványok és azok szépen teremnek ! -
Stylewars_kp
őstag
válasz
f4lcon
üzenetére
Kis sárgaság volt itt is, de gyors elrúgta szerencsére. Idén továbbra is projekt a fűvel borított terület csökkentése. Fásítok +bokrosítok. Kell a jobb mikroklíma. Meg kialakítom végleges helyére a veteményest. Akartam magaságyást, de inkább csak elkerítem régi rönkökkel és végzek talajcserét, mert nagyon rossz minőségű a föld.
-
soldi3r
veterán
válasz
f4lcon
üzenetére
Egy ilyen hengerkessel azert meglepned a kesest.

-
-
WiZARD
veterán
válasz
f4lcon
üzenetére
Anyósnál gyeptégla alá tették. Púposodik/beszakad. Ennél a 3 centinél mindenképp mélyebbre kell, hogy értelme legyen.
Ha az oldalát körben felhajtom akkor nem tud bejönni fölé, és kellő mélységben alatta nem érdekel mert már nem lesz púp és be se szakad.700m2-ről 30 centit elvitetni az q sok pénz fuvardíjban is, meg ha nem találok helyet ahol kell akkor még az átvételért is fizetni kell.
Na meg hozatni se olcsóbb, trágya nem kell, termőföld megnevezés is elég tág, és nem feltétlen optimális a gyephez.
Így garantáltan tudom mi van benne, jók az arányok.Nyilván nem "kézzel" forgatnám be, de géppel egyenletesen elteríteni, utána valami szántó/talajmaró géppel megy rajta ember 3 kört és megvan (ahogy Móricka elképzeli).
-
Rive
veterán
-
H-Zol
senior tag
válasz
f4lcon
üzenetére
Régen javasolták a nagy ültetőgödröt , ( 1x1 méter és 80cm mély ) ma már csak anyi gödröt kell ásni ( ahogy te is írtad ) , ahol a gyökerek kényelmesen elférnek , és trágyát sem nagyon javasolnak , újabb kutatások bizonyítják , hogy így sokkal jobban megindulnak a gyökerek keresve a táplálékot ( nagy gödörbe , jól betrágyázva nem megy egy darabig sehová , jól érzi magát ) , most nem találom , hogy hol olvastam , de hosszú évek óta én is így csinálom ( tegnap is kiadtam négy gödröt , mire hozom a fákat a gödrök ki lesznek ásva ) !
-
6030D
addikt
válasz
f4lcon
üzenetére
Nyilván működik az is, de mindent lehet segíteni. Két házzal arrébb elszórták a fűmagot a sittes földre, és ott is kihajtott.
Ezek olyan dolgok, amik nem nagy befektetéssel járnak, ezért kipróbáltam. Nekünk sikerül nagyon rossz minőségű földet hozatni (a fűnél szívtam is vele, erről beszélgettünk veled), ezért valamivel fel kell javítanom, illetve minél kedvezőbb feltételeket teremteni a friss ültetéseknek. Gyakorlatilag az ültetőgödrök mellett kő kemény lett a föld 2-3 hónapon belül. Amikor ástam, akkor jött az ammóniás (?) szag, meg cuppogott a föld (pont volt róla videó, hogy az ilyet kell lazítani komposzttal és perlittel). Ha ugyanazt lapátoltam volna vissza, akkor a gyökérzóna is betömörödik, és nem tud fejlődni. Így meg van neki plusz hely oldalra és lefelé növekedni, ráadásul ott tápanyagot is kap.
A gyümölcsösötökben gondolom sokkal jobb minőségű talaj van, ha homok, akkor lazább is.
Ősszel olyan 30-40 zsák falevelet hordtam be az utcákról és ment a díszágyásba. A fűre tribu ment meg DCM őszi/téli, huminsav, amalgerol. Gyakorlatilag az egész fű gilisztatúrással van most tele. Abban a földben, ahol előtte néhol 1-2 centire tudtam lenyomni a csavarhúzót. Gondolom a díszágyásban is ugyanez a helyzet, azt nem bolygatom egyelőre (decemberig a konyhai komposztálható hulladék is ide került, de meguntam a látványt, most inkább elásom a haszonkert részre). Tavasszal folytatom az évelő telepítést, akkor kiderül, mit változott a talaj fél év alatt. -
6030D
addikt
válasz
f4lcon
üzenetére
Szép a kerted!
Én körbe tennék a kerítéshez évelőágyást, a Kertész kertje csatornán van sok jó ötlet mit, hogyan érdemes.Én a komposztot úgy gondoltam, mint a homokos szórást. Rövidre nyírás, gepszellőztetés, finomra rostált komposzt, aztán elgereblyézni, vagy ha van szintezőgereblyéd, akkor azzal. [link]
Hol ilyen olcsó a komposzt? Én Gödön találtam legközelebb ömlesztve, ott 12e/m³ és neked kell intézni a szállítást. Viszont adnak zsákosan is (te viszed a zsákot és lapátolsz), és nagyon korrekten számolnak.
Szerintem 2-3 m² nyugodtan vehetsz, rostálva kb a fele fog menni a fűre, a többi mehet a növények alá.
-
Essejó
veterán
válasz
f4lcon
üzenetére
Aztán pont a lényeget felejtem el beszúrni, ne öregedjetek meg!

Electric Pump Pedrollo Model Pkm60 Item 41pnk60a1 : Amazon.de: Business, Industry & Science
-
totron
addikt
-
totron
addikt
válasz
f4lcon
üzenetére
Vadvirágosat pontosabban. Mert ahol van természetes fű, ott megjelennek, csak itt most pont az nincs, illetve nem akar megmaradni, s ebből az irányból is meg lehet fogni a dolgot, húzzák egymást úgymond. Az ötlet a fasorra vonatkozóan tök jó. Diverzitás legyen, az a lényeg, könnyebb lesz minden. Árnyékolni is lehet a gyepet.
-
totron
addikt
válasz
f4lcon
üzenetére
De szólj rám, virágos rétet akarok rád erőltetni, miközben az angol gyep a cél nálad. Én erre csak annyit tudok mondani, hogy gépi kaszált területeken, amiken ugye születnek a szép nagy bálák (egyre kevesebb), soha nem láttam a fűcsomók közt annyi homokot, mint tavaly nyáron. Félelmetes, mert mindig is rétként láttam ezeket a felületeket, hát sivatagosodik el mind. Legokosabb árnyékot adó megoldásokat alkalmazni, belső udvar esetén ösvényeket nyírni közéjük, legyen hol közlekedni. Na de abba hagytam.
Új hozzászólás Aktív témák
- KártyaPC topik (Odroid, Olinuxino)
- Jelentősen átalakulhat a Xiaomi 17 Ultra kamerarendszere
- Xbox tulajok OFF topicja
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- OTP Bank topic
- Óvodások homokozója
- Formula-1
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- BestBuy topik
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A26 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Jawbone Up okoskarkötő, aktivitásmérő
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 128GB Space Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3781, 100% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro Max 128GB Pacific Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3938, 100% Akku
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest

)
)